מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקות
כתבה: ליאור קן-לי, מתכננת מסלולי טיול בישראל
רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.
שביל ישראל הוא השביל הארוך במדינה, שמתפרש על פני למעלה מ-1,000 קילומטרים מדן ועד אילת. בדרך, הוא עובר ביו נופים מהממים, אתרים עתיקים, בריכות מים טבעיות ויישובים בני זמננו. תוכלו לעשות אותו לבד או עם קבוצה, בקצה מהיר או איטי, עם אוהל או בלי. הכנו עבורכם את המדריך השלם לשביל ישראל, שיסביר לכם בדיוק איך כדאי להתכונן לחוויה האדירה הזו.
לחץ כאן>להנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע כל מסלול טיול בישראל
מקטעי השביל – מתעדכן:
מקטע 5: מחרבת חממה לחניון הפיתול
מקטע 6: מחניון הפיתול לחניון נחל עמוד תחתון
מקטע 7: מחניון נחל עמוד תחתון למגדל
מקטע 11: מהר יונה לטחנת הנזירים
מקטע 12: מטחנת הנזירים לקיבוץ יגור
מקטע 13: מקיבוץ יגור לחניון לילה פתחת נחל אורן
מקטע 14: מחניון לילה פתחת נחל אורן לצומת עופר
מקטע 15: מצומת עופר לבית חנניה
מקטע 16: מבית חנניה לגן לאומי קיסריה
מקטע 17: מגן לאומי קיסריה לחוף בית ינאי
מקטע 18: מחוף בית ינאי לחוף פולג
כמה זמן לוקח לסיים את כל השביל?
אם אתם עושים את כל השביל ברצף, הזמן הממוצע הוא כחודשיים. אך, אם תעשו את המסלול בקצב מהיר, תוכלו לסיים אותו תוך חודש וחצי, בקצב הליכה של 25-30 קילומטרים ביום. אם תרצו לקחת את הזמן וללכת ברגוע, אפשר ללכת יותר מחודשיים. יש אנשים רבים שמשלבים התנדבות תוך כדי השביל, כך שגם זה יכול להאריך את זמן הסיום.
מתי כדאי לטייל בשביל ישראל?
העונות המומלצות ביותר לטיול בשביל ישראל הן האביב (מפברואר עד אפריל) והסתיו (מספטמבר עד נובמבר).
אם מתחילים את השביל באביב, כדאי להתחיל מאילת ולהמשיך צפונה. כך, תגיעו לאזור הצפון בשיא הפריחה. מזג האוויר אמור להיות נוח, אך ייתכנו ימים של גשם.
אם מתחילים את השביל בסתיו, כדאי להתחיל מקיבוץ דן ולהמשיך דרומה. יכול להיות שמזג האוויר יהיה חם בהתחלה, אבל ככל שתתקדמו דרומה הוא ילך ויתקרר. השביל מצפון לדרום הוא קל יותר, כיוון שיש בו פחות עליות, כך שאם זה הטרק הראשון שלכם, יכול להיות שעדיף לכם להתחיל בסתיו.
בין אם אתם יוצאים באביב, בסתיו או בכל עונה אחרת, חשוב מאד לעקוב אחר תחזית מזג האוויר ולבדוק אותה לפני שאתם יוצאים לכל מקטע. אם אמור לרדת גשם, לא כדאי לצאת למקטע, בייחוד במדבר, כיוון שזו יכולה להיות סכנת חיים. קחו בחשבון שגם אם יורד גשם בירושלים, זה יכול להשפיע על המסלולים במדבר. בנוסף, לא מומלץ לצאת למקטע ביום חם במיוחד של מעל 30 מעלות צלסיוס. אם אתם בכל זאת רוצים לצאת למקטע במזג אוויר כזה, כדאי לצאת כמה שיותר מוקדם בבוקר כדי לנסות להימנע ככל הניתן מהשעות החמות.
איך נראה הסימון?
שביל ישראל מסומן בצבעים כתום-כחול-לבן. אתם אמורים לראות סימון כל כמה מאות מטרים, כך שאם אתם לא רואים את הסימון זמן רב, כדאי לעצור ולבדוק במפה אם אתם בכיוון הנכון. עם זאת, יש לקחת בחשבון שחלק מהמקטעים אינם מסומנים היטב ולכן חשוב מאד להיצמד למפת נייר או למפה באפליקציית ניווט.
כמה מילים על הצד הפיזי:
שביל ישראל הוא חוויה של פעם בחיים, אבל החוויה הזו לא תמיד קלה. גם אם יצא לכם לצאת לטיולי יום מאתגרים, זה לא בהכרח יכין אתכם לאתגרים של שביל ישראל. אם אתם מתכוונים לעשות את השביל ברצף או אפילו לעשות מספר מקטעים ברצף, חשוב לזכור שאתם תסחבו על גבכם משקל רב, תישנו בתנאים פחות נוחים ותצעדו יום אחר יום. אם כבר עשיתם טרק בחיים שלכם, אתם כנראה יודעים על מה אנחנו מדברים. אם זה הטרק הראשון שלכם, הנה כמה דברים שכדאי לדעת:
קחו ברצינות רבה יותר את דרגת הקושי. רבים מהמקטעים של שביל ישראל מוגדרים בדרגת קושי קלה או קלה-בינונית. גם אנחנו מגדירים חלק מהמקטעים כך. אך, כדאי לדעת שהדרגה הזו אינה לוקחת בחשבון את המשקל שאתם סוחבים על הגב, את העייפות שאתם סוחבים מהיום הקודם ואת תנאי מזג האוויר, שיכולים להקשות יותר על ההליכה. הדרגה מציינת את רמת הקושי עבור מטיילי יום, שסוחבים תרמיל קטן ובאים עם המון אנרגיות.
הביאו איתכם כמה שפחות. אל תעמיסו על התרמיל שלכם. סחבו רק מה שאתם צריכים, כדי להקל על הגב שלכם. באופן כללי, המשקל המקסימלי המומלץ לגברים הוא 17 קילוגרם ולנשים 11 קילוגרם. קחו בחשבון שתצטרכו להוסיף למשקל שלכם בערך 3-5 קילוגרמים של מים בצפון ולמעלה מ-5 קילוגרמים של מים בדרום.
אל תתפשרו על מזרן ושק שינה טובים. חשוב מאד לישון היטב במהלך השביל. לכן, אם אתם מתכוונים לישון בשטח, כדאי להצטייד במזרן שטח שיתמוך בגב שלכם ובשק שינה שיחמם אתכם בטמפרטורה החזויה.
הביאו איתכם ערכת עזרה ראשונה. רוב הסיכויים שתזקקו לה. מרבית מהאנשים סובלים משלפוחיות בימים הראשונים של השביל, כך שכדאי להצטייד בתכשירים מתאימים לטיפול בבעיה הזו. בנוסף, כדאי להצטייד בפלסטרים, בתחבושות וביוד למקרה הצורך.
התנסו בהליכה עם התרמיל כמה ימים לפני תחילת הטרק. אחרי שהעמסתם בו את המשקל שאתם צפויים לקחת איתכם, כדאי לצאת להליכות ארוכות עם התרמיל בסביבה הקרובה לביתכם. כך, תוכלו להתרגל לכובד המשקל על הגוף וגם להבין אם יש צורך להיפטר מכמה דברים לפני היציאה לדרך.
היו קשובים לגוף שלכם. אם אתם מרגישים שהגוף שלכם מתעייף, עשו הפסקה. לא צריכים לאמץ את הגוף יתר על המידה. ייתכן מאד שתצטרכו לעשות עצירה כל כמה שעות, לקצר את המקטעים שלכם או לבצע יותר ימי מנוחה. חשוב מאד להעניק לגוף שלכם את זמן ההסתגלות שהוא צריך, כדי שלא תצאו משביל ישראל עם פציעות מיותרות.
לינה על שביל ישראל:
אם אתם מתכוונים להעביר כמה ימים ברצף על שביל ישראל, הנה כמה אפשרויות לינה עבורכם:
קמפינג (לינת שטח): ישנם מספר רב של אתרי קמפינג ללא תשלום לאורך השביל, חלקם עם מעט תשתיות כמו ברזי מים וחלקם ללא תשתיות כלל. בשמורות טבע, אפשר לזהות את אתר הקמפינג המוכרז באמצעות שלט גדול המוצב בו. חשוב ללון בשמורות טבע רק בשטח המיועד לכך כדי לא להפריע לבעלי החיים במהלך הלילה. מחוץ לשמורות טבע, אתרי הקמפינג לא תמיד מסומנים באופן ברור ובאופן תיאורטי אתם יכולים להקים אוהל בכל מקום נוח. קיימים גם מעט אתרי קמפינג בתשלום לאורך הדרך. אם מזג האוויר נעים או ששק השינה שלכם חם מאד, אתם יכולים לוותר על אוהל.
מקום לינה סגור בתשלום: קיימים לאורך השביל מקומות לינה בתשלום סמלי, שבהם אתם יכולים להעביר את הלילה. לכל מקומות הלינה בתשלום זול על שביל ישראל – לחצו כאן. יש גם לינה כפרית וצימרים, לאלה מכם שרוצים להשקיע על מקומות הלינה.
מלאכי שביל: האופציה הזו מיועדת אך ורק לשביליסטים, שמתכוונים לעשות את כל השביל. מלאכי שביל הם אנשים שפותחים את בתיהם ומארחים ללא תשלום מטיילים על שביל ישראל. יש לכבד אותם, לשמור על סדר וניקיון המקום ולהישמע להוראות שלהם. לחצו כאן לרשימת על מלאכי השביל.
אוכל על שביל ישראל:
חשוב מאד לאכול לאורך כל יום הליכה, כדי שתהיה לכם אנרגיה לצעוד. בצפון הארץ, אפשר לרכוש אוכל כמעט בכל יום כיוון שהשביל לרוב עובר בסמוך למקומות יישוב או לתחנות דלק. בדרום, המצב קצת יותר בעייתי, כיוון שאין מקומות רבים שבהם אפשר להצטייד. מומלץ לחשב היטב את כמויות האוכל שאתם מתכוונים לאכול בכל יום בדרום ולסחוב איתכם אוכל שלא יתקלקל, כמו קורנפלקס, חלבה, טונה בקופסה, תירס בקופסה, אגוזים, צימוקים ופירות יבשים. אפשר להביא גם לחם, אך יש לקחת בחשבון שהוא כנראה יחזיק מעמד רק מספר ימים. אם אתם מביאים איתכם ציוד לבישול בשטח, אפשר גם להכין אורז עם עדשים או פתיתים.
מים על שביל ישראל:
בצפון, תצטרכו לסחוב איתכם לפחות 3 ליטר מים לאדם ואפילו יותר בימים חמים. מדרום לערב, תצטרכו לסחוב לפחות 5-6 ליטר מים לאדם. המים מיועדים לשתייה, אך גם להיגיינה כללית ולבישול והכנת קפה בשטח. מומלץ להביא איתכם שלוקר או בקבוקי מים רב פעמיים, שמסוגלים להכיל לפחות 5 ליטרים של מים.
בצפון הארץ, יש הרבה יישובים ותחנות דלק שבהם תוכלו למלא את המים שלכם. בדרך כלל אין צורך למלא מים במקומות האלה, כיוון שבצפון הארץ יש הרבה ברזי מים לאורך הדרך עצמה. מדרום לערב, לעומת זאת, לא תמצאו הרבה מקומות שבהם אפשר למלא מים. לכן, בדרום מומלץ להזמין הטמנות מים או לדאוג להטמין מים עצמאית מבעוד מועד.
הטמנות מים על שביל ישראל:
קיימות מספר חברות, שמציעות שירות הטמנת מים בחניוני לילה מסוימים לאורך השביל. מומלץ ליצור קשר עם המטמין לפחות שבועיים מראש ולבקש ממנו להטמין לכם את המים בנקודה שאתם צריכים. לאחר התשלום למטמין המים, הוא ישלח לכם תמונות והוראות מדויקות, שיעזרו לכם להגיע אל מיקום ההטמנה המדויק. רשמו את ההוראות האלה על דף נייר, כדי שלא יקרה מצב שלא תהיה לכם גישה להוראות. לאחר שתאספו את המים מההטמנה, תצטרכו ליידע את המטמין.
שיהיה לכם טיול מהנה על השביל!
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.