מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 8 דקותאחת מהערים הפחות ידועות בפולין היא לובלין (Lublin), אך העובדה שהיא פחות ידועה אינה מפחיתה מהיופי והעושר הרב שבה. כמובן שאי אפשר לבקר בלובלין מבלי להזכיר את עברה היהודי, שהסתיים בצור טרגית במסגרת מלחמת העולם השנייה, אך במדריך הזה נפרט גם על אתרים נוספים, ששווה להכיר בלובלין ושאינם קשורים לעבר היהודי של העיר. בטיול בלובלין תוכלו לבקר בעיר העתיקה, להיכנס לארמונות, לבקר בכנסיות ובמגוון מוזיאונים מרתקים. המדריך המושלם שלנו למטייל בלובלין כולל את כל מה שאתם צריכים לדעת לפני ההגעה לביקור בעיר, החל מהפרטים הטכניים וכלה באטרקציות, במסעדות ובמקומות בילוי מומלצים.
*גילוי נאות: עמוד זה כולל מספר קישורים של תכניות שותפים שלנו. אם תלחצו על הקישור ותרכשו דרכו את אחד מהשירותים, אנחנו נקבל על זה עמלה, שתעזור לנו לתפעל את האתר. הדבר נעשה ללא תוספת עלות עבורכם. תודה על העזרה!
לובלין – היסטוריה על קצה המזלג:
אנשים התיישבו באזור כבר במאה ה-6, על מה שמכונה היום “גבעת יום חמישי” (Czwartek Hill) בלובלין. בשל מיקומה של לובלין על צומת דרכים חשוב בין מדינות אירופה השונות, היא הפכה באמצע המאה ה-14 למרכז מסחר בינלאומי. בו בזמן, העיר הייתה בירה אידיאולוגית של רפובליקת פולין תחת שלטונו של זיגמונט השני אוגוסט, מלך פולין. בלובלין נוצר האיחוד בין ממלכת פולין לליטא. בשל האיחוד בין שתי הממלכות, לובלין הפכה להיות במרכז המדינה, במחצית הדרך שבין עיר הבירה של ליטא מצד אחד ועיר הבירה של פולין מצד שני. מיקומה של לובלין במחצית הדרך השפיע רבות על חשיבותה. במהלך המאה ה-16, החלה להתגבש בלובלין אחת מהקהילות היהודיות החשובות ביותר בפולין. הקהילה היהודית של לובלין הקימה בעיר ישיבה מכובדת, כולל, בית כנסת, בית חולים יהודי ובית קברות. הישיבה שהוקמה הייתה מהישיבות הנחשבות בפולין, מרכז ללמידת קבלה ותלמוד, וזיכתה את לובלין בשם “האוקספורד היהודי”. הקהילה גם בנתה את שער גרודצקה, שידוע כ-“שער היהודים”. היהודים שיחקו תפקיד מרכזי בעיר עד השואה, במהלכה הקהילה הועברה לגטו לובלין ובהמשך הושמדה. לאחר המלחמה, מספר ניצולים שבו אל העיר והקימו בה מחדש את הקהילה היהודית, אך גודלה לא השתווה לגודלה הקודם. מרבית מהניצולים עזבו לישראל או למערב.
דברים שכדאי לדעת לפני שנוחתים בלובלין:
איך מגיעים? שדה התעופה של לובלין נמצא במרחק של כחצי שעה נסיעה ממרכז העיר. ניתן להשתמש ברכבת או באוטובוס, ששניהם עושים את דרכם אל מרכז העיר. ניתן לרכוש כרטיסים בתחנה של שדה התעופה.
בתחתית המאמר יש מאמר איך להשיג טיסות במחיר הכי זול בכל רגע נתון.
איך מתניידים? לרוב האתרים המעניינים אתם יכולים להגיע ברגל. קיימות גם חשמליות, שמקלות מאד על ההסתובבות ברחבי העיר.
מתי כדאי להגיע ללובלין? מבחינת מזג אוויר, הזמן המומלץ ביותר לביקור בלובלין הוא בין מאי לספטמבר, כאשר מזג האוויר נוח ויש סיכוי נמוך יותר לגשם. הטמפרטורות הגבוהות ביותר בלובלין מגיעות לכ-29 מעלות בממוצע במהלך חודש אוגוסט, בעוד שהנמוכות ביותר מגיעות עד לכ-2 מעלות בינואר.
המטבע: המטבע הפולני הוא הזלוטי (PLN), שפחות או יותר שווה בערכו לשקל.
השפה: פולנית. יש שדוברים גם אנגלית.
הקידומת: +48.
מסעדות מומלצות בלובלין:
Spokojna2 – מגוון מנות טריות וטעימות במחירים זולים יחסית. גם השירות מצוין!
שעות הפתיחה: ימי ראשון בין השעות 9:00-20:00, ימי שני עד חמישי בין השעות 8:00-22:00, ימי שישי בין השעות 8:00-23:45 ושבת בין השעות 9:00-23:45.
הכתובת: Budynek Orion.
עמוד הפייסבוק: Spokojna2.
Mandragora Restaurant – אם חפצה נפשכם לאוכל יהודי בעיר העתיקה של לובלין, זוהי המסעדה בשבילכם. המקום מעוצב כמו בית מהמאה ה-19 ומגיש מנות טעימות מאד מהמטבח היהודי הפולני. המחירים סבירים.
שעות הפתיחה: ימי ראשון עד חמישי בין השעות 12:00-22:00, ימי שישי ושבת בין השעות 12:00 לחצות.
הכתובת: Rynek 10 | Kamienica pod Lwami.
Magia – המסעדה הנהדרת הזו, שיושבת בעיר העתיקה של לובלין, מגישה מגוון מנות מסורתיות מהמטבח הפולני באווירה טובה ונעימה. המחירים סבירים.
שעות הפתיחה: מ-12:00 לחצות.
הכתובת: ul. Rybna 1.
האתר הרשמי: Magia.
מקומות בילוי מומלצים בלובלין:
אם אתם מחפשים אחר מקומות בילוי טובים בלובלין, תמצאו שפע של ברים ומועדונים טובים באזור העיר העתיקה ובמיוחד לאורך רחוב הולכי הרגל, Krakowskie Przedmiescie. מקומות רגועים יותר תוכלו למצוא באזור שער Grodzka. הנה לכם רשימה של כמה מהברים וממועדוני הלילה הטובים בעיר:
Perłowa Pijalnia Piwa – אם אתם אוהבים בירה, זהו ללא ספק המקום בשבילכם. יש כאן לפחות עשרה סוגים שונים של בירה בטעמים שונים. לצד הבירה תוכלו להזמין גם משהו לאכול מהתפריט היחסית מגוון של המקום. המחירים סבירים.
שעות הפתיחה: מדי יום מהשעה 14:00 ועד חצות.
הכתובת: ul Bernardyńska 15a.
Czarna Owca – הפאב המגניב הזה, שבתרגום לעברית נקרא “הכבשה השחורה”, נמצא באחד מהמרתפים של לובלין ומציע מגוון בירות ומאכלים טעימים. אם תגיעו לכאן בסופשבוע, תוכלו למצוא כאן תעסוקה עד השעות הקטנות של הלילה. המחירים סבירים.
שעות הפתיחה: ימי ראשון עד חמישי בין השעות 13:00-23:00, ימי שישי ושבת עד השעה 2:00 לפנות בוקר.
הכתובת: ul Narutowicza 9.
Pad Bar – בר קטן ונעים, שבו גם תוכלו לשבת, לשחק עם אחרים בפלייסטיישן וליהנות מערב רגוע עם בירה צוננת. המחירים סבירים.
שעות הפתיחה: מדי יום מהשעה 12:00 ועד מאוחר בלילה.
הכתובת: ul. Grodzka 1.
אם אתם מאלה שמעדיפים בילוי תרבותי ומוזיקלי, אתם יכולים לבדוק האם בזמן ביקורכם בעיר מתקיים מופע של התזמורת הפילהרמונית של לובלין, שהיא מבין התזמורות הטובות בפולין. בררו בבית המלון שלכם לגבי הופעות ותזמינו כרטיסים במקום.
מלונות מומלצים בלובלין:
מחפשים אחר מלונות מומלצים בלובלין? אל תשכחו להשוות מחירים באתר Hotelscombined.
אטרקציות מומלצות בלובלין:
המוזיאון הממלכתי במיידנק (Majdanek State Museum) – רבים מגיעים ללובלין על מנת לבקר במחנה ריכוז והשמדה מיידנק. לאחר שחרורו של המחנה על ידי הצבא הסובייטי בשנת 1944, המקום הפך למוזיאון, שבהמשך הפך למוזיאון הממלכתי הראשון של פולין. מיידנק הוא ממחנות ההשמדה השלמים ביותר שנותרו מתקופת השואה, שכן לנאצים לא היה מספיק זמן להשמיד את כל הראיות והמבנים שבתחומו. במשך כשלוש שנים, כ-80 אלף בני אדם נרצחו במחנה המרכזי של מיידנק, וכ-130 אלף בני אדם נוספים במחנות המחוברים אליו. במהלך הביקור במחנה הריכוז וההשמדה תוכלו לראות תצלומים מהתקופה וכן חפצים שונים. אחד מהאתרים המצמררים ביותר במיידנק הוא המאוזוליאום הענק, שמכיל בתוכו ערמת אפר ענקית של הנספים.
הכניסה ללא תשלום.
שעות הפתיחה: בקיץ (אפריל עד אוקטובר) בימי שלישי עד ראשון בין השעות 9:00-18:00; בחורף (נובמבר עד מרץ) בימי שלישי עד ראשון בין השעות 9:00-16:00. הכניסה אפשרית עד שעה לפני הסגירה.
כמה זמן מומלץ לבקר? כשעתיים.
איך מגיעים? המוזיאון נמצא במרחק כ-4 קילומטרים ממרכז העיר לובלין. ניתן לקחת את אוטובוס מספר 23 או את חשמלית מספר 156 משער קרקוב (Krakowska Gate). ישנה עצירה מול המוזיאון.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של המוזיאון הממלכתי במיידנק.
טירת לובלין (Lublin Castle) – הטירה הזאת, שהוקמה במהלך המאה ה-12, הינה מהטירות המלכותיות העתיקות ביותר בפולין. במקור, הטירה הייתה מבנה עץ, אך חומות אבן נוספו לה מאוחר יותר במהלך המאה ה-14. מגדל העוז של הטירה, שנבנה במאה ה-13, מתנשא לגובה 20 מטרים, וקירותיו מגיעים לעובי של עד 4 מטרים בתחתיתו. בתוך הטירה תוכלו למצוא מוזיאון המספר אודות ההיסטוריה של העיר.
גולת הכותרת של הטירה היא קפלת השילוש הקדוש (Holy Trinity Chapel), שהינה אחת מיצירות האמנות היקרות ביותר באירופה. הציורים הנפלאים שמעטרים את הקירות של הקפלה הם מתחילת המאה ה-15.
דמי כניסה סבירים.
שעות הפתיחה: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 10:00-18:00.
כמה זמן מומלץ לבקר? בין שעה לשעתיים.
מגדל השילוש (Trinity Tower) – המגדל המרשים הזה, שהיום הינו מהבולטים ביותר בלובלין, היה בעבר מגדל לא כל כך בולט, שהשתייך לקולג’ הישועי, העומד בצמוד לקירות העיר העתיקה של לובלין. המגדל, שמתנשא לגובה של 60 מטרים, החל לבלוט מבין בנייני העיר האחרים רק לאחר שעבר בנייה מחודשת בתחילת המאה ה-19. באותו זמן, הוא נבנה בצורה נאו-גותית מרשימה. הצורה הזו נשתמרה לאורך השנים, אולם ספגה פגיעה מסוימת במהלך ההפצצות האוויריות של מלחמת העולם השנייה. אם תרצו, תוכלו לעלות ב-207 מדרגות אל הקומה העליונה של המגדל ולהתרשם מתצפית פנורמית יפהפייה על לובלין. אל תדאגו – זה שווה את זה.
דמי כניסה סבירים.
שעות הפתיחה: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 10:00-17:00.
כמה זמן מומלץ לבקר? בין חצי שעה לשעה, תלוי במהירות הטיפוס שלכם.
הכתובת: Królewska 10.
מוזיאון כפר לובלין (Lublin Village Open Air Museum) – המוזיאון המיוחד הזה, שמדמה כפר פולני טיפוסי למחוז של לובלין, הוא מהמוזיאונים הפתוחים הגדולים ביותר בפולין. בזמן השיטוט במוזיאון תוכלו ללמוד כיצד חיו באזור ולהכיר מקרוב חפצים שונים, שהיו בשימוש היומיומי של המקומיים. המוזיאון מחולק לארבעה אזורים, המדמים ארבעה אזורים שונים של המחוז. קיים גם אזור המדמה עיירה קטנה, הכוללת בין היתר מגוון חנויות, מספרה ואפילו מטבח יהודי. לא מומלץ לבקר במקום בחורף, שכן אתם עשויים להיתקל בלא מעט בוץ.
דמי הכניסה זולים. הכניסה בחינם לבני 7 ומטה.
שעות הפתיחה: משתנות בהתאם לעונה, אך לרוב המוזיאון נפתח מהשעה 9:00 בבוקר ונסגר סביב 15:00-17:00, תלוי בעונה.
כמה זמן מומלץ לבקר? כארבע שעות.
איך תגיעו? המרחק ממרכז העיר למוזיאון הוא כ-15 דקות נסיעה באוטובוס. אוטובוסים שמגיעים לפתח המוזיאון הם 18, 20, 30, 37.
למידע נוסף, בקרו באר האינטרנט הרשמי של מוזיאון כפר לובלין.
קתדרלת יוחנן הקדוש (Archcathedral) – אם אתם אוהבים לבקר בכנסיות, אחת מהכנסיות המרשימות ביותר בלובלין היא קתדראלת יוחנן הקדוש, שנבנתה בסוף המאה ה-16 על מנת לשרת את קהילת ישוע, שבאותו הזמן התיישבה בלובלין. במאה ה-18 נוספו לכנסייה ציורים מרהיבים, שצוירו על ידי ג’וזף מייר ומציגים סצנות מהתנ”ך. הכנסייה הפכה לקתדראלה בשנת 1805, לאחר שלובלין הוכרזה כמחוז הבישוף. שווה להציץ פנימה על מנת להתרשם מציורי הקיר המיוחדים ומהחפצים השונים שנמצאים בתוך הקתדראלה, ביניהם מזבח מהמאה ה-17, העשוי מאבן לבנונית שחורה. שווה גם לבקר בקפלה האקוסטית, שנבנתה באמצע המאה ה-18, להשמיע קול ולראות כיצד הקול שלכם עובר מפינה אחת של החדר לפינה השנייה. אם תרצו, תוכלו גם לרדת אל הקריפטה של הקתדראלה, שם קבורים הבישופים של לובלין. בקריפטה רואים את הבגדים ואת החפצים שעמם הבישופים נקברו.
הכניסה לכנסייה בחינם. כדי לבקר באוצרות הקתדראלה ובקריפטה, יש לשלם דמי כניסה זולים.
שעות הפתיחה: שלישי עד שבת בין השעות 10:00-16:00.
כמה זמן מומלץ לבקר? בין חצי שעה לשעה.
הכתובת: Plac Katedralny.
שער גרודצקה (Grodzka Gate) – השער הזה, שידוע יותר בתור “השער היהודי” (Jewish Gate), הוא מהאלמנטים הראשונים שנבנו בביצורי העיר בשנת 1342. הוא נקרא “השער היהודי”, כיוון שהוא שימש כמעבר בין העיר העתיקה לרובע היהודי של לובלין. השער נבנה מחדש בשנת 1785 ואז הפך להיות שער כניסה לאזור מגורים ולמרכז מסחרי. היום, השער הוא חלק מהמרכז התרבותי “שער גרודצקה – תיאטרון NN”. כשהחלו לבנות את המרכז בראשית שנות ה-90 של המאה ה-20, לא היה להם מושג שמדובר היה בשער שחיבר בין הרובע היהודי למרכז העיר. לכן, כיוון שלא הבינו את חשיבות המקום, כיסו את המשטחים הנטושים בשכבת אספלט. היום, מתקיימים במקום מגוון פעילויות והצגות, המעלות על נס את הזיכרון של הרובע היהודי.
שער קרקוב (Brama Krakowska) – שער נוסף, ששווה לעצור על ידו בזמן ביקורכם בלובלין, הוא שער קרקוב. לאחר המתקפה האכזרית של הטטרים על העיר בשנת 1341, הוחלט להגן עליה באמצעות חומות ושערים. אחד מהשערים שהוקמו במסגרת הפרויקט הזה היה שער קרקוב, שנקרא כך משום שהדרך שיצאה ממנו הובילה לכיוון קרקוב, שנמצאת במרחק כ-300 קילומטרים מדרום-מערב ללובלין.
כיכר פו פארזה (Po Farze Square) – אחת מהכיכרות היפות והמפורסמות בלובלין היא כיכר פו פארזה, שממוקמת בין כיכר השוק ושער גרודצקה ומהווה מקום מפגש מועדף על תושבי לובלין. הכיכר נקראת על שם הכנסייה הקהילתית שעמדה כאן מימי הביניים עד להריסתה באמצע המאה ה-19 בשל מצבה הרעוע. יסודות המבנה של הכנסייה נחפרו בשנות ה-30 של המאה ה-20 ומאז תחילת המאה ה-21 האבנים העתיקות, שמהן בנו את הכנסייה, משמשות כמקומות הישיבה שבכיכר. אם אתם אוהבים לצפות בעוברים ושבים, זהו ללא ספק המקום המושלם עבורכם!
בית הדין המלכותי (Crown Tribunal) – המבנה הנאו-קלאסי המרשים של בית הדין המלכותי תפקד בין השנים 1578 ל-1794. המלך סטפאן באטורי ייסד את בית הדין המלכותי כבית המשפט העליון ביותר בממלכת פולין, המקום שאליו יגיעו בני האצולה הפולניים על מנת ליישב ביניהם מחלוקות משפטיות. אם תרצו, תוכלו לרדת אל המרתפים של בית הדין המלכותי, משם מתחיל השביל התת קרקעי של לובלין (Lublin Underground Trail). זהו שביל תיירותי, הנמשך על פני כ-280 מטרים מתחת לכיכר השוק ולבתי המגורים של העיר העתיקה של לובלין. השביל למעשה מחבר בין מספר מרתפים, שנבנו בעיר העתיקה בתקופת הזהב של העיר, במהלך המאה ה-16. לאורך השביל תוכלו לראות מספר דגמים של העיר, ביניהם שני דגמים של פנורמות ישנות של העיר, אחת מהן מהמאה ה-16 והשנייה מהמחצית הראשונה של המאה ה-17. גולת הכותרת של הסיור בשביל התת קרקעי של לובלין היא המודל של השריפה הגדולה של לובלין, שהתרחשה בעיר בשנת 1719. למודל נלווים אפקטים של צלילים ותאורה דרמטיים.
הכניסה לשביל התת קרקעי מגיל 4 ומעלה.
הביקור בשביל התת קרקעי של לובלין הוא במסגרת סיור מודרך. ניתן להזמין סיור מראש בטלפון +48 81 534 65 70 או להזמין סיור במקום. דמי הסיור הם סבירים. משך הסיור הוא כ-45 דקות.
שעות הסיורים של השביל התת קרקעי של לובלין: בקיץ – ימי שלישי עד חמישי בשעות 10:00, 12:00,14:00, 16:00, ימי שישי בשעות 10:00, 12:00, 13:00, 14:00, 16:00, 17:00, שבת בשעות 12:00, 13:00, 14:00, 16:00, 17:00. בחורף – ימי ראשון ושבת בשעות 12:00, 13:00, 14:00, 16:00 (מומלץ לתאם ביקור מראש).
מרתף פוד פורצ’ונה (The Pod Fortuną Cellar) – אחד מהמרתפים המרשימים ביותר בלובלין הוא מרתף פוד פורצ’ונה, שנמצא בבית מספר 8 ליד כיכר השוק. תוכלו למצוא שם מוזיאון המספר אודות ההיסטוריה של לובלין, ודן בין היתר במפגש הדתות המיוחד של נוצרים פרוטסטנטים, אורתודוקסים, קתולים, ויהודים בלובלין. אך, גולת הכותרת של המרתף הוא החדר העשירי, שכולל את מרתף היינות הישן של הבית, מעוטר בציורי פרסקו יפהפיים ואותנטיים מתקופת הרנסנס.
דמי הכניסה סבירים.
שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 12:00-16:00.
כמה זמן מומלץ לבקר? בין חצי שעה לשעה.
טיולי יום מומלצים מחוץ ללובלין:
יום טיול בחלם (Chelm): לא הרחק מלובלין נמצאת העיר חלם, שבה הייתה קהילה יהודית גדולה עד ימי השואה. במסורת היהודית, העיר חלם התפרסמה כבירה של הטיפשות והאבסורדיות, ויש הרבה אגדות הקשורות לחכמי חלם הלא כל כך חכמים. היום, האטרקציה הגדולה של העיר הן מנהרות הגיר של חלם, שנמשכות לאורך של כ-15 קילומטרים. העיר חלם יושבת על שכבת גיר בעובי של כ-800 מטרים, והמנהרות הללו החלו להיחפר כבר בימי הביניים לשם כריית הגיר. כמובן שבעת הביקור בעיר לא תוכלו ללכת לאורך כל 15 הקילומטרים של המנהרות, אך גם הצצה וודאי תותיר עליכם רושם. הסיור במנהרות נמשך על פני כשני קילומטרים ואורכו כשעה.
חלם נמצאת במרחק של כשעה וחצי נסיעה ברכבת מלובלין.
יום טיול בזמושץ’ (Zamosc): זמושץ’ היא עיירה מקסימה, שרשומה ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק”ו בזכות היותה עיירה רנסנסית, שנשארה בדיוק כפי שהייתה במאה ה-16. העיירה תוכננה על ידי יאן זמויסקי, אציל פולני שחלם להקים עיירה מאפס ולהפוך אותה למרכז למסחר, לתרבות וללימודים. שווה לשוטט בכיכר השוק המרכזית, שנחשבת לאחת מהיפות ביותר בפולין, וכן להתרשם מביצורי העיר העתיקים. במהלך ההיסטוריה, זמושץ’ הותקפה פעמים רבות על ידי גורמים עוינים שרצו להורסה, אך הביצורים המרשימים של העיר הצליחו לבלום את המתקפות הללו פעם אחר פעם.
זמושץ’ נמצאת במרחק של כשעתיים נסיעה ברכבת מלובלין.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.