מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 14 דקות–
קרדיט לתמונה ראשית: ויקי מדיה לפי רישיון Creative Commons ייחוס-שיתוף 3.0
עריכה לשונית: ליאור קן-לי
עמק הלואר (Loire Valley) הוא אחד מן האזורים המקסימים ביותר בצרפת, שממוקם בלבה של המדינה ומשתרע לאורך הקטע המרכזי של נהר הלואר, הנהר הארוך ביותר בצרפת. בעמק הלואר לא יחסר לכם דברים לראות ולעשות. האזור מלא בנופים עוצרי נשימה, בכפרים ציוריים ובטירות מרשימות שנבנו על ידי אצולת צרפת בתקופה שלפני המהפכה הצרפתית. כל אלו זיכו את העמק בתואר “אתר מורשת עולמית” של UNESCO בשנת 2000. בעונות השנה השונות תוכלו ליהנות מפסטיבלים שונים ואם אתם אוהבים לטעום יינות, תוכלו למצוא כאן, בעמק הלואר, כרמים רבים שבהם תוכלו לטעום מהיינות המשובחים של האזור. לאחרונה נוסף אל האזור גם שביל אופניים מסודר באורך של כ-800 קילומטרים, שיאפשר לכם לגלות את עמק הלואר דרך גלגלי האופניים.
במדריך זה אציג בפניכם את חמשת הדברים שכדאי לראות ולעשות בעמק הלואר.
תוכלו למצוא רעיונות נוספים לפעילויות במאגר פעילויות בעמק הלואר.
מקומות לינה מומלצים בעמק הלואר
הדבר הראשון – תיסעו באופניים לאורך נהר הלואר
אם אתם אוהבים לרכב על אופניים, שביל האופניים שעובר דרך עמק הלואר, Loire à Vélo הוא אחד משבילי האופניים המקסימים והמהנים ביותר. יותר מ-700,000 רוכבי אופניים עוברים את המסלול הזה בכל שנה. הוא יוצא מהכפר הקטן Saint-Brevin-les-Pins ששוכן לצד החוף האטלנטי וממשיך עד לכפר Cuffy שבאזור Cher. המסלול מחולק לקטעים, כך שאם אתם לא בכושר ואין לכם זמן לעבור את המסלול מתחילתו ועד סופו, אתם תמיד יכולים לבחור באחד מן הקטעים, שאורכים לכל היותר ארבע שעות רכיבה, וליהנות מחלק קטן של שביל האופניים. מרבית מן הקטעים אינם עולים על אורך של 40 קילומטרים. אנשים עמלו על תכנון המסלול במשך שנים, מאז שנת 1995, לכן אתם יכולים להיות בטוחים שהוא מסודר להפליא, בטוח ביותר ומלא באטרקציות נהדרות. המסלול עובר דרך שמונה עשרה טירות שבנויות לאורך נהר הלואר ודרך יותר מ-10 יישובים ציוריים ומיוחדים, כל אחד בדרכו. את המסלול תוכלו לעבור בקצב שלכם, לעצור כדי לבקר במקומות המעניינים אתכם או לעשות הפסקה על גדות נהר הלואר.
כדי ללמוד עוד על שביל האופניים של עמק הלואר, אתם מוזמנים להיכנס לאתר האינטרנט הרשמי של Loire à Vélo. באתר תוכלו לקרוא על האתרים שתראו בדרך, לקבל הצעות למסלולי רכיבה אם אינכם מעוניינים לעבור את המסלול המלא, ללמוד על מקומות שבהם תוכלו לשכור זוג אופניים לרכיבה, ולמצוא מקומות לינה שתומכים ברוכבי אופניים ויכולים לאחסן אצלם את האופניים שלכם בזמן שאתם יוצאים לסייר רגלית באזור. כמו כן, תוכלו למצוא את פרטיהם של מדריכי רכיבה, שיוכלו ללוות אתכם לאורך המסלול ולאפשר לכם לרכב על פני השבילים בראש שקט יותר.
איך תגיעו אל שביל האופניים?
קיימות דרכים רבות להגיע אל Loire à Vélo. רשת הרכבות של צרפת מחוברת לכמה מן הערים שנמצאות לאורך מסלול הרכיבה, ביניהן Orléans, Blois, Tours, Angers ו- Saint-Nazaire. קיימות גם רכבות שאתם יכולים להעלות אליהן את זוג האופניים שלכם. אם קיים על הרכבת לוגו של אופניים, פירוש הדבר הוא שאתם יכולים לאחסן את האופניים שלכם בתא המיועד לכך. אין צורך לבקש אישור מראש, אבל יש לזכור שהמקום על הרכבת הוא מוגבל ואתם עלולים שלא למצוא מקום לאופניים שלכם.
תוכלו גם להגיע אל שביל האופניים באמצעות אוטובוס, אך כדי להעלות זוג אופניים אל האוטובוסים עליכם להזמין מקומות מראש. על מנת שרוכבי האופניים לא יצטרכו לחצות את גשר Saint-Nazaire, מספר מוגבל של רוכבים בכל פעם מורשים לעלות על קו N°17 שעובר בין Saint-Brevin-les-Pins ל-Saint-Nazaire.
האפליקציה החדשה של שביל האופניים
לאחרונה, ב-1 במרץ, אנשי שביל האופניים של עמק הלואר החליטו להשיק אפליקציה חדשה שתשעשע אתכם לאורך המסלול וכמובן, תעזור לכם לנתב את דרכיכם בין האטרקציות השונות. האפליקציה משתמשת בטכנולוגיית GPS על מנת להראות לכם את הדרך הנכונה ולא דורשת מכם חיבור לאינטרנט. האפליקציה תפרוס בפניכם את מפת הדרכים של ה- Loire à Vélo, את האטרקציות שלאורכו ואת השירותים השונים שבהם תוכלו להיעזר במהלך המסע שלכם. אבל האפליקציה לא רק תעניק לכם מידע רלוונטי על המסלול, אלא גם תאתגר אתכם באתגרים משעשעים. האפליקציה תעניק לכם גביעים ותעודות ווירטואליות. אם, למשל, תסעדו בלפחות שלוש מסעדות לאורך המסלול, תזכו בתואר “נהנתן”, בעוד שאם תבקרו בשלוש טירות תזכו בתואר “אוהב טירות”. אם תהיו אלופים ותשלימו את המסלול, תזכו בתואר הכבוד – “מלך ה- Loire à Vélo”.
האפליקציה פועלת בשפה הצרפתית והאנגלית במכשירי ה-iPhone וה-Android.
הדבר השני- בקרו בטירות המרשימות ביותר שבעמק
עמק הלואר מפורסם הודות לטירות היפהפיות הפזורות בו, שנבנו לפני מאות רבות של שנים ועדיין נראות חינניות ומרשימות כמו ביומן הראשון. בזכות ההיסטוריה הרבה שטמונה בכל אחת מן הטירות ובזכות מראן המקסים, הטירות שבעמק הלואר זכו בתואר “אתר מורשת עולמית” של UNESCO. בעמק הלואר קיימות עשרות טירות שבהן אפשר לבקר, אך במדריך זה אצמצם לכם את האפשרויות לחמש הטירות המרשימות ביותר שבעמק. חמש הטירות, דרך אגב, נמצאות לאורך מסלול האופניים Loire à Vélo.
טירת שנונסו (Château de Chenonceau) היא אחת מן הטירות האהובות ביותר על המבקרים בעמק הלואר. טירת שנונסו המקורית נשרפה בשנת 1411 על ידי כוחות מלכותיים. היום תוכלו לראות טירה יפהפייה שנבנתה בתקופת הרנסאנס הצרפתי, שמשלבת בתוכה אדריכלות גותית מאוחרת עם אדריכלות מתקופת הרנסאנס המוקדמת. החינניות של הטירה זיכתה אותה בכינוי “טירת הגבירות”.
מבחוץ, תוכלו להתרשם מהקשתות המרשימות שעוברות מעל למימי נהר השר (Cher River). קתרין בריסונה החלה לעצב את הקשתות בשנת 1515, וגברתו של אנרי ה-II, דיאנה דה פואטייה, הייתה זו שציוותה על הקמתו של הגשר בעל הקשתות שאתם רואים היום, שמחבר את מבנה הטירה לגדה הנגדית של הנהר. דיאנה דה פואטייה התגוררה בטירה במשך שנים רבות והוסיפה לסביבותיה גנים יפהפיים, אך בשנת 1559, לאחר מותו של אנרי ה-II, האלמנה שלו, קתרין דה מדיצ’י, עברה להתגורר בטירה ועיצבה בשנת 1577 את גלריית הנשפים שמשתרעת לאורך הגשר.
אך היופי של הטירות לא נראה רק על הקירות החיצוניים של הטירה, אלא גם בתוכה. אם תיכנסו אל תוך טירת שנונסו, תוכלו להתרשם משטיחי הקיר הצבעוניים, מיצירות האמנות התלויות על הקירות והרהיטים שממלאים את החדרים השונים של הטירה. תוכלו להציץ בחדר השינה של דיאנה דה פואטייה, בחדר השינה של קתרין דה מדיצ’י ובחדר העבודה הירוק של קתרין דה מדיצ’י, שממנו שלטה בצרפת ביד רמה. תוכלו גם לבקר בגלריית הנשפים שהיא הקימה לאורך הגשר, שבה ערכה המלכה מסיבות פרועות וססגוניות. הגלריה משתרעת לאורך של שישים מטרים, רוחבה הוא שישה מטרים ו-18 חלונות מאירים את חללה הפנימי. מהגלריה תוכלו להמשיך אל הגנים שצומחים סביב לטירה. בגן של קתרין תוכלו להסתובב בין שיחי הוורדים שמדיפים ניחוח מתוק, ובגן של דיאנה להתרשם ממגוון הפרחים הצבעוניים שצומחים במקום. ביולי ובאוגוסט הגנים פתוחים גם בשעות הלילה, כך שתוכלו לשוטט בהם בשלווה וליהנות מהמוזיקה האיטלקית הקלאסית שתתנגן לכם ברקע. אם אתם מגיעים אל הטירה בקיץ הקרוב, תוכלו גם ליהנות מהמבוך החדש שמוקם בשטח הטירה. המבוך נבנה על פי תוכניותיה המקוריות של קתרין דה מדיצ’י, בצורה מעוגלת. אם אתם מגיעים עם ילדים, אתם יכולים לעצור ב-“פארק החמורים” שנמצא ליד שערי הכניסה אל שטח הטירה. בפארק הקטן תוכלו ל התבונן בחמורים, בברווזים שמסתובבים באזור ואם יתמזל מזלכם, אז גם בכמה סנאים.
בשטח הטירה תוכלו למצוא מסעדה, אזור פיקניק, חנות מזכרות ומוזיאון שעווה שמציג את דמויותיהן של הנשים שהקימו את הטירה. שעות הפתיחה של הטירה משתנות בהתאם לעונה, אך בדרך כלל הטירה נפתחת בשעה 9:00 בבוקר ונסגרת בשעה 18:30 בערב. כדי להתעדכן בשעות הפתיחה הרלוונטיות לביקורכם ובפרטים נוספים שיכינו אתכם לביקור בטירה, אתם מוזמנים להיכנס לאתר הרשמי של טירת שנונסו.
קלו לוסה (Clos Luce) היא לא בדיוק טירה, אך ללא ספק כדאי לבקר בה. היא ממוקמת בעיריית אמבואז ומחוברת באמצעות מנהרה לטירת אמבואז (Château d’Amboise). אז למה, אם כך, שלא תבקרו רק בטירת אמבואז? משום שהקלו לוסה היה מקום מגוריו האחרון של האמן הנודע ליאונרדו דה וינצ’י, בעוד שטירת אמבואז הייתה בעבורו רק מקום עבודה. בביקורכם בעירייה תוכלו לשלב בין השתיים.
סיפורה של קלו לוסה מתחיל בשנת 1471, כשלואי האחד עשר, מלך צרפת, העניק את המבנה הורוד הזה, הבנוי מאבני טוף, לנער המטבח הנאצל שלו. באותם הימים המבנה היה מוקף במערך מבוצר, אך היום כל מה שנותר באתר הוא מגדל שמירה. רק כמה עשרות שנים מאוחר יותר, בשנת 1516, המלך פרנסיס ה-I הזמין את ליאונרדו דה וינצ’י לביקור על מנת להציע לו מקום עבודה. “כאן תהיה חופשי לחלום, לחשוב ולעבוד,” המלך כתב לדה וינצ’י במכתב ששלח לו, והאמן הגדול החליט לקבל את הצעתו ולהגיע אל צרפת. יש הטוענים שהוא לקח עמו את “המונה ליזה” המפורסמת ושהשלים אותה בזמן שהותו בקלו לוסה. ליאונרדו דה וינצ’י זכה לתואר “הצייר, המהנדס והארכיטקט הראשי של המלך”.
אם אתם אוהבים אמנות ומעריצים של ליאונרדו דה וינצ’י, קלו לוסה היא מקום שאסור לכם לפספס בזמן ביקורכם בעמק הלואר. כשתיכנסו אל תוך המבנה, תוכלו לעשות את דרככם אל חדר השינה של דה וינצ’י ולהתפעל מהנוף המרשים שנשקף מחלונו. האמן יכול היה לראות את טירת אמבואז בכל פעם שקם בבוקר. מחדר השינה תוכלו להמשיך אל חדר העבודה של הגאון. בחדר זה תוכלו לראות את הרישומים השונים שלו ואת תוכניותיו הארכיטקטוניות המורכבות. ולא כולם יודעים, אבל ליאונרדו דה וינצ’י היה גם מהנדס. בבית המגורים האחרון שלו תוכלו לרדת אל ארבעת המרתפים ולגלות את המצאותיו השונות של ליאונרדו. תגלו כיצד הוא ראה בדמיונו טנקים, הליקופטרים, כלי תעופה ועוד כלי תחבורה רבים. בשטחים הפתוחים שסובבים את המבנה הוורדרד תוכלו לראות מודלים מוגדלים של רעיונותיו, ביניהם את הטנק המשונה שתכנן. קיימים אינספור דברים לראות ולגלות בקלו לוסה. אחרי סיור במקום, תדעו פרטים רבים יותר על אחד מגדולי האומנים, ששילב בין הרוח למדע.
שעות הפתיחה של קלו לוסה: בינואר בין 10:00 ל-18:00, מפברואר עד יוני בין 9:00 ל-19:00, מיולי עד אוגוסט בין 9:00 ל-20:00, מספטמבר עד אוקטובר בין 9:00 עד 19:00 ומנובמבר עד דצמבר בין 9:00 ל-18:00.
כדי ללמוד עוד על המקום לפני הגעתכם, אתם מוזמנים להיכנס לאתר הרשמי של קלו לוסה.
אתם יכולים להמשיך מהקלו לוסה אל טירת אמבואז, שנמצאת במרחק של 500 מטרים מהמקום. הטירה בנויה על צוק ומשקיפה על גשר חשוב מבחינה אסטרטגית, שעובר מעל נהר הלואר. בנייתה של הטירה החלה במאה ה-11 והפכה במהרה לאחת מן הטירות האהובות על מלכי צרפת. בשנת 1492, כשהגיע אליה המלך שארל השמיני, הוא החליט לבנות אותה מחדש בסגנון הגותי המאוחר. שלוש שנים לאחר תחילת השיפוצים הצטרפו לצוות הבנאים שני בנאים איטלקיים שהחליטו להוסיף לטירה מספר אלמנטים מסגנון הרנסאנס. כך הפכה טירת אמבואז לטירה הראשונה בצרפת שכללה אלמנטים כאלו.
למידע נוסף על הטירה, אתם מוזמנים להיכנס לאתר הרשמי של טירת אמבואז.
הטירה השלישית שאציג בפניכם היא טירת וילאנדרי (Château de Villandry). זוהי אמנם לא הטירה המפוארת או המרשימה ביותר בעמק הלואר, אך הגנים שסובבים אותה הם ללא ספק תאווה לעיניים. הטירה, שממוקמת בקומונת וילאנדרי, היא מהטירות האחרונות שנבנו לאורך נהר הלואר בתקופת הרנסאנס. בטירה לא שכנו מלכים, אלא שכן בה שר הכספים של המלך פרנסיס ה-I. השר פיתח לא רק את הטירה, אלא גם את הגנים שמסביבה. במאה ה-18 הגנים הורחבו ונהפכו לגנים בסגנון אנגלי, אולם בין השנים 1908 ל-1918 החליטו להחזיר לגנים את מראם המקורי, שהוקמו בסגנון הרנסאנס. היום, כשתתהלכו בין הגנים צפו להתפעל בכל רגע ורגע, מהשיחים הקצוצים במדויק, מארוגות הפרחים הצבעוניות ומהמזרקות היפות. מומלץ לבקר בטירה בין אפריל לאוקטובר, כדי שלא להגיע בעונה הלא נכונה של השנה, כשהמקום מלא בשלג או כשהפרחים אינם מלבלבים.
שעות הפתיחה של הטירה והגנים: מדי יום החל מהשעה 9:00. שעת הסגירה היא בהתאם לעונות השנה.
למידע נוסף על הטירה והגנים, אתם מוזמנים להיכנס לאתר הרשמי של טירת וילאנדרי.
טירת בלואה (Château of Blois) היא טירה יפהפייה שמעטרת את גדת הנהר של העיר בלואה. במהלך המאה ה-16, שישה ממלכי צרפת התגוררו בטירה זו וכל אחד מהם השפיע על ההיסטוריה והעיצוב של טירת בלואה בדרכו. בחצר הפנימית של הטירה תוכלו להתרשם מהמבנים השונים. כל קיר מייצג סגנון ארכיטקטוני אחר. תוכלו לראות שם קירות לבנים אדומות מתקופת ימי הביניים וקירות מאבנים לבנות מסודרות להפליא. אך הדבר היפה ביותר שיש לראות בטירת בלואה הוא את מופע האורות והצלילים שמתקיים בשטחה. במשך 45 דקות תוכלו ליהנות מסיפור מהפנט על אהבה, דרמה ומיסטורין שהתרחש בטירה על פי כתב ידו של ההיסטוריון אלאיין דקוקס. אורות צבעוניים ירקדו על פני חזית הטירה המוחשכת ומוזיקה ייחודית תתנגן לה ברקע. אם אתם מעוניינים לשמוע את המופע בשפה האנגלית, תשתדלו להגיע אל הטירה ביום רביעי. המופע מתקיים בחודשי הקיץ ומתחיל בדרך כלל בשעה 22:00 בלילה.
שעות הפתיחה של הטירה: מה-2 בינואר עד ל-31 במרץ בין השעות 9:00 ל-12:30 ובין 13:30 ל-17:30.
מה-1 באפריל עד ה-30 ביוני בין השעות 9:00 ל-18:00.
מה-1 ביולי עד ה-31 באוגוסט בין השעות 9:00 ל-19:00.
למידע נוסף, אתם מוזמנים להיכנס לאתר הרשמי של טירת בלואה.
הטירה החמישית והאחרונה שאציג בפניכם היא טירת אנג’ר (Château d’Angers). זוהי טירה הממוקמת בעיר אנג’ר (Angers), על רכס סלעי המשקיף על נהר המיין. הטירה הוקמה במאה התשיעית והורחבה לגודלה הנוכחי במהלך המאה ה-13. אך מי שמגיע אל הטירה לאו דווקא מגיע אליה בשל המראה החיצוני שלה, שאינו מרשים במיוחד, אלא בכדי לראות את שטיח הקיר הדרמטי שנמצא בתוכה, ומציג את סצנת האפוקליפסה. שטיח הקיר העצום, שהכנתו הושלמה בשנת 1382, מוצג בגלריה מוחשכת בתוך הטירה ומחולק לשישה חלקים, כשכל חלק מציג קטע אחר של הסיפור. בשטיח רקומים הסיפורים האחרונים מהברית החדשה: כיצד חזר ישו מן המתים, כיצד ניצח את מרשעי העולם וכיצד נראה קץ הימים. הצבעים ששזורים בתוך השטיח עשירים ושופעי חיים, והדמויות שמוצגות עליו מפורטות לפרטי פרטים, מה שמגביר את הזעזוע כשמסתכלים על שטיח הקיר.
שטיח הקיר של אנג’ר הוא אחד מהפריטים הצרפתיים העתיקים ביותר ששרדו מימי הביניים. בזמן מלחמת מאה השנים שהתחוללה בין אנגליה לצרפת שטיח הקיר שימש גם כהצהרה פוליטית. לפני הגעתכם אל טירת אנג’ר מומלץ לקרוא קצת על האפוקליפסה, בכדי שתהיו בעניינים ותבינו מה אתם רואים.
שעות הפתיחה של הטירה: מה-2 במאי עד ה-4 בספטמבר בין השעות 9:00 ל-18:30.
מה-5 בספטמבר עד ה-30 באפריל בין השעות 10:00 ל-17:30.
הדבר השלישי – תבקרו בקתדראלת בורז’ (Bourges Cathedral)
אם תעצרו בעיר בורז’ שבעמק הלואר, תוכלו לבקר במגוון של אתרים היסטוריים ומעניינים. כעיר הבירה של ממלכת צרפת תחת שליטתו של המלך צ’ארלס השביעי, העיר מלאה בהיסטוריה ובאתרי תרבות. היא גם נחשבת לאחת מן הערים הירוקות ביותר בצרפת, עם מספר רב של פארקים ציבוריים וגנים בתוכה.
אחד מן האתרים המומלצים ביותר לביקור בעיר בורז’ היא קתדראלת בורז’. זוהי קתדראלה רומית קתולית, המוקדשת לקדוש סטפן, שנבנתה במאה ה-12. היא אחת מן הקתדראלות הקתוליות הגדולות ביותר בצרפת וצורפה בשנת 1992 לרשימת “אתרי המורשת העולמית” של UNESCO. הבנאים של הקתדראלה החליטו לבנות אותה על פי מבנה הנוטר-דאם שבפריז. כשתיכנסו ותראו את חלונות הוויטראז’ שמעטרים את קירותיה של הקתדראלה תעמדו מולם נפעמים. חלונות אלו, שעוצבו במאה ה-12 ובמאה ה-13, מספרים את סיפורי התנ”ך בצורה מעוררת השתאות. חלונות אחרים יראו לכם את חייו של ישו ואת יום הדין האחרון, את מריה הקדושה, את שניים עשר הקדושים ואת הקדושים הנוצריים השונים. את החלון המרשים ביותר תוכלו למצוא באזור המקהלה. חלון זה מציג את סיפורם של הבן הנדיב, יוסף במצרים ואת חזון אחרית הימים. מתוך 25 חלונות וויטראז’ שנוצרו עבור הקתדראלה, מספר מדהים של 22 חלונות שרדו את כל השנים שעברו עליהם. הקתדראלה משמשת כמקום מושבם של הארכיבישופים של בורז’.
שעות הפתיחה של הקתדראלה: מאפריל עד ספטמבר בין השעות 8:30 ל-19:15; מאוקטובר עד מרץ בין השעות 9:00 עד 17:45.
הדבר הרביעי – שוטטו בגנים היפים ביותר שבעמק הלואר
עמק הלואר הוא אחד מן המקומות היפים ביותר בצרפת, לכן אין זה פלא שהוא מלא בגנים יפהפיים. אם אתם אוהבים להסתובב בין ארוגות פרחים, להתפעל מהססגוניות של הפרחים ולהגדיר צמחים, כדאי לכם לבקר באחד או יותר מן הגנים שנמצאים בעמק הלואר. וכיוון שנדמה שהאפשרויות הן אינסופיות, אציג בפניכם אך ורק את ארבעת הגנים היפים ביותר שבעמק הלואר, כדי שלא תצטרכו לשקוע בהתלבטויות.
במרחק של כשעה נסיעה מהעיר בורז’, לצד הגדה המערבית של נהר אלייה (Allier River), שוכן הכפר אפרמון (Apremont-sur-Allier). הכפר נחשב לאחד מן הכפרים היפים ביותר בצרפת, יחד עם מספר כפרים נוספים שנמצאים בעמק הלואר. הכפר הוקם בתקופת ימי הביניים והמבנים היפים שלו נשמרו היטב עד היום. הגן של כפר אפרמון הוא מהגנים המלבבים ביותר שתראו באזור, עם סדרה של בריכות קטנות, מפל ואגם קטן שמספקים את התפאורה המושלמת לגן מהחלומות. בכניסה אל הגן תוכלו לראות קטע שקיבל השראה מ-“הגן הלבן” שבאנגליה, ולאורכו צומחים שיחים, פרחים לבנים ועצים בעלי עלים כסופים. השדות, שבעבר היו מקום המרעה של שוורים שחרשו את אדמותיו של הכפר, נהפכו למדשאות רחבות המוקפות בארוגות פרחים ובעצים נדירים. הגשר הקטן שחוצה את האגם מעוצב בסגנון סיני, כשבמרכזו תוכלו לעמוד מתחת לפגודה קטנה, שצבועה באדום ובצהוב. ביתן טורקי עומד בין הצמחייה של הגן ומבנה בסגנון רוסי עומד בנקודה מושלמת שממנה אתם יכולים להשקיף על הנהר ועל בתי הכפר. במבנה הרוסי היפהפה תוכלו להתרשם משמונה לוחות שמציגים את המסע הדמיוני של בובות “הקומדי האיטלקי” ברחבי העולם, אל ארצות כמו סין, אפריקה והודו. הבובות אפילו הגיעו לכפר אפרמון!
מלבד הגן, תוכלו לבקר גם ב-“מוזיאון הכרכרה” שממוקם בתוך הכפר. המוזיאון נמצא בתוך מבנה ששימש בעבר כאורווה שבה התגוררו הסוסים של אנשי הכפר. המבנה נבנה בשנת 1752 ושימש כמפעל לייצור בקבוקי זכוכית עד לסגירתו במהלך המהפכה הצרפתית. באורווה תוכלו לראות חמישה עשר תאים שבהם חיו הסוסים ולצד כל תא תוכלו לקרוא את שמו של הסוס שהתגורר בתוכו. במוזיאון עצמו תוכלו להתרשם מן הכרכרות המרשימות שנבנו במהלך המאה ה-19.
שעות הפתיחה של הכפר: מה-31 במרץ עד ה-30 בספטמבר בין 10:30 ל-12:30 ובין 14:00 ל-18:00.
למידע נוסף על הכפר, אתם מוזמנים להיכנס לאתר של כפר אפרמון.
במרחק של כשעה נסיעה דרומה מהעיר בורז’, תוכלו למצוא את Prieuré d’Orsan, מבנה שבעבר שימש כמנזר ועכשיו מהווה אתר היסטורי המוקף בגנים נפלאים. כמו כן, אם תרצו להעביר באזור המקסים הזה את הלילה, תוכלו למצוא בתוך המנזר לשעבר שבעה חדרי אירוח נאים ונעימים. הגנים שמסביב למבנה מתפרסים על פני שטח נרחב ומלאים במעברים צרים שמעליהם קשתות עץ, גדרות קצוצות של צמחייה ירוקה ושבילי אבן מתפתלים. כל אלו מוסיפים לאווירה הקסומה של המקום.
תוכלו לבקר ב-“גן מרי” החדש, שמלא בוורדים וורודים ולבנים, שמטפסים מעל לקשתות ולסוכות ומסביב לעמודי העץ האופייניים לגינות. מגן הוורדים תוכלו להמשיך אל “שביל גרגירי היער”, שיוביל אתכם אל מטע התפוחים, שם צמחו בעבר עצי אגסים. היום תוכלו להתבונן ביותר מעשרים עצי תפוחים שגדלים כאן. ולקינוח, תוכלו להמשיך אל “גן המטבח”, שמלא בעשבי תיבול ובירקות שונים שאפשר לזרוק לסלט. מסעדת Table d’Orsan שעומדת בסמוך לאתר משתמשת כמעט בכל ארוחה בירקות שגדלים בגינה זו.
אחד מן הגנים המיוחדים ביותר ב- Prieuré d’Orsan הוא “גן המבוך”. בגן זה תוכלו לראות מבוך עתיק, שלפני שנים רבות הפך לסמל הנוצרי שסימל את המסע הקשה אל גן העדן. המבוך מורכב מקירות של מטעי פירות. כשתנסו לעשות את דרככם אל היציאה תראו משני צדדיכם אגסים, ענבים, עשבי תיבול שונים וביניהם גם כמה פרחים.
שעות הפתיחה של הגנים: מה-27 באפריל עד ה-29 בספטמבר בין 10:00 ל-19:00.
למידע נוסף על הגנים, אתם מוזמנים להיכנס לאתר הרשמי של Prieuré d’Orsan.
אם תמשיכו מזרחה מ- Prieuré d’Orsan במשך כחצי שעה, תגיעו אל גני דרולו (Jardins de Drulon). הגנים סובבים את טירת דרולו, שמוקפת במשטחים הכפריים של אזור ברי. הטירה נבנתה במאה ה-15 ושופצה במהלך המאה ה-17. אחרי שנים של הזנחה, הזוג הנדריקס רכשו את הטירה ואת אדמותיה בשנת 1998 והחלו להוסיף לה עוד ועוד פרטים ולטפח את גניה.
בכניסה אל הגנים, תעברו דרך שביל שמוקף בעצי אלון עתיקים ואז, אחרי כמה צעדים, ייחשפו בפניכם הגנים בשיא תפארתם. הצבעוניות של הפרחים תהפנט את עיניכם, הניחוחות הנעימים ימלאו את האוויר שסביבכם ומראה הצמחים המטפסים על הקשתות, על קירות הטירה והפרגולות יקסים אתכם. בגני דרולו תוכלו לראות את כל מה שאתם מצפים לראות בגנים. תבקרו בגן הפרחים, שיציג בפניכם ארוגות של פרחים צבעוניים: כחולים, ירוקים, לבנים, צהובים, וורודים, אדומים וכל צבע אחר העולה על הדעת. ומגן הפרחים תוכלו להמשיך אל “גן הפרא”. שם תצעדו על פני שביל הליכה רומי בין עצים יפים, תגיעו אל אגם קטן ותמשיכו אל נקודה שממנה תוכלו לראות את הנוף המרהיב של העמק. אם תרצו, תוכלו להמשיך משם אל “הגן הסודי”, שממוקם מאחרי למגדל של הטירה. בתוך הגן תוכלו להתבונן בתנור אפיית הלחם ובביתן היונים. אך הדבר היפה ביותר בגנים של טירת דרולו הם הפסלים האמנותיים שמוצבים בגנים השונים ומתאימים את עצמם באופן מקסים לנוף.
שעות הפתיחה של הגנים: מה-20 באפריל עד ה-1 באוקטובר בין 10:00 ל-19:30.
אם תמשיכו אל העיר אורלינס (Orléans), תוכלו לעצור לביקור בפארק הצמחים של העיר, Parc Floral de La Source. זהו פארק עצום, שעשרות אלפי מבקרים מגיעים אליו מדי שנה, מה שהופך אותו לגן המבוקר ביותר באזור. הגנים הוקמו לראשונה בשנת 1967, לכבוד אירוע הפרחים הבינלאומי שהתרחש באותה שנה. אתם יכולים לשוטט להנאתכם בשטח הפארק, על השבילים המסומנים או על פני המדשאות הרחבות. אחד מן הגנים הראשונים שתראו אחרי כניסתכם אל הפארק יהיה “גן הצורות”. בגן זה תוכלו לראות עצים הגזוזים בצורות של עננים מעוררי דמיון. מלבד גן הצורות תוכלו לראות ולשוטט גם בין גינת הירקות, להיכנס אל ביתן הפרפרים ולהתהלך על פני המדשאות הפרחוניות, שמגיעות לשיא תפארתן בעונות הקיץ והאביב.
השוטטות בפארק וודאי תעורר בכם חשק לקרוא או לשחק באיזה משחק קליל. אם אכן יתעורר בכם חשק כזה, לא תצטרכו לחפש בנרות בכדי למצוא משהו לקרוא או כלי שבאמצעותו תוכלו לשחק. מהבוטיק שבפארק תוכלו להשאיל ספרי קריאה, מגזינים וכלים למשחקי קרוקט ונוצית. כך תוכלו לחבוט בכדורי נוצה להנאתכם. אחרי המשחק, וודאי תהיו רעבים. גם אז, תוכלו לפנות אל אזור הבוטיק ולהזמין לעצמכם משהו לאכול. את האוכל תוכלו לאכול על שולחנות הפיקניק שפרוסים לאורך הפארק או על מחצלת שתפרסו על אחת מן המדשאות.
הפארק ממוקם בפרברים של העיר אורלינס, לכן אם אתם לא מגיעים ברכב פרטי, אתם יכולים לעלות על האוטובוס שיוצא ממרכז העיר ומגיע אל הפארק. תבררו לגבי הקווים בבית המלון שלכם או במשרד תיירות מקומי.
שעות הפתיחה של הפארק: מה-31 במרץ עד ה-30 בספטמבר בין 10:00 ל-19:00.
מה-1 באוקטובר עד ה-7 בנובמבר בין 7:10 ל-18:00.
מה-8 בנובמבר עד אמצע מרץ בין 14:00 ל-17:00.
למידע נוסף על הפארק, אתם מוזמנים להיכנס לאתר הרשמי של Parc Floral de La Source.
הדבר החמישי – טעמו מהאוכל המקומי ושתו מהיין המשובח של האזור
עמק הלואר התברך באקלים נוח ובאדמה פורייה, מה שעוזר לחקלאים של האזור לייצר את הירקות והפירות הטובים ביותר בצרפת. העמק מתפרס על פני שטח רחב ובכל חלק של העמק תוכלו ליהנות ממאכלים מקומיים אחרים.
באזור בורז’ (Bourges), לדוגמה, צומחות עדשות הענבה הירוקות שמהן מכינים מאכלים ירוקים טעימים במיוחד. בעיריית סולון (Sologne) תוכלו לטעום מטארט הטאטן , עוגת תפוחים הפכה קלאסית, שאומרים שנוצרה לראשונה באזור זה. בנוסף, בשר של בעלי חיים שצדו באזור סולון, כמו ברווזים, פסיונים וחזירי בר מהווים חלק מרכזי בצלחות המוגשות בעמק הלואר. ואם תמשיכו אל אזור אנג’ר (Angers), תוכלו לטעום מהשזיפים הירוקים-צהבהבים שצומחים באזור ולגלות עד כמה הם מתוקים. בעונת האביב תוכלו לטעום גם מהאספרגוס המקומי, שממנו מכינים כל מני תבשילים מיוחדים. דגי מים מתוקים יהוו מאפיין מרכזי של רבות מן הארוחות שתאכלו בעמק הלואר, כיוון שנהרות רבים זורמים דרך העמק. דגי הסלמון שורצים בנהר הלואר. אם יתחשק לכם לאכול גבינה, כדאי שתעשו את דרככם לאזור טוריין (Touraine), שם תוכלו ליהנות מגבינת העזים המשובחת של האזור.
אם אתם מתכננים להגיע אל העמק בעונת הקיץ, כדאי שתשקלו לבקר באחד מן הברים שלאורך נהר הלואר, שמשמשים גם כמסעדות וכמקומות בילוי. המסעדות הללו מציעות מאכלים אניני טעם ומשביעים במיוחד. אבל אם נחזור ונדבר על הברים, אז אסור לכם לשכוח שהיינות שמייצרים בעמק הלואר הם מהיינות המשובחים ביותר בצרפת. אנשי העמק עוסקים בייצור יין מאז המאה החמישית.
אם תעברו בסביבתה של העיר טור (Tours), כדאי לכם לעצור במוזיאון היין של טורן (Touraine Wine Museum), שממוקם במרתפים של מנזר סנט-ג’וליאן, מבנה עתיק שנבנה במאה ה-13. במוזיאון זה תוכלו ללמוד על היסטוריית היין שנוצר לאורך השנים באזור טורן. כאן תוכלו ללמוד על דרך ייצור היין, על מנהגי שתיית היין ולראות תצוגה מרשימה של כלי קרמיקה, כסף וזכוכית, שמהם מישהו וודאי שתה פעם יין.
שעות הפתיחה של המוזיאון: מ-9:00 עד 12:00 ומ-14:00 עד 18:00. סגור בימי שלישי.
במרחק של כשעתיים נסיעה מטור, בעיריית סנסר (Sancerre) אתם יכולים לבקר במוזיאון Maison des Sancerre, שיסביר לכם על גידול הגפנים ועל הדרך שבה מכינים את היין הלבן המפורסם של האזור. במוזיאון תוכלו לשבת ולצפות בראיונות מצולמים רבים שערכו עם בעלי כרמים מקומיים ועובדיהם. כמו כן, תוכלו להתבונן במפות המיוחדות של המוזיאון, שעוקבות אחר ההיסטוריה של היין ואחר דרך ייצורו. כשתסיימו לסייר במוזיאון תוכלו ליהנות מכוס של יין סנסר ולשמור את הכוס למזכרת. אם תרצו מזכרות נוספות, תוכלו לעצור בחנות המזכרות של המוזיאון, שמציעה מגוון של פריטים הקשורים ליין, ביניהם כוסות זכוכית, חולצי פקקים וספרים הקשורים להיסטוריית היין ולייצורו. כשתצאו מפתח המוזיאון תבינו איזו דרך ארוכה עובר היין עד שהוא מגיע אל שולחן הקידוש שלכם ותהיו מוקסמים מתשוקתם הגדולה של יצרני היין לעבודתם.
שעות הפתיחה של המוזיאון: במרץ, אפריל, מאי, אוקטובר ונובמבר בין השעות 10:00 ל-18:00.
ביוני, יולי, אוגוסט וספטמבר בין השעות 10:00 ל-19:00.
למידע נוסף על המוזיאון, אתם מוזמנים להיכנס לאתר הרשמי של Maison des Sancerre.
אם אינכם מתכננים לעצור באחד מן היישובים הללו, אתם תמיד יכולים להיכנס אל אחד ממשרדי התיירות המקומיים ולבקש מהאנשים ששם המלצות למקומות קרובים שבהם תוכלו ללמוד מעט יותר על היין. הם וודאי יוכלו לספק לכם את פרטיהם של כרמים ויקבים קרובים הפתוחים לציבור הרחב.
עמק הלואר – מקורות מידע שימושיים:
- אתר התיירות הרשמי של עמק הלואר: http://www.loirevalleytourism.com/
- המדריך לעמק הלואר ב-Rough Guides: http://www.roughguides.com/destinations/europe/france/loire/
- מדריך לעמק הלואר באתר Experience Loire: http://www.experienceloire.com
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.