• תַפרִיט
  • תַפרִיט

איך לבחור ולהשתמש בקרם הגנה מקרינת שמש UV

דף הבית » איך לבחור ולהשתמש בקרם הגנה מקרינת שמש UV

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

גם אם זה יום קיצי עם שמיים כחולים או יום מעונן, עורנו תמיד יחשף לקרני השמש המפיקות מיליארדי חלקיקי פוטון בשנייה. בנוסף קרני השמש מפיקות, קרינת UV ברמה גובהה שפוגעת בנו ישירות. קרינה המכילה קרינה אולטרה סגולית UV היא המקור לכוויות שמש, מראה זקן של העור וסרטן העור.

קרדיט לתמונה ראשית Sam Williams  Pixabay 

מקורות מידע ולעיון: משרד הבריאות, ויקיפדיה, אגודה למלחמה בסרטן, ויקירפואה

שיקולים עיקריים לבחירה במסנני קרינה.

מרכיבי המסננים.

דירוגי מסנני הקרינה.

הנחיות למריחת מסנני קרינה.

עצות להגנה מלאה מפני קרני UV.

קרם הגנת שמש בתקנים הכי גבוהים שיש באמזון

קרם הגנת שמש הכי מומלצים באתר עליאקספרס

קרם הגנת שמש באתר KSP

שים לב: ביגוד בעל יכולת חסימה לקרינת שמש, (UPF -Ultraviolet Protection Factor) יהיה הרבה יותר אפקטיבי ויעילה מכל מקדם הגנה. לכן האסטרטגיה הטובה ביותר היא לכסות כמה שיותר מחלקי הגוף בבגדים מתאימים ולשמור את מקדם ההגנה לחלקי הגוף הנותרים החשופים לשמש.

הבנת דירוג מקדם ההגנה.

תווית SPF מכילה מידע בסיסי שיכול לעזור לך להעריך את יעילותו. לכל מקדם הגנה צריך להיות מקדם הגנה, SPF, מספר המשקף את היכולת של אותו גורם מסוים למנוע כוויות שמש. בנוסף, ישנם גורמי קרם הגנה שעברו מספר בדיקות נוספות ועשויים להכיל מידע נוסף כמו עמידות למים, כמה זמן הגורם נשאר על העור ועמידות לקרני השמש, מה שיכול לתרום להזדקנות מוקדמת של העור.

מה דירוג ה-SPF אומר.

יכולת ההגנה (SPF) הוא מספר שמעיד על יכולת הגנת מקדם ההגנה על עור חשוף לשמש מפני סוג ספציפי של קרינת UV. כוויות שמש וסרטן העור נגרמים מחשיפה של העור לקרני שמש מסוג UVB. סקלת המדידה שונה טיפה ממה שחשבתם:

F הוא מספר המייצג את היכולת של גורם מסנן קרינה להגן על עור החשוף לשמש מפני סוגים ספציפיים של קרינת UV. כוויות שמש וסרטן העור נגרמים מחשיפה של העור לאור קרני שמש UVB. סולם המדידה הוא קצת שונה ממה שאתה עשוי לחשוב.

SPF 15 חוסם 93% מקרני ה-UVB.

SPF 30 חוסם 97% מקרני ה-UVB.

SPF 50 חוסם 98% מקרני ה-UVB.

SPF 100 חוסם 99% מקרני ה-UVB.

המפתח להבנת דירוג יכולת ההגנה (SPFׂׂ)

שקול את הנקודות הבאות כשאר אתה בוחר איזה דירוג SPF אתה מעדיף.

יכולת הגנה 15SPF היא המינימום עליה ממליצים דרמטולוגים על מנת לקבל הגנה בסיסית מהשמש.

יכולת הגנה של 50SPF או יותר אינה משמעותית. אף גורם לא יכול לחסום 100% מקרינת ה-UVB, ומקדם הגנה של 100SPF, למעשה יחסום 1% יותר קרינה ממקדם הגנה של 50SPF.

יכולות הגנה גבוהות אינן משקפות את התמדה של המקדם לאורך זמן. בעוד שהיבט התזמון הוא אכן גורם בקביעת יכולת ההגנה, ארגון הבריאות המפקח על גורמי הגנה ממליץ למרוח כל שעתיים, ללא קשר ליכולת ההגנה של הגורם.

משמעות קרם הגנה בעל “ספקטרום רחב”

תחת קרינת UV, קיימים מספר סוגי קרינה המגיעים מקרני השמש. בנוסף לקרינת UVB שציינו בתחילת הכתבה, העור זקוק גם להגנה מפני קרינת UVA אשר מחילה ברובה קרינה הגורמת להזדקנות העור עם סיכון לסרטן העור. מעבר לדירוג המספרי הבסיסי, סוגי קרינות נוספות נכנסת תחת המונח “ספקטרום רחב” (broad-spectrum).

לקרינה אולטרה סגולית (UVA) יש קרניים באורכי גל משתנים. בנוסף על קרני ה-UVB שצויינו דלעיל, צריך גם להיות מוגנים מפני קרני UVA, שגורמים להזדקנות מוקדמת ולסרטן העור. במקום דירוג מספרי, ההגנה מפני קרני UVA, מתוארת: ככיסוי נרחב.

מקדם הגנה המציין כי הוא בעל ספקטרום הגנה רחב לשני סוגי הקרינות: UVB, UVA

ארגוני הבריאות טוענים שיכולת ההגנה לקרינת שמש מסוימות שנכנסת תחת הספקטרום הרחב, תהיה זהה פחות או יותר לדירוג יכולת ההגנה הבסיסית.

מדריך למריחת קרמים עם מקדם הגנה

כמעט כולם שמים מעט מדי מקדם הגנה, ומעט מאוד אנשים מורחים אותו כראוי. אמץ את הטיפים הבאים ואולי תזכה להיות מהמעטים שיודעים להשתמש במקדם הגנה כראוי:

הרבה יותר חשוב מסוג המקדם הוא הדרך שבה אתה מורח אותו. מקדם הגנה עם יכולה הגנה 50SPF, אשר נמרח בחיפוף, יספק הרבה פחות הגנה ממקדם בעל יכול הגנה 30SPF או 15SPF שנמרח בצורה אחידה.

הימרח לפחות 15 דקות לפי החשיפה לשמש. זה תקף לכל מקדמי ההגנה.

הישתמש בכמות גדולה משמעותית של מקדם הגנה ממה שנראה לך מספיק. חוק אצבע למישהו אשר לובש טי-שירט או מכנסיים קצרים הוא להשתמש לפחות בכמות מקדם הגנה שתמלא כוס שוט (אונקיה אחת), וודא שכיסית כל סנטימטר בגוף שלך.

הימרח כל שעתיים. גם זה חוק שתקף לכל מקדמי ההגנה ואנשים לא מייחסים לו חשיבות.

ארוז מספיק לכל הטיול. למרות שמה שאני הולך להגיד יישמע לך קצת מוגזם, דרמטולוגים ממליצים ששני אנשים שמטיילים במשך 4 שעות ביום שימשי אמורים לסיים שפורפרת של 100 מיליליטר. כן אני יודע שזה יראה כמו שכבת צבע אבל זה מה שנדרש.

השתמש במקדם הגנה 15 או גבוה יותר על בסיס יומיומי. ארגוני מלחמה בסרטן ממליצים להשתמש במקדם הגנה על בסיס יומיומי של 15, ואם אתם נמצאים בטבע להשתמש במקדם הגנה של 30 לפחות.

מקדם הגנה ותינוקות. לתינוקות מתחת לגיל חצי שנה אל תשמש במקדם הגנה. העור שלהם עלול לספוג את מקדם ההגנה. העדיפות היא פשוט להשתמש בצל.

תרסיס מקדם הגנה. ארגוני הבריאות העולמיים ממליצים שלא להשתמש בתרסיסים על ילדים, בגלל האופציה לקיומן של מחלות נשימה כמו אסטמה. בנוסף, לרוב כשתמשמשים בתרסיס לא משתמים בכמות מספקת של מקדם הגנה.

תאריך התפוגה של מקדם ההגנה. חוק האצבע אומר שמקדים הגנה טוב לשימוש במשך שלוש שנים, אך המדד טוב ביותר הוא התאריך התפוגה על המוצר עצמו. המידה והדבר מתאפשר, נסה לאחסן את מקדם ההגנה במקום קריר ויבש, כי לחות וחום עלולים לפגוע ביכולת ההגנה של המקדם.

מרכיבים שיש בקרם ההגנה שיש לקחת בחשבון

ארגוני הבריאות בעולם קבעו מראש באילו מרכיבים ניתן להשתמש ליצירת מקדם הגנה. הרשימה הבאה מציינת את המרכיבים העיקריים, כולל אלו שארגוני הבריאות עדיין טיפה חוששים מהם:

אוקטינוקסט ׁׁ(Octinoxate) – גם חומר זה נאסר לשימוש בהוואי בגלל שהוא מזיק לשוניות האלמוגים.

אוקסיבנזון (Oxybenzone) – חומר זה הוכח כמזיק לשוניות האלמוגים, ולכן מדינות ברחבי העולם, וביניהן הוואי, אסרו על שימוש במקדם הגנה שמכיל את החומר הזה. הוא אפקטיבי מאוד נגד קרינת UV ועדיין משמש במקדמי הגנה רבים, אוקסיבנזון תפס גם את עיניהם של חוקרי הרפואה, אשר מצאו שאריות של החומר בתוך דם של אנשים בזמן בדיקות שנערכו בארצות הברית. רוב המדינות, וביניהן ארצות הברית מגבילות את כמות האחוזים מחומר זה שיכולים להימצא בתוך מקדם הגנה.

פרבאנים (Parabens) –חומר משמר שניתן למצוא במגוון תכשירי טיפול לעור, ביניהם גם מקדמי הגנה. בוטילפרבאנים העלו תהיות בריאותיות בהקשר הפרבאנים. לכן מספר רב של חברות החליטו להפסיק את השימוש בחומר זה.

חומצה פרה-אמינובנזואית (פאבה-Para Amino Benzoic Acid (PABA): – חומר זה יכול לגרום לתגובה אלרגית ורגישות לאור אצל חלק מהאנשים.

נאנו חלקיקים (Nano particles) – לא נמצאו נאנו חלקיקים מסוכנים בתוך מקדמי ההגנה, אך למרות זאת חלק מהחברות ישווקו את מוצריהם כ”נטולי נאנו חלקיקים”.

חומרי הריח (Fragrances) – אין להם באמת תפקיד. והבעיה העיקרית היא שחומרים אלו עלולים לצרוב בעיניים ולעורר תגובות אלרגיות. לכן מומלץ להימנע משימוש במקדם הגנה מבושם על גוף הילדים או על גוף האנשים שמתכננים לשחות או להזיע.

אבץ חמצני וטיטניום דו-חמצני (Zinc oxide and titanium dioxide) –מינרלים אלה חוסמים קרינות מסוג UVA ו-UVB. בניגוד למקדמי ההגנה שמסתמכים על כימיקלים סינתטיים לחסימת הקרניים, מוצרים אשר יכילו מינרלים אלה לרוב ימתגו את עצמם כ”טבעיים”, “אורגניים”. רוב מקדמי ההגנה שמכילים את החומרים האלה יכילו גם בדרך כלל נאנו חלקיקים על מנת ליצור מרקם חלק ונקי יותר.

עמידות בפני מים וזיעה.

אין שום מוצר שמסוגל להיות עמיד לגמרי בפני זיעה או מים, ארגוני הבריאות אסרו על שימוש המילה “חסין למים” או “חסין לזיעה”, אבל הם יצרו עמידות נגד מים במקדם הגנה – עמידות ל-40 דקות ועמידות ל-80 דקות.

למרות שמקדם ההגנה עמיד במים, שימוש במגבת יסיר את המקדם, ויש להימרח מחדש.

הגנת UV מלאה

הגנה עקבית מפני קרינת UV ביצוע של מספר צעדים:

מצא צל.
לבש ביגוד להגנה מפני קרינה.
יש למרוח SPF על כל החלקים בגוף החשופים לשמש.
הרכב משקפי השמש מספק 100% הגנה מקרינת UV.

עקוב אחר הזמן שלך בשמש והגבל אותו. במיוחד, בין 9:00 בבוקר ל-15:00 בצהריים
שים לב שאור שמש מסונן יכול להזיק לא פחות, אז אל תתנו לימים מעוננים להטעות אתכם.

משתנים שמצריכים צעדים להגבלת החשיפה לקרינת UV.

הסכנות בחשיפה לקרינת UV גדולת כאשר המשתנים הבאים באים לידי ביטוי:

קיץ. אור השמש חזק יותר בקיץ מאשר בחורף.

בחוץ בצהריי היום. אור השמש חזק יותר בצהריים מאשר בבוקר או בערב.

אתה נמצא בגובה רב. ככל שאתה מטפס יותר גובה, ככה אור השמש חזק יותר.

אתה נמצא המקום עם מים או שלג. אפשר להישרף רק מהשתקפות של השמש, אז אני ממליץ לך למרוח מקדם הגנה גם אם אתה נמצא בצל אבל ליד או על מים או שלג.

גוון עור בהיר. אם יש לך עור קהה, אל תצא מנקודת הנחה שאתה יכול לוותר על מקדם הגנה, העור שלך עדיין יכול לסבול מנזקים שנגרמים על ידי קרינת UV, אבל הם יהיו קשים יותר להבחנה.

משתמש במקדם הגנה על הילדים. לילדים יש עור רגיש יותר ודק יותר. נזקים מגיל קטן יכולים להגביר את הסיכון לבעיות רציניות בעתיד.

לוקח תרופות מסוימות. רגישות לשמש מוגברת על ידי תרופות מסוימות, כמו תרופות לטיפול באקנה, אנטיהיסטמיניים, אנטיביוטיקות, תרופות אנטי- דלקתיות, ותוספים צמחיים. אני ממליץ לך לבדוק פעמיים כל תרופה ולחפש הזהרות בנוגע לשמש.

מורח מקדם הגנה על אזורים רגישים. האף, האוזניים, והצוואר נוטים להיות חשופים יותר לשמש משאר חלקי הגוף.

נמצא באזור טרופי או קוטבי. אור השמש חזק יותר בקווי באזורים אלו מאשר בשאר המקומות.

נמצא במקומות עם כמות גבוהה של קרני UV. ה UVI או מדד קרני ה UV נע בין 0-2 (נמוך) עד 11+ (קיצוני). המדד מצביע על כמות קרני ה UV שמגיעות לפני השטח ביום במיקום מסוים. ניתן למצוא תחזיות UVI באזורים שונים לפי מיקוד.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם