• תַפרִיט
  • תַפרִיט

באמת? בירה בישראל? בהחלט, והרבה ממנה!

דף הבית » באמת? בירה בישראל? בהחלט, והרבה ממנה!

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 6 דקות

כתב וערך: עידו ענבר

בירה רבותי, וכמובן גם גבירותיי, אותו משקה תוסס ומבעבע, עם היסטוריה ארוכה של שתייה לשוכרה, אותו נקטר אהוב שמלווה את חיי היום-יום של מיליוני אנשים בעולם. בירה בישראל גבירותיי ורבותי, והרבה ממנה, אז היכנסו לרכב וצאו לדרך (וקחו איתכם נהג תורן!).

אני לא יודע להסביר איך זה קרה, אבל בשני העשורים האחרונים, לאט, בשקט, אך בהתמדה עיקשת, הוקמו, התבססו והצליחו לשגשג מספר מבשלות מרשים בישראל. ביתיות קטנטנות, מבשלות בוטיק, מבשלות בינוניות (בגודל, לא באיכות), וכמה שהפכו מסחריות לגמרי, ולא מעט אירועי בירה שחלקם כבר התבססו עם יותר מעשור של פעילות, וכל זה במדינה “ללא תרבות בירה”.

במילים אחרות – קרתה מהפכה, בלי עריפת ראשים, בלי פרופגנדה, ובלי לרדת למחתרת, מהפכה שקטה ונהנתנית מהסוג שאני הכי אוהב, בחסות התשוקה של מספר בודדים לתהליך הייצור, לעונג שבתערובת הטעמים, וברצון לחלוק את האהבה שלהם עם העולם.

בואו נצא למסע קצר שכולו השראה, לבירת הבירות המזרח-תיכונית, הלוא היא ארצנו הקטנה ארץ ישראל. לחיים!

עמק האלה השיכורה – מבשלת שריגים

עמק האלה כולו הוא אטרקציה תיירותית בכל צורה ודרך. פריחת השקד הלבנה על רקע נופי הגבעות המוריקות, אינספור אטרקציות ומסלולי טיולים רגליים, גן עדן לרוכבי אופניים, וההיסטוריה הולכת ומתגלה עם כל פרויקט בניה ופיתוח שדורש חפירה של יותר ממטר אחד בקרקע. לא אופתע לגלות שדוד היה קצת שתוי מבירה מקומית כשהצהיר שהוא הולך לחסל את גוליית הנפיל. על שאלה זו לא אקבל תשובה לעולם, אבל עם או בלי בירה – אם לא טיילתם עדיין באזור, עזבו הכול וסעו לשם כעת.

קיבוץ שריגים הוא “רק” עוד נקודה על המפה, אך עם מבשלת שריגים הנקודה הזו מהבהבת באור יקרות, ובניצוץ אלכוהולי בעיניים.

הם מגדירים את עצמם כמבשלת בוטיק, ומכיוון שאין תקן לבוטיק, אנחנו ניתן להם ליהנות מהעדות על עיסתם, ונמשיך הלאה לעניין האמיתי – והוא, כמובן, הבירה שלהם.

המבשלה מתהדרת בשתי סדרות

“הקלאסית” – בירות אירופאיות שמביאות את הסגנונות מבירות הבירה הקלאסיות – אנגליה, בלגיה, אירלנד ובבוואריה, שם הצריכה היומית של המשקה הזהוב יכולה לעלות על הצריכה היומית של מים בישראל, כולל להשקיה ולתעשייה.

הבווארית, העונה לשם (בחיי שהיא ענתה לי!) חיטה בווארית, אוצרת בקרביה 5.1% אלכוהול, איתם היא זכתה במקום הראשון בתחרות של סמואל אדמאס (Samuel Adams) לבירות חיטה. אחותה הבלגית התמימה מציעה לא פחות מ-9.2% אלכוהול, מכובד עד כדי מרתיע, אחוז שדווקא לא פוגם בטעמים המתקתקים והפירותיים שהובילו אותה לזכות בפרס בתחרות המקומית של קיבוץ מעברות, ועליו, בהמשך…

במקום מרכז מבקרים הכולל סיור מודרך במבשלה, דרך הסברים על תהליכי הייצור והבירה המקומית, ומעבר לכך חצר הטעימות שלהם פתוחה ומזמינה. מי שזה משנה לו – הבירות במבשלה כשרות.?

מרכז מבקרים של מבשלת שריגים – תכירו את בעל הבית

מבשלת שריגים
כתובת: קיבוץ שריגים
טלפון: 073-272-5313
אתר האינטרנט של מבשלת שריגים

נמל חיפה בכותרות: ליבירה – “פאב כמו שפאב אמור להיות”

תנו גרוג למלחים וקוקטייל לנשותיהם, אך לכל שאר מלח הארץ תנו בירה, ועדיף מקומית. יש מספר מצומצם של מסעדות בנמל חיפה, ואני אנחש שגם מימי הממלוכים ושודדי הים לא היה בית מרזח שהציע את מה שיש לליבירה להציע.

האווירה ממותגת היטב, ולא במובן הרע של המילה, דבר שבפני עצמו כבר ראוי לציון. השילוב של האוכל האיכותי שמלווה את הדבר האמיתי – הבירה הפרטית שלהם, הופך אותה למגנט לקהל לקוחות קבוע ולקהל מבקרים ותיירים שמגיעים מכוס-לפה-לאוזן, גם בערב, כשהמקום הופך לפאב מבוקש.

הבירות שלהם מבושלות ומבשילות להן בקיבוץ גניגר, שם נמצאת המבשלה כבר לא מעט שנים. בעבר יכולנו להתארח גם במבשלה, אך כעת המקום עסוק מדי ברקיחת המשקה הזהוב והאהוב, וכדי לטעום אותו, אין ברירה אלא להגיע לנמל חיפה, ישירות למסעדה.

ליבירה – הלקוחות מעידים – מה צריך יותר מזה?

האייל החזק שלהם, שממותג בציור של סוס-תרנגולת (או להיפך, תלוי כמה שתיתם או מאיפה הסתכלתם), מחזיק 7.5% אלכוהול בטעם מתקתק, ושאר הבירות, ארבע במספר, מחזיקות כל אחת 5.5% אלכוהול.

וויסבייר (Weissbier) בהירה בטעם מטובלן וחצוף, וקלילה לשתייה ומרעננת בקיץ, לאגר בהיר קצת יותר “קשוח” ועדיין מזמין ונעים לחובבי הז’אנר, ביטר אייל (Bitter Ale) מלאה ומשביעה, ואייל כהה בשם Smoked Stout, עם מרירות נוכחת וטעם עישון מתקתק שמתאים לערב בפאב אמיתי.

היתרון הנוסף של ליבירה הוא כמובן המטבח העשיר והמפתה, שהבטיח וקיים, ומקבל ביקורות מצוינות לא רק לפינוקים שליד הבירה, ופתוח גם לעסקיות בצהריים. המנות דשנות ומעוצבות היטב, והתפריט העשיר מציע משהו לכל חך.

אוהבי החיים הטובים יאלצו לבחור בין פלטת שרקוטרי ונקניקים תוצרת בית, המבורגרים בשילוב גבינות (אמנטל, קממבר או צ’דר) ופרה-נמוכה וצ’יפוטלה לאוהבי החריף. גם דגים ופירות ים שוחים בתפריט, עם מנה כמו מולים בחלב קוקוס, קארי ולמון גראס. אל כשש, גם לטבעונים חובבי הבירה יימצא המענה, והתפריט כולו מתאים לנהנתנים פלוס.

ליבירה
כתובת: רחוב הנמל 26, חיפה
טלפון: 04-3740251
אתר האינטרנט של פאב\מסעדה\מבשלה ליבירה

גם בדרום נשפך הזהב: ISIS – עושים טרור לבירה!

שני דברים עדיין לא הבנתי וגם לא טרחתי לבדוק – כי מה זה משנה?
– למה הם בחרו את השם ISIS (אולי על שם איציק?) ולמה הם בחרו את המיקום – מושב דקל. אם גם אתם לא שמעתם על המושב הדרומי לפני כן, דעו לכם שאתם לא לבד. 85% מתושבי מדינת ישראל ככל הנראה לא מכירים את המקום, בטח שלא מבפנים. ברם, חובבי הבירה הישראלים האדוקים מכירים בהחלט.

מבשלה זו, או נאמר מבשלונת, מציעה בירות אייל (Ale) בסגנון הבריטי האהוב בעוצמה של בין 5%-6% אלכוהול. סטאוט אירי יבשה ומרה, פייל אייל לאוהבי הרוך והמרירות הקלילה, ו”פרי סטייל” אייל, תערובת ביתית כובשת.

הכול קטן, הכול צנוע, פרט למדבר האינסופי שנמשך ונמשך לתוך מצריים השכנה. אם תשתו מספיק, תוכלו לדמיין באופק את פורט סעיד שפעם הייתה במרחק נסיעה קצרה. בתיאום מראש תוכלו לערוך סיור במבשלה הקטנה, ואם אתם באזור ולא באתם במיוחד – אירוע נדיר במושב, כדאי מאוד להיכנס ולטעום לשוכרה.

מבשלת ISIS
כתובת: משק 22 מושב דקל
טלפון: 054-6428598
אתר הבית של מבשלת ISIS

אם הגמל רוקד, הגמל שתוי?

גם בתל-אביב יש מבשלות. כן, ברבים, או ברבות, אבל אחת מהן בולטת בייחודה. Dancing Camel, מבשלה וותיקה במיוחד, שעובדת כבר מ- 2005. למרות שבעל הבית הגיע בכלל משכונה יוקרתית בברוקלין ארה”ב, הם מצהירים על הבירות שלהם כבירות ישראליות אמיתיות, ועם מתכון יהודי שבושל לראשונה כבר במאה הרביעית, יכול להיות שהם צודקים.

המבשלה של הגמל הרוקד פעילה כבר משנת 2005, אז הם הספיקו לבשל בירה או שתיים, והמבחר רחב מאוד, כיאה כנראה לכרך התל-אביבי. רשימה של 5 בירות קבועות לאורך כל השנה, כולל את Olde Papa, אותה בירה מדוברת עם מקורות עתיקי יומין, עם 7.5%, ובירה עם כשות אמריקאית (ומיתוג בדגל ארה”ב) עם ליווי פירותי עם 5.2%, ועוד בירות שמשתנות עם העונות.

בעונתיות תמצאו את גולם (Golem), גרסא קרה של “אולד פאפא”, בטעמים מתוקים של צימוקים, שזיפים ותמרים וטוויסט של 4.5% נוספים – מה שמשאיר אותה עם 12%, ואותנו עם מבט מזוגג של גולם.

“היי, ילד יהודי”! (Hey Ju Boy) – נשמע נורא? זה השם שבחרו לבירה הקייצית שבושלה עם ערער, ומוגשת באותה העונה עם “בלונד חוף גורדון”, בירה שנועדה לרענן את הקיץ עם נענע, רוזמרין ו-4.9%.

בירות אלו הן חלק מהמבחר המרשים שיגרום לחובבי הנוזל הצהבהב להתבלבל עוד לפני הכוס הרביעית. את כל אלו תוכלו למצוא במבשלה שהיא גם באר, או להיפך. סיורים, ערבי נושא, מסיבות לחגים כולל החגים האמריקנים, והבירה? כשרה למהדרין!

תכירו את דיוויד – בעל הבית, שלוקח את הבירה שלו ברצינות, ובצדק.

דאנסינג קאמל
כתובת: התעשייה 12 תל אביב
טלפון: 03-624-2783
אתר מבשלה\באר דאנסינג קאמל (באנגלית!)

אם כבר יהודי – אז ירושלים, ואם כבר ישראלי – אז הרצל

בין תערובת הדתות, הצבעים, המינים, העדות והריחות של ירושלים תמצאו מבשלה אחת קטנה וחצופה שערבבת טעמים ומבקבקת תחת מיתוג שזר לא יבין. רק ירושלמי ידבר בגובה העיניים עם 6 אחוז כפרה, וכנ”ל לגבי IPA וזה… אבל בעוד שהשמות משונים ולא מובנים, הטעמים בהחלט מדברים בעד עצמם, וגם ללשון התל-אביבית יש מה לומר בנידון.

בשתי מילים? הבירות טובות. ביותר מילים? קחו את עצמכם לירושלים, ותאספו לכם כמה בקבוקים או ארגזים במחיר שפוי לגמרי, ותיהנו מהמבחר המצומצם והאיכותי. המבשלה מתרחבת, ולא אופתע אם בקרוב הם יגיעו רחוק, ולא תצטרכו לנסוע לירושלים בשביל לטעום את הבקבוקים הירושלמיים עם השמות הבלתי נשכחים. כבר בעת כתיבת שורות אלו אפשר למצוא את המותג המפתה ברשימת בירות הבוטיק של המוכרים הגדולים, ותוכלו אפילו להזמין בקבוקים הביתה דרך הרשת.

מבשלת הרצל
כתובת: הסדנא 5 ירושלים (תלפיות)
טלפון: 052-624-2991
מבשלת הרצל באינטרנט

מספיק עם המבשלות – מה לגבי האירועים?

תרבות נבחנת לא רק בבקבוקיה וכוסותיה, אלא גם באירועיה. חובבי פסטיבלים ידעו לומר לכם מיד – יחס הפסטיבלים “פר קאפיטה” בישראל הוא מהגבוהים בעולם. כבר לא צריך לנסוע לגרמניה לאוקטובר-פסט. מסתבר שישראל התברכה באירועים ואם עם ישראל חי – זה כנראה בפסטיבל.

פעם פעם, שתרבות הבירה הישראלית הייתה בחיתוליה מבחינת הכמות, היה פסטיבל מפורסם בקיבוץ מעברות. מי שהצטרף לסצנה בשנים האחרונות זוכה רק לשמוע על “איך היה פעם”. מזל ששומעים את זה על כוס בירה, אחרת זה היה באמת מתסכל.

היום יש יותר אירועים חד פעמיים, ופחות מסורת רבת שנים ומוניטין. ובכל זאת – כמה עדיין מחזיקים היטב ומשרתים קהל שיכור ונהנתן כבר זמן מה.

פסטיבל הבירה בירושלים הבירה נקרא עיר הבירה, ובקיצור – נראה לי שהבנתם לאן זה הולך. מוסיקה, המון דוכני בירה ישראלית כולל בירות שיוצרו במיוחד לכבוד האירוע. ב-2017 חגגו 13 שנה להיווסדו, והוא היה סיפור הצלחה עם 120 סוגי בירות.

פסטיבל הבירה בירושלים הבירה – אווירה חזקה!

מעבר לזה יש עוד כמה אירועים קטנים וספורדיים כמו פסטיבל הבירה שבמרינה הרצליה, או פסטיבל הבירה של עפולה והצפון, וכמובן – אירועי בירה או שניים גדולים ומסחריים של חברות גדולות, ואני לא מוצא עניין רב לספר עליהן.

ביחס לכמות המבשלות ומגוון סוגי הבירות בישראל, נדמה כי בהחלט יש מקום לעוד אירוע בוטיק קבוע שבונה את שמו, מעבר להתארחות דוכנים של אי-אלו מבעלי היוזמה שטורחים לצאת מהמבשלה ולנסות להעמיד את מרכולתם בשווקי איכרים ואירועי אוכל. ולנו, חובבי הבירה, נותר רק לכתת רגלינו לעבר אותם בתי מרזח ענוגים, מבשלות מהבילות ואירועים הומי אדם, וליהנות מלגימות מלאות ועמוקות של אותו משקה זהוב שישמח לבב אנוש.

אוקטובר-פסט – 6 מיליון מבקרים מכל העולם… יום אחד גם ישראל תהיה מעצמת בירה עולמית?


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם