מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 7 דקותPhoto by: Rhett A. Butler
* כתב – גיורא לוין – מוסמך לגיאוגרפיה ואנתרופולוגיה.
–
בין כל שמורות הטבע בארה”ב מוחזקת לשמורת הגרנד קניון פינה מיוחדת. אין זאת שמורה רגילה ובעיקר לנוכח מה ששמורה זו מסוגלת להעניק לקהל מבקריה; המטייל הפשוט עשוי ליהנות בעיקר מההוד והעוצמה הרבים אשר נגלים לעיניו בעומדו על שפת המצוקים ובהביטו מטה אל כתם המים של נהר הקולורדו, כ 1.6 ק”מ מתחתיו. המטייל אשר ירהיב עוז בנפשו (וכושרו הגופני מאפשר זאת) יוכל ליהנות מחוויה אשר תישאר חרוטה בזיכרונו לאורך שנים רבות – בעצם הגלישה מטה והטיפוס המאומץ ביום שלמחרת, או אולי גם בהפלגה בלתי נשכחת בסירה על מימיו הגועשים של נהר הקולורדו; ואילו הגיאולוג, הגיאומורפולוגי והגיאוגרף, בבואם לקניון הגדול של הקולורדו, ייהנו מחוויה שאין שנייה לה בעולם – מבט פתוח אל עבר ההיסטוריה הגיאולוגית של כדור הארץ. כי באותם 1.6 ק”מ של גלישה מטה אל קו המים ישנה, הלכה למעשה, תצוגה מפורטת ביותר של כל שכבות הסלעים אשר הרכיבו ומרכיבים את קרום כדור הארץ – החל מהתקופה הגיאולוגית הקדומה הנקראת פרה-קמבריום (לפני למעלה מ 2.5 מיליארד שנים) ועד ימינו אנו. בשום מקום אחר בעולם לא ניתן לראות כל כך היסטוריה גיאולוגית גלויה, חשופה, כמעט ללא צורך בחפירות נוספות. ואמנם, מזה עשרות בשנים מהווה אזור הקניון הגדול את אחד מאתרי המחקר החשובים ביותר בתחום הגיאוגרפיה בכלל – והגיאומורפולוגיה בפרט. מאות רבות של משלחות עסקו בחקר אזור הקניון הגדול והמידע שנאסף על האזור רב ועצום. אין זה המקום המתאים להיכנס לכל אותו מוזיאון גיאולוגי של אזור הקניון הגדול אך מן הראוי לתת לכך את הדעת. למתעניינים במיוחד – ניתן לראות תצוגה גיאולוגית יפה ומעניינת במרכז המבקרים בשמורה.
שילוב של כל הדברים יחדיו – הוד קדומים בתצפית על המצוקים והנהר שלמטה, חוויה בלתי נשכחת בירידה אל הנהר ואולי הפלגה על מימיו, הצד הגיאולוגי – ונוסיף לכך את הצד האנושי של האינדיאנים תושבי האזור, הרי שלא מן הנמנע כי נגיע כולנו למסקנה שנהר הקולורדו ושמורת הגרנד קניון הינם מיוחדים במינם – גם בקרב מגוון השמורות המפורסמות והידועות במערב ארה”ב.
מקורותיו של נהר הקולורדו הינם במדינת קולורדו (ומכאן שמו), בהרי הסלעים (הרי הרוקיס) באזור הנקרא The Continental Divide In Grand County. ראשיתו של הנהר עצמו מזוהה באגם גרנבי, ליד עיירה הנושאת שם זהה (כ 60 מייל לכיוון צפון מערב) ומשם זורם הנהר לכיוון דרום מערב – כ 1,360 מייל בארה”ב וכ 90 מייל במקסיקו. סה”כ זורם הנהר כ 2,450 ק'”מ. מקורותיו החשובים ביותר של נהר הקולורדו הם שלושת הנהרות – GREEN RIVER, GUNNISON ו SAN JUAN. שלושת נהרות האלו ניזונים במידה מרובה ממי הפשרת השלגים של רכסי הרי הרוקיס. סך הכול שטחו של אגן הניקוז של נהר הקולורדו ויובליו מגיע ל 240,000 מייל רבועים. רוחבו הממוצע של הנהר הוא 90 מטר והנהר מתחיל את זרימתו בגובה של 3,050 מטר מעל פני הים ושיפוע תלילותו הוא 0.00131 מטר לכל קילומטר אורך. במהלך זרימתו יוצר הנהר 365 אשדות ומפלים באפיקו. הזרימה בנהר, מהירותה הממוצעת היא 7 מייל לשעה והנהר נושא עימו בממוצע חצי מיליון טון של סחף – מידי יום ביומו.
אורכו של הקניון הגדול נאמד ב 280 מייל (כ 470 ק”מ); רוחבו של הקניון בחלקו הגבוה נע בין 4-18 מייל ורוחבו הממוצע הוא כ 9 מייל (14.5 ק”מ). עומקו הממוצע של הקניון, מגובה הרמה ועד למפלס המים הוא 1.6 ק”מ אבל, מאחר שקיימים הבדלי גובה בין הגדה הצפונית והדרומית, הרי מהגדה הצפונית עומקו של הקניון הוא 1,750 מטר ואילו מהדרומית “רק” 1,380 מטר. הגובה המוחלט של הגדה הצפונית מעל פני הים הוא 2,500 מטר לעומתה הגדה הדרומית – 2,135 מטר. גובהו הממוצע של הנהר באזור הקניון, הוא 760 מטר מעל פני הים. לאורך זרימתו בקניון, מפסיד נהר הקולורדו גובה של 670 מטר. שטחו של הקניון הגדול הוא 1904 מייל רבועים.
קיימות שתי תיאוריות עיקריות על דרך היווצרותו של הקניון הגדול:
1) תיאוריית חתירת הנהר – לפני כ 65 מיליון שנה התרומם כל השטח הנקרא קולורדו פלאטו כתוצאה מכוחות פנימיים בכדור הארץ (יתכן שהדבר קשור בתזוזת היבשות אך עדיין לא הוכח סופית); כתוצאה מכך, נהרות שכבר זרמו באזור הפלאטו, כולל נהר הקולורדו, קיבלו תנופת יתר עקב הגרוויטציה והשיפוע שהלך וגדל. נהר אחר, ה HUALAPAI שזרם לפני ההתרוממות הזאת מערבה קבל תפנית מזרחה ולבסוף התאחד עם נהר הקולורדו דבר שהוסיף כמות מים רצינית ביותר לנהר המשותף. התרוממות היבשת הייתה בקצב כזה שהקולורדו היה יכול להתחתר בצורה יעילה מבלי לגלוש לצדדים. הדבר מושווה להתרוממות עוגה כלפי סכין וחיתוכה – בניגוד לחיתוך עוגה על ידי לחיצת הסכין כלפי מטה. תקופת הקרח בהרי הרוקיס (תקופת הפליסטוקן – התחילה לפני כ 2.5 מיליון שנה והסתיימה לפני כ 11,000 שנה בלבד) וההפשרה המסיבית לאחר מכן – הוסיפה גם היא כמויות מים אדירות לנהר דבר שעזר רבות לחתירתו, כמו גם כמויות טעונת (סחף) גדולות ביותר שנחשבות כגורם אירוזיבי חשוב ביותר. יש לציין כי תהליך התרוממות היבשת בחלקה המזרחי עדיין ממשיך (הרי הרוקיס שייכים גיאולוגית לקימוט האלפיני שעדיין לא סיים את חייו…) והנהר ממשיך בהתחתרות עוד היום (אם כי ברמה פחותה בהרבה עקב הגעתו לשכבת סלע גרניט קשה). בהסבר זה של התרוממות היבשת וחתירת הנהר יש להסביר את העובדה מדוע הנהר התחתר דווקא במיקומו הנוכחי ולא זרם באזורים אחרים ונמוכים יותר המצויים באזור. באופן יחסי, הקניון והיווצרותו נחשבים כתופעה גיאולוגית וגיאומורפולוגית צעירה ויש הטוענים כי התחברות הקולורדו עם הנהר HUALAPAI ארעה לא יותר מאשר לפני כ 10 מיליון שנים. נוסף לכוחות הארוזיה (סחיפה ושחיקה) של הנהר עצמו נוספו בתהליך הממושך גם כוחות נוספים של הפרשי חום וקור, שלגים ורוחות, סוגי מסלע שונים המוסעים על ידי הנהר – ועוד. חיזוק נוסף לתיאוריה זו הינה העובדה כי שני קירות הקניון חתורים בצורה שווה והסלעים מונחים בצורה מקבילה.
2) תיאוריית תזוזת האדמה; מספר חוקרים טוענים כי הקניון לא נוצר עקב חתירתו של הנהר אלא עקב תזוזה אופקית של האדמה, בדומה או יחד עם תזוזת היבשות, ואז מצא לו נהר הקולורדו את האפיק והקניון הנוחים ביותר לזרימה, שבעצם היו קיימים כבר עקב אותה תזוזה. תיאוריה זו נחשבת כיום כפחות מקובלת מבין שתי התיאוריות המוזכרות.
כשבאים לסקור את הגיאולוגיה והגיאומורפולוגיה של הקניון הגדול שואלים תחילה את השאלה: מדוע דווקא באזור הזה נוצר הקניון והתפתח למימדים שכאלו? והתשובה כאמור – מורכבת; רוב הנהרות יוצרים בסופו של דבר עמקים ולא קניונים. כדי שייווצר קניון חייב הנהר החותר להתחתר מהר יותר מהשחיקה (ארוזיה) אותה עלולים לגרום הגשמים ויתר גורמי הטבע בחלקיו העליונים. כלומר – האזור חייב להיות ארידי (מדברי) או ארידי למחצה! כזה בדיוק הוא אזור הקניון הגדול (כמו עוד כמה וכמה אזורים אחרים במערב התיכון של ארה”ב שיצרו קניונים מרשימים אחרים – קניון ZION ביוטה, CANYONLAND ביוטה ועוד); לזה יש להוסיף כמובן את יכולתו האירוזיבית של נהר הקולורדו עצמו אשר מימיו גורפים בממוצע חצי מיליון טון של סחף מידי יום ביומו והיו מיקרים בזמן שיטפונות שנמדדה כמות של 27 מיליון טון סחף ביממה! (כולל סלעים בגודל של 2-3 מטר ובמשקל של מאות טונות שיכולת השבירה שלהם רבה ביותר). ניתן אפוא לומר כי שלושה גורמים עיקריים חברו יחדיו כדי להפוך את האזור כולו “לקניון הגדול”: 1. התרוממות היבשת בחלקה המזרחי של הרמה 2. סחיפה וארוזיה של נהר הקולורדו 3. האקלים הצחיח באזור. בימינו, ממשיך כאומר הנהר לחתור לעומק אם כי בקצב איטי יותר אך יחד עם זאת מתרחב כל הערוץ עצמו ובעיקר בחלקיו העליונים. קיימות עדויות וצילומים על סלעים גדולים מאד, בסדרי גודל של מטרים וטונות רבים שהיו במקום מסוים ובמרוצת עשרות השנים האחרונות התפוררו, נשברו והתדרדרו למטה אל הנהר. הדבר נובע בעיקר עקב תזוזת והרמת היבשת ופחות בגלל חתירת הנהר שנמצא הרחק למטה. יש לצפות כי הנהר, אם ימשיך להתחתר, יעמיק עוד כחצי מייל, שהינו סך ההפרש שבין גובהו הנוכחי לגובה פני הים.
ציינתי לעייל כי לאקלים הצחיח באזור השפעה רבה ביותר על עיצובו של הקניון הגדול. השפעת האקלים מתרחשת בשני כיוונים עיקריים: 1) בחלקיו הגבוהים של הקניון; פה יש השפעה גדולה לעובדה כי חלקו הצפוני של הקניון גבוה בכ 300 מטרים מחלקו הדרומי. עובדה זו גורמת לכך שבחלק הצפוני ממוצע הטמפ’ נמוך בהרבה, עם הרבה ימי שלג בחורף וכמות משקעים רבה יותר. (החלק הצפוני מקבל בממוצע 23 אינצ’ של גשם לעומת רק כ 14 אינצ’ בחלק הדרומי). ממוצע הטמפרטורות שונה אף הוא: בצד הצפוני ממוצע הטמפרטורות הינו מתחת לאפס והאזור מקבל כמות גדולה של שלגים לעומת הצד הדרומי שאין בו כלל שלגים. הדבר גורם כמובן לבלייה מואצת בחלק הצפוני – הרבה יותר מאשר בגדה הדרומית של המצוק. לעומת זאת, החלק הדרומי חשוף יותר לשינויים יומיים (משרע) של הטמפ’ – מעלות חום גבוהות במשך היום ונמוכות יחסית במשך הלילה, דבר המזרז את הבלייה הכימית של הסלעים השונים. העובדה שכל אגן הקולורדו נמצא במרחק רב מהים גורמת לתנאי מזג אויר קיצוניים ביותר עם משרע טמפרטורות של +42 מעלות בימי חמים בקיץ ועד ל-27 מעלות בחורף. כמות המשקעים הממוצעת באגן הקולורדו היא 294 מ”מ בלבד.
2) השפעת האקלים בתוך הקניון עצמו; ירידה לעומק של 1.6 ק”מ אל קו המים, משולה, מבחינת מזג האוויר לנדידה דרומה של כ 500 מייל – כלומר אקלים חם ויבש בצורה קיצונית ביותר, בדומה למדבריות מכסיקו. למרות שגובה הנהר הוא 760 מטר מעל פני הים כמעט ולא יורדים משקעים בקניון עצמו ומזג האוויר הינו חם ויבש ובעל משרע טמפרטורות קיצוני ביותר. לדעת רוב החוקרים, אזור המקבל כמויות משקעים של 250-300 מ”מ בממוצע רב שנתי מהווה איזור אופטימאלי מבחינת היחס בין כמויות משקעים לשיעורי סחיפה; אזור אגן הקולורדו והקניון הגדול ממלאים אחר פרט חשוב זה בצורה אופטימאלית.
קשה שלא לייחד מספר מילים לקשר שבין הנהר והאדם – ובמיוחד בנהר הקולורדו אשר יחסי הגומלין בינו ובין האדם נמשכים בעצם מראשית ההתיישבות המודרנית באזור ויתכן שאף שנים רבות לפני כן; במשך מאות בשנים, נהר הקולורדו, לאורך 1,400 המיילים שלו, מהרי הרוקיס ועד למפרץ קליפורניה, היה נחשב כנהר אשר כמעט ולא ניתן לנצל את מימיו לתועלת האדם; כמויות המים בנהר, או שהיו גדולות מדי וגרמו להצפות ושיטפונות הרסניים ביותר או שהיו קטנות מידי ולא ניתן היה לשאוב אותם ולנצלם. בשנים 1905-7 עלה נהר הקולורדו על גדותיו וגרם להרס רב ביותר בעיקר בדרום קליפורניה (IMPERIAL VALLEY) אירוע שדרבן בצורה נמרצת את השלטונות האמריקאיים לחשוב על אפשרויות לריסונו של נהר הקולורדו וניצולו לתועלת האדם. בשנת 1922, בישיבה של כל נציגי שבע המדינות השולטות על נהר הקולורדו ומקורותיו, הוחלט על הקמת פרויקט שעיקרו הוא חלוקת נהר הקולורדו לשני תחומים עיקריים – חלקו העליון וחלקו התחתון כשהדגש מושם בעיקר על חלקו התחתון, מקום שם מגיעה זרימת הנהר לשיאה והסכנות לשיטפונות והצפות רבות יותר. במרוצת השנים מאז אותה החלטה הוקמו עשרות סכרים ומאגרים לכל אורכו של הנהר אשר תרמו רבות לשליטה על הקולורדו. אולם המפתח לשליטה על הנהר היה מצוי כבר אז ונמצא גם היום בסכר הגדול, HOOVER DAM, הנמצא בגבול שבין מדינות אריזונה ונוודה, כ 420 מייל משפכו של נהר הקולורדו. הסכר, ביחד עם האגם המלאכותי שמאחוריו מהווים את אחד מהפרויקטים המרשימים ביותר שנבנו במאה ה 20. בנייתו הסתיימה בשנת 1935 והוא סיים להחזיר את עלות הוצאותיו רק בשנת 1987.
איך להגיע לקניון? קיימות שתי דרכי גישה עיקריות לקניון הגדול – צפונית ודרומית. לדעתי, ובמידת האפשר, עדיף להגיע לגדה הדרומית וזאת מכמה סיבות עיקריות: הדרך פתוחה לאורך כל השנה, (הדרך צפונית נסגרת לעיתים בימי החורף), הדרך הדרומית מגיעה קרוב יותר לשפת הקניון כך שהביקור והצפייה קלים בהרבה ואם רצונכם לרדת בשביל הפרדות המפורסם אל הנהר עצמו, הרי הדרך המתחילה בצד הדרומי נוחה יותר, קצרה יותר והגישה אליה ממגרשי החניה קלה בהרבה. בגישה הצפונית, נקודת המוצא היא בעיר KANAB על גבול המדינות אריזונה ויוטה. משם יורדים דרומה על כביש 89 עד לעיירה JACOB LAKE עוד קצת דרומה על כביש 67 ואנחנו בכניסה הצפונית לפארק.
–
ביקור מהנה לכולכם.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.