מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
קפה כליל, שנראה ומרגיש כמו הגרסא הצפונית של ה”24 רופי” התל-אביבית, או יש לומר ההודית, ואכן מדבקה של האחרונה מודבקת על אחד החלונות במאהל הגדול.
–
אתנחתא של טיול בצפון
לא מעט יוזמות קמו בכליל, היישוב הקהילתי והנינוח שבגליל המערבי, וברובן יוזמות לטיילים ישראלים ובינלאומיים המגלים את האזור היפהפה, על הגבעות והנופים, האוויר הצלול, הנחלים ובורות המים.
בתי הארחה, מסעדות, אטרקציות עם הפעלות לילדים ולכל המשפחה, גלריות אומנות, ועוד, ואחד המקומות המוצלחים והפופולאריים ביותר הוא קפה כליל, שנראה ומרגיש כמו הגרסא הצפונית של ה”24 רופי” התל-אביבית, או יש לומר ההודית, ואכן מדבקה של האחרונה מודבקת על אחד החלונות במאהל הגדול.
אל תטעו, לא מדובר במסעדה הודית, אבל תמצאו כמה מנות הודיות מפתות וטעימות, ומה שעוד תמצאו זו אווירה שמזמינה את האורחים להישאר עוד ועוד.
עם חיבור לחשמל סולארי, מקרר אחד, מטבח שדה וצוות שכולו משפחה אחת גדולה, תמי ושלמה הוגים בזמן אמת את קפה כליל שנדמה שצומח מעצמו, באופן אורגני, מתפתח, משתנה ושומר על אופיו המזמין והנעים.
ביקרתי שם לראשונה לפני 7 שנים, ולאורך השנים ראיתי את השינויים, ותמיד אהבתי. המקום נפתח בדצמבר 2005, כמה שנים לפני שביקרתי בו, והתחיל עם קפה ועוגה במאהל קטן. עכשיו זו מסעדה צמחונית (“לא מסתכנים עם בשר. יש לנו מקרר אחד וחשמל סולארי..”) ששמה הולך לפניה בכל הארץ, לא כמסעדת גורמה, אלא כמקום מיוחד – מקום עם אופי, מקום להיפגש בו.
בכל ביקורי ישבתי עם כל אחד מהם בנפרד אולי פעם פעמיים לדקות ספורות, כשהם הצטרפו לשולחן מלא חברים. עם שלמה יצא לי להחליף כמה מילים גם בעבר, שכן הוא נוהג לעבור בין השולחנות, ואולי אף לשבת לסיגריה ושיחה. מעולם לא הכרנו רשמית, ובכל זאת – לשבת עם תמי ושלמה זה כמו לשבת עם המשפחה.
תמי ושלמה – הלב של הקפה
השיחה ערה ושזורה בסיפורים ואנקדוטות, בדיחות והרבה אופי. שלמה לא אוהב עיתונאים, ובעיקר מבקרי-מסעדות: “בכל דבר יש טוב. למה לצעוק את מה שרע?!”
וכיאה לשלמה – מיד מגיעה גם בדיחה:
“שני דייגים נפגשים בכל בוקר, שנים על גבי שנים, בנקודה אחת על המזח. דגים. בוקר אחד מגיע אחד מהם, ורואה שהשני לא מגיע. למחרת, אותו סיפור. כך עובר שבוע שלם שהדייג השני לא מגיע, וזה לאחר שנים של דייג יומיומי משותף. לאחר שבוע ימים מגיע בבוקר הדייג השני. הראשון שואל אותו – “איפה היית?”. “התחתנתי”, הוא משיב. “היא יפה” שואל הראשון. “לא” משיב השני ללא היסוס. “היא מבשלת טוב?” שואל הראשון. “היא מבשלת נורא!” עונה הראשון, מבלי להניד עפעף. “היא לפחות נחמדה??” תוהה הראשון. “ממש לא. נוראית!” עונה השני. “אז למה התחתנת איתה?!?” שואל הראשון. “יש לה תולעים.” עונה השני, ומשחיל תולעת על הקרס.
תמי הייתה מורה במקצועה, הגיעה לכליל על תקן גננת, ולא חלמה לרגע שתהיה בעליו של בית קפה ביישוב, כפי שקרה לאחר שפרשה מ-35 שנות הוראה. היה לה חשוב להישאר בחברת צעירים גם בפרישה, ואכן, המקום נראה כמו מגנט לצעירים ולצעירים ברוחם, גם מבחינת קהל הסועדים וגם מבחינת הצוות, שמעורב תמיד בהכול.
“אנחנו משפחה אחת גדולה”, מעידה תמי, ומיד מצטרפים חברי הצוות למגבים את ההצהרה. לא צריך לגבות במילים. התחושה ברורה. לכולם נוח ונעים, אין מתח, יש פשטות.
היא סבתא במשרה מלאה, ובסופי השבוע היא עובדת במקום. “אני לא בודקת בלו”ז עם מי אני עובדת. נהנית לגלות עם מי מהמשפחה אפגש לעבוד הפעם. זה תמיד כיף.”
על התפריט – כי מעבר לאוכל, תמיד תמצאו שם סיפור…
התפריט של קפה כליל, שהופך כשר בפסח, כולל מגוון מאכלים הודיים, ישראלים, ערביים, ומנות מקוריות, במחירים נגישים. אני צללתי לתוך מנת סאבג’י הודי, אך טעמתי עוד כמה מנות לאורך הזמן. האוכל פשוט, מזמין, לא מאתגר, אבל לא מתפשר. מי שמחפש למצוא גסטרונומיה פורצת דרך – לא יימצא, אבל מי שמחפש ליהנות מארוחה טעימה במקום מיוחד – יימצא את מבוקשו בתפריט של קפה כליל.
האספקט ההודי נכנס לתפריט לאחר שתלמידה שלה, אותה ליוותה מהינקות, דרך הגן ועד החינוך לאומנות בחטיבה, חזרה מטיול בהודו, שם היא למדה לבשל. הן התחילו להכין, וזה תפס – אנשים אוהבים, אז זה נשאר, עם התאמות של תמי למתכונים הקלאסיים.
התפריט קיבל טוויסט אוריינטלי קל בעזרתו האדיבה של יצחק “בוז’י” הרצוג, אשר מונה לשר התיירות בממשלתו של אהוד אולמרט בשנת 2006. החזון של בוז’י היה להביא גל תיירות סיני-נוצרי לישראל, וההסכם עימם היה כי הם אוכלים רק במסעדות אסיאתיות.
קורס לבישול אסיאתי במימון ממשלתי נפתח, ותמי הוזמנה. היא שלחה חבר מהצוות לקורס חצי שנתי בדן גורמה חיפה, והוא חזר עם רעיונות וידע.
קפה כליל – אופי מיוחד – שילוב של הנוף, הבעלים והעובדים
ב-2014 הגיע חבר של המשפחה מלונדון. הוא בא לביקור קצר של חודש, ונשאר שנה שלמה. אדריאן, יהודי-הודי ממוצא עיראקי אשר משפחתו היגרה מעיראק להודו במאה ה-18, בדומה לאמן המפורסם אניש קאפור, ורבים מבני משפחתו המשיכו עם השנים לאנגליה.
לאדריאן 2 מסעדות צמחוניות בלונדון, והוא עשה לתמי בית-ספר במסעדנות והוצאת מנות. “אין כמעט דבר שלא עבר תחת ידיו”. כל הפן הוויזואלי – איך מנה צריכה לצאת מהמטבח, הבניה של התפריט, לעשות מטבח הכנות – “כמו מסעדה אמיתית”, היא מחייכת. אדריאן יצר שינוי במקום, וככל הנראה רק לטובה.
אם אתם מתלבטים מה להזמין, דעו לכם שכאשר הגיעו חברים שלו לאכול בקפה, המליץ אדריאן על עלי גפן, קציצות בורגול, חציל קלוי (מתכון של חיים כהן), וסלט רוקט עם בלסמי. (למרות שהוא זה שהמציא את מנת הסלט התאילנדי.)
אומנות גם מחוץ לתפריט – תערוכות והופעות בקפה כליל
שלמה, נגן אבוב בדימוס, אחראי על ניהול הצד האמנותי של המקום, ויש מה לנהל. ההופעות בקפה כליל הפכו לאירוע ידוע בכל הצפון, ולמען האמת בכל הארץ. אני ביקרתי שם לאחרונה ביוני, ולוח ההופעות היה תפוס עד סוף ספטמבר.
מי שאוהב מוסיקה ימצא שם שפע ומגוון, לרוב מוסיקה שלא תשמעו במקום אחר, מוסיקה מקורית של יוצרים ישראלים שמגיעים מכל רחבי הארץ. כל מי שמגיע לנגן גם מתארח באחד המבנים במקום, ובכלל תמיד יש אנשים שמתארחים על השטח מסביב לקפה.
לא רק המוסיקה זוכה להבעה בקפה, ולאחרונה מתקיימת שם תערוכה מתחלפת על קיר של תמונות שהוקם במיוחד. שוב, רעיון שהגיע לקפה וקרם עור וגידים באופן הטבעי והאורגני ביותר, כמו כל מה שקורה שם. תלמידה של תמי מהתיכון לאומנויות באה אליה ואמרה לה: “תמי, יש לי המון עבודות להציג. אולי אציג אצלך?”. וזה פשוט קרה.
הקיר כבר ארח לא מעט אמנים ותערוכות, ובזמן ביקורי במקום מוצגת תערוכת ציורים של בחורה מקומית (שעבדה גם היא פעם בקפה) אשר מציירת עם אביה, והם גם מחזיקים את סטודיו ג’רה בכליל, מקום המציע מפגש עם אומנות ברוח המקום, עבודה עם חרס ובטכניקות ייחודיות, סדנאות ואפשרות לרכוש את היצירות.
לתמי יש M.A באוצרות, ולדבריה, התהליך שהיא עוברת כאן מרתק. כיום, גם על הקיר, כמו להופעות, יש תור…
כתובת: הגיעו לכליל וסעו עם לשילוט. הקפה נמצא על הדרך הראשית.
במקום גם מתחם אוהלים ואפשר להתארח.
לא רק קפה כליל – החוויה המלאה של היישוב האקולוגי
מעבר לסטודיו ג’רה ולקפה כליל, הרי שהיישוב מלא בהפתעות מיוחדות שיכולות להפוך לטיול של שלושה ימים, מבלי לצאת מגבולותיו.
אחת לשבוע במגרש המשחקים שעל הדרך הראשית מתקיים שוק מקומי של תושבי המקום, ומגיעים גם אנשים מהסביבה הקרובה. מוצרים אורגניים, ירקות, פיצה, ילדים משחקים, והזדמנות לרבוץ על מחצלת ולשוחח עם המקומיים. השוק מתרחש בכל יום חמישי משעות אחה”צ ועד השקיעה – דרך טובה להתחיל את חופשת סוף-השבוע ביישוב.
ואם כבר פיצה ולחם, המאפייה של כליל היא עוד מקום ששווה לבקר בו, גם בשביל לרכוש כיכר לחם טרייה ואיכותית במיוחד, וגם בשביל לחגוג עם המקומיים בערב הפיצה. פשוט תשאלו בצימר מתי יש פיצה במאפייה, ותגיעו לטעום ולגלות.
כליל מציעה גם הזדמנות לצאת לטיולי סוסים בנופים היפים והשמורים של האזור, עם מדריך של חוות “בשביל האושר”, שמציעים גם טיולי ריינג’רים.
מי שמחפש הפעלות מהנות לילדים בגילם וברוחם, יכול לפגוש את יובל ב”חוויה האבוריג’ינית”, ולחוות את הלך הרוח מהיבשת הרחוקה, עם איפור אבוריג’יני, אומנות אבורוג’ינית, כלי נגינה, מוסיקה, ורשימה ארוכה של סדנאות ייחודיות, מסדנאות נגינה על דיג’ירידו ועד ללימודי חלימה.
מי שמחפש טיול מאורגן להכרות עמוקה יותר של האזור, הסיפור של המושב ובכלל סיורים באזור – יליד כליל יותם דהאן מציע טיולי משפחות, טיולים למבוגרים ועוד בכל הסביבה ובכליל עצמה, וגם אותו תמצאו באתר הבית של היישוב האקולוגי.
עוד מרחב מיוחד שאני אוהב במיוחד הוא משיב נפש, מרחב לפעילות מדיטציה ורוח. המרכז מציע מדיטציה שקטה בכל יום, ומארח אינספור סדנאות מגוונות מדי שנה, מהעמקה לזן ובודהיזם, לדרך הדהארמה, מדיטציה, יוגה, תקשורת מקרבת, סדנאות תנועה ומודעות, ועוד. שווה לבדוק באתר של משיב נפש מה קורה שם בימים שאתם מגלים את הגליל המערבי.
האמת היא שיש עוד המון יוזמות, אירועים ופעילויות שמתרחשים בכליל במהלך כל חודשי השנה, מה גם שהיא ממוקמת בין נחלים, וואדיות, גבעות יפות ומרחבים נעימים לטיולים ותגליות.
את שאר האטרקציות בצפון היפה נשאיר לכם לגלות בעצמכם בביקור הבא שלכם.
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.