מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקות–
ביקרה וכתבה: ליאור קן-לי lior.tiulim@gmail.com
–
רגע לפני חול המועד פסח, החלטנו לצאת כל המשפחה לטיול קצר לקיבוץ יטבתה, שם נפתח לאחרונה פארק חווייתי חדש – “פארק יטבתה”. והמסקנה שלנו? שווה נסיעה וגם עצירה, בייחוד למשפחות עם ילדים קטנים!
“מה כבר נעשה שם?” שאל אחי בן ה-11 בגיחוך לפני שיצאנו לדרך, “נלמד על שוקו?” כן, קיבוץ יטבתה ידוע במיוחד בזכות המחלבה האדירה שפועלת בו ומספקת לתושבי הארץ מגוון מוצרי חלב, ביניהם גם הרבה מאד שוקו ואפילו שוקו בטעמים, אבל בפארק יטבתה עשינו הרבה יותר מאשר ללמוד על השוקו.
הפארק כולל בתחומו ארבעה ביתנים מקורים, שכל אחד מהם מתמקד בנושא אחר. בין הביתנים מחברים שבילי הליכה קצרים, שלאורכם פזורים מתקנים חווייתיים שונים. אהבנו במיוחד את הרחבה הגדולה שניצבת במרכז הפארק ופתוחה בחינם לכל העוצרים בפונדק. שפע של מקומות ישיבה, פרות צבעוניות שאפשר להצטלם לצדן, טרקטור גדול וירוק שאפשר לעלות עליו, מתקן שעשועים לפעוטות וגולת הכותרת – מעגל של מזרקות מקפצות, שאפשר לקפץ ביניהן ולהתרענן בחום של הערבה הדרומית. זה מה שתוכלו למצוא ברחבה החופשית.
אני ואחי עלינו על “נדנדת הפרפר” או כפי שאחי כינה אותה – “ספינת הפיראטים”. המתקן שהכי קרוב למתקן בלונה פארק. עם סיום הביקור שלנו בפארק יטבתה, אחי אמר שהנדנדה הייתה הדבר המהנה ביותר עבורו. לא הרחק מהנדנדה קיים גם “מסלול הטרקטור”, מסלול נסיעה מעגלי, שעליו ילדיכם הקטנים יוכלו לנסוע על טרקטורים קטנטנים. שימו לב שהעלייה על “נדנדת הפרפר” והנסיעה ב”מסלול הטרקטור” כרוכה בתשלום אסימון, שניתן לרכוש בקופה.
–

–
ביתן “עולם המדבר” – חופרים בחול ויוצאים לגלות את הערבה הדרומית
הביתן הראשון שביקרנו בו בפארק יטבתה היה ביתן מספר 2, ביתן “עולם המדבר”. בתוכו, מצאנו ארגז חול מעגלי גדול, שבו מסתתר שלד גדול של בעל חיים. לא אגלה לכם את זהותו, שהרי אז אהרוס לכם את כל הכיף שבחפירה. אך אל דאגה, ילדיכם יוכלו למצוא בארגז את כל הכלים הדרושים לחשיפת השלד.
לאחר מכן, תפסו את עינינו ארבעה שולחנות של משחקי חשיבה. השקענו דקות ארוכות בניסיון לפתור את המשחק הראשון, ללא הצלחה, כך שאם אתם אוהבים לחשוב, אתם יכולים להיות בטוחים שתמצאו כאן אתגר. המשחקים אומנם לא קשורים למדבר, אך הם תוספת נפלאה לפארק, בייחוד עבור הגדולים שבינינו.
אך לביתן יש עוד דבר אחד להציע – “חוויית רייד מדברי”, סרט בן 8 דקות, שלוקח את הצופים בו לטיול באזור הערבה הדרומית על גבי אופנוע שטח, ג’יפ והליקופטר! התיישבנו על הכיסאות הנעים ונתנו למארח שלנו לסחוף אותנו אל תוך נפלאות הערבה. בדרך, למדנו על צמחים מדבריים, על בעל חיים מסוים ועל השיטפונות שפוקדים את האזור מדי פעם. יצאנו מהחוויה מחויכים והמשכנו אל הביתן הבא.
–

–
ביתן “אנרגיה מתחדשת” – מדוושים באופניים ומסיעים את משאיות יטבתה אל קו הסיום
לפני כניסתנו אל הביתן הבא, ביתן מספר 3, שעוסק כולו באנרגיה מתחדשת, עצרנו לשחק ב”פרפר הסולארי” שניצב לצד שביל הגישה. הפרפר מתעופף סביב עמוד ותעופתו מהירה יותר ככל שיותר אנשים מטעינים את הלוחות הסולאריים שלו. שלושתנו כיוונו אור לעבר הלוחות הסולאריים השונים והפרפר התעופף במהירות גדולה. מעניין כמה מהר הוא ינוע כשיכוונו אליו את כל קרני האור האפשריים.
בסמוך ל”פרפר הסולארי” נמצא גם “מתקן קו לציפור”, מתקן חבלים מרשים, שבראשו נמצאים מספר “קנים”. ילדים שלא מפחדים מגבהים יוכלו לנסוק מעלה ולחוש לרגע כמו העופות הגדולים של המדבר.
–

–
לאחר התרשמות קצרה משני המתקנים הללו, המשכנו פנימה אל תוך ביתן “אנרגיה מתחדשת”. הדבר הראשון שעשינו היה להתחרות בינינו במרוץ סוער של משאיות יטבתה. כל שהיינו צריכים לעשות היה לשמור שזרקורי האור יהיו מכוונים תמיד על גג המשאית שלנו. מי שהצליח לעשות זאת ברציפות לאורך כל מסלול הנסיעה, היה המנצח. אני, כמובן, ניצחתי. אחרי זה התיישבנו אני ואחי על זוג האופניים שניצבים מול סמל יטבתה ודיוושנו שנינו במרץ כדי לנסות ולהשיג את האחר בדרך אל המטרה – העיגול הכתום שבמרכז הסמל. הפעם – תיקו.
אם אינכם בטוחים מהי אנרגיה מתחדשת, הביתן הנפלא הזה יענה על כל שאלותיכם. אם תרצו, תוכלו לצפות גם בסרטון שמוקרן בביתן ומסביר על כל העניין.
–
ביתן “רפת יטבתה” – נכנסים למגפיים של הרפתן וחולבים פרה או שתיים
בביתן מספר 4, הביתן השלישי אליו נכנסנו, מצאנו שתי פרות שעומדות מעל דליים, מוכנות לחליבה. בשנים האחרונות המכונות אומנם תפסו את מקומם של ידי הרפתנים בתהליך החליבה, אך אין זה אומר שאיננו יכולים להתנסות בחליבה ידנית. התכופפנו וחלבנו את העטינים. הפרות והעטינים כמובן אינם אמיתיים, ומה שחולבים הוא לא חלב אלא מים, אך החוויה עדיין מהנה. נהנינו גם להצטלם בתור חתולים ופרות ולקרוא אודות לוח הזמנים של הרפתן הממוצע.
ברחבה הסמוכה לביתן מספר 4 מצאנו קסילופון גדול עשוי מעץ יפהפה. הקשנו עליו ושמחנו לגלות שהוא מפיק צלילים נהדרים, ועם הצלילים הללו יצאנו אל הרחבה החופשית בדרכינו אל הביתן האחרון, ביתן מספר 1.
–

–

–
ביתן “קיבוץ ומחלבה” – מרכז מבקרים נפלא
את הביקור שלנו בפארק יטבתה סיימנו בביתן מספר 1, בו מוקרנים שני מיצגים מרתקים. המיצג הראשון, “סיפור הקיבוץ”, מוקרן על גבי מסך מעגלי גדול. בדקות אחדות למדנו את כל מה שרצינו לדעת אודות קיבוץ יטבתה, שהוקם בשנת 1957 בתור הקיבוץ הראשון בערבה הדרומית והתפתח אט-אט ליישוב הגדול ביותר בערבה, המונה כיום 170 משפחות.
משם, המשכנו אל המיצג הבא, “סיפור המחלבה”, סרטון אנימציה מגניב ומשעשע, טיפה ארוך יותר מהמיצג הראשון, שמספר כמובן אודות מחלבת יטבתה. מדוע החליטו להקים את הרפת ביטבתה? מי לא תמך ברעיון ההקמה? כיצד התפתח פונדק יטבתה? ומהו סוד הטעם של השוקו הנפלא? את כל התשובות הללו תוכלו למצוא במיצג הנפלא. טוב, אולי לא את התשובה לסוד הטעם… אבל אחרי הכול, הפארק חייב לשמור גם על כמה סודות מאיתנו ולא לחשוף בפנינו הכול בבת אחת.
–
–
בסיום הביקור שלנו בפארק, קיבלנו בקופה משאית יטבתה להרכבה ונכנסנו לפונדק. פינקנו את עצמנו בגלידה מצננת, שמיוצרת במחלבה של הקיבוץ, והשלמנו את הביקור בטעם טוב. אם תרצו, אני בטוחה שתוכלו להשיג בפונדק גם כוס שוקו.
–
המחיר: סביר. ניתן לרכוש חבילה משפחתית או כרטיס משולב, שכולל גם ארוחה עסקית בפונדק.
לאיזה גיל זה מתאים? כל אחד מאיתנו מצא משהו מעניין בפארק, וגם המבוגרים שבינינו יצאנו מרוצים ומועשרים בידע. ובכל זאת, הייתי אומרת שהפארק מיועד בעיקר לבני 10 ומטה.
שעות הפתיחה: במהלך חודש אפריל הפארק יהיה פתוח בימי ראשון עד חמישי בין השעות 10:00-16:00 ובימי שבת בין השעות 11:00-16:00. שעות הפתיחה של הפארק משתנות מעונה לעונה. מומלץ להתעדכן בשעות הפתיחה המדויקת באתר הרשמי של הפארק.
כמה זמן מומלץ לבקר בפארק יטבתה? בין שעה לשעה וחצי.
איך תגיעו? הפארק נמצא לצד פונדק יטבתה, בקיבוץ יטבתה, על כביש 90. בדרככם לאילת, תוכלו לעצור בפארק, שנמצא במרחק כחצי שעה נסיעה מעיר הנופש הישראלית. קיים שילוט.
מה עוד אפשר לעשות ביטבתה? אם אתם כבר מבקרים בפארק יטבתה, אתם יכולים להזמין מקום גם בסיור “דרך השוקו” או בסדנא להכנת גלידה.
למידע נוסף, צרו קשר בטלפון 08-6356346 או בקרו באתר האינטרנט הרשמי של פארק יטבתה.
–
תאריך פרסום הסקירה: 17 באפריל 2016
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.