• תַפרִיט
  • תַפרִיט
טיול להודו עם ילדים

הודו עם ילדים – טיול משפחות מוצלח מתחיל כאן

דף הבית » הודו עם ילדים – טיול משפחות מוצלח מתחיל כאן

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 9 דקות

כתבה וערכה: נגוהה שפרלינג

– 

“השתגעתם? להודו עם ילדים?!?!?!” – את התגובה הזו ודאי שמעתם לא פעם מכל אדם אותו בחרתם לשתף בטיול המשפחתי שלכם לתת היבשת המאתגרת. התגובה שלוותה בעיניים פעורות, ספיקת כפיים ומבט שאומר “אני אוטוטו רצה להתקשר לשירותי הרווחה” לא צריכה להפחיד אתכם. בחרתם בחירה נכונה. אמנם מדובר באתגר לא פשוט והודו היא בהחלט איננה היעד הראשון לטיול עם ילדים, אבל אם נערכים נכון זה יכול להיות טיול משפחתי ייחודי, נהדר ואדיר – חוויה של פעם בחיים. אז איך נערכים נכון לטיול משפחות בהודו?

הודו עם ילדים  – בעד ונגד

עוד לפני שנתחיל בתכנון הטיול נקדים ונתייחס למחלוקת שבבסיס נסיעתכם: הודו עם ילדים – כן או לא. מי בעצם “צודק” יותר: אמא שלכם שחוששת ממחלות ותאונות והילדים שדורשים יורו דיסני או אתם שרוצים טבע ורוחניות? נתחיל בבחינת הטיעונים בעד ונגד וכך נעזור לכם להכריע ולקבל החלטה:

אז למה כן לנסוע עם הילדים להודו?

  1. כי מדובר בחוויה יוצאת דופן ועוצמתית עם ערך מוסף.
  2. כי אין מה לחשוש: ילדים מסתגלים הרבה יותר מהר משאנו מניחים. הם אוהבים טבע, הם הרבה פחות מפונקים מאיתנו וכל העניין עם ההיגיינה לא מזיז להם.
  3. יש המון מה לעשות בהודו עם ילדים.
  4. בהודו ייחשפו הילדים לטקסים מרהיבים, צבעים מהפנטים, תרבות עשירה, צלילים מרתקים וחוויה שאין בשום מקום אחר בעולם. הקסם של הודו המהפנטת, הסוחפת, המדהימה לא מדבר רק למבוגרים אלא גם לילדים שלא שבעים מהמראות, מהצלילים ומההתרחשויות יוצאות הדופן. הם מצליחים ביתר קלות ומהירות לראות מתחת לכל השכבות את הייחודית ואת הפלא, בהשוואה למבוגרים.
  5. בהודו לא צריך להתאמץ כדי “לבדר” את הילדים. ההתרחשויות קורות מעצמן בכל יום, בכל שעה, בכל פינה: חיות, אנשים, ילדים, רעש, המולה, טקסים דתיים והמון המון קסם שהילדים יאהבו.
  6. ניתן לטייל בהודו בתנאים טובים ואפילו טובים מאד וכך למנוע מהילדים התמודדויות קשות ומיותרות.
  7. טיול של חודש בהודו לא יסכן את בריאותם של הילדים, בוודאי אם כל בני המשפחה יחוסנו ויצטיידו בציוד רפואי נחוץ. ניתן גם להימנע מסכנות, לנהוג בחוכמה ולהתרחק מדברים שעלולים לפגוע בילדים וכך לטייל בהודו בבטחה.
  8. אם מתרחקים מההמולה, הרעש, הסרחון והצפיפות בערים הגדולות לילדים לא תהיה כל בעיה להסתגל לטבע, לשקט ולשלווה במקומות המרוחקים.
  9. טיול בהודו עם ילדים תורם לא רק להם, אלא גם להורים. מרתק לראות כיצד הילדים רואים וחווים את הודו. תפיסת העולם והפרשנות שלהם כה שונות משלנו והם תורמים לאופן שבו ההורים חווים אותה מחדש, בצורה מרעננת, חדשה ומפתיעה.

אז למה לא לנסוע עם הילדים להודו?

  1. טיול להודו הוא טיול מאתגר גם למבוגרים בינינו- הרעש, הסרחון, העוני והעליבות עשויים להרתיע את הילדים.
  2. הטיול בהודו מזמן מראות קשים: דרי רחוב, עניים מרודים, אנשים קטועי גפיים, נכים, חולים ומצורעים, ביוב שזורם ברחובות, כמויות אשפה מטורפות – למה שהילדים ירצו לחזות בכל המראות המזוויעים הללו כבר בגילם הצעיר?
  3. הטיול בהודו הוא טיול קשה גם מבחינה פיסית-ארגונית: הנסיעות ארוכות ומתישות, המרחקים גדולים וההודים לא עומדים בזמנים. ילדים – גם הסבלניים ביותר – יתקשו לזרום עם כל הקשיים הללו.
  4. הודו היא מדינה שיש להתרגל אליה לפני שמתחילים ליהנות. לרוב, טיול משפחתי יהיה קצר מדי מכדי לאפשר לנס הזה להתרחש.
  5. הודו מלאה בסמים ובאנשים יוצאי דופן שעלולים להיות מפחידים ולא כדאי שהילדים ייחשפו אליהם.
  6. האוכל בהודו “בעייתי” משהו והילדים, שרובם נחשבים לבררנים באוכל, יתקשו להסתדר במקום בו אין פיצה, פסטה או שניצל וצ’יפס בכל פינה.
  7. אין הרבה מה לעשות עם ילדים בהודו מאחר ונוף, היסטוריה, מבנים מרשימים ותרבות שונה פחות מדברים אליהם.
  8. הודו מלאת סכנות שלא כדאי לחשוף אליהן ילדים: הנהיגה בהודו מפחידה ועלולות להיות תאונות; הודו שורצת מחלות וההיגיינה שם על הפנים; אם חלילה הילד חולה המענה הרפואי לא מספק; הטיסה לשם ארוכה וקשה והסיכון גדול מדי.
  9. הילדים רק יפריעו לכם להתמסר לשאנטי ולשקט של הודו, יפריעו לכם ליהנות ממה שנהניתם בעבר (רמז – צ’ילום בצל השקיעה או מסיבת פול מון קרחניסטית)… וגם בלעדיהם, לא בטוח עד כמה במרחק הזמן הודו עדין מתאימה לכם. תשאלו את עצמכם אם גם כעת, בשלב זה של חייכם הקצב, הווייב והסגנון של הודו יתאימו לבורגנים שהפכתם להיות (גם אם קשה לכם להודות בכך).

ועכשיו, אחרי ששמעתם הכל תחליטו אם בא לכם לנסוע… אם החלטתם לנסוע לפחות תעשו את זה כמו שצריך!

הכנות נדרשות לפני טיול משפחתי בהודו:

טיול עם ילדים להודו דורש היערכות מיוחדת עוד טרום הטיסה שכוללת את הפעולות הבאות:

  1. הכנה נפשית לילדים: הודו מכה בעוצמה גדולה בכל מי שנוחת בה ותוקפת את כל החושים. כדי שילדיכם יעמדו במתקפה הכינו אותם כמה שניתן לקראת מה שצפוי להם. הסבירו להם על המדינה רווית הניגודים המוצפת קסם נסתר המסתתר מתחת לשכבות הלכלוך והטינופת. הראו להם תמונות וסרטונים. שתפו אותם בלבטים ובחששות שלכם. הכינו אותם לכל מה שעלול להרתיע או לאתגר ותנו להם לבטא את שעל ליבם.
  2. הקפידו על נחיתה רכה: אל תשארו בכלל בעיר הגדולה, המשיכו מיד לאחר הנחיתה לאחד היעדים הרגועים והשקטים יותר, שמתאימים לילדים.
  3. תכננו את מסלול הטיול בקפידה. עם ילדים אין טעם “לזרום”, “להתגלגל”, “להגיע ואז לראות”. יש צורך לדעת בדיוק מה מי מו ולהיערך בהתאם.
  4. ההכנה למסע בהודו כוללת ביצוע חיסונים בישראל עוד טרם הטיסה להודו. חשוב להתחיל בביצוע החיסונים שנה או חצי שנה מראש משום שחלק מהחיסונים ניתנים במנות בהפרש של זמן בין מנת חיסון אחת לאחרת. ההמלצות של משרד הבריאות לגבי מטיילים העתידים לבקר בהודו כוללות המלצות לקבל את החיסונים הבאים: חיסון נגד דלקת בכבד מסוג B, חיסון נגד טיפוס הבטן, חיסון נגד קדחת צהובה, חיסון נגד דלקת קרום המוח, חיסון נגד דלקת בכבד מסוג A, חיסון נגד דלקת מוח יפנית, חיסון טטנוס, חיסון נגד פוליו ולעתים (אם לא חליתם במחלה זו בילדות) חיסון נגד אבעבועות רוח. במקביל לחיסונים, עוד בעודכם בארץ, בטרם היציאה לטיול, תיאלצו להתחיל בטיפול תרופתי נגד מלריה שימשך גם שם. חלק מהחיסונים לא צריכים להינתן לילדים משום שהם קיבלו אותם בטיפת חלב אם הקפדתם על המלצות משרד הבריאות. רבים מהחיסונים עדין “תופסים” בגילאי הילדות ואין צורך לחדשם.
  5. רכשו מראש ביטוח בריאות מקיף לכולם: תדאגו לביטוח נסיעות הכי מקיף שיש שיכסה את כל הפעילויות שתעשו (למשל, כיסוי לספורט אתגרי וחילוץ אם בכוונתכם לעשות טרקים) ויתאים בדיוק לצרכים שלכם ולסגנון המסע שתעשו. לרוב, הביטוחים של כרטיסי האשראי אינם מספקים ומתאימים והכיסוי שלהם צר מדי. ביטוחי הנסיעות של קופות החולים יכולים להתאים, אולם ברוב המקרים תידרשנה גם הרחבות. לעניות דעתנו הכי מתאים ומתבקש זה לא להקל ראש ולא לחסוך בעניין, אלא לרכוש ביטוח מסוכן ממשי בשר ודם שתראו בעיניים ולא רק תסגרו איתו פרטים בטלפון ובמייל.
  6. הצטיידו גם בתיק תרופות מספק שייתן מענה לכל מצבי החירום הרפואיים לכל בני המשפחה: תיק התרופות המצויד יכלול משככי כאבים, מורידי חום, פלסטרים ואמצעי חבישה, חומרי חיטוי (יוד, משחה אנטיביוטית), כדורים נגד מחלת גבהים, כדורים להרגעת מערכת העיכול (קל בטן, אימודיום, כדורי פחם פעיל, פרוביוטיקה וכדומה), ORS (Oral Rehydration Salts) – מלחים שמגבירים את ספיגת הנוזלים בגוף, גלולות אנטיביוטיות, כדורים נגד בחילה, כדורים לטיהור מים ותרופות קבועות שלכם כמובן.
  7. נסו להתחבר לעוד משפחה עם ילדים באותה קבוצת גיל כמו ילדיכם- זה מאד עוזר ומשחרר, מוצא עיסוק לשעות הפנאי והופך את הטיול לחוויה נהדרת. רצוי ומומלץ לאתר משפחה כזו עוד טרם היציאה מהארץ.
  8. הוסיפו לרשימת ה”לארוז” דברים נחוצים לילדים: דיוידי נייד, משחקי קופסא, איי פד, איי פוד, דפים וכלי כתיבה, ספרי קריאה ועוד. הצטיידו באוכל מוכר מהבית: קופסאות שימורים, מנה חמה, חטיפים, דגני בוקר, חטיפי אנרגיה, ממרח שוקולד (הולך מעולה עם כל סוגי הלחם ההודי (צ’פאטי, נאן, פאראתה, פאפאדם או פורי).
  9. הצטיידו גם בכמה צעצועים שיזכירו לילדים את הבית וכמובן רכשו כמה צעצועים בשוק בהודו כדי שהילדודס ייהנו גם ממתנות שם.
  10. במידה ואחד מהילדים הוא תינוק או פעוט תשכחו מעגלה – אין מקום לסחוב עגלה, לדחוף עגלה ואין ברחובות הודו אפשרות לעגלה. לרוב אין מדרכה ואם יש אז היא צפופה ו/או משובשת. לכן הפתרון הוא מנשא ורצוי מנשא גב נוח (מישהו צריך לרחם על אבא).

כשתנחתו בהודו הצורך להתנהג אחרת לא יסתיים וגם במהלך הטיול עצמו תידרש מכם התנהלות מיוחדת:

התנהלות נכונה עם הילדים בעת הטיול בהודו:

  1. במהלך הטיול עצמו הקפידו ככל הניתן על שגרה ועל כמה שפחות מעברים. בטח בהתחלה, עד שהילדים יתגברו על ההלם הראשוני ויסתגלו למקום ההזוי והכה שונה אליו הגיעו.
  2. הימנעו כליל משימוש בסמים.
  3. נסו למעט בנסיעות ארוכות ומתישות. מעבר לסכנה זה פשוט ימרוט את העצבים של הילדים. אם אפשר העדיפו טיסות פנים על פני נסיעות ברכבת. אופציה נוספת היא נסיעות ברכב. לא, לא. איננו מתכוונים להשכרת רכב. שכחו מלנהוג בהודו. תשכחו מהשכרת רכב בהודו. נהיגה בהודו היא מסוכנת. מאד מאד מאד מאד מסוכנת. התשתיות ברוב המקומות פשוט על הפנים, הכבישים משובשים והנהיגה של ההודים – זה כבר סיפור בפני עצמו. הם רואים בחוקי התנועה, בתמרורים וברמזורים המלצה בלבד. הם נוסעים במהירויות הזויות, כמו במלחמה, בכבישים צפופים ביותר, במהירויות גבוהות מבלי לעצור.. הבדיחה הידועה היא שההודים לוחצים על הצופר במקום על הברעקס, וזה לא כזה מצחיק כשאתם יושבים ברכב והחיים שלכם אשכרה בסכנה. אז עשו טובה- אל תנהגו בהודו. הכוונה היא לשכור נהג ורכב כדי להקל את הנסיעות והמעברים. אם תקחו רכב גדול ונהג דובר אנגלית או אפילו נהג ומדריך, גם תיהנו מהחברה וגם תקבלו סיוע עם המטען והלוגיסטיקה – יתרונות מאד חשובים בטיול עם הילדים
  4. אם תבחרו לוותר על השכרת נהג, רכב ומדריך ואין לכם תקציב לטיסות פנים (אם כי טיסות פנים בהודו הן יחסית זולות) אז האופציה הבאה היא רכבות. הן עדיפות בהרבה על פני אוטובוסים. בהודו יש תשתית רכבת נהדרת ונוחה מעוטרת בהמון מסילות ומסלולים שמאפשרים לרכבות להגיע בנוחות ובבטחה לכל חור על תת היבשת. מעבר לזה שכך תשמרו נפשותיכם משדה הקרב בכבישי הודו גם תזכו לחוויה נעימה ומשכילה. ברכבת בהודו פוגשים את עמך הודו ונחשפים לתרבות ולעם ההודי על רבים מגווניו. גם בתחנות בהן עוצרים, וגם המראות מחוץ לחלונות הרכבת יותירו בכם רושם מהפנט. נסיעה ברכבת בהודו היא הודו במיטבה!
  5. קחו בחשבון שהזמנים בהודו הם לא זמנים. הצטיידו במשחקי קופסא, דפים וכלי כתיבה להעביר את משכי ההמתנה הארוכים. שימו לב- אלה עלולים להיות בעייתיים במיוחד במסעדות. אם תתיישבו רעבים מדי ההמתנה המאד מאד מאד מאד ממושכת למנות שלכם (זה מתרחש בכל מסעדה) תמרוט את עצביכם ועצבי הילדים. לכן התיישבו לאכול עוד לפני שהרעב דופק בדלת וקחו בחשבון המתנה ממושכת למנות שלכם.
  6. התנהגו באחריות ובבגרות וניקטו ביותר אמצעי זהירות מהרגיל. קחו בחשבון שאתם עם ילדים והימנעו מהרפתקאות נועזות ומיותרות.
  7. ניקטו משנה זהירות בעת חציית כביש בהודו שנראה כמו מיקרו קוסמוס של הערים במדינה ההזויה הזו. כביש עמוס בכל טוב, צבעוני, סואן, מזוהם, צפוף ורועש. עמוס במכוניות, אופנועים, ריקשות, אופניים, עגלות עם סוסים, פרות, גמלים ואופנועים שעל כל אחד מהם נוסעים מינימום חמישה אנשים. הרעש מחריש אוזניים והפחד לפני חציה של כל אלה גואה ובצדק. נסו לחצות במהירות, בריכוז ובמקומות המיועדים לכך. גם בעת צעידה על המדרכות התרחקו ככל הניתן משולי הכביש.
  8. שמרו על חפציכם האישיים: שמרו את חפצי הערך במקומות יעילים, אל תסתובבו עם הרבה כסף מזומן, השתמשו בחגורת בטן, נעלו את התיקים שלכם, השתמשו בכיסוי תרמיל ואם אתם יוצאים לטרק השאירו את חפציכם ללא חפצי ערך במקום בטוח בגסטהאוס, נעולים וסגורים הרמטית. רוב ה”גילוחים” נעשים בתחנות רכבת הומות, בנסיעות ארוכות בזמן שאתם ישנים או בגסט האוסים. היו מודעים לכך. אם באים לשדוד אתכם – בהודו אין תופעה של שודים אלימים – אבל אם זה קורה, נהגו בחוכמה ואל תילחמו, זה לא שווה את סיכון החיים. תנו לשודדים את מבוקשם ונוסו על נפשותיכם.
  9. נסו לישון במקומות סבירים עם תנאי היגיינה נאותים ונוחות בסיסית. אל תחסכו בעניין הזה. הזמינו עוד מהארץ מבעוד מועד מקום לינה לשני הלילות הראשונים שלכם בהודו.
  10. טיילו רק במקומות שמזג האווויר מתאים לשהייה בהם.
  11. אם תצאו לטרקים אז הקפידו לבחור במסלולים קלים בני יום או גג יומיים שמתאימים גם לילדים וגם אם זה נראה לכם ממש פשוט אל תוותרו והצטיידו במדריך ובציוד נחוצים. כמו כן, אל תטפסו גבוה מדי מהר מדי (ילדים רגישים במיוחד למחלת גבהים), היעזרו בשירותים השונים המוצעים בנקודות היציאה לטרקים, הודיעו לכמה אנשים על יעד הטרק, משכו, המסלול ומתי אתם צפויים לסיימו וליצור קשר מחודש עם העולם. בנוסף לכך, השאירו בבית בישראל, בגסט האוס ובתיבת הדואר האלקטרוני שלכם צילומי דרכון, כרטיסי טיסה, צילומי ביטוח והמחאות נוסעים.
  12. השתדלו לזרום עם הילדים, להיות קשובים למה שעובר עליהם ורגישים לצורכיהם. אל תכעסו עליהם וזיכרו תמיד שגם מבוגרים נבהלים מהודו וחוטפים הלם קרב, אז תנו להם זמן.
  13. התמקדו במקומות, באתרים ובאזורים בהם יש לילדים מה לעשות והתאימו את סגנון הטיול לאנשים הצעירים איתם בחרתם לטייל שם.
  14. אתם צפויים להתקל בהרבה קבצנים ורוצים ללמד את הילדים לסייע להם, אבל אי אפשר לתרום נדבה לכולם. שיטה טובה היא בכל בוקר לצייד את הילדודס בכמה מטבעות רופי ולאפשר לו לבחור לאיזה קבצן לתת אותם.
  15. אם תיקלעו לסיטואציה בה משתמשים בסמים הרחיקו את הילדים מהמקום והסבירו להם שזה דבר פסול בעיניכם.
  16. בנוסף לסמים וקבצנים תיתקלו בהודו גם בהרבה חיות. זה יהיה מרתק לילדים אבל עשוי להיות גם מסוכן. יש ללמד את הילדים להתרגש מרחוק מהקופים, השוורים והפרות ולהיזהר מהם במידה מספקת.

אז מה יש לעשות עם ילדים בהודו?

המקומות האידאליים לטיול עם ילדים הם אחד משלושת האיזורים הבאים: מדינת רג’סטאן. מדינת הימצ’אל פאראדש, או דרום מזרח הודו – במדינות גואה וקרלה. תוכלו לשלב יותר מאחד מהיעדים הבאים, זה תלוי בזמן שתשהו בהודו ובמה שאתם מחפשים.

אז מה יש לכל אחד מהמקומות הללו להציע לילדים:

דרום מזרח הודו: בגואה ובקראלה יתאפשר לכם לנפוש. נופש בטן-גב חלומי וקסום, עם חופים מטריפים, חולות לבנים, עצי קוקוס, מסיבות חוף, אוכל משובח והרבה מאד פאן. טיול באזור זה עם ילדים מאד נוח ומתאים. ים, בריכה, גלידה, פינוקים. הבעיה היחידה זה הסמים בכל חור וכמה טיפוסים שתרצו שישמרו מהם מרחק.

  1. שיט בגנגס
  2. טיול מדברי בראג’סטן: רג’אסטן המדברית תזמן לכם נוף קסום של אלף לילה ולילה. ארמונות של מהרג’ות, אגמים קסומים, שווקים ססגוניים, נופים משגעים והכל במדבר. הילדים יתאהבו בג’איפור, באודאיפור ובעיקר בפושקאר המזמינה ובג’איסלמר המוקפת חומה ונראית כולה כלקוחה מסיפור אגדה.
  3. הימצ’אל פראדש היא ללא ספק המדינה בהא הידיעה בהודו בה אפשר לטייל עם ילדים. נופים, טבע, חיות, צמחיה וקסם שלא נגמר. בין המקומות בהם מומלץ לבקר במדינה בולטים דרהמסלה, קולו, מנאלי ושימלה.

בנוסף לאלה מומלץ גם לבקר ברישיקש, לשוט על הגנגס בוורנסי ולצפות שם בטקס דתי (אפשר ומומלץ לדלג על הקטע של שריפת הגופות או השלכת גופות למי הנהר), לרכוב על פילים (למשל בעלייה למצודת אמבר ליד ג’איפור), לרכוב על גמל (ברג’סטאן כמובן. מומלץ במיוחד הטיול שיוצא מהעיירה קימאסר), לרכוב על סוס, לדהור על קרוסלה (מתקן מצחיק שמצוי במוקדי בילוי מקומיים בערים מגוונות), לנסוע (חובה) בטונגה (סוס ועגלה) ובריקשה, להשתתף בפסטיבל אחד לפחות, לעשות יוגה (כן, כן עם הילדים), לבקר באשראם (ואם הילדים יאהבו תשארו שם כמה ימים), לחזות במופע (תיאטרון בובות, ריקוד מסורתי, שיעור נגינה, מופע קטאקאלי), לטייל בכפרים ההודיים ולראות את תנאי המחייה (הילדים משתאים לגלות שיש אשכרה אנשים שחיים בבתי בוץ, מתחת לגגות קש, סוחבים מים מהבאר ומשתמשים בגללי פרות להסקה); וחובה חובה חובה לטייל בשמורת טבע.  ישנן מאות שמורות טבע מוצלחות בהודו כשהבולטות בהן הן: שמורת הציפורים של בהארטפור הממוקמת בין אגרה לג’איפור; שמורת קורבט, מצפון־מזרח לדלהי; ושמורת קוץ’ בגוג’אראט.

מאמרים נוספים

טיפים ומידע לנוסע המתחיל – כל מה שאתם חייבים לדעת לפני נסיעה להודו

הודו – מסע של פעם בחיים – לכל החיים. שלב ההכנות

סוף המסע במחשבה תחילה, כללי זהירות בטיול בהודו

ליהנות מיופיים הייחודי של יעדי התיירות בהודו

מסלולי טיול בהודו – ברוכים הבאים לארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות

טרקים בהודו – פסגות בעננים, קרחונים גולשים לעמקים, מדבר וירוק עד

שמירת כשרות בהודו – לטייל ולשמור מצוות

המסע המופלא להודו של פיליפ הריס

 –


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם