מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
“הפארק הלאומי יוסמיטי” (Yosemite National Park) הינו אחד מהפארקים הלאומיים הגדולים והפופולאריים ביותר בארצות הברית,
–
ערכה וכתבה: ליאור קן-לי
–
“הפארק הלאומי יוסמיטי” (Yosemite National Park) הינו אחד מהפארקים הלאומיים הגדולים והפופולאריים ביותר בארצות הברית, שידוע בעיקר בזכות מפלי המים האימתניים שבו, וממוקם במרכז הרי הסיירה נבדה (Sierra Nevada Mountains) שבמזרח קליפורניה (California). אבל המפלים הם רק קמצוץ ממה שתמצאו בפארק יוסמיטי. הפארק מתפרש על פני כ-3,090 קילומטרים מרובעים, מכוסים ביערות נרחבים, צוקים, סלעים בצורות מיוחדות ועוד פלאי טבע רבים ויפהפיים. רבים מהתיירים שמגיעים לשמורת יוסמיטי מבקרים אך ורק בעמק יוסמיטי (Yosemite Valley), אך נציין שהעמק מהווה רק 18 קילומטרים מרובעים מתוך השמורה, כך שאם אתם מתכוונים לשהות ביוסמיטי מספר ימים, מומלץ גם לצאת מתוך גבולות העמק ולגלות את מלוא יופיו של הפארק.
–
הפארק הלאומי יוסמיטי – היסטוריה על קצה המזלג
לפני שנים רבות, באזור שהיום אנו מכנים “הפארק הלאומי יוסמיטי”, חיו אינדיאנים משבטי הסיירה מיווק והפאיוט. באותה תקופה, הסתובבו באזור דובי גריזלי רבים, שאותם כינו האינדיאנים המקומיים “אוזומאטי”. נשמע מוכר? כינוי זה הוא מקור שמו של הפארק – “יוסמיטי”. אבל אל חשש – היום לא תמצאו דובי גריזלי בשטח הפארק, אלא רק דובים שחורים ובעלי חיים אחרים.
באמצע המאה ה-19, כשהבהלה לזהב השתוללה במדינת קליפורניה, אירופאים רבים עברו דרך האזור שהיום אנו מכנים יוסמיטי. אולם, העדויות הראשונות שמספרות על כניסה של אנשים לבנים לעמק יוסמיטי הן עדויות משנת 1851, שסופרו על ידי אנשי הגדוד של מייג’ור ג’ים סאבאג’ מצבא ארצות הברית. הגדוד נכנס לעמק במסגרת מרדף אחר 200 אינדיאנים, כחלק ממלחמות מריפוסה. דוקטור לאפאייט באנל, שהצטרף לגדוד במהלך מסעה לתוך עמק יוסמיטי, פרסם את התרשמותו מהעמק בספר “גילוי יוסמיטי” (The Discovery of Yosemite). רבים מעריכים כי באנל היה זה שהעניק לעמק את שמו, לאחר שקיים ראיונות עם המנהיג האינדיאני המקומי, צ’יף טנאיה.
עמק יוסמיטי הפך למקום תיירותי לאחר יציאת הגדוד האמריקאי משטח העמק. בשנת 1855 הגיעו התיירים הראשונים, ביניהם צייר וכתב, לאזור. הכתבים והציורים שהם הפיקו על יוסמיטי תרמו רבות להתפתחות התיירות באזור. התצלום הראשון של עמק יוסמיטי צולם בשנת 1859 על ידי הצלם צ’רלס לינדר ויד. בית המלון הראשון באזור, מלון ואוונה (Wawona Hotel), הוקם בשנת 1879 בחורשת הסקוויה הענקית שגילה המתיישב גאלן קלארק. ככל שהתיירות הלכה והתפתחה באזור, כך יותר ויותר אזרחים מודאגים החלו לפעול למען הכרזה על האזור כעל שטח מוגן. ב-30 ביוני 1864 אברהם לינקולן, דאז נשיא ארצות הברית, חתם על החוק להקמת פארק במקום, מה שהוליד את “יוסמיטי גרנט” (Yosemite Grant). יש להדגיש כי הפארק לא היווה באותה תקופה “פארק לאומי”, אלא פשוט חלקה מוגנת על ידי הממשל. רק מאוחר יותר, לאחר לחצים על הקונגרס האמריקאי, הפארק הלאומי יוסמיטי הוקם ב-1 באוקטובר 1890. אך הייתה עוד בעיה אחת – עמק יוסמיטי וחורשת עצי הסקויה (Mariposa Grove), אשר נמסרו לקליפורניה כפארק מדינתי בשנת 1864, הרי לא היו יכולים להישאר חלק נפרד מהפארק הלאומי. בשנת 1903, ג’ון מיור, שומר טבע וסביבה מוערך, טייל יחד עם תאודור רוזוולט, נשיא ארצות הברית דאז, באזור גליישר פוינט (Glacier Point) במשך שלושה ימים, במהלכם הצליח לשכנע את הנשיא שיש להעביר את העמק ואת החורשה לידי שירות הפארקים הלאומיים. בשנת 1906, באמצעות חוק, הוא חיבר את שני האזורים לפארק הלאומי יוסמיטי.
–
הפארק הלאומי יוסמיטי – מתי מומלץ להגיע לביקור?
אם אתם מעוניינים לראות את פארק יוסמיטי בשיא תפארתו, התקופה הטובה ביותר לביקור היא בין חודש מרץ לחודש מאי, אז האביב נמצא בשיאו. בתקופת האביב העצים מתחילים להצמיח את העלים שלהם מחדש, הפרחים מתחילים לפרוח, בעלי החיים, שהיו שקועים בתרדמת חורף עמוקה, מתחילים להתעורר ולצאת לסיבוב בפארק, והשלג שנמס מגביר את זרימת המפלים. אם אתם מגיעים עם מצלמה, יהיה לכם שפע של דברים ללכוד בעדשה.
תקופה מומלצת נוספת היא תקופת הסתיו, החלה בין ספטמבר לנובמבר. כיוון שרוב העצים בפארק יוסמיטי הם עצי ירוק-עד, אתם יכולים להיות בטוחים שהם לא יחליפו לכם צבעים בתקופה זו. מבחינת תיירות, אתם יכולים לצפות לקהל קטן של מבקרים. אולם, הטמפרטורות עשויות להיות קרות במעט, ונעות בממוצע בין (-1) ל-29 מעלות.
תקופת הקיץ, שחלה בין יוני לאוגוסט, היא העונה המובילה למשפחות עם ילדים. אם אתם מעוניינים לטייל בפארק בשלווה, זוהי לא העונה בשבילכם. במהלך הקיץ, מאות משפחות מגיעות אל הפארק ואל אתרי הקמפינג שבו וכן, מסתירים קצת את הנוף. השמש קופחת בתקופה זו, אך הטמפרטורות נוחות יחסית במהלך היום ונעות בממוצע בין 26 ל-32 מעלות. בשעות הערב הן צונחות באופן דרסטי ל-10 מעלות בממוצע.
אם טמפרטורות נמוכות לא מרתיעות אתכם, אתם יכולים להגיע אל הפארק בתקופת החורף, שחלה בין דצמבר לפברואר. בתקופה זו הפארק נצבע בלבן וריק כמעט לחלוטין ממבקרים. אלה שמגיעים אל הפארק בכל זאת הם בעיקר אלה שאוהבים ענפי ספורט חורפיים, שמגיעים בעיקר לאזור הסקי במעבר הגירית (Badger Pass). הטמפרטורות הממוצעות בתקופה זו נעות בין (-4) ל-10 מעלות.
–
הפארק הלאומי יוסמיטי – דברים שכדאי לדעת לפני שמגיעים
שעות הפעילות של הפארק: הפארק פתוח לאורך כל השנה, לאורך כל שעות היממה. אך, שימו לב שנקודת הכניסה Hetch Hetchy פתוחה רק בשעות האור ונסגרת עם רדת החשיכה. כדאי לשים לב גם לעובדה שבין חודשי נובמבר ליוני חלק מהכבישים של הפארק יהיו סגורים בשל השלג הכבד.
איך תגיעו לפארק? לאלה מכם שמתכוונים להגיע ברכב, הנה לכם כמה אפשרויות הגעה: אם אתם מגיעים מאזור סן פרנסיסקו (San Francisco), סעו על כביש I-580 מזרח, לאחר מכן עלו על I-205 מזרח ואז על כביש מהיר 140 מזרח, שיוביל אתכם לתוך הפארק הלאומי. הנסיעה תיקח לכם כ-5 שעות. אם אתם מגיעים מאזור לוס אנג’לס (Los Angeles), סעו על כביש I-5 צפון ולאחר מכן עלו על כביש מהיר 99 צפון, שיוביל אתכם אל הפארק הלאומי. הנסיעה תיקח לכם כ-6 שעות. אם אתם מגיעים מאזור לאס וגאס (Las Vegas), בתקופה שבין נובמבר למאי סעו על כביש I-15 דרום לעיר ברסטו (Barstow), משם המשיכו על כביש מהיר 58 מערב אל העיר בייקרספילד (Bakersfield), משם קחו את כביש מהיר 99 צפון אל פרזנו (Fresno) ולבסוף, משם עלו על כביש מהיר 41 צפון אל תוך הפארק הלאומי. נסיעה זו תיקח לכם בין 8 ל-10 שעות. אם אתם מגיעים מלאס וגאס בתקופה שבין יוני לאוקטובר, הדרך תהיה שונה: עליכם לנסוע בכביש US-95 צפון לאזור טונופה (Tonopah), לאחר מכן לנסוע אל כביש מהיר 120 ולהמשיך מערבה אל הפארק הלאומי. נסיעה זו תיקח לכם כ-8 שעות.
אם אתם מחפשים דרך להגיע אל הפארק בתחבורה ציבורית, אתם יכולים לעלות על אחד מהאוטובוסים הרבים שמגיעים אל עמק יוסמיטי. בתקופת הקיץ ישנם גם כמה קווים שמגיעים אל אזורים נוספים ברחבי הפארק. אם אתם נמצאים באחד מהיישובים הקרובים לפארק, כמו מרסד (Merced), סונורה (Sonora), ממות’ לייקס (Mammoth Lakes) או פרזנו, אתם יכולים להשתמש בשירותיה של חברת האוטובוסים YARTS.
תחבורה בתוך הפארק: הפארק מפעיל בחינם מספר הסעות שאטל ליעדים ברחבי הפארק. האוטובוס של עמק יוסמיטי (Yosemite Valley shuttle) עוצר בתחנות באזור מזרח עמק יוסמיטי ופועל לאורך כל השנה בין השעות 7:00-22:00. אוטובוס אל קפיטן (El Capitan shuttle) עוצר במספר אטרקציות מרכזיות בפארק, ביניהן צוק אל קפיטן, מרכז המבקרים של העמק (Valley Visitor Center) והכניסה לשביל ה-4 מייל (Four Mile). שאטל זה פועל מאמצע יוני ועד תחילת אוקטובר בין השעות 9:00-18:00. אוטובוס ואוונה – חורשת עצי הסקויה (Wawona-Mariposa Grove shuttle) פועל מתחילת האביב ועד הסתיו ומעביר את המטיילים מאזור ואוונה לחורשת מריפוסה וחזרה. אוטובוס ואוונה – עמק יוסמיטי פועל בתקופה שבין יום הזיכרון האמריקאי (שחל ביום שני האחרון במאי) ליום העבודה (שחל ביום שני הראשון של ספטמבר) ויוצא מדי יום, בשעה 8:30 בבוקר, ממלון ואוונה וחנות ואוונה (Wawona Store) בשעה 8:35. האוטובוס חוזר למלון בשעה 15:30 ויוצא מאכסניית יוסמיטי (Yosemite Lodge). אם אתם מגיעים בחורף, אתם יכולים לעלות על אוטובוס מעבר גירית (Badger Pass shuttle), שנוסע מעמק יוסמיטי למתחם הסקי של מעבר גירית הלוך ושוב פעמיים ביום. קיימים עוד אוטובוסים פנימיים רבים בתוך הפארק הלאומי, עליהם תוכלו לקרוא באתר האינטרנט הרשמי של פארק יוסמיטי, בעמוד על תחבורה ציבורית.
כיצד ניתן לחסוך בכסף בזמן טיול בפארק? אם אתם לא מפונקים, אל תמהרו להזמין בית מלון בשמורה, אלא תזמינו מקום באחד מאתרי הקמפינג שבשמורה. תצטרכו להביא אתכם אוהל, אוכל, מצרכים שונים וציוד נלווה, אבל לפחות הלינה תעלה לכם פחות. אם אתם ממש לא יכולים לעמוד בקמפינג, אתם תמיד יכולים לפנות לאפשרות השנייה – לינה מחוץ לגבולות השמורה, באחד מבתי המלון הסמוכים.
דברים שאסור לעשות בזמן ביקור בפארק: בזמן ביקורכם בפארק, עליכם לציית לכמה כללים: (1) שמרו על מרחק מבעלי החיים ואל תיגעו בהם, גם אם הם מתקרבים אליכם; (2) תשליכו את הזבל שלכם בפחי אשפה שרחוקים מהישג ידם של בעלי חיים והקפידו לאחסן את האוכל שלכם כך שבעלי החיים לא יוכלו לגעת בו; (3) אל תקטפו פרחים או צמחים; (4) אל תיקחו פריטים ארכיאולוגיים מהשמורה; (5) סעו על השבילים המסומנים בשמורה ולא על השטחים הפתוחים; (6) אל תקימו מחנה באזור שאינו מוגדר כמתחם קמפינג.
נתקלתם בדוב? אם הדוב הגיע אל מתחם הקמפינג שלכם, אל אזור הלינה שלכם או אל מגרש החנייה שלכם, והוא מתקרב אליכם, תתחילו לעשות כמה שיותר רעש. תצעקו בקולי קולות לעבר הדוב, ואם אתם מחזיקים בכלים רעשניים כלשהם, תשתמשו גם בהם. אם יש לידכם עוד אנשים, תצטופפו אחד ליד השני או אפילו תעלו אחד על הכתפיים של השני בכדי ליצור דמות גדולה ומפחידה, שתרתיע את הדוב. בכל מקרה, אל תקיפו את הדוב. אנו מקווים שתצליחו להפחיד את הדוב כהוגן ולגרום לו לעזוב אתכם בשקט.
אפליקציית הפארק: לפני הגעתכם אל הפארק, אנו ממליצים להוריד את האפליקציה של פארק יוסמיטי, שתוכל לעזור לכם לתכנן את הטיול הקרוב שלכם לפארק או להבין טוב יותר את סביבתכם בזמן הטיול עצמו. באפליקציה תמצאו מידע אודות האטרקציות המרכזיות בפארק, הפעילויות המתקיימות בתוכו, שעות הפעילות והמיקום של אתרי קמפינג, הצעות למסלולים רגליים ברחבי הפארק ועוד הרבה יותר. יש להדגיש שבאזורים מסוימים של הפארק הקליטה הסלולארית אינה טובה, לכן חלק מהתכנים של האפליקציה לא יהיו זמינים באזורים מסוימים.
בכדי להתכונן טוב יותר לטיול שלכם, אנו ממליצים להיכנס לאתר האינטרנט הרשמי של הפארק הלאומי יוסמיטי או לאתר התיירות הרשמי של הפארק.
איפה המקום הכי טוב להתארח בו בYosemite National Park?
משתמשים מעדיפים להתארח אזורים כמו
. מומלץ לבדוק את המיקומים האלה במהלך החיפוש שלך אחר מקום האירוח הרצוי.
מהם המלונות הטובים ביותר בYosemite National Park?
Yosemite View Lodge, עם דירוג של 7.9 מתוך 5,722 חוות דעת, הוא אחד מהמלונות הפופולריים ביותר בYosemite National Park. מקומות לינה מובילים נוספים כוללים את Cedar Lodge, עם דירוג ממוצע של 7.4 מתוך 3,211 חוות דעת, ואת Lake Tahoe Vacation Resort by Diamond Resorts, עם דירוג של 8.1 מתוך 734 חוות דעת.
–
הפארק הלאומי יוסמיטי – נקודות ציון מרכזיות בפארק
נקודות ציון מרכזיות בעמק יוסמיטי
העמק הוא ללא ספק האזור הפופולארי ביותר בפארק וידוע ברחבי העולם בזכות הצוקים, שטחי האחו ומפלי המים המרשימים שבו. אם אתם מגיעים לטיול של יום אחד בפארק, אתם ללא ספק צריכים להתמקד באזור העמק. הנה לכם רשימה של האטרקציות המרכזיות שנמצאות בשטחו של עמק יוסמיטי:
- נוף מנהרה (Tunnel View) – זוהי אחת מנקודות התצפית המפורסמות והטובות ביותר על עמק יוסמיטי, כך שאם אתם מוכנים להקדיש כמה דקות בכדי להתרשם ממה שאתם עומדים להיכנס לתוכו, אל תפספסו את ההזדמנות הזו. אם תרצו, תוכלו לעצור בנקודה זו גם בדרך החוצה מהעמק. מנקודת התצפית תוכלו לראות את צוק אל קפיטן, את מפל ברידלווייל (Bridalveil) ואת סלע הגרניט “חצי כיפה” (Half Dome). “נוף מנהרה” ממוקם על כביש מהיר 41, בקצה המזרחי של מנהרת ואוונה (Wawona Tunnel).
–
- מרכז המבקרים של העמק (Valley Visitor Center) – זוהי נקודת פתיחה מצוינת לטיול שלכם בעמק יוסמיטי. כאן תוכלו למצוא את כל המידע הדרוש לגבי האטרקציות שנמצאות באזור ולקבל עצות מפקחי השמורה שנמצאים במרכז המבקרים בכל עת. תוכלו למצוא כאן גם תצוגה מעניינת על הגיאולוגיה, הביולוגיה וההיסטוריה של הפארק. מרכז המבקרים פתוח לאורך כל השנה.
–
- מוזיאון יוסמיטי (Yosemite Museum)- אם אתם רוצים ללמוד עוד על התרבות האינדיאנית ועל אורח החיים של האינדיאנים שהתגוררו כאן, בעמק יוסמיטי, לפני אלפי שנים, אנו ממליצים לעצור במוזיאון הצבעוני והמרתק הזה, שנפתח בפארק בשנת 1926. המוזיאון מתמקד בתרבות של שבט ה- Ahwahnechee, אולם תוכלו למצוא בתערוכות השונות הקיימות במוזיאון גם כ-100,000 תצלומים היסטוריים של הפארק, שרטוטים ראשונים של יוסמיטי ואוסף של סלים. בתקופות מסוימות של השנה, מוצגות במוזיאון גם מספר יצירות אומנות. מחוץ לבניין המוזיאון, תמצאו שחזור של הכפר האינדיאני שהיה פעיל במקום במאה ה-19. המוזיאון פתוח לאורך כל השנה בין השעות 9:00-16:40. בקיץ שעת הסגירה עשויה להיות מאוחרת יותר. כתובת המוזיאון: 9039 Village Drive.
–
- מפלי מים: כמו שכבר הזכרנו קודם, עמק יוסמיטי מפורסם ברחבי העולם בזכות מפלי המים המרשימים שבו, לכן אם אתם מבקרים בעמק אנו ממליצים בחום לעצור ולראות לפחות את אחד מהם. במדריך שלנו נפרט בפניכם רק על שני מפלים מרכזיים בעמק: מפלי יוסמיטי (Yosemite Falls) ומפל זנב סוס (Horsetail Fall).
מפלי יוסמיטי, אשר מתנשאים לגובה כללי של 739 מטר מתחילת הנפילה הראשונה ועד תחתית הנפילה השלישית והאחרונה, הם אחד ממפלי המים הגבוהים בעולם. הזמן המומלץ לביקור הוא בתקופת האביב, כשזרימת המים נמצאת בשיאה. באותה תקופה, אם יתמזל מזלכם, תוכלו לראות את “קשת הירח”, שבניגוד לקשתות הרגילות שמופיעות בשעות היום, מופיעה מעל למפלים בשעות הלילה. קשת זו נוצרת בתנאים מסוימים בלבד, בין היתר כאשר השמיים חשוכים, אור הירח חזק ויש מספיק ערפל, ומופיעה רק עד ארבע פעמים בשנה, בדרך כלל בשלהי האביב ובתחילת הקיץ. סיכויכם לראות אותה גוברים כאשר הירח מלא, אז שימו לב למועד ההגעה שלכם לפארק. בחורף, רבים מגיעים למפלי יוסמיטי על מנת להתרשם מ”קונוס השלג” (Snow Cone) שנוצר בבסיסו של המפל העליון. אם אתם אוהבים הליכה, אתם יכולים לעשות את דרככם אל תחתית המפל התחתון בשביל הליכה מעגלי באורך של כ-1.6 קילומטרים, שמתחיל בתחנת שאטל מספר 6 של קו Yosemite. חלקו המזרחי של השביל מתאים לאנשים עם כיסא גלגלים. אם אתם אוהבים אתגרים, אתם יכולים להמשיך מבסיס המפל התחתון לשביל הליכה שמוביל אל המפל העליון, אך שימו לב שהשביל הזה הרבה יותר קשה ומשכו כיממה שלמה. השביל מתחיל גם הוא בתחנת השאטל. גם אם לא תגיעו אל נקודת התצפית הקרובה למפלים, תוכלו לראות את המפל העליון ממקומות רבים ברחבי העמק, בייחוד אם אתם נמצאים באכסניית יוסמיטי או כפר יוסמיטי (Yosemite Village).
מפל זנב סוס, אשר מתנשא לגובה של כ-305 מטרים, ידוע בעיקר בזכות המראה המיוחד שלו בתקופת אמצע-סוף פברואר. בתקופה זו של השנה, המים שזורמים במפל משקפים את האור הכתמתם של השקיעה. וכך, נראה שאש זורמת במורד צדו המזרחי של צוק אל קפיטן. המראה המיוחד מעודד את הגעתם של עשרות צלמים וחובבי טבע, כך שבפברואר אתם עלולים להיתקל שם בקהל לא קטן. המפל מגיע לשיא הזרימה שלו בחודשים שבין דצמבר לאפריל. נקודת התצפית הטובה ביותר על המפל היא מאזור הפיקניק של אל קפיטן, על כביש Northside Drive ממערב לאכסניית יוסמיטי.
–
- שביל ההליכה אל “חצי כיפה” (Half Dome Hiking Trail) – לפני שאנחנו ניגשים לספר על שביל ההליכה, נספר לכם מעט על “חצי כיפה”, סלע הגרניט המרשים שמתנשא לגובה של כ-1,444 מטרים מעל העמק. הראשון שהגיע אל הפסגה של הסלע היה ג’ורג’ אנדרסון בשנת 1875. היום, זהו אחד מהמקומות האהובים על מיטיבי הלכת ואנשים שמחפשים אחר הרפתקה טובה. ועכשיו, לגבי המסלול עצמו: מדובר במסלול מעגלי של כ-22.7 קילומטרים דרך שביל הערפל (Mist Trail), שהולך ונהיה תלול יותר מרגע לרגע. לאורך כל הדרך מעלה תראו נופים מרהיבים של מגוון אטרקציות בעמק. מרבית האנשים מתחילים את המסלול מתחנה מספר 16 של שאטל Happy Isles, שנמצא במרחק של כקילומטר ממגרש החנייה שבתחילת המסלול.
החלק המפורסם ביותר של השביל הוא “קטע הכבלים”. מדובר בשני כבלים עבים שנמתחים למרחק של כ-122 מטרים מהפסגה של הכיפה. בעזרת כבלים אלה, אתם יכולים להגיע אל הפסגה ללא שימוש בציוד לטיפוס הרים. בכדי לטפס בקטע הכבלים, עליכם לבקש מראש אישור מפקחי הפארק. בכל יום, מורשים לעלות על הכבלים עד 300 מיטבי לכת. זאת, במטרה להפחית את הצפיפות בנקודה, לשפר את הבטיחות האישית ולהגן על המשאבים הטבעיים והתרבותיים של האזור. האישורים מוגרלים בין המבקשים בהגרלות על בסיס יומיומי בעונת התיירות. עליכם להגיש את הבקשה שלכם יומיים לפני התאריך בו ברצונכם לטפס על “הכיפה”; אם תזכו בהגרלה, יודיעו לכם על כך מאוחר באותו הלילה. אם הצלחתם לקבל אישור לטיפוס בכבלים, אנא שימרו על כללי בטיחות: שמרו מרחק מהמטפס שלפניכם, אל תאיצו במטפסים איטיים והישאר וצמודים ככל האפשר לכבלים. “קטע הכבלים” פעיל בדרך כלל החל מיום שישי של יום הזיכרון האמריקאי ועד ליום שאחרי יום קולומבוס, שחל באוקטובר.
משך המסלול: עליכם לצפות למסלול שאורך בין 10 ל-14 שעות, לכן תצטיידו בהתאם. שימו לב שאתם לוקחים אתכם מספיק מים, אוכל וגם פנס. אם אתם רואים שעוד לא הגעתם לפסגה של “חצי כיפה” עד השעה 15:30 לערך, אנו ממליצים לכם להסתובב ולרדת מהסלע, כיוון שאתם לא רוצים להגיע לפסגה באמצע הלילה.
מתי מומלץ לצאת לדרך? צאו בסמוך לשעת הזריחה ואם אפשר, עדיף גם לפני הזריחה.
–
- אל קפיטן (El Capitan) – אם אתם מטפסי הרים מקצועיים, וודאי שמעתם על צוק אל קפיטן, שנחשב לאחד מהאתגרים הגדולים ביותר עבור מטפסי ההרים בעולם. הצוק מתנשא לגובה של 900 מטרים ובעבר נחשב לבלתי אפשרי לטיפוס. מסלול הטיפוס המפורסם והפופולארי ביותר הוא מסלול “האף” (The Nose), שעובר על פני חרטום הצוק. הראשונים שטיפסו על “האף” עשו זאת בשנת 1958, במשך 47 ימים, אולם כיום מטפסים מקצועיים יכולים לעשות זאת תוך 4-5 ימים. ממש לאחרונה, בינואר 2015, שני אמריקאים הצליחו לטפס אל פסגת הצוק בסגנון חופשי תוך 19 ימים. הם טיפסו על הצוק בידיים חשופות, תוך הסתמכות על כוחם הפיזי ומיומנותם בלבד, אך היו קשורים ברתמות בטיחות למקרה שייפלו. אם אינכם מטפסי הרים מקצועיים, אתם תמיד יכולים להסתכל על אל קפיטן מרחוק ואולי, אם יתמזל מזלכם, לראות כמה מטפסים עושים את דרכם לפסגה.
–
נקודות ציון מרכזיות מחוץ לעמק יוסמיטי
כמו שכבר הזכרנו, עמק יוסמיטי מהווה רק חלק קטן מהפארק הלאומי יוסמיטי העצום. לכן, קיימות נקודות ציון רבות מחוץ לגבולות העמק, ששווה לבקר בהן. הנה לכם רשימה של האטרקציות המרכזיות שנמצאות בפארק, מחוץ לעמק יוסמיטי:
- חורשת עצי הסקויה (Mariposa Grove) – בחלקו הדרומי ביותר של הפארק הלאומי תמצאו את החורשה המרשימה הזו, שכוללת בתוכה כ-500 עצי סקוויה ענקיים , ביניהם שני עצי סקוויה ענקיים שהינם בין 30 הגדולים ביותר בעולם. בשנת 1857, הגיעו האנשים הלבנים הראשונים, גאלן קלארק ומילטון מאן, אל החורשה וקראו לה על שם מחוז מריפוסה (Mariposa) שבקליפורניה. עצי הסקוויה מגיעים לגובה של 80 עד 90 מטרים ונחשבים לעצים הגדולים בעולם במונחי נפח. עץ הסקוויה העתיק ביותר בחורשה מכונה “ענק גריזלי” (Grizzly Giant) והינו, להערכת חוקרים, בן 1900-2400 שנים. המרחק ממגרש החנייה של החורשה לעץ “ענק גריזלי” הוא כ-1.3 קילומטרים. בכדי להגיע לחורשה ברכב, אתם יכולים להתחיל מהכניסה הדרומית של פארק יוסמיטי ולעקוב אחר השלטים שמובילים אל החורשה. כביש הגישה לחורשה פתוח מאפריל עד נובמבר, בהתאם לתנאי מזג האוויר. מומלץ להגיע לחורשה באמצעות שאטל ואוונה -חורשת עצי הסקויה.
–
- גליישר פוינט (Glacier Point) – זוכרים את נקודת תצפית “נוף מנהרה”? אז היא לא נקודת התצפית היחידה על עמק יוסמיטי. יש גם את “גליישר פוינט”, הממוקמת בגובה של 2,199 מטרים, ממנה ניתן לראות את מפלי יוסמיטי, מפלי מים נוספים בעמק יוסמיטי ואת סלע “חצי כיפה”. המסלול שמוביל אל נקודת התצפית מתאים גם לאנשים עם כיסא גלגלים. ניתן להגיע אל נקודת התצפית ברכב מאמצע מאי ועד נובמבר, בהתאם למזג האוויר. בכדי להגיע ברכב מעמק יוסמיטי, סעו על כביש ואוונה (Wawona Road) דרומה על פני כ-21 קילומטרים, עד שתגיעו אל צומת Chinquapin, אז תפנו אל רחוב Glacier Point. זמן הנסיעה מעמק יוסמיטי הוא כשעה.
אם אתם מעדיפים לעשות את הדרך ל”גליישר פוינט” ברגל, אתם תמיד יכולים לעלות על שביל ה-4 מייל (Four Mile Trail), שעושה את דרכו מ “הגשר המתנדנד” (Swinging Bridge) שבעמק יוסמיטי אל נקודת התצפית שב-“גליישר פוינט”. המסלול נחשב למאתגר בקטע העולה לנקודת התצפית ואורך בין 3 ל-4 שעות, בהתאם לקצב הליכתם. אם אתם רוצים לחזור באותו המסלול חזרה אל העמק, אתם צריכים להקדיש לכל הטיול בין 6 ל-8 שעות. שימו לב שהשביל סגור מדצמבר עד סוף מאי, בשל מזג האוויר המסוכן.
–
- מעבר גירית (Badger Pass) – אם אתם מתכננים להגיע לפארק בחורף ומחפשים אחר מקום נחמד בו תוכלו לעשות סקי, “מעבר גירית” הוא ללא ספק המקום המתאים ביותר לדבר. האתר ממוקם במרחק של כ-8 קילומטרים מצומת Chinquapin ובגובה של כ-2,200 מטרים. אם אתם מגיעים לאתר הסקי עם כל המשפחה וחלקכם לא מרגישים בטוחים מספיק על המגלשיים, אתם תמיד יכולים לפנות לאזורי האימון, בהם תקבלו הדרכה צמודה עד שתהיו מוכנים לצאת לסקי לבדכם. בנוסף לאזור הגלישה במורד הגבעה, קיימים מספר רב של מסלולי שלג המתאימים גם להליכה ברחבי הפארק. קיימים למעלה מ-135 קילומטרים של שבילים שמקיפים מספר רב מהאטרקציות המרכזיות בפארק.
במהלך שהותכם במקום, אתם יכולים ליהנות ממסעדת גריל, שפתוחה בקומה הראשית של אכסניית היום (Day Lodge) באתר הסקי. בתפריט – המבורגרים, נקניקיות, פיצות, מרקים, סלטים ומשקאות שונים. המסעדה פתוחה בין השעות 8:00-16:00. אם אתם יותר בעניין של משקאות חריפים, אתם יכולים לעלות לקומה השנייה של האכסניה ולהיכנס ל“חדר פתיתי השלג” (Snowflake Room), שפתוח בין השעות 11:00-16:00.
כביש הגישה אל האתר הוא כביש Glacier Point והמרחק מעמק יוסמיטי לאתר הסקי הוא כ-45 דקות נסיעה. במהלך החורף, אנו ממליצים להגיע אל אתר הסקי באמצעות השאטל המיוחד שמגיע אל “מעבר גירית” בחינם.
שעות הפעילות של האתר: בעונת הסקי, “מעבר גירית” פתוח מדי יום בין השעות 9:00-16:00.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מעבר גירית.
–
הפארק הלאומי יוסמיטי – מסעדות מובילות בפארק
- Ahwahnee Dining Room – המסעדה הפופולארית והמפוארת ביותר בפארק הלאומי יוסמיטי, שממוקמת בתוך מלון Ahwahnee. אלה מכם שמתכננים לסעוד במסעדה הזו בארוחת הערב, מתבקשים ללבוש בגדים שמתאימים למעמד: הגברים שביניכם ילבשו מכנסיים ארוכים (לא ג’ינס) וחולצות עם צווארון, הנשים שביניכם ילבשו שמלות, חצאיות או מכנסיים ארוכים וכמובן, חולצה עם שרוולים. בשאר הארוחות, אתם מוזמנים להגיע באיזה לבוש שתרצו, אך זכרו לכבד את עצמכם. מומלץ להזמין מראש שולחן לארוחת הערב, בטלפון 209-372-1489 או דרך האתר.
המחירים: סבירים עד יקרים.
שעות הפתיחה: ארוחת הבוקר מוגשת בין השעות 7:00-10:00, ארוחת הצהריים מוגשת בין השעות 11:30-14:00, ארוחת הערב מוגשת בין השעות 17:30-20:30. בימי ראשון מוגשת ארוחת בראנץ’ בין השעות 7:00-14:00 ולא מוגשת ארוחת צהריים.
הכתובת: 1 Ahwahnee Drive.
אתה האינטרנט: Ahwahnee Dining Room.
–
- Mountain Room Restaurant – זוהי עוד מסעדה יוקרתית בעמק יוסמיטי, הממוקמת באכסניית יוסמיטי (Yosemite Lodge). בזמן הארוחה שלכם במסעדה, תוכלו לתצפת על המפל העליון של מפלי יוסמיטי מהחלונות הגבוהים של חדר האוכל. בתפריט תמצאו, בין היתר, פירות ים, בשרים ופסטות משובחים במיוחד. אין אפשרות להזמין מראש שולחן במסעדה, אלא אם כן אתם מגיעים בקבוצה של למעלה מ-8 אנשים. במקרה כזה, הזמינו שולחן דרך הטלפון 209-372-1403.
המחירים: יקרים.
שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 17:00-20:00.
הכתובת: אכסניית יוסמיטי ב-Northside Drive.
אתר האינטרנט: Mountain Room Restaurant.
–
- Wawona Dining Room– מסעדה פופולארית נוספת בעמק יוסמיטי, הממוקמת במלון ואוונה (Wawona Hotel) שבדרום העמק. חדר האוכל מרוהט ברהיטים וויקטוריאניים והמנורות המשתלשלות מהתקרה הן מהמיוחדות בעמק יוסמיטי. בתפריט המסעדה תמצאו מאכלים מסורתיים וטעימים במיוחד, ביניהם בשרים, סלטים ופסטות, וכן, תמצאו בתפריט גם מספר מנות צמחוניות. שימו לב שבמהלך החורף, המסעדה סגורה בחלק מהימים בשל תנאי מזג האוויר. בקיץ, לעומת זאת, המסעדה פתוחה לרווחה ומציעה לסועדים שלה חוויה מיוחדת בערבי שבת – ברביקיו בגינה של המלון. אין אפשרות להזמין מראש שולחן במסעדה, אלא אם כן אתם מגיעים בקבוצה של למעלה מ-6 אנשים. במקרה כזה, הזמינו שולחן דרך הטלפון 209-375-1425.
המחירים: סבירים – יקרים.
שעות הפתיחה: ארוחת בוקר מדי יום מוגשת בין השעות 7:00-10:00, ארוחת צהריים מוגשת בין השעות 11:30-13:30 וארוחת ערב מוגשת בין השעות 17:30-21:00.
הכתובת: מלון ואוונה ב-41 Wawona Road.
אתר האינטרנט: Wawona Dining Room.
–
- Degnan’s Deli– אם אתם מחפשים אחר מקום שבו תוכלו לרכוש כריכים או כוס קפה לדרך לפני שאתם יוצאים ליום הטיול הארוך שלכם, כנראה שהמעדנייה של דגנאן היא המקום הטוב ביותר למטרה זו. מלבד כריכים, תמצאו בתפריט של המעדנייה גם מרקים, סלטים וחטיפים שונים.
המחירים: סבירים.
שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 7:00-17:00.
הכתובת: 9006 Yosemite Lodge Drive, Yosemite Village.
–
- Curry Village Pizza Patio– אם ייצא לכם לעבור ב”כפר קורי” (Curry Village), אחד ממקומות הלינה הפופולאריים בפארק יוסמיטי, אתם יכולים לעצור ולאכול עם החברים או עם הילדים פיצה בחצר הפנימית המוכרת פיצות, סלטים ומשקאות קרים. מהשולחנות אתם יכולים לראות נופים נהדרים של “גליישר פוינט” ושל אטרקציות טבעיות נוספות בסביבה. אם קריר מדי בחוץ, אתם יכולים לבקש לשבת בפנים.
המחירים: סבירים.
שעות הפתיחה: הפיצרייה פתוחה מינואר עד נובמבר ובמהלך החופשות כשמתחם “כפר קורי” פתוח. בתקופות אלה הפיצרייה פתוחה בימי שישי בין השעות 17:00-21:00 ובימי שבת בין השעות 12:00-21:00. ביתר הימים המקום סגור.
הכתובת: Curry Village.
–
הפארק הלאומי יוסמיטי – מקורות מידע שימושיים:
- האתר הרשמי של הפארק הלאומי יוסמיטי: http://www.nps.gov/yose/planyourvisit/guide.htm
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.