• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מדריך לבחירה וקנייה של משקפת איכותית לטיולים ותצפיות

דף הבית » מדריך לבחירה וקנייה של משקפת איכותית לטיולים ותצפיות

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 7 דקות

קרדיט לתמונה ראשית Tumisu  Pixabay 

המשקפת נועדה לתצפת בצורה ברורה על אובייקטים רחוקים, וזה פשוט מדהים עד כמה הדברים מבלבלים כשמנסים להחליט באיזו משקפת לבחור. הצורה הטובה ביותר כדי לבדוק את הביצועים האופטיים ולהקל על השימוש במשקפת, היא פשוט להגיע לחנות ולהתנסות בכמה שיותר משקפות לפני שמחליטים סופית. עם זאת, להלן חלק מהדברים העיקריים שיכולים לעזור לכם להבין איך לבחור את המשקפת הטובה ביותר עבורכם.

לחצו כאן לדעת > כמה עולים משקפות בעליאקספרס? כמה עולים משקפות באמזון?

הדרך המהירה לבחירת משקפת

מה משמעות המספרים (המפרט) שמופיעים על המשקפת? מספרי הדגם על המשקפת משקפים את חוזק העדשות (כוח ההגדלה) וגודלם (קוטר העדשה). במשקפות של 42 X 8 למשל, “8” הוא יכולת ההגדלה ו” 42 ” הוא הקוטר (במילימטרים) של העדשות.  (כלומר, מקסימום הקרבה של העדשות לאובייקט שבו צופים).  גודל העדשות מסביר מבחינה פיזית את גודל המשקפת ועד כמה אור היא יכולה לצבור. כשמבינים את משמעות המספרים ואיך הם משפיעים על התצפית, אפשר לדעת אם בוחרים משקפת טובה לצפרות, להתבוננות על כוכבים, או כשרוצים להשתמש בה כששטים על ספינה. (בהמשך יהיו עוד פרטים לגבי מפרט המשקפת).

מדוע משקפות עם מפרטים דומים יקרות יותר מאחרות?  מה שנחשב הוא המפרט הפנימי, ואחת מהסיבות העיקריות היא האופטיקה המתקדמת ועד כמה משקפות דומות יכולות לבוא לידי ביטוי בהבדלים מבחינת המחיר במאות דולרים.

אילו מאפיינים נוספים חשובים יש לקחת בחשבון כשרוכשים משקפות? אז קודם כל, חשוב לקחת בחשבון שהעדשות בציפוי בגומא שגם תהיינה אטומות למים ומפני ערפל, שגם נלקח בחשבון במחיר, ותלוי גם בצורכי השימוש, אם זה שווה את השדרוג.

איך לבחור משקפות לשימושים ספציפיים? אם מעוניינים במשקפות למטרה ספציפית עיקרית, כגון צפייה בציפורים, בלוויתנים או באסטרונומיה, ההנחיות הבסיסיות שלהלן, יוכלו לעזור לכם לצמצם את הבחירה. ההגדלה והגודל הם נקודת ההתחלה, אך האופטיקה והמאפיינים אמורים גם להיות גורם לקבלת ההחלטה.

משקפות לתרמילאים ולטיולים רגליים: מאחר שהגודל ומשקל האריזה מהווים את מרכיבי המפתח, אין ספק שתרצו משקפת קומפקטית בהגדלה של פי 8 או 10, וכן עדשות בעלות קוטר שהוא פחות מ-28 (8×25, 10×25, 8×28 ו- 10×28, הן בחירות מצוינות). משקפת בעלת ציפוי גומי, תהיה עמידה יותר, ודגמים שעמידים, או אטומים למים, יעזרו לכם בחשיפתם של מרכיבים שונים.

משקפות לצפרות: מתוך הנחה שאתם פחות חושבים על הגודל והמשקל, תוכלו לקחת בחשבון דגמים בגודל בינוני ומלא (משקפות בגודל של 8×32ו- 8×42, שהן פופולאריות לצפרות). בעוד שהגדלה בעוצמה של 10, עשוייה לעזור בצפייה על בעלי חיים קטנים, משקפות זהות אחרות בהגדלה של 8, יספקו שדה ראייה רחב יותר, שזה המפתח לאיתור ציפורים. העמידות למים היא גם מאפיין חשוב, כמו גם הדגמים שלא יכוסו בערפל כשעוברים מכלי רכב חמים לטמפרטורות קרות יותר בחוץ.

משקפות לצפייה על לוייתנים, חיות בר ולספארי: הדגמים הפופולאריים הם בגדלים של 8×32, 8×42, 10×32ו- 10×42. אם בוחרים בהגדלה גבוהה יותר (10, במקום 8) כשרוצים להיות רחוקים יותר מבעלי החיים, עדיף לבחור בגודל הבינוני (עדשות של 32 מ”מ) מאשר בעדשות בגודל מלא (42 מ”מ), אם מחפשים משהו שהוא קצת יותר קומפקטי. העמידות למים היא גם מאפיין לא רע – ולכן כדאי לבחור בדגמים עמידים למים באופן מלא, עם זאת, לצפייה בלווייתנים מספינה, מאשר מהחוף.

משקפות בזמן חתירה: אם רוצים לצאת לשייט על המים עם קאנו, קיאק, SUP או ספינה לצפייה בלווייתנים, יתכן שתעדיפו בהיקף הגדלה נמוך יותר, כגון 8 או פחות, מאחר שהגבוה יותר (10), עלול להיות מאתגר יותר. יש לבחור בדגם עמיד למים מהסיבות הברורות. הבחירה בגודל 8×32, זה גודל פופולארי.

משקפות לצפייה בכוכבים: לצורך כך, אין ספק שמומלץ למקסם את ההגדלה, כמו גם את היכולת לצבור את האור באופן מלא במשקפת. הבחירה המומלצת היא ב- 10×42או 10×50. אם בוחרים בהגדלה גבוהה יותר, תצטרכו חצובה, כדי שתחזיק את המשקפת בצורה יציבה.

מפרטים להבנת המשקפות

הגודל 

כדי לפשט את הנושא, משקפות מחולקות לקטגוריות שבאות בצורה קומפקטית, בינונית ובגודל מלא, ובהסתמך על הגודל של העדשות שלהן (המספר השני בשמות הדגם). יש לציין עם זאת, שהמגוון מבחינת האופטיקה, התכנון והמבנה, עדיין יכולים להיות דגמים שהם בעלי אותו גודל עדשות, אך יהיו שונים בגודל ובמשקל.

  • משקפת קומפקטית: גודל העדשות לצפייה הוא פחות מ-30 מ”מ 8×25, 10×28) וכו’).
  • משקפת בגודל בינוני: גודל העדשות הוא החל מ-30 מ”מ ל- 40 מ”מ 10×30, 8×32) וכו’).
  • משקפת בגודל מלא: גודל העדשות הוא גבוה יותר מ-40 מ”מ (8×42, 10×50 וכו’).

אם אתם מכניסים את המשקפות לתוך האריזה שלכם, אזי, המודלים הקומפקטיים וקלי המשקל, מומלצים. הדגמים בגודל בינוני, יכולים לתת תמונות בהירות יותר ולהיות נוחות יותר להחזקה במשך תקופות זמן ארוכות. אך לא כך הדבר לגבי משקפות גדולות יותר ובגודל מלא, שעלולות להיות כבדות מדי, מכדי להחזיקן ולתקופת זמן ארוכה.

יכולת ההגדלה

רוב הזמן, בוחרים ביכולת הגדלה שבין 8 או 10, עם זאת, אתם יכולים גם למצוא דגמים בעלי יכולת הגדלה נמוכה יותר או גבוהה יותר.

  • משקפות בעלות יכולת הגדלה של 8: שדה ראייה רחב יותר לצפייה.
  • משקפות בעלות יכולת הגדלה של 10: מעניקות תצפית קרובה יותר ומפורטת יותר.

משקפות בגדלים של 8×25, 8×32 ו- 8×42, מספקות את אותה הגדלה: והאובייקט יופיע פי 8 קרוב יותר מאשר תצפית בעין שאינה מצוידת במשקפת.

הערה לגבי הזום במשקפות: למרות שזה נשמע כפתרון האולטימטיבי, קיים שקלול מבחינת איכות התמונה. אם שוקלים לרכוש משקפות זום, יש להשוותן לעומת כמה דגמים בעלי הגדלה בודדת, לפני שבוחרים סופית.

למרות שלפעמים נראה שיכולת ההגדלה היא תמיד טובה יותר, זה לא תמיד כך. מאחר שההגדלה גם מגבירה את תנועת הידיים, משקפות בעלות עוצמת הגדלה שהיא גבוהה מ-10, גורמת לקושי בצפייה בצורה יציבה, כך שזאת אולי לא בחירה טובה כל כך אם נמצאים על ספינה, או כל אובייקט אחר שזז.

שדה הראייה של המשקפת

ליכולת ההגדלה יש גם השפעה ישירה על שדה הראייה (הגדלה נמוכה יותר מרחיבה את שדה הראייה, ואילו יכולת הגדלה גבוהה יותר מצרה את שדה הראייה).

שדה ראייה צר יותר, עלול ליצור קושי במיקומם של חפצים נעים ו/או קטנים (כגון ציפורים) כשמחפשים למרחק. אותה שדה ראייה קטן יותר, מאפשר גם פחות אור, כך שהתמונות תהיינה מעט יותר חשוכות.

בגלל גורמים אחרים, כגון תכנון העינית, זה גם משחק תפקיד במפרט “שדה הראייה”, וזה מצב שמומלץ לבדוק, כדי לקבל את התמונה האמיתית. מפרט זה קובע את רוחב השטח שאפשר לצפות בו במבט חטוף של 1000 יארד מהמקום שבו עומדים.

יש להיות מודעים לכך שמשקפות עם מפרטים זהים אחרים, יכולים להיות שונים מאד מבחינת שדה הראיה (משהו כמו 90 רגל שרחב יותר ממרחק של 1000 יארד). לפיכך, יש לבדוק תמיד את המפרט כל פעם כשעורכים את ההשוואות הסופיות.

קוטר העדשות של המשקפת

קוטר העדשות משחק תפקיד מרכזי לגבי עד כמה אור המשקפת יכולה לצבור. לזוג משקפות שיש להן את אותם מפרטים בדיוק, הזוג בעל העדשות הגדולות יותר, ילכוד יותר אור, ובהתחשב בתמונה בהירה יותר. (משקפות בעלות איכות אופטית גבוהה יותר, יהיו גם תמונות בהירות יותר).

אישון העין

בפשטות, ניתן לומר שמספר גבוה יותר, פירושו תמונות בהירות יותר. מספר גבוה יותר מצביע על תצפית טובה יותר במצבים בהם האור הוא חלש, ושזה יהיה קל יותר לשמור על תמונה מלאה של האובייקט אם הידיים זזות או רועדות.

גודל היציאה מאישון העין, מחושב באמצעות חילוק הקוטר של עדשות המטרה במספר ההגדלה. למשקפות של 8×42, 42 מתחלק ב-8 בצורה שווה לקוטר היציאה מאישון של 5.25 מ”מ. זה מצביע על גודל ציר האור המגיע לעיניים, וכשהאישונים משתנים מכ-2 מ”מ באור בהיר ל-7 מ”מ בחושך מלא.

  • במצבים באור נמוך, היציאה מאישון העין ב-5 מ”מ או יותר, היא טובה: עם עלות השחר, בין הערביים, או בין עצים צפופים, אפשר לקבל מספר יציאת אישון עין גבוהה, מה שיכול להקל על התצפית.
  • לתצפית באור יום בהיר: גודל היציאה מהאישון היא פחות חשובה, מאחר שכמעט כל המשקפות מציעות יציאת אישון עין העולה על 2 מ”מ.

המרווח בין העיניים למשקפת

כדי לתת מרווח לעיניים, מדובר במרחק המתקיים בין העינית לבין העין, כששדה הראייה כולו נראה. זהו מפרט מרכזי אם מרכיבים משקפיים. 

אם מרכיבים משקפיים, מומלץ לבחור במשקפת עם מרווח בין העיניים שהוא של 11 מ”מ, או יותר.

ברוב המשקפות יש מרחק מתאים בין העיניים שיכול לאפשר לכם להתאימו למרווח המקסימום של העין (המפרט המדובר). זה מבוצע בדרך כלל בכך שמגלגלים כלפי מטה את הגומי של מכסה המשקפת, או בכך שמסובבים את הקולר, כדי לקצר את המרחק מהעין.

הבנת האופטיקה של המשקפות

החומרים מהן העדשות של המשקפות מיוצרות והציפויים

זהו המקום שבו הטכנולוגיות המתקדמות נכנסות למשחק. הזכוכית הצבועה והציפויים שעל העדשות, שנועדו להפחית את ההשתקפות, מתווספים, כדי לקבוע את הבהירות והבהרת התמונה. זהו מרכיב מפתח כשרוצים לבדוק משקפת. זה יוכל לומר לכם עד לאיזה מרחק העיניים יכולות לזהות אובייקטים, ובתורם, עד כמה אתם מוכנים להוסיף לתשלום, כשמדובר באיכות התמונה שאתם רוצים לקבל.

סוג הפריזמה

הפריזמות הם המרכיבים האופטיים שמחזירים את האור מהתמונה, באמצעות המשקפת לעיניים. משקפת ותיקה יותר “פורו פריזמה” (porro Prism””) מאופיינת בעיגולים רחבים בחזית, שאינם מתיישרים עם העיניים. לדגמים של “רוף פריזמה” (“roof prism”) החדשים יותר, יש עינית עם עדשות מיושרות. ההבדל מבחינת המראה, אינו אומר כלום לגבי האיכות האופטית, אך “רוף פריזמות”, מאפשרות למשקפת להיות קטנה וקלה יותר.

ההגנות הקיימות מבחינת מאפייני המשקפות

משקפות עמידות למים ולמזג אוויר

אם משתמשים במשקפת כששטים בקיאק, על ספינה או בנסיעה ברכבת בזמן שגשום, רוצים בוודאי משקפות שעמידות במים או במזג אוויר. יש להיות מודעים גם לכך שהיצרנים לפעמים מתארים כל רמה של עמידות למים כ: “עמידים למים”, למרות שצריך גם לעשות את ההבחנה ביניהם:

  • משקפות עמידות למים בדרך כלל משתמשות בטבעות O (O-rings) כדי לאטום אותן מפני לחות. הן יכולות לשרוד התזה מהירה, אך לא יעמדו בטבילה. (ורוב המשקפות לא). משקפות ברמה כזאת של הגנה, כוללות בדרך כלל בשם הדגם את המילה “עמידות במים”.
  • משקפות שעמידות נגד מזג אויר (או עמידות במים), אינן עמידות במים לחלוטין. הן יכולות לשאת גשם קל, אך לא גשם סוער, וגם לא טבילה במים.

ציפויי גומי למשקפת

זה אמנם לא מספק מידה מלאה של הגנה מפני התרסקות, אך ציפוי הגומי עדיין עוזר לשמור מפני נפילות מינוריות ופגיעות. זהו מאפיין שכדאי לקחת בחשבון כשמתכוונים להשתמש במשקפות בסביבה קצת יותר קשוחה.

משקפות שעמידות בערפל

משקפות יכולות להיות עמידות מפני ערפל כשעוברים מסביבה קרה לסביבה חמה. לא רק שזה מתסכל, זה עלול גם לגרום לנזק פוטנציאלי אם הלחות נכנסת פנימה.

כדי להתמודד עם הערפל, יצרני המשקפות מנקים את האוויר בפנים ומחליפים אותו בחנקן, שאינו מכיל לחות, ולכן גם לא יתעבה. זה מגן מפני הצטברות של ערפל על משטחי העדשה הפנימיים, אך לא על החיצוניים.

במה להתמקד במשקפת שאתם רוצים לרכוש

לרוב המשקפות יש בקרה מרכזית המתמקדת בו זמנית על שני העיגולים. הם גם כוללים טבעת להתאמה “דיופטר” (diopter), כדי להתמקד על עיגול אחד בצורה עצמאית, מה שמאפשר לפצות על ההבדלים בראייה בין שתי העיניים.

אם רוצים להרכיב משקפיים, יש להתחיל בגלגל העיניים כלפי מטה – או לסובב אותם כל הזמן כלפי מטה – לפני שמתחילים.

כדי למקד את המשקפת, יש לעשות כדלקמן:

  1. לכסות את העדשה הימנית* עם כיסוי ולמקד בצורה חדה את מרכז הבקרה על האובייקט המרוחק.
  2. לסובב את המכסה של העדשה השמאלית* ולהתמקד בצורה חדה על בקרת הדיופטר על אותו אובייקט.
  3. זה בוצע. כעת יש לעזוב את הדיופטר כמות שהוא ולהשתמש במרכז הבקרה כדי לקבל את כל המיקוד.

*אם למשקפת יש דיופטר על העדשה השמאלית, יש לחזור על כך עד שמצליחים למקם את מכסה העדפות.

איך לבדוק את המשקפת

כדי לקבל את התחושה לגבי קלות ההתמקדות, ועד כמה נוח לכם עם המשקפות כשהן בידיים שלהם ולראות את הבהירות האופטית וההתבהרות שלהן, צריך להגיע לחנות שבה אפשר לנסות ולבדוק כמה דגמים שאתם רוצים לקחת בחשבון.

אם למוכר אין תרשים בדיקה כדי לצפות בו, אז יש להתמקד על האובייקט בצורה מפורטת על פני החנות. יש לשים לב מקרוב לחדות הכללית ולבהירות התמונה, כמו גם לעקביות של הבהירות וההבהרה בהתבוננות מצד לצד בשדה הראייה שלכם.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם