מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 12 דקותעידכון לכתיבה מ 01.03.2020
אתחיל במסקנה סופית: עולם התיירות יתאושש ( יעשה איתחול מחדש – ריסטארט ) ולא ישוב למה שהיה, לפחות בעשור הקרוב ( עד 2030 ). מסתבר שתנועת ההמונים שסיעה להתפשטות של מגיפת הקורונה תעבור חשיבה מחודשת שהדגש יהיה על ביטחון הבריאות של המטיילים. וירוס הקורונה ככל הנראה יגרום לנסיעות ליקרות יותר ובכך גם ידידותית יותר לאקלים. טיסות זולות במחירים מוזלים, יהיו בקרוב נחלת העבר. בקיצור, בעתיד ענף התיירות יעבור שינויים מהותיים.
מאמר זה, הוא ניסיון שלי להבין תהליכים עתידיים שיקרו מבלי להיכנס לפירוט מדויק ( מפני שהשוק דינמי ומשתנה כל הזמן ). אין לכותב אחריות להיתכנות הדברים שבמאמר משום שישנם כל כך הרבה משתנים ותמורות שמשחקים בתחום שישפיעו על התוצאה, ואף אחד עדיין לא יכול לחזות מציאותית מה הם עשויים\עלולים להיות. הכל גם תלוי כמה מהר המדינה משטחת את העקומה או אותנו.
מהרגע שהכל יגמר, גם אם יימצא חיסון, ויבוטל מצב החירום, לתיירות ייקח זמן עד שהיא תתאושש. הכלכלה העולמית תחשוב שונה לגמרי ממה שהיה עד היום.
ברמה האישית אני נפגע רגשית עם כל מה שעלול לקרות ומקווה לחיים טובים יותר.
בהנחה בסיסית שכל ההפחדות על הקורונה נכונות. מומלץ לשמוע דעות שונות שעושות שכל בקבוצה מנצחים את קורונה עם דני וידיסלבסקי וגם מאמרים הנוספים שכתבתי בנושא ( מופיעים בסוף הכתבה ). אינני טוען שהמחלה הזאת לא מסוכנת, רק יש לקחת בפרופורציה לעומת אפימידות שקרו ושקורים.
אני מזהיר אנשים מפני כניסה לאזורים מסוכנים בחו”ל , גם אם הם חסינים, מכיוון שאתם לא יודעים לאיזה סוג הסגר אתה עלול להיות נתון אם המקרים יתפתחו פתאום עם חזרתך. מדינות רבות, דורשות כעת דרישות חובה למבקרים להתבודד במשך שבועיים. יש להתחשב בזה בתכנון נסיעות. גם אם יהיה חיסון נגד וירוס, הכל תלוי בפרוטוקולים של הבטיחות, שכדאי לשקול גם אם אתם לא יוצא רחוק מהבית.אז נתחיל?–במאמרי זה, אני יוצא ממספר נקודות הנחה בסיסיות:
קודם כל, הקורונה תישאר איתנו כמו כל שפעת ( לדעת הרופאים ) ואנחנו צריכים לחיות איתה. כל שנה מתים לא מעט אנשים בכל העולם שיש חיסון לוירוסים שונים ולא מעט אנשים מתים מזיהום אוויר, מחלות אחרות.
אנחנו יודעים את התקופה שהמגפה החלה. רק שלא נדע שהסתיימה.
שהתחבורה בארץ ובכל העולם תחזור לפעילות מלאה ( לא כמו בעבר ).
אז מה יקרה בתעשיית התיירות העולמית?
עד שכול המטיילים יהיו בטוחים במאה אחוז שהם בסדר, אנשים יהיו זהירים.
ייקח שנים עד שתעשיית הנסיעות תתאושש. לאט לאט אנשים יתחילו להזמין נסיעות, אבל כמו משבר 2008, זה הולך להשאיר מובטלים רבים.
מדינות הולכות להיזהר מלפתוח במלואן את שעריהם עד שהן יודעות שלא יבוא הנגיף שנית ויש טיפול או חיסון כלשהו. אף מדינה לא מעונינת לפתוח את גבולותיה ולחוות גל שני של זיהומים המעמיס על מערכת הבריאות שלה. ולכן התיירות הפנימית היא תהיה מפותחת יותר מבעבר.
ממשלות חכמות, לא יתנו למנוע הכלכלי להימחק, ולכן לדעתי הם יעמדו מאחורי כל החברות הרציניות ויתנו להם גב כלכלי לשיקום.
ממשלות יזרימו כספים לציבור בשיטות מגוונות על-מנת להניע את הכלכלה, למשל רכישת מניות של חברות. אחרת………….
בכלכלה, יש מושג שנקרא פסיכולוגיית ההמונים שמתנהגים כמו עדר ולא תמיד בחוכמה והסתכלות לטווח הרחוק. בנושא בריאות, אנשים חושבים אחרת.
יש חוק בכלכלה שנקרא כוח הכסף. שמשמעותו, היא מה אנשים יכולים לעשות עם הכסף שלהם בתקופה נתונה. לכן אין חשיבות לערך המספרי שירד עקב תנאי שוק גרועים.
שאין לך עבודה, נסיעות אינן בראש סדר העדיפויות.
אנשים יחפשו יעדים “בטוחים” לטיול. אם יש דבר כזה.
המחירים יעלו ככל שהקיבולת תפחת: בשל תקנות המרחק החברתיות האפשריות למלונות, אמצעי תחבורה ואטרקציות. וגם, בגלל צמיחה איטית יותר הקשורה למשברים של חברות.
לפי מחקרים 65% מהמטיילים יפחיתו את תוכניות הנסיעות שלהם במהלך 12 החודשים הקרובים. יותר ממחצית יבטלו את נסיעתם העסקית באופן מיידי בגלל נגיף הקורונה. ענף התיירות יצטמצם ב –50% בשנת 2020, מה שאומר הפסד משמעותי של מקומות עבודה והכנסות.
הסתמכתי בכתבה זו גם על מאמרים של ארגון העולמי של התיירות, ארגון IATA בטיסות , CILA בקרוזים, ארגון הבריאות העולמי המסונף לאו”ם וארגוני סוכני הנסיעות והאטרקציות העולמי ועוד מקורות ברי סמכא.
יש לציין לטובה שבתקופה קשה זו, התגלו אנשים וחברות שהייתה להם ערבות הדדית ללקוחותיהם ובימים טרופים לא נטשו אותן וכל הזמן חשבו איך לספק את רצון הלקוח. דברים כאלה יכולים לעשות חברות גדולות שיש בידם מזומנים וחשיבה אסטרטגית לטווח רחוק. גם אם זה לספוג הפסדים.
ואלה הדברים שיקרו מעתה. לדעתי
תהיה הקפדה וחינוך על היגיינה בכל מקום פומבי וציבורי. יהיו יותר מכשירים היגיינה ( מסכות וחומרי חיטוי ). הבריאות קודמת לכל, לא?
חוק הגנת אזרח הוותיק הישראלי חייב לעבור תיקון על מנת לא לאפשר את הקלות הבלתי נסבלת של צרכנים. דבר הפוגע בעסקים רבים שעלול להביא אותם לפשיטות רגל.
נוסעים צעירים עשויים להיות הראשונים שיצאו לטיולים מעבר לים.
בתחומים מסוימים יפתח נוהל סיכונים לקבוצת גיל מסוימות ולחולים כרוניים ואו לבעלי רקע רפואי. יהיה מצב שקבוצות אלו לא יורשו להצטרף ללא אישור חתימה או בדיקה.
–
מי שידאג להתאים עצמו לשינויים שיפורטו בהמשך – ישרדו וישגשגו
מי שדאג ליום סגריר, ישרוד
–
בכללי
אתרי חוכמת ההמונים האורחים ידרגו את מצב הסניטציה בקבלה ובהמשך השהות הסניטציה והסטריליזציה בלינות, ספינות נופש, חברות תעופה, אטרקציות ועוד.
שימוש במוצרים עם בינה מלאכותית, רובוטים שימנעו מגע בין אנשים, מעליות שפועלות על פי קול ועוד
חברות ביטוח
לאחר שווירוס הקורונה העצים, כולנו למדנו שיעור חשוב: מגיפות אינן מכוסות ברוב סוגי פוליסות ביטוח הנסיעות. אפילו מדיניות עצמאית לא עזרה להרבה נוסעים שנאלצו לסגת מתוכניות הנסיעות שלהם, במיוחד עוד לפני שחברות תעופה וקבוצות מלונות החלו לשנות את מדיניות הביטול ובנייה מחודשת כדי להתאים למטיילים שנפגעו מההתפרצות של הקורונה.
בעתיד יכניסו סעיף בתשלום המכסה אותם מגפות אפידמיות. הגברת ביקוש לביטוחים של ביטול מכל סיבה, יצריך ייקור דרסטי של הפוליסות לפחות ב-40% לעומת המחירים שהיו בשנת 2019.
לפחות בשנה הראשונה ( ואולי יותר ) יש סיכוי שבני 60 ומעלה לא יוכלו לטוס לחו”ל אפילו אם יפתחו הגבולות. הם עלולים לחכות לגל השני והשלישי ועוד. ואם יהיה פתיחת גבולות חברות הביטוח יקשו וגם יעלו את המחיר שיגרום לכולם לחשוב שנית על הטיול.
שדרוג פוליסות ביטוח נסיעות מסוג ביטול ללא כל סיבה.
סוכני נסיעות
בהתחלה, מספר סוכני הנסיעות והשכר יצטמצם לפחות ב-30%.
יהיה מעבר של אנשים מאתרי אינטרנט לכיוון סוכני הנסיעות על-מנת שיעזרו להם בתכנון נכון.
אחרי שהמטיילים יהיו בטוחים לעשות טיולים:
הסוכנים יתמקדו בעיקר בתיירות פנים שתפרח לפחות בהתחלה.
הסוכנים יתמקדו בעיקר בטיולי משפחות תופעה שתפרח מאוחר יותר.
הסוכנים יתמקדו על שירות לקוחות הרבה יותר טוב, שמירת לקוחות, ומענה מהיר לכל בעיה.
אתרי הזמנות צד שלישי OTA’S
יצטרכו לתת ביטחונות רציניים למטיילים, לשכנע לעבור אליהם.
החזקים ביותר ישרדו. הוטלסקומביינד ( השוואה ) בוקינג, אקספדיה, הוטלס, טרוולזוו ( מעולה) ויהטור,
כמות ההזמנות באתרי OTA תרד דרמטית לעומת ביקושים ישירים מול הספקים. מהסיבה שהנוסעים ירגישו שעוד יד מעורבת והם רוצים להיות בטוחים יותר. דבר שיגרום לקיצוצים בכוח אדם
מלונות
רשתות תיירות יפרחו לעומת מלונות פרטיים שעלולים להיקלע לקשיים.
מקומות אירוח שיפרחו הם מקומות בסגנון מוטל שבהם לא תצטרכו לעבור דרך הלובי כדי לגשת לחדר שלכם .
חברות להשכרת בתים ומלונות ישנו את מדיניות ההזמנות והביטול שלהן לטובת הלקוח. אך לפני שתזמינו משהו, קראו בעיון את מדיניות הביטול וודאו כי אתם מרגישים בנוח עם זה.
מלונות ידורגו בין היתר גם על מצב הבריאות והניקיון. יצטרכו לעבוד קשה יותר כדי להראות\להוכיח לאורחים שחדרים באמת נוקו בצורה הכי טובה, בין יציאות אורחים ישנים וכניסות של אורחים חדשים (כולנו מצאנו משהו שהגעיל אותנו. לא?)
פחות צפיפות ואנשים במקומות ציבוריים של המלונות: חדרי האוכל והמסעדות, למשל.
בניית אמון בין מלונאים ללקוח תהיה בעלת חשיבות עליונה לעסקים המפעילים ומציגים את שירותיהם באופן שיגרום לאורח, ולצוות המטפל בהם, להרגיש בנוח, בטוח ומוגן.
תוקם מחלקת בריאות שתפקידה לפקח ולקדם סטנדרטים גבוהים של היגיינה וניקיון כדי להגן על האורחים והצוות בכל ממשק:
צ’ק אין, לקופה ולגישה לחדרי אירוח דרך אפליקציות לסמארטפון או, שימוש במסכי מגע מיוחדים.
ניקוי חדרים יסודי בין אורח לאורח. דבר שיצריך טיפול ארוך ( לפחות יום ). הוספת אטמי חדרים המעידים כי לא ניגשו לחדר מאז הניקוי העמוק האחרון שלו.
מתקני סטרילזציה מפוזרים בכל המלון ( חדרי שירותים, בריכה, טרקלינים, קבלה, חדרי אוכל ועוד ).
ניקוי תדיר של מעליות, ידיות דלתות, חדרי אמבטיה ציבוריים, ונקודות מגע גבוהות בחדרי האירוח.
הסרת חפצים מיותרים.
מערכת מיזוג אויר נפרדת לכל חדר ולא מערכת מרכזית. מייקר מאד.
מרססים אלקטרוסטטיים יפוזרו במלון.
לעטוף כל יום את השלט טלוויזיה והטלפון.
דלתות יפתחו על ידי מנגנונים אלקטרונים.
אנשי הצוות יחויבו בכפפות ומסכות פנים.
הסרת עטים, נייר וחומרים מודפסים אחרים והחלפתם בגרסאות דיגיטליות אם יתבקש.
כל שמצריך נגיעה כמו בופה, פירות ומיני בר. יעלמו!!
חדרים מסודרים כך שיתאימו יותר לאוכל בחדר. ויסופקו על ידי שירות חדרים.
הוספת מיקרוגלים וקומקומים בחדרים.
מגבלה על מספר האורחים המותרים במכוני כושר בזמן נתון וחיטוי תכוף יותר בחדר הכושר.
מגבלה על כמות האנשים במעליות.
שילוט עם הנחיות בכל מקום.
פיתוח שיטות לשרות חדרים ללא מגע.
בבתי קפה ומסעדות, כל התפריטים יהיו זמינים דיגיטלית.
הערה אישית: כשאתם נכנסים להשכרה במלון או לדירה. אל תסמכו על המלונות הקפידו לחטא את ידית הדלת, מתגי תאורה, ברזי כיור וכיורים וכו’ (אם אין לכם חומר חיטוי, תוכלו להשתמש בפתרון עם 70% אלכוהול).
חברות תעופה
אפילו ברגע שהעולם “יחזור לשגרה”, הביקוש יכול לקחת שנים לחזור, וזה דבר נורא לתעשיית התעופה.
ימנעו מחללים צפופי אדם בשדה התעופה.
במידה וייושם נוהל : מרווחי מושבים בין אנשים שלא מאותה משפחה גרעינית. מושבים אמצעיים חסומים ( משמע שרק 1/2-1/3 מהמושבים יוותרו ריקים ). ואז, והחברות יצטרכו להעלות את המחירים, לפחות ב 50% כפצוי על אובדן מקומות הישיבה, אחרת הם יפשטו את הרגל. ולכן, אני צופה סוף עידן המחירים הזולים .

מעצבי מטוסים חושפים רעיונות למושב מטוס לאחר פרוץ הקורונה
ישנו מדיניות ביטולים שינויים, ותמחור פחות קשיחים, כולל כיסוי מיקרי קטסטרופה. הדבר הטוב ביותר שיקרה לטובת הנוסעים, לעומת החוקים הנוקשים והדרקונים שהיו.
פחות עמלות רישום ( אם היו ) ומיסי נמל.
דמי עלות תיק עלולים להישאר בטיסות זולות. אבל זה תלוי בנכונות ובכמות האנשים המוכנים לטוס.
לא יבצעו שידרוגי מקומות. רק בשער הטיסה לפני ההמראה.
יתכן מאד שעל בבחירת מקום ישיבה יחול תוספת כפיצוי על ההפסדים.
חברות תעופה יחויבו ליידע מראש נוסעים שאין מקום בטיסה ולפצות על נזקים מישניים ( לינות, הזמנות לאירועים ופעילויות שהוזמנו מראש)
פחות חברות תעופה בסביבה, אלא שגם אלה שישרדו צפויים לבצע שינויים קיצוניים בהרכב הצי שלהם ובמבני הרשת שלהם.
חלק מהנתיבים עלולים להיעלם.
פחות מטוסים ישנים וגדולים יותר.
ביקוש לסוגי מטוסים חדשים צפוי להשתנות.
התפתחויות טכנולוגיות רחבות יותר – בין אם מדובר במכירות והפצה, שירות לקוחות או בתהליכים תפעוליים של חברות תעופה ושדה תעופה – עשויות לעלות יותר ויותר לידי ביטוי, מוכתבות על ידי דרישה דחופה להפחתת עלויות ויעילות.
אנשי הצוות במטוסים יחויבו להשתמש בכפפות ומסכות לפנים. וגם לחטא עצמם לפני העליה למטוס. כנ”ל הנוסעים.
ניקוי יסודי של משענות יד, חגורות בטיחות, כפתורי בקרה וכל דבר שיש נגיעות רבות במטוס.
בטרמינל
תיקי נשיאה יוחטאו בזמן שנכנסים לטרמינל בטכניקות ערפל או קרני UV.
לאחר קבלת החיסון (אם יהיה) ידרשו להציג בנוסף לדרכון גם פנקס חיסונים. חובה
הצהרת בריאות של הנוסעים על אי הופעת סימפטומים.
הנוסעים עשויים לעבור בדיקות דם מהירות לקורונה.
נוסעים ידרשו להגיע לפחות ארבע שעות לפני הטיסה, כדי לעבור דרך “תא חיטוי” וסורק תרמי לבדוק טמפרטורת הגוף שלהם וזאת עוד לפני שהם נכנסים לשדה התעופה.
שימוש בסמארטפונים שלהם כדי למנוע צפיפות בעליה למטוס.
שימוש במסכות וכפפות, התקנת עמדות חיטוי זמינות.
בדיקת חום לנוחתים ולטסים.
צמצום וריחוק דלפקי צ’ק-אין.
ריחוק מושבים באזורי המתנה.
התקנת מצלמות טרמיות.
מניעת מגע במהלך בידוק כבודה ונוסעים.
סגירת חנויות ומתחמי אוכל .
איסור הכניסה למלווים לטרמינל, המתנה באזור החניה בלבד.
הפרדת טרמינלים בין טיסות פנימיות לטיסות בינ”ל
הקטנת אזורי חפיפה כמו חניונים.
הצבת מיתקנים לניקוי ידיים לפני העליה למטוס.
במטוס
ביטול ירחונים ( כתבי עת ).
ערפל לניקוי עמוק מדי יום. לפני המראה.
לפני טיסה
נוסעים לא יורשו לבחור את מקום מושבם מראש רק בדלפק.
עלייה וירידה מהמטוס בקבוצות קטנות בסדר מסוים למנוע חיכוך.
בדיקת חום ו/או המצאות הנגיף לפני הטיסה.
במהלך הטיסה
סרטון הבטיחות יכלול בנוסף, את נהלי תברואה.
חובת חבישת מסכות מהלך כל הטיסה. גם צוות המטוס ממוגן.
ביטול מכירת מוצרים ואלכוהול במהלך הטיסה.
צמצום או איסור על כבודת יד.
הנוסעים יקבלו כלי ניקוי כדי לנקות את המושב שלהם ושולחנות המגש.
צמצום בכמות וסוגי האוכל והשתייה המוגשים בטיסות וגם יארזו בצורה אטומה ובכלים חד פעמים בלבד בכל המחלקות של המטוס, אחרי השימוש יוכנס האשפה בדחיסה למיכלים אטומים.
בתאי השירותים יהיו כפפות חד פעמיות.
מרווחים גדולים יותר בין נוסעים שלא מאותה משפחה גרעינית
חברות קרוז
כתבתי מאמר בנושא: קווי הקרוזים מכינים פרוטוקולי בריאות מקיפים על סיפונם
בעתיד הקרוב ספינות הקרוז לא ייסעו במלוא יכולתן, שזה היה המנוע שמאחורי העסק. מצד אחד, הענף יתאושש לאט מאד במהלך החודשים הקרובים, וצפוי שייקח מספר שנים עד שהוא יחזור לרמות הביצועים הקודמות. ובכל זאת, חברות הקרוזיםמקווים לצוף על המים בהקדם האפשרי. לא משנה מה יהיה הביקוש, הם יעשו מאמץ להראות לציבור כי הענף חזק ומוכן לקראת העתיד.
טיולים קצרים יותר אחת ההשלכות המיידיות היא שהנסיעות יהיו קצרות יותר ופנים יבשתיות, בעיקר מכיוון שפתיחת הנמלים מחדש לא תהיה זהה בכל המדינות.
מילים וציוד סניטרי לא יספיקו. כדי להתניע את הקרוזים יצטרכו גם לפתות נוסעים במחירים נמוכים יותר. צופים כי כרטיסי ספינות השייט עשויים לרדת בין 25% ל -30% במהלך החודשים הראשונים של הפתיחה מחדש של עונת התיירות ובהמשך עליית מחירים.
שירותים שעלו כסף ימכרו בשלב הראשוני בחינם, כמו WiFi המהווה מקור הכנסה חשוב.
אטרקציות
ביטול סורק טביעות האצבע כדי להיכנס לאטרקציות מכיוון שזה נראה כמו בית פוטנציאלי ברור לחיידקים שאפשר להימנע מהם ובמקומם מכשירי צילום דיגיטלים.
שימוש במצלמות לבדיקת טמפרטורה.
ימנעו מהתקהלויות וצפיפות יתר. בעיקר באמצעות תורים וירטואלים והקפדה על המות מקסימאלית לכל אטרקציה.
ימנעו מחללים צפופי אדם.
יוכנסו תחנות שטיפת ידיים ניידות וחיטוי ידיים בכל הנקודות מגע גבוהות כמו מסעדות, עגלות חטיפים, כניסה ראשית לאטרקציות, ובאטרקציות הפנימיות עצמן.
חייבים יהיו ללבוש מסכה במהלך ביקורים (למעט בזמן האוכל).
שעות הפעילות יופחתו בכדי לאפשר זמן רב יותר לביצוע נהלי ניקוי עמוקים בכל ערב.
טיולים וסיורים מאורגנים
מה שהיה כבר לא יהיה, חד משמעית. ואם יהיה רק בקבוצות קטנות יותר למנוע חשיפות למחלות שעשויות לייקר את העלויות במידה והתקורות לא ירדו.
כוח האדם בתעשיית התיירות יצומצם בצורה דרמטית.
הרבה חברות שנשענו על מרווחי תפעול נמוכים, ושלא ישרדו את משבר הקורונה, פשוט ייעלמו מהשטח. אתרי מכירות באינטרנט, מגזינים, פרסומים מקוונים, כותבי תוכן, YouTubers ובלוגרים שסמכו על שותפויות למותג לצורך הכנסות. הסיכוי לחודשים של הכנסה אפסית יגרום לאנשים לצאת מהתעשייה. במשבר הפיננסי ב -2008 סגר את דלתות של המון פרסומים. והיום, חיים רובם מפרסום, עסקאות מותג ואירועים. לדעתי שיעורי המודעות יצנח.
הרבה אכסניות, סטארט-אפים לטיולים ומפעילי תיירות קטנים ועסקים קטנים הפועלים בשוליים זעירים ביותר ואין להם הרבה נזילות, זעזוע מתמשך לעסקים כאלה, אפילו בסיוע ממשלתי ואפילו שהם מחזיקים קצת מזומנים כדי להסתדר, בלי הכנסה למשך מספר שבועות בלבד יגרום לפשיטות רגל. יש להם יותר מדי עלויות תקורה כדי לקיים אותם. ולכן כשתסעו שוב, תוכלו לראות פחות אכסניות, חברות טיולים, ומפעילי טיולים קטנים.
ייעלמו מקצועות תיירות מסוימים ובמקומם יהיו מקצועות חדשים בתחום התיירות הדורשים התמחות. ולדעתי עדיפות תינתן לוותיקים בתעשיית התיירות בגלל הניסיון שצברו ושאינם זקוקים להכשרה ( שעולה כסף ).
ארגון הנסיעות העולמי טוען ש: מיליון מקומות עבודה בתיירות הולכים לאיבוד בכל יום. והצפי לאובדן של 75 מיליון משרות ולהפסד של עד 2.1 טריליון דולר בשנת 2020
לצערי, רק השבוע פורסם שכמה חברות תוכן בארץ ובעולם נסגרו. אני מכיר באופן אישי כמה מנהלי חברות נסיעות שכבר מחפשים את היציאה או למצוא פתרונות יצירתיים. אני חושב ש 30-40% מהאנשים עלולים לעזוב אם הענף יישאר קפוא עד יוני 2020.
אחת החולות שהתגלו במגפה זו, זה המינוף האדיר שלקחו בחברות עקב הקריסה מסתבר שהחברות שוות עד 75% פחות, דבר שעלול להביא חברות רבות לפשיטות רגל. הדבר יחייב חברות לנהל עסק שלוקח בחשבון סיכונים ושמירת קופת מזומנים לברבורים שחורים.
חברות יינצלו את המצב הקיים לבנות מודלים כלכליים המתבססים על עלות לתועלת. ובאותה נשימה הם יבצעו ניקוי אורוות של דברים שהיו מיותרים. למשל: סגירת תחומים לא ריווחים, פיטורי עובדים מיותרים.
מתי תתחיל התיירות ומחירים?
תלוי מתי יסתיים המשבר. יקח לפחות חצי שנה שאנשים ( שיש להם כספים ) ושהיו בהסגר ירצו לצאת ולהתאוורר בחו”ל. אבל הצפי הוא שתהיה תקופה ארוכה של התמודדות ( זוכרים שהסינים התמודדו מחודש נובמבר 2019 עד אפריל 2020 ).
בשלב הראשון, פחות אנשים יסעו לחו”ל, כי אנשים ירוויחו פחות וגם ההשקעות שלהם ירדו. ובעקבות כך יהיו ירידות מחירים ( כוח הקניה זוכרים ?)
כשהמשבר יסתיים, בתחילה, התיירות המקומית תפרח מהר ואילו תיירות החוץ תגדל לאט לאט עד שאנשים יבינו כי בטוח יותר או יהיו יותר מודעים לסיכונים שבתיירות חוץ.
בהתחלה יהיו טיולים קצרים לטווחים קצרים ועם הביטחון יהיו טיולים ארוכים יותר.
הריצה אחרי הזול ביותר תיפסק. אלא השוואת איכויות שירות, ליברליות ללקוחות במחיר הגיוני וסביר.
המחירים יעלו בטרוף אם תהיה התנפלות כמו שהייתה בשנים האחרונות, כי חברות הטיולים שנשארו, ירצו לפצות את עצמן על ההשבתה בתקופת המשבר.
מי ירוויח מכל הפאניקה של מגיפת הקורונה?
תיירות אקולוגית ( שנקראת גם תיירות בר-קיימא ).
חברות המתעסקות באנרגיה ירוקה.
במידה ויהיה חיסון, ירוויחו חברות התרופות: שייצרו את החיסון. ואו חברות שמייצרות תרופות מדכאי מחלות ( כמו שמשתמשים היום ).
כל התעשיה שמסביב ( לווינים )לבריאות : חברות ניקיון וחיטוי, חברות לאבחון מחלות, רופאים, אחיות, שירותי סיעוד, חברות יעוץ רפואי שיצטרכו לחתום ועוד.
חברות המתעסקות ביומטריה. נכון, הפרטיות חשובה אך עלינו להסתכל על התמונה הגדולה יותר. מיליוני חיים נמצאים על מוקד הוירוסים שאינם יודעים גבולות.
פסיכיאטרים ופסיכולוגים בשל דיכואונות.
המלצה למטיילים
בתקופה הראשונה לאחר שיחרור מהגבלות הקורונה, אני מאד ממליץ להמתין עם היציאה לחו”ל. תנו לחברות להתגלח וחכו להתיצבות החברות ( בגלל סכנות של פשיטות רגל ).
יותר מחקר ופחות ספונטניות הנורמלי החדש שלנו מצריך שהמטיילים ויועצי הטיולים יהיו זהירים במיוחד, ולעשות את בדיקת הנאותות בכל מה שקשור למגבלות באזור אליו אתם נוסעים. היום המטיילים יצטרכו להקדיש זמן רב יותר לתכנון הנסיעות שלהם . ספונטניות מובילה להרבה דברים לא ידועים שמטיילים לא יוכלו לשלוט בהם.
אם אפשר, המנעו מטיסות מיותרות וצאו לטייל ברכב.
תבדקו את יכולתכם הכספית ותנסו לחסוך. לא לקפוץ מעל הפופיק.
בהזמנה מול סוכן נסיעות להכניס סעיף שקובע שבמידה ונותני השירות שלהם או הם עצמם מפסיקים מיוזמתם את השירות, הלקוחות ייזוכו במלוא הסכום שרכשו – יזוכה הלקוח גם הוא ע”י סוכנות הנסיעות ( שכנראה מקבלת מחברת התעופה\חברות קרוז\מלונות\ נותני שירות אחרים ואת הזיכוי ומשאירה אותו בחלק מהמקרים אצלה).
אני אישית ממליץ לעבוד ישירות מול החברות שנותנות את השירות ולא דרך סוכני משנה, להקטנת הסיכויים לפשיטות רגל.
יש להגן על עצמנו בכל תחום ( לא רק תיירותי ) בסעיפים המקנים לנו פיצוי מלא במקרה שאנו לא מקבלים את השירות או הסחורה שהזמנו עקב מגיפה או אסון אחר.
בהרבה חוזים יש כל מיני מלכודות ואנשים לא נהגו לקרוא חוזים עד הסוף לא לחתום על שום עסקה מבלי לקרוא את התקנון. מומלץ לקרוא את הכל!!!!
מטיילים שנשרפו בניסיון לבטל טיולים תחשבו פעמיים על שימוש בסוכנויות נסיעות מקוונות. עדיף הזמנות ישירות דרך אתרי נותני השרות, מלונות וחברות תעופה. המטיילים ישלמו קצת יותר עבור הביטחון.
בגלל הפחד וחוסר הביטחון מומלץ לחפש מקומות לינה שיש להן ערך מוסף נוסף למעט השינה בו. חפשו מקומות לינה עםפעילויות חיצונית ופחות שהיה בו.
יש לצלם ( תמונות, וידיאו ) מפגעים עם תיארוך. לתעד בכתובים כל בעיה. לשלוח לחברות, לשתף ברשתות עם תיוג. כל זה למנוע זילזול במטיילים וכדי שישפרו את היחס.
בכלכלה העולמית צריכה להיעשות מספר דברים
אסור לחשוב על מיקוד ייצור למוצרי בסיס רק במדינות מתפתחות לפי עלויות תמחור. צריך לטפח בכל מדינה גם יצור מקומי על-מנת להיות פחות תלויים גם אם זה פחות משתלם
ליברליזציה גלובלית: מיסים גבוהים לעשירים, מערכות בריאות חזקות יותר, הגנה על אנשיפ במצוקה כלכלית.
עסק חייב להרוויח, אחרת אם ימכור מתחת לעלויות שלו, אין זכות קיום. מה זה שווה אם אתה מוכר בזול ואי אפשר למצוא אותך מחר. בארה”ב יש מכרזים שהמציע צריך להראות שהוא מרוויח. כי אם הוא יעלם בגלל המחיר זול, זה יהפוך ליקר מאד.
צריך לבנות גם מגילת זכויות הצרכן ולא רק של המוכרן. שנותנות ללקוח הבנה שיש שרות ואחריות. דבר שראיתי במספר חברות ואתרי שירות ששכנע אותי להזמין שם.
וכמו שכתב אלי ציפורי ” בעקבות משבר הקורונה, הגירעון בישראל עלול לזנק ליותר מ־10%, והחוב הציבורי עלול לגדול ב־100 מיליארד שקל. קיצוץ שכר ופנסיות בסקטור הציבורי יעזור מאוד לצמצם את הנזקים הללו”.
פסיכולוגיה
ברמה המקרו-כלכלית, מיתון / דיכאון יפגעו ברמות הביקוש באופן דרמטי עבור נסיעות פנאי ועסקים כאחד. מעבר לכך, יש את ההשפעה הפסיכולוגית על נכונות לנסוע, שגם אותה קשה לחזות. חלקם עשויים להיות נואשים לעבור שוב, אחרים זהירים יותר, אחרים פשוט יהיו ללא האמצעים הכספיים. ההשקפה שלי היא שכמות המטיילים יהיו נמוכים משמעותית לאורך זמן רב. אני גם מאמין שהמחיר יהפוך לדבר המרכזי לנסיעות עסקיות ופנאי כאחד. תעופה יצטרכו לחשוב בצורה משמעותית על התמחור שלהן.
זה הולך להיות כאב לא מבוטל, המשפיע על פרנסתם של רבים בתעשייה. עם זאת, במבט קדימה, אני עדיין מקווה כי מתוך כל הבלבול הזה יהיה בנייה מחדש ורנסנס אמיתי של התעשייה הזו, שבה היא תהיה שוב כוח לטובת האנושות.
אמצעי בטיחות שיהיה צורך להקפיד
בכל מקום, עליכם לנקוט בכמה מאותן אמצעי זהירות לפי המלצות ה- CDC:
- הישארו לפחות מטר מאנשים אחרים.
- הימנעו מלגעת בעיניים, באף ובפה בידיים שלכם.
- שטפו את הידיים עם מים וסבון לעיתים קרובות ובקפדנות לפחות 20 שניות.
- שיהיה לכם חומר ניקוי ידני המכיל לפחות 60% אלכוהול ולהשתמש בו כשאין לכם גישה לסבון ומים.
- חבשו מסיכת פנים מבד כשאתם צריכים לצאת לציבור.
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.