• תַפרִיט
  • תַפרִיט
מפל שטאובבך בלאוטרברונן. מפל זה הוא הגבוה ביותר באירופה מבין המפלים הנופלים נפילה חופשית וגובהו מגיע ל-297 מטרים. גתה התפעל ממנו מאד. (צילום: עירית רוזנבלום)

הראליטי של גתה. טיול בשוויץ

דף הבית » הראליטי של גתה. טיול בשוויץ

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

מפל שטאובבך בלאוטרברונן. מפל זה הוא הגבוה ביותר באירופה מבין המפלים הנופלים נפילה חופשית וגובהו מגיע ל-297 מטרים. גתה התפעל ממנו מאד.

כתבה וצילמה: עירית רוזנבלום

בימים שבהם העולם נגלה לישראלים דרך משתתפי המירוץ למיליון והאח הגדול, יש עדיין מי שסופרים ומשוררים מרעידים מיתר בליבם. בשוויץ נוצרים כל אבן וכל מיטה שבה נגע וישן הסופר והמשורר הגרמני גתה, ומתגאים בהשפעה שהיתה לביקוריו בשוויץ על יצירתו ותפיסת הטבע שלו

 

ביום חמישי השבוע, ב-1 באוגוסט, יחגגו השווייצרים את חגם הלאומי, המציין את אוגוסט 1291 שבו נכרתה ברית בין שלושה קנטונים (נפות) של מרכז שוויץ – שויץ ((Schwyz), אורי ואונטרוואלדן. הברית נועדה לחזק את כוחם מול אוייביהם, בעיקר בית האבסבורג הגרמני, שלטש אליהם עיניים.

לכן קצת משעשע להיווכח, שהמשורר הגרמני יוהן וולפגנג פון גתה, בן המאה ה-18, הוא גיבור תרבות בשוויץ של המאה ה-21. ברחבי שוויץ אפשר כיום למצוא אתרים ומסלולים שבהם ביקר גתה ולהיזכר בתקופות אחרות, שבהן אנשים טיילו כדי לטייל ולא כדי להגיע ליעד, הדרכים היו קשות ולא סלולות והמסעות ארכו חודשים ארוכים.

גתה, כמו אחרים בתקופתו, היה משתכן במסעותיו אצל מכרים או בבית הכומר המקומי, והטיולים היו סיורים לימודיים – רוויים שיחות עומק וליבון נושאים. כפי שאפשר ללמוד מאחד הציטוטים של גתה: “ההשכלה הטובה ביותר של האדם הנבון, מקורה בנסיעות”.

מעטות הן הארצות שמשכו אליהן דמויות מפורסמות כמו שוויץ, כאשר גתה היה אולי המהולל שבהם. הוא ביקר בארץ ההרים והאגמים עוד לפני עידן טיפוס ההרים ומראה המצוקים רבי ההוד עוררו בו התרוממות רוח.

יוהן וולפגנג פון גתה (28 באוגוסט 1749 – 22 במרץ 1832) נחשב לגדול המשוררים הגרמנים בכל הזמנים ויצירתו כוללת לא רק שירה, אלא גם סיפורים, רומנים ומחזות, מכתבים ומסות ספרותיות. בין יצירותיו הנודעות ביותר: המחזה “פאוסט” והרומאן “יסורי ורתר הצעיר”, קבצי שירים, ביניהם “שר היער”, שהלחין פרנץ שוברט, בהם בא לידי ביטוי כושרו הפיוטי הגדול ואף “שוליית הקוסם”, שעובד ליצירה מוזיקלית של פול דיקא.

שירו המפורסם ביותר הוא “שיר לילה לנודד” שתורגם לעברית למעלה מ-50 פעם. בשיר קצר זה, מקופלת היררכיה סדורה של היקום: מהעולם הדומם, דרך הצומח והטבע ובעלי החיים.

גתה, יליד פרנקפורט שבגרמניה, ביקר בשוויץ שלוש פעמים במהלך חייו: בשנת 1775 בהיותו בן 26, בשנת 1779 בהיותו בן 30 וזו היתה הנסיעה הארוכה והחשובה ביותר, וב-1797 בהיותו בן 45.

הקנטונים השונים של שוויץ ממנפים את ביקוריו של גתה בארצם בעזרת חומר כתוב ומסלולים שאפשר לקבל בלשכות התיירות באזורים הרלוונטיים וגם באתר התיירות הכללי של שוויץ ((www.myswitzrland.com.

נמנה כמה מהמקומות שמאזכרים את גתה ונגישים לתיירים:

מפל שטאובבאך (Staubbachfall)

ברמת ברנר (Berner oberland) , מחוז יונגפראו, התגורר גתה בעת ביקורו ב-1779 בבית קטן בכפר אינטרלקן, אבל נפשו יצאה אל ההרים והמפלים. עמק הלאוטרברונן ידוע בשל יותר מ-72 מפלי המים שלו. אחד המפורסמים שבהם הם מפל שטאובבאך – שמובנו המילולי הוא מפל האבק, לתיאור האד שיוצרות סביבו טיפות המים הקטנטנות. גתה היה כה מושפע מהמפל, שכתב את הפואמה “Gesang der Geister den Wassern” באנגלית: “”Song of the spirits over the waters.

מפל זה הוא הגבוה ביותר באירופה מבין המפלים הנופלים נפילה חופשית וגובהו מגיע ל-297 מטרים. אפשר להתקרב אל המפל דרך מערה שנחצבה במיוחד, לצאת מאחוריו ולחוש את מטר הטיפות הרך ואתן את הטבע במיטבו.

אפשר להגיע אל המפל באמצעות הרכבת ללאוטרברונן, כפר קטן עם בתי עץ שבמרפסותיהם מפלי פרחי גרניום, ומשם מרחק הליכה קצר אל המפל.

אין ספק שגתה היה מתפלא לראות את האספלט הנמתח לאורך רחובו הראשי של הכפר, את המטיילים הרבים, בני לאומים שונים ומשונים, כולל סינים הודים וערבים. אך לזכותם של השווייצים ייאמר שהמפל נותר ללא שינוי – טהור ומוקף מצוק בתולי וצחיח.

לגתה מייחסים את השינוי שחל ביחס של העולם אל הרי האלפים, שבאותם ימים נחשבו למאיימים ומסוכנים וכתיבתו הנגישה אותם לקוראיו.

אגב, הלהיט הספורטיבי הנוכחי בשוויץ הוא בתקופת החורף, כשהמפלים קופאים. זהו ה”ווטרפול קליימינג” – טיפוס על המפלים הקפואים, כמו בטיפוס הרים, אך תלול ביותר.

פרטים על האפשרויות לטיפוס הרים ומפלים באזור באתר  www.jungfrauregion.ch.

 

עמק רוזנלאוי וקניון גלטשר – Gletscherschlucht

מפלים רועמים, מערות מסתוריות, צורות מוזרות של צוק – מעל אלף שנים מי הקרחון גרינדלוואלד התחתון גילפו וממשיכים לחצוב בסלע. גתה הגיע למפל אחרי שיצא מגרינדלוואלד, דרך פסגות נוספות לעמק רוזנלאוי והמים השוצפים עוררו בו רגשות עזים. הוא כתב מלים אלה על המראות: “אין מחשבה, תיאור או זכרון, שישווה ליופים ולגדולתם”.

ככל שעולים בדרך למפל, הולך ומתגלה סביבו נוף שוויצרי טיפוסי של הרים, ירק מלוא העין, שלג על ההרים – כל מה שהנפש רוצה ביולי-אוגוסט.

המסלול מתחיל במלון-מסעדה Rosenlaui, מלון משפחתי בסגנון כפרי, ששורשיו עוד במאה ה-18, ומגיש עד היום את “המנה של גתה” – הכוללת מרק דלעת, תפוח אדמה אפוי עם תלולית שמנת חמוצה, כמה גבינות צהובות ומעט פירות יבשים. שביל מוליך לעומק של קילומטר לתוך הקניון, דרך מערות ומדרגות חצובות בסלע. בדרך עוברים מעל למים הגועשים, כאשר קירות הקניון המרשימים מתנשאים לגובה של מאה מטר מעל לערוץ.  

באתר www.haslital.ch/aufgoethesspuren יש מבחר טיולים בעקבות גתה, כולל חבילה הכוללת טיול באוטובוס ממרינגן או מגרינדלוואלד, כולל חומר כתוב, כניסה לקניון גלטשר, והמנה של גתה ב-49 פרנק שויצרי למבוגר ו-38 פרנק לילד.

 

אלטדורף – Altdorf

גתה הגיע לכפר אלטדורף בקנטון אורי (Uri) בנסיעתו השלישית לשוויץ ב-1797. הוא השתכן במלון “האריה השחור” והכתיב למזכירו שהכפר שונה מהכפרים האחרים בקנטון שוויץ, שכן הוא עירוני יותר וחצרות הבתים עם גינותיהם, מוקפים בגדרות אבן.

החדר במלון שוחזר, לאחר שפרצה במלון שריפה, הוא נקרא על שמו של גתה ועדיין אפשר להתרשם מאווירת הימים ההם, וגם לישון בו גם כיום. http://www.hotel-loewen-altdorf.ch/.

 

אלטדורף זכתה לפרסום הודות לאירוע ההיסטורי מהמאה ה-14,  שעל פי המסורת אירע בה: בעקבות עונש שקיבל מהשלטון האוסטרי הכובש, ירה הגיבור האגדי וילהלם טל בתפוח שהונח על ראש בנו. האתר בו התרחש המעשה היה השוק המסחרי העירוני. מאז שנת 1895 מוצב, למרגלות המגדל העתיק שבמקום, פסל ברונזה המנציח אותו.

בשנת 1899 הוקם באלטדורף תיאטרון שהציג את מחזהו המפורסם של פרידריך שילרוילהלם טל“,  שלמעשה פרסם את שוויץ בדעת הקהל העולמית.

ציריך – Zuerich

יוהן קספר לאווטר היה כומר בכנסיות הרפורמציה, פילוסוף , סופר ואיש מדע שווייצרי. לאווטר וגתה נפגשו ב-1774 בעיר הולדתו של גתה פרנקפורט, וידידותם וההערכה ההדדית ביניהם פרחה עד כדי כך, שלאווטר ראה בגתה את ה”אב טיפוס של אדם” וגתה העריך מאוד את עבודתו הספרותית של לאווטר.

גתה ביקר את לאווטר בציריך ב-1775 ושוב אחרי ארבע שנים. ידידותם האינטנסיבית הסתיימה לבסוף על רקע אידאולוגי. במבנה מהמאה ה-13 מול כנסיית סנט פיטר בעיר העתיקה של ציריך, התגורר גתה כשביקר את חברו. בסוף המאה ה-19 הפך המבנה למסעדה, וכך הוא מתפקד עד היום. בחדר האינטימי שבו לן גתה, ניצבים כיום ששה שולחנות ופועלת מסעדת קייזר, שזכתה ב-14 נקודות במדריך הגסטרונומי גו-מיו. היא מגישה תפריט עונתי וכמו כן מגישים בה, בין היתר, את הארוחה הציריכית האופיינית, שחצייה “הושאל” בעצם מהמטבח הגרמני: גשנצלטס ורושטי – פיסות בשר ברוטב פטריות עם לביבת תפוחי אדמה. (מחיר מנה כזו במסעדה: 49 פרנקים). http://www.kaisers-reblaube.ch/.

מידע תיירות על ציריך בכלל באתר ; information@zuerich.com

דואל למידע: www.zuerich.com.

למידע כללי על שוויץ: www.myswitzerland.com

 

הכותבת היתה אורחת ארגון התיירות של שוויץ Switzerland  Tourism  וחברת התעופה הלאומית סוויס. הכתבה פורסמה באתר www.megafon-news.co.il.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם