• תַפרִיט
  • תַפרִיט

בדרך לאילת וחזרה: טיול בין יישובי הערבה

דף הבית » בדרך לאילת וחזרה: טיול בין יישובי הערבה

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 7 דקות

קרדיט לתמונה: Ri Butov    Pixabay 

הדרך לאילת עוברת בערבה. אם עד היום הייתם נוסעים ישירות לעיר הנופש הדרומית, מבלי לעצור בדרך, ייתכן שתופתעו לגלות שקיימים כמה יישובים מעניינים לאורך כביש הערבה, שכדאי לעצור בהם. במסלול הטיול הבא ניקח אתכם דרך היישובים המעניינים ביותר בערבה, בדרככם לאילת וחזרה.

זכרו – המסלול המוצע הינו בגדר המלצה בלבד. אתם מוזמנים לשנות אותו על פי העדפותיכם ולוח הזמנים שלכם.

הנקודה הראשונה: “דרך השלום”

את הטיול שלכם בערבה אנו ממליצים להתחיל ב”דרך השלום”, לא בדיוק נקודה, אך ללא ספק דרך שכדאי לעלות עליה. אם תהיתם, לא מדובר ב”דרך השלום” של פאר טסי. הרי הוא בכלל דיבר על “דרך השלום” בתל אביב. “דרך השלום” בערבה היא כביש גישה צדדי באורך כ-24 קילומטרים, אשר מקשר בין המושבים, עידן, חצבה ועין יהב.

בשנת 1994, כשהיה צורך לקבוע את גבולות המדינה עם ירדן לצורך חתימת הסכם השלום, התברר שחלק מהשדות החקלאיים של המושבים עידן וחצבה נמצאים בשטח שאמור היה לעבור לידי הירדנים. בסופו של דבר, הירדנים קיבלו שטחים חלופיים וכך השדות החקלאיים נותרו בשטחנו.

“דרך השלום” נסללה לאורך הגבול עם ירדן ועוברת דרך נוף מדברי יפהפה, דיונות חול, מטעי תמרים, חממות ובתרונות של סלעי חוואר הלשון. בין עידן לחצבה תמצאו את מרפסת התצפית היפה, “מצפור השלום”. מומלץ לעצור בה כדי להתרשם מהנוף המרהיב של נחל הערבה והרי אדום שבצד הירדני. קיים במקום גם שביל הליכה קצרצר, העובר דרך נקיקים קטנים של סלעי חוואר הלשון.

בקטע שבין חצבה לעין יהב, תמצאו על “דרך השלום” עוד נקודה ששווה לעצור בה – החממה המדברית האורגנית, מלוא הטנא. מדובר באחת מהחממות האורגניות המתקדמות בעולם, ואם אתם בעניין, תוכלו לעצור בה ולהתנסות בקטיף עצמי של עגבניות שרי, פלפלים וחצילים. הקטיף בתשלום סמלי. מלוא הטנא פתוחה בחודשים אוקטובר עד מאי בלבד. יש לתאם את הגעתכם מראש בטלפון 052-2913379 או 052-3666606.

כמה זמן אורכת הנסיעה על “דרך השלום”? נסיעה רציפה על הדרך, ללא עצירה בנקודות שלאורכה, אורכת כחצי שעה. מומלץ להקדיש לדרך כשעה על מנת ליהנות מיופייה.

איך תגיעו ל”דרך השלום”? מצומת הערבה המשיכו בנסיעה דרומה על פני כ-22 קילומטרים עד הפנייה שמאלה לכיוון מושב עידן. קיים שילוט למושב ול-“דרך השלום”. “דרך השלום” מתחילה קצת לפני שער הכניסה לעידן ומסומנת בצבע ירוק. משך זמן הנסיעה מצומת הערבה לתחילת “דרך השלום” הוא כ-15 דקות.

היישוב הראשון: עין יהב

בסיומה של “דרך השלום” תגיעו אל היישוב הראשון במסלול הטיול שלכם – מושב עין יהב, המושב הראשון והגדול ביותר שהוקם בערבה. האזור שאנו מכנים היום עין יהב שימש בעבר כנקודת מצפה חקלאית של השירות החלוצי לישראל. בשנת 1952 כמה אנשי גדנ”ע הקימו במקום את החווה השנייה של הגדנ”ע בערבה, אך לאחר כשנה היא פורקה. בשנת 1959 הוקם במקום היישוב עין יהב כהיאחזות נח”ל ובשנת 1962 הוא הפך ליישוב אזרחי שהוא מעין שילוב של מושב וקיבוץ. בהמשך, הפך למושב שיתופי, אך היום הוא נחשב למושב עובדים.

בעת ביקורכם במושב אנו ממליצים לבקר במכוורת פורת, שנוסדה בשנת 1990 על ידי משפחת פורת, ממקימי עין יהב. זוהי אחת מעשרת המכוורות הגדולות בישראל והגדולה ביותר מבין מכוורות הדרום. במסגרת הביקור במכוורת פורת תוכלו ללמוד על עולמן המרתק של הדבורים, על אופן גידול הדבורים ועל תהליך רדיית הדבש המתוק. תוכלו לבקר גם בגן הפסלים של האמנית צ’צ’ה פורת, בו עשרות פסלים המשקפים את חוויותיה מן המדבר.

הביקור במכוורת פורת מתאים במיוחד לבני נוער ולמבוגרים. ילדים עלולים שלא למצוא במקום עניין, אלא אם כן הם ממש מתעניינים בדבורים.

הכניסה בתשלום. ילדים מתחת לגיל 3 נכנסים בחינם.

יש לתאם את הגעתכם מראש בטלפון 058-5666032.

כמה זמן מומלץ לבקר במכוורת פורת? כשעה.

למידע נוסף, בקרו בבעמוד הפייסבוק שלהם.

היישוב הבא: נאות סמדר

מעין יהב תמשיכו על כביש הערבה (כביש 90) דרומה, תחלפו על פני היישובים ספיר, צופר, צוקים ופארן ותגיעו אל היישוב הבא במסלול הטיול שלכם – קיבוץ נאות סמדר. הקיבוץ נוסד בשנת 1989 על ידי קבוצת חברים ירושלמיים, שרצו ליצור קהילה חוקרת, שתבחן לעומק את השאלות הקשורות באופי האדם ובאופן השתלבותו בחברה.

עם כניסתכם לקיבוץ נאות סמדר, אנו ממליצים לכם לצאת לסיור רגלי עצמאי ברחבי הקיבוץ. התחילו את הביקור שלכם בבית האומנויות, מבנה מרשים, גדול וצבעוני במיוחד, שנבנה על ידי תושבי הקיבוץ במשך 15 שנים! בתוך המבנה תמצאו בתי מלאכה שונים, בהם עוסקים בקדרות, בפיסול, באריגה, בצורפות ובשלל אומנויות נוספות. ממרפסת התצפית שבבית האומנויות תוכלו לתצפת על הסביבה המדברית המרהיבה וביום צלול, לראות גם את הרי אדום המרוחקים. ממרפסת התצפית רדו מטה וצאו מהמבנה אל הגן היפהפה העוטף אותו. המשיכו דרך הגן לכיוון יקב נאות סמדר, בו מיוצרים יינות ייחודים מהכרם הדרומי ביותר בישראל. בכרם של נאות סמדר גדלים ענבים מזן קברנה, שירזף סובניון בלאן ומוסקט קנלי, אשר גדלים בו בצורה אורגנית. אתם מוזמנים לטעום מהיינות המיוחדות ולשפוט את טעמם בעצמכם!

הביקור בנאות סמדר הינו בתשלום סמלי.

הסיור העצמאי בקיבוץ מתאפשר בימים ראשון עד שישי בין השעות 10:00-13:00. אם אתם מגיעים לקיבוץ בקבוצה, אתם יכולים לסייר בקיבוץ במסגרת סיור מודרך, בתיאום מראש בטלפון 054-9798885. הסיור נמשך כשעה וחצי.

בכל מקרה, יש לתאם את הגעתכם לקיבוץ בטלפון 054-9798966.

איך תגיעו לנאות סמדר? ממושב עין יהב סעו דרומה על כביש 90. מעט אחרי פונדק כושי רימון בקילומטר ה-101, פנו ימינה בכביש 13, המוביל לכיוון מצפה רמון. לאחר כ-12 קילומטרים, המשיכו דרומה בכביש 40 עד הגעתכם לכניסה לנאות סמדר. משך זמן הנסיעה מעין יהב לנאות סמדר הוא כשעה.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של נאות סמדר.

ארוחת צהריים: לאחר הסיור בנאות סמדר, אנו ממליצים לכם לעצור להפסקת צהריים. אתם יכולים להכין מבעוד מועד סלסילת פיקניק ולאכול את ארוחת הצהריים שלכם באחת מהפינות השקטות בקיבוץ, או לעשות את דרככם לפונדק נאות סמדר, שם קיימת מסעדה חלבית צמחונית טעימה במיוחד.

המחירים סבירים.

שעות הפתיחה: ימים ראשון עד חמישי בין השעות 7:00-19:00, ימי שישי בין השעות 7:00-15:00 ושבת בין השעות 12:00-18:00. שימו לב שבשבת המטבח סגור, לכן בשבת ניתן לרכוש בפונדק רק טוסטים וכריכים.

הכתובת: הפונדק ממוקם בצומת שיזפון על כביש 40 ממצפה רמון.

היישוב הבא: יטבתה

לאחר ארוחת הצהריים, תמשיכו דרומה, לכיוון אילת, כשבדרך תעצרו ביישוב נוסף – קיבוץ יטבתה. הקיבוץ, שהוקם ע”י חברי גרעין הנח”ל “מגל וחרב” בסוף שנת 1957, ידוע במיוחד בזכות מחלבת יטבתה הפועלת בתחומו ומייצרת מגוון מוצרי חלב עבור תושבי ישראל, ביניהם שוקו יטבתה האהוב.

לאחרונה הוקם בקיבוץ, סמוך לפונדק יטבתה, פארק חווייתי שמתאים במיוחד לילדים ושמו “פארק יטבתה”. בפארק קיימת רחבה שפתוחה למבקרים ללא עלות, בה הילדים יכולים להשתולל במזרקות המקפצות, להתגלש במגלשה בגן השעשועים או לעלות על טרקטורים. כדי לבקר בביתנים השונים ובחלק מהאטרקציות שבפארק יש צורך בתשלום. למידע נוסף אודות פארק יטבתה ומה שיש לו להציע, קראו את הכתבה שלנו – בדרך לאילת עוצרים בפארק יטבתה החדש: מדבר, רפת והרבה אנרגיה טובה. מומלץ להתעדכן בשעות הפתיחה המדויקות של הפארק באתר הרשמי.

אם נותר לכם מספיק זמן, אתם יכולים גם לצאת לסיור מודרך לאורך “דרך השוקו” ברחבי הקיבוץ, במהלכו תבקרו ברפת, תכירו את הפרות של הקיבוץ, תלמדו על השימוש באנרגיה מתחדשת ותשמעו סיפורים אישיים של חברי הקיבוץ אודות החיים בערבה. קיימת אפשרות גם לקחת חלק בסדנא חווייתית ואינטימית להכנת גלידה. שתי הפעילויות בתשלום ובתיאום מראש בטלפון 054-9798491.        

איך תגיעו ליטבתה? מקיבוץ נאות סמדר המשיכו בנסיעה דרומה על כביש 40 עד הפנייה ימינה אל כביש 90. המשיכו בנסיעה על כביש זה עד שתגיעו לירידה לפונדק יטבתה. משך זמן הנסיעה מנאות סמדר ליטבתה הוא כ-25 דקות.

ו… הגעתם לאילת! לאחר שתסיימו ליהנות מקיבוץ יטבתה, המשיכו בנסיעה דרומה על כביש 90 עד הגעתכם לעיר הנופש הדרומית, אילת. משך זמן הנסיעה הוא כ-40 דקות. תיהנו, תבלו, ספגו קצת שמש… אם אינכם בטוחים מה לעשות בעיר, אתם יכולים למצוא רעיונות במדריך שלנו למטייל באילת. מומלץ להזמין מבעוד מועד מלון טוב או וילה מפנקת, כדי שתוכלו ליהנות בצורה המרבית מהשהות באילת.

בדרך מאילת:

לאחר שביליתם ונהניתם באילת, הגיע הזמן לעשות את דרככם חזרה הביתה, לכיוון צפון. בדרך, אנו ממליצים לכם לעבור בכמה יישובים שעליהם דילגתם בדרך לאילת:

היישוב הראשון: אליפז

קיבוץ אליפז, הממוקם כ-30 קילומטרים מאילת, הוא היישוב הראשון שבו תעצרו בדרככם חזרה מאילת. אנו ממליצים לכם לצאת לסיור מודרך בקיבוץ, “סיור חקלאי ואנרגיה מתחדשת”, במהלכו תבקרו ברפת של הקיבוץ, תראו את טורבינות הרוח המרשימות, תעברו דרך מטעי התמרים ותעלו לתצפית על הדיונה הגדולה האחרונה בערבה. בנוסף, תיסעו למכון הטיהור בשיטת האגנים הירוקים הראשון בערבה, בו תגלו כיצד מטהרים את מי הביוב באמצעות כוח הכבידה ושורשי קנה. משך הסיור כשעה וחצי. יש לתאם את הסיור מראש בטלפון 08-6356230.

איך תגיעו לאליפז? סעו מאילת צפונה על כביש 90 עד הפנייה שמאלה לכיוון אליפז ופארק תמנע. לאחר מספר מטרים פנו ימינה על פי השלט לאליפז. משך זמן הנסיעה מאילת לאליפז הוא כ-25 דקות.

היישוב הבא: סמר

לאחר הביקור באליפז, תמשיכו לקיבוץ הסמוך, סמר. הקיבוץ, שהוקם בשנת 1976 על ידי קבוצה של בני משקים, הינו אחד מהקיבוצים היחידים המקיימים עד היום אורח חיים קיבוצי ושיתופי.

בעת ביקורכם בקיבוץ, אנו ממליצים לכם לבקר בבית האתיופי המיוחד, טוּקוּל קטן בערבה. הטוקול הוקם על ידי אופק צגייה, ילידת אתיופיה המתגוררת בקיבוץ ומעוניינת לחשוף את המבקרים השונים לתרבות האתיופית המרתקת. הבית בנוי מקש, מעץ ומבוץ ומחולק לפינת מגורים, לפינת אחסון ולפינת בישול. בטוקול תוכלו להתנסות במגוון פעילויות, ביניהן קליעת סלים צבעוניים, קליעת צמות אתיופיות והכנת המאכל האתיופי המסורתי, אינג’רה, שהוא סוג של פיתה שטוחה דקה וחמצמצה.

הביקור הוא בתשלום ובתיאום מראש עם אופק בטלפון 052-8348708.

כמה זמן מומלץ לבקר בטוקול קטן בערבה? בין שעה לשעה וחצי.

איך תגיעו לסמר? מאליפז, חזרו אל כביש 90 והמשיכו בו צפונה עד הפנייה שמאלה לכיוון קיבוץ סמר. משך זמן הנסיעה מאליפז לסמר הוא כ-10 דקות.

היישוב הבא: קטורה

מקיבוץ סמר תמשיכו בנסיעה צפונה ליעד הבא במסלול הטיול שלכם – קיבוץ קטורה, הקיבוץ השני בגודלו בערבה הדרומית. הקיבוץ הוקם בשנת 1973 על ידי קבוצת צעירים בוגרי “יהודה הצעיר”, תנועת נוער יהודית-ציונית מארה”ב. תושבי הקיבוץ עובדים בעבודה החקלאית הרגילה, אך בו בזמן שואפים לחדשנות טכנולוגית וליזמות. בקיבוץ תמצאו מפעל אצות גדול ואת השדה הסולארי הראשון שהוקם במזרח התיכון. כמו כן, בקיבוץ קיים “מכון הערבה ללימודי הסביבה”, בו לומדים סטודנטים ישראלים, פלסטינים, ירדניים ובני מדינות אחרות כיצד להפיק בצורה חכמה את המיטב מהסביבה.

בעת ביקורכם בקטורה, אנו ממליצים לצאת לסיור מודרך ברחבי הקיבוץ. בסיור תלמדו אודות ההיסטוריה של הקיבוץ ואורח החיים שבו, תלמדו על חשיבותו של השדה הסולארי של חברת “ערבה פאוור” ותבקרו במפעל האצות “אלגטקנולוג’יס”, בו האצות גדלות בצינורות זכוכית ארוכים. בנוסף, תוכלו לבחור לשלב בסיור ביקור במטע התמרים של הקיבוץ ולשמוע על העבודה החקלאית.

משך הסיור הוא בין שעה לשעתיים.

הסיור הוא בתשלום ובתיאום מראש בטלפון 057-9419101 או במייל leah.kayman@ketura.co.il.

למידע נוסף, בקרו באתר התיירות של קיבוץ קטורה.

איך תגיעו לקטורה? מסמר, חזרו אל כביש 90 והמשיכו בו צפונה עד הפנייה שמאלה לכיוון קיבוץ קטורה. משך זמן הנסיעה מסמר לקטורה הוא כ-15 דקות.

היישוב האחרון במסלול: לוטן

מקטורה תמשיכו אל היעד האחרון במסלול שלכם חזרה הביתה – והוא קיבוץ לוטן. הקיבוץ המיוחד הזה, שהינו הקיבוץ הרפורמי השני בישראל, הוקם בשנת 1983. קיימת בו קהילה אקו-יהודית, אשר שואפת לקיים בקיבוץ, בין היתר, תיירות אקולוגית-קהילתית. בעת ביקור בקיבוץ תוכלו לשוטט בין המבנים הירוקים, שנבנו מחומרים טבעיים, לבקר בגינה האורגנית של הקיבוץ ולהתפעל מאורח החיים המיוחד. אם אתם מגיעים עם ילדים, הם יוכלו לשחק בגן השעשועים של הקיבוץ, שנבנה מחומרים ממוחזרים.

אם אתם מעוניינים בכוס תה או בארוחת צהריים נחמדה, אנו ממליצים לכם לעצור בבית התה הסולארי של לוטן, הממוקם בגינה האקולוגית. התפריט כולל מנות שבהן משולבים צמחים מהגינה. בזמן הישיבה בבית התה תוכלו ליהנות ממגוון יצירות אמנות של אמנים מקומיים, ביניהן יצירות קדרות, ויטראז’ ותכשיטים.

שעות הפתיחה של בית התה: ימים ראשון עד חמישי בין שעות 8:00-20:00, ימי שישי בין השעות 8:00-14:00 ושבת בין השעות 11:30-18:00.

אנו מאחלים לכם נסיעה מהנה ובטוחה הביתה!


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם