מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 19 דקותמקור: ויקיפדיה Massimo Catarinella – Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Italy license
מסלול קל ונינוח ברומא, בירתה של איטליה.
בסוף המסלול: כרטיס רומא, אפליקציות, ספרים, מפה וגם השוואת מחירי לינות.
–
יום 1
מסלול הליכה–
מוזיאוני הוותיקן
המוזיאונים של הוותיקן מורכבים ממספר תערוכות המאוכלסות בגלריות שונות בעיר הוותיקן. אוסף זה החל כאשר רכש האפיפיור יוליוס השני את פסלו של לאוקון ובניו בשנת 1506. האפיפיור יכול היה לבחור לשמור את היצירה בין קירות הוותיקן כאוסף אישי, אך למזלנו הרב האפיפיורים בחרו עוד מימי קדם לאפשר לקהל הרחב גישה לאמנות. גישה זו נבעה מהרצון לקדם את ידע האדם בכל הקשור לאמנות, היסטוריה ותרבות. בנוסף לגישה המתאפשרת ליצירות האמנות הגדולות בעולם, הקהל זוכה לבקר בארמונות הוותיקן, בהם נשמרות היצירות.
לאחר רכישתו של הפסל הראשון גדל אוסף יצירות האמנות של הוותיקן, לאחר שכל אפיפיור הוסיף לו יצירות משלו. הפסל הראשון, שנרכש על ידי האפיפיור יוליוס השני, מאוכסן בחצר אוטגונו (Cortile Ottagono). האפיפיור קלמנס ה-14 (1769-1774) והאפיפיור פיוס השישי (1774-1799) הוסיפו עבודות נוספות שנאצרו במוזיאון פיו-קלמנטיין.
פיוס השביעי (1800-1837) הוסיף עתיקות קלאסיות והרחיב את המוזיאון, כך שהוא כולל גם את מוזיאון קיאראמונטי (Chiaromonti) ואת גלריית Braccio Nuovo. האוסף האפיגרפי התווסף גם הוא בנקודת הזמן הזו והוא מוצג בגלריית לפידארי (Lapidary). בשנת 1854 הורחב מוזיאון Lateran Profane והמוזיאון הנוצרי הצטרף למתחם המוזיאונים העצום, ואילו בשנת 1910 הוסיף הקדוש פיוס העשירי תערוכה של כתבים עבריים עתיקים מבתי קברות רומאיים. במתחם המוזיאון נמצאות גם גלריית שטיחי קיר, גלריית המפות, החדר הסובייסקי, דירת הבורג’ה, גלריית הציורים (Pinacoetca), המוזיאון האתנולוגי-מיסיונרי, חדר ההתעברות הטהורה, רפאל סטנצה והלוג’ה, הקפלה של ניקולס החמישי והקפלה הסיסטנית הכוללת את ציורי התקרה האייקוניים של מיכאלנג’לו, ובהם ציור הבריאה של אדם בו נראית אצבע האל נוגעת באצבעו של אדם.
בין התוספות העדכניות יותר למוזיאונים ניתן למצוא את האוסף המודרני ואת אוסף האמנות הדתית בת זמננו מ-1973, המוצג בדירת הבורג’ה, את המוזיאון ההיסטורי של הוותיקן (1973) ואת מוזיאונים הכרכרות. רשימה זו היא, כמובן, רשימה חלקית בלבד. רשימת המיצגים והאוספים במוזיאונים של הוותיקן היא אינסופית וככל הנראה נתקשה להגיע לכל היצירות בביקור אחד. המוזיאונים בוותיקן מציעים מסלולים שונים באמצעותם ניתן להגיע למיטב המיצגים בפרק זמן קצוב. ניתן לבחור בסיור מודרך שייארך כשעתיים, או לערוך סיור של כ-6 שעות במהלכו עדיין לא נגיע לכל היצירות הקיימות, שכן שטחם של המוזיאונים הוא למעלה מ-14.5 קילומטרים.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כ-3 שעות.
הכניסה כרוכה בתשלום והיא בחינם לילדים מתחת לגיל 5.
למוזיאון הוותיקן ניתן ומומלץ בחום להזמין כרטיסים מראש. הזמנה כזו חוסכת עמידה בתור ולעיתים עוגמ נפש, שכן בימי עומס לא תמיד ניתן להיכנס בלי כרטיסים שהוזמנו מראש.(טיפ של אילנה קורצוויל)
–
גני הוותיקן
הוותיקן היא עיר עצמאית בתוך רומא. היא מוקפת חומה, ובשטחה – שהוא כ-110 דונמים בסך הכל – נמצא גם מטה הכנסייה הקתולית ומקום משכנו של האפיפיור. גני הוותיקן, כפי שניתן לזהות מהשם, הם גנים הנמצאים בתוך השטח המוקף חומה. הגנים ממוקמים באזורים הדרומיים והצפוניים של העיר והם מהווים כמעט מחצית מהשטח, כ-50 דונמים. באופן כללי, גני הוותיקן סגורים לקהל הרחב, אך ניתן להצטרף לסיור מודרך בהם. הסיור המודרך הוא חוויה מהפנטת כשלעצמה, שכן במהלכו תוכלו להגיע לאזורים מרהיבים בוותיקן הנסתרים מעיניהם של מבקרים רבים הבוחרים לוותר על סיור זה.
ניקולס השני היה זה שביסס את יסודות גני הוותיקן כשהקים מטע, גן ומדשאה, באירוע שמתועד במספר מקומות ברחבי הגן, לרבות על גבי לוחית המוצגת בגבעת הקפיטולין, ב-Palazzo dei Conservatori. הגנים הוקמו לראשונה בסביבות שנת 1279 והם מאפשרים לאפיפיורים של הוותיקן מקום להתבוננות ולמדיטציה.
גני הוותיקן כוללים צמחים ממקומות שונים בעולם, בהם גם אוסטרליה, סין ויפן. לצד הצמחים האקזוטיים יותר, ניתן למצוא צמחים מקומיים מרומא בפרט ומאיטליה בכלל. מדשאות הגנים מטופחות היטב וביניהן משורטטים שבילים נעימים וניצבות פינות ישיבה לנוחיות המבקרים. לצד אלה ניתן למצוא גם יצירות אמנות, מערות וצורות מים. בין העצים התמירים בגני הוותיקן תמצאו עצי אורן, ברוש, ערמונים ודקל, ומשטחים יפהפיים אלה תוכלו להשקיף על הנופים המדהימים של הוותיקן ועל הבזיליקה של סנט פיטר.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה וחצי.
הכניסה כרוכה בתשלום והיא בחינם לילדים מתחת לגיל 5.
הקפלה הסיסטינית
הקפלה הסיסטינית, הקרויה על שמו של האפיפיור סיקסטוס החמישי (1471-1484), מהווה חלק מהמוזיאונים בוותיקן. האפיפיור סיקסטוס היה זה שהורה על שחזורה של הקפלה הוותיקה, ועבודות השחזור בוצעו על ידי שורה מרשימה ביותר של אמנים, בהם בוטצ’לי, פרוג’ינו וגירלנדיו.
בשנת 1483 נחנכה הקפלה המחודשת ומאוחר יותר הורה האפיפיור יוליוס דלה רוברה (1503-1513) על עבודות ליטוש ועיצוב מחדש. מיכאלנג’לו, שגויס למען המטרה, השלים את העבודות ב-1512. באירוע חניכת הקפלה ניתן לה שמה הנוכחי: הקפלה הסיסטינית.
ב-1533הנחה האפיפיור קלמנס השביעי את מיכאלנג’לו לצייר על קיר המזבח את יום הדין, במקום הפרסקאות מהמאה ה-15. במאה ה-15 נצבעו מחדש הפרסקאות על גבי קיר הכניסה לקפלה, הפעם בידי הנדריק ון דן ברוק ודה לצ’ה. הפרסקאות שוחזרו שוב במאה ה-20, בשנים 1979 ו-1999.
כל אחד משטחי הקפלה מעוטר באמנות ייחודית ומעודנת. יום הדין מצויר על גבי הקיר מול הכניסה, סיפורו של ישו מוצג על הקיר הצפוני וסיפוריו של משה על הקיר הדרומי, ואילו הציור המוכר והמבוקש ביותר הוא הפרסקו של מיכאלנג’לו.
מיכאלנג’לו נקרא במקור כדי לצייר 12 פרסקאות ומוטיבים קישוטיים, אך לבסוף קיבל יד חופשי לתכנן את ציורי התקרה כאוות נפשו. הוא בנה לעצמו את משטח העבודה וצייר את האמנות שלו כשהוא שוכב על גבו. הוא צייר תשעה אירועים חשובים מספר בראשית במרכז התקרה, בהם האירוע החשוב מכל – יצירת האדם הראשון באמצעות מגע בין שתי אצבעות. סביב חלקו החיצוני ניצבו ציורים של 12 הנביאים ושל האי סביליה. בארבע פינות התקרה מוצגות סצנות משחרורם המופלא של בני ישראל.
הקפלה משמשת למיסות ותפילות נוספות לאורך השנה, וקיימת בה מקהלה קבועה – מקהלת הקפלה הסיסטינית. אלא שתפקידו החשוב ביותר של החלל הזה הוא הקונקלווה (Papal Conclave) המקום שבו נבחר האפיפיור בכינוס של מועצת הקרדינלים. מתוך הקפלה מזדקרת ארובת עשן המובילה אל הגג, ובאמצעותה נעשה שימוש בצבעים שונים של עשן, המסמלים את תהליך בחירת האפיפיור. אף על פי שהקרדינלים לא ישנים בקפלה בעת הדיונים, היא עדיין משמשת כמקום שבו מתבצעת ההצבעה על בחירתו של אפיפיור חדש.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: שעה.
הכניסה לקפלה כרוכה בתשלום, והיא בחינם לילדים מתחת לגיל 5.
–
בזיליקת סנט פיטר
הבזיליקה של סנט פיטר היא ככל הנראה הכנסייה החשובה והקדושה ביותר בנצרות. היא ממוקמת על גבעת הוותיקן בעיר והיא לב ליבה של הכנסייה הקתולית. מיקומה של הבזיליקה נחשב לקדוש מאחר ועל פי האמונה, השליח הקדוש פיטר נקבר שם בשנת 64 לספירה. המקום נבחר בשנת 320 לספירה, ובמאה ה-15 הורחב המבנה ובוצעו עבודות שדרוג בעזרתם של לאון בטיסטה אלברטי ושל ברנרדו רוסלינו. מבנה חדש נבנה כאן בשנת 1506 על ידי ברמנטה והעבודות בו המשיכו על ידי רפאל, שנטל לידיו את הפיקוד על הפרויקט. לאחר רפאל המשיכו את העבודות באלדסרה, פרוצי ולבסוף מיכאלאנג’לו. האמן מאדרמו הוא שאחראי לחזות המרהיבה של המבנה ואילו ברמיני המשיך את העבודה על הכנסייה במשך 20 נוספות, בהן דאג לעיצוב הפנים היפהפה, עד שהמקום הוכרז כקדוש בשנת 1626.
מה לראות?
התכנית לקומת הצלב הלטיני של הבזיליקה הייתה ליצור טבור באורך 186 מטרים עם ארבעה מעברים ותקרה בגובה 46 מטרים. כיפת המבנה היא בגובה של 136 מטרים, פרי עבודתו של מיכאלנג’לו, והקוטר שלה הוא 42 מטרים. מבקרי המקום יכולים לטפס את 491 המדרגות כדי להגיע לנופים עוצרי נשימה הנגלים מגג הבזיליקה.
חזיתה של הבזיליקה נישאת לגובה של 47 מטרים ורוחבה 114 מטרים, ואכסדרה רחבת ידיים עם שלוש קשתות מובילה אל המבואה, בה ניצבת המזרקה המרכזית. בסך הכל הבזיליקה מכסה שטח של 22,000 מ”ר והיא יכולה לאכלס 20,000 מאמינים. המבקרים בבזיליקה הקדושה יכולים להגיע אל הבניין דרך כיכר סנט פיטר, העצומה בגודלה.
בשל קדושתו של המקום וחשיבותו בעולם הנוצרי, נוצרים רבים מתחילים את ביקורם ליד פסל הנחושת של פיטר הקדוש, שנוצר על ידי אמולפו דה קמביו. המאמינים מנשקים את הבוהן הגדולה של הפסל בטרם הם מתחילים את סיורם בבזיליקה.
בתוך שטח הכנסייה תוכלו לראות 40 סוגים של פנים מלאכיות העשויות אבן, פסיפס ומתכת. פסליהם של 39 מלאכים שהם מייסדי הקהילות הדתיות, ניצבים לאורך הדרך, ובסך הכל ישנם במקום 45 מזבחות, 11 כנסיות ו-10,000 מ”ר של פסיפסים ורצפות שיש מדהימות ביופיין. בין יצירות הרנסנס והבארוק בבזיליקה ניתן למצוא גם את עבודתו של מיכאלנג’לו בכנסייה הראשונה מימין. עבודות נפלאות אחרות בסנט פיטר הן חופת הברונזה הממוקמת מעל למזבח האפיפיור וכן תא הווידוי (קריפטת קבורה) של סנט פיטר. מצבתו של פיטר הקדוש היא אחת מ-100 מצבות שנמצאות בשטח הכנסייה, בהן 91 אפיפיורים, מלכים ומלכות.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה.
הכניסה לבזיליקה הינה בחינם. ניתן להצטרף לסיורים מודרכים סביב מקום קבורתו של פיטר הקדוש, בתשלום.
תחבורה: אוטובוס 23, 34, 40, 271
0
כיכר סנט פיטר
כיכר סנט פיטר ממוקמת לפני בזיליקת סנט פיטר. היא עוצבה במאה ה-17 על ידי ברניני, שהיה שותף פעיל גם בעיצובה של הבזיליקה. סגנונו של ברניני נדרש להיות מוגבל יותר, בשל אופיים של המבנים סביב הכיכר, אך למרות זאת הוא הצליח ליצור כיכר רחבת ידיים שצורתה טרפז.
השטח הפתוח של הכיכר מוקף ב-284 אכסדרות דוריות בסגנון טוסקני, המסודרות בארבע שורות. העמודים בכיכר נישאים לגובה של 13 מטרים וקנה המידה העצום של הכיכר והעמודים המקיפים אותה נועד ליצור יראת כבוד בקרב המבקרים המתאספים בה כדי לקבל את ברכתו של האפיפיור מתוך הכנסייה או מארמון הוותיקן, משם הוא פונה אל הקהל לעיתים קרובות. כיכר סנט פיטר מרוצפת באבני ריצוף שנוצרו מאבן גיר ומסמלי המזלות, ואלה משמשים גם כשעון שמש ענק. אבן פורפיר אדומה על סימני הסלילה מסמנת את המקום שבו נורה האפיפיור ג’ון פאולוס השני בשנת 1981.
במרכז הכיכר ניצבות מצבת זיכרון מצרית, מזרקת הגרניט של ברניני ומזרקה נוספת שעוצבה על ידי קרלו מדרנו. המבקרים נכנסים אל הכיכר דרך פונטה סנט-אנחלו (Ponte Sant’Angelo) לאורך ויה דלה קונסיליאצונה (via della Conciliazione).
ללא ספק, כיכר סנט פיטר היא יצירת אמנות ארכיטקטונית והיא משרה על המבקרים בה תחושה של יראת כבוד ושלום רוחני.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה.
http://youtu.be/ljmwlMTH5Tk
–
יום 2
מסלול הליכה
–
הפנתאון
בנייתו של הפנתיאון של רומא החלה בעקבות פקודתו של אדריאנוס בשנת 118 לספירה והסתיימה בשנת 125. המבנה שימש בראשית דרכו כמקדש לאלים הרומיים והוא נבנה כדי להחליף את המקדש של מרקוס אגריפה, לאחר שמקדש זה נשרף בשנת 80 לספירה. עד היום ניתן להבחין בהקדשה החרוטה על גבי הכניסה לפנתיאון:
מרקוס אגריפה, בנו של לוציוס, שהיה קונסול שלוש פעמים, עשה זאת.
מצבו של המבנה טוב, בעיקר בזכות עבודות השיקום שבוצעו על ידי השליט הביזנטי פוקס בשנת 608 לספירה, אז הוסב המבנה לכדי כנסייה. כנסייה זו הייתה מקום מנוחתם האחרון של מספר מלכים איטלקיים, בהם המלך ויטוריו עמנואל השני, אומברדו הראשון והאמן רפאל, שנקבר לצד ארוסתו. הארכיטקטורה הייחודית של הפנתיאון שונה ממקדשים רומיים אחרים, מה שעורר תהיות רבות בקרב ההיסטוריונים, ביחס לשימושו של המבנה.
חלקו החיצוני של הפנתיאון כוללת גמלון, אלמנט אדריכלי משולש, שעליו הוצבו פסלים שייצגו מאורעות קרב. הגמלון נתמך על ידי שלוש שורות של עמודים רחבים, המובילים אל המרפסת הקדמית. מהיכל הכניסה המלבני ניתן להיכנס אל חלקו המרכזי של המבנה דרך דלתות הברונזה. ציפוי השיש המכסה את הקירות הפנימיים הוא אמנם תוספת מאוחרת, אבל רצפת השיש בעלת הדפוסים הגיאומטריים היא הרצפה הרומית העתיקה והמקורית.
בתוך המבנה ניצבים עמודים תומכים, שעליהם נשענות שמונה קשתות מעוגלות. בקומת הקרקע ישנם שמונה מפרצים בהם ניצבים פסלים. המיצג המרכזי בפנתיאון הוא הכיפה, שנתמכת על ידי סדרה של קשתות שתוכננו בקפידה כדי שיוכלו לאחוז בכיפה הכבדה. תמיכה נוספת למשקלה הרב של הכיפה היא באמצעות הקירות שנעשים צרים יותר באופן הדרגתי. חלקה העליון נבנה מחומרים קלים יותר, לעומת החומרים הכבדים ששימשו לבניית החלק התחתון, מה שמסייע בשמירה על יציבות הכיפה. אם תביטו למעלה, אל הנקודה המרכזית והגבוהה ביותר בכיפה, תראו צוהר עגול, מצופה ברונזה, שמאפשר לשמש להיכנס אל החלל ולהציף אותו באור טבעי. הקוטר של הכיפה זהה לגובהה בנקודה הרמה ביותר – 43.3 מטרים.
למרבה הצער, חרף יופייה של הכיפה והיותה מקור השראה לאמנים רבים לאורך השנים, לא ידוע מי האחראי לבנייתה.
מידע נוסף:
כתובת: Piazza della Rotonda, 00186 Rome
זמן ממוצע לביקור: כשעה ורבע.
הכניסה למקום – בחינם.
דרכי הגעה: אוטובוס (קווים C3, 46, 62, 63, 64, 116, 170, 492 לתחנת Largo Di Torre)
–
כיכר ונציה
פיאצה ונציה היא אחת הכיכרות המרכזיות ביותר ברומא, אף אם איננה בהכרח היפה שבהן. דרכים מרכזיות רבות עוברות דרכה והיא ממוקמת למרגלות גבעת הקפיטולין וליד פורום טריאנוס. כיכר ונציה איננה מיועדת להולכי רגל, אלא לכלי תחבורה, ואכן – התנועה סביבה כמעט אינסופית.
בסביבת הכיכר ניתן למצוא כמה מהבניינים החשובים יותר ברומא, בהם ארמון ונציה (Palazzo Venezia) שנבנה בהוראת הקרדינל ונציה, שעל שמו קרוי הארמון. בנייתו הושלמה בשנת 1464 והוא היה שייך לאפיפיור פאולוס השני. האפיפיורים המשיכו להתגורר בארמון בזה אחר זה, עד לימיו של האפיפיור פיוס השישי. לאחר מכן, הפך המבנה לשגרירות ונציה, עד שנרכש על ידי ממשלתו של מוסוליני, שבחר לשאת את נאומיו לציבור ממרפסת הארמון. כיום משמש המבנה כבית למוזיאון של ארמון ונציה (Museo del Palazzo Venezia).
מבנים אחרים סביב הכיכר הם האנדרטה של ויקטור עמנואל השני, ארמון בונפארטה, ביתה של אימו של נפוליאון וכנסיית סאן מרקו.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה ורבע.
דרכי הגעה: אוטובוס (קווים C3, 46, 62, 63, 64, 116, 170, 492 לתחנת Largo Di Torre)
–
הנקודה היהודית – בית הכנסת (אופציה). המידע באדיבות אילנה קורצוויל
בית הכנסת הגדול של רומא נמצא באזור ה”גטו” היהודי של רומא. במשך מאות שנים שימש האזור כגטו. במקום היה מבנה אחד שכלל חמישה בתי כנסת. מבנה זה נשרף כמעט כליל בסוף המאה ה- 19. לא רחוק מהמקום שבו עמד בית הכנסת, הוקם בשנת 1904 בית הכנסת הנוכחי. מתכנני בית הכנסת היו נוצרים ואכן, מלבד כיתוב בעברית קשה לזהות שמדובר בבית כנסת. המבנה נבנה באישור השלטונות. כיפת בית הכנסת הינה מרובעת, עשויה מאלומניום ומתנשאת לגובה רב. ניתן להבחין בה מרחוק. המבנה מרשים מאוד הן מבחוץ והן מבפנים. בית הכנסת בנוי בסגנון אקלקטי. בתוך בית הכנסת נמצאים מספר פריטים ששרדו את השריפה במבנה בית הכנסת הישן.
המקום משמש כבית כנסת פעיל. הכניסה בשעות שאין שעות תפילה הינה בתשלום וכוללת ביקור במוזיאון היהודי שבמקום וסיור מודרך בבית הכנסת.
מידע נוסף
בית הכנסת מצוי על גדת נהר הטיבר, ממש ליד האי טיברינה. מדובר במרחק הליכה של כ- 7-10 דקות מפיאצה ונציה.
באזור בית הכנסת יש כמה בתי אוכל כשר.
–
הפורום הרומי
הפורום הרומי ממוקם בעמק שבין כיכר ונציה לבין הקולוסאום, בין גבעת פלטין, גבעת הקפיטולין וגבעת אסקיווילנו. אזור זה היה במקור שטח ביצות, ואלו פונו על ידי מערכת מתוחכמת תחת שלטונו של המלך האטרוסקי האחרון (שנת 509 לפני הספירה). תעלת קלואקה מקסימה (Cloaca Maxima) תוכננה כדי לנקז את האדמה אל נהר הטיבר, ולאחר שהשטח היה ראוי למגורים, החלו עבודות הפיתוח כדי להפוך אותו למרכז אורבני, שנחשב במשך מאות שנים לחלק החשוב ביותר ברומא. הכיכר המרכזית הייתה המקום שבו הרומאים התאספו לצורך פגישות, דיונים משפטיים ומסחר, והיא הייתה למעשה מרכז החיים ברומא העתיקה. בין השאר הוקמו במקום שווקים, מקדשים, מבני ממשלה, חנויות ומרכולים.
חלק מהמבנים בפורום הרומי נבנו בתקופות שונות לאורך ההיסטוריה. הקשת של ספטימוס סוורוס, שנבנתה בשנת 203 לספירה כדי להנציח את הניצחון על האימפריה הפרתית, מעוטרת תבליטים מורכבים. בנוסף, נותרו מספר פסלים מ”בית הבתולות הטהורות”, מעון בן שלוש קומות ו-50 חדרים שבו התגוררו הכוהניות הבתולות. ישנם גם עמודים קורינתיים שהם שרידים ממקדש וסטה, מקדש שנבנה על פודיום שקוטרו 15 מטרים.
בפורום הרומי נמצא גם הקוריה ג’וליה (Curia Julia), שנבנה בשנת 283 לספירה, המקום שבו התכנס הסנאט. לא רחוק משם נמצא את הרוסטרה (Rostra), המקום שממנו נישאו נאומים לאומה. הפלטפורמה הקיימת נבנתה על ידי הקיסר והיא עשויה שיש. רוחבה 24 מטרים ועומקה 12 מטרים. התוספת האחרונה לפורום היא העמוד של פוקאס (The Column of Phocas), שנבנה בשנת 608 לספירה כדי להנציח את ביקורו של השליט הביזנטי פוקאס ברומא. מבנים מרהיבים אחרים בפורום הם מקדש שבתאי, המקדש של אספסיאנוס וטיטוס, המקדש של קסטור ופולוקס, המקדש של אנטונינוס ופאוסטינה, וכן מספר כנסיות, בהן הבזיליקה של ג’וליה משנת 54 לפנה”ס, הבזיליקה של מקסנטיוס משנת 308 לספירה ובזיליקת אמיליה משנת 179 לפנה”ס.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעתיים.
הכניסה למקום כרוכה בתשלום.
דרכי הגעה: מטרו – תחנת Colosseo ; אוטובוס – קווים 40, 46, 62, 63, 64, 70, 87, 119, 271, 280.
–
הקולוסאום
מצבת הזיכרון המפורסמת ביותר ברומא, שהיא ככל הנראה גם הסמל העיקרי של העיר, היא הקולוסאום. הקולוסאום הוא למעשה אצטדיון ענק שנבנה על ידי השליטים הפלביאניים. בתים פרטיים ומבני ציבור נבנו בשטח הזה שבו הצטלבו ארבעה חלקים של רומא העתיקה. השריפה הגדולה שהתחוללה ברומא בשנת 64 לספירה ניקתה את השטח כולו, והקיסר נירון החליט על בנייתו של ארמון דומוס אוראה (Domunus Aurea). תחת שלטונו של אספסיאנוס חולק מרבית רכושו הפרטי של נירון לתושבים, והחלה בנייתו של אמפיתאטרון בשנת 71 לספירה, על חלק מהשטח. בנייתו של האמפיתאטרון הושלמה בשנת 80 לספירה, תחת שלטונו של איטוס, ובשנת 81 נבנתה קומה נוספת. בתקופה הזו נחפר היפוגאום, שהיה שטח תת-קרקעי ששימש כשטח אחורי לבמה. במאה השנייה בוצעו עבודות שיפוץ במבנה ובשנת 222, לאחר ששריפת ענק פגעה בקולוסאום, הוא נבנה לגמרי מחדש במשך כ-30 שנים.
הקולוסאום שימש לאורך השנים כבמה לקרבות שוורים, מאבקי גלדיאטורים, מרוצי כרכרות, אירועים רשמיים ומופעי בידור אחרים לקהל הרחב. האירוע הפופולארי ביותר בקולוסאום היה מרוצי הכרכרות, אבל המקום אירח גם ציד על הבמה, תוך שימוש בבעלי חיים, ולעיתים קרובות אף הוקרבו אסירים מורשעים כאוכל לבעלי החיים. המקום אירח גם לא מעט דרמות מיתולוגיות, שהומחזו על הבמה להנאתם של הצופים.
לנוכח מערך המעמדות הקשוח שהונהג ברומא, חולקו האצטדיון לחמש רמות של ישיבה, בהתאם למעמדם החברתיים של הצופים. זאת ועוד, כאשר היה המקום בתפוסה מלאה, הוא יכל להכיל עד 80,000 צופים שישבו על ספסלי שיש.
בשנת 404 התקיים בקולוסאום קרב הגלדיאטורים האחרון לפני שהשליט הנוצרי האורתודוקסי אסר את קיומם של טקסים פגניים ומנהגים אחרים. הקולוסאום נקלע לתקופת שפל והזנחה, שהחלה עם בזיזתו על ידי הויזיגוטים, ומאוחר יותר עם גניבתם של 400 חתיכות מהמבנה לצורך שימוש במבנים חדשים. עבודות תיקון בוצעו במקום אבל כך גם רעידות אדמה, אירועי ונדליזם ובזיזתה של רומא על ידי הוונדלים של גאיזריק. בין המאה השישית למאה ה-13, הקולוסאום הפך לרכושה של כנסיית סנטה מריה נובה והאזור הפך לאזור מגורים. הבעלות על הקולוסאום עצמו השתנתה לאורך השנים ומקרי הביזה המשיכו, לאחר שאבני הקולוסאום התנתקו ממנה בזו אחר זו. לבסוף, בשנת 1750, החלו עבודות שיקום משמעותיות בשל הוראתו של האפיפיור בנקידטוס ה-14.
כיום, האמפיתאטרון הוא עדיין הגדול ביותר בעולם והוא המודל שעליו נשענים אמפיתאטרונים אחרים. בקומה העליונה שלו קיים מוזיאון והזירה משמשת לטקסים קתוליים מספר פעמים בשנה. לאחרונה אף נבחר המקום כאחד משבעת פלאי תבל.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעתיים.
הכניסה למקום כרוכה בתשלום.
דרכי הגעה: מטרו – תחנת Colosseo.
–
–יום 3
מסלול הליכה
–
גלריה בורגזה
מוזיאון האמנות גלריה בורגזה ממוקם בתוך וילה בורגזה פינצ’אנה (Villa Borghese Pinciana), מבנה שתוכנן על ידי הארכיטקט פלמיניו פונזיו, כבית הפרברים של הקרדינל שיפיונה בורגזה. עבודות שיקום משמעותיות בוצעו במבנה במהלך המאה ה-17 אבל מקורו בשלהי המאה ה-16. בבית המרהיב התקיימו מסיבות רבות-משתתפים והגנים הצמודים מפורסמים אף הם בזכות יופיים הייחודי.
הבית מורכב מ-20 חדרים, המתפרשים על פני שתי קומות, וסגנונות העיצוב שלו – הן מבחינה ארכיטקטונית והן מבחינת עיצוב הפנים – הם אטרקציה בפני עצמם. כך, למשל, תמצאו על תקרת אחד החדרים טכניקת ציור ייחודית שיוצרת אשליה של מציאות תלת ממדית, ובחדר אחר ריצוף פסיפס יפהפה. באולם הכניסה מוצגות דמויותיהם של גלדיאטורים באמצעות פסיפס שמקורו בשנת 320 לספירה.
יצירות האמנות המוצגות בגלריה בורגזה מקורן באוסף הפרטי של הקרדינל שיפיונה, בנה של אורטנזיה (אחותו של האפיפיור פאולוס החמישי). הקרדינל היה פטרונו של האמן ברניני ומעריצו הנלהב של קראוואג’ו. האוסף כולל פיסות אמנות עתיקה וכן יצירות מתקופות הרנסאנס והבאורק, לרבות פסלים וציורים רבים.
פסלה של פאולין בונפרטה, שעוצב על ידי קאנובה, הוא אחד מהיצירות החשובות באוסף, ובין הציורים ניתן למצוא 107 עבודות שקיבל הקרדינל במתנה מהאפיפיור, לרבות היצירה “קבורה” של רפאל ועבודות של פרדריקו בארוצ’י.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה.
הכניסה למקום כרוכה בתשלום.
דרכי הגעה: אוטובוס – קוים 116 או 910.
–
וילה בורגזה
הגן האנגלי העצום הוא הגדול ביותר ברומא והוא ממוקם במקום שבו היה בעבר כרם, עד שהקרדינל שיפיונה בורגזה החליט להסיבו לפארק. בעת הקמתו, עוצב הגן בסגנון צרפתי גאומטרי, אבל בשלב מאוחר יותר התווספו אליו אלמנטים טבעיים יותר, כיאה לסגנון האנגלי. האגם המלאכותי הוא תוספת מאוחרת יחסית, מהמאה ה-18, והוא הנקודה המרכזית בפארק. במרכזו של האגם, על גבי אי קטן, ניצב מקדש האלים.
הפארק נותר בבעלותה של משפחת בורגזה עד לשנת 1903, אז נרכש על ידי העירייה ונפתח לקהל הרחב. שטחו כיום הוא 148 מ”ר ועל שטח זה נמצאים מספר מבנים, אגם, מקדש, מזרקות, פסלים ומוזיאונים.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה.
הכניסה למקום כרוכה בתשלום. לווילה בורגזה ניתן ומומלץ בחום להזמין כרטיסים מראש. הזמנה כזו חוסכת עמידה בתור ולעיתים עוגמ נפש, שכן בימי עומס לא תמיד ניתן להיכנס בלי כרטיסים שהוזמנו מראש. טיפ של אילנה קורצוויל
דרכי הגעה: אוטובוס – קוים 116 או 910.
–
המדרגות הספרדיות
במאה ה-17 תכננו הצרפתים לבנות את המדרגות הספרדיות כשבפסגתן יוצב פסל של המלך לואי ה-14, אלא שהאפיפיור התנגד לכך והתכנית יצאה אל הפועל בשנת 1723 ללא הפסל. פרנסיסקו דה סנקטיס נבחר לתכנון הפרויקט, ו-137 המדרגות נבנו בטכניקה של מדרגות גינה. למעשה, המדרגות הספרדיות מסמלות את השלום שבין ספרד (בתחתית המדרגות) לבין צרפת (בכיכר למעלה). זהו אחד האתרים הרומנטיים ביותר ברומא, וגרם המדרגות הרחב ביותר באירופה, מה שמושך אליו תיירים רבים. בחודש מאי מעוטרות המדרגות בצמח האזליאה, ואחת לשנה מתקיימת תצוגת אופנה שבה המדרגות משמשות כמסלול הצעידה של הדוגמניות.
בתחתית המדרגות ניצבת כיכר ספרד, פיאצה די ספניה (Piazza di Spagna), ואילו בפסגתן נמצאת פיאצה דלה טריניטה דיי מונטי (Piazza della Trinita dei Monti), הקרויה על שם הכנסייה שבשטחה. לפני הכנסייה ניצבת מצבת זיכרון שהובאה אל המקום ב-1788 מגני סלוסטיוס ובמרחק לא רב משם ניתן לראות את עמוד הבריאה הטהורה (Colonna dell’Immacolata). העמוד שוחזר מתחתיתו של מנזר בשנת 1777 והובא אל הכיכר בשנת 1857. בראש העמוד ממוקם פסלה של מריה, אך זוהי תוספת מאוחרת יותר.
המרכיב החשוב ביותר בכיכר הוא, כמובן, כנסיית טריניטה דיי מונטי. במקור עמדה במקום זה כנסייה קטנה יותר, אבל בפקודתו של לואי ה-14 נבנתה כנסייה גדולה יותר בשנת 1585. הכנסייה התהדרה באכסדרה בסגנון הרנסאנס, למרות שמרבית הארכיטקטורה שלה הייתה בסגנון גותי. ישנם שני מגדלי פעמונים, שבכל אחד מהם מוצב שעון – האחד מראה את השעה בצרפת והשני את הזמן באיטליה. בתוך הכנסייה ישנם פרסקאות שונות, בהם גם עבודותיהם של דניאל דה וולטרה, שהיה תלמידו של מיכאלאנג’לו.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כ-45 דקות.
הכניסה למקום – בחינם.
הערה: האכילה על גבי המדרגות הספרדיות מנוגדת לחוק האיטלקי.
–
כיכר ספרד
פיאצה די ספניה היא כיכר ספרדית שממנה יוצאות המדרגות הספרדיות אל כנסיית טריניטה דיי מונטי. בכיכר, שנבנתה במאה ה-18, ניצבת מזרקת הספינה (Fontana della Baraccia), שנבנתה על ידי ברניני בשנת 1598. במרכז המזרקה ניתן להבחין בפסל של ספינה קטנה, שמקור השראתו נבע ממקרה אמיתי שבו נתקעה ספינה בנהר הטיבר.
בין המבנים שבסביבת הכיכר ניתן למצוא את ביתו לשעבר של כותב השירים ג’ון קיטס, בית שמשמש כיום כמוזיאון , וארמונו של לורנצו סיבו די מארי, מהמאה ה-15.
כיכר ספרד היא מקום ההצטלבות של כמה מהרחובות האלגנטיים והנוצצים יותר ברומא, וברחובות הסמוכים נמצאות חנויות יוקרתיות ביותר, כמו גוצ’י, ולנטינו ופראדה.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כ-45 דקות.
הכניסה למקום – בחינם.
–
פיאצה נאבונה
פיאצה נאבונה היא כיכר אליפטית ארוכה שנבנתה על שרידי אצטדיון דומיטיאנוס במהלך המאה ה-15 ושימשה כמתחם ירידים ומרכז שבו התקיימו קרבות הומוריסטיים של חיל הים. כיום מהווה הכיכר מקום מפגש מרכז וחיוני ובשטחה פזורים בתי קפה רבים, מסעדות ומתחמי בידור, בנוסף לפסטיבלים וירידים שנתיים שממשיכים להתקיים עד היום. כמו כן, נמצאת בכיכר כנסיית סנט אגנס, שנבנתה ב-1670.
בפיאצה נאבונה ניצבות שלוש מזרקות, שהמפורסמת בהן היא מזרקת ארבע הנהרות (Fontat dei Quattro Fiumi) שבנייתה הושלמה בשנת 1651 ולמרות שבמקור ניתנה משימת התכנון לאמן בורומיני, היא עוצבה על ידי ברניני. המזרקה כוללת מצבת זיכרון וסביבה דמויות שמייצגות את ארבע הנהרות – הנילוס, הגנגס, הדנובה וריו דה לה פלטה.
מזרקת נפטון (Fontana del Nettuno) תוכננה על ידי ג’יאקונו דלה פורטה ונבנתה בשנת 1576, אם כי פסלים נוספים של נפטון ושל נימפות הים התווספו רק במאה ה-19. ולבסוף, מזרקת המורי (Fontana del Moro), שתוכננה גם היא על ידי דלה פורטה, כוללת פסל מרכזי שתוכנן על ידי ברניני במאה ה-17 ובו דמותו של דולפין. בתולי הים הזכריים התווספו אל המזרקה במאה ה-19.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כ-45 דקות.
הכניסה למקום – בחינם.
–
יום 4
מסלול הליכה
–
מצבת הזיכרון של ויקטור עמנואל
מצבת הזיכרון היא, למעשה, מקום קבורתו של חייל אלמוני. היא נבנתה לאחר מלחמת העולם הראשונה לזכרם של אלה שאיבדו את חייהם בקרבות. המצבה תוכננה בשנת 1911 על ידי ג’וזפה סקוני ובמשך 24 שנים התווספו אליה פסלים נוספים של ארכיטקטים נוספים כמו ביסטולפי, זנלי מנפרדו ופיו פיאקנטיני, עד להשקתה הרשמית בשנת 1935. המצבה קרויה על שמו של המלך הראשון ששלט באיטליה והיא עשויה שיש. בכל אחד מצידי המצבה ניצבות מדרגות המובילה לעמודים קורינתיים שנראים כמו מקדש רומי. בצידי הגג של המבנה ניתן להבחין בפסליה של האלה ויקטוריה.
המבקרים במקום יכולים להגיע באמצעות מעלית אל הטרסה העליונה, ממנה ניתן לתצפת על העיר וליהנות מיופייה. בנוסף לעמדת התצפית, תוכלו להגיע בתוך המצבה אל המוזיאון לאחדות איטליה, מקדש הדגלים וכן תוכלו לנוח ולשתות קפה טרי בבית הקפה שבמתחם.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כ-45 דקות.
הכניסה למקום – בחינם.
דרכי הגעה: מטרו – קו Blue B בתחנת Colosseo (ביציאה מהתחנה יש לפנות ימינה ולצעוד לאורך Via dei Fori Imperiali, הליכה של כ-10 דקות) ; אוטובוס – קווים 40, 60, 64, 117.
–
גבעת הקפיטולין
גבעת הקפיטולין היא אחת משבע הגבהות שעליהן נבנתה העיר רומא, והיא נחשבת לגבעה הקדושה מכולן. מיקומה של הגבעה בין הפורום הרומי לבין שדה מארס (Campus Martius) ובשטחה נבנה המקדש הראשון של רומא, מקדש יופיטר. בגבעת הקפיטולין התקיימו אירועים משמעותיים רבים לאורך ההיסטוריה הרומית. כך, למשל, לאחר הרצחו של יוליוס קיסר, ברוטוס ואנשיו התחבאו במקדש יופיטר שבראש הגבעה.
גבעת הקפיטולין סיפקה מפלט גבוה מהעיר שמתחת ואף התקיים בה מנהג של השלכת פושעים פוליטיים למותם מהגבעה. הגבעה והמבנים שעליה נחרבו, ורק במאה ה-16 שוחזרו וחזרו לתהילת העבר שלהם. מבני הרנסנס החדשים מעל המבנים העתיקים, כך שנותרו מעט שרידים מהמבנים הישנים. עיצובו הייחודי של גרם המדרגות הידוע בשמו קורודנטה (Cordonata) תוכנן על ידי מיכאלאנג’לו והוא מאופיין במדרגות רחבות שנועדו לאפשר לסוסים לטפס אל הגבעה, ומדרגות אלו מובילות אל כיכר הקומפידוליו.
על גבעת הקפיטולין הוקמה מחצבת אבן, לאוטומיה, שחציבתה הובילה ליצירת פירים ובורות. בשל המבנה הייחודי של המחצבה, היא שימשה גם כבית כלא. לא רחוק משם נמצא גם המוזיאון הקפיטוליני בשני מבנים, ובו מוצגים פסלים ויצירות של אמנים איטלקים ידועים, בהם פסל הזאבה הקפיטולינית. האכסדרות של מבני המוזיאון תוכננו על ידי מיכאלנג’לו, שחתום גם על תכנונה של הכיכר המרכזית על גבעת הקפיטולין.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה וחצי.
הכניסה למקום – בחינם.
–
קירקוס מקסימוס
קירקוס מקסימוס הוא האצטדיון הגדול הראשון שנבנה ברומא העתיקה, שבו התאספו התושבים כדי לצפות במרוצי כרכרות, קרבות גלדיאטורים ואירועים גדולים אחרים. האצטדיון נבנה בעמק שבין גבעת פלטין וגבעת אוורטין. קירקוס מקסימוס פעל במשך כמעט 1,000 שנים ובתפוסה מלאה יכול היה להכיל כרבע מיליון בני אדם, מה שהפך אותו למקור השראה לבנייתם של אצטדיונים אחרים באימפריה הרומית.
קירקוס מקסימוס התפתח והשתנה לאורך השנים, החל מהמאה השישית לפנה”ס, כאשר הקיסר פריסקוס יצר בו מסלול מרוצים. התפתחויות משמעותיות נוספות נרשמו מאוחר יותר, כאשר בשנת 328 לפנה”ס נבנו שערים קבועים לאצטדיון ובשנת 174 לפנה”ס התווספו שערים נוספים. בשנת 31 לפנה”ס התחוללה במקום שריפה שבעקבותיה ביצע הקיסר אוגוסטוס עבודות שיקום במקום, במסגרתן נבנה תא השליט. מבנה העץ נשרף שוב תחת שלטון של הקיסר נירון בשנת 64 לספירה ולאחר השריפה השלישית, בשנת 103 לספירה נבנה מחדש, הפעם משיש. מבנה השיש החדש של קירקוס מקסימוס היה עצום ממדים והוא פעל בהצלחה כבירה עד לשנת 549 שבה התקיים המרוץ האחרון.
המבקרים במקום יכולים כיום לראות רק את שרידי המבנה ואת קווי המתאר הכלליים שלו בתוך פארק ציבורי. לאורך השנים נרקב המבנה והתכסה באדמה ומים. חלק מהאלמנטים של המבנה שימשו כחומרי בנייה למבנים אחרים בימי הביניים ובתקופת הרנסנס. בין היתר ניצלו שרידים של מצבת זיכרון שניצבת בימים אלה בפיאצה דל פופולו.
המקום ההיסטורי כביר הממדים ממשיך מדי פעם לארח מופעים, אירועים וקונצרטים ויכול להכיל עד חצי מיליון בני אדם בתפוסתו המלאה.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה וחצי.
הכניסה למקום – בחינם.
דרכי הגעה: מטרו – תחנת Circo Massimo. אוטובוס – קווים 60, 81, 160, 715, 628.
–
פירמידת קסטיוס
הפירמידה העתיקה של קסטיוס ניצבת ליד נמל סן פאולו בדרך אוסטיינסיס. למעשה, זהו מקום מנוחתו האחרון של קסטיוס אפולוניוס, שהיה כומר ושופט שלום עשיר שנפטר בשנת 12 לפני הספירה. הפירמידה נבנתה בתקופה שבה עיצוב מצרי היה באופנה ובהתאם, ההשראה הייתה הפירמידות של נוביה שהותקפה על ידי הרומאים שנת 23 לפנה”ס, והפירמידות של מצרים נכבשו בשנת 30 לפנה”ס. הפירמידה חדה יותר מאשר הפירמידות המצריות הקלאסיות והיא נישאת לגובה של 36 מטרים על 29.5 מטרים רוחב. היא נבנתה תוך שימוש בטיט ולבנים וכוסתה בשיש לבן. פרסקאות מורכבות מקשטות את הפירמידה, שבכניסתה ניצבו שתי דמויות מברונזה, אך הועברו משם בהמשך. במקור ניצבה הפירמידה מחוץ לחומות העיר, בדומה לאתרי קבורה אחרים, אבל עם התרחבות העיר היא הוכנסה לגבולותיה.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כחצי שעה.
הכניסה למקום – בחינם.
דרכי הגעה: מטרו – תחנת Piramide.
=
מרחצאות קרקלה
המרחצאות הציבוריים של רומא נבנו בין השנים 212-216 לספירה, תחת שלטונו של הקיסר מרקוס אורליוס אנטונינוס. המרחצאות פעלו במשך כ-300 שנים בתקופה שבה היו בעיר 50 מרחצאות ציבוריים ששימשו כאמבטיות פרטיות. האמבטיות מילאו פונקציה חברתית והם גם איפשרו לתושבי רומא לנקות מעליהם את הלכלוך. רחצה באמבט הייתה טקס שתחילתו באמבטיה חמה בחדר המרחץ החמים (קלדריום), לאחר מכן רחצה פושרת ב”טפידריום” , אמבטיה קרה ב”פריגידריום”, ולבסוף – שחייה מרגיעה בבריכה הפתוחה ועיסוי בבגדים ריחניים.
במרחצאות הוצבו מושבים משיש, פסיפס צבעוני על הקירות והרצפות, פסלים עשויי ברונזה ומזרקות עשויות שיש. כיום ניתן למצוא במקום רק שרידים לכך, לאחר שהגותים בזזו את המקום, שנפגע עוד קודם במהלך רעידות אדמה שפקדו את האזור. אלא שבכל זאת ניתן לחוש את אווירת המרחצאות הרומיים במקום ולהתפעם מהקשתות הרחבות ומשרידי הפסיפס ועמודי הגרניט.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה וחצי.
הכניסה למקום כרוכה בתשלום.
דרכי הגעה: אוטובוס – קווים c3, 81, 118, 160.
יום 5
גבעת פלטין
מבין שבע הגבעות שעליהם נבנתה רומא, גבעת פלטין היא אחת המפורסמות ביותר, והיא בוודאי המרכזית מביניהן. הגבעה נישאת לגובה של 40 מטרים ומקיפים אותה סירקוס מסימוס, הפורום הרומאי והקולוסאום. ממצאים ארכיאולוגיים מראים שהאתר אוכלס כבר במאה העשירית לפני הספירה ועל פי האגדה, זהו המקום שבו נמצאו רומוס ורומולוס על ידי הזאבה שהניקה אותם וזהו המקום שבו החלו האחים לבנות את העיר בשנת 754 לפני הספירה.
בתקופת הרפובליקה הרומית הייתה הגבעה אזור מגורים אופנתי למדי, בעיקר בזכות גובהה של הגבעה ונקודות התצפית המיוחדות שהיא מציעה. המנהיגים הגדולים ביותר באימפריה הרומית בחרו בגבעה כמקום מגורים ובשלב מסוים ניצבו עליה ארמונות בזה אחר זה, מה שככל הנראה מסביר את מקור המילה Palace כ-Palatine. הקיסר הראשון אוגוסטוס הפך את המקום לבסיס האם שלו ובנה ארמונות שהורחבו תחת שלטונם של יוליס ונירון.
המבקרים במקום יכולים לצפות בממצאים הארכיאולוגיים מגבעת פלטין, המוצגים בארמון הקיסרים שבו נמצא מוזיאון פלטין, וכן ניתן לבקר בשרידי ביתו של אוגוסטוס ובארמון של ספטימוס סוורוס.
–
המוזיאונים הקפיטלוניים
המבנים המאכלסים את המוזיאונים הקפיטוליניים הם פאלאצו די קונסרבטורי, פאלאצו סנטוריו ופאלאצו נוובו, אשר משקיפים אל פיאצה קמפידוגליו שעל גבעת הקפיטולין. תכנית המתאר של הפיאצה תוכננה בשנת 1536 כאשר הופקדה המלאכה בידיו של מיכאלאנג’לו, אבל הבנייה בכיכר נמשכה כ-400 שנים.
המבנה הורחב בשלב מאוחר יותר כדי להגדיל את שטח התצוגה ונבנתה גלריה קונגיוזיונה תחת הכיכר כדי לחבר את שלושת מבני המוזיאון. בתוך שטח הגלריה נמצאים שרידים ארכיאולוגיים רומיים מהמאה השנייה, שנמצאים עדיין במקומותיהם המקוריים.
האפיפיור סיקסטוס הרביעי היה זה שהתחיל את האוסף, כאשר תרם מספר פסלי ברונזה הקשורים לעיר במידה רבה, בהם פסל הברונזה של רומוס ורומולוס המונקים על ידי הזאבה ופסלו של הקיסר קונסטנטינוס. במאה ה-16 הועברה כל האמנות מהוותיקן, מה שהגדיל את האוסף המוצג במוזיאונים, ובשנת 1734 נפתח המקום למבקרים. במאה ה-19 התווספו לאוסף מטבעות, מדליות, פסלים וחרס עתיק.
אחת היצירות החשובות ביותר במוזיאונים היא פסלו של מרקוס אורליוס על גבו של סוס. זהו פסל הברונזה היחיד ששרד מהתקופה הרומית. המבקרים במוזיאונים יכולים לבקר גם בדירתו של אוצר המוזיאון, שם מוצגות פרסקאות ותקרות חרוטות.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעתיים.
הכניסה למקום כרוכה בתשלום.
דרכי הגעה: אוטובוס – קווים 44, 84, 197, 780.
—
הפורומים הקיסריים
זהו מרכזה הפוליטי של רומא העתיקה והמקום שבו התקיימו פעילויות דתיות. למעשה, הפורומים הקיסריים הם סדרה של כיכרות ציבוריות המוקפות מבנים, שכל אחת מהן נבנתה על ידי קיסר אחר כדי להפגין את עושרו, כוחו ועליונותו. הבניינים הממלאים את האזור נבנו בין שנת 46 לפני הספירה ועד 113 לספירה, ובהם מקדשים, ספריות, בתי משפט ומוסדות חינוך. יוליוס קיסר יזם את בנייתם של הפורומים הקיסריים החדשים במאמץ להקל את הצפיפות שאפיינה את הפורום הרומי העתיק יותר.
מרבית הארכיטקטורה העתיקה אבדה כאשר מוסוליני החליט לחבר את הקולוסאום ואת פיאצה ונציה על ידי יצירת רחוב Via dei Imperial לאורך הפורומים. שרידי האתר נותרו בצידי השדרה. הפורום של יוליוס קיסר היה בעבר המקדש של ונוס, וכל שנותר מפורום נרווה הוא קיר ממקדש נירוונה ושני עמודים קורינתיים. בפורום אוגוסטוס, שהנציח את ניצחונותיו של הקיסר בקרב והיה בעבר מקום משכנו של החוק, ניתן למצוא גם את שוק טרג’אן, יריד חנויות בצורת חצי מעגל. פורום השלום ציין את כיבוש ירושלים וחפצים רבי-ערך מבית המקדש בירושלים אוכסנו במקום הזה ממש.
הפורום היפה מכולם הוא ככל הנראה פורום טרג’ן, ממנו נותרו שרידים מרהיבים כמו פסלי ענק ובזיליקת אולפיה על שלל עמודיה האפורים והגבוהים. פורום טרג’ן הוא אחד החלקים השמורים ביותר בפורומים הקיסריים והוא מתאפיין בפרטים עיצוביים עדינים המעטרים את הפורום שגובהו 42 מטרים מעל לפני האדמה.
מידע נוסף:
זמן ממוצע לביקור: כשעה ו-45 דקות.
הכניסה למקום כרוכה בתשלום.
דרכי הגעה: מטרו – תחנת Colosseo.
–
–
השכרת רכב ברומא
אני לא ממליץ להזמין השכרת רכב ברומא יש תחבורה מעולה. אם אתם מעוניינים, להזמין בישראל בישראל, ודרך חברת אוויס. יש לבקש להיות מנוי אוויס פריפרד, מינוי חינם המקנה שידרוג אוטומטי בדרגה אחת למעלה ובחינם (אם יש רכבים במקום ) וזמן קצר בהמתנה לרכב. כמו כן ממליצה לבצע ביטוח ביטול השתתפות עצמית שאצלם הכי טובה ונוחה. לי זה עזר !!!
אתר מומלץ ביותר להשכרת רכב בחו”ל
שירותי תיירות באזורים בו אתם מבקרים ברומא
אם אתם מחפשים, כרטיס רומא, סיורים, כניסות לאטרקציות, עקיפת תורים, הופעות, הסעות ועוד באזורים שונים ברומא אני ממליץ מניסיון אישי > VISITROME.COM
תחבורה ציבורית באירופה מומלצת בערים, בין ערים ומדינות. לחץ כאן> מה לקחת? אוטובוס, רכבת או טיסה
ספרים ומפות מומלצים לטיול ברומא
מסלול טיול בעקבות הספר סרט של דן בראון, “מלאכים ושדים”
לינה ברומא
לפי פופולרי ברומא
- אינטרנט אלחוטי (4688)
- תחנת טרמיני (795)
- ספניה (285)
- טרווי (101)
- אזור ויה ונטו (165)
- נאבונה (310)
- רומנטיקה / ירח דבש (487)
- טיול עירוני (1604)
- מעוצב (635)
מלונות בקרבת:
- מרכז העיר רומא2489 מלונות
- וותיקן926 מלונות
- תחנת טרמיני795 מלונות
- ריונה מונטי398 מלונות
- נאבונה310 מלונות
- ספניה283 מלונות
- אסקילינו281 מלונות
- טרסטוורה251 מלונות
- ג’יאניקולנסה202 מלונות
- נומנטנו179 מלונות
- סן ג’יאובני176 מלונות
- אזור ויה ונטו166 מלונות
- אאורליו164 מלונות
- טריונפאלה152 מלונות
- פנתאון141 מלונות
- EUR124 מלונות
- אפיו לטינו110 מלונות
- טרווי101 מלונות
- פלמיניו79 מלונות
- רפובליקה76 מלונות
- טיבורטינו75 מלונות
- לודוויזי75 מלונות
- פרנסטינו74 מלונות
- צ’ליו74 מלונות
- קולוסאו73 מלונות
- Monte Sacro43 מלונות
- סן לורנצו42 מלונות
- אוונטין36 מלונות
- טור די קווינטו22 מלונות
מלונות פופולריים ברומא
ראו היכן אנשים אחרים שוהים …
Hotel Mozart | טוב מאוד 8.4 | |
Hotel Paris | בסדר 5.9 | |
Twentyone Hotel | טוב מאוד 8.3 | |
Hotel King | טוב 7.2 | |
Hotel Center 1-2-3 | נחמד 6.2 | |
Hotel Priscilla | טוב 7 | |
Hotel White | טוב מאוד 8.3 | |
Hotel Accademia | טוב 7.9 | |
Hotel Eliseo | טוב 7.6 | |
Hotel Executive | נחמד 6.6 | |
Idea Hotel Roma Z3 | טוב 7.8 | |
iQ Hotel Roma | מעולה 9 | |
Trevi Collection Hotel | טוב מאוד 8.1 | |
Hotel Anglo Americano | טוב 7.4 | |
Elvis |
השוואת מחירים של אתרי לינה ידועים לפי אטרקציות
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.