מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקות–
אנחנו חיים בעולם של אי-ודאות. כאן במזרח התיכון ההפכפך אי הוודאות הזו מורגשת יותר, אין לדעת מה יילד יום והאדמה המטפורית עלולה להישמט מתחת לרגלינו בכל רגע. ובכן מסתבר שלא רק כמטפורה, גם האדמה עצמה עלולה להישמט. התופעה המפחידה והמרתקת הזו נקראת בשם בולענים. הבולען הוא שקע הנפער בקרקע בסביבת סלעי גיר, חור שיכול לנוע מהיקף קטן של אוטו ועד בתים שלמים, העומק שלו נע מכמה מטרים ועד כמה אלפי מטרים. הבולענים נוצרים משחיקה של סלעים מתחת לאדמה שיום אחד קורסת לתוך עצמה. מסתבר שלפעמים כמו בסיפורים תנכיים האדמה אכן פוערת את פיה ובולעת את מה שעליה. אין צורך לפתח חרדה חדשה, בולענים הם נדירים מאוד. אפשר אפילו ליהנות מלטייל אל הבולענים האלה ולהתרשם מכוח הטבע, האדיר המפעים והבלתי צפוי.
בישראל בולענים נפוצים באזור ים המלח. בספירה האחרונה נספרו מעל 3000 בולענים. באזור זה הבולענים נפערים בפתאומיות ומהווים סכנה. הבולען הגדול ביותר אצלנו הוא בהיקף של 25 מטר ובעומק של 11 מטרים! לא קטן… הבולענים נוצרים בגלל הירידה בזרימת המים בים המלח, גם האידוי של חומרים מהקרקע ע”י מפעלים באזור מעצים את התופעה. הבולענים יוצרים נוף ירחי מרשים והם מוקד למשיכת תיירים לאזור. תוכלו למצוא את הבולענים באזור עין-גדי סביב כביש 90.
–
בואו נציץ בעוד כמה בולענים מרשימים בעולם:
–
בולענים בטבע
- ונצאולה, הפארק הלאומי Jaua-Sarisariñama
הפארק הוא יער גשם יפיפה ובו ארבעה בולעני ענק מרשימים שהם פלא טבע מסתורי. הגדול ביותר ניקרא Sima Humboldt הבולען הזה ממוקם בראש הר בגובה 2350 מטר והוא כל-כך מסיבי שהוא מהווה מערכת אקולוגית עצמאית ויש בו צמחים ומינים של בעלי חיים שלא ניתן למצוא באף מקום אחר.
- צ’יצ’ן איצה, יוקטן, מקסיקו.
במקסיקו נקראים הבולענים סנוטה. המילה מגיעה משפת הילידים, בני המאיה. הילידים האמינו שמדובר במקומות קדושים שמהווים את השער לעולם הבא. הם האמינו גם שאלי המים אוהבים את הבולענים ולכן בזמן בצורת הם השליכו חפצים ומתנות לבולען. הבולען הזה נחשב לאחד הקדושים באזור. ב-1984 רכש אדוארד תומפסון קונסול ארצות הברית את השטח של הבולען וביצע בו צלילות לצורך העלאת עתיקות.הוא חילץ מין הבולען כ-30 אלף חפצים, רובם עשויים מזהב וג’ייד כיאה למתנות לאלי המיים.
- בור השטן העמוק, טקסס.
מערה מדברית יפה שהיא בולען של 122 מטר. יש עדויות שגם הוא נחשב לקדוש ע”י הילדים. המקום היה מחצבת צור עבור העמים הילדים וגם המתיישבים הראשונים.
- מערת הסנוניות, סן לואיס פוטוסי, מקסיקו.
בולען מאסיבי שעומקו יותר מ-370 מטר. זוהי המערה הגדולה ביותר בעולם, כדי לדמיין עד כמה נסו לדמיין שמגדל אייפל מונח ולידו עוד יש מקום לכמה בתים… המערה משמשת מוקד משיכה לחובבי הספורט האתגרי. צניחה חופשית בה אורכת 10 שניות בלבד אך דורשת אורך נשימה רציני. המערה נחשבת מקום מומלץ לסנפלינג, הירידה הציורית אורכת 20 דק’ אך הטיפוס חזרה עקלקל ולוקח כשעה. המערה הקריר והחשוכה היא בית לעטלפים וציפורים ממגוון סוגים. בבסיסה של המערה יש בולען נוסף של לפחות 512 מטר נוספים. מעטים ירדו לחקור את הבולען הנוסף. הירידה והעלייה מימנו נחשבות קשות מאוד. המערות בסאן-לואיס נחשבות לאחת מגבולות המחקר של כדור הארץ.
- שקע קטארה Qattara ,קהיר
מצריים זוכה בתואר הבולען הגדול מכולם. ממערב לקהיר נימצא בור ענק אורכו 80 ק”מ, רוחבו 120 ק”מ ועומקו 133 מטר. הבור מלא בבוץ טובעני והוא מראה מרשים ומזעזע. לאחרונה מדענים הציעו פרויקט שיחבר בין הבולען לים התיכון, זרימה איטית ומבוקרת של מים אמורה להפוך את הבולען לאגם בערך בעוד 160 שנה. יש לכם עוד קצת זמן לבקר.
- Bimmah, עומאן.
אחד הבולענים היפים בעולם נימצא בעומאן, שם על הרקע המדברי והצהוב מתגלה בריכת מי טורקיז קסומה. הבולען הזה מלא במים שנובעים מבסיסו והם מים מתוקים אך הוא מחובר גם בתעלה תת-קרקעית למפרץ אומן. הערבוב בין מי הים למי המעיין יוצר צבע ייחודי של מים. תושבי העיר ניצלו היטב את הבולען והפכו אותו לאחת האטרקציות התיירותיות החשובות באזור.
–
בולענים בעיר
- הבולען של גווטמאלה-סיטי. הקרקע שעליה יושבת העיר מגלה נטייה לבולענים, אך נראה שהבולען הגדול מכולם הוא תוצאה של טעות אנוש. הבולען נפער בעקבות הצפה של הוריקן אגתה אך גיאולוגים מאמינים שצינורות דולפים יצרו את מערה תת-קרקעית שלתוכה נשמטה האדמה. האירוע הטרגי התרחש ב-30.5.2010 אז נפערה האדמה ובלעה אליה בניין בן שלש קומות. הבולען ברוחב 18 מטר ובעומק 91 מטר, מסעיר לראות חור כזה באמצע רחוב.
- Berezniki, רוסיה.
הבולען נוצר ב-1986 לאחר שמכרה האשלג באזור הוצף, אך הוא ממשיך ומתרחב.הופעת הבולען בקרבת המכרה הייתה מדאיגה מכיוון שמדובר במכרה אשר מספק 10% מכמות האשלג העולמי. מדובר בבולען ענק אורכו 80 מטר, רוחבו 40 מטר ועומקו 200 מטר ויש חשש שאם לא יטופל הוא יהרוס את קו הרכבת השל המפעל.
- Mount Gambier, אוסטרליה.
העיירה מאונט גמבייר נימצאת בין אדלייד ומלבורן בדרום מזרח אוסטרליה. היא ידוע כעיר של מכתשים. העיירה נבנתה על אדמת גיר וישנם תעלות מים רבות מתחת לפני השטח שלה. הבולענים בעיירה נוטים להתמלא במים והטיול ביניהם יפה.
- בולען “אגריסו”, פלורידה:
פלורידה סובלת מבולענים תדירים יחסית. אך ב-1994 התרחש אחד האסונות הבולענים הגדולים יותר בשעה שבולען בגובה 15 קומות נפער מתחת לערמה של 80 מיליון טון של שאריות בניה רעילות. הבליל הזה הפך למרק שזיהם 90% ממי השתייה בפלורידה. החור זכה לכינוי “המסע למרכז כדור הארץ”, לא ברור מעיין שאבו האמריקנים את הכוחות לתת לו שם כל-כך אופטימי לנוכח הנזק הרב שגרם.
–
בולענים בים
ככל הנראה החור המפורסם ביותר בעולם. הבולען הזה נוצר באחת התקופות היבשות של כדור הארץ והתחיל כמערת נטיפים עילית. הוא קרס אל מתחת למים והפך לבולען הגדול מסוגו מתחת לים. החור הוא אתר צלילה מרשים בעומק 126 מטר, יש בו מגוון גדול של בעלי חיים ותצורות גיאולוגיות. הוא הפך לאתר מפורסם מאוד לאחר שהצוללן וההרפתקן ז’אק איב קוסטו הציג את המקום לעולם בתוכנית הטלוויזיה שלו בשנות ה-70 ומגוון הצבעים הכחולים-טורקיזים שבו נתנו לו את שמו.
בולען תת מימי שנחשב לאחד המקומות המסוכנים לצלילה. זהו חור אנכי שעומקו 130 מטר, 56 מטר מתחת לפני הים יש חור בשונית האלמוגים דרכה ניתן לצאת לים הפתוח. אלו שצללו שם מספרים שזהו מראה מרהיב.אך השמועה הפכה את הצלילה שם לאות גבורה ורבים מצאו את מותם בניסיון לצלול בבולען הזה.
איי הבהמאס, גן עדן נפלא של מים,חול ושמש. האזור נמצא ברשימת החלומות של כל צולל בגלל הבולען שזכה לכינוי החור הכחול של דין. זהו הבולען התת-ימי העמוק ביותר שידוע לנו עליו. הוא מגיע עד לעומק 203 מטרים, האתר מארח באופן קבוע תחרויות של צלילה חופשית. השיא כרגע עומד על 93 מטרים. המקום נחשב לאחד הבולענים היפים בעולם.
צוללנים רבים מטיילים בין חורים כחולים ברחבי העולם.
–
אז נכון שלא היית רוצה בולען קרוב לבית אבל שמסתכלים על הרשימה הזו מבינים שלראות בולען גורם לך להרגיש שיש עוד קצת מסתורין בעולם הנחקר שלנו.
–
האם יש לך מידע על בולענים נוספים? שלח אלינו. תודה
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.