מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
מתכננים לנסוע למזרח הרחוק ולבקר בטיבט? אז לפני שאתם עושים את דרככם אל האזור האוטונומי הטיבטי, שמלא במראות ייחודיים של שמיים כחולים ותחתם מנזרים טיבטיים שקטים, כדאי לכם להתעדכן בכל הדברים החשובים שבלעדיהם הטיול שלכם בטיבט לא יהיה מושלם.
–
טיילה, כתבה וערכה – ליאור קן-לי
–
מתכננים לנסוע למזרח הרחוק ולבקר בטיבט? אז לפני שאתם עושים את דרככם אל האזור האוטונומי הטיבטי, שמלא במראות ייחודיים של שמיים כחולים ותחתם מנזרים טיבטיים שקטים, כדאי לכם להתעדכן בכל הדברים החשובים שבלעדיהם הטיול שלכם בטיבט לא יהיה מושלם.
דבר ראשון – איך נכנסים?
אולי כבר יצא לכם לשמוע שבכדי להיכנס לטיבט עליכם להצטייד באישור כניסה מיוחד של לשכת התיירות של טיבט. את האישור תוכלו להנפיק במדינות השכנות לסין או בסוכנות נסיעות בצ’נגדו (Chengdu), שנמצאת בסין. אם אתם לא רוצים להסתבך עם האישור, אתם יכולים לבקש מסוכני נסיעות בישראל לסדר לכם את האישור מבעוד מועד. אם אתם מתכננים להיכנס לטיבט דרך סין, עליכם להצטייד גם בוויזה לסין, שאותה תוכלו להשיג דרך השגרירות הסינית בישראל. כמו כן, עליכם לדעת שעשויים להערים עליכם קשיים אם תבקשו להיכנס לשטחה של טיבט לבדכם. באופן רשמי הסוכנויות מעניקות אישור כניסה לטיבט אך ורק לקבוצות.
קיימות שלוש דרכים להגיע אל טיבט וכל הדרכים מובילות ללהסה (Lhasa), עיר בירתה של טיבט.
אתם יכולים להגיע בטיסה, ברכב או ברכבת. הרכבת, שהחלה לפעול בשנת 2006, מחוברת לרשת הרכבות של סין כולה, לכן היא אחת מן הדרכים הפשוטות ביותר להיכנס לטיבט. אתם מוזמנים להיכנס לאתר הרשמי של הרכבת בכדי להתעדכן בתחנות, במחיר הכרטיסים ובזמן הנסיעה המשוער. הגעה בטיסה עשויה להנחית אתכם בטיבט כשאתם לא מוכנים לגובה הרב שמצפה לכם, וכך אתם עשויים לתפוס מחלת גבהים.
כמה אזהרות מסע
תמיד תזכרו שהיחסים בין ממשלת סין לטיבט הם רגישים. הסינים אינם רואים בעין יפה את הטיבטים וכשאתם שוהים בטיבט עליכם לשים לב יתר על המידה לדברים שאתם עושים ואומרים. מומלץ שלא תיקחו לכם למזכרת דגל טיבטי, ספרים שבהם כתובים דברים נגד הממשלה הסינית או חוברות של הממשלה הטיבטית הגולה. כמו כן, תעשו כל מאמץ שלא לומר דבר נגד סין כשאתם נמצאים בטיבט (וגם כשאתם נמצאים בסין). אין לדעת מי מקשיב לכם ואין לדעת איך הוא יגיב. אתם עלולים לסכן את עצמכם בחקירה ארוכה ומייגעת, שבעקבותיה יגרשו אתכם מטיבט, או, אם הדברים שתאמרו יהיו קשים במיוחד, אתם עלולים לסכן את עצמכם במעצר.
ועכשיו – בואו נקפוץ לטיבט
אי שם במערב של סין, בין הרי ההימלאיה להרי קונלון, היא שוכנת, יפה וכפרית ברובה – טיבט. האזור האוטונומי הטיבטי שוכן על רמה, כך שהמישור הממוצע שוכן בגובה של כ-4,000 מטרים מעל פני הים. חלק מן ההרים הגבוהים ביותר בעולם נמצאים סביב לאזור המיוחד הזה. מן הדרום, כאמור, תוכלו למצוא את הרי ההימלאיה, מהצפון את הרי קונלון ומהמערב את שלשלת הקרקורם. למעלה מ-1,500 אגמים פזורים ברחבי טיבט והגשמים שיורדים על ההרים שבאזור תורמים לחלק מן הנהרות המרכזיים באסיה, ביניהם נהר האינדוס. עם נופים שכאלו ואתרי מורשת תרבותיים רבים שפזורים באזור, אתם ללא ספק תמצאו שפע של דברים לעשות בטיבט.
הזמן האידיאלי לביקור
מזג האוויר בטיבט הוא לעיתים לא נעים, כשרוחות חזקות נושבות על פני המישורים הגבוהים וטמפרטורות מקפיאות מבקרות באזור בחודשי החורף. בחודשי הקיץ הטמפרטורות משתנות באופן קיצוני, כאשר לפנות בוקר הן עשויות להיות מקפיאות ובצהריים עשויות להגיע ל-38 מעלות. הזמן האידיאלי לביקור בטיבט, אם כך, הוא לא בעונות הקיצוניות, אלא בעונות האביב והסתיו. בעונות אלו הטמפרטורות מתונות יותר ונוחות לטיול.
–
איפה כדאי לטייל?
תתחילו את הטיול שלכם בלהסה (Lhasa, בטיבטית: ལྷ་ས་)
המקום הראשון שכדאי שתבקרו בו במהלך ביקורכם בטיבט היא העיר להסה, עיר הבירה המנהלית של האזור האוטונומי הטיבטי. העיר ממוקמת על מישור בגובה של 3,490 מטרים ונחשבת לאחת מן הערים הגבוהות ביותר בעולם. יכול להיות שייקח לכם זמן להסתגל אל הגובה הרב, ולכן מומלץ שתשהו בלהסה במשך יומיים לפחות. העיר להסה מפורסמת לא רק בזכות גובהה המרשים, אלא גם ובעיקר בזכות ההיסטוריה התרבותית והרוחנית שהחלה להיווצר בעיר לפני למעלה מ-1,000 שנה. בשפה הטיבטית, פירוש השם להסה הוא “ארץ הבודהה” או “הארץ הקדושה”, ואכן – להסה קדושה וחשובה מאד לעם הטיבטי. העיר משמשת כמרכז התרבותי, הפוליטי והאקונומי של טיבט.
בלהסה תוכלו למצוא שפע של אטרקציות ואתרים לראות. במדריך זה אספק לכם רשימה של חמשת האתרים המומלצים ביותר לביקור בעיר הקדושה:
1. ארמון הפוטלה (Potala Palace) – זהו ארמון עתיק שממוקם בנקודה גבוהה יותר מכל ארמון עתיק אחר בעולם, ואם נדבר במושגים של טיבט – אז הוא אחד מן המבנים המרשימים ביותר באזור. באופן היסטורי, זהו הארמון שבו שהה הדלאי לאמה. בשנת 1994 זכה הארמון בתואר “אתר מורשת עולמית” של UNESCO.
הארמון מורכב משני חלקים: הארמון האדום, שמשמש כמרכז הארמון, והארמון הלבן, שמשמש כאגפים הצדדיים. הארמון האדום נצבע באדום על מנת לסמל את השלטון ואת הכוח, בעוד שהארמון הלבן נבצע בלבן על מנת לסמל את הדת ואת השקט הפנימי. מלבד שני החלקים הללו, תוכלו לראות במקום גם את בית הספר להגיון בודהיסטי, את הגנים שמקיפים את הארמון, כמה חצרות ואפילו בית סוהר. כשתגיעו אל האתר, יהיה עליכם להיכנס מהכניסה המזרחית ולהחתים בכניסה את הכרטיסים שלכם. זמן הביקור הוא מוגבל לשעה אחת בלבד ואין לחרוג ממנה. כשתסיירו בתוך הארמון, כבדו את הבודהיזם הטיבטי – אל תלבשו כובעים או משקפי שמש, אל תעשנו במרחב הפנימי ואל תצלמו את החללים הפנימיים. מותר לצלם רק את האזור שמחוץ לחלל הפנימי של הארמון.
שעות הפתיחה של ארמון הפוטלה: מה-1 במאי עד ה-31 באוקטובר פתוח בין השעות 7:30 ל-18:40. מה-1 בנובמבר עד ה-20 באפריל פתוח בין השעות 9:00 ל-16:00. מומלץ להגיע מוקדם ככל האפשר. המקום יהיה מוצף בתיירים.
–
2. פארק התכשיט (Jewel Park) – זהו פארק הממוקם בפרברים המערביים של העיר להסה, כקילומטר דרום-מערבה מארמון הפוטלה. תוכלו לבקר בפארק לאחר ביקורכם בארמון. הפארק מכסה שטח של 360,000 מטרים מרובעים ונחשב לגן הגדול ביותר שהקים האדם באזור האוטונומי הטיבטי. העבודה על הגן החלה בשנות ה-40 של המאה ה-18, והדלאי לאמה אהב להגיע לכאן ולשוטט בפארק בעונות הקיץ. בפארק תוכלו לשוטט הן בין מראות טבעיים, כמו צמחייה יפהפייה, והן בין מבנים מלכותיים שונים.
שעות הפתיחה של פארק התכשיט: מ-9:00 עד 12:00 בבוקר ומ-15:00 ל-16:00 בצהריים.
–
3. מקדש ג’וקהאנג (Jokhang Temple) – הוא המקדש הקדוש ביותר בטיבט, שמחזיק בתוכו דמות של בודהה העשויה מאבן חן. המקדש צורף לרשימת “אתרי מורשת עולמית” של UNESCO בשנת 2000. המקדש הוקם על ידי המלך גמפו, מנהיגה של הממלכה הטיבטית בין השנים 617-650. על מנת לשפר את היחסים עם הממלכות השכנות לשלו, המלך החליט להתחתן עם נסיכת נפאל ועם נסיכת שושלת טאנג. שתי הנשים הטריות החליטו לרכוש כל אחת פסל של בודהה. המלך החליט להקים מקדש שיאחסן בתוכו את פסל הבודהה של הנסיכה של שושלת טאנג. כשנסיכת נפאל ראתה את המקדש שהקים המלך לכבוד הנסיכה השנייה, התמלאה קנאה וביקשה מהמלך לבנות גם בעבור הפסל שלה מקדש, מרשים לפחות כמו המקדש שהקים בעבור הפסל של הנסיכה הסינית. כך קרה שמקדש ג’וקהאנג הוקם בשנת 647.
הפסל שמוצג במקדש הוא פסל בדמותו של הבודהה סקיאמוני, שבשנות חייו דחה את הרעיון של ‘סגידה אישית’. הוא לא אפשר לאף אחד ליצור פסל בדמותו ולכן הפסל שמוצג במקדש הוא פריט נדיר ביותר. במהלך חייו, עיצב בעצמו שלושה פסלים בלבד ששיקפו את דמותו. הראשון מציג את דמותו בגיל שמונה, השני מציג את דמותו בגיל שתיים עשרה, כאשר היה נסיך הודו, והשלישי מציג את דמותו בגיל מבוגר. כשתבקרו במקדש ג’וקהאנג תוכלו לראות את דמותו של הבודהה בגיל שתיים עשרה.
שעות הפתיחה של המקדש: בין השעות 9:00 ל-18:00
–
4. רחוב בארקור (Barkhor Street) – ממקדש ג’וקהאנג תוכלו להמשיך אל רחוב בארקור, שסובב את המקדש. זהו רחוב עתיק ועגול, שבודהיסטים רבים מגיעים אליו, מתהלכים בו על פי כיוון השעון, מתפללים ומסובבים את גלגלי התפילה מעלות השחר ועד רדת החמה. הרחוב הוא אחד מן הרחובות החשובים ביותר למקומיים והם רואים בו את מקור גאוותם. כשתגיעו אל הרחוב, תוכלו לראות את להסה מנקודת מבט אותנטית ולהבין עד כמה חזקה היא אמונתם של הבודהיסטים. חנויות רבות עומדות משני צדדיו של הרחוב ודוכנים פזורים בכל פינה שלו. ברחוב בארקורתוכלו לרכוש את גלגלי התפילה,סכינים טיבטיים, ציורים וחפצים בעלי ערך דתי. כדאי שתדעו שעל פי המסורת הטיבטית, המוכר מעניק מחיר טוב לקונה הראשון ולקונה האחרון של היום. אז מהרו אל הרחוב מוקדם בבוקר או הישארו בו עד אחרון הקונים! ואל תשכחו את כישורי ההתמקחות שלכם.
–
5. מנזר סרה (Sera Monastery) – בעיר להסה קיימים מנזרים רבים, אך המנזר המומלץ ביותר לביקור הוא מנזר סרה, שמוקדש ל-“פלג הכובע הצהוב”, פלג בבודהיזם הטיבטי. המנזר הוא אחד משלושת המנזרים הגדולים ביותר בעיר. בשפה הטיבטית פירוש השם “סרה” הוא ורד בר, ואת השם הזה העניקו למנזר כיוון שבזמן הקמתו הגבעה שממוקמת מאחוריו הייתה מכוסה בוורדי בר פורחים.
המנזר מורכב משלושה מבנים מרכזיים: אולם אסיפות גדול, מכללה לבודהיסטים והמעונות של הבודהיסטים שמתגוררים במנזר. המנזר מהמם ביופיו וכשתסיירו בו תוכלו לראות שפע של פסלים, ציורי קיר יוצאי דופן וכתבי קודש הכתובים באבקת זהב. דבר נוסף שכדאי שתראו בזמן ביקורכם במקום הוא הוויכוחים שמתנהלים בין הנזירים. כחלק מתהליך הלימוד שלהם, נזירי “פלג הכובע הצהוב” צריכים לערוך וויכוחים אינטלקטואלים על מנת להעמיק את הבנתם ולהמשיך אל שלבי למידה גבוהים יותר. הוויכוחים נערכים במרחב הוויכוחים שבמנזר בכל יום שני עד שישי, החל מהשעה 15:00. כל וויכוח נמשך בדרך כלל כשעה וחצי. גם אם אינכם מבינים את השפה, כדאי שתגיעו בכדי לצפות במחזה. הנזירים לא רק ישתמשו במילים, אלא גם יוסיפו לדבריהם תנועות ידיים. מומלץ להגיע אל אזור הוויכוחים מוקדם, לפני שמתאספים שם כל התיירים, בכדי לראות את הוויכוח בצורה הברורה ביותר.
שעות הפתיחה של המנזר: מ-9:00 עד 16:00
המשיכו מלהסה אל גיאנצ’ה (Gyantse, בטיבטית: རྒྱལ་རྩེ་)
בכדי להגיע אל גיאנצ’ה מלהסה, מומלץ שתשכרו ג’יפ או רכב אחר שבאמצעותו תגיעו אל העירייה המרוחקת. הנסיעה אורכת כ-6 שעות, לכן מומלץ שתצאו לדרך מוקדם ככל האפשר. גבוהה יותר מלהסה, גיאנצ’ה ממוקמת על רמה בגובה של כ-4,000 מטרים. אולי זו הסיבה שעוד לא נהפכה לאתר תיירותי פופולארי כמו להסה וערים אחרות בטיבט. העירייה שמרה על מרבית מן הארכיטקטורה המסורתית המקורית שלה.
שתי האטרקציות המרכזיות בעירייה, שכדאי שתראו, הן:
1. מצודת גיאנצ’ה (Gyantse Dzong) – כשתגיעו אל גיאנצ’ה, סביר להניח שהדבר הראשון שתראו היא את המצודה שניצבת גבוה מעל לעירייה. זוהי מצודה שנבנתה בשנת 1390 ונחשבת היום לאחת מן המצודות העתיקות שנשמרו בצורה הטובה ביותר בטיבט. הבריטים השתלטו על המצודה בשנת 1904, כאשר השתלטו על טיבט. אם תהיו במצב רוח לטיפוסים תוכלו לטפס אל המצודה ולראות מלמעלה נופים יפהפיים של העירייה הקטנה והעמק שמסביבה.
שעות פתיחה של המצודה: מ-8:30 עד 20:30
2. מנזר פלצ’ו (Palcho Monastery) – הוא המנזר המרכזי בעיריית גיאנצ’ה, שהוקם בשנת 1418 לספירה. המנזר מורכב מכמה מבנים, ביניהם הקומבום (Kumbum). הקומבום, לידיעתכם, הוא אוסף רב-קומתי של חדרי תפילה בודהיסטיים. הקומבום שנמצא במנזר זה הוא הקומבום הגדול ביותר שנמצא בטיבט כולה, שמחזיק בתוכו 108 חדרי תפילה. מבנה הקומבום הוא בעל תשע קומות ומתנשא לגובה של 32 מטרים. חמשת הקומות הראשונות שלו הן מלבניות, בעוד שארבעת החומות האחרונות מעוגלות, מה שיוצר מראה ארכיטקטוני ייחודי ומרהיב ביופיו. הקומבום הוא ללא ספק המבנה המרשים ביותר במנזר. ציורי הקיר ועבודות האמנות שתראו בקומפלקס המנזר הן מן היצירות היפות ביותר בטיבט.
שעות הפתיחה של המנזר: מ-9:00 עד 18:00
עשו את דרככם מגיאנצ’ה אל שיגאטסה (Shigatse)
הנסיעה מגיאנצ’ה אל שיגאטסה אורכת כשעתיים וחצי, אך הכול, כמובן, תלוי בתנאי הדרך. גם כאן מומלץ לעלות על רכב שייקח אתכם אל המקום. תנאי הדרך הם בדרך כלל קשים ולא מומלץ לנהוג בכוחות עצמכם אם אינכם מכירים את האזור.
פירוש השם שיגאטסה הוא “הארץ הפורייה”, ואכן – העיר ממוקמת באזור שבו נמצאת האדמה הפורייה ביותר בטיבט. שיגאטסה היא העיר השנייה בגודלה בטיבט וממוקמת בגובה של 3,900 מטרים. היא נמצאת במרחק של רק 300 קילומטרים מהפסגה הגבוהה ביותר בעולם – הר האוורסט. שיגאטסה מפורסמת גם ובעיקר בזכות פאנצ’ן לאמה, אחד מן המנהיגים הבודהיסטים הדגולים ביותר בטיבט, שבחר בעיר כמקום מושבו. סביבתה של העיר מלאה במנזרים, אך אם תבחרו לבקר בשיגאטסה המקום המומלץ ביותר לביקור הוא מנזר טאשילונפו, שנמצא בצדה המערבי של העיר.
מנזר טאשילונפו (Tashilhunpo Monastery) – זהו אחד מששת המנזרים הגדולים של אנשי “פלג הכובעים הצהובים” בטיבט. המקום נוסד על ידי הדלאי לאמה הראשון בשנת 1447. מנזר זה הוא מקום מושבו של פאנצ’ן לאמה והיום נמצאים בו קרוב ל-800 נזירים טיבטים. כשתעמדו בכניסה של המנזר תוכלו לראות את המבנים המפוארים שלו, בעלי הגגות המוזהבים והקירות הלבנים. בתוך המנזר עצמו תוכלו למצוא פסל בדמותו של מאיטרייה בודהה בתנוחת ישיבה. זהו הפסל הגדול ביותר בעולם שמציג את מאיטרייה בודהה בישיבה. הוא מתנשא לגובה של 26.2 מטרים ומעוטר בזהב, פנינים, ענבר, יהלומים ואבני חן אחרות. על יצירת הפסל עמלו 900 אנשי מלאכה במשך תשע שנים. מלבד הפסלים הרבים, תוכלו למצוא במנזר גם ציורי קיר מרהיבים. הציורים מלאים במגוון צורות וצבועים בצבעים עשירים, מה שהופך אותם ליצירת אומנות של האומנות הבודהיסטית.
שעות הפתיחה של המנזר: מ-9:00 עד 17:00 (עם הפסקת צהריים בין 12:00 ל-14:00)
המשיכו לכיוון הר האוורסט – עצרו בעיריית שקאר (Shekar Dzong, בטיבטית: དིང་རི་)
צאו משיגאטסה מוקדם בבוקר ועשו את דרככם הארוכה לעיריית שקאר, הידועה גם בשם טינגרי (Tingri). הנסיעה אורכת כחמש וחצי שעות. העירייה הקטנה הזו, שאוכלוסייתה מונה כ-500 תושבים בלבד, משמשת כנקודת מוצא מצוינת לאנשים שמתכננים לצאת לטיפוס על ההר הגבוה בעולם, כיוון שהיא נמצאת במרחק של כ-60 קילומטרים מן האוורסט. בעבר, שקאר שימשה כנקודת מסחר שבה סוחרים מנפאל החליפו חיטה, אורז וברזל בעבור מלח, חיות משק וצמר טיבטיים.
לא קיימות אטרקציות רבות בתוך העירייה עצמה, אלא בסביבותיה, לכן אתם יכולים לקחת לעצמכם הפסקה מכל ההתרוצצויות ופשוט מאד להישאר בעירייה ולנוח.
לכו לראות את הר האוורסט מקרוב – עשו את דרככם לאוורסט בייס קמפ (Everest Base Camp)
קיימות שתי אפשרויות להגיע אל אוורסט בייס קמפ, המחנה שלמרגלות הר האוורסט, מעיריית שקאר. הדרך הפשוטה ביותר היא לנסוע אל המחנה, אך אם אתם הרפתקנים ונמצאים בכושר מעולה – קיימת גם אפשרות לעשות את הדרך מטינגרי אל אוורסט בייס קמפ ברגל. הטרק אורך כארבעה ימים ועובר דרך עמקים רבים, שבילי עפר וכפרים שבהם תוכלו ללון בלילות. עשו את המסלול הזה רק אם אתם בריאים ומסוגלים להתמודד עם כל תנאי שטח ומזג אוויר. הצטיידו במספיק מזון, מים וקרם הגנה וצאו לדרך.
אם אתם מאלו שמעדיפים להגיע אל המחנה בנסיעה, כדאי שתיסעו על “כביש הגישה לאוורסט” (Everest Access Road) שיוצא מ-“כביש החברות הראשי” (Friendship Highway). אם אתם נוסעים ברכב פרטי, צפו לנסיעה מפרכת. כלי רכב פרטיים יכולים להגיע רק עד מנזר רונגבוק (Rongbuk Monastery) והדרך מטינגרי אל המנזר היא ברובה על כביש עפר. הנסיעה אל המנזר אורכת כ-3 שעות ומהמנזר, שנמצא במרחק של 8 קילומטרים מהמחנה, תצטרכו לבחור בכמה אפשרויות הגעה. תוכלו לבחור ללכת ברגל את שמונת הקילומטרים, לעלות על כרכרת סוסים מקומית או לנסוע במכונית-אקולוגית שמגיעה לקרבת המחנה.
אל תיבהלו מהדרך הקשה – הנסיעה הארוכה משתלמת בסופו של דבר. תוכלו לספר לכל חבריכם שעמדתם למרגלותיו של ההר הגבוה ביותר בעולם! כמו כן, תוכלו לבקר במנזר רונגבוק, ששוכן בגובה של 4,980 מטרים מעל לפני הים ונחשב למנזר שנמצא בנקודה הגבוהה ביותר בעולם. המנזר הוקם בשנת 1902 ומאז עבר מאורעות רבות. קבוצות המחקר הראשונות שהגיעו אל הר האוורסט ביקרו במנזר זה בשנות ה-20 ובשנות ה-30 של המאה ה-20. המנזר נהרס לחלוטין בשנת 1974 ונותר בהריסותיו במשך מספר שנים. החלו לשפץ את המנזר בשנת 1983. בשנת 1989, שריפה פרצה במנזר והשמידה את כל הספרים והבגדים הקדושים שהיו בו. בשנת 2011 CNN הציגה רשימה של המקומות הטובים ביותר להתבודדות. תנחשו איזה מקום הגיע למקום הראשון? אז אם אתם מחפשים קצת שקט ושלווה והרבה מאד קור, כדאי לכם לקפוץ לביקור במנזר רונגבוק!
לפני שאתם עושים את דרככם אל האזור, אל תשכחו להצטייד במעילי חורף, בכפפות, בכובעי צמר, בצעיפים ובמגפיים טובות. אתם אולי תגיעו רק אל מרגלותיו של הר האוורסט, אבל אין זה אומר שלא יהיה קר. מאד קר.
עכשיו נותרו לכם שתי אפשרויות – לעלות על הר האוורסט או לעשות את דרככם חזרה אל להסה ומשם – הביתה.
–
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.