• תַפרִיט
  • תַפרִיט

הצד האפל של בירת העולם: טיול אימה בלונדון

דף הבית » הצד האפל של בירת העולם: טיול אימה בלונדון

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 8 דקות

בלונדון יש כל כך הרבה מה לראות ומה לעשות וכל כך הרבה מאיתנו בוחרים לשוב אל העיר הקסומה – אחת מיני ערים ספורות הטוענות לכתר “בירת העולם” – פעם אחר פעם. אם גם אתם חובבי העיר המהפנטת, רווית התרבות, ההיסטוריה והקסם וכבר ראיתם הכל; ובא לכם על טיול מסתורי ואפל במחשכיה, מרתפיה ומרפסותיה האחוריות של הקוסמופוליטן הבריטי, זהו המסלול בשבילכם: מסלול טיול שמשלב את כל אתרי האימה, המסתורין והפחד בלונדון. המסלול הזה אפשרי וזמין ויש הרבה מה לראות, כי לבריטים המנומסים, המאופקים והתרבותיים יש חיבה לא מוסברת למוות, לאפלה, לאימה, לעינויים, לפחד ולמסתורין. אם גם אתם מתחברים לכל אלה, המסלול הזה יספק לכם אין סוף הזדמנויות להנאה צרופה.


מחפשים מלון מומלץ בלונדון? < לחצו כאן

להזמנת פעילויות וסיורים מיוחדים בלונדון < לחצו כאן

 

יום ראשון – ביקור במרתפי לונדון – טיול לילי בעקבות ג’ק המרטש (Jack the Ripper)

את היום הראשון נתחיל בשני סמלי האימה המרכזיים של לונדון: ג’ק המרטש (Jack the Ripper), הרוצח הסדרתי האימתני, שדמותו הלכה אימים באנגליה בשנות ה-80 ומאז שימשה כהשראה לשלל סדרות טלוויזיה וסרטי קולנוע.

מרתפי לונדון (London Dungeons)

מצידו הדרומי של גשר לונדון קיימים מרתפי לונדון, שהם מעין מוזיאון / מגרש משחקים / תאטרון דינמי של כל מה שקשור לאימה. במקום הגדול, המשתרע מתחת לאדמה, פזורים חדרים שבהם תראו הכל – מיצגים על מסכים, שחקנים מחופשים, הצגות, דמויות מפוסלות, תצוגה של מכשירי עינויים, תמונות מפחידות ואפשרות לנוע ברכבת. תתכוננו להיבהל: יקפצו עליכם משום מקום בובות ויצורים; תתכוננו להיגעל- תיחשפו לתמונות קשות, מיצגים לא נעימים ומכשירי עינויים מעוררי חלחלה ומצמררים; תתכוננו לדאוג- מיצגים הקשורים למגיפות ומחלות; תתכוננו לנשום עמוק- תיעוד של מעשי רצח; תתכוננו לצחוק- זומבים, רוחות רפאים ושלל פריטים דוחים שיפחידו אתכם עד אימה וכשתבינו שזה פיקציה תנשמו לרווחה. כל זה במרתפי לונדון.

הכניסה בתשלום.

שעות פתיחה: ימי שני עד רביעי ושישי בין השעות 10:00-17:00, ימי חמישי בין השעות 11:00-17:00 וימי שבת עד ראשון בין השעות 10:00-18:00.

כתובת: סמוך לצידו הדרומי של גשר לונדון (London Bridge). ניתן להגיע באמצעות הרכבת התחתית – ירידה בתחנת: London Bridge.

לאחר שתסיימו את הביקור במרתפים המרתקים, כדאי אולי לבקר באתרים סמוכים. שהרי אם כבר הגענו עד הלום, לא נפזול לאטרקציות סמוכות? לא יזיק קצת פסק זמן מכל ה”אמאל’ה” הזה. מרתפי לונדון ממוקמים באיזור מרכזי, תיירותי והומה של הבירה הבריטית – הגדה הדרומית של נהר התמזה (South Bank). צאו לטייל באזור ואל תוותרו: יש שם אחלה אוירה, הרחובות הומים, יש שם אחלה בתי קפה, פאבים ומסעדות ויש שם הרבה מאד אתרי תיירות מומלצים לביקור, כך בין היתר, הגלגל הענק, “העין של לונדון” (London Eye), מוזיאון הטייט, האקווריום ותיאטרון הגלוב של שייקספיר.

בשעות הערב נמשיך במשעולי האימה ונצטרף לסיור לילי ברחובות העיר בעקבותיו של ג’ק המרטש. כולנו שמענו את הסיפורים המזוויעים וגם את האגדות אודות ג’ק המרטש, הרוצח הסדרתי שפעל בלונדון באזור שכונת וייטצ’אפל שברובע המזרחי (East End) של לונדון בשנת 1888. ג’ק המרטש, שרצח נשים שעסקו בזנות וביתר את גופן, הפך לדמות מיתולוגית אייקונית. בין השנים 1888 ל-1891, התרחשו אחד עשר מעשי רצח אכזריים ומזעזעים של נשים יצאניות בודדות בשכונת הפשע הצפופה, מוכת הרעב והמחלות והענייה עד מאד- שכונת וייטצ’אפל. את הרצח ייחסו לאדם אחד בשל מאפייניהם הזהים של מקרי הרצח השונים, והעיתונאים הם שקראו לרוצח המסתורי שזהותו מעולם לא נחשפה “ג’ק המרטש” – כינוי אקזוטי, מפוקפק, אך סלוגן שמכר עיתונים ומהווה מטבע לשון עד ימינו אנו.

לפעולותיו של ג’ק המרטש היו השלכות חברתיות – זהו הרצח הראשון שארע לאחר שהתפתחה העיתונות (פרשת הרצח הסדרתי הזו הייתה הפרשה הראשונה שזכתה להד תקשורתי כה נרחב) ומעשי הרצח התפרסמו והציפו את בעיית העוני בשכונה. חוסר היכולת להתחקות אחר הרוצח (זהותו לא ידועה עד היום) גם עוררה דיון על פעולות המשטרה ועד היום תיעוד המקרה מלמד על האופן שבו פעלו רשויות האכיפה בתקופה רחוקה זו. כמו כן היחס לנרצחות העיד על מהפיכה תפיסתית חברתית – מזונות מתועבות ידועות לשמצה וחוטאות הן הוכרו כקורבנות אומללות שנכפו עליהן חיים קשים והן עונו ונרצחו. יחס זה היה מהפכני באנגליה השמרנית והדקדנטית של אותה תקופה.

כל אלה ועוד הפכו את ג’ק המרטש לאחד הרוצחים הסדרתיים המפורסמים בכל הזמנים ויש אומרים שהוא נחשב לארכיטייפ – אב הטיפוס האולטימטיבי של דמות הרוצח הסדרתי. מהמאה ה-18 ועד היום זכתה פרשת ג’ק המרטש לחשיפה ולהתייחסות חסרות תקדים בהיקף לא מוכר: דמותו של ג’ק המרטש והתעלומות סביבו וסביב מעשי הרצח שימשו בסיס והשראה לאלפי יצירות תרבות – ספרים, סרטים, מחזות, משחקי וידאו, סדרות טלוויזיה, סיפורים קצרים, שירה, ספרי קומיקס, מחזות וסרטים. העניין מוטרף עד כדי כך, שישנו תחום מחקר ייחודי שלם לתופעה אשר מכונה ריפרולוגיה (Ripperology, “מדעי המרטש”) ועוסק ברוצח המרטש ובנספחי הפרשה.

מי שמגיע ללונדון אמנם לא בא להתחקות אחר צעדיו של ג’ק המרטש ואחר הפרשה – השלכותיה ומשמעותה התרבותית, ההיסטורית, הלאומית, אבל ניתן ומומלץ לעשות כן. חברת London Walks מציעה סיורי ערב ברחובות לונדון בעקבות סיפורו של ג’ק המרטש. הסיור לא עולה הרבה כסף והוא מרתק. במסגרת המסלול תשמעו הסברים וסיפורים על ג’ק המרטש, על חיי החברה בתקופה הוויקטוריאנית, על אופן פעולת הרשויות, על ג’ק המרטש והמיתוס של דמותו, על הנשים המסכנות ועוד. יש הרבה מה ללמוד מהעניין המרתק. כמו כן תעברו ממקום למקום ותבקרו בכל המקומות שבהם פעל הרוצח הידוע לשמצה שכבר מזמן הוכתר באנגליה כרוצח השנוא ביותר בכל הזמנים.

בתשלום סביר. אין צורך בהזמנת מקום מראש.

שעות הסיור: מדי ערב החל מהשעה 19:30, מלבד 24-25 בדצמבר. בימי שבת יוצא סיור נוסף בשעה 15:00. משך הסיור הוא כשעתיים.

נקודת ההתחלה: הסיור מתחיל בתחנת הרכבת התחתית Tower Hill.

למידע נוסף, בקרו באתר סיור ג’ק המרטש

היום השני – ביקור בגשר לונדון ובילוי במה שמכונה “חוויית גשר לונדון

גשר לונדון הוא אחד מסמליה הבולטים של העיר ומהווה מונומנט היסטורי מרכזי במפת העיר. הגשר, שנבנה על ידי הרומאים בשנת 46 לספירה, קיים כמעט אלפיים שנה וכגילו כך גם תהילתו: מפוארת ומרשימה. בגשר לונדון ניתן לבקר ככל האדם וניתן גם לפחד. מה זה אומר? ישנה אפשרות לרכוש כרטיסים למה שמכונה “חווית גשר לונדון” (London Bridge Experience): מדובר בחוויה אינטראקטיבית המתאימה לילדים מעל גיל 11 (ילדים בגילאי 11-14 חייבים ליווי מבוגר), במסגרתה מוצגים ההיסטוריה וקורות הגשר, הקשרו החברתי-כלכלי-תרבותי ומאפייניו. ולמה זה ספוקי, קריפי, מפחיד ומעורר אימה? כי ההיסטוריה של אנגליה בכלל ושל לונדון בפרט (אולי זה החורף הקודר?) זרועה אפלה, מסתורין, רצח, עינויים ומלחמות וכל אלה מוצאים ביטוי גם במיצג האינטראקטיבי בגשר לונדון.

הביקור בגשר לונדון כולל שיטוט בין כמה אולמות ומרתפים המיועדים לחובבי האימה. מדובר בחלל שכולל קברים, מצבות, שלדים, גולגולות, תפאורה מפחידה, דמויות מאיימות ואוירה אימתנית. שחקנים בשר ודם מחופשים לזומבים, לשלדים, לשודדי ים, לרוצחים גידמים, לאינקוויזטורים ועוד (הם די משכנעים) מובילים אותך בין החדרים השונים, שם תיחשפו לתסריטי ולסצנות זוועה שונים בכל מיני אופנים. במקום תוכלו לשהות פלוס-מינוס שעה.

שעות פתיחה: חודשים נובמבר עד יוני – ימי שני עד שישי בין השעות 10:00-17:00 וימי שבת עד ראשון בין השעות 10:00-18:00; חודשים יולי עד אוקטובר – ימי שני עד שישי בין השעות 10:00-18:00 וימי שבת עד ראשון בין השעות 10:00-19:00.

כתובת: London Bridge, 2-4 Tooley Street, London SE1.  גשר לונדון מחבר בין הסיטי של לונדון לגדה הדרומית. ניתן להגיע באמצעות הרכבת התחתית לתחנת London Bridge או באמצעות אוטובוס בקווים 21, 35, 40, 43, 47, 48, 78, 133, 149, 381.

מומלץ לשלב את הביקור בגשר לונדון עם סיור בכל אולמות הגשר כמובן וכן עם ביקור באתרי תיירות סמוכים, ביניהם, אוניית בלפאסט (HMS Belfast), קתדרלת סנט פול ועוד.

בשעות הערב נמשיך את מגמת האימה הלונדונית ונלך לראות הצגה מפחידה. בווסט אנד יש מדי פעם הצגות מז’אנר האימה.

היום השלישי – מגדל לונדון ועוד אתרים רדופים ושורצי רוחות רפאים

את היום השלישי נפתח באזור הסיטי של לונדון. זהו האזור הראשוני של העיר – ממנו היא התפתחה לעיר העצומה שהיא היום. בעבר הייתה העיר מוקפת חומות וכל האזור הפנימי כיום משמש כרובע עסקים, המושך אליו תיירים בשל מספר אטרקציות מרכזיות (מספר האטרקציות מועט בהשוואה לאזורים אחרים של העיר אבל הן כה מרכזיות שאף תייר כמעט לא פוסח על הביקור בהן) והרבה מאד אוירה. האטרקציה המרכזית באזור הסיטי של לונדון היא ללא ספק ה-“טאוור” – מגדל לונדון. הטאוואר של לונדון (Tower of London) נחשב לאחד הסמלים הבולטים של העיר ומכונה גם “מצודת לונדון” או “המצודה של הוד מלכותה” (Her Majesty’s Royal Palace and Fortress). מעבר להיותה של מצודת לונדון מונומנט היסטורי רב חשיבות תרבותית, היא גם אתר אימתני בפני עצמו- מאז ומתמיד נקשרו סיפורי אימה להיכל מרשים זה. כל המבקרים במגדל יכולים להישבע שהם שומעים צחוקים מהדהדים, קולות רמים, צעקות ורחשים מוזרים. עדויות על דמויות מוזרות ומקרים מצמררים ומעוררי אימה מסופרים שוב ושוב.

ככל הנראה התדמית המאיימת של הטאוור של לונדון קשורה להיסטוריה של סמל תרבותי זה: המצודה היא אחת הטירות של שפחת המלוכה, שבין קירותיה התרחשו מאורעות היסטוריים רבי חשיבות, חלקם סבוכים ומרתקים, שכללו, כמו כל סיפורי המלוכה גם זימה, רצח, קנאה, תככים, פוליטיקה וקרבות. כנראה שכל אלה נכתבו בין קירות הטאוור, שביקור בו בהקשר הנכון יכול להתאים לחובבי ז’אנר המסתורין.

הטאוור של לונדון, השוכן על הגדה הצפונית של נהר התמזה במרכז לונדון, הוקם בשנת 1066 על ידי הנורמנים וזכה לגלגולים רבים של שוכנים. בתחילה שימשה המצודה כבית כלא, בין קירותיו נכלאו ועונו אנשים ואף היו שהוצאו להורג. לאחר מכן הפכה המצודה לאחד ממקומות מגוריהם של מלכי בריטניה ולסירוגין אף שימשה כמחסן נשק עצום ממדים ואפילו כגן חיות. עם כזו היסטוריה מה הפלא שמגדל לונדון מקושר גם לאימה? סיפורי אימה רבים קשורים למצודה: כך נהוג לחשוב כי רוח הרפאים של אן בוליין חיה בין קירות המצודה. אן בוליין היא דמות חשובה ומרכזית בהיסטוריה של הממלכה הבריטית. היא הייתה המאהבת ולימים אשתו של המלך הנרי השמיני וראשה נערף בשנת 1536, לאחר שהואשמה והורשעה בבגידה בו. על פי אגדת האימים המסופרת, אותה אן בוליין האומללה, שכל חטאה היה שנכשלה בהבאת בן זכר למלך, חולשה שניצלו חורשי רעתה שלחשו על אוזניו, נקברה בקפלת פטרוס הקדוש שבמצודה. על פי המסופר, היא יוצאת מקברה כשהיא כפותה בשלשלאות והולכת כשהיא נושאת את ראשה שלה תחת זרועה מסביב למגדל הלבן שבמצודה.

ואם זה לא מספיק- מסתבר שאן בוליין לא לבד ובניין המצודה של לונדון נרדף על ידי רוחות רפאים נוספות, ביניהן, ליידי ג’יין גריי, מרגרט פול והנרי השישי. וישנם גם בעלי חיים ששבים מן המתים לביקור במצודה של לונדון. אחרי הכל, המקום שימש כגן חיות. בחודש ינואר של שנת 1816 דיווח אחד מהשומרים של המצודה כי הבחין בדוב רפאים המתקדם לעברו והוא לא היחיד – הרבה מאד סיפורים סנסציוניים של אנשים שנתקלו ברוחות רפאים מתפרסמים ללא הרף בתקשורת המקומית, והנחת קיומם של אורחים מהעולם הבא בטאוור של לונדון כבר הפכה לעובדה מוגמרת.

נמליץ לכם לקחת סיור מאורגן עם המדריכים שמספק המתחם – זה נחמד. הם לבושים בתלבושת של שומרי המלכה (Yeoman Warders) והם מסבירים על עובדות מרתקות. לאחר הסיור, סורו להנאתכם אל גשר המגדל (Tower Bridge) הצמוד למצודה וצפו בתערוכה על מבנה הגשר ואז המשיכו והביטו בחלקים של חומת לונדון שנשתמרו- הם נמצאים צפונית למתחם (החומה הוקמה בתקופת האימפריה הרומית).

הכניסה בתשלום.

שעות פתיחה: ימי שלישי עד שבת בין השעות 9:00-17:30 וימי ראשון עד שני בין השעות 10:00-17:30 (כניסה אחרונה ב-17:00).

כתובת: המגדלים משתרעים על הנהר, מזרחית ל-London Bridge ובצמוד לגשר Tower Bridge. ניתן להגיע באמצעות הרכבת התחתית אל תחנת Tower Hill.

ורגע לפני סיום, אם יישאר לכם זמן לשוטט בלונדון ותרצו עוד קצת אתרי אימה, תוכלו לדלג בין האתרים הבאים שבכולם נקשרו סיפורים מצמררים והם מהווים אתרי עליה לרגל של מי שחובב את העניין. האתרים הם: –

פאב הגרנדייר (The Grenadier) בכיכר בלגרייב (Belgrave Square)

בשנת 1800, אחד מהבליינים בפאב זה ננשך במסגרת ויכוח על כסף. המקום מהווה מוקד משיכה לחובבי סיפורי הזוועה ומשחק על העניין בגדול.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 12:00-23:00.

כתובת: 18 Wilton Row, London SW1X 7NR.

טלפון ליצירת קשר: +44 20 7235 3074.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של פאב הגרנדייר.

עוד מקום שיפחיד אתכם הוא תחנת פרינדגון של הרכבת התחתית (Farringdon Underground Station). בתחנה זו, שהוקמה בשנת 1863, ילדה בשם אנה נרצחה על ידי מוכר כובעים ואשתו. מאז ועד היום ישנם אין סוף נוסעים שנשבעים ששומעים את צעקותיה בלי הרף. זה באמת קריפי, ספוקי ומפחיד, לא? –

ותחנה זו היא לא תחנת הרכבת התחתית היחידה שמאיימת על המבקרים בה. ישנה גם תחנת קובנט גארדן (Covent Garden Station). זוהי תחנה סופר מרכזית ברכבת התחתית של לונדון, בשל מיקומה במרכז העיר סמוך לאין סוף אטרקציות תיירותיות. מיליוני האנשים הפוקדים את התחנה בכל יום לא יודעים כי גופתו של אחד בשם וויליאם האריס, שהיה דמות ידועה בעיר, חיה לה שם בכיף.

עוד אתר אימתני הוא תאטרון רויאל הלאומי בלונדון (Royal National Theatre), שסיפורי אימה רבים נקשרים בו החל מהמנהל האמנותי שנרצח בסמטה קרובה ויש עדויות כי רוחו חוזרת לבקר ולחפש נקמה, וכלה ברוחו של ג’וזף גרימלדי, הליצן המודרני הראשון.

שעות הפתיחה: ימי שני עד שבת בין השעות 9:30-23:00.

כתובת: Upper Ground, London SE1 9PX.

טלפון ליצירת קשר: +44 20 7452 3000.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של תאטרון רויאל הלאומי בלונדון.

חובבי ז’אנר האימה יכולים גם להגיע לפסטיבל האימה המתקיים בלונדון מזה מספר שנים. מדובר באירוע שנמשך שלושה שבועות, במסגרתו נחגגים אירועים שונים הקשורים לאימה ולמסתורין, לסיפורים בדיוניים ולעולמות אחרים. בשש השנים האחרונות התקיים פסטיבל האימה של לונדון, שידוע גם בשם פסטיבל הזוועות של לונדון (London Horror Festival), התקיים בחודש אוקטובר. במהלך הפסטיבל יוצגו יצירות אמנות הקשורות לז’אנר האימה בכל רחבי העיר ויכללו מחזות, סרטים שיוקרנו, הצגות רחוב, תכניות רדיו, מופעי קברט, הרצאות ומיצגים אמנותיים הקשורים לעולם הזוועה והאימה.

למידע נוסף, ניתן לצור קשר במייל londonhorrorfestival@gmail.com או לבקר באתר האינטרנט הרשמי של פסטיבל האימה של לונדון.

עוד פעילות נחמדה לחובבי האימה, שמעוניינים בריגושים בסגנון בעת שהייתם בלונדון, היא הצטרפות לסיור מודרך באוטובוס הרפאים הלילי (The Ghost Bus). הלונדונים מתים על סיורים באוטובוס, ואוטובוס הקומתיים האדום הפך לאחד מסמלי העיר. הלונדונים גם מתים, כפי שכבר הבנתם, על אימה ומסתורין. ולכן, הם שילבו יחד את שתי האהבות ויצרו טיול באוטובוס רפאים בלילה החשוך של לונדון בכל המקומות אפופי האימה. מי שבעניין יכול ליצור קשר עם חברת The Ghost Bus Tours.

משך הסיור כשעה ורבע.

הסיור בתשלום סביר עד יקר. ילדים מתחת לגיל 5 זכאים לסיור בחינם (ללא מושב). יש צורך בהזמנת מקום מראש.

נקודת ההתחלה: הסיור יוצר מנקודה שמחוץ למלון Grand Hotel, במקביל לפאב שרקול הולמס על רחוב Northumberland Avenue.

טלפון ליצירת קשר: +44 844 567 8666.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם