מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקות–
שלפוחיות הן, ללא כל ספק, הסיוט הגדול של כל מטייל באשר הוא. הדרך האפקטיבית ביותר להתמודדות עם המטרד היא, איך לא, מניעה. אבל אם אתם כבר סובלים משלפוחית מציקה או שתיים, חשוב שתדעו כיצד ניתן לטפל בבעיה ולהיפטר מהן במהירות האפשרית.
–
השלפוחית ברגל – נעים (או לא…) להכיר
שלפוחית היא תופעה המתבטאת בהצטברות של נוזל בשכבות העור העליונות. כמטיילים, סביר להניח שהשלפוחיות שלכם נוצרות כתוצאה מיתר חיכוך של כף הרגל המתמודדת עם הנעל ועם הגרב תוך הליכה אינטנסיבית. כמו כן, חום ולחות הם גורמים נפוצים נוספים לתופעה בלתי חביבה בעליל זו. הם גורמים לרגל להתנפח, מעצימים את עוצמת החיכוך של כף הרגל ואף עשויים להפוך את העור לשברירי יותר. שלפוחיות עשויות להיווצר גם כתוצאה מנעליים שאינן מותאמות באופן מושלם למידתכם או מקצב הליכה מהיר יתר על המידה. וכמובן, גם אבנים, חול ואבני חצץ קטנות ומטרידות החודרים לנעליכם עשויים בהחלט להוות גורם להיווצרותה של שלפוחית אם לא יוסרו באופן מידי. השלפוחית מתחילה בכתם אדום קטן ובלתי יומרני השולח מסרים של חום המתפתחים בהדרגה לתחושות צריבה או עקיצה. אם לא עצרתם את ההתפתחות בשלב זה, סביר להניח שתפגשו בשלפוחית חדשה ומעצבנת שתלווה אתכם בזמן הקרוב.
המלצה לרפידות איכותיות אם יש לכם יבלת ברגל
כיצד ניתן למנוע את היווצרות השלפוחית?
הדרך הקלה והבטוחה ביותר למניעת שלפוחיות חדשות היא צמצום החיכוך של כף הרגל. לשם כך, חשוב לבדוק היטב את מידת ההתאמה של הנעל לפני רכישתה. אל תתעצלו והקדישו את הזמן הדרוש למדידת נעליים במגוון סגנונות עד שתמצאו את הנעל שכמו יוצרה במיוחד בעבורכם. אם אתם מודדים נעל שתתאים לכם באופן מושלם רק אם תרכשו אביזר נוסף כמו רפידה אחרת, השאירו אותה בחנות. הכלל התקף והבלתי מתפשר בכל הנוגע לרכישת נעלי מטיילים הוא התאמה מושלמת מהרגע הראשון. ואם הנעל לא מתיידדת אתכם מהרגע הראשון, היא לא בשבילכם, נקודה. וכמובן, חשוב שתזכרו כי נעל שאיננה נוחה בחנות, תהיה נוחה הרבה פחות בשטח. בנוסף, חשוב לגרוב את הגרביים בהן אתם מתכננים להשתמש במהלך הטיול בעת בחירת הנעל וזאת במטרה למקסם את סיכוייכם לביצוע הבחירה הנכונה ביותר. –
כך תבחרו את הגרביים שיצמצמו את הסיכוי להיווצרות שלפוחיות:
גרביים בלתי מתאימים עשויות להרוס לכם את הטיול עד היסוד. אז גם אם גרביים נתפסים בקרב רבים מהמטיילים כאביזר ביזארי משהו אשר איננו תופס חשיבות מספקת ברשימת הציוד לטיול המושלם, חשוב שתייחסו לגרב שלכם את החשיבות המקסימלית ותבחרו אותו ביישוב הדעת, תוך חתירה בלתי מתפשרת למציאת הזוג המושלם המותאם באופן אופטימלי לצרכים שלכם ועושה את ההבדל הגדול בין מטייל שכל מעייניו נתונים בכפות רגליו הדואבות לבין מטייל קליל וחופשי שפנוי לקלוט את היופי המפעים שסביבו וליהנות מכל רגע בטיול.
אז ראשית, אמרו שלום לגרבי הכותנה. כותנה ידועה כאוגרת לחות וגורמת מספר אחת של שלפוחיות בלתי ידידותיות ומעצבנות בעליל שעתידות להעיק על הרגעים המרגשים ביותר בטיול שלכם. אופציה מומלצת העומדת לרשותכם היא גרביים ייעודיים למטיילים המצוידים בשכבת הגנה כפולה האוגרות את הלחות בין שתי השכבות ומותירות את כף הרגל יבשה. נקודה חשובה נוספת שיש לתת עליה את הדעת, היא התאמה מושלמת של הגרב לכף הרגל שלכם. בלי מרווחים מיותרים שיורידו דרמטית את רמת האפקטיביות של הגרב. תפרים שטוחים וחלקים הם מתכון נוסף למניעת שלפוחיות מיותרות ואם אתם נוטים לסבול משלפוחיות באצבעות כף הרגל, שקלו שימוש בגרביים בעלי מקום לאצבעות אשר עתידים להפחית את החיכוך בין האצבעות. אמצעי מניעה חשוב נוסף שלא מומלץ לוותר עליו הוא החלפה מידית של גרביים רטובים. גם אם אתם ממהרים, גם אם אינכם פנויים נפשית וגם אם סתם כך לא מתחשק לכם להקדיש את הדקה הדרושה להחלפת גרביים, אל תשכחו לרגע שכף רגל יבשה היא הדרך הטובה ביותר למניעת שלפוחיות.
גרביים לטיולים: איך תבחרו את הגרביים המתאימים?
כך תבחרו את הגרבים שייצרו מינימום שלפוחיות במהלך הטיול:
- שמרו על מרחב תמרון מספק לאצבעות כף הרגל. מרחב זה יאפשר להן לנוע וימנע היווצרות שלפוחיות מתחת לאצבעות כף הרגל ובאזור קצוות הציפורניים. אם אתם מרגישים שהבוהן אינה נעה בחופשיות, שקלו נעליים גדולות בחצי מידה יותר או נסו נעליים רחבות יותר באזור קדמת הנעל.
- וודאו שנותר מעט רווח באזור העקב מעבר לרווח בגודל של מעט יותר מחצי סנטימטר המאפשר לרגל לנוע בנוחות. עם זאת, חשוב לשים לב שהרגל אינה נעה בחופשיות יתר שכן מצב שכזה יגרום לחיכוך של העור ולהתחממותו ויאיץ היווצרות שלפוחיות. ובקיצור, בחירת האיזון הנכון במהלך בחירת הנעל היא משימה לא פשוטה בהחלט, אך התהליך שווה את הזמן, את המאמץ ואת המחשבה שתשקיעו בו ויוכיח את עצמו, ובגדול, בשטח.
- אל תקשרו את השרוכים שלכם יתר על המידה. אמנם חשוב שהשרוכים יתמכו ברגל, אך אין להישען על תמיכה זו יתר על המידה. קחו בחשבון שכפות רגליכם עתידות להזיע וכאשר הנעל הדוקה מדי, לא יהיה די מקום להתרחבות כף הרגל כאשר היא מזיעה, מה שעשוי להוביל להיווצרות שלפוחיות.
- חפשו עמוד עשוי עץ והעניקו לו שלוש בעיטות הגונות. זוהי הדרך הקלה והאמינה ביותר לבדוק את רמת ההתאמה של הנעל לכף רגלכם. אם הרגל נעה מעט קדימה ואז שבה למקומה וקצות אצבעותיכם אינם נוגעים בחלקה הקדמי של הנעל עד לבעיטה השלישית במספר, הנעל מתאימה לכם.
המלצות לנעלי הליכה לטיולים, לטרקים ולמסעות
שלפוחית בדרך? עצרו אותה מיד!
מרגישים אי נעימות בכף הרגל? עצרו הכל ואל תניחו לשלפוחית שבדרך להתפתח. נקודה חמה בעור מהווה, בדרך כלל, פתיח בלתי חביב לשלפוחית בלתי חביבה הרבה יותר. כיצד תזהו את הבעיה מבלי להוריד את הנעל ואת הגרב? כל אזור בכף הרגל המשדר תחושת לחץ או תחושת רכות יתר עשוי להיות נקודה חמה. אם תחושת עקיצה או צריבה מופיעות כבר, סביר להניח שהחמצתם את חלון ההזדמנויות שלכם למניעת השלפוחית, וחבל. גם אם השלפוחית טרם הופיעה, מרבית הסיכויים שבקרוב תערכו אתה את ההיכרות המעצבנת והבלתי נמנעת.
אבל אם הצלחתם לזהות את תחושת החום באופן מידי, נסו את אחד מכללי הזהב הבאים והסיכוי לכך שהשלפוחית שלכם לא תגיע הוא גדול בהחלט:
- החליפו מיד גרביים. ייתכן שהנקודה החמה נוצרה בעקבות זיעה בגרב או מחוסר התאמה של הגרב לכף הרגל. אז החליפו אותם מיד עם תחושת אי הנוחות הראשונית ביותר.
- הגנו על השטח המשדר תחושת אי נוחות באמצעות אמצעי בידוד כמו סרט דבק שהצד הדביק שלו פונה כלפי חוץ או תחבושת. אמצעי הבידוד יתפקד כשכבת עור נוספת ואין להסיר אותו. הקפידו על הצמדה מלאה של אמצעי הבידוד שלכם והניחו לו ליפול לבד במטרה למנוע קילוף של העור.
- שמרו על כפות רגליים יבשות לחלוטין באמצעות אבקה ייעודית או לחילופין, הניחו להן להירטב תוך שימוש בחומר סיכה ייעודי שיגן על עורכם. עצה זו מתאימה למעוניינים למנוע שלפוחיות מראש וגם למטיילים שזיהו נקודה חמה ומעוניינים לעשות כל שביכולתם למניעת הופעתה של שלפוחית.
ועכשיו לתכל’ס – איך מטפלים בשלפוחית שכבר נמצאת כאן?
אז הייתם שקועים בטיול, טיפסתם להנאתכם ומה לעשות, החמצתם את הרגע הנכון, לא תפסתם את השלפוחית בזמן, וזהו, היא כאן. מה עושים עכשיו?
השאלה המרכזית העומדת בפניכם כעת היא: לפוצץ או לא?
סוגיה זו היא סוגיה עתיקת יומין שהתשובה עליה תלויה בשני פרמטרים מרכזיים: גודל השלפוחית ופוטנציאל הזיהום שלה. אם אתם חשים שהשלפוחית עומדת להתפוצץ ממילא, אין ספק כי מומלץ ללוות את התהליך ולהניח לה להתפוצץ בסביבה נקייה ולא בתוך הגרב המלוכלך שעליכם. לעומת זאת, אם השלפוחית קטנה יחסית, העור שמעליה הוא ההגנה הטבעית והטובה ביותר והוא עתיד להתרפא מעצמו, תוך ספיגה של הנוזלים.
החלטתם לפוצץ? כך תעשו את זה נכון:
ראשית, נקו היטב את האזור המזוהם בעזרת מים וסבון, בעזרת אלכוהול או בעזרת אמצעי אחר. לאחר מכן, העבירו בתהליך עיקור סיכת ביטחון, מחט או להב כלשהוא באמצעות מצית והמתינו עד שיהיה אדום לוהט. לחילופין, נקו את הכלי שבחרתם באמצעות גזה טבולה באלכוהול. בידיים נקיות, צרו חור קטן בשלפוחית, מוטב מן הצד, ונקזו את הנוזל החוצה. חשוב שלא להסיר את העור שסביב השלפוחית הפתוחה שכן הוא מגן על שכבת העור החדשה הצומחת ומאפשר לה לגדול. סיימתם? מרחו על המקום משחה אנטיביוטית או קרם מתאים כמו פוסידין קרם, ויטה מרפן, Gentatrim ointment (אלו משחות, שאני לקחתי איתי ועזרו לי. נא להוועץ עם רופא). שימו לב אם מופיעים סימנים המעידים על זיהום כמו נוזל לבן או צהוב, פסים אדומים או עור אדמומי וחם המקיף את אזור השלפוחית. לאחר מכן, בודדו את אזור השלפוחית בעזרת שכבת הגנה חיצונית.
בהצלחה!
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.