מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקותמתכננים חופשה למדינת עולם שלישי כמו הודו, תאילנד או מדינות באפריקה? זה הזמן להתחיל לחשוב על הבריאות שלכם. טיול במדינות עולם שלישי כרוכות בסיכונים בריאותיים, שאינם קיימים במדינות אחרות. הנה כמה המלצות רפואיות לטסים למדינות אלה, שבהם התנאים הם לא תמיד אופטימליים.
המאמר נכתב על ידי דני אלון, מומחה למחלות זיהומיות, מנהל שירות רפואי לנוסע, המרכז הרפואי תל-אביב.
המאמר עודכן בתאריך 14 בנובמבר 2021.
תוכן עניינים:
המלצות רפואיות במהלך הטיול במדינות עולם שלישי
המלצות רפואיות לנוסעים למדינות עולם שלישי בזמן היריון
הפרכת טענות שגויות בקשר למדינות עולם שלישי
לפני שיוצאים מהבית:
- התייעצו עם גורם מקצועי לפני היציאה לטיול. גורם המקצועי יוכל להגיד לכם אם יש צורך בחיסונים או בטיפולים אחרים. ספרו לו או לה על המסלול המתוכנן שלכם ומשך הטיול ועל מצבכם הרפואי בעבר ובהווה. מה שנכון עבור מי שנוסע לתאילנד לעשרה ימים בגיל שלוש שונה ממי שנוסע לשם לחודשיים בגיל 35 ויש לו מחלות רקע. קיימות מגוון מרפאות מטיילים בארץ. הנה רשימה של מרפאות המטיילים בלשכות הבריאות בערים השונות.
- קחו טיפול מונע. אם אתם מתכוונים להגיע לאזורים נגועים במלריה, עדיף לנטול טיפול מונע מאשר טיפול חירום במקרה שקורה משהו. קיימות סיבות שונות למחלות חום אצל מטיילים, ונטילת טיפול חירום למלריה כאשר עולה החום עלול לגרום לפספוס של אבחנה אחרת.
- הכינו לכם תיק עם תרופות מישראל. לרוב, התרופות הקיימות בעולם השלישי מזויפות ולא יועילו לכם.
- אם יש לכם מחלות רקע, יש להצטייד במכתב מהרופא. המכתב צריך לפרט על המחלות ועל התרופות שאתם צריכים לקחת. אם קורה משהו, שהכול יהיה ברור.
- רכשו ביטוח נסיעות הולם לפני הנסיעה.הביטוח צריך לכלול פינוי וחילוץ ולכסות פעילות אתגרית במידת הצורך. למידע נוסף, קראו – ביטוח נסיעות לחו”ל – מה הוא כולל ומה אתם צריכים?
המלצות רפואיות במהלך הטיול במדינות עולם שלישי:
- התמרחו במשחה נגד יתושים. מחלות רבות מועברות על ידי היתושים ולמרביתן אין חיסון או טיפול. מלריה עוברת בעיקר בלילה, בעוד שקדחת דנגי בעיקר ביום.
- הקפידו על היגיינה בשתייה ובאוכל. אל תשתו ממשקאות פתוחים, אל תאכלו מדוכני רחוב ואל תשתו משקאות עם קרח. הקרח עשוי להיות ממים מהברז ובמקומות מסוימים המים יכולים להיות מסוכנים.
- השתמשו בקונדום. אחוז לא מבוטל של עובדי/עובדות תעשיית המין במזרח נגוע באיידס. מלבד איידס יש עוד מחלות רבות אחרות שכדאי לא לחזור איתן הביתה. גם כאן, כדאי להביא קונדומים מהבית. מי שמתבייש יכול לקנות בנתב”ג.
- טפסו לגבהים בהדרגה. אם אתם מתכננים לטפס לגובה של נעל 2500 מטרים, ניתן לקחת טיפול מונע המסייע לגוף להסתכל לגובה. טיפול מונע זה נקרא דיאמוקס. כאשר מופיעים סימנים של מחלת הגבהים, יש לעצור ולרדת 500 מטרים חזרה ולא לנסות להדביק את החבר’ה.
- הימנעו ממגע עם בעלי חיים. כלבת היא מחלה נפוצה למדי במדינות עולם שלישי, וזו מחלה שמתים ממנה. במידה שננשכתם על ידי בעל חיים, יש לנקות ביסודיות את הפצע במים ובסבון במשך רבע שעה ולפנות לקבלת טיפול רפואי בהקדם. אם אתם מגיעים לחו”ל כדי להתנדב עם בעלי חיים, חשוב לעשות את כל החיסונים הנדרשים ולנהוג במשנה זהירות.

המלצות רפואיות לנוסעות למדינות עולם שלישי בזמן היריון:
נסיעה בהיריון למדינות עולם שלישי מלווה בסיכונים מיוחדים. מחלות זיהומיות שונות עשויות להיות קשות יותר בהיריון, דוגמת מלריה או צהבת; חלק מהחיסונים אסורים בהיריון; תרופות שונות המומלצות לנטילה אסורות בהיריון. במצבים מסוימים כדאי להימנע מהנסיעה בכלל – היריון בסיכון גבוה, היריון מרובה עוברים, כאשר יש היסטוריה של הפלות ספונטניות, כאשר קיימת היסטוריה של סכרת או ל”ד בהריונות קודמים, או כאשר ידוע שצריכים לנטול טיפול מונע מלריה, שאסור לנטול בזמן היריון. לכן, כדאי להתייעץ לפני כן עם הגניקולוג ועם הרופא במרפאת המטיילים.
אם את בכל זאת מחליטה לנסוע, כדאי לארגן מראש כתובות וטלפונים של בתי חולים אמינים ביעדים שאליהם את נוסעת.
מתי כדאי לטוס למדינות עולם שלישי בזמן היריון?
הטרימסטר השני הינו התקופה העדיפה לנסיעה, היות שהוא לאחר השלב שבו מתפתחות רוב המערבות בגוף העובר ולפני השלב שבו קיימת סכנה לסיבוכים מילדותיים. בכל מקרה, חשוב לוודא שעושים ביטוח נכון שכולל גם מצבים הכרוכים בהריון ושלחברת התעופה אין התנגדות לקחת אותך לשם.
איזה חיסונים אפשר לעשות?
רוב מה שאנחנו יודעים על חיסונים הוא מידע שהצטבר בדיעבד. המחקרים שבוחנים את בטיחות החיסונים לא תמיד כוללים אוכלוסיות של נשים בהיריון ולכן אפשר לדעת את ההשפעות רק לאחר שנשים בהריון מקבלות את החיסון. עם זאת, במרבית המקרים התועלת ממתן החיסון בהריון עולה לאין שיעור על הסיכון התיאורטי הכרוך בו, במיוחד כאשר מדובר במחלות המהוות סיכון מיוחד לאם או לעובר וכשהחיסון נחשב לבטוח. חיסונים מתים נחשבים לבטוחים בהריון, בעוד שחיסונים חיים אסורים. לדוגמה, החיסון כנגד קדחת צהובה הניתן לנוסעים למרבית מדינות אפריקה ודרום אמריקה הוא חיסון שאי אפשר לתת בהיריון, כי הוא חיסון חי. ככלל, עדיף להתחסן בטרימסטרים השני והשלישי ולא בתחילת ההיריון. מי שמתכננת הריון צריכה להמתין חודש מקבלת חיסון חי ועד הכניסה להריון. אין בעיה להניק ולקבל חיסון כלשהוא.
עוד כמה המלצות לנשים בהיריון:
- לא מומלץ לנסוע לאזורים נגועים במלריה. מלריה הינה מחלה קשה ומסוכנת מאד בהיריון, גם לאם וגם לעובר.
- מומלץ לבצע תרגילים המפעילים את הרגליים ולזוז הרבה בזמן טיסות ארוכות. היריון כרוך בסיכון מוגבר להתהוות קרישי דם ברגליים ובתסחיפים ריאתיים.
- חשוב מאד להקפיד על היגיינת מים ומזון. התייבשות כתוצאה משלשולים ומהקאות עלולה להיות מסוכנת ולהוביל לנפילת ל”ד וללידות מוקדמות. כדאי להצטייד בתמיסות ORS. ניתן לרכוש אותן מראש בכל בית מרקחת. אם השלשולים מלווים בחום, התרופה האנטיביוטית המותרת בהריון הינה אזיתרומיצין – בניגוד לציפרוקסין או לטאריויד המומלצות בד”כ למטיילים ושאינן בטוחות בהריון.
- אסור לבצע פעילויות אתגריות בזמן היריון. אל תטיילי בגובה רב, אל תעשי סקי ואל תצללי.
הפרכת טענות שגויות בקשר למדינות עולם שלישי:
- אין תשעת אלפים סוגי מלריה. יש בדיוק חמישה. יעילות התרופות למניעת מלריה גבוהה ביותר ועומדת על הרבה מעל ל-90%. ולא, התרופות למניעת מלריה אינן גורמות להתקרחות, אינן פוגעות בכבד, ושיעור הפסיכוזות המופיע עם נטילת לריאם הוא בערך 1:10,000. כלומר, למי שיהיו כאלה – כדאי גם לגשת לדוכן מפעל הפייס.
- תאילנד הינה עדיין מדינת עולם שלישי, למרות השחיקה שחלה בתפיסתה ככזו. נוסעים רבים סובלים משלשול מטיילים בתאילנד, וכללי ההקפדה על היגיינת מזון ומים נותרו בה בתוקף.
- תכשירים מתאימים כנגד עקיצות יתושים קונים בארץ ולא בחו”ל. הדבר נכון גם לגבי תרופות. סיכוי טוב שמה שתקנו בעולם השלישי יהיה מזויף ואף מסוכן.
- אם שותים הרבה אלכוהול כשמשלשלים לא מחטאים את המעיים. צריך לקחת תכשירים מתאימים כנגד שלשולים קלים או אנטיביוטיקה כאשר השלשול קשה, ממושך או מלווה בחום או בדם.
- הסיכון לתחלואת מטיילים קשור ליעד, ולא לרמת המלונאות. כלומר, אם אוכלים נקניקייה עסיסית בדוכן פינתי עלוב בווינה, הסיכון לשלשל נמוך בהרבה לעומת אכילת אנטרקוט במסעדת פאר בלובי של השרתון בניגריה. מכאן, החיסונים חשובים גם למי שנוסע להודו למלונות חמישה כוכבים. הטבח לא בהכרח לן באותו המלון או רחץ ידיים. גם ליתושים, אגב, פחות משנה באיזה מלון אתם מתאכסנים.
- מבוגרים אינם סובלים יותר מתחלואת מטיילים לעומת צעירים. נהפוך הוא. שיעור גבוה יותר של מחלות חום ותחלואת מעיים מופיע אצל מטיילים צעירים בהשוואה למבוגרים עתירי מחלות רקע. הרפתקנות? התעלמות מהנחיות?
- אם עשיתם סקי באלפים הצרפתיים ולא סבלתם מסימני מחלת גבהים, אין פירושו שבאותו הגובה בדיוק באנדים או בלדאק ובסביבותיה תרגישו טוב. ממש לא. דלילות האוויר משתנה מאזור לאזור. אגב, דווקא צעירים חסונים הנמצאים בכושר טוב עלולים דווקא לסבול יותר מסימני מחלת גבהים – הם מטפסים במהירות, קלילים כאיילות, ולא מאפשרים לגוף שלהם להתרגל. יש כאן יתרון בולט לאוכלוסייה הנגררת.
לסיכום:
הטיול במדינות עולם שלישי הוא אומנם מרתק ובמקרים רבים מהנה מאד, אך חשוב לשמור על כללים מסוימים כדי לצאת מהטיול שלמים ובריאים. אם תקפידו על ההמלצות הרפואיות שהצגנו במאמר, הסיכויים שתחלו במחלות קשות ירדו באופן משמעותי. שיהיה לכם טיול נפלא!
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.