• תַפרִיט
  • תַפרִיט

המלצות וכללים כדי להיות מדריך טיולים מומלץ

דף הבית » המלצות וכללים כדי להיות מדריך טיולים מומלץ

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

כתבה וערכה: עינת מנדלבאום

אם תשאלו מטיילים שהשתתפו בטיול מאורגן מה החלק המשמעותי ביותר עבורם בטיול, רבים מהם יאמרו שהחלק המשמעותי ביותר היה המדריך. מדריך טיולים יכול להפוך את הטיול לחוויה מופלאה ויכול לעומת זאת גם לגרום לטיול לא למצות את מלוא הפוטנציאל שלו. ממש כפי שבית הוא בעצם האווירה שאנחנו מכניסים לתוכו והתוכן שאנחנו יוצקים באמצעות רהיטים, חפצים, צבעים וגם באמצעות רגש ותקשורת בין בני הבית, ככה גם טיול. ללא מדריך טוב, מסלול הטיול הוא בעיקר שטח אדמה שיכול להיות יפה יותר או פחות אבל המדריך הוא זה שנותן את העומק ויוצק פנימה את התוכן, האווירה ובעצם את מה שהופך הליכה במסלול לחוויה שונה שתיזכר לאורך זמן. הנה עשר עצות כיצד לבצע את עבודתכם כמדריכים בצורה טובה ולתת למטיילים ערך מוסף כך ששמכם יעבור מפה לאוזן, ממטייל אחד לאחר:

להדריך רק במקומות שמעניינים אתכם: מדריך הוא לא מרצה באוניברסיטה ולא מורה בבית ספר. מדריך טיולים צריך לסחוף אחריו ולגרום למטיילים להרגיש סקרנות ועניין לגבי המקום שהם מטיילים בו. לכן, הדרכה צריכה להיעשות מהנשמה. המטיילים ירגישו מיד האם אתם מדריכים במסלול או באזור מתוך ברירת מחדל או כי אתם באמת אוהבים את המקום. אנשים אוהבים להיות היכן שישנן אנרגיות חיוביות, ואנרגיות חיוביות תמיד מייצרות עוד כאלה. לכן, מצאו את האזור שמרתק אתכם ובו תוכלו לסחוף אחריכם גם את המטיילים שחשים תחילה משועממים. למזלנו, העולם הוא גדול ואפילו הארץ גדולה מספיק בכדי שתוכלו לבחור את האזורים או המקומות האהובים עליכם.

ידע הוא כוח: בתור מדריכי טיולים אתם צריכים להכיר מעולה את המקום בו אתם מדריכים. לא מדובר רק על הכרת המסלול מבחינה פיזית (למרות שגם זה לא יזיק…) אלא להיות גם בעלי ידע רחב על המקום. אתם צריכים להיות מוכנים לכל שאלה שלא תבוא מצד המטיילים, להכיר את המקום מבחינה היסטורית, גיאוגרפית, לדעת מה התרחש בו לאורך השנים. על מנת לספר דברים בצורה מעניינת ולא לדקלם, אתם צריכים שהידע יהיה מופנם היטב בתוככם. כך תוכלו להסביר דברים בצורה מרתקת ומעניינת ובטון המשדר ביטחון. בתור התחלה כדאי לתת רקע כללי מאוד על המקום, למקם ולמקד את המטיילים שיכירו מעט את האזור. לאחר מכן אפשר לרדת לרבדים עמוקים יותר להכרת המקום.

לא לשפוך הכל בבת אחת: אמנם צריך להיות בכם הרבה מאוד ידע, אך החוכמה היא לפזר אותו באופן מאוזן, בטפטופים. גם אם יש לכם מגירה מלאה תבלינים, לא תשפכו לתוך תבשיל את כל סוגי התבלינים וגם לא תשפכו (אנחנו מקווים לפחות לטובת הסועדים…) כמות גדולה מדי. המטיילים בחרו בטיול מודרך בכדי לקבל ידע, להרחיב את האופקים, להכיר את המקום על כל רבדיו ולהסתכל עליו מנקודות מבט שונות. את זאת הם יוכלו לעשות בעזרתכם ככאלה אשר מכירים היטב את המקום. טפטפו עובדות או סיפורים על המקום ברגעים המתאימים, עשו זאת בעדינות כך שכל עובדה כזאת תיקלט ותיטמע היטב אצל המטיילים ושלא יקבלו תחושה שהגיעו להרצאה. ההסברים צריכים להנתן בהדרגה ותוך כדי תנועה.

להפוך עובדות יבשות לאנקדוטות “רטובות”: כמדריכי טיולים עליכם מצד אחד להצמד לעובדות, כלומר- לא להמציא סיפורים שאינם נכונים, אך מצד שני את העובדות היבשות ניתן להעביר בצורה מעניינת. למשל, אם מדובר על עובדות הקשורות לבית מלוכה כלשהו, ניתן לספר על הקשרים ועל היחסים בתוך אותו בית מלוכה, על אופיין של הדמויות, מה שייצור עניין ויהפוך את הנפשות הפועלות ליצורים אנושיים ולא רק לשמות בתוך ספרי ההיסטוריה. אם מדובר על טיול בטבע, ניתן לספר על “תחמונים” של בעלי חיים וצמחים על מנת לשרוד והתרבות. אפשר לשלב בפנים חידות או להתחיל לספר את העובדה עם בדיחה מקדימה. את האנקדוטות ה”רטובות” צוברים אט אט במשך שנים, כך שאל תצפו שיהיה לכם שק מלא מהן מיד בהתחלה.

להצטייד באמצעי המחשה: מוזיקה, תמונות ועוד. היום אין צורך להצטייד בתיק כבד מלא בדפים. הכל ניתן למצוא בגוגל ולהעלות בפלאפון. השמעת שיר הקשור למקום מסויים, השמעת קטע נאום הקשור למקום או לאירוע שהתרחש בו, תמונות של מראה המקום לפני מאה שנה או יותר- הכל ניתן למצוא, להראות או להשמיע למטיילים וכך להעשיר את הטיול..

עודדו את המטיילים לחקור: הדבר משמעותי במיוחד אם המטיילים הם ילדים במסגרת בית ספר או משפחות עם ילדים, אך בהחלט גם כאשר הקהל הוא מבוגרים. עודדו אותם לחקור ולפעול ולהכיר את השטח גם בכוחות עצמם. נסו לכוון אותם לגלות דברים בשטח. אם מדובר במסלול בטבע, לגלות בעצמם אילו צמחים גדלים בו, מהם הצמחים הגדלים בסמיכות זה לזה, האם ישנם צמחי תבלין במקום, אילו בעלי חיים יש במקום. לאחר סקירת הסביבה וגילוי נתונים בה באופן עצמאי, תוכלו להוסיף, לספר ולהסביר ולהעניק מן הידע שלכם. עודדו גם את המטיילים לשאול ואל תפחדו מ”התקלות”- לכל היותר תחזרו אליהם עם תשובה, כך גם אתם מעמיקים את הידע שלכם לקראת הטיול הבא.

הרבה הומור ולבביות: חוש הומור חשוב להדרכה מוצלחת של טיול. לא מדובר רק על דקלום בדיחות אלא על גישה כללית. לכל סיטואציה ניתן להתייחס בקלילות ולגרום לצד השני לחייך או לחילופין להתייחס בכובד. בחרו תמיד באופציה הראשונה. התייחסות בהומור וקלילות לדברים יטע ביטחון בצד השני כי אתם יודעים את העבודה שלכם, מכירים אותה היטב ושום דבר (כמעט) לא יוכל להפתיע אתכם. גם לבביות וסבלנות הן חשובות. מעבר להעברת ידע, הדרכה היא קודם כל עבודה עם אנשים. אתם נמצאים עם אנשים אשר באותן שעות אתם מהווים רשת הביטחון עבורם. היו נחמדים, נעימים  ותנו להם הרגשה בטוחה.

להפוך את המטיילים מאוסף אנשים לקבוצה מלוכדת: במיוחד כאשר מדובר על טיול מאורגן בו המשתתפים אינם מכירים זה את זה ונפגשים לראשונה בטיול, אתם כמדריכים אחראים במידה רבה לכך שיווצרו קשרים והקבוצה תהפוך למגובשת. אנשים שיוצאים לטיול מאורגן ומעדיפים אותו על פני טיול עצמאי עושים זאת בין היתר על מנת ליהנות מהחברה ולהרחיב את הקשרים החברתיים שלהם. אמנם יצירת הקשרים נעשית באופן טבעי בין אנשים, אך גם אתם כמדריכים צריכים לארגן פעילויות קבוצתיות, משימות ותחרויות מעניינות כדי שיווצרו קשרים במהירות רבה יותר.

להכיר את כללי המקום ולא לקחת סיכונים מיותרים: בזמן הטיול אתם מנהיגי הקבוצה ואתם המובילים. המטיילים צריכים להרגיש שהם יכולים לסמוך עליכם בעיניים עצומות. ידע תיאורטי על המקום- סיפורים, היסטוריה ועוד הוא מצויין וחשוב, אך חשובה לא פחות היא הכרת המקום מבחינת קודי ההתנהגות שבו, כללים וחוקים הנהוגים בו, יש לדעת לאן לפנות ומה לעשות במצב לא צפוי (שיכול להתרחש לא מעט בזמן טיול). הגיעו מצויידים עם טלפונים מתאימים, עם כתובות לאן לפנות בשעת הצורך. הדריכו את המטיילים על קודי התנהגות או לבוש מתאימים כמו בעת כניסה לבתי כנסת או כנסיות בכדי שיכבדו את המקום ולא יעוררו תחושה לא נוחה בקרב המארחים או הנוכחים. כאשר מדובר על טיול שטח בדקו שלכולם יש את הציוד המתאים כולל לבוש נוח ונעליים מתאימות. כמובן שבדברים הללו יש ליידע את המטיילים מראש אך לבדוק ולוודא לפני ההליכה או כניסה למקום שלא מצפות לכם ולמטיילים הפתעות מיותרות.

לא לכוון מטיילים לחנות מסויימת להגדלת העמלות: כל מדריך רוצה בסופו של טיול לראות טיפ נחמד שמחכה לו. מדריכים רבים עושים זאת גם באמצעות עמלות שמקבלים מחנות אליה הביאו את המטיילים. השתדלו לוותר על הסכמים כאלה. המטיילים יבינו שאתם מעוניינים לראות אותם יוצאים מהחנות עם שקיות בכדי שאתם תקבלו את העמלה שלכם מבעל המקום. המטיילים לא צריכים לראות אתכם כבעלי אינטרס אלא רק כמדריכים שנמצאים לשירותם ויספקו להם את הטיול החווייתי והמרתק ביותר שיכול להיות להם.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם