מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 2 דקותמיקום ומבנה
רמות מנשה הן חבל ארץ בדרום הכרמל. הן ממוקמות בין רכס הכרמל מצפון לרכס אמיר שעליו ממוקמת אום אל פחם מדרום. על אף היותן גבוהות מפני הים, רמות מנשה הן קער בין שני הרכסים הבולטים הללו. גובהו הממוצע של האזור הוא 250 מ’, כאשר פסגותיו הגבוהות ביותר מגיעות ל-400 מ’. באזור גובל עמק יזרעאל מכיוון צפון מזרח, ואדי מילק הכולל את נחל תות ונחל יוקנעם מצפון מערב. הוא גם מפריד בין רמות מנשה לרכס הכרמל. ואדי ערה (נחל עירון) גובל ברמות מנשה מדרום מזרח וגם מפריד ביניהן לבין הר אמיר. בדרום מערב גובלות רמות מנשה בבקעת הנדיב. הסלע הדומיננטי ברמות מנשה הוא הקירטון- סלע גירי רך. סלע זה יוצר נוף של גבעות ולא של נוף סלעי קשה עם מצוקים כפי שניתן לראות בהרי הכרמל והר אמיר. בנוסף, ישנן באזור רמות מנשה גם גבעות געשיות כמו גבעת יאשיהו הבזלתית (ראו במסלול מגידו וסביבתה). ברמות מנשה ישנו ריבוי מעיינות ונחלי איתן כמו נחל השופט או נחל הקיני (לשניהם מסלולי טיול, ראו בהמשך) ונחל דליה.
בעלי חיים:
ברמות מנשה בעלי חיים האופייניים לאזורי נחלים או אזורים מיוערים וגם כאלה האופייניים לשטחים פתוחים. ניתן למצוא בה מכרסמים כמו נברן או עכבר הבית. בשל כך ישנם באזור גם עופות דורסים במיוחד בגודל קטן כמו בז. ישנם מקומות מעטים שבהם ניתן לראות צבי ארצישראלי. במקומות מיוערים אפשר למצוא חזירי בר או תנים. בנחלים ניתן למצוא מיני קרפדות או סרטנים קטנים החיים בנחלים. ישנם זוחלים כמו נחשים מסוגים שונים או לטאות כמו חמט. בשל ריבוי מקורות המים, רמות מנשה עשירות בבעלי חיים
צומח:
ישנם אזורים ברמות מנשה שבהם ניתן לראות צמחיה ממשפחת הדגניים וכן פריחה עונתית של מיני צמחים כמו כלניות, רקפות, נוריות, פרגים, חרציות, נרקיסים ועוד. באזורים אלה הצמחייה השולטת היא שיחים ושיחים נמוכים כמו אלת המסטיק, סירה קוצנית. ניתן לראות באזור שיחים של לוטם מרווני או לוטם שעיר. העץ באזורים אלה שצומח באופן טבעי הוא החרוב. על גדותיהם של ערוצי הנחלים ישנה צמחיה האופיינית לאזורי נחלים כמו קנה מצוי, ערבה, פטל. בקרבת הערוצים ישנם עצי פרי כמו תות או תאנה. אזורים אחרים ברמות מנשה הם אזורים מיוערים על ידי קק”ל שם ישנם עצי אורן, ברוש, אלון מצוי, מעט אלון התבור ואיקליפטוסים. חלק אחרון מבחינת צמחיה הוא גידולים חקלאיים. ישנם באזור שדות רבים ובהם גידולים חקלאיים שונים, בעיקר גידולי שדה. מקום מיוחד במינו ברמות מנשה הוא גבעת הרקפות שליד קיבוץ גלעד. שם ישנו ריכוז עצום של רקפות בעונה שהיא בסביבות דצמבר- ינואר. גם בעמק השלום ישנה פריחה של פרחים רבים כולל כלניות, אירוסים, עיריוני צהוב, נרקיסים ועוד.
היסטוריה והתיישבות:
כבו מתקופות עתיקות היה אזור רמות מנשה מיושב בשל היותו אזור מעבר בין מזרח למערב. נקודות אסטרטגיות בו כמו מגידו היו מבוקשות ומיושבות מתקופות קדומות. כבר מתקופות פרה היסטוריות כמו תקופת האבן והתקופה הניאוליתית נמצאו סימני התיישבות באזור. מגידו הייתה מיושבת על ידי הכנענים ולאחר מכן נכבשה על ידי שבטי ישראל. בתקופת שלמה המלך היא הייתה העיר המרכזית בצפון. רמות מנשה הוא אזור שופע בקיבוצים כמו מגידו, דליה, עין השופט, רמת השופט, רמות מנשה (הקיבוץ), גלעד ועוד.
שמורות טבע:
באזור רמות מנשה כמה שמורות טבע. זהו אזור יפה במיוחד ומעוניינים לשמור על מרחביו ועל הנופים שבו. שמורת טבע אחת היא שמורת בתות – מנשה. היא נמצאת 1-2 ק”מ מערבית לקיבוץ רמות מנשה. מבחינת צמחיה, הצמחייה האופיינית לה היא בתה וגריגה (שיחים נמוכים) ונפוצים בה שיחי קידה שעירה, סירה קוצנית וצמחים עשבוניים עונתיים כמו רקפות, כלניות, חרציות, כרכום, אירוס הסרגל ועוד. שמורה נוספת היא שמורת נחל דליה ויובליו. בתחומי השמורה ישנה נביעה של 11 מעיינות. בשל כך הצמחייה ובעלי החיים אופייניים לאזורי נחלים ומים.
מקומות לינה מומלצים:
מסלולי טיול מומלצים:
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.