• תַפרִיט
  • תַפרִיט

הרי גלבוע

דף הבית » הרי גלבוע

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 2 דקות

הרי הגלבוע מהווים שלוחה של הרי השומרון. הם נמצאים על קו התפר שבין עמק הירדן ועמק יזרעאל. שיאו של הרכס הוא בפסגת הר מלכישוע המגיעה לגובה של536 מ’. הרים נוספים המרכיבים אותו הם הר ברקן, הר יצפור, הר אחינועם, הר אבינדב והר שאול. רכס הרי הגלבוע נוצר כתוצאה מפעילות טקטונית ותזוזתו של השבר הסורי אפריקאי. בגלל אופן הפעילות והתזוזה באזור, מורדותיו המזרחיים של הגלבוע תלולים יותר ממורדותיו המערביים.

הסלעים העיקריים המרכיבים את ההר הם גיר, דולומיט וקירטון בנוסף אליהם ניתן למצוא בהר גם סלעי צור ובזלת.

 

חי בגלבוע:

בגלבוע ניתן לראות בעלי חיים רבים כמו חזירי בר, שפני סלע, עטלפי פירות ומכרסמים דוגמת נברן השדה, גרביל הסלעים, עכבר הבית ומריון מצוי. ניתן לראות עופות דורסים שדואים באזור ההר כמו חיוויאי, שהוא עיט הנחשים. מטבע הדברים הוא נמצא באזור כי יש בו גם נחשים מסוגים שונים כמו אפעה וציפעון שחור.

 

הצומח:

הצומח בגלבוע מתחלק לשני סוגים עיקריים. הצמחייה הטבעית באזור היא בעיקר בתה ים תיכונית: שיחים נמוכים ובתה עשבונית. היא כוללת שטחים רחבים עליהם שולטים צמחים שונים ממשפחת הדגניים אשר נותנים לאזור מראה ערבתי. חלקו השני של הגלבוע מיוער באופן מלאכותי וכולל עצים כמו אורנים, אלונים וגם חרובים ושיחי אלת המסטיק באזורים החשופים יותר. ישנה פריחה עונתית של פרחים המקשטים את הרכס בשפע של צבעים. בחורף פורחות הכלניות והרקפות. בסוף החורף הנוריות, בתחילת האביב הפרגים וכמובן גולת הכותרת של האזור, אירוס הגלבוע, שהוא מין אנדמי (מין שניתן למצוא רק באזור אחד). צבעו סגול חזק והוא פורח רק באזור הגלבוע וצפון השומרון.

 

היסטוריה והתיישבות באזור:

הגלבוע מוזכר כבר בתנ”ך בשני אירועים מרכזיים. האחד הוא תבוסתו של עם ישראל בהנהגת שאול ובניו במלחמה מול הפלישתים. באותה מלחמה נהרגו שאול ובניו ועל שמם נקראים חלק מהרי הגלבוע (שאול, מלכישוע, אבינדב). בעקבות מלחמה זו כתב דוד את קינת דוד. אירוע שני הוא מלחמתו של גדעון.

המשך שנים רבות הגלבוע היה נטוש מישובים ורק לפני מאתיים חמישים שנה בערך הוא יושב מחדש והוקמו בו כפרים ערביים. הפרנסה באזור הגלבוע הייתה מגידולים ים תיכוניים כמו גפנים. הגתות הרבות הפזורות לאורך ההרים מעידות על כך. התיישבות יהודית החלה קודם כל באזור עמק חרוד שלמרגלות ההר והוא נכבש בהדרגה במלחמות העצמאות וששת הימים. כיום ישנם בהרי הגלבוע ישובים יהודיים וכפרים הערביים. הישובים היהודיים כוללים את גן נר, מלכישוע, מירב, ומעלה גלבוע

 

שמורת הגלבוע ושמירת הסביבה באזור 

חלק מאזור הרי הגלבוע הוכרז כשמורה כבר מ- 1970 בשטח של 7820 דונם. שטחם נוספים במורדות הר ברקן ובאזור הר גיבורים אמורים להתווסף אליה. בתחום השמורה נכללות הפסגות של הר גפת והר ברקן וגם מורדות הר שאול והר לפידים. אורכה של השמורה הוא8 קילומטרים מצפון מערב לדרום מזרח. עוברים בתוכה גיאיות תלולים, ביניהם “עמק הנעלם”. באזור הגלבוע נעשים מאמצים אדירים לשמירת הטבע בכלל ולשמירה על אירוס הגלבוע בפרט. אירוס הגלבוע הפך לסמל לשמירת הטבע עד כדי כך שהפך לסמלה של החברה להגנת הטבע. בין מלחמותיה של החברה להגנת הטבע אשר הצליחו הייתה מניעת הקמת הישוב מיכל בגלל הנזק הסביבתי שהקמתו הייתה מביאה.

 

מקומות לינה מומלצים באזור הרי גלבוע:

 

מסלולי טיול מומלצים באזור הר גלבוע:

הר ברקן

מתל יזרעאל לעין יזרעאל

נחל קיבוצים

נחל יצפור

נחל צביה ומתלול אבינדב

 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם