• תַפרִיט
  • תַפרִיט

למה לטייל איסלנד?

דף הבית » למה לטייל איסלנד?

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

מסע אופנועי שלג בצפון מזרח איסלנד

כתב וצילם דודו בן צור – מדריך טיולים באיסלנד

אני נגוע בחיידק הארקטי. מודה. משיכה מוזרה ובלתי מוסברת למקומות צפוניים, רחוקים, פראיים עם הרבה אופק, טבע ומעט מאד אנשים.

הכל התחיל בטיול שלאחר שירות צבאי. התחלתי את הטיול בעבודה בכפר דייגים צפוני ומבודד בפינמרק – לפלנד הנורבגית. שם לחופי ים ברנטס בקו רוחב 70 מעלות צפון התאהבתי באור הצפוני המיוחד הזה.

בסופי שבוע הייתי עולה לרמה הגבוהה מעל לפיורד על מנת לחפש את הלאפים ועדרי האייל הצפוני שלהם. עם חברים נורבגים היינו מלקטים אוכמניות בטונדרה או מחפשים ביצי שחפים לארוחת בוקר. שם נדבקתי בחיידק הארקטי.

באוניברסיטה בכלל למדתי מזרחנות אבל החיידק המשיך להציק. אז נסעתי ללפלנד, אחר כך לאיסלנד ואחר כך לגרינלנד. עד שהגעתי לקו רוחב 80 מעלות צפון. קרוב מאד לקוטב הצפוני עצמו.

מזה למעלה מחמש עשרה שנה אני מטייל, חוקר, מצלם וכותב על החוג הארקטי.

איסלנד היא אחד הסודות השמורים באירופה. האי בים הצפוני הוא בעצם הגבול הצפוני של אירופה נושק לחוג הארקטי ומרחק קצר מהאי גרינלנד שגיאולוגית שייך יותר ליבשת אמריקה מאשר לאמריקה.

איסלנד תמיד היה אי של קצוות. הרי געש פעילים מכוסים קרחוני ענק. קרח ואש. האי יושב על רכס מרכז אוקייני – על קו תפר בין שני לוחות טקטוניים מה שמייצר הרי געש, רעידות אדמה, גייזרים, קיטור ובקעים טקטוניים. כאילו אלוהים עוד לא גמר את העבודה כאן. ככה נוצר אי מרתק בטקסטורות שלו. מרקמים נדירים של אור, מים, אדמה וצמחיה.

בכל מקרה כדאי להפריך כמה מיתוסים לא נכונים על איסלנד. לא כל האי מכוסה קרח למרות השם. בסך הכל 11 אחוז מהאי מכוסה קרחונים. אזור החופים של האי ירוק ושופע אדמות מרעה. אין כאן פינגווינים. פינגווינים חיים רק בחצי הכדור הדרומי. גם אין כאן דובים לבנים למעט אלו שנסחפים לכאן על גבי קרחונים פעם בכמה עשרות שנים. בסך הכל חיים שם 280,000 איסלנדים צאצאים למתיישבים ויקינגים שהגיעו לכאן במאות 9-01 לספירה. למרות שמו “אי הקרח” הרי שרוב האי אינו מכוסה בקרח אלא רק כ- 11% משטח האי כולו 103,000 קמ”ר. מגוון הנופים שניתן למצוא במקום כל כך צפוני (איסלנד נושקת לחוג הקוטב הצפוני בקו רוחב 6633 צפון) הוא מרתק; קרחוני ענק, הרי געש פעילים, פיורדים מבודדים, כפרי דייגים ציוריים, גייזרים, מדבריות חול שחור, רמה ערבתית שנראית כאילו הגיעה מטיבט, מפלים גועשים, נהרות מהנקיים ביותר בעולם ועוד. הבירה רקייויק היא אחת הערים התוססות של אירופה עם מבחר גודל מאד של מסעדות גורמה המגישות אוכל יצירתי ויקר באותה מידה.

רוב המטיילים מגיעים לכאן ביולי-אוגוסט בהנחה שמזג באויר בתקופה זאת יותר נורמלי. האמת שפעם מישהו אמר לי שהחורף הכי קר שהיה לו היה הקיץ באיסלנד. החורף כאן אינו בהכרח עונה פחות טובה לטיול. החודשים מרץ-אפריל הם נפלאים לגלות את נופי האי כשאר עדיין חלקים ממנו מכוסים בשלג של החורף אך הדרכים פתוחות ואין בעיה לטייל סביב הכביש הטבעתי המקיף את האי.

המחירים של בתי המלון והשכרת רכב שכור זולים ב 30-40% מהמחירים של עונת השיא בקיץ. גם הרבה יותר קל להשיג מקומות בטיסות מאירופה לאיסלנד בתקופה זו לעומת חודשי הקיץ.

טיול לאיסלנד כדאי שיתחיל בטבילה באתר הגיאותרמי של “הלגונה הכחולה” – אתר רחצה במי מעיינות חמים הנמצא לא רחוק משדה התעופה. אלו למעשה מי ים הנשאבים מבטן האדמה ומאות אנשים מגיעים מידי יום אל האתר המושקע לטבול במים החמים כשבחוץ הטמפרטורות יכולות לצנוח אל מתחת לאפס.

את הלילה הראשון כדאי לעשות ברקייויק – מסעדה מומלצת LAEKABREKA, מסעדה מעולה במרכז העיר המציעה אוכל איסלנדי משובח (נובל קוזין) המוכן על ידי שפים מהטובים בעולם.

למחרת לצאת דרומה אל עמק הת’ורסמורק. רצוי להשתמש בנהג מדריך עם רכב שטח המתאים לתנאי השטח של המקום היות שיש לחצות מיספר ערוצי מים עמוקים בדרך אל אחת מהפינות היפות ביותר באי – עמק המוקף בשלושה קרחונים ואליו מתנקזים מאות נחלים קטנים וכמה נהרות עמוקים. משם להמשיך אל מפל הסקוגרפוס המרשים ואל המגדלור של DYRHOLEY בנקודה הדרומית ביותר באי. אפשר ללון באחת החוות המקומיות המציעות חדרים ללינה.

באפריל יש כבר אור יום עד שעות מאוחרות ועדיין יש מספיק שעות חושך על מנת לחזות בתופעת הזוהר הצפוני המופיעה בלילות חשוכים בשמי חוג הקוטב הצפוני.

כביש מיספר 1 מחבר את חלקו המערבי של האי עם זה המזרחי. הנופים משני צידי הכביש מרשימים; שפכי לבה, חופי ים שחור, לשונות קרחונים וטונדרות פתוחות. לגונת הקרחונים היא אחד המקומות שלא במהרה שוכחים. זוהי לשון ים הנכנסת אל היבשה ומגיעה עד קרחון הווטנהיוקל שהוא הגדול ביותר באירופה. גושי ענק ניתקים מהקרחון וצפים במי הלגונה.

בסרט האחרון של ג’יימס בונד צילמו סצנות מרדף מרהיבות בחורף בזמן שהלגונה קפואה. פירס ברוסנן עצמו לא נכח במקום אלא כפילים. מלון הקרח מהסרט אינו אלא שתילה וירטואלית של מלון קרח (האמיתי נמצא בשבדיה) כך שאל תחפשו את המלון.

יש משהו מרגיע בלהתבונן בקרחון. אני בכלל טוען שטיול לאיסלנד שקול כנגד שנה טיפול פסיכולוגי ובינינו זה גם יותר זול.

את הלילה אפשר לעשות באכסניה קטנה שנבנתה סמוך לאחד מלשונות הקרחון (אם הדרך לשם פתוחה) או לישון בעיירה HOFN בקצה הדרום מזרחי של האי. מכאן מתפתל כביש מספר אחד לאורך פיורדים צרים ויפים שלאורכם כמה כפרי דייגים מבודדים וציוריים. את הלילה אפשר לבלות בעיירה בשם EGILSSTADIR היושבת על גדות אגם שהאגדה אומרת שבתוכו חיה מפלצת לא פחות מיסתורית מזו של אגם לןך נס.

מכאן סעו צפונה לאורך כביש מיספר אחד אל גם מיווטן. הדרך מעפילה אל הרמה הערבתית של האי שבעונת החורף מושלגת בחלקה. סמוך לאגם מיווטן תמצאו תופעות גיאולוגיות מיוחדות כמו בריכות בוץ מבעבע, שפכי לבה צעירים, ענני קיטור וחרוטים געשיים. אפשר מכאן לצאת לטיול אל מפלי הדטיפוס שהם הגדולים ביותר באירופה.

מאגם מיווטן גם ניתן לצאת לחווית שטח מיוחדת אל הר הגעש אסקיה, Askja, הנמצא בליבו של אחד משפכי הלבה הגדולים ביותר בכדור הארץ. זהו האזור שבו התאמנו האסטרונאוטים של נאסא בשנות השישים לפני שטסו אל הירח וחזרה. זה נראה באמת הכי קרוב לירח שיכול להיות. ממיווטן ממשיכה דרך מס 1 מערבה אל מפל הגודפוס שצורת פרסה לו. המקור של המפל הוא קרחון הווטנהיוקל 200 קמ דרומה משם. ממפל הגודפוס מרחק של כשעה נסיעה אל העיר אקוריירי, העיר הגדולה בצפון איסלנד. בעיר גלריות לאומנות, מדרחוב יפה עם חנויות, כנסיה מיוחדת וגנים בוטניים מהיפים ביותר בחוג הארקטי.

מכאן מומלץ לנסוע לאזור סקגפיורד ואחר כך מערבה לחצי האי סנייפלסנס. בסנייפלסנס נמצא הר הגעש סנייפליוקל שהתפרסם בספרו של ז’ול וורן “מסע לבטן האדמה”. סביב ההר סיפורים רבים, מיתוסים ואגדות על מקורות אנרגיה קוסמיים ועל ברדור – יצור מיתי השומר על ההר. מומלץ ללון במלון Budir למרגלות ההר ולצאת לטיולים רגליים לאורך החופים ומצוקים של סנייפלסנס.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם