• תַפרִיט
  • תַפרִיט
עזרה ראשונה לטיולי שטח

המדריך לעזרה ראשונה למוצ’ילר ולטיולי שטח

דף הבית » המדריך לעזרה ראשונה למוצ’ילר ולטיולי שטח

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

צריך להכיר בעובדות, כאשר נמצאים בתנאי שטח, אנחנו חשופים יותר ופגיעים יותר מאשר בבית. בין אם מדובר במסלול אתגרי הכולל טיפוס. לצורך כך ריכזנו את כל העצות ששלחו לנו רופאים מקצועיים (דרך היחצ”נים שלהם).

יש מטיילים שאוהבים לתכנן לפרטי פרטים את הלו”ז ומסלול הטיול שאליו הם יוצאים, ויש מטיילים שאוהבים להיות ספונטאניים ולזרום לאן שהרוח נושבת. מה שבטוח, יש דברים שכל התכנונים בעולם לא יכולים למנוע, וספונטניות זה ממש לא הפתרון.

צריך להכיר בעובדות, כאשר נמצאים בתנאי שטח, אנחנו חשופים יותר ופגיעים יותר מאשר בבית. בין אם מדובר במסלול אתגרי הכולל טיפוס, הליכה מרובה או תנאי שטח קשים, קיימת סכנה גדולה יותר להיפצע ואפילו סתם להיחתך. מהסיבה הזו, לא תמצאו ערכת עזרה ראשונה שאינה מכילה מוצרי חבישה (פלסטרים, פדים, רשת, אגדים וכו’) ונוזל לחיטוי פצעים (כמו פולידין). כדי להתאים את הערכה שלכם במיוחד לטראקים ארוכים, מומלץ להוסיף גם מגן קרסול או ברך, פלסטרים מיוחדים נגד יבלות ומשחה לטיפול בשרירים תפוסים ונקעים (כמו טראומיל).

בנוסף, החשיפה לטמפרטורות נמוכות יחד עם חוסר בשעות שינה – מה ששכיח במדינות דרום אמריקה השונות, פוגעים במערכת החיסונית שלנו וקיים סיכוי גדול יותר להצטנן או לחטוף איזה וירוס. כאשר אתה בבית אתה יכול להחליט שלא הולכים היום לעבודה, או פשוט להתכרבל במיטה ולתת לזה לעבור לבד. מטבע הדברים, כאשר אנחנו בתנאי שטח, אין לנו את הפריבילגיה הזו. גם אם אתם נוהגים שלא לקחת תרופות במצבים כאלה, הערכה שלכם לא תהיה שלמה מבלי משככי כאבים קלים (כמו אקמול), תרופות נגד צינון (כמו דקסמול קולד/סינוס) וסוכריות מציצה נגד כאב גרון. ואם במערכת חיסונית עסקינן, יש מדינות שכדאי לקחת אליהם תרופה נגד מלריה, דבר שיש להיערך אליו מראש ולהבין היטב את הוראות השימוש. יחד עם זאת, תרופות אלה, לרוב, מלוות בתופעות לוואי – אפשר להימנע מלטייל במקומות בהם יש חשש להידבק במחלה.

מי שלא חווה מחלת גובה, לא יודע מה זה קלקול קיבה אמיתי. תוסיפו על זה גם חשיפה למזון המקומי שלא תמיד עובר במערכת העיכול שלנו כמו שצריך – קיבלנו תופעה לא נעימה, במיוחד כאשר אין שירותים מסודרים. אז נתחיל מהיגיינה, ואת זה אתם יודעים עוד מהצבא: כשאין איך לרחוץ ידיים עם סבון, צריך שיהיה אלכוג’ל לחיטוי הידיים וכבר פתרתם חלק מהבעיה. אבל במידה שיש בעיה, מומלץ שיהיו כדורים לטיפול בעצירות, כאבי בטן והקאות (כדוגמת אימודיום, קל-בטן או פרמין. אפשר גם להיעזר במקבילות הומיאופאתיות כמו קוקלין נגד הקאות ולגסטיב נגד עצירות). הפעילות המאומצת בקור רב גורמת במקרים רבים שלא שותים מספים למרות ההזהרות. מהסיבה הזו, מומלץ שיהיה בערכה גם אלקטרו-רייס שכדאי לקחת אחרי הקאה כתוצאה מהתייבשות.

לפעמים, בלית ברירה, בטיול אנחנו תרופות קצת יותר חזקות, כמו אנטיביוטיקה. בעוד שתמיד כדאי לקחת תרופות אלה בהמלצת רופא, כדאי שהן יהיו בכוננות. בתור התחלה, לפעמים הרופא הקרוב נמצא במרחק כמה עשרות שעות נסיעה או אפילו כמה ימים, לא כדאי לחכות עד שמגיעים אליו, אלא כדאי לעבור טיפול ראשוני. במקרים שבהם, יש מרפאה או רופא קרוב, יש קושי להסביר מה הבעיה – תנסו לתאר כאבי ראש, סחרחורות וחום גבוה בספרדית. רופאי המשפחה בארץ מודעים למצב הזה, ורצוי לבקש מהם מרשמים עבור אנטיביוטיקה לאזור הבטן, אזור הנשימה או למשחה אנטיביוטית כנגד פצעים מזוהמים. אפשר גם להשלים את הטיפול באמצעות פרוביוטיקה, ואף לקחת ויטמינים שישלימו את המזון (הלא-כל-כך מאוזן) ויתנו לנו כוח. לאלו מאיתנו שלוקחים תרופות באופן כרוני, ובמיוחד לספונטאניים שבהם, מומלץ להצטייד בכמות שתספיק לפחות לחודש מעבר לתקופת השהייה המתוכננת. דבר אחרון, מכיוון שמדובר בטיול של מספר חודשים, כדאי להצטייד מראש ב: גלולות, קונדומים, פוסטינור, שלא יהיו הפתעות שתחזרו הביתה!

טיולי שטח הם חלק בלתי נפרד מהשהייה בחיק הטבע של מרביתנו בתקופת החגים. ההליכה בנעליים סגורות מלווה לא פעם תופעות כמו זיהום פטרייתי חיצוני

* במקביל, נסיעה לארצות מרוחקות, התנסות במאכלים חדשים ושתיית מים ללא פיקוח, מלוות לא פעם בבעיות עיכול ואף בשלשולים חריפים

* כל זאת, מבלי שהזכרנו עדיין את עקיצות החרקים, האלרגיה וכאבי שרירים

מדריך לקניית תיק עזרה ראשונה לטיולים

מה מומלץ לקחת בתיק עזרה ראשונה לפי יעדי החופשה?

להלן המלצות המומחים לערכת עזרה ראשונה ללא מרשם רופא, שתעזור לכם להימנע מתקלות אלה:

לבעיות עור המלצות של ד”ר יעל פוליטי, מומחית לרפואת עור:

• מומלץ להצטייד בסט קטן של חומרי חבישה וחיטוי, שיהיה זמין בתרמיל, למקרה של שיפשופים, “השתטחות” או סתם קוץ סורר שביקר בישבננו…

• בנוסף, כדאי גם לארגן קופסא קטנה עם כמה תכשירים לבעיות רפואיות שכיחות.

• כדאי להצטייד בקרם הגנה מהשמש, משחה אנטיביוטית, תכשיר נגד פטריות ושפשפות, וטיפול נגד עקיצות ואלרגיה.

• רצוי להתלבש בבגדים ארוכים (גם אם דקים), אלו מספקים הגנה טובה יותר מפני השמש ומפני עקיצות חרקים, שריטות מענפים ותגובות אלרגיות כתוצאה ממגע בצמחים שונים בטבע.

• לנסיעות רחוקות, כדאי להתייעץ עם הרופא גם לגבי הצטיידות נוספת

• זיכרו לקחת את התרופות האישיות.

• חשוב לאחסן נכון את התרופות. אין להשאירן למשל, במכונית הנעולה בשמש הקופחת. (על דרכי האיחסון אפשר לעיין כמובן בעלון לצרכן המצורף לתרופה או להתייעץ עם הרוקח).

• מומלץ להצטייד במשחה אנטיביוטית, קרם נגד פטריות ושפשפות, תכשירים נגד עקיצות ואלרגיות.

לפטרת רגליים בהמלצת ד”ר בדיר וליד – מומחה ברפואה פנימית, מנהל יחידת אשפוז יום במרכז הרפואי שפרינצק של קופת חולים מאוחדת ת”א

 מומלץ לשמור על יובש האיזור הנגוע, מן הטעם שלחות מעודדת צמיחת פטריות

 יש לרחוץ את האיזור הנגוע לעתים קרובות ולפני כל מריחה של התרופה ולייבשו היטב, בעיקר בין אצבעות כפות רגליים

 השתמשו במגבת ושמיכה אישיים

 החליפו גרביים מדי יום, על-מנת למנוע הדבקה חוזרת

 רצוי להשתמש בגרבי כותנה

 הימנעו ממגע עם גורמים שגורמים לפטריה כמו חול

 אווררו את כפות הרגליים כמה שניתן במהלך שעות היום: נעלו סנדלי הליכה

 השרו את כפות הרגליים כל ערב למשך 15 דקות בקערת מים חמים עם תמיסה של סבון חיטוי המכיל יוד / מעט אקונומיקה או שמן עץ התה

 מירחו בין האצבעות משחה נגד פטריות דוגמת דקטרין קרם והקפידו על הוראות השימוש

 השתמשו בטלק לספיגת זיעה

ליבלות בכף הרגל בהמלצת הרוקח אבנר יארק רוקח דקסל פארמה

 מומלץ למרוח פעם ביום תכשיר דוגמת נוכסקורן המכיל שני חומרים פעילים: האחד גורם להתקלפות עור קשה ביבלת והחומר השני מקל על הכאב הנלווה ליבלת. ולהניח להתייבש.

 יש לחזור על הטיפול למשך 6 ימים, אח”כ להשרות את איזור היבלת במים חמים למשך 10-15 דקות ולקלף את השכבה העליונה של היבלת.

 אם לא חל שיפור במצב אחרי שבוע יש להתייעץ עם רופא ובאישורו ניתן לחזור על הפעולה עד להיעלמות היבלת (לעיתים תלוי בעומק היבלת).

לשלשולים בהמלצת ד”ר בדיר וליד – מומחה ברפואה פנימית, מנהל יחידת אשפוז יום במרכז הרפואי שפרינצק של קופת חולים מאוחדת ת”א

 הצטיידו בכמוסות לטיפול בשלשול חריף, דוגמת אימודיום המשיבות במהרה את האיזון למערכת העיכול

 הקפידו על שתייה מרובה של נוזלים (שאין בהם קפאין) כדי למנוע התייבשות

 מומלץ לאכול מאכלים קלים לעיכול כגון: ירקות, אורז, דגים, ביצה.

כללי:

– הצטיידו בתרופה לטיפול בתופעות האלרגיה, דוגמת זילרג’י שהשפעתה מהירה והיא אפקטיבית למשך 24 שעות (אבנר יארק)

– פלסטרים של בנד אייד ותחבושות (ד”ר בדיר וליד)

– דוחה יתושים טבעי מסדרת מוסי גארד (חגי וגנר, רוקח מדיטרנד)

– שפתון ליובש בשפתיים המכיל ויטמין E כמו זה של ניוטרוג’ינה או OFRA Cosmetics USA.(יואל ששון)

– משכך כאבים דוגמת אדקס ליקווי-ג’לס 400, שהוא גם נוגד דלקת ומוריד חום, מכיל איבופרופן במינון בעל אפקט מהיר. (אבנר יארק)

– משחה כוללת להרגעת שרירים דוגמת פרסקינדול – ג’ל על בסיס טבעי (חגי וגנר)

טיפ אחרון באמת: לפני שאתם אורזים, כדאי לבדוק עם חברות התעופה מה הן התקנות לגבי נשיאת נוזלים בתיקי יד. יש מדינות שבהם קיימת הגבלת כמות, או הנחיות לגבי אופן האריזה שלהם.

אז תעשו חיים, תשמרו על עצמכם, ושובו הביתה בשלום!


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם