מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 9 דקות
צפון קוריאה (North Korea) היא המדינה הסגורה והמסקרנת בעולם. המדינה שוכנת במזרח אסיה ומתפרשת על פני חציו הצפוני של חצי האי הקוריאני. תוכלו לבקר בצפון קוריאה אך ורק במסגרת טיול מאורגן ומפוקח על ידי אנשים מטעם הממשל. בעבר נפתחה בפני מטיילים ישראליים האפשרות לצאת לטיול מאורגן לצפון קוריאה כדי לגלות את סודותיה של המדינה המסתורית הזו.
–
צפון קוריאה – היסטוריה ועובדות מעניינות
המיתולוגיה הקוריאנית מספרת על ממלכת קו-ג’וסון, שנוסדה בשנת 2333 לפני הספירה, ושלטה בשיאה על חלקו הצפוני של חצי האי הקוריאני ועל חלק ממנצ’וריה. הממלכה התפרקה לאחר עימותים מרובים עם שושלת האן הסינית, ובמקומה קמו, כ-170 שנים לאחר מכן, שלוש הממלכות של קוריאה: שילה, פאקג’ה וקוגוריאו. בשנת 676 ממלכת שילה הפכה לממלכה השלטת של דרום חצי האי הקוריאני ואיחדה תחתיה את שתי הממלכות האחרות. אולם, מאבקים פנימיים הובילו לכניעתה של הממלכה בשנת 935 לממלכת קוריו, אשר הצליחה לאחד מחדש את חצי האי הקוריאני.
כשהמונגולים פלשו לקוריאה במאה ה-13, ממלכת קוריו נאלצה לשלם מסים קבועים למונגולים על מנת לשמור על שליטתה באזור. עם קריסתה של האימפריה המונגולית, מהומות פוליטיות פרצו בממלכה והביאו להחלפת ממלכת קוריו בשושלת צ’וסון.
היפנים שלטו בקוריאה בין השנים 1910-1945. במלחמת העולם השנייה, היפנים נכנעו לבעלות הברית וסמכות השליטה על חצי האי הקוריאני חולקה בין האמריקנים לסובייטים. עם עזיבתם של הכוחות האמריקנים והסובייטים בשנת 1948, נוסדה צפון קוריאה, בהנהגתו של קים איל-סונג.
מלחמת קוריאה פרצה בשנת 1950, בעקבות התנגדותו של קים איל-סונג לבטל את החלוקה של חצי האי הקוריאני לדרום ולצפון ולקיים בחירות לעם הקוריאני כולו. בסיומה של המלחמה, בשנת 1953, נחתם הסכם הפסקת אש בין שתי המדינות, אולם מעולם לא נחתם ביניהן הסכם שלום.
מאז שנות ה-70 המדינה פועלת על פי “רעיון הג’וצ’ה”, לפי יש לדגול בעצמאות פוליטית, בהסתמכות על הגנה עצמית ובאי תלות כלכלית. האידיאולוגיה הזו הביאה לבידודה של צפון קוריאה משאר מדינות העולם.
הנה לכם גם מספר עובדות מעניינות (ומוזרות) על צפון קוריאה:
- על פי לוח השנה הצפון קוריאני, השנה היא שנת 105. התאריך מבוסס על תאריך הלידה של קים איל-סונג, אביה ומייסדה של צפון קוריאה.
- בבחירות “הדמוקרטיות” שמתקיימות במדינה מדי חמש שנים יש אפשרות להצביע רק באמצעות פתק אחד, הנושא את שמו של השליט.
- בעיר הבירה של צפון קוריאה קיים האצטדיון הגדול בעולם. האצטדיון מכיל 150 אלף מקומות ישיבה ומתקיימים בו מפגנים ואירועים המוניים בחסות שליט המדינה.
צפון קוריאה – דברים חשובים שכדאי לדעת לפני שמגיעים
איך תגיעו לצפון קוריאה? הכניסה לצפון קוריאה היא, כאמור, במסגרת טיול מאורגן בלבד. חברת הטיולים שתארגן את הטיול שלכם לצפון קוריאה תמסור לכם את פרטי ההגעה המדויקים. תיירים רבים מגיעים לצפון קוריאה בטיסה דרך בייג’ין (Beijing), בירת סין. אם גם אתם תגיעו דרך בייג’ין, תצטרכו להשיג ויזה לסין לפני ההמראה מישראל.
באיזה מטבע תשתמשו? בצפון קוריאה ניתן לשלם בדולרים, באירו וביואן סיני. על תיירים חל איסור להשתמש במטבע המקומי, המכונה “וון”. מומלץ להביא שטרות קטנים ומטבעות, כדי שלא תסתבכו עם ענייני עודף. בנוסף, חשוב לדעת שהבנקים אינם מקבלים שטרות כסף קרועים או שחוקים, שהונפקו לפני שנת 2000, ושלא קיימים כספומטים או דוכני המרת מטבע בצפון קוריאה.
מתי מומלץ לבקר בצפון קוריאה? העונות המומלצות לביקור בצפון קוריאה הן עונות האביב והסתיו. אז הטמפרטורות נוחות ומזג האוויר יבש. באביב הטמפרטורה הממוצעת נעה סביב ה-10 מעלות, ובסתיו הטמפרטורה הממוצעת נעה סביב ה-12 מעלות. לא מומלץ להגיע בין יולי לאוגוסט, שנחשבים לחודשים הגשומים בצפון קוריאה.
כיצד מתנהל הטיול המאורגן בצפון קוריאה? הטיול בצפון קוריאה נעשה בהדרכת מדריכים מקומיים דוברי אנגלית, שמועסקים על ידי מדינת צפון קוריאה. הקבוצה שלכם תזכה לליווי של “משגיח” מטעם המדינה, שידאג שאינכם מפירים את כלליה או מזלזלים במנהיגיה. לפני הכניסה למדינה, תקבלו מחברת הטיולים שלכם תדרוך מקיף אודות הדברים שאתם יכולים ולא יכולים לעשות בצפון קוריאה. הישמעו להוראות אלה על מנת לחסוך אי נעימויות קשות. בין הדברים שאינכם מורשים לעשות: להעליב או להביע ביקורת כנגד קים איל-סונג, קים ג’ונג-איל וקים ג’ונג-או, או כנגד הממשלה הצפון-קוריאנית באופן כללי. גם אם מישהו שואל אותם על נושאים אלה, שמרו את דעותיכם האמיתיות לעצמכם.
ומה בנוגע לענייני בריאות? מומלץ לכם להצטייד בביטוח נסיעות הכולל ביטוח פינוי רפואי מצפון קוריאה בעת הצורך. אם יהיה קיים צורך, תוכלו לקבל טיפול רפואי בבית החולים שנמצא במתחם הדיפלומטי בפיונגיאנג. אולם במרחבים הכפריים של צפון קוריאה, ייתכן שתתקשו לקבל טיפול רפואי.
בנוסף, מומלץ להימנע משתיית מי הברזים בצפון קוריאה. השתדלו לשתות מים רק מבקבוקי מים מינראליים.
–
צפון קוריאה – אתרים תיירותיים מרכזיים במדינה
פיונגיאנג (Pyongyang)
–
עיר הבירה של צפון קוריאה, פיונגיאנג, נמצאת בצפון-מערב המדינה, על גדות נהר טאדונג (Taedong River). המסורת הקוריאנית גורסת כי העיר נוסדה בשנת 2333 לפנה”ס והפכה לבירת ממלכת קוריאה בשנת 427 לספירה. כשחצי האי חולק לשתי מדינות בשנת 1945, פיונגיאנג הפכה לבירת צפון קוריאה.
הרכבת התחתית של פיונגיאנג היא אחת מכלי התחבורה הפופולאריים בעיר ומהווה אטרקציה בפני עצמה. מדובר במערכת המטרו העמוקה ביותר בעולם, שמגיעה לעומקים ממוצעים של 100 מטרים. תחנות הרכבת התחתית גם הן מרשימות במיוחד, ומלאות בציורי פסיפס ענקיים על הקירות ובנברשות יפהפיות.
האטרקציות המרכזיות בפיונגיאנג הן:
–
קומסוסן ארמון השמש (Kumsusan Palace of the Sun) – זהו מקום הקבורה המלכותי של שליטי צפון קוריאה, קים איל-סונג וקים ג’ונג-איל, והמאוזוליאום הגדול בעולם. המבנה המרשים שימש בעבר כמקום מושבו של קים איל-סונג. רק לאחר מותו קים ג’ונג-איל ציווה להפוך את המקום לאתר קבורה. צפון קוריאנים רבים מגיעים הנה כדי לחלוק כבוד לשליטים המנוחים, שמונחים חנוטים בארונות זכוכית, וגם אתם מצופים לחלוק להם כבוד. כדי להיכנס לאתר הקבורה, תצטרכו לעבור בדיקה ביטחונית מקיפה ולהשאיר את כל חפציכם מאחור, מלבד הארנק והמצלמה שלכם. בדרך פנימה תעברו גם בעמדה לניקוי הנעליים והבגדים, שם יוודאו שאינכם מכניסים לכלוך אל תוך הארמון. הביקור בארמון הינו בלבוש מכובד בלבד.
–
סטודיו לאומנות Mansudae Art Studio – אם אתם מתעניינים באומנות, וודאי תשמחו לבקר בסטודיו הפופולארי הזה, שהינו אחד מאולפני האומנות הגדולים ביותר בעולם. תוכלו להתרשם כאן ממספר עצום של יצירות אומנות צפון-קוריאניות בסגנונות שונים. זהו גם מקום מומלץ במיוחד לרכישת מזכרות אותנטיות איכותיות.
–
האנדרטה הגדולה בגבעת מנסו (Mansudae Grand Monument) – זהו אחד מהאתרים החשובים בבירה. גולת הכותרת של האנדרטה הם שני פסלי ברונזה, שמתנשאים לגובה של 22 מטרים ומציגים את הדמויות הנערצות של השליטים קים איל-סונג וקים ג’ונג-איל. כשהאנדרטה הוקמה בשנת 1972, היא כללה רק את דמותו של קים איל-סונג ורק לאחר מותו של קים ג’ונג-איל בשנת 2011, נוסף פסל דומה שלו לצד פסלו של קים איל-סונג. אם תרצו לצלם את האנדרטה, תידרשו לכלול בפריים את שני השליטים. בנוסף, ייתכן שתצטרכו להניח זר פרחים למרגלות האנדרטה ולהשתחוות בפני פסלי השליטים.
–
שער הניצחון (Arch of Triumph) – במרכז עיר הבירה, ב”כיכר השבת הניצחון” (Triumph Return Square), תמצאו את השער הענקי הזה, אשר מנציח את ההתנגדות הקוריאנית לכיבוש היפני בין השנים 1925-1945. אם שמתם לב לדמיון שבין שער הניצחון של צפון קוריאה לבין שער הניצחון של צרפת, דעו שזה בדיוק מה שהצפון קוריאנים רצו שתשימו לב אליו. מה שמבדיל ביניהם היא העובדה ששער הניצחון הצפון-קוריאני גבוה מהשער הצרפתי ב-3 מטרים, בנוי בסגנון אדריכלי מזרח-אסיאתי מסורתי ומהווה שער דרכו עובר אחד מרחובותיה הראשיים של פיונגיאנג. השער הוקם בשנת 1982 על מנת להאדיר את חלקו של השליט קים איל-סונג בהתנגדות ליפנים. הוא נחנך ביום הולדתו ה-70 של קים איל-סונג, כשהוא בנוי מ-25,000 לבני גרניט לבנה, שמייצגות כל אחת יום בחייו של השליט עד ליום חניכת השער. אם תסתכלו מקרוב תוכלו לראות את “שירו של קים איל-סונג” חרוט על השער.
–
Mangyongdae Native House – במרחק כ-8 קילומטרים ממרכז העיר פיונגיאנג תמצאו את הפרבר השקט, Mangyongdae. כאן, בבית איכרים קוריאני טיפוסי, נולד בשנת 1912 השליט קים איל-סונג. הבית, שעבר שינוי פנים משמעותי אשר הפך את החצר שלו למטופחת כמו זו של ארמון, ממוקם על ראש אחת הגבעות המשקיפות על מרכז פיונגיאנג. במקום מוצגים תצלומים ומוצגים שונים המספרים אודות חייו של קים איל-סונג. בסמוך לבית תמצאו גם את באר המים שממנו שתו בני המשפחה של קים איל-סונג.
–
הספרייה המרכזית של העם (Grand People’s Study House) – בקצה כיכר קים איל-סונג (Kim Il Sung Square), על שפת נהר הטאדונג (Taedong River), תמצאו את המבנה המרשים של הספרייה המרכזית, שמשמשת כמרכז הלימוד של הצפון קוריאנים. הספרייה הוקמה בשנת 1982 לציון יום הולדתו ה-70 של קים איל-סונג. עם כניסתכם לספרייה, תראו לפניכם את פסלו האדיר של קים איל-סונג, כשברקע פסיפס של הר פאקטו (Mt. Paekdu). בפנים, תמצאו למעלה מ-30 מיליון ספרים, ביניהם גם ספרים בשפות זרות.
בסמוך לספרייה תמצאו את פארק המזרקות המרשים, Mansudae Fountain Park, הכולל בתחומו מספר רב של מזרקות יפהפיות. סילוני המים של המזרקה המרכזית מזנקים לגובה של עד 80 מטרים!
–
מגדל ג’וצ’ה (Juche Tower) – מעבר השני של נהר הטאדונג, מול הספרייה המרכזית, מתנשא מגדל ג’וצ’ה לגובה של 170 מטרים. המגדל קרוי על שם “רעיון הג’וצ’ה” שהגה קים איל-סונג. בקצהו העליון של המגדל תוכלו לראות “להבה” גדולה, שזוהרת במשך כל הלילה. אם תרצו, תוכלו לעלות אל ראש המגדל, בתשלום סמלי, וליהנות מנוף פנוראמי נהדר של העיר.
–
ארמון הילדים Mangyongdae Children’s Palace – זהו מרכז תרבותי, בו ילדי צפון קוריאה מתאמנים על אמנויות הלחימה, על צעדי הריקוד, על האקרובטיקה ועל כישורי הנגינה שלהם. בזמן הביקור בארמון תוכלו להתרשם ממספר הופעות של הילדים ולשוטט בין השיעורים השונים שנערכים במרכז, ביניהם גם שיעורי קליגרפיה.
–
מוזיאון מלחמת השחרור של המולדת המנצחת (Victorious Fatherland Liberation War Museum) – במוזיאון הזה תוכלו להתרשם ממספר רב של מוצגים, המספרים את סיפורה של מלחמת קוריאה מנקודת מבטם של הצפון-קוריאנים. בנוסף, תוכלו למצוא במוזיאון מוצגים המספרים על הקרבות שצפון קוריאה ניהלה מול היפנים והאמריקנים.
אחד מהמוצגים המרתקים במוזיאון הוא אוניית הצי האמריקאית USS Pueblo, שנשבתה ע”י צפון קוריאה ב-23 בינואר 1968, כאשר חדרה למים הטריטוריאליים של המדינה. האמריקנים טוענים שהאוניה אולצה להיכנס אל תוך מימיה הטריטוריאליים של צפון קוריאה, שכן נפגעה מירי של צפון קוריאה כשנעצרה מחוץ לגבולות הימיים של המדינה ולא הייתה לה ברירה אלא להגיב. בצפון קוריאה טוענים, לעומת זאת, שהאוניה חדרה אל עומק המים הטריטוריאליים של המדינה לפני שנורתה ונתפסה. 82 אנשי הצוות של USS Pueblo שוחררו רק לאחר 11 חודשים, ברגע שארה”ב הודתה שהאוניה ריגלה אחר צפון קוריאה והתחייבה שלא תעשה זאת שוב.
–
הר הניחוח המסתורי (Myohyangsan)
במרחק כשעתיים נסיעה מפיונגיאנג נמצא הר הניחוח המסורתי, שהוכרז ע”י ארגון אונסק”ו כ”שמורה ביוספרית עולמית”, אשר מכילה בשטחה 30 זנים של צמחים מקומיים, 16 צמחים כלל-עולמיים שנמצאים בסכנת הכחדה ו-12 בעלי חיים בסכנת הכחדה. על פי האגדה המקומית, המלך טאנגון, האב הקדמון של בני העם הקוריאני, התגורר באזור ההר.

בשמורה תמצאו שלושה שבילי הליכה עיקריים:
השביל שמוביל לעמק מנפהוק (Manphok Valley) – בקוריאנית, משמעות המילה “Manphok” היא “עמק עשרות אלפי המפלים” ואכן, השביל עובר דרך מה שנדמה כמו עשרות אלפי מפלים. השביל הינו שביל הליכה מעגלי באורך כ-8 קילומטרים והוא עובר דרך מספר מפלים, תצורות סלע שונות ומנזרים.
השביל שמוביל לעמק סנגוון (Sangwon Valley) – שביל הליכה מעגלי באורך 6.3 קילומטרים, העושה את דרכו דרך מספר מפלים ומנזרים, ביניהם גם מנזר סנגוון.
השביל שמוביל לפסגת פירו (Piro Peak) – זהו שביל הליכה להרפתקנים שמעוניינים להגיע לפסגה הגבוהה ביותר בהר הניחוח המסתורי, שמתנשאת לגובה של 1,909 מטרים. השביל הינו שביל הליכה מעגלי באורך כ-20 קילומטרים והוא עובר דרך מספר פסגות ומפלים.
–
מלבד שבילי הליכה יפים, תוכלו למצוא באזור ההר שני אתרים תיירותיים מובילים:
התערוכה הבינלאומית לידידות (International Friendship Exhibition) – זהו קומפלקס מרשים המורכב משני מבנים מפוארים, המחזיקים בתוכם מתנות שניתנו למושלי קוריאה לדורותיהם ע”י מנהיגי מדינות שונים. קיימים למעלה מ-160,000 מתנות בתוך שני המבנים, והן כוללות בין היתר אקדחים, מחשבים, טלפונים ניידים, כדורסל, לימוזינה חסינה-לכדורים ובובות בצורות שונות.

–
מקדש פויהון (Poyhom Temple) – המקדש הבודהיסטי העתיק נבנה לראשונה בשנת 1042, אך מאז עבר מספר רב של שיפוצים. המקדש נשרף במהלך מלחמת קוריאה, שהחלה ביוני 1950 והסתיימה ביולי 1953, ונבנה מחדש בשנת 1965. המקדש משמש כמרכז הבודהיזם מצפון לנהר צ’ונגשון (Chongchon River) ובשיאו היה מורכב מלמעלה מ-20 מבנים ופגודות. כיום, המבנה המפורסם ביותר במקדש היא פגודה סוקה (Sokka Pagoda), אשר מורכבת מ-13 קומות.
–
השטח המפורז (DMZ-Demilitarized Zone)
בסיומה של מלחמת קוריאה, מנהיגי צפון ודרום קוריאה חתמו על הסכם, שקבע את גבולותיו של השטח המפורז, שמשתרע על פני כ-250 קילומטרים בין שתי המדינות. בשטח המפורז, שהנשיא האמריקאי לשעבר, ביל קלינטון, כינה “המקום המפחיד ביותר בעולם”, דווקא לא חסרים כלי לחימה צבאיים. בזמן הביקור בשטח, תשמעו מפי הצפון-קוריאנים הסברים אודות ההסכם ותעמדו על הגבול שבין שתי המדינות.
הסיור המאורגן עשוי לקחת אתכם גם לביקור בכפר הנטוש, Panmunjom, אשר ממוקם מעט צפונית לגבול שבין שתי המדינות. בכפר הזה, בתוך הבית היחיד ששרד את מלחמת קוריאה, נחתם הסכם שביתת הנשק הקוריאני בשנת 1953. היום, הבית מכונה “מוזיאון השלום”.
–
קאסונג (Kaesong)
במרחק כ-8 קילומטרים צפונית לשטח המפורז תמצאו את עיר התעשייה קסונג, שבעבר שימשה כעיר הבירה של ממלכת קוריאה המאוחדת. האטרקציות המרכזיות בעיר הן:
0
מוזיאון ההיסטוריה של קוריו (Koryo History Museum) – המוזיאון ממוקם בתוך מבנה היסטורי, אשר שימש בתקופת שושלת קוריו (918-1392 לספירה) כמכון הלימודי המרכזי של אותה תקופה. המוזיאון נכנס לרשימת אתרי המורשת העולמית של ארגון אונסק”ו ומציג בתוכו למעלה מאלף מוצגים המספרים את עיקרי התורה החינוכית הקונפוציאנית של תקופת השושלת. בנוסף, מוצגים במקום ההישגים האמנותיים והמדעיים שהושגו בתקופת השושלת.
–
(Janam Hill) – בכניסה לעיר תראו פסל ברונזה ענקי של השליט קים איל-סונג, אשר משקיף על העיר ועל האזורים הסובבים אותה. מהגבעה הזו ניתן ליהנות מנופים נהדרים של הסביבה.
–
קברם של המלך קונגמין ואשתו (Tomb of King Kongmin and his Wife) – זהו אחד מהאתרים ההיסטוריים שהשתמרו בצורה הטובה ביותר בצפון קוריאה. ארגון אונסק”ו הכריז על האתר כאתר מורשת עולמית בשנת 2013. קים קונגמין היה המלך של שושלת קוריו והורה על בניית הקבר כשאשתו נפטרה בשנת 1365.

–
–
גשר סונג’וק (Sonjuk Bridge) – גשר אבן קטן באורך 7 מטרים, שנבנה בשנת 1216 וידוע כמקום הוצאתו להורג של המלומד והמדינאי ג’ונג מונג-ג’ו בשנת 1392 ע”י המלך השלישי של שושלת צ’וסון. ארגון אונסק”ו הכניס את הגשר לרשימת אתרי המורשת העולמית.

Sonjuk Bridge–
וונסאן (Wonsan)
–
–
במרחק כארבע שעות נסיעה מפיונגיאנג, כ-200 קילומטרים מזרחית לעיר, על שפת ים יפן (Sea of Japan), נמצאת עיר הנמל והתעשייה וונסאן, שנוסדה בשנת 1880 בזמן שהיפנים שלטו על קוריאה. האטרקציות המרכזיות בוונסאן ובסביבה הן:
–
מזח הדייגים – המקום המושלם לאוהבי הדגים. כאן תוכלו לרכוש מהדייגים המקומיים את הדגים ואת מאכלי הים השונים שזה עתה הוציאו מהים. תוכלו גם להסתכל על הסירות השונות שעוגנות במעגן של הנמל.
–
אוניברסיטת החקלאות של וונסאן (Wonsan University of Agriculture) – זהו המוסד החשוב ביותר בתחום הפיתוח החקלאי במדינה.
–
מפלי אולים (Ullim Waterfalls) – המפלים, שהתגלו על ידי חיילים בשנת 2001, הם נקודת עצירה פופולארית בדרך חזרה מוונסאן לפיונגיאנג. המפלים משמיעים הדים ברחבי האזור, וזו הסיבה שנקראו “Ullim” (“הד” בקוריאנית). ניתן לערוך פיקניק נחמד לצד הבריכה שקיימת למרגלות המפלים ושמאכלסת בתוכה מספר זנים של דגים.

–
–
אתר הסקי מאסיקריונג (Masikryong Ski Resort) – כ-20 קילומטרים מחוץ לעיר וונסאן תמצאו את הר Taehwa, אשר מתנשא לגובה של 1,360 מטרים. בראש ההר תמצאו את אתר הסקי היחיד בצפון קוריאה. פרויקט הקמת אתר הסקי החל ביוזמתו של השליט קים ג’ונג און, ומטרתו לעודד את הגעתם של תיירים זרים למדינה.
–
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.