מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 15 דקות–
רונדה הרים סביב לה וערוץ קניון עמוק בליבה
רונדה היא אחת המתחרות המובילות הטוענות לכתר הכפר הלבן היפה ביותר בקוסטה דל סול. העיירה הציורית הקסומה ששוכנת בגובה של כ-780 מטרים מעל פני הים על מצוק נישא, כשהיא מוקפת הרים, נחצית על ידי קניון עוצר נשימה, ערוץ אל טאחו El Tajo . גם אם מאד תתאמצו לדמיין לא תצליחו לשער את היופי של הכפר החצוי שבתיו הלבנים עומדים על סף תהום והקסם מציץ בעצמה רבתי מכל פינה. בתחתית ערוץ הקניון שנוצר עקב שבר גיאולוגי שבתחתיתו זורם נחל הגואדאלווין (Guadalevín).
ערוץ הקניון עמוק יותר ממאה ועשרים מטרים וחוצים אותו שלושה גשרים עתיקים ומרתקים שרק ההליכה עליהם בפני עצמה מהווה חוויה יוצאת דופן, וזה עוד לפני שדברנו על העיר העתיקה המרושתת שבילים מרוצפי אבן שיובילו אתכם לשיטוט בין בתי אבן ואתרים היסטוריים רבי חשיבות. רונדה היא, לפחות בעינינו, הכפר הלבן היפה, המרתק והקסום ביותר בקוסטה דל סול ונמליץ לכם להקדיש לו מה ימים. שוב, גם פה, כמו בכל היעדים במסלול הטיול שלנו בקוסטה דל סול, אתם יכולים לשהות חצי יום או שבוע, הכל לפי העדפותיכם, אבל כאן נוסיף המלצה חמה לקחת את הזמן וליהנות מכל היופי שיש לעיירה להציע, וזאת עוד בטרם דברנו בכלל על קו החוף המשגע. בקיצור יש למה לצפות בימים הקרובים.
–
ורגע לפני שנתחיל, לשימושכם, פרטים של לשכות תיירות ברונדה:
פלאזה דה בלאס אינפנטה, s / n 29,400, רונדה, TLF: 952 18 71 19, פקס: 952 18 71 47
Plaza de España, 1, 29,400 רונדה. טל ‘: 952 8712 72
Ayuntamiento, PLAZA Duquesa דה Parcent, 29,400 רונדה. טל ‘: 952 87 32 40
–
–
ועכשיו תתחילו ליהנות:
אתם תתחילו להתפעל מכל היופי שיש לרונדה להציע כבר בדרך אל העיירה. כשאתם תעפילו אליה, במהלך הטיפוס תוכלו להתמוגג מנוף ההרים, מהיערות הירוקים שיקיפו אתכם מכל עבר, מנקודות מצפה הנוף המרהיב ומהמפלים השוצפים
וכשתגיעו כל היופי יימשך ובגדול- ברונדה יש הרבה מה לראות והאמת שהכינוי כפר לבן לא כל כך מתאים לה, היא יותר עיר לבנה- שטחה גדול, ומתגוררים בה כשלושים וחמישה אלף תושבים. כעיר כזו מיוחדת יש הרבה מה לראות ולעשות בה. אז שנתחיל את הסיור?
את העיר הלבנה רונדה נהוג לסקור ולכבוש בשני כיוונים נפרדים, שני צידיה של העיר הלבנה שחוברה לה יחדיו מופרדים על ידי שלושת הגשרים – הגשר החדש (פואנטה נואבו – Puente Nuevo), הגשר הרומאי (פואנטה רומנו – Puente Romano) והגשר הישן (פואנטה וייאו – Puente Viejo). גשרים אלה נמתחים מצפון לדרום כשהצד הדרומי של רונדה הוא חלקה העתיק של העיר המכונה ה”סיודד” (LA Ciudad); והצד הצפוני של רונדה שכולל חלקים “חדשים” יותר שהם ה”מרקאדיו” (Mercadillo) וסן פרנסיסקו.
אנחנו נתחיל את הסיור בחלק העתיק של רונדה. אם גם אתם, כמו רוב התיירים הפוקדים את העיר, תגיעו לרונדה דרך החוף תתקלו קודם כל באזור של Barrio de San FRANSISCO. זה לא החלק בו ננמליץ לכם להתחיל לטייל, אלא עליכם לשים פעמיכם אל כיוןן איזור הלה סיאודד La Ciudad. כשתגיעו לאזור החנו את הרכב תחצו את השער המעוטר בקשתות מעוצב בסגנון מורי, פוארטה דה אלמוכאבאר PURETA DE Almocábar . שער זה היה בעבר הכניסה הראשית לעיר והיו לצידיו שני מגדלי שמירה שלא נשתמרו. השער שוחזר במאה ה20 ומאז נשאר כמו שהוא היום.
לאחר חציית השער תתקלו בכנסיה סנטו איגלסיה דל אספיריטו Iglesia del Espíritu Santo. הכנסייה הזו נבנתה על ידי נוצרים כדי לחגוג את הניצחון שלהם על הכובשים ב20 מאי 1485. מאז בכל תאריך זה מצוין ההישג ההיסטורי-תרבותי הזה שהמבנה שואף להנציח אותו. למרות המאורע החשוב והציפיה להשקעה אקסטרה ווגנדית כנסיית סנטו איגלסיה דל אספיריטו היא מבנה פשוט, לא יומרני עם אולם אחד בלבד. ביציאה מהמבנה שימו לב לשריד מעניין- ארקו דה קריסטו.
בעודכם ממשיכים משם וצועדים לעבר העיר העתיקה של רונדה תבחינו בצריח של סן סבסטיאן ששימש את המוסלמים בעבר וכשאלה הוברחו ונסו על נפשם המקום הפך לכנסייה שממנה שרד אך ורק צריח בודד.
במהלך כשתגיעו לעיר העתיקה תבחינו מיד שהסמטאות הציוריות וכל האזור של העיר העתיקה מוקפות חומות עתיקות שנשתמרו. מבקרים יכולים לטפס וללכת לאורך החומות לעבר הגשר והקניון. חומות העיר העתיקות נבנו במאה ה13 על ידי השליטים המוריים ושופצו במאה ה16 על ידי שליטיו הנוצריים של האזור. החומות הדרומיות שנותרו בשלמותן גדולות מספיק כדי לארח קונצרטים בקיץ באזור בו נצפה השער Puerta del Almocábar אותו חצינו.
=
לשם התרשמות מחומות העיר אנו נמליץ לכם לצעוד לאורךPuerta PHELIPE V. שם תתקלו ב Baños de los Arabes (החמאם הערבי). זהו חמאם ערבי מקורי נבנה במאות ה -11 או ה -12 ושופץ בחלקו. כמובן שהמרחצאות כיום אינן פעילות אבל בהחלט נחמד להתרשם מהשרידים הארכיאולוגיים רבי החשיובת המלמדים על סגנון החיים בתקופה המורית אזור. במרחצאות ניתן להתרשם משלושה חדרים מרכזיים שהטמפרטורות בהן היו שונות בזמן פעילות המרחצאות אז יכלו המתרחצים ליהנות משהייה בחדר חם, בינוני או קר. העיצוב של המרחצאות מרתק- תקרות מקומרות, מאפיינים אדריכלים ערביים ואוירה אגדית.
כשתמשיכו לצעוד על רחוב פליפה תוכלו לראות את הגשר התחתון, Puente Romano. הגשר שנקרא בתרגום חופשי “הגשר הרומי” זכה גם לכינוי Puente ARABE פונטה עראבה שזה כבר יותר הולם אותו משום שהוא עוצב ונבנה על ידי המוסלמים בסגנון מורי ולא על ידי הרומאים בסגנון הבארוק. הסיבה לכך שגשר זה נקרא בכל זאת, למרות סגנונו, הגשר הרומי היא העובדה שהוא נבנה על יסודות של גשר רומי קודם.
צעידתכם לאורך רחוב פליפה תוביל אתכם אל לב העיר העתיקה, לאזור המכונה שם תשוטטו, תלכו לאיבוד להנאתכם ובעודכם משוטטים בסמטאות ודאי תבחינו באתרי הביקור המומלצים הבאים:
כנסיית סנטה מריה לה מאיור (IGLESIA DE Santa Maria la Mayor). כנסיה נחמדה שכמו כנסיות רבות אזור קוסטה דל סול שימשה בתקופת השלטון המורי כמסגד ולאחר ניצחון הנוצרים הפכה לשמש ככנסיה.
לצפייה איגלסיה דה סנטה מריה לה מאיור ברונדה https://www.youtube.com/watch?v=Bn6CKfo2cK8
Casa del Rey Moro קאזה דל ריי מורו
זהו ארמון עתיק ותיק שלמרות שמו הוא איננו הארמון של השליט המורי אלא מדובר באחוזה שנבנתה במהלך המאה ה -18, כאשר שלטון המורים בספרד כבר הפך לזיכרון רחוק. כנראה שהשם ניתן בשל האזור וההקשר ההיסטורי שלו. בכל מקרה מדובר בארמון ובגנים Casa del Rey JARDINS שבהחלט שווים ביקור. הגנים עוצבו על ידי גנן הנוף הצרפתי, ז’אן קלוד פורסטייה, בשנת 1912. אמנם מדובר במבנה לא מאד עתיק שאף עוצב בסגנון יחסית מודרני אך למיקומו חשיבות היסטורית- הוא שוכן על מכרת מים בעלת חשיבות רבה אשר הותקפה פעמים רבות במהלך המאבק בין המורים לנוצרים שזיהו כי פגיעה באספקת המים לתושבי העיר תמוטט את השלטון המורי אזור. במהלך המאה ה -14, כאשר רונדה הייתה ללא הרף בקו האש בין המורי ששלטו בגרנדה לבין הנוצרים ששלטו בסביליה איזור זה שכלל את מכרת המים סבל ממצור פעמים רבות לעתים קרובות. בעת סיור במבנה תתקלו ב300 מדרגות (מספרן היה רב יותר בעבר והיעלמותן של מספר מדרגות נשאר בגדר תעלומה), בחדר הסודות SECRETOD DE SELLA, ששימש על פי דברי הימים למעשים אפלים וטקסים נסתרים, ואמות מים נסתרות במעמקי האדמה שמהם תטפסו הרבה מדרגות אל גנים מטופחים ויפים.
מעבר לקאזה דל מורו שוכן פלאסיו דל מרקוס דה סלבאטיירהPalacio del Marques de Salvatierra שהוא למעשה מוזיאון קטן של אמנות וחפצים מתקופת הרנסנס. המוזיאון שוכן במבנה שחודש במאה ה -18 של בניין מהמאה ה -16 שהיה בבעלות אחת המשפחות העשירות של אנדלוסיה- משפחת דון ואסקו מרטין מסלבטורה DON VASCO Martín de . העיצוב של הבניין מרתק מבחינה אדריכלית ומי שמבין ענין יתרשם מאד מהכניסה המרשימה והעיטורים, הפסלים של העבדים הערומים (מבעית למדי) וחפצי האמנות השונים שבה.
כעת נצעד אל עבר צדה הדרומי של העיר העתיקה ונשים פעמינו אל הפוארטה דה לה אקסיחרה (Puerta de la Exijara): זהו שער הכניסה לרובע היהודי לשעבר – החודרייה (Juderia): סיור אזור זה הוא בבחינת חובה
לאחר מכן כדאי לכם לשקול ביקור במוזיאון הבנדיטים (Museo del Bandolero) שבעיר העתיקה גם הוא שווה ביקור בשל הערך התרבותי היסטורי של המקום. לרונדה היטוריה מפוארת אך לא בכולה מתגאים תושביה- התנאים הטופוגרפיים של האזור, הטבע הפראי, נקיקי הסלע, המצוק, הגיא והתהום הפכו את רונדה למקום מסתור אידיאלי אליו נהרו גנבים, פורעי חוק ועבריינים נמלטים. התופעה הייתה עד כדי כך נפוצה שמוצגים הקשורים לאותם בנדיטים, כמו גם סיפוריהם ודמויותיהם של בנדיטים ידועים לשמצה נאספו והם מוצגים בתערוכה מרתקת במוזיאון הבנדיטים.
היעד הבא שלנו הוא אולי היעד המפורסם ביותר בעיר רונדה- Plaza de Toros.
פלאזה דל טורוס היא זירת מלחמות השוורים של רונדה ויש לה חשיבות היסטורית תרבותית רבה. רונדה היא שם נרדף למלחמות שוורים וההיסטוריה של הטקס המוזר הזה כרוכה בעיר המרתקת. זירת מלחמת השוורים – פלאזה דה טורוס – של רונדה היא מזירות מלחמות השוורים הותיקות ביותר בספרד והידועה ביותר בדרום הארץ. מי שרוצה לחזות בטקס במלואו, על כל חשיבותו וכלליו זהו המקום לעשות כן. הזירה שנחנכה בשנת 1785 מושכת מבקרים רבים מרחבי העולם ורונדה מניפה על דגלה את הטקס התרבותי הזה ולא רק בשל הזירה העתיקה והחשובה שפעלה בה מאות שנים, אלא גם בגלל אחד מלוחמי השוורים הידועים שהוא בן המקום.
רונדה היא ביתו של לוחם השוורים האגדי והמפורסם פדרו רומרו (1754-1839) שלפי הסיפורים הרג ששת אלפים פרים בקורדס הרונדי ובקורידורס אחרים. אתם תרבו לשמוע את השם של לוחם השוורים הזה בכל פינה בעיר. יש באלמדה פסל של דמותו וישנם בתי קפה ומסעדות שקרויים על שמו. בני משפחתו של רומרו, לרבות נכדיו גם הם לוחמי שוורים והמשפחה נחשבת למובילה בתחום. פדרו רומרו ובני משפחתו הם ללא ספק לוחמי השוורים הידועים ביותר בספרד וסגנון הלחימה שלו זכה לתהילה כשכתרים רבים נקשרו לראשו.
סיור בזירת לוחמת השוורים הוא סיור מרתק המשלב תרבות, היסטוריה ובייחוד ארכיטקטורה מרשימה. אם אתם לא רוצים בכך אינכם חייבים לצפות במלחמת שוורים של ממש אך אל תוותרו על סיור בזירה וחשיפה לנדברך חשוב ומרכזי בתרבות ספרד. כמו כן נמליץ לכם לבקר במוזיאון שמצוי במקום, הוא מוזיאון מלחמת השוורים.
מוזיאון מלחמת השוורים (Museo Taurino) מתעד את ההיסטוריה והתרבות של הטקס המפואר ורב החשיבות של מלחמת השוורים, לרבות תלבושות, תמונות ומסורות של לוחמים. לאחר סקירת התערוכה במוזיאון נמליץ לכם לעבור אל חלקו האחורי של המוזיאון אל עבר מרפסות התצפית שמהן תוכלו לצפות שוב, הפעם משוית חדשה, על הקניון העצום שפרוש מתחתיהן. מנקודה זו תוכלו גם לרדת במסלול מוגדר בתוך חורש טבעי המוביל אל מרגלות הרמה והמצוק, אל עבר הנחל הזורם בתחתית הקניון, שם תוכלו להתפעל מהעוצמה של הטבע ושכיות החמדה הנישאות משני צידכם ותוכלו להביט על הגשרים והעיר מלמטה- מרתק ומרשים.
מאחורי טורוס דה פלאזה מתפרשים שני שבילים בעלי שם – תרתי משמע: שניהם מאד מתויירים ושניהם קיבלו את שמותיהם משני אישים מפורסמים: האחד הוא השחקן האגדי אורסון וולס, והשני, ארנסט המינגווי שכתב ברונדה את אחד מספריו המפורסמים ורבי המכר “מוות בצהריים”.
לא סתם שתי השדירות הללו – Paseos דה ארנסט המינגווי ואורסון ולס – ממוקמות ליד זירת לוחמת השוורים הרונדית. מלחמת השוורים הייתה ספורט אהוב ונערץ על שני האישים – שניהם חובבים גדולים של הקורידה. ואתם תיהנו מלצעוד על שני הפסאוס ולהביט מסביב.
פסאו ארנסט המינגווי היא שדירה עוצרת נשימה, מלאה ירוק וטבע ומכל נקודה בה נשקפים נופים עוצרי נשימה. השדירה מובילה אל חורשת יער נעימה שמהווה את הריאה הירוקה הגדולה של רונד וקיימת שם עוד המאה ה -19 Alameda del Tajo. פירוש המונח “אלמדה” ALAMEDA אגב הוא חורשה. חורשה נחמדה ופופולרית זו כונתה במקור בשם אלאמדה דה סן קרלוס Alameda de CARLOS SAN והיא הרבה יותר מסתם חורשה. זהו פארק עשיר עם נוף מהמם (אל תפסידו את השקיעה!) זרוע סוגים רבים של עצים ומהווה מקום בילוי משפחתי מאד פופולרי במחוז מלאגה, אליו נוהרות משפחות בכל סוף שבוע ותיירים רבים בכל יום. באלאמדה אל טאחו הפארק הציבורי שנפתח לציבור בשנת 1806 תמצאו אינספור זוגות, משפחות, חובבים, נוודים ותיירים שמטיילים ומפטפטים מתחת לעצים ובוהים בנוף עוצר נשימה.
בקצה של פסאו אורסון וולס היה בעבר השוק ממנו נשאר מגדל שעון מרתק – שעון העיר המקורי מעל Plaza de España שעדיין עובד – וכיום ניצב בו בית מלון פאראדור. אם תמשיכו לצעוד תוכלו להגיע אל היעד הבא שלנו, הוא HOTEL Parador מודרני, למרות) ומוביל מן הזירה השוורים אל Puente Nuevo שהוא כמובן היעד הבא שלנו.
פואנטה נואבו (Puente Nuevo, “הגשר החדש”) הוא אחד הגשרים העוברים על פני התהום העמוקה של עמק נהר הטאחו (El Tajo) שמפריד בין שני חלקי העיר רונדה. הגשר הוא כמובן אחד מאתרי הביקור התיירותיים המרכזיים אזור. לא רק הנוף עוצר הנשימה מושך אלא גם ההיסטוריה והסיפורים הנקשרים לגשר וגם העיצוב המיוחד שלו. בנייתו של הגשר הושלמה בשנת 1793, לאחר 40 שנים במהלכן קיפחו את חייהם בבנייתו עשרות אנשים ואחד מהם, על פי האגדות המסופרות הוא האדריכל שתכנן את הגשר חוסה מרטין דה אדאוּאֵלָה. על פי הסיפור אדריכל הגשר טיפס עליו וניסה לחרות על הגשר את שנת הקמתו אך נהרג כשנפל ממרומיו של הגשר שבנייתו הייתה פרויקט חייו לאחר שזה הושלם. השאלה האם נפל האדריכל אל מותו אל התהום העמוקה (עומק של כ-150 מטר) נותרה בלתי פתורה ויש שטוענים כי נרצח או התאבד שעה שהשלים את שליחותו על פני כדור הארץ וסיים את מלאכת חייו. אך ככל הנראה המידע הכי מהימן מצלמד על העובדה שהאדריכל הנודע מת במלאגה מסיבות טבעיות בשנת 1802.
אתם תצעדו על הגשר ותשקיפו בחדווה על רכס ההרים סראניה דה רונדה SARNIA DE RONDA המהממים ותתרשמו מעיצובו הייחודי. הגשר החדש של רונדה שמכונה כך כדי להבדילו משני הגשרים האחרים הנישאים מעל עמק אל טאחו ומקשרים בין שי חלקי רונדה (הגשר המורי PUNTA ARABE והגשר הישן PUNTA VIHEJO) בנוי על שלוש קשתות עצומות מימדים. בין הקשתות העליונות ממוקם מה שהיה בעבר תא הבידוד של כלא רונדה ותא עינויים של האינקוויזיציה. כיום משמש מבנה זה כמוזיאון המספר את ההיסטוריה של הגשר. שווה הצצה בהחלט. סיור קצר מספיק.
שעות פתיחה: יום שני עד שישי 10.00-18.00 (19.00 באביב ובקיץ), שבת 10.00-13.45 ו 15.00-18.00, יום ראשון 10.00-15.00. טלפון: 620 340 148.
סיפור הקמתו של פונטה נואבה, אותו גשר חדש מספר את קורותיה של העיר ומשקף את דברי הימים- הגשר נבנה כדי לקשר בין העיר העתיקה של רונדה לעיר ה”חדשה” שהחלה להתפתח לאחר שהמלחמות באזור בין המורים לנוצרים גוועו ורונדה החלה ליהנות מתור הזהב. שגשוג, הצלחה וממון זרמו לתושביה וסוחרים רבים מילאו את העיר. תהליכים אלה הפכו את העיר העתיקה שנדחקה בין החומות לצרה מלהכיל את כל הציבור הגדול שנהר, חי ועבד בעיר. כדי להקל על המצב, הוטל מס על סוחרים הפועלים בתוך העיר, מה שהניע רבים מהם להקים הדוכנים ואוהלים שלהם מחוץ לשערים ולחומות העיר. כך התפתחו שני המחוזות החדשים בעיר BARIO DE SAN FRANSISCO באריו דה סן פרנסיסקו ואל מראקדיו אל Mercadillo.
הגשר החדש החליף את הPuente Viejo (הגשר הישן) שנבנה במאה ה -16 והיה הגשר היחיד שקישר בין Mercadillo וLA Ciudad עד להשלמת הפונטה נואבו מאתיים שנה לערך לאחר מכן. עד אז הגשר הזה שימש את כל תושבי ובאי רונדה כשהשער מעל הגשר, ארקו דה פליפה החמישי היה הכניסה היחידה לאזור La Ciudad מקצה זה של העיר. עובדה זו יצרה שתי בעיות מרכזיות: האחת, עומס בלתי נסבל של עוברים ושבים על הגשר הפקוק והשנייה, חשיפה לסכנות משום שניתן בקלות להטיל מצור על נקודה אחת של העיר. על כן לא חלף זמן רב עד שנבנה הגשר החדש שהיה כה נחוץ.
אגב בניית פונטה נואבה לא הייתה הניסיון הראשון לבנות גשר כזה ואחד הנסיונות המתועדים הוא משנת 1730 אז חואן קמאצ’ו חוסה גרסיה ניסו את מזלם ונכשלו. ואז הגיעה שנת 1751 ואת העבודה הכושלת שהחלו קמאצ’ו וגרסיה המשיך חוסה מרטין דה אלדוואלה האדריכל. בניית הגשר ארכה ארבעים ושתיים שנים, והPuente Nuevo היה סוף סוף מוכן לשימוש בשנת 1793.
לא סתם כנראה קושרים את נפילתו של האדריכל לרצח או התאבדות, מאז הקמתו הגשרלמרבה הצער משמש כזירה לשתי הפעולות הקשות הללו שמתרחשות שם בתדירות גבוהה מדי. עצם קיומו של גשר בגובה כזה מושך את הצד האפל של הטבע האנושי וגורר מעשי רצח והתאבדות רבים שנרשמו בהיסטוריה וגם כיום ברונדה.
טיול לאורך הגשר הוא פעילות חובה ברונדה ולמי שסובל מפחד גבהים נמליץ לנשום עמוק. את הגשר מומלץ לראות גם מלמטה- ישנו אוטובוס תיירים הקטן שעושה סיור בעיר העתיקה וממשיך אל העמק שם ניתן לראות את הגשר במבט מלמטה והמראה מהמם.
עוד נקודת תצפית נוף מהממת ומרהיבה ברונדה שאותה אסור לכם לפספס היא המיראדור.
כעת נחצה את הגשר אל עבר החלקים המודרניים יותר של רונדה ונפרד מנפלאות העיר העתיקה.
היעד הראשון שלנו הוא איזור באריו דה סן פרנסיסקו BARIO DE SAN FRANSISCO.
נתחיל משער Almocábar שיוביל אותנו אל איגלסיה דל אספיריטו סאנטו שמתנשא מעליו. כנסיה ותיקה זו היא הקתדרלה הלא הרשמית של העיר רונדה אשר מימים ימימה משכה את כל המכובדים של העיר אל המיסה של יום ראשון. בניית הקתדרלה החלה בשנת 1485, השנה של הכיבוש מחדש של רונדה על ידי הנוצרים. בנייתה של הקתדרלה עליה הורה Reyes Catolicos נמשכה שני עשורים. משום שנבנתה בעיתות מלחמה מתכנניה הקפידו על עובה כמבצר שקשה יהיה לחדור בעדו. הקתדרלה בנויה בסגנון הבארוק ומזכיר מבנים גותיים רבים. בכל שעה עגולה נשמע צלצול מרטיט ממגדל הפעמון שיש שמגדירים אותו צלצול אפוקליפטי.
לאחר מכן נמשיך אל Convento de Santo Domingo שהינו מבנה מרשים שבנוי בסגנון גותי וכולל מוטיבים מתקופת הרנסנס. למבנה זה היו שימושים רבחם במהלך ההיסטוריה- הוא שימש בין היתר כמאוזוליאום פרטי לכל אחת ממשפחות היישוב העשירות- משפחת מוקטסומה ומשפחת רוחאס וכן היה גם בית דין של האינקוויזיציה. בדברי הימים של מבנה זה נרשמה גם תקופה במהלכה היה המבנה נטוש במשך שנים. המבנה שופץ ונפתח למבקרים מחדש בשנת 2005 וכיום הוא משמש כמוזיאון לאמנות המארח תערוכות גדולות של הגווייה, מירו ופיקאסו, ולאחרונה, הוצגה גם הרטרוספקטיבה הגדולה הראשונה על ידי האמן הבריטי ריצ’מונד מיילס. למוזיאון חצר נחמדה ומאווררת המתאימה למנוחה.
לאחר ביקור במוזיאון נשים פעמינו אל אתר מרכזי נוסף ברונדה הוא ארמון מון דראגוןPalacio de Mondragon שמהווה ארמון מודרני משום ששופץ בתחילת המאה ה20 אך הבסיס שלו הוא ארמון מורי מהמאה ה13. סיור בארמון מספק הצצה לאדריכלות מרתקת. בארמון Mondragon ששרידיו שופצו בצורה מקיפה ומאסיביץ בסגנון מודרני התגורר השליט המורי Abbel Mallek, שידוע גם בשם Abomelic, בנו של מלך מרוקו אבו חסן שאחראי בעיני רבים לתור הזהב המורי של רונדה. הארמון הוא זעיר, אך פרטים רבים מרתקים נשארו, בין היתר תוכלו לראות תקרות מקוריות, ריצוף מקורי, ואת החצרות הפנימיות ביציע. מחוץ לארמון נותרו גנים מרתקים. בקומה העליונה שוכן מוזיאון המארח תערוכות העוסקות בהיסטוריה של העיר ובפרה היסטוריה של האזור; ובחללים הנותרים של הבניין פועל בית ספר לשפות וספריה.
מידע מעשי לגבי המוזיאון: שעות פתיחה-
בימים שני עד שישי בין השעות 10.00-13.45 ובין השעות 15.00 עד 18.00; ובימים שבת וראשון בין השעות 10.00-15.00.
לצפייה- פלאסיו דה מון דראגון ברונדה: https://www.youtube.com/watch?v=CmwtcSR5MxY
את הסיור שם נתחיל בגם הדרך לארמון מון דראגון – פאלאסיו מון דרגון Mondragon PALACIO מרתקת בפני עצמה- הסמטה המרוצפת מובילה באופן טבעי אל המרחב הציבורי היפה של רונדה, היא כיכר דוקסה דה פרסנט Plaza Duquesa de Parcent, ההומה, הפופולרית והשופעת צמחיה. בכיכר ישנם מנזר, שתי כנסיות ומגדל הפעמונים Toytown של איגלסיה סנטה מריה. במקום נמצא גם בנין העיריה. פלאזה Duquesa DE Parcent מהווה מרחב ציבורי פופולרי והומה בעל ערך ומרכזי ברחבי העיר רונדה.
מהכיכר נמליץ לכם לצעוד לאורך Calle Armiñan קאלה ארמיניאן אל עבר מרכז BARIO DE SAN FRANSISCO בריו דה סן פרנסיסקו שם תמצאו אחלה פאבים ומסעדות ותיהנו מאחלה אווירה.
היעד הבא הוא פלאזה קמפיאו PLAZA CAMPIO המוביל אל “רחוב הגבוה”, הוא המדרחוב של העיר, Calle Espinel, קאלה אספינל, שם תשוטטו להנאתכם עד הגיעכם אל מגרש הכדורגל של רונדה המכונה “La Bola”. אצטדיון לה בולה
לאחר מכן נמשיך במעלה הגבעה ממגרש הכדורגל ותמצאו עצמכם למרגלות גרם מדרגות אבן נרחב. המדרגות מובילות אל דלתות העץ המרשימות של המנזר הכרמליטי מרסד Carmelite Monastery MARSED. הכרמליטים ברונדה משתייכים לאותה קבוצה של הכרמליתים הידועים והמוכרים לנו מהכרמל ומירושלים כיום. זוהי תנועה שמצטרפים אליה נזירים עוד משנת 1155 והם מהווים בית לכל מי שרוצה להקדיש את חייו לדת ולשמור על אורח חיים הכולל הסתגפות, התנזרות, צנע, עוני ותפילה. מאז שנת 1452 גם נזירות מצטרפות לתנועת הכרמליטים שמתפשטת מאז בכל רחבי העולם הנוצרי. במנזר הכרמליתי של רונדה יש רק נשים ונין לבקר בו ולצפות בהן אך יש להקפיד על שקט ולכבד את המקום.
בעת השיטוט אזור Carmelite Monastery בריו דה סן פרנסיסקו תבחינו בקאזה דה דון בוסקו CASA DE DON BOSCO. עוד אחוזה יפה ואמידה עם פטיו פנימי מקורה בזכוכית כדי להגן על הצמחיה השופעת מפני החורפים הקשים של רונדה. מאד שווה ומומלץ לבקר למי שאוהב עיצוב גנים מרהיבים- גינות קטנות וחמודות יותר נכון.
הטיול אזור יוביל אתכם גם אל קזינו סירקולו דה ארטיסטס Circulo DE Artistas CASINO הממוקם בצד הצפוני של סוקורו פלאזה. מעבר לזה שהקזינו מגניב ונעים ובטח תבלו בו הרבה, רצוי שתדעו שלכיכר בה הוא ממוקם חשיבות היסטורית- שם ערך בשנת 1918, בלאס אינפנטה, הידועה בשם האב של אנדלוסיה את העצרת האנדלוסית הראשונה שם נחנך דגל המחוז. כיום המבנה משמש כקזינו אבל לא רק- המקום משמש לאירועי תרבות וזה בית של אחד מארבעה אוספי הספריות של רונדה. כדאי לברר: מופעי פלמנקו ערב נערכים באופן קבוע בפטיו של הקזינו.
חיי לילה ברונדה
ברונדה חיים אמנים, אנשי רוח וסופרים והיא מארחת המוני תיירים והציפייה מעיר כזו היא שחיי הלילה בה שוקקים שהרי באיה יודעים ויכולים לחגוג. ברונדה, כמו ברוב ערי הקיט של קוסטה דל סול אמנם יש מועדונים, פאבים, קריוקיס בר ומועדונים מסוגים שונים וכל אחד בכל גיל ובכל סגנון יכול למצוא מה שהוא מחפש, אבל העניין הזה חדש וטרי שם. ברונדה לא תמיד היה היכן לבלות ותיירי היו מוצאים עצמם ברחובות ריקים אחרי השעה 2300. אך כיום השתנו, תודה לאל, פני הדברים וברונדה יש איפה לבלות, בטח בחודשים יולי עד ספטמבר.
מקומות הבילוי הפופולריים כוללים בעיקר טאפאס ברים ויש מעט דיסקוטקים שנפתחים רק בעונה של חודשי הקיץ, קרי, יוני עד ספטמבר. רוב מקומות הבילוי מתרכזים לאורך Calle Jerez ועל העורף של Plaza del SOCURRO. גם באזור Plaza de Abela וברחובות מול Plaza de España ו Plaza de Toros יש מה לחפש בשעות הקטנות של הלילה.
תשאלו את המקומיים איפה לבלות וגם תקראו פרטים על מקומות הבילוי המומלצים שלנו להלן-
בר ספורט האסקים HUSKIS SPORT BAR
בר חדש ונעים, מלא תיירים, אוירה טובה, מארחים למופת
כתובת והוראות הגעה: פאב הספורט האסקיס נמצא אזור מולינה. על מנת להגיע צאו מכיכר אספנה PLAZA Espana ותצעדו על Calle Espinel.
מידע שימושי:
כתובת: Calle מולינו 1
שעות פתיחה: פתוח בימי שני בשעה 20:30 בערב, ובין הימים שלישי עד ראשון הפאב נפתח ב17:30. בכוונה לא ציינו את שעת הסגירה כי זו משתנה בין העונות ותלויה בתפוסה.
Bodega El Socerro PUB פאב בטדרו אל סוקרו
ליד Plaza del Socerro, אחת הכיכרות המרכזיות של איזור Mercadillo ששורץ ברים ומסעדות ישנו בר נחמד מאוד פופולרי בקרב המקומיים.
כתובת: Calle מולינו ממש ליד פלאזה דל Socerro
EL CHOQE IDEAL אל צ’וקה איידיל
בבריו סן פרנסיקו תמצאו מקום שיש בו גם מסעדת טאפאסים גם בר גם בריכת שחייה גם מרפסת נעימה ואפילו שולחן ביליארד וגלריית אמנות (!!!); ומדי פעם רוקדים שם.
כתובת: חפשו את המקום בפלאזה דוקיסה דה פרסנט, רחוב אספיריטו סנטו 9.
CLUB que me dices דיסקו מועדון קה מי דייסס
אין הרבה מקומות שבהם תוכלו לרקוד ברונדה שם הבילוי המרכזי הוא בפאבים. דיסקו מועדון קה מי דיסס הוא מועדון שבו תוכלו לפזז בכיף על רחבת הריקודים.
טלפון: +34 684 00 10 14
עוד מועדוני ריקודים הם קיס KISS ןLIMBO לימבו וגם THE Avalon. דה אבלון הוא מועדון תת הקרקעי בו ניתן לרקוד עד אור הבוקר ולעתים מתקיימים שם מופעים.
מידע שימושי:
כתובת: Calle PADRE MARIANO Soubiron (מול שער Tajo Alameda deL LAPREK l)
Faustino Restaurante &BAR בר מסעדה פאוסטינו
אחלה מקום!!!
כתובת: Calle Sta. Cecilia, 6, 29400 Ronda, Málaga,
טלפון: +34 952 19 03 07
siete copaS סייטה קופאס
מקום נחמד. ממוקם מאחורי מלון פאראדור .
La Gota de Vino BAR TAPAS בר טאפאס לה גוטה דה וינו
בר טאפאס יין טוב עם קהל צעיר, אלכוהול משובח, טאפאסים מעולים, אוירה מנצחת ומחירים טובים
כתובת: Calle SEVILIA 13
שעות פתיחה: פתוח בימי שלישי עד ראשון בין השעות 1900-0200
טלפון: 95-287-57-16
Café de Ronda קפה דה רונדה
זה אמנם יותר בית קפה ופחות פאב אבל האווירה בו תוססת והוא פתוח בשעות לא אופייניות לבתי קפה ברונדה בימי ראשון. בית הקפה קפה דה רונדה שוכן על הגשר החדש Puente Nuevo ומיקומו מיוחד והופך את הבילוי בו לשווה מאד- הוא שוכן בקומה הראשונה של בית אחוזה גדול ויש לו חצר גדולה מלאה צמחיה. אם תגיעו תיהנו מיתרון נוסף- הרבה מאד סוגי קפה מיוחדים.
מידע שימושי:
כתובת:Calle Tenorio 1
טלפון להזמנות: 95-287-40-91
שעות פתיחה: ימי שני עד חמישי בין השעות 09:00 עד 21:00 ובימי ראשון 09:00 עד חצות.
ANTONIO HAVER PUBA פאב אנטוניו הבר
טאפאס בר עם בירות זולות. שימו לב- נסגר מוקדם, לא מתאים לבילוי פרוע, אלא רק לבילוי רגוע בשעות הערב.
מידע שימושי:
כתובת: Calle San José 4
שעות פתיחה: הטאפאס בר פתוח בין הימים שני עד שישי בין השעות 07:00-23:00 וביום שבת הפאב נסגר מוקדם בשעה 16:00 אחר הצהרים.
PUB La Farola פאב לה פרולה
פאב מסורתי ומוכר שלמרבה הצער לא פעיל אחרי 2300 בערב אך מיקומו נהדר והאווירה בו תוססת ומתאימה לאוהבי אתרי תיירות דחוסים.
הבר המסורתי (סגור שמש), על שמו של פנס רחוב רחוב ענק במרכז הכיכר, שומר שעות קונבנציונלי למדי, אך ניתן בדרך כלל לקבל משקה עד אחת עשרה. לשכנתה שלה, ההיי-טק הנוצץ לימבו (סגור Mon) בדרך כלל לוקח את שעות הלילה המאוחר עודפת, ו תלוי במצב הרוח שלהם הבעלים יישארו פתוחים, בגבולות היגיון, כל עוד יש לקוחות לשרת, אשר יכול לעתים להיות עד זריחה קרובה.
DOLCINEA PUB פאב דולציניאה
בית קפה-בר היפי, מהווה מקום נעים למשקה בשעת לילה מאוחרת. המקום שואבקהל לקוחות צעיר אבל למרות זאת הווליום של המוסיקכה הטובה נמוך מה שמאפשר לנהל שיחה בסביבה העליזה הזאת מבלי לצעוק.
מידע שימושי: תצעדו על CALLE RIOS ROSAS ותמצאו את הפאב שממוקם בין CARMEN Abela וRAMADIUS/
חופים ברונדה
אנחנו יודעים שקוסטה דל סול שווה שמש וים אבל השוהים ברונדה יכולים לשכוח מבטן-גב חול ואופק כחול. למה? משום שרונדה איננה שוכנת על חוף הים ומי שממש רוצה טבילה צריך לנסוע מרחק של מינימום חצי שעה לחוף הקרוב ביותר. אז מה עושים מי שממש רוצה לטבול יכול לנסוע לבריכה הסופר כיפית של רונדה: פלאייטהLa Playita ב Arroymolinos בארוימולינוס שנמצאת במרחק של 25 דקות הליכה מרונדה. המקום שפתוח בין החודשים יוני עד ספטמבר (חודשי הקיץ כמובן) הוא למעשה בריכת מים בטבע שנראית ומשמשת כאגם נעים מאד, בלב הטבע, מקוה מים מעשה ידי אדם. Área Recreativa Municipal la Playita ממוקמת בפארק טבעי, למרגלות של סיירה דה מונטה פרייטו. הנוף מהמם, אפשר לטבול, לשחות ולשוט בסירות. במקום יש חוף מאובזר מצילים, מסעדה, בר מקצועי, מזנון על החוף, שירותים ומקלחות, שולחנות פיקניק תחת עצים מצלים שפע של מקום לילדים לשחק ושולחנות מפוזרים ברחבי הפארק המוצל והנקי.
הבריכה הנהדרת הזו ממוקמת ליד זהרה דה לה סיירה Zahara De La Sierra מקום מאלף שמומלץ לבקר בו ואם כבר הזכרנו אותו אז כבר נפרט עליו הרבה, כי זה הוא יעד הטיול הבא שלנו:
את הימים הבאים של הטיול נמקד בכמה כפרים לבנים קטנים ומיוחדים שנדלג ביניהם ונהנה בכל אחד מהם ממה שיש לו להציע. ברוב המקרים השהיות בכפרים הלבנים תהיינה קצרות, אך כמובן, הכלל-אב תקף גם פה: מי שרוצה ויכול, מוזמן להשאר בכל כפר לבן כמה ימים. זה רווח נקי!
מסלול טיול בקוסטה דל סול הרבה יותר משמש וחופים מהממים
המדריך למטייל בטורמונילוס, קוסטה דל סול
מדריך למטייל במרבלה, קוסטה דל סול
מדריך למטייל בכפר הלבן מיחאס, בקוסטה דל סול
המדריך למטייל ברונדה, בקוסטה דל סול
מדריך למטייל בכפר הלבן זהרה דה לה סיירה, בקוסטה דל סול
מדריך למטייל באולברה OLVERA, בקוסטה דל סול
המדריך למטייל בסטניל דה לאס בודגס והסביבה, בקוסטה דל סול
מדריך למטייל בקדיז CADIZ, בקוסטה דל סול
מדריך למטייל בכפר הדייג טאריפה Tarifa, קוסטה דל סול
מדריך למטייל בחרז דה לה פרונטרה (Jerez de la Frontera), קוסטה דל סול
מדריך קצרצר על נרחה Nerja, קוסטה דל סול
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.