• תַפרִיט
  • תַפרִיט

ברלין האחרת, עיר ללא הפסקה – תענוג של מקום

דף הבית » ברלין האחרת, עיר ללא הפסקה – תענוג של מקום

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 15 דקות

כתב עידו ענבר, בעבור חברת אל על

תמונה ראשית לקוחה מ Robert Schmieder  Pixabay 

בשנים האחרונות ברלין הפכה למוקד עלייה לרגל לישראלים, כמו גם למוקד ירידה מהארץ. משהו בקסם של המקום מתערבב בפיתוי של נוחות במחירי מחייה הרבה יותר הגיוניים, ויוצר אפקט ממגנט, שלא לומר מהפנט על הקהל הישראלי.

התיירות הישראלית לברלין אומנם הולכת וגדלה, אך רחוקה מלהגיע לשיאה, ויעידו על כך הנתונים הסטטיסטיים, יותר ויותר טיסות זולות לברלין מתמלאות וממריאות מנתב”ג מדי שנה ושנה. האהבה שלנו לברלין חיה ונושמת, ותיירים רבים אף חוזרים אליה שנה אחרי שנה.

אז מה באמת מושך אותנו לברלין? אולי זה הרקע ההיסטורי, ומעין התפייסות עם העבר האפל? אולי אפשר להרחיק לכת ולחשוב שהנה – גם ישראל ואזרחיה הישראלים יכולים למצוא שלום ויחסי ידידות קרובים עם אויב, ולהתמלא באופטימיות אל מול המצב בארץ?

ואולי זה פשוט העובדה שברלין, שלא כמו כל גרמניה, היא פשוט יעד מעולה לתיירות, כי עם כל הכבוד לתייר הישראלי, כל מי שביקר בברלין – בחורף, בקיץ, בסתיו או באביב יודע – היא מלאה בתיירים מכל העולם, וכולם מרוצים מהחוויה.

אנחנו לא יכולים לנחש מה הוביל אתכם לחפש ולמצוא את ברלין שלכם, אבל אנחנו בהחלט יכולים לתמוך בהחלטה לטייל ולהכיר את העיר הבלתי-נשכחת, ולתת לכם כאן מדריך חוויתי-אינטימי לצד מדריך טכני למטייל הישראלי בברלין, רשימה של מקומות לראות, דברים לעשות, עטופה בשכבות של חוויה אותנטית, אולי מרגשת, כדי לפתוח אולי צוהר לחופשה יוצאת דופן בעיר המגניבה ביותר באירופה.

חשובה לא פחות היא רשימת ההמלצות והדברים שחשוב לדעת, כיצד להתנהל בתחבורה הציבורית, מה לא לעשות, ומה חובה לדעת.

מתרגשים? גם אנחנו, אז בואו נצא לדרך.

לפני הכול – מוצאים טיסה לברלין, ומקום לישון בו

חברת אל-על מציעה טיסות זולות מאוד לברלין, ושווה לבדוק את המחירים בכל השנה. הסיבה שאנו ממליצים על כל השנה פשוטה מאוד – ברלין מגניבה גם בחורף, ומי שהיה שם בחורף יודע שהטענה כי היא מלאה תיירים לכל אורך השנה מבוססת על העובדות הקרות, ולעיתים המושלגות.

לגבי מציאת מקום לינה, ברלין, כעיר תיירותית, מציעה מגוון עצום של פתרונות לינה, המתאימים לכל סכום ולכל צורך. אחד מהם הוא מלון הפאר אדלון (Hotel Adlon) היוקרתי שהתאושש מהשריפה שהחלו חיילים סובייטים שיכורים שאיתרו בפעולה מוצלחת למדי את מרתף היינות של המלון ב-1945, וחגגו את המציאה עד תום.

בזמנינו, המלון זכה לפרסום רב בזכות מייקל ג’קסון המנוח, שבשנת 2002 הניף את התינוק שלו מעבר למעקה שבקומה הרביעית של הבניין, כדי להציג אותו אל מול קהל המעריצים שנערך במשמר של כבוד מתחת לחלונו של מלך הפופ לשעבר.

מלך הפופ המנוח באחד מהרגעים היותר שנויים במחלוקת בחייו.

אם חשבון הבנק שלכם לא נראה כמו העיזבון של ג’קסון, תוכלו למצוא בכל מקום בעיר מלונות ברמת כוכב ומעלה, חדרים ודירות תיירים להשכרה. זכרו, למרות שברלין מלאה גם בחורף, הכול יחסי, ואם אתם נוסעים בשיא העונה הזמינו את החדר מראש, אחרת תמצאו את עצמכם עם התיק בחוץ.

לחצו כאן למציאת מלון טוב בברלין לפי המלצות והשוואת מחירים

ברלין פנים רבות לה – מבט כללי על החוויה הברלינאית

אם שכחתם להזמין חדר והנה אתם ברחוב לעת ערב, אז עדיף שזה יקרה בברלין, שמציעה יחס נוח ללנים בפארקים, הרבה יותר מתירני מרוב מדינות אירופה המתוקנות. הרבה דרי רחוב מכל אירופה מעטרים את הרחובות ומוסיפים עוד גוון לעיר, ולרוב הם לא מתקרבים לעוברי האורח לבקש נדבה. שמתם? תקבלו תודה, לא שמתם, זה בסדר.

פרט זה הפתיע גם אותנו, שכן הוא לא עומד בקנה אחד עם הארכיטיפ הגרמני המסודר והמדויק שלמדנו להכיר, אותו ה”יקה” אך נוקשה יותר, גרמני יותר.

יש המשערים כי תחושת האנרכיה הכללית המותרת במדינה כולה ובעיקר בבירה ברלין התפתחה על רקע שאריות של מלחמת העולם השנייה והמלחמה הקרה, תקופות קשות שהותירו את הברלינאים מצולקים למדי, ותרמו, ללא ספק, לפתיחות היחסית ולנטיות השמאלניות הרדיקליות להתפתח, מבלי להכחיד לגמרי את נגע הפשיזם הנאצי. הכול מותר, למרות שיש דברים שאסורים, ויש שאסורים יותר.

מותר להיות ניאו-נאצי, אבל אסור להיות ניאו-נאצי. מבלבל? בגדול, אסור להציג צלבי קרס (עבירה פלילית), אך ארגונים ניאו-נאציים אינם מחוץ לחוק בגרמניה. מצד שני, הכחשת השואה היא עבירה פלילית. אבל מי יודע? ומי מדבר? בכל אופן, יש מתח מסוים בביקור בברלין, ככל הנראה מתח חיובי, שכן למרות העבר, ואולי על אף העבר, הנה הישראלים, המורגלים במתח בחיי היום-יום בארץ מוצאים שם הפוגה קלה, או אולי זה להיפך, וזה בדיוק המתח הזה שגורם לנו להרגיש כל-כך בבית?

שלא תקבלו את הרושם המוטעה, התייר הישראלי לא מסתובב לחוץ או דרוך, אלא גומע בצעד בטוח את השדרות העצומות והרחובות שלא נגמרים, נושם את אוויר העיר הנקי בצורה מפתיעה, ומגלה את הפארקים והאטרקציות התיירותיות עם חיוך של עונג, וככל הנראה מתענג על העיר הרבה יותר מהתייר האירופאי הממוצע, זה שמסתובב בלי התיק הישראלי על כתפיו, שלפעמים, כמו במקרה זה, דווקא הופך הכול למהנה יותר.

אותה תרבות רחוב פלורליסטית ועשירה מייצרת לא מעט אומנות ומוסיפה אופי לעיר שהפכה במרוצת השנים לעיר הגירה גדולה, והמפגש בין המזרח למערב, העושר לעוני, הרעיונות השונים והזרמים הרבים בפוליטיקה ובקווי המחשבה יצרו ערבוביה מטריפה ולעיתים סוריאליסטית במרחב העירוני, כולל ציורי קיר ואומנות גראפיטי, עד כדי תחרויות גראפיטי.

ברלין היא מבוך של חדש וישן, קונטרס חזק ומעורר השראה גם אצל תיירי סוף-השבוע שבאים לחמשוש קצר. העוצמה של הניגודים צועקת מכל פינה, ונקודות עניין עם רקע היסטורי מובהק ושמור היטב מהוות צעד בשביל שמוביל לשוק עתיקות ובגדים יד-שנייה, מתפתל לארוחת צהריים בבית קפה “היפסטרי” צבעוני שמנגן ראפ מניו-זילנד בווליום נמוך, כי בכל זאת, זו שעת ארוחת הצהריים, ומוביל את חלקינו ללילה סוער בעיר המועדונים והמסיבות.

עשרות כתבות תוכן על ברלין

מה עושים בברלין – אטרקציות מחוץ למסלול המוכר

על צ’ק פוינט צ’ארלי, על שאריות החומה ועל הבונקר של היטלר תוכלו לקרוא ולשמוע באינספור מקומות, אבל כמובן שלא נשלח אתכם לחפש – אם אתם מתכננים את הביקור הראשון שלכם בברלין, אתם תלכו לראות את המקומות הללו, ובצדק, ובהמשך הכתבה ישנה רשימה ברורה וידידותית למשתמש, רשימת נקודות עניין ואטרקציות בברלין שכל תייר חייב לראות, מה גם שכאן באתר תמצאו עוד עשרות מאמרים על תיירות ואטרקציות בברלין.

לפני שנגיע לזה, בחרנו לחלוק איתכם כמה מהמקומות והאירועים היותר ייחודיים, ואולי לתת לכם השראה על ברלין שמבפנים, ברלין שכדאי שתכירו. לא מדובר בסודות מדינה שמורים, ובטח שלא מקומות שכוחי אל שקשה להגיע אליהם. בכל זאת, באחת הערים התיירותיות בעולם קשה לשמור על סוד, וברגע שמקום מתגלה, לאט-לאט, ולעיתים מהר מאוד הוא יקבל סיקור באינספור אתרים. ובכל זאת, ישנם את אתרי החובה שיהיו עמוסים לכל אורך השנה, ומקומות אחרים, פחות מפורסמים, אך לא פחות מעניינים.

ספריפארק – (Spreepark) – לונה-פארק ללא שעשועים

נתחיל דווקא במקום שככל הנראה לא תוכלו לבקר, אלא אם הרשויות יחליטו לפתוח שנית את הסיורים המאורגנים אליו, אשר, ככל שאנו יודעים, הפסיקו בשנת 2011 (מה שלא מונע מאלפי תיירים וסקרנים להתגנב פנימה מדי שנה, ולהפיץ ברחבי הרשת תמונות עדכניות מהמקום).

על גדות נהר השפרה (Spree) אשר ביער פלאנטרוורלד (Plänterwald) נמצא פארק נטוש ומזעזע, מרהיב ומסקרן, מוניומנט היסטורי ייחודי שמפגיש את המבקר עם סוריאליזם בפרופורציות שקשה להעביר בתמונות. שילוב גרוטסקי של אטרקציות ילדים עם טבע דומם, הרס והזנחה, פארק שעשועים שהלך מהעולם אך מסרב להיפרד סופית, ומזכיר סצנות מסרטים אפוקליפטיים באווירה שקטה ומשונה.

בשנים שבהן פעל היה תחת שלטון ה-GDR, גרמניה המזרחית, שנפלה עם החומה המפורסמת. בשנות התשעים, לפני שנחרב, ניהול הפארק הוענק במכרז לאחד נורברט וויט (Norbert Witte). הפעילות בפארק חודשה ביתר שאת והגיעה עד כדי 1.5 מיליון מבקרים בשנה.

למרות ההצלחה, בשנת 2001 הודיעה החברה של וויט, Spreepark GmbH, על פשיטת רגל, ובשנת 2002, השנה בה מייקל ג’קסון ביקר בברלין ונופף את ילדו ממרפסת מלון אדלון, וויט, משפחתו ומספר קולגות דווקא עזבו את העיר לדרום אמריקה הרחוקה, לעיר לימה שבפרו.

הם שלחו עימם לפרו 6 אטרקציות במכולות, וזאת באישור הרשויות שהאמינו כי הן נשלחות לשיפוץ ותיקון. זה היה שוד לאור יום, והחברה השאירה אחריה חובות של 11 מיליון יורו.

וויט לא הצליח להקים לונה-פארק בפרו, אך כן הצליח להסתבך בסחר בסמים, נתפס והוכנס לשבע שנות מאסר על ניסיון הברחה של קוקאין בשווי 14 מיליון דולר מפרו לגרמניה. ניסיון לכפר על עוונותיו ולייצר מספיק כסף לכסות את החובות שהשאיר מאחוריו? אני בספק. גם בנו, אגב, מצא את עצמו בכיסא המואשמים, הפעם בלימה שבפרו, ועדיין מרצה את עונשו – 20 שנות מאסר על סחר בסמים.

הסיפור לא קל, וגם הביקור במקום – לא קל ולא חוקי, לפחות בעת כתיבת שורות אלו, אבל שווה לבדוק עם המלון שלכם האם הרשויות חידשו את הסיורים המודרכים במקום, ואם כן – להזמין סיור וללכת.

סיור הבונקרים בברלין – מגלים את העולם התחתון והאפל של ברלין

נמשיך עם נגיעה של הצד האפל של העיר, עם סיור שרוב הישראלים פשוט לא מגיעים אליו, אבל הוא בהחלט שווה כל רגע. ברלין ידעה מלחמות, ומעבר להיות עיר מסחר ותעשייה, מה שהוביל לבניית מרתפים עמוקים בכל רחבי העיר, נחפרו בה גם בונקרים ותעלות תת-קרקעיות.

לא מדובר על מעברים תת-קרקעיים מזמינים ומוארים כמו שתמצאו בעיר התת-קרקעית של מונטריאול, קנדה, המחברים בין מלונות, מרכזי קניות, מרכזי ירידים והרצאות, בתי מגורים וכיו”ב. כאן מדובר על הדבר האמיתי, בונקרים מתקופות אפלות של המשטר המקומי, וסיור שמפגיש אתכם פנים מול פנים מול שאריות העבר שמסרבות להיעלם, אפילו שהן מסתתרות כמה מטרים מתחת לפני האדמה.

הסיורים הללו, לא מתאימים לבעלי לב חלש, ובטח שלא לילדים. נכון, לא עדים למראות הקשים של הזמנים שבהם התרחשה פעילות במקום, אך מדובר בסיור ששומר על התייר המבקר ערני ודרוך, ומלווה בסיפורים שמזכירים לעיתים את הסיורים למחנות ההשמדה אליהם נוסעים תלמידי תיכון מדי שנה במשלחות מישראל.

יש חמישה סיורים שונים:

  1. הפצצות מלחמת העולם השנייה מעיני התושבים – דרך דלת במוזיאון אל תוך שאריות מהמקלטים ששימשו את תושבי העיר הנסים על חייהם תחת פצצות בעלות-הברית, ומפגש פנים מול פנים עם המציאות היום-יומית של ברלינאים במהלך המלחמה, תוך הסבר מילולי וחוויתי.
  2. המגדלים של היטלר – מבנים שהצורר הנורא הקים כדי להגן על ברלין, מבנים שהוחרבו וננטשו, והושארו כפי שהם, שוממים ושבורים, קצת כמו הלונה פארק ספריפארק, רק הרבה יותר אפל.
  3. הרכבת התחתית והבונקרים של המלחמה הקרה – מעורר תובנות עמוקות יותר לגבי סיטואציית חיים בה אנשים שחיו בעיר אחת הופרדו באמצע, וחיו תחת חשש מתמיד ממלחמה גרעינית.

סיור M – הייתה חומה, והיו אנשים, וחלק מהם רצו לעבור לצידה השני. הם חפרו תעלות. מוכר? במקרה זה מדובר על אנשים שרצו להימלט מהחיים תחת השלטון הקומוניסטי, ועל משחק החתול והעכבר שניהלו בגרסא הקרה של מלחמת החפירות מול השלטון הרצחני.

סיור F – Fichte-Bunker מבנה שהיה מחסן גז, בית כלא, מחסה של הטלר מפני תקיפה אווירית, מחסן מזון ועוד, לאורך למעלה ממאה-ושלושים שנה, מעל ומתחת לפני האדמה. בשנת 2009 שרפו אקטיביסטים את הפיגומים סביב המבנה כמחאה על הקצאת שטחי בנייה ומבנים היסטוריים לטובת העשירים – וכיום הבונקר מהווה בסיס ל-13 דירות יוקרה. נשמע מוכר?

בכל יום יוצאים מספר סיורים, ואפשר להזמין כרטיסים מראש באותו היום בלבד (מומלץ באביב ובקיץ, כי לעיתים קרובות הם אוזלים בקופות), ולשלם במזומן בקופה (הם לא מקבלים כרטיסי אשראי).

לחצו על הקישור הבא לכל הפרטים על סיור בונקרים בברלין – כולל מידע מדויק על הימים ושעות הפעילות, ועל הסיורים השונים (שימו לב שבשיא חודשי החורף הם לא עובדים).

אם אתם בוחרים לצאת לחוויה יוצאת הדופן הזו, אל תיקחו מצלמה, לסיור המגדלים של היטלר הגיעו עם נעליים סגורות בלבד (לא סנדלים או כפכפים), ולסיור F הגיעו עם בגדים חמים, כי הטמפרטורה במבנה נשמרת תמיד על 10 מעלות.

 –

מגדל פלאק – Flak tower) Flaktürme) – בגרמניה הנאצית נבנו מגדלי נ”מ, שמונה במספר, ושלושה מתוכם בברלין. אחד מהם נמצא בוולקספארק (Volkspark Humboldthain) וניתן לאתרו בקלות, לא רחוק מהכניסה למוזיאון שממנו יוצאים לסיורי הבונקרים הנ”ל. אם אתם באזור בשביל גיחה לסיור הבונקרים, שווה לבקר גם שם, לפני, כדי לחמם מנועים, לפני שצוללים לעומק ההריסות, בייחוד על רקע הפארק הירוק.

 –

מרכז דונג שואן (Dong Xuan Center) – השוק הווייאטנמי הגדול של ברלין

הדעות מאוד חלוקות. אני לא ממש יודע איך לתאר את החוויה, אבל מדובר בסט האנגרים עצומים הפרושים על שטח עצום וכוללים מגוון עצום של מוצרים, ככל הנראה מווייטנאם. 100% קיטש, 100% ברלין, ו-100% ווייטנאם, אבל כדי לראות שדבר כזה יכול לקרות, תצטרכו לעלות על טראם או אוטובוס, M8, M4 או 21 ולרדת בתחנת Herzbergstr./Industriegebiet .

לא מומלץ, ולא לא מומלץ – פשוט מוזר. מעין מובלעת בתוך עיר שבנויה ממובלעות על מובלעות. לא הייתי הולך לשם לקנות מוצרי מזון, אבל את כל תוצרי סין (או ווייטנאם) הזולים תמצאו שם, ובכל האנגר תמצאו גם מסעדה ווייטנאמית. אם אתם חובבי שופינג ואוכל ווייטנאמי, תמצאו בטוח מה לקנות, אם לא – אפשר לדלג.

שעות פעילות: כל יום פרט ליום ג’, 10:00-20:00

אתר האינטרנט של מרכז דונג שוואן – השוק הווייטנאמי בברלין – בגרמנית (אפילו לא בווייטנאמית)

ועכשיו, ברלין הטובה והמוכרת – אטרקציות חובה בברלין

כמו שהבטחנו, לפניכם רשימה של אטרקציות לתיירות בברלין, נקודות עניין שחובה לבקר בהן. אנחנו תומכים במטייל העצמאי ותמיד מעודדים אנשים ללכת ולגלות את העיר בעצמם, אבל ספציפית בברלין, עיר כה גדולה ועם כל-כך הרבה אטרקציות, אנו ממליצים לקחת סיור מודרך, במיוחד את “ניו-ברלין טורס”, שמציעים, בין היתר, סיורים בחינם, בהם אתם בוחרים כמה לשלם למדריך בסוף הסיור.

את הפרטים על הסיורים שלהם, שעורכים בערך שעתיים וחצי, תוכלו למצוא בקישור הבא לסיורים-מודרכים חינם בברלין. באתר תוכלו גם להירשם לסיור, שכן יש צורך ברישום מראש, למרות שזה ללא עלות. זה באמת נחמד, מתנהל באווירה לא פורמאלית, אך ללא וויתורים בנושא ההסברים והידע המועבר, ועם אנשים שעושים את זה כי הם פשוט אוהבים את זה, וזה מורגש.

סיור מודרך בברלין בשיטת “שלם כפי רצונך” – צעיר, חצוף, מרענן ומלא ידע!

סיבה נוספת להמלצה, מעבר למחיר הנגיש (אף אחד לא באמת נמנע מתשלום שם, בכל זאת נתנו לכם סיור מודרך מעולה…) ומעבר לאיכות ההדרכה והיחס האישי, הסיורים שלהם חולשים על לא מעט מהאטרקציות המרכזיות של העיר, שבלי הדרכה הם פשוט עוד נקודות בדרך. המדריכים שלהם נותנים נפח ועומק לאטרקציות התיירותיות, והופכים את החוויה למשמעותית.

לחץ כאן>למבחר עצום של כל סוגי הסיורים בברלין

 –

בין האטרקציות המרכזיות בברלין – ואלו שתפגשו בסיור החינמי של “ניו-יורופ ברלין” 

שער ברנדנבורג (Brandenburg Gate) – משנת 1791, ביום ובלילה, בגשם, בשמש, בשרב ובשלגים, מתנוסס שער זה על 26 המטרים שלו, מרשים לאור יום ואולי יותר בתאורת הלילה, מלא בסמלים שדורשים מורה נבוכים, כולל מבט מתריס לעבר הצרפתים עימם הגרמנים היו מסוכסכים מזה שנים.

לא לחינם השער ממוקם בכיכר הנושאת את שם בירת צרפת – כיכר פריז (פאריזר-פלאץ – Pariser Platz), וזהו השער המפורסם שלידו נשא רונלד רייגן בשנת 1987 את הנאום המפורסם בו הוא הפציר בגורבצ’וב – “החרב את החומה הזו!” (“Tear down this wall!”). השער, אגב, משקיף אל המרפסת החוזרת של מייקל ג’קסון עליו השלום, זוכרים? בכל אופן, מכאן גם יוצאים הסיורים החינמיים של “ניו-ברלין טורס”.

שער ברנדבורג
שער ברנדבורג

כתובת: שער ברנדבורג, Pariser Platz, 10117 Berlin, פתוח תמיד. ללא עלות.

הבונקר של היטלר – נקודת ציון חסרת חשיבות, אך כל-כך חשובה, כיום מגרש חסר כל אופי שכל מה שיש בו הוא שלט קטן המסביר היכן אתם נמצאים. הסיבה לאי-ההתייחסות המאוד מכוונת למקום היא בחירה מודעת של השלטונות למנוע מצב מביך בו המקום הופך אנדרטה לעולי-רגל פאשיסטים וניאו-נאציים, כך שהמקום בו הטלר טמן נפשו העכורה בכפו מגואלת הדם נסגר ונסתם, והפך למגרש שאליו יורדים השכנים עם הכלב כדי שיעשה את צרכיו.

כתובת: In den Ministergärten, 10117 Berlin. פתוח (בעצם סגור) תמיד. ללא עלות.

הבונקר של היטלר – לא רוצים לקחת אותו ברצינות. –

האנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו (Holocaust-Mahnmal) – קרוב לעשרים אלף מטרים רבועים של קוביות בטון שחורות אל מול שגרירויות ובאזור עסקים פעיל ושוקק חיים. אין מה להגיד, פשוט לעבור שם, בשדה המצבות, להיכנס למקום שקט ומכיל בתוכנו, ולהתחיל את הסיור בתוך המרחב המאתגר, שהגרמנים, אחר כבוד, מיקמו בלב העיר, במקום בו חולפים אלפים מדי יום. הקרקע שווה הון תועפות, כדי להראות את חשיבות הזיכרון וההנצחה, ואולי, מבלי יודעין, לעורר בשונאינו עוד זעם, שהנה היהודים, גם במותם, גוזלים את כספינו. איך שלא יהיה, האנדרטה מיוחדת ושווה ביקור.

כחלק מהסיור החינמי תפגשו גם את האנדרטה, ותקבלו הכנה כללית על ההתנהלות באנדרטה, והסבר מדוע היא כפי שהיא. ובכל זאת, לאדוקים, ישנו סיור מודרך במקום עצמו ללא צורך בהזמנה מראש, ואפשרות לתרגום קולי של הסיור עם אוזניות, כולל לעברית.

כתובת: Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Berlin. האנדרטה פתוחה תמיד.

המוזיאון פתוח: אפריל עד ספטמבר כל יום פרט ליום ב’ – 10:00-20:00 (כניסה אחרונה בשעה 19:15)

אוקטובר עד מרץ: כל יום פרט ליום ב’ – 10:00-19:00 (כניסה אחרונה בשעה 18:15)

לחצו כאן לאתר האינטרנט של האנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו בעברית.

חומת ברלין (Berliner Mauer) – שאריות מהחומה המפורסמת, שאת נפילתה רבים מאיתנו עוד זוכרים, הוזכרה באינספור סרטים וסיפורים, והייתה סמל חי ומבעית להבדל בין המערב למזרח, עם שטח ההפקר הידוע כ,רצועת המוות” אליו אסור היה להגיע, ואם אזרח נתפס בו התוצאה הייתה אחת – הוצאה מיידית להורג.

כיום אפשר לסייר לאורכה ולרוחבה של שארית החומה (ויש גם כאלו שעוברים מתחתיה), לקרוא, ללמוד, ולנסות להבין מה קרה שם, ואולי לקבל פרופורציה לגבי החומה שלנו, שכן בעוד שחומת ברלין המפורסמת כיסתה שטח של 155 קילומטרים, שלנו לוקחת ובגדול, עם למעלה מ-430 קילומטרים. פרופורציה נוספת אפשר לקבל אולי מהחומה הסינית שמשתרעת על שטח של מעל 6000 קילומטרים, אך בעוד שחומת ברלין והחומה הסינית מהווים אטרקציה תיירותית, אצלנו יש חומה פעילה שעודנה נבנית, ותיירים לא תפגשו שם.

מעבר לפרופורציה וחומר למחשבה, הסיור המודרך בחומת ברלין נותן לא מעט ידע ופרספקטיבה על ההתנהלות של הגרמני הממוצע מעבר החומה הלא-נכון, הצד הקומוניסטי שהלך והידק את הרצועה על התושבים שכל רצונם היה לעבור לצד המערבי, מבלי לשלם בחייהם.

11החומה נפלה? יופי - אפשר לבוא לטיייל!2122245_1
החומה נפלה? יופי – אפשר לבוא לטיייל!

צ’ק פוינט צ’רלי (Checkpoint Carlie) – לא דובים ולא יער, החייל האמריקאני שפרצופו מתנוסס מהצד האמריקאני של המתרס הוא לא צ’ארלי, ומן הצד השני, תחת מבטו של החייל הסובייטי, יש סניף של מקדונלדס, מה גם שתמורת כמה מטבעות תוכלו להצטלם עם גרמנים מחופשים לשוטרים צבאיים סובייטים, בשביל האותנטיות.

ובכל זאת, נקודת חובה לביקור, בעיקר בסיור מודרך בו תשמעו לא מעט על המקום, ותבינו קצת יותר על הבירוקרטיה בין הכוחות המעורבים במלחמה הקרה, משחק אסטרטגי משונה של בעלי שררה עוינים.

כתובת: Friedrichstraße 43-45, 10117 Berlin

ז’נדארמנמארקט (Gendarmenmarkt) – כיכר חשובה ומרכזית בברלין, מוקפת במבני ציבור גדולים ומרשימים כמו הקתדראלות הצרפתית והגרמנית, ובמרכזה תמצאו את פסלו של המשורר הגרמני הלאומי פרידריך שילר, שהרבה מיצירותיו ראו אור גם בשפה העברית, ואף מחזות פרי עטו הועלו על בנות הארץ, כולל את ווילהלם טל המפורסם, ודון קרלוס, שתי ההצגות מבוססות על ספריו.

במהלך מלחמת העולם השנייה הכיכר הוחרבה כמעט עד תום ונכתשה על ידי פצצות בעלות הברית, ושלא כמו באתרים רבים אחרים בברלין, בהם ניתן עדיין לפגוש שאריות, תהליך השיקום של הכיכר העלים לחלוטין את צלקות המלחמה והשיב עטרה ליושנה.

כתובת: Gendarmenmarkt, 10117 Berlin

 –

מטה הלופטוואפה (Luftwaffe HQ – Berlin) – בניין נאצי מובהק בארכיטקטורה קודרת שנועדה לדכא, מבנה ששרד, לצערנו, את ההפצצות האוויריות של מלחמת העולם השנייה, וכיום הוא משמש, איך לא, כבניין של רשויות המס הגרמני, אולי כי בימינו השלטון העריץ הוא הכסף, והמיסים הם חייליו הנאמנים.

 –

מגדל הטלוויזיה של ברלין ( Fernsehturm – Berlin TV Tower) – נבנה במהלך שנות השישים על ידי הממשלה של מזרח גרמניה, ככל הנראה להראות לעולם כי הם מתקדמים, ולצאת חוצץ מול השם הלא טוב של המעצמה הקומוניסטית, שבכל זאת דאגה כי האזרחים יוכלו לראות טלוויזיה, ובעיקר פרופגנדה.

מתנשא לגובה של 368 מטרים, מגדל הטלוויזיה של ברלין הוא המבנה השלישי בגובהו באירופה, וביתה של המסעדה המסתובבת שסובבת סביב צירה בהנאה בגובה של 207 מטרים. תוכלו לעלות לתצפית בתוך 40 שניות בלבד באחת משתי מעליות מהירות שהותקנו במקום, וכמובן, לשבת לאכול ארוחת בוקר קונטיננטלית, ארוחה טבעונית, או כל אחד ממגוון התפריטים והמנות שלהם, כולל, איך לא, מנת CURRYWURST.

כתובת: Panoramastraße 1A, 10178.
אתר האינטרנט של מגדל הטלוויזיה של ברלין
הכניסה בתשלום – מומלץ לרכוש כרטיסים מבעוד מועד באתר האינטרנט הנ”ל, בייחוד בשיא העונה.

הפרוייקט של גונטר דמניג

לא מעט מהמרצפות של רחובות ברלין כוללות אומנות סמויה מעין, שרק מי ששם לב לפרטים הקטנים, או יודעי הדבר ערים לה. פרויקט שטולפרשטיין (Stolpersteine), בעברית “אבני הנגף”, פרויקט של האמן גונטר דמניג, הוא דוגמא מעניינת להתעסקות הגרמנית עם העבר האפל שלהם.

גונטר, יליד Nauen גרמניה, החל בשנת 1995 לשתול אבני נגף קטנות המנציחות את קורבנות השואה השונים, לא רק יהודים, ברחובות שונים בעיר, בתוך המדרכה, כדי שהעוברים ושבים שעיניהם משוטטות על המדרכה יקבלו תזכורות קטנה למה שאירע כאן.

המיקום של אותן אבני נגף אינו מקרי כלל, אלא מייצג את המקום בוא חיה המשפחה הנרצחת, או מקום העבודה של הקורבן המונצח. הפרויקט התרחב הרבה מעבר לברלין ואפילו מעבר לגבולות גרמניה, וכיום ברחבי אירופה נמצאות 48,000 אבני נגף שכאלו בשמונה-עשרה מדינות שונות. חדי העין מבינכם יזהו אותם על הארץ, אך אפשר גם לבדוק את המיקום שלהן מראש ולזכור להתבונן ולהיזכר.

אפשר לקרוא עוד על פרויקט ההנצחה הייחודי בברלין בקישור זה.

 –

ברלין עיר הפסטיבלים – אירועים מיוחדים בברלין

אספנו לכם כמה דוגמאות מהאירועים האטרקטיביים של ברלין:

  1. פסטיבל הצבע של ברלין – הולי וואן (Holi One) – בהשראת אחד הפסטיבלים ההודים המפורסמים ביותר, הגרסא הברלינאית לא מנסה לקדם רעיון דתי כלשהו. יזמי הפסטיבל המיוחד אומרים כי האירוע נועד לחגוג את הרעיון של “להיות יחד”, ולחגוג את הצבע של החיים. ההודים חוגגים את הפסטיבל הדתי בפברואר או מרץ ונועד לחגוג את סוף החורף וההתחלה של האביב, מעין מחווה לניצחון הטוב על הרע.

בכל שעה עגולה יש ספירה לאחור שבסיומה המשתתפים מוזמנים להעיף את אבקת הצבע שלהם (אבקות צבע אקולוגיות ולא רעילות) על המשתתפים האחרים, ולחגוג את הצבע ביום שלם שמתחיל ב-12:00 בצהריים ונמשך עד 22:00 בלילה.

הכניסה לאירוע היא מגיל 18 ומעלה, וההמלצה היא לבוא עם בגדים לבנים וללא מכשירים סלולאריים או שאר מכשירים בעלי ערך שכן הרבה מאוד צבע ומים עפים לכל עבר, ואתם לא תצאו ממנו כמו שהגעתם.

 –

  1. Steglitzer Festwoche – מעין פסטיבל משפחתי גרמני טיפוסי, עם בירה ואוכל, מוסיקה וחיוכים אדומי לחיים, ומתקני שעשועים. הפסטיבל נערך בחודשים מאי\יוני, ומציע הזדמנות ליום כיף עם כל המשפחה.

קשה למצוא עליו מידע ברשת, אלא אם אתם קוראים גרמנית, אז בבקשה – הוא נערך בפארק Bäkerpark, אליו מגיעים עם קו 283 לתחנת Amfortasweg או בקו 186 לתחנת Haydnstr (שניהם קווי אוטובוס, לא טראם או תחתית). תשאלו בקבלה במלון, וסעו עם המשפחה, כדי למצוא את עצמכם מוקפים במשפחות מקומיות, מה שייתן לכם נקודת מבט מעניינת שרוב התיירים פשוט לא פוגשים.

  1. מצעד הגאווה – מי שביקר במצעד הגאווה התל-אביבי יודע בוודאי שהוא מארח מאות תיירים גרמנים שבאים לחגוג עם הקהילה הגאה בישראל. אנחנו לא נשארים חייבים, ואלפי ישראלים מהקהילה נוסעים לברלין לפסטיבל הגאווה השנתי, אירוע בינלאומי עצום, ככל הנראה אחת ממסיבות הרחוב הגדולות בעולם כולו, עם קרוב לחצי מיליון משתתפים ומשתתפות.

מוסיקה חיה, מופעי רחוב, מסיבות וחגיגות, ממש כמו בארץ, רק גדול יותר, מרשים יותר, ובינלאומי יותר, ושווה ביקור. אם אתם בעיר ביולי, בדקו את התאריך, הטעינו את המצלמות ואת מצב הרוח, וצאו לרחובות לחגוג.

האירוע מתקיים ב- Nollendorfplatz, כיכר גדולה ברובע שנברג (Schöneberg) של ברלין, וברחובות הסמוכים, ואורך יומיים שלמים עם לילה של מסיבות בכל העיר. כדי להגיע אפשר לקחת את הרכבת העירונית של ברלין, ה- u bahn, קווים U1, U2, U3 ו-U4 לתחנת U Nollendorfplatz. הכניסה היא חינם, והקהל מגוון, גאה ושמח.

 –

ברלין בחורף – רגע לפני קריסמס

אחד המועדים היותר יפים של ברלין הוא השבועות של לפני חג-המולד, דצמבר החורפי, קר אבל לא מדי, עוד אין שלג, אבל יש הרבה אווירה.

האווירה של חג המולד באירופה מורגשת בצורה הרבה יותר נעימה מאשר בארה”ב, למשל, שם העניין העיקרי הוא השופינג. באירופה בכלל ובברלין בפרט יש לא מעט אירועים קטנים המציינים את החג שלהם, והאווירה ברחובות רוויה ביין אדום חם, מתובל ומחוזק.

אחד המקומות ששווה לבקר אם אתם באזור בשבועות שלפני “קריסמס” הוא כיכר ברייטשייד (Breitscheidplatz), בה תמצאו לא רק את כנסיית הזיכרון על שם הקיסר וילהלם, שמארחת מופעים חיים של מוסיקה קלאסית דתית (כרטיסים רק במכירה מראש), אלא גם עשרות דוכני מכירות למתנות מיוחדות מאוד בעבודת יד, מעבודות עץ, פרזול וניפוח זכוכית, דרך בגדי צמר יפים ומתנות לילדים, הכול מקורי ומעניין לא רק לקנייה אלא פשוט לשטוף את העיניים ולקבל השראה.

בשבוע שלפני חג המולד עוטפת אווירה מיוחדת את הכיכר, ודוכני מזון מסורתיים מעטרים אותה ומפתים את החוגגים אדומי הלחיים והאף. מהיין החם והמתובל, ה”גלוויין” (Gluehwein) שנמכר ביורו אחד עד 2 לכוס, כולל חיזוק של ברנדי, דרך המאכל הגרמני הטיפוסי ה”קוריוורסט” (Currywurst), שרוב הישראלים לא יגעו בה שכן היא עשויה מבשר חזיר, ומוגשת עם מנה נדיבה של כרוב מבושל ביין או תפוחי אדמה. חם, מחמם את הבטן, את הלב, ולא יקר.

לאוהבי המתוקים תהיה שם חגיגה אמיתית, עם תפוחים מסוכרים ומיני מאכלים מומתקים שעדיף לראות מאשר לקרוא עליהם. ראו הוזהרתם.

בקניון “מרכז אירופה” (Europa Center) הסמוך אפשר להצטלם על ברכיו של סנטה קלאוס, ולחזות במכונה מופלאה (ודי מלחיצה) שמציגה גרסא של אגדה על ייצור המתנות שמביא סנטה לילדים הטובים בחג.

מכונת חג המולד – מקרוב זה קצת מלחיץ.

השוק המרכזי של חג המולד בברלין ממוקם דווקא בז’נדארמנמארקט (Gendarmenmarkt) עליה כבר קראתם כאן במאמר. גם שם, כמובן, תמצאו את היין המחוזק לצד אינספור מאכלי רחוב. שתו והתחזקו! –

נגענו בהרבה מאוד אירועים ומקומות, והאמת היא שאני יכול לכתוב עוד ועוד על ברלין, אחת הערים האהובות עלי, שמפתיעה אותי בכל פעם שאני מבקר אותה, בעיקר כשאני נצמד למקומיים שלוקחים אותי למקומות שלא הייתי רואה לבד.

היריעה באמת קצרה מלהכיל את העיר הזו, ועוד לא התחלנו לדבר על המוזיאון היהודי בברלין (מעניין ומסעיר), אינספור הפסטיבלים והמופעים בעיר ומחוצה לה (הגדולים באירופה והנחשבים בה), מחירי האוכל והמגוון במסעדות (לדוגמא אוכל אוריינטאלי מפתיע באיכותו), ולא נגענו בשינויים הדמוגרפיים עם הגעת הפליטים מסוריה.

נסיים באמירה ברורה וחדה – סעו לברלין. אל תחשבו פעמיים. ונסו לעשות זאת לתקופה של שבוע, לא פחות, בכל עונה של השנה. (טוב, אולי לא בינואר – תחילת מרץ אם אתם ממש רגישים לקור) –

כמה טיפים:

ברלין מעולה באופניים ושטוחה למדי. רק דעו לכם שהמשטרה רצינית לגבי הנסיעה רק בכיוון התנועה, עם פנסים וקסדה, תוך שמירה על כללי הנהיגה שבארץ שמורים כמעט רק למכוניות, וגם זה בקושי. לא צייתם? תקבלו דו”ח, ולא מעניין אותם שאתם תיירים, ואפילו לא שאתם מישראל. מפגש עם שוטר זה לא נעים באף מדינה, ובטח שלא בגרמניה.

בדקו מראש איך מגיעים ממקום למקום, ורשמו לכם הכול. עדיף לעשות זאת מול דלפק הקבלה במלון. הסיבה? גוגל מתבלבל בברלין שוב ושוב, והרבה מאוד מהפעמים שבהם תפנו למישהו לבקשת הנחיות תגלו שהוא, כמוכם, תייר שהלך לאיבוד, או במקרה והוא ברלינאי מקומי, יש סיכוי דיי סביר שהוא לא יודע אנגלית, או פשוט חסר סבלנות. החוויה שלי ושל הרבה אחרים היא שברלין חביבה, אבל הברלינאים לא תמיד.

ברלין גדולה, והרבה מהנהגים הם מהגרים, חלקם טריים מאוד, והם לא יודעים איך להגיע ממקום למקום. שוב, דעו את הדרך מראש, ותחסכו הרבה כסף על טעויות של הנהג.

השתמשו בתחבורה הציבורית. מערכת הטראמים והרכבות מעולה, אז נצלו זאת, ללא היסוס, רק שימו לב שאתם לא מדלגים על החתמת כרטיס הנסיעה. יש שם פקחים, וכמו עם האופניים, הם בודקים, תופסים, ולא מוותרים. זה עלול לעלות לכם הרבה כסף, וגם הרבה חוסר נעימות. אל תנסו אותם. לכו לפי הכללים המקומיים.

שווקים – שופינג בברלין יכולה להיות חוויה מעולה. המחירים בחנויות לא יקרים כלל. לעומת זאת, בשווקי הפשפשים והיד השנייה, יקר בצורה מפתיעה. התמקחו, ודעו שהם מתמקחים בקשיחות.

יש כייסים בכל מקום, כמו בכל בירה אירופאית. היו זהירים, שמרו על החפצים שלכם בכיסים פנימיים סגורים ומסוגרים, בייחוד בכניסה ויציאה ממקומות הומי אדם, כיכרות, בזארים ותחנות מטרו עמוסות.

 –


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם