מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 25 דקותתמי אברהמי. מתוך אתר פיקיוויקי ישראל www.pikiwiki.org.il
–
–
סיורים מודרכים במושבה
הסיורים מתקיימים בכל יום שישי בשעה 11:00.
טלפון לתאום 6398811 – 04
הסיור המודרך, יוצא מרחבת המוזיאון יד למייסדים, עד לאחוזת לנגה. הסיור ישולב בסיפורה של המושבה זיכרון יעקב, סיפורים בנימה אישית מזיכרונות המייסדים המסופרים בידי הצאצאים הגרים במושבה, סיפורים מחיי ההווי ומחיי היום יום, תוך שילוב בביקור באתרים, חצרות ובתים שניבנו בסוף המאה השמונה עשר וסיפורם של הדמויות, מדור המייסדים שעלו בעליה הראשונה לישראל.
–
—
–
זיכרון יעקב
אמר-
מוזיאון העלייה הראשונה
רחוב הנדיב 2, בקרבת בית הכנסת ומדרחוב דרך היין.
הכניסה בתשלום.
טלפון לתאום 04-6294777
המוזיאון פתוח בימים בימי ב – ה בשעות 15:00-09:00, יום שישי בשעות 09:00-14:00
מוזיאון העלייה הראשונה בן השלוש קומות בזיכרון יעקב, שימש כבית הפקידות בתקופת הברון רוטשילד. המוזיאון מנציח את ראשית ההתיישבות הציונית ואת תולדות העלייה הראשונה.
במוזיאון ניתן לסייר עצמאית וסיור מודרך היוצא בכל יום בשעה 11:00.
הסיור במוזיאון, מביא את סיפור העלייה הראשונה ונותן למבקר חוויה מרגשת בסיפורם של החלוצים במפעל ההתיישבות באדמות ארץ ישראל בסוף המאה ה 18.
המסע כולל מבט מבעד לעיני משפחה בדרכה מאירופה, דרך ההתיישבות, תהליך ההישרדות והבעיות אשר עברו עליה בדרכה. הסיפור מובע בתצוגות, סרטים מאותה תקופה ומערכות אורקוליות.
במקום נערכות סדנאות לילדים הכוללות: תחפושות, תפירה, רקמה, פינת קריאת עיתונים וספרים מהעבר וצילומים. במקום אודיטוריום לשמונים איש לפעילויות שונות.
מוזיאון יד למייסדים
המוזיאון ממוקם מול בית העלמין, על יד התחנה המרכזית.
טלפון לתאום עמותת הגדעונים 04-6398811
המוזיאון הוקם לזכרם של משפחות החלוצים מהעלייה הראשונה, אשר הקימו את זיכרון יעקב. המוזיאון הוקם על שטח הגורן במושבה, אשר אליו הביאו החקלאים את תוצרתם. במוזיאון צילומים ומסמכים מקוריים ונדירים, המנציחים את תולדות המושבה. בעזרת אותם מסמכים, קיים במוזיאון חדר הנצחה וקיר קרמיקה שעליו חקוקים שמות המייסדים.
אנדרטת ומוזיאון בית התותחן
האנדרטה ממוקמת בכניסה לשטח ביתם של משפחת אהרונסון, צמוד לספורטן זיכרון יעקב.
טלפון לתאום 04-6396573
מתחם האנדרטה פתוח בימים א – ה בשעות 09:00-17:00, יום שישי וערבי חג: בשעות 09:00-13:00 חגים ושבתות: 10:00-15:00
שטח מתחם האנדרטה, נתרם בידי משפחת אהרונסון מייסדי המחתרת נילי. בשטח האתר פרוסה תצוגת מרגמות, תותחים ומשגרים ממדינות ותקופות שונות.
במרכז האתר ניצבת האנדרטה המרשימה של החיל, עליה קבועים שמותיהם של נופלי החיל, אנדרטת זיכרון לנופלים ומגרש מסדרים לטקסים. חדרי הנצחה ומורשת הגבורה של כשבע מאות חללים ולמעלה מחמישים מקבלי צל”ש, משולבים בהיסטוריה של חיל התותחנים מיום הקמתו.
בשטח האתר נמצא גם מוזיאון ופארק עם תערוכה מתמדת של תותחים ואמצעים נוספים, עימם נלחם חיל התותחנים במלחמותיו השונות. עוד נמצא מכלול מבנים של חדרי הרצאות, מגורים ומנהלה שאפשרו אכלוס יחידת תותחנים ויחידות צה”ל ללימוד מורשת צהל וחיל התותחנים.
בית אהרונסון – מוזיאון נילי
הכניסה בתשלום.
המוזיאון ממוקם ברחוב המייסדים 40 זיכרון יעקב.
טלפון לתאום 6390120 – 04
בית אהרונסון פתוח ימים א – ה בשעות 08:30-15:00, בימי שישי בשעות 08:30-13:00
המוזיאון בביתם של משפחת אהרונסון אשר נפתח בשנת 1956, אוצר את סיפור חייהם ופועלה של המשפחה, ביסוד מחתרת נילי. המוזיאון ממוקם בשני מבני מגורים, אשר נשתמרו כמו שהיו בתקופת חייהם.
הבתים שייכים להורי אהרון אהרונסון ובו חדר עבודתו של אהרן וספרייתו, חדר האורחים וחדר האמבטיה שבו התאבדה שרה. נמצא במקום גם הסליק הראשון בארץ ישראל, ששימש מחבוא לנשקם של אנשי נילי.
במקום מוצגים מסמכים, תצלומים, מפות וחפצים אישיים של אהרון. במוזיאון ספריה, תצוגות אור קוליות ואולם הרצאות.
ביתו של חיים בר שוורץ
רחוב המייסדים 19 זיכרון יעקב.
חיים בר הינו אדם דתי ששמר על האמונה ונמנה על הגל השני למתיישבי המושבה זיכרון יעקב.
בחלקתו מסביב לביתו, טרח ולמד את רזי החקלאות המודרנית לאותם ימים, שיטות מתקדמות אלו הכניס לעבודתו החקלאית במשקו.
מכוח אמונתו, החליט לבצע עלייה לרגל לירושלים, ככתוב על העלייה לרגל לירושלים בספרי התנ”ך, כיוון שהדרכים היו משובשות, ארכה לו הדרך לעלייה וחזרה למושבה כשבועיים. משפחתו וילדיו,כיתר התושבים, לא אהבו את השלטון העותומאני שהתעמר בתושבים שאינם בני דת האיסלם ובמיוחד בבני המושבות שלמדו בדרך הקשה את המילה בקשיש. שנאה זאת הניעה צעירים להצטרף לתנועת נילי, שעסקה בעיקר בריגול כנגד השלטון העותומאני לטובת הצבא הבריטי.
כתוצאה מפעילות זאת, נעצר בנו של חיים בר בידי השלטונות, בעת שנתגלתה רשת הריגול.
כתוצאה ממעצר זה של ראובן בנו של חיים, הוא עונה ומת בכלא מעינויים אלו.
–
זיכרון יעקב בריכת בנימין
הבריכה ממוקמת מעל גגה של הבריכה, נשקף נוף האזור.
בריכת המים נבנתה בשנת 1891, בעזרת כספו של הברון רוטשילד. כאשר ביקר הברון במושבה, הוא ראה את מצוקת המים אשר הובלו בעגלות העמוסות בחביות מים.
בביקורו הראשון במושבה, החליט להקים את הבריכה, בתחילה נשאבו המים בעזרת משאבת קיטור מהמעיין הקרוב ליקב, אך בשנת 1897 נחפרה באר נזלה, ממנה נשאבו המים ונדחפו בלחץ בתוך צינור מים עד לבריכת בינימין, מהבריכה ניצבו שני אגני נחושת שאליהם זרמו המים ובלחץ השיפוע ממרומי הבריכה, הוזרמו המים לברזיות בסבילים ברחובות.
בחזית הבריכה קבועה כתובת – “ברכת בנימין למזכרת הנדיב אשר בא על נדיבות ויזל מבארו מים ועל הברכה יזכרו לטוב”.
חצר ברקוביץ
החצר ממוקמת ברחוב המייסדים 46 זיכרון יעקב.
טלפון לתאום 6399308 – 04
פתוח בשישי ושבת בשעות 11:00-14:00.
ביתם של משפחת ברקוביץ הוקם בשנת 1883, בחצר הבית תצוגת כלים חקלאיים השייכים לתקופה, הבוסתן ומבני המשק. בתאום עם בעלי הנכס ניתן לקבל הדרכה וסיפורת המשפחה מאותם ימים.
בחצר נמצאים כלי עבודה, כמה תרנגולות עדיין מנקרות שם ורותי ובן ציון – היא דור שלישי בזיכרון.
ניתן לרכוש במקום תוצרת חקלאית מתנובת המקום, גבינות עיזים, דבש ושמן זית.
–
אנדרטת שם עולם
האנדרטה ממוקמת בקודקוד המזרחי של שכונת נווה הברון, ברחוב השיטה, מול הכניסה לאחוזת נילי מצד דרום ומצד מזרח מול בית המייסדים וכיכר הראשונים.
הוקם בשנים 2000 – 2005 לזכר היהודים שניספו בשואה, הוקם במימון עמותת שם עולם.
בגן אנדרטה, גיאומטרית משושה משיש שחור, בראשה כדור הארץ תלוי על בלימה, יצוק מברונזה, בקוטר שניים וחצי מטר, מעשה ידיו של הפסל, האמן ישראל אורבך.
–
חצר וילרד
איך להגיע: מיד מעבר למגרש החניה, או דרך רחוב הנדיב המייסדים 56.
בחצר בית קפה וחניות, כולם ממוקמים בחצר משוחזרת מתקופת התורכים.
–
דרך היין בזיכרון יעקב
רחוב המייסדים.
דרך היין, הינו שחזור רחוב המייסדים המשמש כרחובה הראשי של המושבה, תוך הקפדה על שמירת המבנה האורבאני הישן והחזרת עטרה ליושנה. לצערנו, כמו בכל מקום, חלק מהשיקולים לעסקים במקום החטיאו את הרצון האמיתי לשחזר במדויק את העבר.
שוחזרו מבנים ושולבו אלמנטים שהיו אופייניים לאותה תקופה, כמו פנסי רחוב, גדרות, גגות, אלמנטים של עץ וברזל בפתחי הבתים ובתוך הבתים, שיפוץ ריהוט וחפצי בית שונים ונשתמרו החצרות בניחוח האופייני לאותה תקופה- סוף המאה השמונה עשר. לאורכה של הדרך, ממוקמים רבים מאתריה והאטרקציות של המושבה, נפתחו בתי קפה, גלריות, בית יין ומסעדות.
אחוזת לנגה
אחוזת לנגה, הרומנטיקה במיטבה.
איך מגיעים: עולים לזיכרון בשדרות נילי מכיוון מערב, פונים שמאלה לרחוב האורנים וחונים בפינת רחוב הנשיא. משם אפשר להמשיך ברגל.
אפשרות שנייה: עולים לזיכרון במעלה מנחם, ממשיכים ישר כל הזמן ,הופך לדרך פינלס ולמייסדים, פונים ימינה להרצל ושמאלה לשדרת הברושים. חונים במגרש החנייה של שדרת הברושים, מימין לאחוזה בית דניאל, מהמגרש עולים בשורת מדרגות עוברים על פני ספסל אבן, המשמש כפינת זיכרון קטנה והטירה מימין לחניון.
לאחר העלייה במדרגות נראה את ספסל הזיכרון, אשר במרכזו טבלת זיכרון שעליה נחרט: לזכר הנאהבים והנעימים, מיכאל לנגה ורעייתו ניטה לבית בנטויטש, שנטעו את הגן ואת היער הזה מסביב לביתם בשנים 1912-1914.
כדאי לשבת על הספסל לצפות בנוף וליהנות מאויר נקי. בהמשך, ממשיכים בהליכה בשביל שמצדדיו שדרת עצי דקל ושיטנגטניה, אשר פיארו את שביל הכניסה והוליכו לפתח האחוזה.
האחוזה המשפחתית הוקמה בשנים 1912-1914 בידי משפחת מיכאל וניטה לנגה, זוג אנגלי אשר בביקורו בארץ החליט לנטוע את מושבו במקום. בית המשפחה נקרא בשמה השני חצר הכרמל, על שם אחוזת הקיץ שלהם באנגליה, להורי אמם של בת הזוג, היו 11 ילדים שחונכו לאווירה מוזיקלית וציונית טהורה.
במקום נבנה בית גדול בן שתי קומות, על שטח של 80 דונם. חמישים עובדים עסקו בבניית המבנים והכשרת שטח האחוזה. בשנת 1914, חזרו בני הזוג לארצם עקב מלחמת העולם הראשונה וכאשר חזרו, גילו כי המקום נבזז בידי התורכים והם שיקמו את הגינות והמבנים.
לצערם הזוג היה חשוך ילדים ובגיל 38 נפטרה ניטה לנגה, יש אומרים מצער יש אומרים התאבדות.
בעלה שלא השלים עם האובדן שם קץ לחיו לאחר שנתיים, בחורשה שהקיפה וקיימת עד היום מסביב למתחם.
מבנה האחוזה הראשי, נבנה בשלוב של סגנון אירופאי ומזרחי, כל משקופי החלונות ודלתות הכניסה נבנו עם קשתות. מאחורי המבנה, הוקמה חצר גדולה ובה אורווה, מגורי העובדים וחדר מכבסה. מתחת למבנה נבנו מרתפים לאכסון יינות וגבינות.
לאחר מותה של אם המשפחה ניטה בשנת 1922, הועברה האחוזה לאחותה ליליאן פרידלנדר האלמנה מאמריקה ולששת ילדיה. היא עלתה לארץ והתיישבה באחוזת כרמל כפי שנקראה אז, חלק מהילדים חזרו לאמריקה ושתי בנות נשארו בארץ. בנה של לילאן שהיה מוסיקאי מחונן, נשלח ללמוד מוזיקה באמריקה והתאבד שם וכך לזכרו הוקם בית דניאל, אשר שימש כמקום מרגוע ועבודה למוזיקאים בסמוך לאחוזה.
בהמשך בית דניאל עבר גלגולים שונים ואף שימש כבית הבראה צמחוני של דורה שוורץ, כיום האוניברסיטה הפתוחה קיבלה את הירושה ובכוונתה לשפץ ולשמר את שני המבנים ושטח הגן מסבי
גן טיול – גן בן מאה
הגן ממוקם בלב המושבה צמוד למוזיאון העלייה הראשונה.
הגן פתוח לביקור חופשי.
הגן הוקם וניטע בשנים 1888 – 1886, בידי פקיד הברון פרנסיס דיגור.
הגן הורכב מצמחים ועצי נוי בלבד ולאחרונה שופץ ושודרג והוסף לו מגרש שעשועים ומשחק, בריכת נוי ושולחנות לפיקניק. שעריו עוצבו מברזל והונחה בו צנרת להשקיה, אשר אפשרה שתילת צמחיה ודשא.
השיפור הגדול היה, כאשר נוספה לגן בריכת נופרים עם מזרקות, כיום הוכנסו דגים צבעונים לבריכה.
בתהליך השימור שולבה הקדמה, על ידי שימוש בחומרים חדשים ושימור הרעיון הישן.
בימי שישי מתקיים בו שוק אמנים בשעות 10:00-15:00 .
פארק התחושות
למושבה זכרון יעקב, יש מעתה פארק רחב ממדים, מגוון בשלל אטרקציות ונגיש גם לבעלי מוגבלויות. ‘פארק התחושות’ משתרע על פני כ-40 דונם, באזור אטרקטיבי במיוחד, בקרבת אתר יקבי כרמל מזרחי ובמרחק הליכה ממרכז המושבה הוותיקה, בקרבת אתרי תיירות היסטוריים ונופים ובלב אזור חקלאי ייחודי מרהיב ביופיו. הפארק נותן מענה לצרכי הפנאי והנופש של התושבים והמבקרים, מקום בילוי ונופש ברמת הישוב וברמה האזורית, ומשתלב כחלק ממערך האתרים מושכי המבקרים באזור.
פארק התחושות משתלב היטב במגמה הסביבתית והחברתית, הכוללת בין השאר כניסה חופשית ללא עלות כספית והנגשת השבילים והחניונים לקהל הרחב, גם לבעלי מוגבלויות. כך גם פארק התחושות מונגש ומותאם לבעלי צרכים מיוחדים. הפארק מצטרף לשלל פעולות נוספות של קק”ל בסביבה הקרובה של זכרון יעקב, כגון פארק ז’בוטינסקי בשוני ושבילי האופניים בפארק אלונה. כך פועלת קק”ל בכל הארץ, ממטולה עד אילת.
בפארק משולבים סוגים שונים של פעילויות ואלמנטים ייחודיים.
בשטח הפארק הוקם אמפי תיאטרון פתוח המשמש מוקד לאירועים ומופעים מרכזיים. האמפי ממוקם במקום נגיש וקרוב למגרש החניה.
בשטח הפארק ערוץ נחל שחודש ועוצב, שזור בחלוקי נחל ובצמחיית נחלים. בפארק משולבים אזורים פתוחים – גבעות אחו ירוק עם כתמי צבע של פרחי בר, חורשות וערוץ נחל – יחד עם אזורים המיועדים לפיקניק, למשחקים מסוגים שונים, מדשאות, תיאטרון פתוח וטיילת היקפית להנאת המבקרים.
–
גבעת זמרין
ממוקמת צפונית ליקב. מאזור זמרין ממשיכים אל היקב, שנמצא בדרך היין לכיוון מרכז המושבה
כיום משמשת הגבעה, כמקום ריכוז לאמנים. במקום גלריה הכוללת, תצפית למרחב המשתרע של שפלת החוף, גבעת זכרין, שימשה כנקודה הראשונה להתיישבות של החלוצים, בישוב המושבה זיכרון יעקב.
שטחי האדמה נקנו מהקונסול הצרפתי פרנסיס גרמיין, בידי ארגון חובבי ציון שעלו מרומניה.
גבעת זמרין, שימשה את 11 המשפחות הראשונות של זיכרון יעקב להתיישבות בזיכרון.
במקום נטעו גפני יין והענבים שימשו את היקב ליצור יין. הקשיים כמעט גרמו לחיסול המקום, עד אשר הגיע פקידו של הברון רוטשילד בשנת 1883, אז שונה שמה של המושבה מגבעת זכרין לזיכרון יעקב על שם אביו של הברון. הברון הזרים כספים, בנה מבנים, אתבריכת המים והקים מושבה.
–
השוואת מחירי לינה בזיכרון יעקב:
–
בנימינה
–
מצודת ומוזיאון שוני בפארק ז’בוטינסקי
כניסה בתשלום למצודה
הכניסה לחניה ולפארק ז’בוטינסקי, ללא תשלום.
המוזיאון ממוקם במבצר שוני, הנמצא בדרך בין בנימינה לזיכרון יעקב.
טלפון לתאום: 04-6389730
המוזיאון פתוח בימים א – ה בשעות 10:00-16:00, בימי שישי ובשבת ביקורים לקבוצות והדרכה בתאום.
המקום שימש כמצודת הגנה על דרך החוף, סביבתו מעיינות, אשר שימשו את הורדוס להולכת מים לקיסריה. בשנת 1914 נרכש בידי הפועל הצעיר ולאחר מיכן, בשנת 1939 נרכש בידי אנשי ביתר, אלו ערכו בו קורסי פיקוד של האצל. בשנת 1986 בעקבות בלייה של המקום, החל בו שיפוץ וחפירות קבועות.
–
בנימינה בית הראשונים בית צודקוב
הכניסה בתשלום.
בית הראשונים ממוקם ברחוב כרמל פינת רחוב גורן.
טלפון 04-6289114, 054-5728080.
המבנה הינו בית מקורי של אחד ממתיישביה החלוצים הראשונים במושבה.
בחצר המבנה, מוצגים כלים חקלאיים כגון: מחרשות, דיסקוס, מפזרת דשן כימי, משדדה, עגלת ראשונים וחפצים מאותה תקופה. בבית נשתמרו חפצי הבית, קערת כביסה, עגלה, כדי חלב, דלי חליבה, מרססים, מורג, מגפרים, מלכודת ליונקים, קלשון, תצלומים ישנים, מסמכים וכולם מספרים את סיפור המקום. כל אלה נתרמו בידי התושבים במושבה.
בנימינה תחנת הנוטרים
תחנת הנוטרים ממוקמת, ברחוב קרן היסוד מאחורי בית הכנסת.
טלפון לתאום 6289114 – 04, 5728080 – 054.
תחנת הנוטרים הוקמה במבנה, אשר הוקם בין עמודיו של מגדל המים הראשון במושבה.
מבנה זה הוקם בשנת 1922, כאשר הוקמה משטרת הנוטרים בשנת 1936, נבנה המבנה בעבור משטרת הנוטרים. גג מגדל המים שימש כנקודת תצפית ושמירה על הישוב.
כיום, ניתן לראות במקום סליק של ההגנה מימי טרום המדינה. בקומה השנייה מוצגים כלי נשק, כולל מקלעים, תחנת שידור, פנסי ודגלי איתות.
במקום מוצבת בובה בדמותו של קפטן דרקפורד, שהיה המפקד הבריטי ונחשב לנכס מבחינת תושבי בנימינה, היות והעלים עין מפעילויות בלתי לגאליות שהתקיימו בבנימינה וסביבתה, על ידי אנשי ההגנה והמחתרות.
בנימינה בית הכנסת תפארת בנימין
בית הכנסת ממוקם ברחוב קרן היסוד, בגן העירוני.
כניסה חופשית בתאום
בית הכנסת הוקם בשנת 1925, עקב פניות התושבים לברון רוטשילד לעזרה, אך פתיחתו בוצעה רק בשנת 1927. בית הכנסת ממוקם על הגבעה הגבוהה בחלק הישן של המושבה. במרכז בית הכנסת ממוקמת בימה גדולה, המוקפת בששה עמודים הסומכים על כיפת בית הכנסת ובניהם שמונה חלונות בעלי קשתות. ארון הקודש ממוקם בקיר הדרומי של בית הכנסת ודלתות הארון הן המקוריות מעץ.
בתקופת טרום המדינה, שכנו שני סליקים לנשק מתחת לעזרת נשים ומתחת לבמה, עד היום נחשב בית הכנסת כמרכזי במושבה.
–
בנימינה גן פסלי העץ של שמחה שילוני
גן הפסלים ממוקם בנחלת ז’בוטינסקי 60, בנימינה.
טלפון לתאום 04-6388090
שמחה שילוני, אוסף במשך עשרות שנים, גזעי עצים אשר מתו. שילוני מעצבם, מפסלם ויוצר עולם דימויים משלו בסיפור העצים. בחלק מהיצירות, פסלים שאין אפשרות להגדירם או לשייכם למציאות.
–
בנימינה אמת המים הרומית הבלתי גמורה
הרומאים התחילו לבנות אמת מים ולא סיימו לבנותה, כנראה בניסיון לשנות את תוואי האמה לקיסריה.
אורך האמה כ-200 מטר, במקום גן ציבורי יפיפה ומדשאות. האמה נחשפה ב- 1950, על ידי ד”ר המבורגר רופא המושבה וארכיאולוג חובב, את החפירות ניהלה אשתו במקום.
בנימינה מצודת בורג
הבורג ממוקם ברחוב החורש בבנימינה.
השם בורג, הינו על שם כפר ערבי קטן שהיה במקום. מקור השם במילה הלטינית בורג – שפירושו מצודה. שרידי הבורג, הם מתחם סגור של מחסנים ומחסות לבעלי חיים שניבנו מסביב לחצר.
קיסר גרמניה, וילהלם השני, לן במקום בעת ביקורו בארץ. אדמות הבורג נרכשו בשנת 1903 בידי יקא וחולקו לאיכרי זיכרון יעקב. עם הקמת בנימינה עברו חלקם להתגורר במושבה והתיישבו ברחוב הבורג, כיום רחוב החורש. לאחר שחלקים מהמבנה שופצו, המקום משמש כיום כגן אירועים ומסעדה.
חאן זרעוניה בבנימינה
במקור, נקרא הבית על שם נחל תנינים הסמוך, בערבית שמו היה זרקא.
החאן ממוקם ברחוב השיבולת מספר 1, נכס פרטי ועל כן נדרש אישור לביקור.
שמו המקורי הוא לא זרעוניה (השם אשר הוענק למקום בידי המועצה לשימור אתרים).
חאן זרעוניה הוקם בשלהי המאה ה-19 על ידי העותומנים, זהו מבנה מרובע עם חצר פנימית, תקרת המבנה בנויה בקמרון חבית, משמע גג חצי עגול ובפינות המבנה נפגשות הקשתות בקמרונות צולבים.
מעל האגף המערבי, נבנתה קומה שנייה מקורית ומתוחכמת. את המבנה מקיפים מבנים בני קומה אחת, הניצבים על גבעה, בשטח של ארבעה דונמים.
מעט דרומית למבנה עצמו נמצאת באר אנטילית מקורית.
מבנה העומד על תילו בגאווה מעל 150 שנה, לא היה חאן מעולם, הוא היה בית אחוזה פרטי ורק בהמשך אכלס חוות ניסיונות חקלאית. בשנות ה-60 הגיע המבנה לידי זוג חרדי, אך הוא נאלץ למכרו עקב בעיית חובות כספיים. בשנת 2005 נערך מכרז למכירת המקום, עתה משעבר לידיה של משפחת מוזס, הם מתכננים להשקיע כסף רב בשימור המבנה
–
שמורת אחו בנימינה
כדי להגיע נכנסים לבנימינה, ממשיכים מעבר לתחנת הרכבת עד לצומת גבעת עדה, ממשיכים כקילומטר ולפני שדרת העצים, בדרך לפרדס חנה, נמצאת פניה לדרך עפר ימינה לצד מערב, במקום ניצב שלט ירוק של רשות הטבע, המסמן את האחו.
כניסה חופשית.
שמורת טבע שאינה מוכרת, השטח שימש כמרעה לפרות, שטח צר בכביש בין כביש בנימינה לפרדס חנה ובין מסילת הרכבת, האדמה בשטח אינה סופגת את מימי הגשמים לכן נוצרות שלוליות במקום.
בכל שנה, בעיקר בסביבות פורים בחודשים מרץ ואפריל, פורחים סוגי סחלבים, כמו סחלב הביצות בצבע סגול המתרומם לגובה שבין 40-50 סנטימטר. כמו כן גדל סחלב שיפתן בצבע חום, בעל שפה המשמשת כנקודת נחיתה לחרקים בתהליך האבקה.
הביצה נעלמה כמעט לחלוטין משהוקמה מערכת ניקוז למים, אך חזרה בחלקה, כאשר הקימו את אגמי מנשה ומימי התהום עלו למעלה.
בנימינה הגן הסולארי
הכניסה בתשלום.
הגן פתוח בימים א-ה בשעות 09:00-17:00, בימי שישי בשעות 09:00-13:00
כתובת רחוב הגיבורים 1 בנימינה
טלפון לתאום קבוצות 072-2612211
הגן הממוקם בין עצי פרי ומרכז את המידע והשימוש הירוק באנרגיה סולארית, במטרה להדגים ולהסביר כיצד ניתן לחיות בעולם המודרני, התעשייתי ועדיין לשמור על כדור הארץ מפני מפגעים.
לגן חברו חברות מסחריות העוסקות בנושא, בהכניסן מתקנים ושיטות לשימור הסביבה ואפשרויות להשתמש בשימור חכם יותר של חיינו בכדור הארץ.
כאשר מבקרים ברחבי הגן המחולק לארבעה תחומי שימור, ניתן לראות מערכות סולאריות לניצול קרני השמש והפיכתם לחשמל, המפעיל מכונות ואת מכשור הבית והתאורה.
כמו כן נראה, מתקנים לטיהור מים ומחזור מים, אפשרויות אגירת מי גשמים לשימוש חוזר, מתקנים ההופכים זבל לחומרי דישון תוך שימוש באנרגיית השמש, שיטות וחמרי בניה למבנים ירוקים תוך שילוב חומרים מתכלים לשימוש חוזר ויעיל והמונע זיהום סביבתי ועוד.
בעת הביקור, ניתן להפעיל וללמד מבקרים, כיצד ניתן להפוך חומרים ישנים לתועלתו ולהקים סביבה נקייה יותר בעולמנו.
–
בנימינה חווה במושבה
החווה ממוקמת במושבה בנימינה, ברחוב ששת הימים.
בסוף רחוב ששת הימים, יש להמשיך בכביש הכורכר כ 300 מטר.
הכניסה בתשלום.
החווה פתוחה בימי שבת 10:00-20:00, אמצע השבוע 9:00-20:00
טלפון לתאום 054-4261833
במקום נערכת פעילות לידים הכוללת פינות ליטוף\ בפינת החי יש: אלפאקות, כבשים, סוסים מיניאטוריים ועיזים מיניאטוריות. כמו כן במקום נמצא, סיור לעגלה רתומה לטרקטור, פעילויות שונות, בריכת פעוטות, מתקנים מתנפחים, רכיבה על סוסי פוני וקיר טיפוס. להורים ולילדים מזנון ופינת ישיבה, אפיית פיתות, מגלשת מים וקצף, הר טיפוס, מופעי תיאטרון.
–
גבעת עדה
–
מוזיאון היודיאיקה גבעת עדה
האתר ממוקם ברחוב הדקל פינת רחוב הראשונים, במרכז המושבה ליד המקלט גבעת-עדה.
הכניסה בתשלום, סיורים מודרכים בתאום.
טלפון לתאום עם עמרם: 6388125, 6388210 – 04, 4504965 – 052.
המקום פתוח בימים א – ה ושישי בשעות 10:00-12:00
מוזיאון קטן של עמרם גיישייט, המציג אוסף פריטים מסורתיים ופריטי דת יהודים. בין המוצגים: ספרי קודש עתיקים, חנוכיות עתיקות, כלי יודאיקה, כלי דת, כלי אוכל, מסמכים מתקופת השואה ועוד.
–
חוות עץ השדה
כניסה ללא תשלום.
החווה ממוקמת ברחוב ראשונים בגבעת עדה. ממחנה 80 ממשיכים לכיוון פרדס חנה – בנימינה, בצומת עדה פונים מזרחה. מגיעים לכניסה לגבעת עדה מהכניסה לגבעת עדה, ממשיכים ישר, אחרי50 מטרפונים ימינה לחווה.
טלפון לתאום 04-6288306
האתר פתוח בימים א-ה בשעות 08:00-18:00,יום שישי בשעות 09:00-15:00.
חצר בית משפחת טפברג החלוצית אשר הקימה את ביתה במושבה גבעת עדה, לפני למעלה ממאה שנה.
כיום משמש כמרכז תיירות חקלאית, הדרכה על ההיסטוריה של המקום ועל מורשת המשפחה.
כיום המקום כולל הדרכה בנושא מסיק השמן והפיכתו למוצר מוגמר.
לילדים ומבוגרים ישנה פעילות של הכרת מסיק הזיתים בעונה, חוויה של הכרת החיים וחיי היום יום בתקופה שחלפה, תוך שימוש בכלים ישנים לעבודות שונות, ניתן לטעום משמן זית ומתוצרת חקלאים אשר מגודלת במקום.
לילדים פינת ליטוף בפינת חי עם אוסף זוחלים מרשים, בעלי כנף, סוסים ועיזים. רכיבה על סוסי פוני וכמובן פינת האפייה לפיתות. ניתן לרכוש ממוצרי החווה והזמין ארוחת בוקר שורשית.
בית העם גבעת עדה
האתר ממוקם ברחוב הראשונים.
ביקור בתאום טלפוני 6388125 – 04
במבנה זה, בן שתי קומות, שכנו משרדי הועד, כיתות בית הספר, חדר נשק ואולם גדול אשר שימש כבית קולנוע לאירועים שונים. על הגג הוקמה עמדת תצפית ואיתות והמבנה שימש כאתר
אימונים לאנשי ההגנה וחיל הנוטרים.
ערב המאורעות, בשנת 1936, מקים ועד הישוב את המבנה כבית הביטחון של המושבה וכבית עם.
לאחר מלחמת השחרור חזר המבנה לשמש כבית עם וכיום הוא משמש את משרדי המועצה.
פארקים וחניונים באזור
גני רמת הנדיב
האתר ממוקם באזור זיכרון יעקב.
ממוקם בכביש 652, בעלייה לזיכרון יעקב מכיוון בנימינה.
הכניסה ללא תשלום, חניה חופשית. מידע ניתן לקבל במרכז המידע בכניסה.
נגישות לנכים, ניתן לקבל עגלות נכים במקום.
טלפון לתאום 04-636135, 6298111, – 04
המקום פתוח בימים א – ה בשעות 08:00-16:00, ביום שישי בשעות 10:00-14:00, ביום שבת בשעות 08:00-16:00.
פארק מטופח, אשר במרכזו קבריהם של הברון רוטשילד ורעייתו. הפארק מוקף בשמורה, אשר בה ממוקם מעיין צור וממצאים ארכיאולוגיים אשר נתגלו בסביבה. הפארק תוכנן לפי צוואת הנדיב, בשטח של 4500 דונם ומשפחת רוטשילד דואגת לטיפוחו ולשימורו. בשטחו של הפארק מספר מסלולי סיור, הכוללים ביקור בשרידי אתרים ארכיאולוגים, סיור שביל המעיין, שביל כחול, עד מעין צור.
מבואת רמת הנדיב– מבנה ירוק, אקולוגי, זוכה פרס ישראל היפה.
צילום ועריכה: אייל ברטוב, מוסיקה: ישראל כסיף
מעיין עין צור ממוקם בשמורה המקיפה את גני רמת הנדיב בזיכרון יעקב, אתר המעיין כולל שלושה מרכיבים: מעיין ששמו הערבי אום אל עלק כלומר, מקום העלוקות, אשר שימש כבית מרחץ בתקופה הרומית.
חורבות מצודה רומית ושרידי בית חווה. כיום קרן רוטשילד שיפצה את השטח החקלאי ושוב צומחים עצים וצמחים במקום. מימיו של המעיין עין צור, הזורמים בכל השנה, בוקעים מתוך נקבה חצובה בסלע ומשם בתעלות לבריכת אגירה
מערת המייש –מערת נטיפים.
הדרך למערה, מגיעה מהכביש הראשי וליד בית ספר החורש, מחנים את הרכב ויורדים בשביל עפר לפי שלטי הסימון. את המקום תזהו לפי גדר העץ שמקיפה את העץ וממנה ממשיך שביל צדדי אל פתחה של המערה.
המערה פתוחה בימים ראשון עד חמישי בשעות 08:30-13:00.
טלפון לתאום 6398811 – 04
אורכה של המערה הנסתרת כארבעים מטר, מתוך המערה צומח עץ מייש, שגילו למעלה ממאה שנה.
צמרת העץ מכסה את פתח הארובה, אשר דרכו הוא צמח מתוכה. בתוך המערה טפטוף מים מקיש בראשיהם של המבקרים, מטיפות המים הנוטפים מן התקרה.
מצפה יעקב מרוויצה
המצפה ממוקם ברחוב היין.
הכניסה חופשית.
המצפה הוקם לזכרו של יעקב מרוויצה, חייל בודד שעלה ממדינת יוגוסלביה, הוא שימש בצבא כחובש קרבי ונהרג בלחימה בעזה בפיצוץ הנגמ”ש. מן המצפה נשקף נוף הים, הרי הכרמל ורמת מנשה. בתצפית פינת ישיבה לצפייה על הנוף ופסל מגן דוד גדול המורכב מאבן וברזל.
שמורת עיינות תמסח
כניסה חופשית.
השמורה ממוקמת דרומית לקבוץ מעגן מיכאל, מערבית לכביש 4.
איך מגיעים: מזיכרון יעקב בנסיעה דרומה, נוסעים עד הכניסה לקיבוץ מעגן מיכאל. מיד אחרי שחוצים את פסי הרכבת, פונים שמאלה לדרך עפר הצמודה לפסים, נוסעים לאורך הפסים, עד שיש פנייה ימינה, למטע בננות, ומיד לוקחים שמאלה לקצה המטע, מתחברים לשביל ופונים בו ימינה, עד שמבחינים בשלט שמורת עיינות תמסח. אורך הנסיעה על השביל כ-800 מטר.
שמורת תמסח, הינה השריד האחרון לביצות כבארה. המים היורדים מהגשמים, עקב מבנה הקרקע, אינם מחלחלים ואינם נספגים, תוצאה נוספת היא מליחות הקרקע אשר אינה מאפשרת גידולים חקלאיים במקום.
השביל מתפתל בין שיחי פטל, עוברים מעל גשרון שמים זורמים מתחתיו, זרם המים מוביל לבריכת אגירה. בהמשך הדרך מגיעים לבריכה גדולה יותר, הבריכות מוקפות קני קנה ועשירות בצמחיה אופיינית ובבעלי חיים, ציפורים ועופות מים שונים.
באר גבעת עדה
איך להגיע: כביש 653, כקילומטר לאחר כיכר גבעת עדה, משמאל לכביש.
כניסה חופשית.
המקום פתוח בשעות היום.
משערים כי באר המים של גבעת עדה, קיימת מהתקופה הביזנטית. ראשוני המתיישבים בגבעת עדה בשנת 1903, שאבו בדלי וחבל את המים והוליכום לישוב עם עגלות. מצוקת המים הייתה קשה והאדמה עקב אי היותה ספיגה, יצרה בוץ שהקשה על הולכת המים.
בחורף, כאשר הגישה לבאר הייתה בלתי אפשרית, שאבו המתיישבים מים ממי הוואדי הסמוך.
בנוסף בגבעה ממול לבאר, שכן כפר ערבי בשם אל שלבי, אשר תושביו התנכלו לחלוצים תושבי גבעת עדה, הם גנבו מים ואף השחיתו את הציוד, התושבים כתגובה, בנו עמדת מגן לבאר ושמרו על מקור המים.
שנים מאוחר יותר, הובאה משאבה לבאר והזרימה את המים בצינורות לבריכה המים על מגדל המים, המשאבה עבדה כשעתיים ביום, שאבה והעבירה המים למגדל המים ולבריכה שבתוך המושבה, העלתה את המים לבריכה וכשזו הייתה מתמלאת, באו איכרי המושבה ורוקנו אותה למיכלי אגירה שהובילו על גבי עגלות. על ראש המבנה נבנתה מאוחר יותר עמדת שמירה, שגם היא שוקמה.
האיכרים ובני המשפחות, חסכו כל טיפת מים. בשנות ה 40 חוברה הבאר לחברת מקורות.
בשנת 2000 בעזרת רשות שימור אתרים והמועצה המקומית, חדשו את משאבת הבאר, גם את בית המשאבה בסמוך למושבה גבעת עדה והאתר הפך לגן שבעת המינים ומקום חמד בתוך הנוף הירוק.
כיום בשטח הבאר ישנה פינת חמד למנוחה וישיבה, עצים ערבה בוכייה מספקים צל, במקום בוסתן עצי פרי וצמחי תבלון.
–
שמורת אלוני יצחק
האתר ממוקם בגבעת עדה.
בנסיעה בכביש 652 לכוון גבעת עדה, בכניסה לגבעת עדה נוסעים ישר עד כיכר הכניסה למושבה, יש להמשיך בכוון הנסיעה ברחוב הדקל ולפנות ימינה לרחוב חי, ממשיכים עד לצומת טי, פונים ימינה בעקבות השילוט לאלוני יצחק וכפר גליקסון ומיד שמאל, עוברים את הכניסה לבית הספר אלוני יצחק, מימין נראה את השלט הירוק הכניסה לשמורה.
כניסה ללא תשלום, מצאת החמה עד לשקיעה.
מעט חורשות עצי אלון במדינתנו, זאת אחת החורשות אשר מלאה את השרון בעבר, צרכי הצבא התורכי והצורך לתדלק את הרכבות גרמו לכריתת עצים מסיבית, אשר חיסלה כמעט את עמי האלון בסביבה.
החורשה מורכבת מצמחיה צפופה של עצי אלון ולבנה עתיקים, שיחים מטפסים, בעונת חורף – אביב צומחים במקום פרחים רבים ושפע של פרחי סחלב, רקפות, דבורנית וכלניות.
צפיפות הצמחייה במקום מקשה במעט על המעבר, אבל שווה ביקור בתקופת הפריחה בשבילים המעטים הפתוחים למעבר.
יש המגיעים לסיור בין האלונים, יש העורכים פיקניק במקום, מקום החניה קטן ואין שירותים או ספסלי ישיבה. מסלול ההליכה מעגלי ואורכו כקילומטר. עצי האלון בעלי גזעים מרשימים, הפריחה מרהיבה.
זהו מסלול טיול מעגלי ומשולט להולכי רגל. המסלול הוסדר על ידי בני המשפחה והחברים, לזכרם של רביטל, מתן ונועם אוחיון שנרצחו בקיבוץ מצר בנובמבר 2002.
ניתן לראות במקום מאפייני צומח של חורש טבעי, פעילות רבה של בעלי חיים, מחשוף סלע גירי אופייני לאזור וגת עתיקה שבה דרכו ענבים להפקת יין.
בית חנניה פארק אמת התנינים
הפארק ממוקם בישוב בית חנניה ליד בנימינה.
כניסה בתשלום.
על כביש 4, כביש חיפה תל אביב הישן.
הפארק פתוח כל יום בין 10:00-17:00
טלפון לתאום 04-6361025, 0528442772
אמת תנינים, היא שמורת טבע אשר אינה בבחינת לראותה בלבד. עד לפני כשישים שנה, הייתה אחת הביצות הגדולות בארץ, שהתפרסמה בזכות התנינים ששרדו. כיום חוזרות החיות לביצה, חיות כמו: צבי ביצה, עופות מים ועד תנינים אימתניים.
הפעילות לילדים כוללת: מבוך, עגלות הרתומות לחמורים, העורכות סיורים בשמורה. צפייה בתנינים, פינת ליטוף לחיות שונות הנמצאות במקום. למבוגרים פינת החכה לדייג ושייט בסירות במימי הביצה.
שמורת טבע הבונים
השמורה שאורכה כארבעה וחצי קילומטר, משתרעת מתל דור בדרום ועד מושב הבונים בצפון. בין מושב הבונים לקיבוץ נחשולים.
איך להגיע: בנסיעה על כביש החוף לכוון חיפה, יורדים במחלף עתלית או בצומת פורדיס מהכביש הראשי ונכנסים אל כביש מספר ארבע, ממשיכים עד פניה אל קיבוץ הבונים, עוברים מעל הכביש, ונוסעים לפי השלטים אל חוף הים.
הכניסה ללא תשלום, תשלום רק לחונים במגרשי החניה. ניתן לחנות קילומטר מהחוף שלא בחניון ואז לא משלמים חניה, סיורים מודרכים בתאום.
טלפון לתאום 04-8228983, 04-8252266
המסלול הקצר של הסיור בשמורה כולל את: מפרץ הצדפים, גבעת הכורכר לתצפית, המערה הכחולה, רכס סלעי הצדפים, שמורת חוף המשופעת במפרצים טבעיים ונסתרים.
הסיור מתחיל במגרש החניה, בשביל האדום. לאחר מרחק קצר, נוחתים על מפרץ הצדפים, המכוסה בצדפים מסוג נעמית, אשר היו במרחק מהחוף ונסחפו למפרץ. לאחר200 מטרמהמפרץ, כאשר נעמוד על גבעת הכורכר לתצפית, נבחין בגבעה נוספת, עליה ממוקם מושב הבונים ובינם השטח הנקרא מרזבה ומזכיר צורת משפך מרזב.
משם נגלוש למפרץ נוסף המכונה המערה הכחולה, על שם עשר נקיקים ומערות שנחצבו בידי הגלים.
אחת המערות מזכירה, לבעלי הדמיון המפותח, את המערה הכחולה באי קפרי.
משם נמשיך כמאה מטר לסלע החוף, מעין תרכובת של חול כורכר וצדפים התוחם את המפרץ.
בהמשך לכוון דרום, לאחר חציית מפרץ נוסף, נעלה שוב על גבעת כורכר ונצפה על אי קטן שלידו נמצאת ספינת משא שטבעה ושרידי מחצבת כורכר ישנה. נפנה בחזרה לכוון מגרש החניה ונשלים את הסיור, ניתן לערוך רחצה ופיקניקים, אך אין שולחנות או מים.
תל דור -חרבת אל בורג
הכניסה חופשית, כניסה לחנייה לרכב בתשלום.
איך להגיע: בנסיעה על כביש החוף, יורדים במחלף זיכרון יעקב ונוסעים לכוון צומת פורדיס. ברמזור פונים שמאלה לכוון צפון, ממשיכים בכביש הישן לחיפה (כביש מספר4 ), עד לשלט המכוון לחוף הבונים, פונים שמאלה לכוון החוף על פי השילוט.
תל דור ממוקם מערבית לקבוץ נחשולים, בתוך שמורת הטבע דור נחשולים. שמורת טבע חוף דור הבונים משתרעת מתל דור בדרום ועד מושב הבונים בצפון.
באזור התל שלושה מפרצים, כאשר המפרץ הצפוני נקרא טנטורה או בשמו העברי חוף נחשולים.
המפרץ הדרומי הארוך, מתוחם בידי ארבעה איים אשר שימשו כמעין שובר גלים ויצרו נקודת עגינה לספינות. האי חופמי אשר נמצא כ 150 מטרמהחוף, על שם ציפור המקננת בו.
האי טפת על שמה של בת שלמה המלך, אחריו האי שחפית, גם על שם ציפור והאחרון האי דור.
שמה של העיר מוכר מהמאה השלוש עשר לפני הספירה, תקופת המלך רעמסס. לאורך תקופות חייה היא נשלטה בידי כל כובש אשר שלט בישראל והממצאים הארכיאולוגיים מעידים על כך.
בחוף נמצאו שרידי שלוש ספינות טרופות מראשית המאה השמינית לפני הספירה, אשר היו בתוך המים וחלק ממבנה העץ של גוף הספינה נשתמר, כמו כן נשתמרו קנקנים להעברת יין ושמן, עוגנים וחבלים.
על התל ובסביבתו נערכו חפירות ארכיאולוגיות כבר בשנת 1924, על ידי הבריטים. אז נחשפו שרידי נמל קדום והתגלו שרידי כלים. כמו כן נתגלו בסביבה שרידים של תיאטרון רומי מהמאה השנייה, רצפות פסיפס ושרידים של כנסייה יוונית. חלק מהפריטים שנמצאו מוצגים במוזיאון המזגגה ובמוזיאון ישראל.
תל דור אשר שמה בערבית הוא אל בורג הינה כיום, שרידי מצודה צלבנית הרוסה. על חורבות דור הקדומה קם כפר ערבי בשם טנטורה. ב-1948, אחרי המלחמה, קמו המושב דור וקיבוץ נחשולים.
שמורת כרם מהרל
כניסה חופשית.
השמורה ממוקמת בצידה המערבי של הכפר כרם מהרל, ניתן להגיע לשמורה מתוך הכפר.
סומן שביל מטיילים בתחומי השמורה, אשר מסומן בצבעים כחול וירוק, אך שביל זה טרם מופיע במפת סימון שבילים.
האזור מורכב מבקעות רחבות שנוצרו על ידי פעילות הטבע ומבליית שכבות גיר שכיסו מרבצי טוף, אשר נוצרו בעקבות פעילות געשית תת-ימית וסחיפתן לים, דרך נחל מערות ונחל מהרל.
בצידו המערבי של המושב, מצויה שמורת טוף כרם מהרל, הכוללת מחשופים מרשימים של שכבות טוף, שזורות עורקי גבס ומינרלים שונים.
https://youtu.be/TxFDOj4ErjA
במושב כרם מהרל, ניתן למצוא שרידי דרך עתיקה אשר חיברה את ישובי החוף לישובי הכרמל.
בקרבה לשמורה, נמצאת שמורת נחל שימרי, אשר נמצאת במדרון המתחיל בישוב עופר, לכוון נחל מהרל ובו מחשופי טוף ומטעי זיתים עתיקים, הנחשבים למטעי הזיתים הגדולים באזור הכרמל, מטעי הזיתים היו שייכים בעבר לכפר הערבי עין רזאל כיום כפר עין איילה.
באזור נערכו חפירות ארכיאולוגיות ונתגלו בו שרידי התיישבות חקלאית מן המאה הרביעית לפני הספירה.
פארק אלונה מי קדם
בצומת עדה אשר דרומית לבנימינה, פונים מזרחה. מעט לפני גבעת עדה, ישנה פניה שמאלה לכיוון אביאל, ממשיכים עם הכביש כשני קילומטר ופונים עמו ימינה. לאחר כ3 קילומטר, נראה מצד שמאל את פארק אלונה בו מתחיל המסלול.
הפארק הינו פארק טבעי של חורש ים- תיכוני ירוק, המשתרע ממושב עמיקם ועד בת שלמה, באזור רמות מנשה.
הכניסה בתשלום, סיורים מודרכים בתאום.
טלפון לתאום 04-6388622
המקום פתוח בכל השבוע משעה 09:00-17:00
בפארק ישנו אתר ארכיאולוגי הנקרא מי קדם, המחזיר את המבקר לתקופה הרומאית הביזנטית. האתר כולל מערכת מנהרות המהוות מפעל מים קדום. ניתן לסייר בניקבה המשוחזרת שאורכה270 מטר, מתוך מכלול שאורכו כששה קילומטר, אשר הוביל מים לעיר קיסריה במקום קיימת תאורה, אך כדאי לקחת גם פנס. לאחר הסיור כדאי להכין בגדים להחלפה. ההדרכה כוללת סרט שיחזור קצר.
פארק אלונה ממקום ליד חניון עין עמי וליד הישובים עמיקם ואביאל. בסמוך לחניון זה, התגלו פירים אשר מובילים אל האמה התחתונה, שמהווה את חלקו הראשון של מוביל המים לקיסריה. לפני מספר שנים נוקו הפירים והכניסה אליהם הוסדרה. כיום המקום נקרא פארק אלונה ומופעל על ידי המועצה המקומית.
בכניסה לפארק אלונה ממוקמים שרידי חורשת שירי היובל, כיום נותר רק השלט אשר מספר את ההקדשה של היער לשירת הזמר העברי. חורשה זאת ניטעה על ידי אומנים בשנת 1998, בשיתוף רשת גימל וקוראי עיתון ידיעות אחרונות, לרגל שנת היובל לזמר הישראלי והמצעד אשר נערך לכבודו. כיום המקום מוזנח וסבוך בצמחיית פרא, מתחת לעץ החרוב העתיק נותרו חקוקות מילות השיר “הרעות” של חיים גורי, ושירה של נעמי שמר, ירושלים של זהב.
–
זרעים מציון
זרעים מציון שימור צמחיית ישראל.
חוות הזרעים, ממוקמת במושב מהרל ליד זיכרון יעקב
סיורים בתשלום, אורך הסיור כשעתיים,
טלפון לתאום 04-9841499, 0524471444
במקום נערכים סיורים בתאום, המקום סגור בשבת
המקום הוקם בשנת 1952 ומאז ועד היום באתר, עוסקים בגידול פרחים, פקעות וצמחי בר. כיום באתר עוסקים בגידול, ריבוי וטיפוח של צמחי בר, זרעים, פקעות, צמחים ועשבוניים למיניהם.
אנשי החווה מבצעים עבודות שתילה והצלה של צמחי בר, העלולים להיכחד בשטחים המיועדים לסלילת כבישים, שכונות ומסילות רכבת. הסיורים מתקיימים ברוב חודשי השנה, על מנת לצפות בפריחת מגוון עשיר של צמחי הבר, מומלץ לבקר בין החודשים אוקטובר – מאי. הסיור כולל: מרכז מבקרים, הרצאה ותשובות לשאלות, בקור בחדרי השימור והמקררים, סיור בשטחי הגידול והשימור.
ניתן לרכוש במקום פקעות וזרעים לגידול בבית ובחצר.
בריכות הדגים של מעיין צבי
כניסה בחינם, מיועד לצפייה וטיול למשפחות וילדים.
לבריכות ניתן להגיע דרך כביש תל אביב – חיפה הישן,לפנות ימינה לכוון זיכרון יעקב, ליד תחנת הדלק עובר כביש, על הכביש, תבחינו בשער פתוח הננעל ברוב ימות השנה בשעה 17:00.
טלפון לתאום: 050-7566600
כיצד מגיעים: בריכות הדייג ממוקמות באזור התעשייה של הקיבוץ, בצד מערב.אחרי הגשר, הדרך מוליכה לבריכות.
האתר פתוח בחודשי הקיץ בימי השבוע בשעות 09:00-16:00, בשבת בשעות 08:00-19:00, בחורף לתאם מראש.
טיול לכל השנה, בחודש אפריל ניתן לצפות בנדידת הציפורים, החסידות והשקנאים. כדאי בתחילה, לערוך סיור רכוב בכדאי לא להבהילם, לאחר מכן כדאי להמשיך עד לחוף.
סיור בשמורת נחל התנינים
כניסה בתשלום.
בנסיעה על הכביש הישן לחיפה בנימינה, פונים מערבה לכיוון בית חנניה וממשיכים לפי השילוט.
בנסיעה מכביש 4 הישן לכוון חיפה, פונים בפניה הדרומית של קיבוץ מעגן מיכאל, צפונית למחלף הרכבת החדש המצוי בבניה. ממשיכים עם הכביש לג’אסר אה זרקא ולקראת כביש 2, פונים ימינה וחוצים את הכביש המהיר על גבי הגשר ולא מתחת לכביש. מיד לאחר הגשר ולפני בתי הכפר – פונים ימינה ונכנסים לשמורה.
סיורים מודרכים בתאום ובתשלום.
בימי חול ובשבתות 16:00 -08:00, בשישי עד 15:00. בימי שבת מתקיימות באתר הדרכות בשעות 10:00, 12:00, 14:00 ללא תוספת תשלום.
טלפון לתאום 04-9841752
ניתן לסייר באזור הסכר ומתקני המים בלבד, סיור האורך כשעה וחצי. לאורך המסלול, שתי פינות חמד בהן אפשר לעצור, על פינה אחת סוככים עצי דקל ומהשנייה, סביב עץ תאנה, אפשר להשקיף על הסכר וטחנות הקמח.
החפירות לגילוי הסכר, נעשו לאחר שרשות הניקוז דרשה לפוצץ את האתר כדי לאפשר את ניקוז ביצות כברה. רק לאחר מאבק של רשות הטבע והגנים, רשות העתיקות, המועצה האזורית חוף הכרמל והמשרד לאיכות הסביבה, נמנע הרס הסכר ונעשו בו עבודות חפירה, שימור ושיחזור. כיום ניתן לבקר במקום ולהתרשם ממפעל מים מרשים נוסף שנבנה לפני כ- 2,000 שנה.
מאוחר יותר, ניצלו תושבי המקום את הסכר כבסיס להפעלת שרשרת טחנות קמח, שפעלו במשך מאות שנים. לאחרונה, שוחזרו במקום מתקני המים העתיקים והסיור במקום חולף על פני האגם הגדול, אמת המים, מתקני המים הקדומים ושיחזור גלגלי טחנות הקמח.
מה ניתן לראות בסיור הסכר והתחנות?
הסכר: הוא סכר מים רומי, שהתגלה בחלקו המערבי של נחל תנינים, סמוך לקיבוץ מעגן מיכאל. אורכו של הסכר כ-190 מטר והוא נועד לעצור את זרימת מי הנחל ולאגמם על שטח של כ- 5,000 דונם, במטרה לאפשר את זרימתם בגרביטציה אל העיר קיסריה.
מבנה מגורים תפילה: במרחק של כ-30 מטר ממערב לקצה הצפוני של הסכר, נחשף חלק ממבנה גדול שחלקו התחתון נחצב בסלע וחלקו העליון נבנה באבן וממנו השתמרו שני נדבכים. בנוסף, נחשפו שלושה חדרים ובקיר הצפוני של החדר האמצעי נבנה אפסיס, הבולט כדי שניים וחצי מטר לצפון.
תעלת ההטיה. מוליכה עד לסלע, במרחק של כארבעה מטר ממזרח למתקן הויסות, נחשף בור רבוע חצוב בקרקעית התעלה ששימש אולי, כבור שיקוע לפני מעבר המים למיתקן הויסות.
מיתקן הויסות: בצדדיו המזרחי והמערבי של המתקן, התגלו לוחות העץ בצורת מחסומים אשר ששימשו בשלב המקורי של הסכר, לשליטה בכמות המים שעברה בשלושת המעברים ובשלב מאוחר יותר, הם שימשו כתבניות יציקה לסתימת חלקם התחתון של המעברים לצורך הרמת מפלס הזרימה בהם.
המעבר הדרומי, שבעת חציבתו נותרה באמצע גובהו, אבן ומתחתיה מעבר קשות, נסתם בחלקו התחתון בקיר בנוי ולא ביציקה, כמו שני המעברים האחרים. הדבר נועד להגביר את זרימת המים במעבר הדרומי, שהוליך אל טחנת קמח.
–
מוזיאון המזגגה בקבוץ נחשולים על חוף דור.
כניסה בתשלום.
שעות הפתיחה של המוזאון הם:
ימים ב’-ה’ 9:00 – 14:00
יום ו’ 9:00 – 13:00
יום ש’ ו- א’ המוזאון סגור – פותחים לקבוצות בתאום מראש.
מספר הטלפון – 04-6390950
אתר האינטרנט- www.mizgaga.com
מאמר שפורסם על המזגגה :טנטורה חול, זכוכית ומזגגה
=
יקבים , מחלבות, בתי בד ועוד
יקבי בנימינה
כניסה חופשית, סיור בתשלום.
ממוקם באזור זיכרון יעקב.
כתובת רחוב הנשיא מספר 1 בנימינה.
מגיעים מכביש החוף, יש לרדת במחלף זיכרון יעקב.
טלפון לתאום 04-6388643
שעות פתיחה בימים א – ה 08:00-17:00, בימי שישי 10:00-14:00.
היקב המודרני שהוקם על חורבות מפעל בשמים יסמין.
בשנת 1925 החליטה פיקא להקים בבנימינה תעשיית בשמים במפעל שפעל בשנים 1925-1934.
היא הביאה לארץ מדרום צרפת, למעלה מרבע מליון שתילי פרחים, מרביתם של יסמין. בשנת 1946 הפכו שטחי אדמת גן הפרחים למשקי נחלת ז’בוטינסקי, מושב של תנועת ביתר וכיום זוהי אחת משכונות המגורים של בנימינה.
לאחר מיכן, שימש המקום כיקב פשוט, רק ב 1992 הפך ליקב מודרני.
הביקור במרכז המבקרים וביקב מלווה בסיור, אשר מתאר ומסביר את דרך יצור היין, סוגי הגפנים באזור, מהבציר עד לביקוק וצורת האחסנה עד ההבשלה.
לאחר הסיור וההסברים במעבדה ובחדר החביות, ניתן לערוך מדגם טעימות ליינות המופקים במקום, כמו כן ניתן לרכוש יינות המיוצרים במקום.
היום משמש המבנה למרכז המבקרים של יקבי בנימינה ומציע פעילויות, ביניהן סיורים ביקב, הכוללים ביקור בחדר החביות המושקע וטעימות של היינות. במקום גם פועלת מסעדה כשרה.
מרכז מבקרים יקבי בנימינה: כולל חנות יין, מסעדה חלבית ומסעדה בשרית, עריכת אירועים.
יקב עמיקם
היקב ממוקם במושב עמיקם, צפונית לזיכרון יעקב.
ביקור בתאום טלפוני 0504326665
יקב סלומון, הינו יקב משפחתי וכל העבודות בו נעשות על ידי בני המשפחה, מהבציר ועד לבקבוק.
תחילתו של היקב בשנת 1997, במרתף הבית, שם נרקם החלום והתפתח ליקב בוטיק איכותי.
היינות המיוצרים ביקב סלומון הם יינות אדומים, קברנה סוביניון, שירז, מרלו, קברנה פרנק.
יקב ראובן רחוב הזית 5 גבעת עדה
ביקור בתאום טלפוני 052-2840823, 057-9044404.
יקב בוטיק משפחתי, המייצר יינות משובחים מכרמי המשפחה. במקום מרכז מבקרים מרשים המציע סיורים, טעימות יין ואירועים. סיורים ביקב, הסברים על תהליך ייצור היין, טעימות תצוגה ומכירת יין.
יקב תשבי
כניסה חופשית, סיור בתשלום.
ממוקם באזור זיכרון יעקב, בנימינה.
יורדים מכביש החוף, בצומת זיכרון ממשיכים לכוון צומת יוקנעם, ממשיכים לבנימינה ובאמצע הדרך, ליד המחצבה הישנה נמצא היקב.
טלפון לתאום 04-6288195, 04-6380434/5
שעות פתיחה בימים א – ה 09:00-17:00, בימי שישי 10:00-15:00.
סיורים מודרכים בימי א-ה בשעות 10,12,14
משפחת תישבי, היא נצר למגדלי כרמים מתחילת המאה ה 19. כיום מרתף היינות כולל מאות רבות של חביות יין. סוגי היינות הם: קברנה סובניון, קולומברד, שנין בלנק, אמרלד ריזלינג, קברנה פטיט סירה, יין קידוש.
במקום יש מסעדה חלבית, המגישה מגוון תפריטים עשיר בגבינות טריות תוצרת משק יעקובס ומחלבות הזורע. ירקות טריים, פסטות תוצרת הבית ולחם טרי.
הביקור מלווה בסיור אשר מתאר ומסביר את דרך יצור היין, סוגי הגפנים באזור מהבציר עד לביקוק, צורת האחסנה עד ההבשלה. לאחר הסיור וההסברים במעבדה ובחדר החביות, ניתן לערוך מדגם טעימות ליינות המופקים במקום, ניתן לרכוש יינות המיוצרים במקום. כיום הצטרף למקום מרכז שוקולד וטעימות הכולל הסברים לתהליך יצירת השוקולד וקניה.
יקב סמדר
כניסה חופשית, סיור בתשלום.
ממוקם ברחוב המייסדים 31 זיכרון יעקב.
בנסיעה על כביש החוף, יש לרדת בצומת זיכרון יעקב. בנסיעה על הכביש הישן רעננה חיפה אחרי הרצליה.
טלפון לתאום 050-7660210, 04-6390777
שעות פתיחה בימים א – ה 10:00-16:00, בימי שישי 10:00-14:00, שבת בשעות 10:00-16:00.
מרכז המבקרים של משפחת שפירא פשוט מדהים. זהו מבנה עתיק בחצר ביתם אשר שופץ, הוכנסו כורסאות ונבנה קיר זכוכית לצפייה על חביות האכסון. היקב החל למכור בשנת 2004 את תוצרתו.
הביקור מלווה בסיור אשר מתאר ומסביר את דרך יצור היין, סוגי הגפנים באזור, מהבציר עד לביקוק ועוד.
לאחר הסיור וההסברים במעבדה ובחדר החביות, ניתן לערוך מדגם טעימות ליינות המופקים במקום וכמו כן ניתן לרכוש יינות המיוצרים במקום .ניתן להזמין ארוחות בשריות, חלביות וצמחוניות לקבוצות עד 20 איש.
מחלבת גבינות השומרון
המחלבה ממוקמת בבנימינה.
איך מגיעים: בנסיעה על כביש החוף מתל אביב לחיפה,יורדים במחלף זיכרון יעקב לכוון הכביש הישן לחיפה, פונים בחיבור שמאלה עד השילוט לבנימינה.
כתובת האיכר 14, בנימינה גבעת עדה, בנימינה.
טלפון לתאום ביקורים 6222866 – 04
המחלבה פתוחה בימים א – ה בשעות 08:00-14:00, ובשעות 16:00-19:00, בימי שישי בשעות 08:00-13:30
המחלבה נוצרה משילוב של שלושה שותפים, אשר להם חנות גבינות בתל אביב, ברחוב נחלת בנימין 88, כיום, מפעילים את המחלבה בני הדור השני, המייצר גבינות מחלב כבשים ומחלב פרות, במבחר המוצרים 30 סוגי גבינות קשות ורכות, הנעשות בשיטות מסורתיות על מנת לשמר את הארומה.
מחלבת זליג שוורצמן
הכניסה חינם.
המחלבה, המסעדה והחנות ממוקמים בחלק הדרומי של מושבת בת שלמה, במשק של שוורצמן. זהו הבית הרביעי מימין, מול בית הכנסת.
המושבה ממוקמת בוואדי מילק, בין זיכרון יעקב ליוקנעם.
כאשר נוסעים בכביש החוף לכוון חיפה, פונים ימינה לכיוון זיכרון יעקב, ממשיכים ישר בצומת פורדיס ולאחר מחלף זיכרון, פונים ימינה לבת שלמה הישנה.
טלפון לתאום 04-6390809
המחלבה פתוחה בימי השבוע בשעות 08:00-20:00
המחלבה שהוקמה עוד בשנת 1889 במשק של זליג, במושבה בת שלמה והמופעלת בידי נכדיו של זליג, לא השתנתה לאורך השנים. במשק שומרים נכדיו של זליג, על המסורת ושיטות יצור הגבינות מחלב פרות או כבשים בתהליך יצור, כשם שעשו אבותיהם. חנות המחלבה ממוקמת באסם הישן.
במחלבה ישנה מסעדה, המספקת מבחר גבינות בשילוב לחם ופיתות, דבש טבעי, שמן בכבישת יד וירקות כבושים בעבודת יד. ניתן גם לטעום מהיוגורט המקורי ומגבינות בטעמים שונים, רכות וקשות ובשילוב ירקות טריים בצלחת. במחלבה במחסן התבואה הישן, מוצגים כלי עבודה מימי תחילת המחלבה וצורת העבודה לאורך השנים. תמונות וחומרים עוד מימי השלטון.
הפטיפורים של יעל – הפטיפורים של אביטל
מפעל קטן ליצור מוצרי שוקולד. ממוקם בבנימינה.
הכניסה בלא תשלום, סיורים מודרכים בתאום.
טלפון לתאום 04-6288689
שוקולד היא מלת המפתח בביקור במקום, ניתן לראות מפעל ליצור שוקולד על גווניו, פטיפורים ובעבודת יד. הסדנאות להכרת השוקולד והעבודה בו מתאימות לילדים ולמבוגרים, בתום הסיור וההדרכה ניתן לטעום ולרכוש מוצרים במקום, אריזות שי ומתנות.
בית בד עץ השדה
המקום ממוקם ברחוב ראשונים בגבעת עדה ליד בנימינה.
הכניסה אינה בתשלום, סיורים מודרכים בתאום ובתשלום.
טלפון לתאום 6288306 – 04
המקום פתוח בימים א – ה בשעות 08:00-18:00, ביום שישי בשעות 08:00- 15:00.
בית הבד של משפחת טפרברג, מהווה מרכז איסוף לפרי הזית ולייצור שמנים ומוצרים נוספים.
המקום משמש כמרכז מבקרים להנחלת תרבות השמן, מקורותיו, זניו והארומה האופיינית לכל זן.
במקום ניתן לצפות בתהליך מן הנטיעה, שיטות המסיק, תהליך העברתו לבית הבד, תהליך היצור של השמן ממפרי הזית, בלוית סרטון הדרכה וביקור פיזי, עד לתהליך ביקוקו בבקבוק או בפחיות הכנתו למכירה.
בימי המסיק, ניתן להצטרף לעבודה וליהנות מחוויה שונה לאנשים שאינם עוסקים בחקלאות. לאחר גמר הסיור, ניתן לערוך טעימות ולרכוש שמנים טבעיים ומוצרים נוספים המופקים בערכי יצור מסורתיים ובשיטות שהיו נהוגות בעבר. לילדים פינת ליטוף, רכיבה על סוס פוני, פעילויות יצירה ומשחק.
–
גבעת עדה בית הבד בצל הזית
הכניסה בתשלום לסדנאות ולסיורים.
בית הבד והאתר, ממוקם בדרך רגבים בגבעת עדה.
טלפון 052-4478455
בית הבד, שכולל מטע עצי זית, מרכז מבקרים ובית קפה, ממוקם בלב כרם זיתים וותיק. הכרם ניטע לפני עשרות שנים בחצר המשק הירוקה והפורחת, בצל עצי איקליפטוס גדולים.
במקום ניתן לקנות זיתים כמו כן נערכות פעילויות שונות כגון: סיור בבית הבד, סיורי שטח, הכנת שמן חווייתית ופינת ליטוף לילדים. בצל הזית מתקיים שוק אורגני בימי חמישי בשעות 15:00-19:00.
בעונת המסיק, מתקיימים ימי סדנאות למסיק, מיון, שבירת זיתים והפקת שמן זית בבית הבד האותנטי שבמקום. בנוסף, אפיית פיתות ומרחבי ישיבה בלב המטע, לקבוצות למוסדות ולמשפחה.
–
אטרקציות בישובים הסמוכים לזיכרון
עין הוד
סיור מודרך בכפר האמנים עין הוד, נערך בתאום טלפוני 04-9841126.
הסיורים בשעות 10:00-16:00. אורכם כשעה, ליחידים ולקבוצות בשפה העברית והאנגלית ובתשלום.
מוזיאון ינקו דאדא
כניסה בתשלום. ממוקם בכפר האמנים עין הוד.
טלפון 04-9842350 .
המוזיאון פתוח בימים א-ו בשעות 09:30-14:00, בשבתות וחגים בשעות 10:00-15:00.
מוזיאון ניסכו
כניסה בתשלום.
טלפון 052-4755313
המוזיאון פתוח בימים יום ראשון עד שישי, ושבתות: 09:30-14:00,קונצרט כל יום שישי בשעה 13:00 עם הפסקה וכיבוד, סיורים מודרכים יוצאים בכל שעה עגולה.
גלרית סימגלרי
כניסה חופשית.
גלריה לאומנות סיב במושב מגדים.
טלפון 04-8575214
הגלריה פתוחה בימים שבת: 11:00-17:00, שישי: 11:00-14:00, ימי חול: בתאום טלפוני.
במקום מוצגים צילומים ממזרח אסיה ודרום אמריקה. צילומים ראשי דקלים, עבודות אומנות סביב כסות ראש- כובעים שונים, כובעי טמבל וכובעי עדות, אריגה בדואית.צמודה לגלריה חנות מכירת עבודות.
עין הוד חוויה יפנית
האתר ממוקם בבית משפחת ימגוצי, בכפר האומנים עין הוד.
סדנאות בתשלום.
טלפון לתאום 04-9843048, 050-7548009
פתוח בכל השבוע בתאום.
מפגשים להכרת התרבות היפנית, בבית משפחת ימגוצ’י. במהלך הסדנאות, יחוש המבקר בחוויות הבית היפני ובחיי היום יום שלו, הדגמת לבישת קימונו, הסבר על הכתב היפני, מסורת הבית היפני.
כמו כן, במקום נלמד כיצד מכינים פנס רוח יפני ולסיום נשתתף בטקס הכנת התה היפני לצלילי המוסיקה היפנית המנוגנת בידי בעל הבית. במשך השנה, מתקיימת הסדנה “חוויה יפנית” בשבת השלישית בכל חודש. הסדנה נמשכת כשעתיים ומיועדת לכל המשפחה וכוללת גם סדנה לאמנות קיפולי הניר.
ניתן להזמין אירועים וחגיגות יום הולדת.
טלפונים חשובים בזיכרון יעקב
משטרת זיכרון: 6299444 -04
מוקד עירוני: 106, 04-6391126
בית חולים הילל יפה: 6304304 – 04
מלונות מומלצים בעבורכם בזיכרון יעקב
מלונות בערים סמוכות:
- דור מלון אחד
- נחשולים מלון אחד
- כרם מהר”ל מלון אחד
- קיסריה 4 מלונות
- דליה מלון אחד
- עין הוד 2 מלונות
- בית אורן מלון אחד
- מכמורת מלון אחד
- נתניה 20 מלונות
–
מאמרים נוספים
אטרקציות ובילויים בזיכרון יעקב, בנימינה, גבעת עדה והסביבה
מסלולים, אטרקציות, בילויים, המסעדות ולינות בתל אביב-יפו
מדריך האטרקציות, בילויים, מסעדות, שווקים בעכו וסביבתה
אטרקציות, מסלולי טיולים ובילויים המומלצים למטייל באילת
אטרקציות, בילויים, מסלולים, לינות, ומסעדות בירושלים
מסלולים, אטרקציות ובילויים ברמת הגולן והסביבה
סיפורה של מטולה, אטרקציות ובילויים באזור
אטרקציות, בילויים ומסלולי טיול בקיסריה
אטרקציות ובילויים בעיר חיפה והסביבה
אטרקציות ובילויים ברחובות וסביבותיה
אטרקציות ובילויים בחדרה והסביבה
אטרקציות ובילויים למטייל בחורפיש
מסלולים, אטרקציות ובילויים בערד
אטרקציות ובילויים בגליל העליון
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.