מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקותיוצאים לטיול באצבע הגליל ועמק החולה? אם כך, כדאי לכם לעצור לביקור בכפר גלעדי, אחד מהיישובים הראשונים שהוקמו באזור. כפר גלעדי הוא מהיישובים שקבעו את גבול הצפון שלנו והיה מהמרכזים של ארגון “השומר”. בזמן ביקור בקיבוץ, תוכלו להסתובב בין בתי הראשונים, ליהנות מגלריות גליליות ולהכיר את סיפורם של אנשי “השומר”. במאמר זה נספר לכם על כל האטרקציות בכפר גלעדי וגם ניתן לכם המלצות ללינה ולאוכל. מאחלים לכם הנאה רבה מהביקור!
קרדיט תמונת השער: יהודית גרעין-כל, מתוך אתר פיקיויקי.
*גילוי נאות: עמוד זה כולל קישורים של תכניות שותפים שלנו. אם תלחצו על הקישור ותרכשו דרכו את אחד מהשירותים, אנחנו נקבל על זה עמלה, שתעזור לנו לתפעל את האתר. הדבר נעשה ללא תוספת עלות עבורכם. תודה על העזרה!
תוכן עניינים:
כפר גלעדי כנקודת פתיחה לשביל ישראל
ההיסטוריה של כפר גלעדי:
קיבוץ כפר גלעדי הוקם על ידי חברי ארגון “השומר” בשנת 1916. המייסדים שאפו להתיישב על גבולות הארץ, במקומות המסוכנים ביותר, וזו הסיבה שבחרו בנקודה הזו, ממש על הגבול בין המנדט הצרפתי למנדט הבריטי. בראשית, היישוב החדש נקרא “כפר בר-גיורא”, אך בעקבות מותו של מנהיג הקבוצה, ישראל גלעדי, חבריו שינו את השם לכפר גלעדי.
לאחר מלחמת העולם הראשונה, כפר גלעדי היה ממוקם בתחום המנדט הצרפתי. אך, מאוחר יותר, שינו את הגבול והיישוב נכנס בתחומו של המנדט הבריטי. הימצאותם של יישובים יהודיים באצבע הגליל, ביניהם כפר גלעדי, תרמה להחלטה על צירוף אזור אצבע הגליל לארץ ישראל.
מאז שנת 2004, כפר גלעדי הוא קיבוץ מופרט שחבריו מקבלים שכר לא שוויוני ומשלמים על חלק משירותי הקיבוץ.
אטרקציות מובילות בכפר גלעדי:
חצר הראשונים – אתר הסליקים בכפר גלעדי:
בשנת 1921, חמישה חברי קיבוץ חפרו את סליק הנשק הראשון של כפר גלעדי, מתחת לאחת מאורוות הסוסים. עומקו היה חמישה מטרים, והיה בו עם חדר ומסדרון מילוט באורך 20 מטר. מאז ועד קום המדינה, נחפרו יותר מ-20 סליקים בכפר גלעדי. על כל אחד מהסליקים היה אדם אחד שידע עליו, כך שרבים מהסליקים נותרו סודיים שנים רבות או שמעולם לא נחשפו. רק הרצון להקים מפעל משקפיים על הסליק הראשון בכפר גלעדי חשף אותו לציבור הרחב.
בשנת 1996 הוחלט לפתוח את הסליק הראשון לביקורים לקהל הרחב. אך, למרבה הצער, הוא נסגר לביקורים ב-2019, לאחר שגשמים כבדים גרמו להתמוטטותו. עדיין, תוכלו להגיע לחצר הראשונים, האזור שבו נמצא הסליק, ולצפות בסרט תיעודי קצר באורך כ-13 דקות, המספר על ראשית ימיו של כפר גלעדי. תוכלו גם להסתובב בין המבנים השונים שבחצר, ביניהם מבנה בזלת ששימש למגורים וכחדר האוכל של היישוב. ניתן גם להזמין סיור מודרך בסליק “ההגנה”, אחד הסליקים היחידים שנותרו פתוחים לקהל הרחב.
ניתן להזמין סיור מודרך בתשלום.
לתיאום ביקור: 052-2512915.
למידע נוסף, בקרו בעמוד המספר אודות חצר הראשונים של כפר גלעדי.
שביל הלולים:
שביל הלולים הוא מאתרי המורשת של כפר גלעדי ובשנים האחרונות, הפך למרכז הבילויים של היישוב. בראשית ימיו, היה שביל שמשני צדדיו עמדו לולים קטנים ובקצהו עמדה מדגרה, ומכאן שמו “שביל הלולים”. היום, מבני הלולים שינו את פניהם והפכו לגלריות של יוצרות מקומיות. יש במקום גם מבשלה, שבה אפשר לשבת ולבלות.
הכניסה חופשית, אלא אם מבקשים הדרכה.
לתיאום סיור: 052-2512915.
“שביל הפצועים”:
אם תרצו לצאת לסיור רגלי קצר מכפר גלעדי, אתם יכולים לצאת לטיול על “שביל הפצועים”. השביל מחבר בין כפר גלעדי לתל חי. למעשה, זהו השביל שדרכו הועברו הפצועים וההרוגים מקרב תל חי לטיפול בכפר גלעדי. לאורך השביל תוכלו לראות מספר סלעים, שעליהם קטעי מידע אודות המאורעות.
השביל עובר גם מעל למרחב, שבו מוצבים עשרות פסלים סביבתיים מעץ, מברזל ומאבן, שיצרו פסלים מהארץ ומחו”ל. בין הפסלים המוכרים ביותר ניתן למנות את קדישמן, תומרקין ודליה מאירי. חלק מהפסלים נראים כחלק בלתי נפרד מהנוף הטבעי המקיף אותם.
אתם יכולים לעשות רק חלק מהשביל או להמשיך ולרדת עד לחצר תל חי. אורך המסלול מכפר גלעדי לתל חי הוא כ-500 מטרים בלבד. המסלול מתחיל מפסל האריה השואג בכפר גלעדי. משם, תרדו לכיוון כביש 9977, תחצו אותו דרך מעבר תת קרקעי ותתחילו בירידה ב”שביל הפצועים”.
הכניסה חופשית.
אנדרטת האריה השואג:
בתום הקרב הקשה שהתחולל בחצר תל חי ב-1 במרץ 1920, הפצועים וההרוגים היהודים הועברו מתל חי לכפר גלעדי. שישה נהרגו בתל חי, ביניהם יוסף טרומפלדור ושתי נשים, דבורה דרכלר ושרה צ’יזיק. הם נקברו בקבר אחים יחד עם שניים נוספים, שנהרגו במאורעות קודמים במקום. תוכלו לראות את הפסל בצמוד לבית העלמין של הקיבוץ. הוא מהווה את אחת האטרקציות המרכזיות בכפר גלעדי.
במשך שנים, קבר האחים עמד מוזנח וצנוע. ב-1934, הוצב עליו פסל האריה השואג, שפוסל על ידי האמן אברהם מלניקוב במשך שנתיים. היה זה אחד מאנדרטאות ההנצחה הראשונות בארץ ישראל. הוא פוסל בהשראת תבליטים אשוריים ופונה לכיוון מזרח. על המצבה נחקק הפסוק “טוב למות בעד ארצנו”, אמירתו המפורסמת של טרומפלדור לפני שנהרג, אשר זכתה במשך השנים לפרשנויות שונות.
בבית הקברות המטופח קבורים גם חברים רבים מארגון “השומר”. מומלץ לעבור גם לכניסה השנייה אל בית הקברות, שם נמצאת אנדרטה לזכרם של 12 לוחמי מילואים של יחידת הצנחנים, שנהרגו בנפילת קטיושה במקום בזמן מלחמת לבנון השנייה.
הכניסה חופשית.
מוזיאון בית השומר:
בכפר גלעדי נמצא אחד מהמוזיאונים המרתקים באזור, שעוסק בהקמתו ופעילותו של ארגון “השומר”. “השומר” היה ארגון הגנה עברי, שפעל בארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטי, בין השנים 1909-1920. מטרתו המוצהרת הייתה לכבוש את השמירה ואת העבודה ולמעשה, לקדם עבודה עברית. כפר גלעדי היה מהיישובים הראשונים שהוקמו על ידי אנשי “השומר”, ולכן אין זה פלא שהוקם כאן המוזיאון הזה.
במוזיאון יש תצוגות מולטימדיה שונות, שמספרות את סיפורו של ארגון “השומר”. תלמדו אודות מנהיגי הארגון ועל אופן פעילותו. יש במוזיאון גם דגש מיוחד על הנשים, שהיו חלק בלתי נפרד מהארגון.
לפני או אחרי הביקור במוזיאון, מומלץ לצאת אל המדשאה שנמצאת בחזית שלו. משם, אפשר ליהנות מנוף מהמם של אזור אצבע הגליל. יש אפילו מתושבי הקיבוץ, שמגיעים לכאן כדי ליהנות מהנוף ולקרוא ספר על הדשא.
הכניסה בתשלום.
שעות הפתיחה: ראשון עד חמישי בין השעות 8:30-16:00. שישי וערבי חג פתוח לקבוצות בתיאום בלבד.
תיאום ביקור: 04-6941565.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון בית השומר.
כפר גלעדי כנקודת פתיחה לשביל ישראל:
באמצע שנת 2021, תוואי שביל ישראל שונה והיום, הוא מתחיל ומסתיים בתל חי במקום בקיבוץ דן. לכן, כפר גלעדי מהווה נקודת פתיחה מצוינת לטיול בשביל ישראל. אתם יכולים לצאת למקטע אחד או לצאת מכאן לכל המקטעים ברצף. התחילו את הטיול שלכם בפסל האריה השואג ומשם המשיכו מטה אל הכביש, עיברו אותו דרך המעבר התת קרקעי ורדו ב”שביל הפצועים” על שביל ישראל.
המקטע מכפר גלעדי לצומת ישע הוא מקטע יפהפה, שעובר על דרך נוף הרי נפתלי. לאורך הדרך, תוכלו ליהנות מתצפיות מרהיבות לכיוון עמק החולה.
קראו עוד – מקטע 2 של שביל ישראל: מכפר גלעדי לצומת ישע.
איפה ישנים בכפר גלעדי?
בכפר גלעדי יש מלון אחד ויחיד – מלון גלעדי. החדרים גדולים ונקיים, ארוחת הבוקר מגוונת ויש גם גינה מטופחת. המלון מציע גם שפע של פעילויות לילדים ופעילויות ערב. יש שתי בריכות שחייה, אחת חיצונית ואחת מחוממת. ויש גם ספא מפנק וחדר כושר למי שרוצה לשמור על כושר במהלך החופשה.
איפה אוכלים בכפר גלעדי?
אם הזמנתם לילה במלון גלעדי, אתם יכולים לאכול את ארוחת הבוקר העשירה והמגוונת של המלון. לארוחת צהריים וערב, יש מספר מצומצם של אופציות:
קוקיה בשביל: זהו בית קפה ומעדנייה, שבו מגישים מגוון מאפים, כריכים, סלטים, מרקים וכמובן, קינוחים. המסעדה נמצאת על “שביל הלולים” של הקיבוץ. המקום פתוח מראשון עד חמישי בין השעות 10:00-20:00, בשישי בין השעות 9:00-15:00 ובשבת בין השעות 10:00-16:00.
אודיז – מבשלת בירה: גם מבשלת הבירה הזו נמצאת על “שביל הלולים”. בתפריט – בירות טעימות וסושי מדהים. זה מקום נחמד להעביר בו ערב רגוע בכפר גלעדי. המקום פתוח משני עד חמישי בין השעות 17:00-23:45. המטבח עובד עד 23:00.
חומוס באצבע: אם חשקה נפשכם בחומוס, החומוסיה הזו מגישה חומוס טעים עם מגוון תוספות, כמו טחינה, פלאפל ושקשוקה. בשבת, תוכלו ליהנות כאן גם מחמין וג’חנון, ובחורף, ממרקים חמים. המקום פתוח משני עד שבת החל מ-11:30 בבוקר ועד אחרון הגרגרים.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.