מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 9 דקותפציעה או מחלה בזמן ההפלגה זה לא משהו שאתם רוצים לחוות. כאב ותחושת חוסר נוחות יהפכו כל חופשה, גם אם הייתה מתוכננת בצורה מושלמת, מחוויה מיוחדת למאכזבת. לחלות בזמן הפלגה זה מרגיז במיוחד, אתם מודעים לכל הפעילויות על הסיפון שהמחלה גרמה לכם להפסיד. תשמרו על בריאותכם והימנעו מחוויות מאכזבות, איכות החופשה שלכם תלויה גם בכם. תתחילו לשפר בריאותכם ולנהל אורח חיים בריא לפני שאתם מפליגים, כמה שבועות לפני ההפלגה עצמה, היעזרו בטיפים הבאים כדי ליהנות מרגעים בלתי נשכחים בים ללא דאגות:
השתמשו במולטי ויטמין כדי לחזק את גופכם ואת המערכת החיסונית שלכם.
הקפידו על תפריט בריא ומאוזן שכולל לחם דגנים מלא, סלטים ובשר רזה.
החליפו את המשקאות המוגזים, המתוקים והאלכוהוליים במים.
שלבו פעילות גופנית בחיי היום יום שלכם.
הימנעו מדיאטות קשות שלא תצליחו להקפיד עליהן בזמן ההפלגה.
אפילו שינוי קטן באורח החיים הוא בעל השפעה גדולה על הגוף. יותר מזה, שינויים קטנים יותר קל לשמר לאורך זמן ולאמץ בתור הרגלים בריאים שיבטיחו שתישארו בריאים ולא תחששו לצאת לעוד הרבה הפלגות בעתיד. חשוב להתמיד על הרגלים אלה גם על הסיפון ולהתארגן בהתאם. וודאו שארזתם תרופות, ויטמינים ומוצרי בריאות שתזדקקו להם, דברים בהם השתמשתם שבועות לפני ההפלגה שגופכם כבר מכיר היטב. כמובן שבכל ספינה יש מרפאה, אך שירותיה מיועדים בעיקר למקרי חירום.
בקשות תזונתיות מיוחדות על ספינת הקרוזים
אם אתה צמחוני אתה יכול להודיע לחברת הקרוז, אבל זה לא הכרחי כי תמיד יהיו אפשרויות צמחוניות בתפריטים שלהם. אם יש לך אלרגיות למזון אז תצטרך להודיע לחברת השייט הרבה זמן מראש. אם אתה חולה סוכרת המלצרים יכולים לעזור, אבל גם כאן יש ליידע את חברת השייט. אם יש לך רגישות למזונות ידע את חברת השייט כדי שיוכלו לספק את הצרכים שלך. אם הם לא יכולים לספק דברים מסוימים, אז ייתכן שאתה צריך לקחת ולהביא לספינה.
הרעלת מזון בקרוז
במהלך ההפלגה, לנוסעים יש הזדמנות לנסות מגוון של מאכלים יוצאי דופן ומנות גורמה. הרעלת מזון היא די נפוצה, אבל כמה אמצעי זהירות פשוטים יכולים לחסוך לכם את אי הנעימות.
אל תגזימו בכמויות, במיוחד כאשר מדובר באוכל לא מוכר.
הקפידו ליידע את המלצרים על כל האלרגיות שלכם. אל תפחדו לשאול על מנות לא מוכרות ועל מרכיבים ספציפיים.
אל תתפתו לצרוך מנות שלמות מכל מה שמתחשק לכם לנסות. תטעמו מהמאכלים אבל אל תאכלו כמויות מוגזמות בכל ארוחה.
כדי למנוע הרעלת מזון פוטנציאלית, הזמינו בשר מבושל במלואו.
מחלת ים בקרוז
מחלת ים היא אחת התופעות הנפוצות ביותר בהפלגות, זהו מצב של דיסאוריינטציה שבו הגוף מקבל אותות סותרים מחושים שונים. האוזן הפנימית חשה בתנועתה הלא סדירה של הספינה, אך העיניים לא רואות את התנועה, הקירות והרצפה נראים יציבים גם אם הגוף מתנדנד אחורה וקדימה. אצל כל אחד זה תלוי בשיווי המשקל האישי שלו, יש כאלה שמסתגלים מהר ולא חווים כלל תסמינים של מחלת ים, ויש כאלה שחווים תסמינים במהלך כל ההפלגה. אם אתם נוטים לקבל בחילה בנסיעות, כדאי לפנות לרופא שלכם לייעוץ לפני שאתם מפליגים. רופא יכול להמליץ לכם על טיפול תרופתי שיעזור לכם לעבור את המסע ללא תסמינים של מחלת ים. קחו בחשבון שככל שהספינה גדולה יותר כך היא יציבה יותר ותנועתה סדירה יותר.
המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי בכמה צורות, המוח מנסה להתמודד עם האותות הסותרים שמגיעים אליו והגוף צריך להגיב. עלולים להופיע תסמינים נפוצים כגון זיעה קרה, סחרחורת, עייפות, כאב ראש ובחילה. בעקבות הופעת התסמינים שצוינו, על הנוסעים לנקוט בצעדים הנחוצים על מנת למנוע את החמרתם. ככל שהתסמינים חזקים יותר כך ההחלמה צפויה להיות ארוכה יותר.
טיפים למניעת מחלת ים בקרוז
אנשים שנוטים לסבול מבחילה במהלך נסיעות הם בעלי סיכוי גבוהה לסבול ממחלת ים, הטיפים הבאים יכולים לעזור למנוע את הופעת המחלה או למזער את אי הנוחות.
לפני ההפלגה בקרוז:
- במהלך תכנון ההפלגה, בחרו במסלולים מוגנים יותר. הפלגה בים הפתוח היא לא בחירה נבונה אם אתם רגישים לתנועת הגלים. השתדלו להימנע מהפלגות בעונת ההוריקנים, כך תוכלו למזער את הסיכוי להיקלע לסופות חמורות.
- תשקיעו בבחירת הספינה, ככל שכלי השייט גדול יותר כך הוא יציב יותר ותנועתו בים פחות מורגשת, בחרו בספינה גדולה על פני ספינה קטנה ותיהנו מהפלגה רגועה.
- תשקלו להזמין חדר מרכזי, במרכז הספינה, על הסיפון האמצעי, התנועה פחות מורגשת באזור זה.
- תישנו טוב לילה לפני ההפלגה. תגיעו רעננים ומלאי אנרגיה, כך תוכלו להסתגל בקלות לתנאים חדשים ולא צפויים.
במהלך ההפלגה בקרוז:
אם אתם מתחילים להרגיש בתסמינים של מחלת הים, נסו להיפטר מהם בהקדם בדרכים הבאות:
- תעסיקו את עצמכם בפעילויות שונות שיסיחו את דעתכם בזמן שהאוזן הפנימית מתרגלת לשינויים בשיווי המשקל. צאו לחקור את הסיפונים, ליהנות ממופעים, השתתפו במשחק, או צאו לסיור.
- השתדלו להימנע מלנוח בשכיבה – כאשר הגוף שלכם במצב שכיבה, הוא רגיש יותר לתנועת הספינה, ככל שחושבים יותר על התנועה כך היא יותר מורגשת.
- הימנעו מאכילת מזונות לא מוכרים, אין לכם מושג איך הבטן שלכם תגיב לטעמים ולרכיבים חדשים. עדיף להישאר עם מאכלים מוכרים שבריאים לכם. הימנעו מצריכת אלכוהול ומזון חומצי, שומני או חריף והקפידו לשתות הרבה מים.
- צאו להליכה על הסיפון כדי לעזור לגוף שלכם להתאים את עצמו לשיווי המשקל ולתנועת הספינה. התמקדו באופק כדי שהעיניים והגוף שלכם יקלוט אותות דומים בכל הטיה או תנועה של הספינה. חשוב לזכור שזה עלול לקחת כמה שעות, בהתאם לחומרת התסמינים.
- הגוף שלכם זקוק להרבה אוויר צח, קחו נשימות עמוקות באוויר הפתוח, זה ימנע את השפעתם של ריחות ואדים פוטנציאליים שעלולים לתרום להחמרת התסמינים של מחלת ים.
- השתמשו בצמר גפן כדי לשמור על תעלות האוזניים שלכם, זה יאפשר לאוזניכם להסתגל במהירות להפרעות מתמשכות.
מניעת מחלת הים אינה אפשרית עבור כל אחד. לפעמים אפילו אנשים שמעולם לא היו רגישים לתנועה עלולים להרגיש רע בהפלגה. למרבה המזל, ישנן מספר תרופות למחלת ים שיכולות לעזור להרגיע את התסמינים.
- טיפול תרופתי יעיל עבור אנשים רבים. ניתן לרכוש כדורים נגד מחלת ים בבתי מרקחת, גם במהלך ההפלגה תוכלו לרכוש כדורים כאלה במרפאה או אפילו בחנות מזכרות על הסיפון. ניתן לרכוש גם תרופות במרשם, עבור נוסעים המודאגים לגבי מחלת הים, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי לפני ההפלגה.
- צמחי מרפא מציעים הקלה מסוימת בתסמינים של מחלת הים. למשל ג’ינג’ר בצורת אבקה, כמוסה או תה, יכול להיות יעיל, מנטה יכולה לעזור להרגיע ולהפחית את התסמינים. היעילות משתנה מאדם לאדם, והכי טוב לשלב את צמחי המרפא עם שיטות אחרות למניעת מחלת ים.
- עזרה רפואית. גשו להתייעץ עם הרופא על הספינה אם אין הקלה בתסמינים אחרי הלילה הראשון. אם שום דבר שניסיתם לא עזר, תקבלו טיפול רפואי על הספינה שיעזור לכם להתמודד עם מחלת הים. אחות מנוסה או רופא עשויים להציע דרכים נוספות שיעזרו לנוסעים להסתגל במהירות ולהתחיל ליהנות מהחופשה שלהם.-
נגיפים מדבקים: נורו-וירוס (Norovirus)
במקרים מסוימים, מה שנראה כמחלת ים יכול למעשה להיות מחלה חמורה יותר כמו נורו-וירוס. אם התסמינים כוללים שלשולים או חום, על הנוסעים לפנות מיד לצוות רפואי כדי לקבל טיפול ולהימנע מלהפיץ את המחלה בספינה.
מדי שנה, בהפלגות בודדות קורות התפרצויות של וירוסים דמויי שפעת. מקרים כאלה תמיד מגיעים לתקשורת, אך במציאות רק 1 מתוך 10 נוסעים נדבקים. התסמינים דומים לתסמיניה של דלקת קיבה ומעיים חריפה, המכונה שפעת הבטן. הנגיף קיבל את שמו לאחר התפרצותו המזוהה הראשונה בבית הספר היסודי נורווק, באוהיו בשנת 1968. כיום, המונח נורו-וירוס מתייחס לנגיפים דומים לנורווק שגורמים לתסמינים דומים.
המחלה מתפשטת באמצעות מים, מזונות ומשטחים מזוהמים כגון מעקים, ידיות של דלתות ומתקנים ציבוריים אחרים. הופעתם הראשונה של התסמינים עלולה לקחת עד יומיים, מה שמקשה על מניעת ההתפרצות. בווירוס לא ניתן לטפל בחומרים אנטי בקטריאליים או אנטיביוטיקה בצורה יעילה, זו הסיבה שקשה להשתלט עליו בסביבה סגורה כמו ספינה. נורו-וירוס מאוד עמיד, הוא עמיד לכלור, יכול לשרוד חשיפה ממושכת מחוץ לגוף האדם וטמפרטורות קיצוניות.
התסמינים הנפוצים כוללים:
בחילות והקאות (ילדים נוטים להקיא יותר מבוגרים); התכווצויות בבטן; שלשול; חולשה כללית; חום; כאבי שרירים או כאבי ראש. לא כל התסמינים חייבים להופיע, אך אם מתגלים סימני הידבקות יש לנקוט בצעדים הנחוצים כדי למנוע הדבקה של נוסעים נוספים.
המחלה יכולה להימשך עד חמישה ימים, תלוי ברמת הבריאות הכללית של החולה, כמו גם ברמת החשיפה לנגיף. נוסעים שהחלימו עדיין יכולים להפיץ את הנורו-וירוס במהלך שבועיים לאחר החלמתם. מצבו המוחלש של אדם שרק החלים, עלול להוביל להידבקות במחלות אחרות בקלות רבה יותר, הרגלים בריאים יכולים למנוע סיבוכים נוספים.
טיפול בנורו-וירוס
הדרך הטובה ביותר לטפל בנורו-וירוס היא לספק לחולה תנאים נוחים ככל האפשר. מנוחה תסייע להתאוששות מהירה יותר. שלשולים והקאות עלולים לגרום להתייבשות, לכן חשוב להקפיד לשתות מספיק מים.
ספינות רבות שומרות על הנוסעים הנגועים בהסגר בניסיון להאט את התפשטות הווירוס בספינה. הנוסעים נדרשים לציית להוראות הצוות. אי ביצוע פעולה זו עלול לגרור קנסות או אפילו פינוי מהספינה במקרים קיצוניים.
כיצד להימנע מהידבקות בקרוז?
למרות הדיווחים על מאות נוסעים שחלו על ספינה אחת, יש לזכור כי ספינות גדולות יותר מארחות באופן קבוע יותר מ-3,000 נוסעים, ואמצעי זהירות עוזרים למנוע את התפשטות המחלה גם אם יש התפרצות של נורו-וירוס במהלך ההפלגה. טיפים למניעת הידבקות בווירוס:
- להקפיד לשטוף את הידיים לעתים קרובות עם סבון ומים חמים. לאחר השימוש בשירותים, לפני ואחרי ארוחות, לאחר חשיפה ממושכת לשטחים ציבוריים ומשחקים שנוסעים אחרים נגעו בהם.
- להשתדל כמה שפחות לגעת בידיות של דלתות ובמעקים.
- לשמור מרחק ממקומות צפופים בהם נוסעים חולים עשויים להפיץ חיידקים. להימנע משימוש בשירותים הציבוריים, עדיף להשתמש בשירותים בתא שלכם.
- להקפיד על תפריט בריא במהלך ההפלגה. לאכול סלטים, ארוחות קלות ומאוזנת כדי לחזק את הבריאות שלכם.
- לישון מספיק כדי למנוע היחלשות של המערכת החיסונית.
- להימנע ממאכלים שמוגשים בכלים גדולים וממזנונים פתוחים. אין לחלוק כוסות שתייה, כלי אוכל, או פריטים אישיים אחרים.
עלייה במשקל בזמן הקרוז
אחת התלונות הנפוצות בחופשות שייט היא עלייה במשקל, ניתן להימנע מתופעה זו בקלות אם מקפידים על מספר כללים פשוטים.
- השתדלו לוותר על פינוקים מיותרים. אם אתם מתכננים להגיע למזנון חצות של הספינה, בחרו בארוחה קלה או פשוט תטעמו את הנשנושים המפתים ביותר במזנון ולא את כולם.
- בחרוב ארוחות ספא חלופיות. ארוחות אלה הן מופחתות שומן ובריאות יותר מארוחות סטנדרטיות.
- הגבילו את עצמכם בכמויות צריכת אלכוהול כדי להימנע מעודף קלוריות.
- במקרה של פספוס, תשקיעו שעה במרכז הכושר או תצאו לעשות כמה הקפות סביב הסיפון כדי לשרוף קלוריות מיותרות.
פציעות על סיפון אוניית הקרוז
כל פעילות על הסיפון יכולה להיות מסוכנת, במיוחד פעילויות שחדשות לכם כגון החלקה על הקרח, טיפוס, ופעילויות ייחודיות אחרות המוצעות על ידי ספינות מודרניות רבות. היגיון פשוט יכול לעזור לכם למנוע תאונות.
תהיו כנים לגבי הניסיון הקודם שלכם. אל תמתחו את הגבולות שלכם.
הישמעו לכל הוראות הבטיחות והיו קשובים לאנשי הצוות.
תמיד השתמשו בציוד בטיחות באחריות ובצורה נאותה.
לעתים קרובות שילוב של הליכה על הסיפון ומזג אוויר סוער הוא מתכון לפציעה. אם התנועה של הספינה מורגשת במיוחד, השתמשו במעקה, במיוחד בעת עלייה או ירידה במדרגות. נעליים נוחות יכולות לעזור בשמירה על איזון וכמובן, להיות מודעים לסיכונים פוטנציאליים בהפלגה כמו מדרגות צרות, מחסומי מים או משקופים.
אמצעי זהירות על חוף העגינה
במהלך ההפלגה, עליכם לנקוט באמצעי זהירות ולא רק על הסיפון, אלא גם במהלך שהותכם בערים השונות. היצמדו להוראות הבאות ותיהנו מביקור בטוח ביעדים חדשים.
- נסו מאכלים מקומיים במתינות, במיוחד אם האוכל או המרכיבים לא מוכרים לכם, במיוחד אם יש לכם אלרגיות למזון.
- הקפידו לשתות מים מבקבוקים סגורים, כדי להימנע מהידבקות ממקורות מים לא מוכרים שעלולים להיות מזוהמים.
- עקבו אחר ההוראות של מדריכי הטיולים, בדגש על הוראות הקשורות לציוד מיוחד. רוב טיולי החוף מיועדים גם למטיילים מנוסים וגם למנוסים פחות, אבל ליתר בטחון, בחרו סיורים בהתאם ליכולות שלכם.
- לעולם אל תצאו לסיור עם אדם הטוען שהוא מומחה, אם אין בידו אישורים התואמים לטענתו.
- הימנעו מלצאת לעיר לבד, במיוחד בשעות לילה.
תהיו מוכנים לטפל בעצמכם בזמן הקרוז
כדי להבטיח הפלגה מהנה, תהיו מסוגלים לטפל בעצמכם במהלך המסע. הקפידו לארוז ציוד שיכול להיות נחוץ לכם כגון משחות, תחבושות, וכן תרופות לטיפול בבעיות רפואיות קטנות כדי שלא תצטרכו לחפש את המרפאה בגלל כל אי נוחות קטנה. אם הנכם סובלים מבעיות בריאותיים גדולות יותר, הקפידו לארוז מספיק תרופות מרשם למסע כולו. מי שמשתמש בציוד מיוחד צריך לעשות את הסידורים המתאימים כדי להביא אותו לספינה, גם אם הציוד לא נחוץ באופן קבוע. יש ליידע את חברת ההפלגות על כל צורך מיוחד, כדי שהצוות יוכל לספק את הטיפול המתאים בעת הצורך. נוסעים שסובלים מבעיות בריאותיות צריכים לפנות לייעוץ רפואי, לקבל המלצות טיפול לפני ההפלגה ולבקש את ההיסטוריה הרפואית המלאה שלהם שתהיה בידם כחלק מהמסמכים הרשמיים. מידע זה הוא בעל חשיבות רבה במצב חירום רפואי.
כיצד להימנע מטיפול רפואי בזמן הקרוז?
כדי ליהנות מחופשה בריאה ונטולת דאגות, הנוסעים צריכים להשתדל להימנע מטיפול רפואי. לדוגמה, נוסעים חולי סכרת צריכים להיות מודעים למרכיבים של הקינוחים ולהיות מוכנים להגביל את עצמם עם הפינוקים כדי למנוע סיבוכים עם אינסולין. נוסעים עם בעיות לב צריכים להימנע מפעילות שדורשת סיבולת גבוהה, למשל פעילויות מלחיצות על החוף או על הסיפון. על כל הנוסעים להימנע מחשיפה מוגזמת לשמש ולדאוג לא להגזים בצריכת אלכוהול כדי למזער את הסיכונים הבריאותיים. נוסעים שסובלים מבעיות בריאותיות חמורות צריכים לנקוט אמצעי זהירות נוספים לפני תחילת ההפלגה כדי להבטיח שיוכלו ליהנות מההפלגה בלי לסכן את בריאותם.
חופשה בים יכולה להיות חוויה בלתי נשכחת, אבל כל חופשה יכולה להיהרס בקלות בעקבות פציעה או מחלה. היו קשובים לעצות ולכללים ותוכלו להישאר בריאים במהלך החופשה וליהנות מכל רגע ללא הרגשה של אי נוחות.
טיפול רפואי בסיסי באוניית הקרוז
אל תצפו ממרפאה על ספינת תענוגות לטיפול בסטנדרטים המוכרים לכם מבתי החולים על היבשה. מרפאה של ספינת תענוגות יכולה לטפל בבעיות קלות כמו מחלת ים, שריטות, כוויות שמש וכו’, אך מצבי חירום חמורים יותר הם מעבר לטווח הטיפול במתקן מסוג זה. המרפאה מצוידת במתן טיפול חירום על מנת לייצב את החולים עד שיועברו למתקן מתאים יותר במידת הצורך. במקרים של מצבי חירום קשים, ניתן לפנות את הנוסעים עם מחלות או פציעות מסכנות חיים. לעתים קרובות פינוי כזה מתאפשר בנמלים, אך כאשר אין ברירה, הספינה תבקש פינוי על ידי מסוק. במקרים מסוימים, ספינות הנמצאות בקרבת מקום עם שירותי מרפאה טובים יותר עשויות לעזור.
גם טיפול במקרי חירום וגם טיפול בסיסי זמינים 24 שעות ביממה, אך יש לזכור כי מחוץ לשעות משרד קבועות דרוש תשלום נוסף עבור השירותים. טיפולים רפואיים על היבשה הם יקרים, וכך גם הטיפול הרפואי בים הוא יקר. ההבדל הוא שרוב פוליסות הביטוח הבסיסיות לא מכסות טיפולים רפואיים בים כי שירות זה הוא לא בגדר טיפול סטנדרטי בסיסי עבור המטופל. מסיבה זו, מומלץ לרכוש ביטוח נסיעות מיוחד שכולל סעיפים רפואיים בהפלגה.
דמי השירותים הרפואיים משתנים ומוגדרים על ידי הרופאים המטפלים. ייעוץ כללי עולה כמו ביקור במרפאה רגילה. תרופות מרשם או טיפולים אחרים כרוכים בעלויות נוספות. חלק מהמרפאות בהפלגות מספקות אספירין, כדורים למחלת ים או תחבושות תמורת תשלום סמלי או לפעמים ללא עלות.
טיפול רפואי על סיפון הקרוז
עבור נוסעים שחוששים לבריאותם, כמו גם עבור אלה ששוקלים לצאת לגמלאות על ספינה, טיפול רפואי על ספינת תענוגות הוא חלק בלתי נפרד מהתכנית שלהם. נוסעים שמודעים לבריאותם צריכים לדעת אילו טיפולים רפואיים זמינים על הספינה.
כל ספינת תענוגות מצוידת במרפאה רפואית בסיסית למחלות קלות ופציעות. השירותים המדויקים משתנים מאוד מחברה לחברה ואפילו בין הספינות השונות של אותה החברה, ולכן אורחים עם בעיות בריאותיות צריכים לבדוק את השירותים הזמינים על הסיפון לפני שהם מזמינים הפלגה. באופן כללי, ספינות גדולות וחדשניות יותר, מציעות מתקנים רפואיים מאובזרים יותר וצוותי מרפאה גדולים יותר.
הצוותים הרפואיים, האחיות והרופאים, הם עצמאים ונכון לעכשיו, אין תקנות בינלאומיות לגבי המרפאות והצוות הרפואי על הסיפון. לכל חברת הפלגות יש סטנדרטים משלה למתן הטיפול הטוב ביותר עבור הנוסעים.
מציאת המרפאה על הסיפון יכולה להיות משימה קשה מכיוון שספינות אלה מיועדות להנאה. עם זאת, בכל תא יש את מספר הטלפון של המרפאה. המרפאות ממוקמות בדרך כלל על הסיפון התחתון שם הן נגישות יותר עבור צוות ההפלגה, והן בדרך כלל ממוקמות באזורים יציבים יותר של הספינה.
מאמר משויך > איך מתנהלים במקרה של מוות, פציעה ואו תאונה בקרוז
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.