מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 3 דקותהתייבשתם במשך יומיים בחו”ל בגלל סופת שלגים? מה תהיו זכאים ולא זכאים לקבל מחברת התעופה? מה חשוב לדעת כאשר מטיסים ציוד סקי? וגם – מה הפיצוי שתקבלו על עיכוב בקבלת המזוודות?
בשנים האחרונות ובמיוחד על רקע הוזלת מחירי הטיסות, נוסעים ישראלים רבים טסים במהלך חודשי החורף לחופשות ברחבי אירופה, על מנת להנות מחופשות סקי שלא ניתן לחוות בארץ ומהאווירה הקסומה שיש לחג הכרימס ובעיקר לסיילים שיש למדינות אירופה להציע לתיירים.
אולם, חופשות אלה לא תמיד עוברות חלק וכפי שמצופה, בעיקר על רקע תנאי מזג האוויר שעשויים להיות לעיתים בלתי צפויים ולגרום לבעיות לא מעטות אשר עשויות לשבש את חופשתכם.
טיסתכם נדחתה בגלל סופת שלגים? לא בטוח שתקבלו פיצוי
אחד הדברים היותר נפוצים שיכולים לקרות במהלך טיסתכם במהלך חודשי החורף הוא ביטול או עיכוב של טיסה בעקבות תנאי מזג אוויר קשים, שעלולים לשבש במהלך ימים את הטיסות ברחבי אירופה וכפועל יוצא מכך, גם את נסיעתכם בה קרוב לוודאי השקעתם ממיטב כספם.
על פי החוק בישראל, כאשר טיסה מתבטלת או נדחית ביותר מ-8 שעות, זכאים הנוסעים לקבל מחברת התעופה פיצוי כספי ששיעורו תלוי במרחק הטיסה (ונע בין 1,300 ₪ לעד 3,120 ₪ לנוסע). בנוסף, על פי התקנות האירופיות (הרלוונטיות לטיסות הממריאות ממדינות המשתייכות לאיחוד האירופי או לטיסות המופעלות על-ידי חברות תעופה אירופיות), הזכאות לפיצוי בגין עיכוב בטיסה חלה כבר בעיכוב של מעל 3 שעות.
יחד עם זאת, גם על פי החוק בישראל וגם על פי התקנות האירופיות קיים סעיף דומה הקובע, כי מקום בו מפעיל הטיסה (כלומר חברת התעופה) מצליח להוכיח ש – “הטיסה בוטלה בשל נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטתו, וגם אם היה עושה כל אשר ביכולתו – לא היה יכול למנוע את ביטולה בשל אותן נסיבות”, יהיה הוא פטור מלשלם לנוסעים פיצוי כספי.
לכן, במקרים בהם חברות התעופה מצליחות להוכיח כי הטיסה בוטלה או נדחתה בשל תנאי מזג אוויר קשים, הן עשויות להיות פטורות מלשלם לנוסעים פיצוי. יחד עם זאת, נטל ההוכחה להוכיח זאת רובץ על חברות התעופה, ועליהן להוכיח זאת באמצעות מסמכים (כגון דו”ח מטאורולוגי), וככל והן טענו זאת ללא הוכחה לכך, הן עשויות להיות מחויבות לשלם פיצוי.
מה בכל זאת תהיו זכאים לקבל?
חשוב לדעת, שגם במקרים בהם טיסתכם בוטלה או נדחתה בשל תנאי מזג אוויר, חברות התעופה אומנם תהיינה פטורות מלשלם לכם פיצוי, אך עדין תהיינה מחויבות לספק לכם הטבות ללא תשלום עד למועד המראת הטיסה בפועל הכוללות בין היתר – לינה במלון, שירותי תקשורת, מזון ושתיה ושירותי הסעה משדה התעופה למלון וחזרה.
בנוסף, על חברות התעופה לספק לכם כרטיס לטיסה חלופית במועד המוקדם ביותר שניתן (לרבות לטיסות עם חברות תעופה אחרות) או להשיב לכם את התשלום ששילמתם עבור כרטיס הטיסה (במידה והחלטתם לבטל את נסיעתכם בעקבות דחיית הטיסה). לכן, ככל ונדרשתם לשלם מכיסכם עבור הוצאות אלה או לרכוש כרטיס לטיסה חלופית, כדאי שתשמרו את כל הקבלות עבור הוצאות אלה על מנת לדרוש החזר בגינן.
מטיסים ציוד סקי? מה כדאי לדעת?
אחד הדברים הנפוצים שנוסעים לא יודעים הוא שכאשר מטיסים ציוד יקר ערך, יש צורך להצהיר על כך באופן מפורש בפני נציגי חברת התעופה לפני הטיסה, ולמלא טופס שנקרא “הצהרת ערך מיוחדת”, ולשלם עבור משלוח ציוד זה תשלום נוסף.
במידה ולא הצהרתם על כך והטסתם ציוד יקר ערך כגון ציוד סקי השווה לדוגמה כ-20,000 ₪, בעוד שהמזוודה שהטסתם בתוכה את אותו ציוד אבדה, תהיו זכאים לקבל פיצוי מקסימלי השווה לתקרת הפיצוי הקבועה במסגרת אמנת מונטריאול בגין איבוד מזוודה שהנו כ-1,600 דולר לנוסע בלבד. יחד עם זאת, במידה וכן הצהרתם על כך, חברת התעופה תהיה מחויבת לשלם לכם עד לסכום שהוצהר במסגרת הטופס, וכך תוכלו לקבל חזרה את השווי הריאלי של אותו ציוד יקר. כמובן שגם חשוב לערוך מראש ביטוח מתאים.
קיבלתם את המזוודות באיחור? פיצוי בגין עוגמת נפש אפשרי!
עניין נוסף שיכול להתרחש במסגרת חופשתכם במהלך חודשי החורף, ובעיקר כאשר מתבטלות או נדחות טיסות רבות דבר היכול ליצור כאוס בשדות התעופה, הוא שתקבלו את המזוודות שהנכם מטיסים לחו”ל באיחור, לעיתים באיחור של מספר ימים אך לעיתים יכול גם להיות במהלך כל החופשה.
מקרים כאלה יכולים להסב לנוסעים הן נזק ממוני (קרי, נזק כספי בגין רכישת ציוד חלופי שיכול לעיתים להגיע לאלפי שקלים) והן נזק לא ממוני (המתבטא בעגמת נפש ובאובדן זמן רב ויקר מחופשתם בחיפושים אחר המזוודות מול חברת התעופה ובצורך לאתר חנויות לצורך רכישת ציוד חלופי).
גם במקרה זה הפיצוי המקסימלי שניתן יהיה לקבל הוא עד לתקרת הפיצוי הקבועה באמנת מונטריאול בסך של כ-1,600 דולר לנוסע, והוא בד”כ ניתן במקרים של אובדן מוחלט של המזוודה. יחד עם זאת, לאחרונה ניתן על-ידי בית המשפט המחוזי פסק דין אשר דחה בקשת ערעור שהוגשה על-ידי חב’ התעופה איבריה, ובמסגרתו נקבע כי ניתן לפסוק לטובת נוסעים פיצוי בגין עגמת נפש בעקבות עיכוב בקבלת כבודה.
עד לפסק דין זה, הייתה קיימת מחלוקת אם בכלל ניתן לפסוק לטובת נוסעים פיצוי בגין עגמת נפש בעקבות עיכוב בקבלת מזוודות, מאחר ובמסגרת אמנת מונטריאול נקבע כי “המוביל אחראי לנזק שנגרם מחמת איחור בתובלה אווירית של נוסעים, כבודה או מטען”, בעוד שהייתה קיימת מחלוקת פרשנית אם המונח “נזק” כולל גם נזק לא ממוני של עגמת נפש. יחד עם זאת, על מנת לקבל פיצוי זה, יש כמובן צורך להוכיח את עגמת הנפש שנגרמה לכם, וכמובן שבית המשפט בוחן את כל מקרה לגופו ועל פי נסיבותיו הפרטניות.
אין באמור לעיל בכדי להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.
מאמר זה נכתב על-ידי עו”ד אהוד פאי, העוסק בדיני תעופה.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.