מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 8 דקות–
ביקרה, כתבה וערכה: ליאו קן-לי
–
שיאן, עיר הבירה של מחוז שאאנשי, גדושה בהיסטוריה. טיול בין כתלי החומה העתיקה של העיר ובאזורים שנמצאים מעבר לחומה ילמדו אתכם על ההיסטוריה בת מאות השנים של עיר הבירה התרבותית והפוליטית הקדומה של סין, ששימשה גם כנקודת ההתחלה של דרך המשי המובילה אל המערב.
–
שיאן – קצת היסטוריה:
לפני שאתם עוברים את שערי העיר, מומלץ ללמוד על ההיסטוריה העשירה של שיאן וסביבתה. בואו ואקח אתכם למסע מראשית ההתיישבות באזור ועד ימינו:
דמיינו לעצמכם אדמה פורייה, מושלמת לעיבוד, שכל חקלאי היה רוצה להתעסק עמה. כך נראית האדמה של מחוז שאאנשי הדרומי, שעליה התיישבו אנשים במשך אלפי שנים. המתיישבים הראשונים חיו לפני 7,000 שנים בתקופת האבן המאוחרת והתיישבו באזור הקרוב לוואי הא (Wei He), ענף של הנהר הצהוב (Yellow River) בשיאן של ימינו. אם תרצו, תוכלו לבקר ביישוב הקדום של אנשי הבנפו (Banpo), קהילה חקלאית מטריארכאלית, שהתגלה ונפתח לציבור הרחב.
נקפוץ קדימה בזמן אל תקופת שושלת ז’ו המערבית, ששלטה על סין בין השנים 1027-771 לפני הספירה מתוך העיר שיאניאנג (Xianyang), שנמצאת בסמוך לשיאן של ימינו. כשאנשי שושלת ז’ו החליטו לעבור אל מחוז הנאן, הם השאירו את שיאניאנג כפי שהיא, עיר גדולה ומשפיעה ביותר.
בין השנים 221-206 לפני הספירה צ’ין שי חואנג-די איחד את סין למדינה פאודלית מרכזית. הוא בחר את העיר שיאניאנג, שסמוכה לשיאן, כבסיסו והפך אותה לעיר הבירה של האימפריה שלו. על מנת להגן על מדינתו החדשה, צ’ין הגיע למסקנה שהוא צריך להקים חומה גדולה שתגן עליה מפני אויבים. שנים מאוחר יותר, החומה תהייה ידועה כ-“החומה הסינית הגדולה”.
ממלכתו של צ’ין אומנם לא שרדה שני עשורים שלמים, אך המערכת הממלכתית שצ’ין ייסד ליוותה את סין במשך 2,000 השנים הבאות. צ’ין גם סיפק לסין אוצר שכל המבקרים בשיאן רוצים לראות היום: חיילי הטרקוטה (Terracotta Warriors). צ’ין רצה להיקבר במקום מפואר, ולכן גייס לעבודה על קברו כ-700,000 גברים. לקח להם שלושים ושמונה שנים לבנות את הקבר. צ’ין נפטר בשנת 210 לפני הספירה.
שושלת צ’ין הובסה על ידי שושלת האן, שהתקיימה בסין בין שנת 206 לפני הספירה ל-220 אחרי הספירה. השושלת החדשה הקימה את עיר בירתה החדשה בעיר צ’אנגאן (Chang’an), שנמצאת מעט צפונה משיאן של ימינו. הקיסר וודי החליט לשלוח שליח שיחפש אחר בני ברית שיעמדו לצד שושלת האן כשאויביהם יגיעו. השליח התקדם מערבה, וללא כוונת תחילה פתח את דרך המשי.
החיפוש אחר בני ברית לא עזר לשושלת האן. השושלת נפלה ומלחמות קרעו את הארץ עד ששושלת סוי נוסדה. שושלת זו שלטה בסין בין השנים 581 ל-618 וקיסרה ניסה להקים מחדש את העיר צ’אנגאן, אך לא ממש הצליח. רק כששושלת טאנג שלטה בסין בין השנים 618-907 העיר חזרה להיות עיר בירה ושלום התפשט ברחבי סין כולה. רבים התהלכו על דרך המשי והעיר צ’אנגאן הפכה לעיר בעלת חשיבות עולמית. רבין הגיעו אל העיר מרחבי כל העולם, ביניהם סטודנטים, סוחרים ואקדמאים, מה שהפך את צ’אנגאן לעיר אוניברסאלית ראשית של ימיה. אבל ימיה הזוהרים של העיר לא נמשכו לנצח. כששושלת טאנג נפלה בשנת 907, העיר איבדה מכוחה, אך נשארה עיר בירה אזורית.
אז אפשר לומר ששיאן ראתה מקרוב את כל השושלות ששלטו בסין באות והולכות. היום היא עיר הבירה המחוזית של שאאנשי, שהקרקע הפורייה שלו מלאה במשאבים טבעיים כמו גחלת ודלק, ומספקת את מרבית מן מקורות האנרגיה הסיניים. שיאן היא עיר של תעשייה, של מסחר ושל תיירות. רבים מגיעים אליה כדי להתרשם מן השרידים ההיסטוריים שעוד נותרו בה ובסביבותיה. בין היעדים התיירותיים המושכים ביותר הם חיילי הטרקוטה, שנמצאים מעט מחוץ לשיאן, בקברו של הקיסר צ’ין.
שיאן – קצת גיאוגרפיה ודברים שכדאי לדעת:
שיאן ממוקמת באזור הדרום-מרכזי של מחוז שאאנשי, הנמצא במרכזה של סין. האקלים ששורר בשיאן הוא די מתון, כך שהוא לא קר מדי כמו בצפון או חם מדי כמו בדרום. החודש החם ביותר בשיאן הוא חודש יולי, שבמהלכו הטמפרטורות יכולות להגיע לסביבות ה-30 מעלות צלסיוס. בחודש הקר ביותר הוא חודש ינואר, שבמהלכו הטמפרטורה הממוצעת היא 5 מעלות צלסיוס. סביר להניח שכשתגיעו לשיאן תראו את השמיים אפורים. זה בגלל שבשיאן עובדים עם הרבה מאד פחם וחומרים מזהמים אחרים, וזה נראה באוויר. אם אתם סובלים מאסטמה או מבעיות נשימה שונות, כדאי להצטייד בתרופות שלכם.
אם אתם רוצים להימנע מצפיפות, כדאי להגיע בעונת החורף או הקיץ, שכן העונות התיירותיות ביותר בשיאן הן עונות האביב והסתיו.
=
שיאן – איך תגיעו?
שיאן היא עיר שמחוברת ביעילות רבה לקווי האוטובוסים השונים, לפסי הרכבת ולמסלולים האוויריים של סין, כך שלא תהייה לכם בעיה להגיע אליה. אם אתם מטיילים בבייג’ינג (Beijing), תוכלו לקפוץ בקלות לביקור קצר בשיאן. בייג’ינג נמצאת במרחק של שעת טיסה משיאן או, אם תרצו לחסוך בהוצאות, במרחק של נסיעה לילית ברכבת.
שיאן – מה יש לראות?
כשמסתכלים על המפה, העיר שיאן אומנם נראית קטנה, אך יש בה דברים רבים לעשות ולראות. בשיאן תוכלו למצוא מגוון רחב של מקדשים יפהפיים ושווקים מעניינים. אם יש לכם רק כמה ימים בשיאן ואתם רוצים להספיק לראות את הדברים הכי מעניינים, הנה לכם כמה רעיונות שיוכלו למלא לכם את הימים בשיאן:
–
שלושה ימים בשיאן, סין. מסלול טיול בעיר העתיקה ובסביבותיה
דברים שאפשר לעשות בתוך העיר:
עשו סיבוב בפארק שסובב את חומת העיר העתיקה
מוקדם בבוקר, כשהשמש תתחיל להסתנן מבעד לתריסי החדר שבמלון שלכם, קומו מהמיטה, תתארגנו, תאכלו ארוחת בוקר הגונה וצאו אל עבר חומת העיר העתיקה. אתם יכולים לעלות על החומה, בתשלום, להסתובב עליה ולהביט על שיאן מלמעלה או שאתם יכולים לבחור בדרך המומלצת יותר והזולה יותר שבה תוכלו לראות את הסביבה שסביב לחומה: כנסו אל הפארק הציבורי שסובב את החומה. כדי להיכנס אליו, תגיעו אל אחד מן השערים הראשיים של החומה העתיקה, עברו דרכו ותביטו לצדדים – שם תראו את הכניסות אל הפארק. בפארק תוכלו לראות סינים מתעלמים, עושים טאי צ’י, רוקדים, שרים ומשחקים במשחקים שונים. הפארק עמוס במכשירי ספורט, כך שאם אתם מרגישים שאתם לא בכושר, אתם יכולים לשבת על אחד מן המתקנים הציבוריים ולעשות קצת ספורט. תוכלו גם לצפות במקומיים משחקים בטניס שולחן, הספורט האהוב עליהם.
בקרו במגדל הפעמון (Bell Tower, בסינית: 西安钟楼)
מגדל הפעמון של שיאן הוא מגדל הפעמון הגדול ביותר בסין, שהצליח להישמר בצורה יוצאת דופן מאז הקמתו בשנת 1384. לאחר שהוקם, שימש כמגדל שמירה מפני אויבים. היום מגדל הפעמון מסמן את מרכזה הגיאוגרפי של העיר העתיקה של שיאן. המגדל יושב על בסיס לבנים מרובע בגובה של 8.6 מטרים. כשתראו את המגדל מרחוק תוכלו להתרשם מיופיו: הלבנים האפורים של הבסיס, עיטורי הזהב על הגגות והרעפים הירוקים יוצרים יחדיו יצירת אמנות דרמטית שנוצרה בתקופת המינג.
דבר נוסף שאולי יעניין אתכם לדעת הוא שהמגדל לא נבנה במקור במקום שבו הוא עומד היום. כשנבנה בשנת 1384, עמד קרוב למגדל התוף (Drum Tower), שם היה מרכז העיר באותם הימים. אך כשהעיר הלכה וגדלה, מרכזה הגיאוגרפי השתנה. בשנת 1582 העבירו את מגדל הפעמון 1,000 מטרים מזרחה מהאתר המקורי שלו. החלקים המקוריים של המגדל נשמרו, מלבד בסיס הלבנים שעליו הוא יושב. העברת המגדל היה תהליך מהיר וזול יחסית, מה שהופך אותו להישג מרשים בהיסטוריה הארכיטקטונית של סין.
שעות הפתיחה של המגדל: מה-1 באפריל עד ה-31 באוקטובר בין השעות 8:00 ל-22:00.
מה-1 בנובמבר עד ה-31 במרץ בין 8:00 ל-17:30.
איך תגיעו? אם לא ברגל, עלו על קו 2 של הרכבת התחתית ורדו בתחנת Bell Tower Station.
תוכלו גם לעלות על אחד מן האוטובוסים שמובילים אל המגדל: 4, 6, 7, 8, 11, 12, 15, 16, 26, אוטובוס התיירות קו 7, אוטובוס התיירות קו 8, אוטובוס השאטל מס’ 1 של שדה התעופה.
עשו סיבוב ברחוב התרבות העתיק של שויואנמן (Ancient Culture Street of Shuyuanmen)
אם אתם חובבי אמנות או סתם אוהבים להסתובב בין חנויות ודוכנים מלאים בסחורה ולקנות, אתם מוזמנים לעשות את דרככם אל הרחוב התרבותי העתיק של שויואנמן. הרחוב ממוקם מצדו המזרחי של השער הדרומי (South Gate) של החומה העתיקה. המבנים שברחוב שופצו כך שיהיו בעלי ארכיטקטורה מתקופת שושלת מינג ושושלת צ’ינג. משני צדדי הרחוב תוכלו לראות חנויות ודוכנים רבים, המוכרים סחורה מגוונת ומעניינת. תוכלו לראות כדורים קטנים מאבן ירקן, כלי נגינה קטנים ומיוחדים (ששמם (Xun שאופן הנגינה בהם דומה לנגינה בחליל, קליגרפיה מעניינת ועוד דברים אמנותיים שונים.
בקרו במוזיאון מצבות האבן (Forest of Stone Steles Museum, בסינית: 碑林)
אם תרצו, תוכלו להמשיך מן רחוב התרבות העתיק אל מוזיאון יער מצבות האבן שנמצא בקצה של הרחוב הקרוב אל השער הדרומי. המוזיאון מציג כתובות עתיקות על מצבות אבן ופסלי אבן מתקופות קדומות, כך שאם אינכם מתעניינים בכתובות עתיקות, אולי כדאי לכם לדלג על האתר הזה. אם יהיה לכם זמן, תוכלו להתהלך בין שבעת בתי התצוגה השונים המציגים שלושת אלפים מצבות אבן שנושאות על גבן את הכתובות העתיקות. אם הינכם מעוניינים להבין לעומק את מה שאתם רואים על המצבות ולא סתם להתרשם מהיופי של הכתובות, כדאי לכם לקחת מדריך דובר אנגלית עמכם, שיסביר לכם מה בדיוק רשום שם. המדריך יהיה בתשלום, כמובן, אבל אם אתם רוצים לצאת מהמוזיאון עם ידע עמוק יותר, כדאי לכם להשקיע.
שעות הפתיחה של המוזיאון הן מ-8:00 עד 18:45 בקיץ ומ-8:00 עד 18:00 בחורף.
בקרו באחד מן המקומות הקדושים בשיאן:
מקדש שמונת בני האלמוות (Temple of Eight Immortals, בסינית: 八仙)
זהו המקדש הטאואיסטי הגדול ביותר בשיאן ונחשב למבנה טאואיסטי מפורסם בצפון-מערב סין. משערים כי המקדש נבנה בתקופת שושלת סונג, ששלטה בסין בין השנים 960 ל-1279, אך הוא שופץ והורחב פעמים רבות במהלך התקופות שבאו לאחר מכן. רוב המבנים שתראו היום במקדש נבנו בתקופת שושלת צ’ינג, ששלטה בסין בין השנים 1644 ל-1911.
בביקורכם במקום תוכלו להסתובב בין המבנים הרבים של המקדש, לחצות את מסדרונותיו, ולשרוף קטורות מול המבנים הקדושים השונים בכדי לשאת תפילה לאושר. כשתצאו מהמקדש, תוכלו לעבור דרך “רחוב העתיקות” שנמצא ממש ממול לשער הכניסה למקדש. זהו רחוב קצר, שבו תוכלו להתעניין במוצרים שנראים עתיקים. רק זכרו שלא כולם באמת עתיקים כמו שהם נראים.
שעות הפתיחה של המקדש: 9:00 עד 17:30
פגודת אווז הפרא הגדולה Big Wild Goose Pagoda, בסינית: (大雁塔)
הפגודה, שנבנתה בשנת 652 על ידי נסיך משושלת טאנג, היא היום אחת מן האטרקציות המרכזיות ביותר בעיר שיאן. את הפגודה בנו על מנת לאחסן סוטרה שהובאה מהודו על ידי נזיר סיני. המבנה העתיק נשמר היטב ומשמש כמקום קדוש לבודהיסטים. בתחילה הפגודה התנשאה לגובה של 60 מטרים, אך מאוחר יותר נוספו לה עוד 4.5 מטרים, והיום תוכלו לראות אותה מתנשאת לגובה של שבע קומות. רבים מגיעים אל הפגודה לא רק בכדי לעלות עליה ולהשקיף על הנוף שמסביב, אלא גם בכדי להסתובב ברחבה הגדולה שהוקמה מולה ובגנים שפורחים סביבה. כדאי לכם להגיע בשעות אחר הצהריים או הערב, בכדי שתוכלו להתרשם ממופע המזרקות המוזיקלי המפורסם שמתנגן בכל יום. זהו מופע מרהיב ביופיו, בעל מנגינה מהממת. כדאי לכם להתעניין בבית המלון לגבי שעות המופע.
שעות הפתיחה של הפגודה: 8:00 עד 17:00
איך תגיעו? עלו על קו 2 של הרכבת התחתית ורדו בתחנת Xiaozhai Station, צאו מיציאה C והתקדמו אל עבר הפגודה במשך כ-10 דקות.
אם אתם אוהבים לקחת אוטובוסים, עלו על אוטובוס התיירות מספר 6, 8 או 9 ורדו בתחנת Big Wild Goose Pagoda.
פגודת אווז הפרא הקטנה (Small Wild Goose Pagoda, בסינית: 小雁塔)
פגודה זו היא האחות הקטנה של פגודת אווז הפרא הגדולה. פגודה זו נבנתה בשנת 707, בתקופתה של שושלת טאנג. מי שהקימו את הפגודה החליטו לקרוא לה “פגודת אווז הפרא הקטנה” על מנת שיוכלו להבדיל בינה לבין פגודת אווז הפרא הגדולה. בניגוד לפגודה הגדולה המפוארת, פגודת אווז הפרא הקטנה היא פשוטה ועדינה הרבה יותר, אולם בעלת מספר רב יותר של קומות. כשנבנתה לראשונה היו לה חמש עשרה קומות, אך בעקבות רעידת אדמה שהרעידה את אדמת שיאן, מספר קומותיה פחת לשלוש עשרה. בסמוך לפגודה תוכלו למצוא את מוזיאון שיאן (Xian Museum), שמכיל בתוכו תצוגות של פסלי בודהה, ציורים שונים, קליגרפיות וחפצים העשויים מאבן ירקן.
שעות הפתיחה של הפגודה: 8:00 עד 17:00
שעות הפתיחה של המוזיאון: 9:00 עד 17:30
איך תגיעו? עלו על אוטובוס מספר 18, 32, 203, 204, 224 או 407, או על אוטובוס התיירות מספר 7 או 8 ורדו בתחנת Xiao Yan Ta Station.
המסגד הגדול של שיאן (Great Mosque of Xian, בסינית: 西安大清真寺)
אם ייצא לכם לבקר ברובע המוסלמי של העיר שיאן, יהיה כדאי לכם גם להעיף מבט במסגד הגדול שנמצא ברובע. הוא נמצא כחמש דקות הליכה ממגדל התוף, כך שתוכלו לשלב את שלושת המקומות באותו יום טיול: ביקור ברובע המוסלמי, במסגד הגדול ובמגדל התוף. המסגד הוא אחד מן המסגדים הגדולים והעתיקים ביותר בסין, שנשמר בצורה מעוררת הערצה. המסגד נבנה בשנת 742, כשסוחרים ערבים ומטיילים מאפגניסטן ומפרס הגיעו אל צפון-מערב סין, התיישבו בה והתחתנו עם נשים סיניות. ארכיטקטורת המבנה משלבת בין סגנון בנייה מוסלמי לסגנון בנייה סיני, מה שיוצר מבנה מרשים ומעניין ביותר. גם אם אינכם מוסלמים, אתם יכולים לבקר בחצר של המסגד הגדול. הלא-מוסלמים אינם מורשים להיכנס רק כשנערכים בו הטקסים הדתיים.
שעות הפתיחה של המסגד: 8:00 עד 19:30
מה נמצא בסביבתה של העיר שיאן:
צבא חיילי הטרקוטה (Army of Terracotta Warriors)
תיירים רבים מגיעים לשיאן בכדי לבקר בצבא הטרקוטה. האם גם אתם ביניהם? אם כן, תוכלו למצוא את מוזיאון צבא חיילי הטרקוטה במרחק של כשלושים דקות נסיעה מן העיר שיאן. מומלץ לקחת חלק בסיור מאורגן אל המקום או להצטייד במדריך דובר אנגלית, שכן הדברים יהיו הרבה יותר ברורים אם יוסברו לכם מילולית. במוזיאון קיימים שלטי הסבר באנגלית, אבל הם לא מספרים את כל סיפורם של חיילי הטרקוטה.
האתר מחולק לשלושה “בורות” עיקריים, כשבכל בור אתם יכולים לראות את החפירות ומספר מסוים של חיילי וסוסי טרקוטה. במהלך החפירות נחשפו למעלה מ-7,000 חיילי, סוסי וכרכות טרקוטה, שכולם ניצבים שם ושומרים על קברו של הקיסר צ’ין שי חואנג המנוח. כשתגיעו אל “בור מס’ 1” תוכלו לראות כמות בלתי נתפסת של חיילים, מסודרים באופן מופתי בשורות האחד אחרי השני. זהו ללא ספק מראה מיוחד. ואם אתם חובבי אתרי מורשת עולמית של UNESCO – צבא הטרקוטה זכה בתואר בשנת 1987.
במוזיאון תוכלו לצפות גם בסרט קצר שמסביר מעט על חיילי הטרקוטה וההיסטוריה שלהם, להסתכל על פסלי טרקוטה גדולים המוצעים למכירה (רק להסתכל, אם אין לכם יותר מדי כסף) ואם יתמזל מזלכם, לפגוש גם את אחד מן החקלאים שגילו את אתר הקבורה לפני שנים רבות. אם תרכשו ספר על צבא הטרקוטה, הוא יוכל לחתום לכם על הכריכה הפנימית.
–
ההיסטוריה של חיילי הטרקוטה
צבא הטרקוטה התגלה בשנת 1974, כשכמה חקלאים חפרו באר בקרבת המקום. הם חפרו וחפרו באדמה ולפתע גילו בור קבורה ענקי, שמאוחר יותר התברר שהוא משתייך לקיסר צ’ין שי חואנג, אבי שושלת צ’ין שאיחד את סין והניח את אבן הפינה של החומה הסינית הגדולה. משערים כי עבדו על הקבר במשך 38 שנים, בין שנת 247 לפני הספירה ל-208 לפני הספירה. למעלה מ-700,000 אנשים עמלו על בנייתו של הקבר. שנתיים לאחר שהבנייה הסתיימה, בשנת 210 לפני הספירה, הקיסר נפטר.
שעות הפתיחה של מוזיאון צבא הטרקוטה: מ-8:00 עד 18:00
איך תגיעו אם אינכם לוקחים טיול מאורגן למקום? אתם יכולים לקחת את אוטובוס מספר 306 ממגרש החנייה שנמצא מזרחה מתחנת הרכבת של שיאן. כדאי לשאול בבית המלון שלכם על דרכי ההגעה הנוחים ביותר. האתר נמצא במרחק של כחצי שעה נסיעה משיאן.
–
כתבה, עריכה לשונית והגהה: ליאור קן-לי
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.