מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקותהרובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים כל הזמן מחדש את פניו. בשנים האחרונות, החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי פיתחה מספר פרויקטים חדשים, שחלקם כבר הושלמו וחלקם עדיין נמצאים בשלבי הקמה. אז אם הייתם בירושלים לפני מספר שנים, שווה לחזור ולראות מה התחדש ברובע. ריכזנו עבורכם מספר אטרקציות פחות מוכרות שכדאי להכיר ברובע היהודי. למידע נוסף אודות אטרקציות ובילויים ברובע, תוכלו להיכנס לאתר הרשמי של הרובע היהודי.
כתבה: שרה פלד. ערכה: ליאור קן-לי, מורת דרך בירושלים.
כדאי גם לקרוא – טיול בירושלים: כל מה שאתם צריכים לדעת
אטרקציות פחות מוכרות ברובע היהודי:
מוזיאון הבית השרוף – בית קתרוס:
המוזיאון הנפלא הזה ממחיש את חיי היישוב היהודי ערב השריפה הגדולה וחורבן בית המקדש השני בשנת 70 לספירה. במוזיאון מיצג אורקולי מרהיב, שיחזיר אתכם אחורה בזמן ויכניס אתכם לתוך חיי משפחה ירושלמית ימים בודדים לפני נפילת בית המקדש. באתר נמצאו ממצאים ארכיאולוגים מבית משפחת כוהנים עשירה, על פיהם נבנה סיפור המיצג, שיספק לכם נקודת מבט חווייתית על הדילמות האנושיות שחוו התושבים ערב האסון שקרה ליישוב היהודי בירושלים.
המיצג מוקרן כל 40 דקות בשפות עברית, אנגלית, ספרדית וצרפתית. שימו לב שהגישה נעשית באמצעות גרם מדרגות ארוך ולכן, המקום לא נגיש.
הכניסה בתשלום.
שעות הפעילות: בחורף – ראשון עד חמישי בין השעות 9:00-17:00, שישי בין השעות 9:00-13:00. בקיץ – ראשון עד חמישי בין השעות 10:00-18:00, שישי בין השעות 9:00-13:00. כניסה אחרונה כ-40 דקות לפני שעת הסגירה.
הכתובת: רחוב תפארת ישראל 2, הרובע היהודי ירושלים.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של הבית השרוף.
בית פלוגת הכותל – הסיפור המדהים שלא סופר:
בית פלוגת הכותל הוא מהאטרקציות החדשות ברובע היהודי. המיצג החדש בלב הרובע היהודי מביא לראשונה את סיפורה של פלוגת הכותל – סיפור שכמעט ונשכח מהיסטוריית היישוב היהודי בארץ ישראל. זהו סיפורה של חבורת צעירים שפעלה בגבורה מול המנדט הבריטי כדי לשמור על המסורת והקשר בין העם היהודי לכותל המערבי. הביקור במוזיאון הוא הזמנות נפלאה להציץ אל תוך סיפורה של החבורה שפעלה, חלמה ואהבה בימים מלאי אירועים ותהפוכות!
סיפורה של הפלוגה החל בשנת 1928, אז הגבילו הבריטים ששלטו בארץ את הקיום היהודי, עד כדי איסור תקיעה בשופר ליד הכותל המערבי. זאת, לאחר שהערבים התלוננו כי התקיעה פוגעת בקודשי האיסלאם. חבורת צעירים מתנועת הנוער בית”ר, שלימים הפכה לפלוגת הכותל, לקחה על עצמה להגניב בדרך לא דרך שופר ולקיים את המצווה מדי יום כיפור גם אם זה לווה במעצרים. חבורת הצעירים ספגה הצקות חוזרות ונשנות מהבריטים, שהחשיבו אותם כמפירי חוק. בין השאר, קציני המשטרה הבריטים נהגו לערוך חיפושים בבית הפלוגה ולא אפשרו לחברים להניף את דגל הלאום.
הפלוגה מנתה 24 איש, מתוכן שש בנות. חברי הפלוגה נהגו לעבוד במשך היום ובערבים לעסוק באימונים והכשרה צבאית, בשמירה ובנוטרות תוך דאגה לביטחונם של המתפללים בלילות. המשטרה הבריטית התנגדה לפעילות הפלוגה ושנה לאחר מכן, נסגר בית הפלוגה מכוח חוקי החירום. אנשי מרכז מורשת בגין נטלו על עצמם משימה לספר את סיפורם ומנהלים את האתר.
הכניסה בתשלום.
שעות הפעילות: האתר פתוח בתיאום מראש בלבד דרך מוקד המידע *4987. ניתן גם להזמין כרטיסים דרך האתר.
הכתובת: רחוב היהודים פינת פלוגת הכותל, העיר העתיקה ירושלים.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של בית פלוגת הכותל.
“לחיות את התנ”ך” – חוויות מיוחדות ברובע היהודי:
ברחוב הקארדו,שהיה רחובה הראשי של ירושלים בתקופה הרומית והביזנטית, תמצאו מתחם חוויות חדשני ואינטראקטיבי, הנקרא “לחיות את התנ”ך”. תוכלו להזמין כאן משחק בריחה אינטראקטיבי ברחבי הרובע היהודי, שמתאים לכל הגילאים. אם תרצו משהו שכולל פחות התרוצצויות, תוכלו להזמין את החוויה הראשית, להתלבש בבגדים תנ”כיים אותנטיים ולהצטלם על רקעים מהעבר הרחוק. זוהי מזכרת נפלאה מהטיול בירושלים!
לאחר איחוד ירושלים, נחשפו בחפירות הארכאולוגיות קטעים נרחבים מהקארדו הביזנטי בין רחוב חב”ד לרחוב היהודים. החברה לפיתוח העיר העתיקה שדרגה את הקארדו המקורה והוסיפה לו תשעה פסיפסים, שמציגים חנויות שיכול להיות שפעלו כאן בתקופה הביזנטית. בקארדו הפתוח צפויים להציב ציור ענק לכל האורך, שיציין את נקודות הזמן החשובות שעברה העיר ירושלים.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של “לחיות את התנ”ך”.
בית הכנסת הקראי:
אטרקציה פחות מוכרת נוספת ברובע היהודי הוא מרכז המבקרים של בית הכנסת הקראי. הקראים הם זרם ביהדות, שמקבלים רק את התורה שבכתב ואינם מקבלים את הסמכות של התורה שבעל פה. בית הכנסת הקראי, שהוקם במאה ה-8 לספירה, הוא העתיק מבין בתי הכנסת בירושלים, ויש הטוענים – העתיק בעולם.
את הביקור במרכז המבקרים תתחילו בסרטון מושקע, המסביר אודות היהדות הקראית ומנהגיהם, ולאחר מכן תמשיכו אל אולם התצוגה. תוכלו לעבור בין התצוגות השונות, לקרוא את ההסברים או לבקש הסבר מהמדריך המקומי, שמשתייך ליהדות הקראית. בסיום הביקור תוכלו גם להציץ על בית הכנסת הקראי עצמו.
הכניסה בתשלום.
שעות הפעילות: ראשון עד חמישי בין השעות 8:30-16:30.
יש לתאם את הביקור מראש דרך הטלפון 02-6286688.
הכתובת: רחוב הקראים 8, העיר העתיקה ירושלים.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מרכז הקראים בירושלים.
תכניות עתידיות ברובע היהודי:
כפי שכבר ציינו, החברה לפיתוח הרובע היהודי ממשיכה לשקוד על פרויקטים חדשים ברובע. אז יש למה לצפות! הנה כמה מהתוכניות העתידיות, שנמצאות כבר בשלבים מתקדמים:
בית כנסת “תפארת ישראל”:
בית הכנסת הזה היה מסימני ההיכר הבולטים של הרובע היהודי בירושלים עד שנחרב בשנת 1948. לפני כשבע שנים החלו במקום עבודות חפירה ארכיאולוגיות, ובדצמבר 2018 הונחה אבן הפינה לבנייתו המחודשת של בית הכנסת. ממש לאחרונה, בינואר 2021, יצקו את רצפת בית הכנסת המשוחזר, כך שהפתיחה בקרוב. העלות הכוללת של הפרויקט נאמדות בכ-50 מיליון שקלים.
מעלית הכותל:
בין הרובע היהודי לרחבת הכותל המערבי בירושלים מפרידים גרמי מדרגות רבים המקשים את הגישה לאנשים עם מוגבלויות. פרויקט מעלית הכותל נועד ליצור מעבר נוח ונגיש לכלל האוכלוסייה. התוכנית היא לבנות מעלית בעומק של 26 מטרים ומנהרה באורך של 65 מטרים אשר תוביל את המבקרים היישר אל רחבת הכותל. שטחו הכולל של הפרויקט הוא 2,000 מ”ר, עלותו נאמדת בכ-57 מיליון שקלים.
מקורות שימושיים לטיול שלכם:
אתרים להזמנת מקום לינה:
בוקינג.קום הוא אחד האתרים המובילים בתחום הזמנות הלינה באינטרנט. אחד היתרונות הגדולים של בוקינג הוא האפשרות לסנן את התוצאות בצורה נרחבת ומדויקת, כך שתוכלו למצוא בקלות את מה שמתאים לכם.
הוטלס-קומביינד הוא אתר מצוין להשוואת מחירי לינה. אם אתם רוצים לבדוק באיזה אתר כדאי לכם להזמין את מקום הלינה שלכם, כדאי להיכנס להוטלס-קומביינד ולעשות השוואת מחירים בין אתרי ההזמנות המובילים.
אתר להזמנת פעילות באזור:
אתר פנזינג הוא למעשה זירה חברתית, שמרכזת פעילויות שונות שמתקיימות ברחבי הארץ מדי יום. מומלץ להיכנס לאתר לפני הטיול שלכם, לעבור על הפעילויות השונות ולראות אם אפשר לשלב משהו מעניין בחופשה שלכם. יש באתר סדנאות, סיורים מודרכים, פעילויות אקסטרים ועוד!
אתר גרופון הוא אתר קופונים מיוחדים, שבו אפשר למצוא הנחות למגוון רחב של אטרקציות ומקומות לינה.
לסיכום:
ברובע היהודי בירושלים יש הרבה מה לראות. הצגנו לכם מספר אטרקציות פחות מוכרות ברובע היהודי וגם מספר תכניות לעתיד, כך שיש למה לצפות. אנו מקווים שתבלו, תלמדו ותוציאי את המיטב מהביקור שלכם ברובע!
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.