• תַפרִיט
  • תַפרִיט

טיולי משפחות לפריחה בנגב המזרחי

דף הבית » טיולי משפחות לפריחה בנגב המזרחי

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 6 דקות

כתבה: ענת רסקין מאתר 31 מזרח-פורטל תיירות של ערד והנגב המזרחי

צילום ראשי וצילומים בכתבה: ענת רסקין

במרחק נסיעה סביר ממרכז הארץ תוכלו לחוות טיול עם כל המשפחה בנוף מדברי, פראי, קדמוני. המדבר הוא החצר האחורית של העיר ערד, היושבת ממש בשער המדבר. היא קרובה למדבר יהודה ולים המלח, יושבת על הדרך לערבה ועל שביל ישראל. מסביבה ישנם נחלים המאפשרים אתגרים למיטבי לכת, אבל גם נחלים המאפשרים טיולים למשפחות, כך שכל אחד יכול לחוות את המדבר ולאו דווקא לוותר על מקלחת ומיטה נוחה בצימרים הרבים שבעיר.

עונת הסתיו והאביב הן העונות הנוחות ביותר לטיולי פריחה משפחתיים בנגב המזרחי. מזג האוויר נוח ויש פריחות מיוחדות לאזור. כל הפרחים בכתבה הינם פרחים מוגנים ואסור לקטוף אותם! חלקם נמצאים בשמורת טבע.

כמה הערות חשובות לפני שיוצאים לדרך:

  • יש ללכת בשבילים מסומנים בלבד. אין לרדת עם רכב מהשבילים לשדות מעובדים או למשטחי פריחה.
  • יש להצטייד בנעלי הליכה נוחות ובמספיק מים לנפש בהתאם למסלול שבחרתם.
  • טיולים באזור הנגב המזרחי הם לרוב לפי מפת סימון שבילים מס’ 11 – דרום מדבר יהודה וים המלח.
  • תיאורי המסלולים הינם בגדר המלצה בלבד.

טיול בשביל החצבים בערד- שילוב של פריחה ומדבר:

החצב מבשר הסתיו. וזה נכון בכל אזורי הארץ. ואולי תופתעו לדעת שיש שפע של חצבים גם באזור הנגב. עובדה זו תאפשר לכם לא רק להתרשם מעמודי הפריחה של החצב אלא גם מהנוף המדברי. שילוב כזה תוכלו למצוא בנחל טביה שליד העיר ערד. הכניסה לנחל, מתוך העיר, הוסדרה לטובת המטיילים הרבים הפוקדים את המקום בעונה. יש מקום חניה מוסדר והשביל נוח להליכה, לאופניים, קצת פחות לעגלות.

זמן פריחה: בסביבות ספטמבר.

אורך המסלול: כקילומטר אחד.

קושי המסלול: קל. הליכה בשביל מוסדר בשטח מתון.

איך מגיעים? כניסה ל”שביל החצב” אפשרית משני קצוות השביל: מרחוב נוף (מצריך ירידה בסולם אל השביל) או מרחוב אחווה בערד (אחרי מרכז הטניס).

אם בחרתם להיכנס מרחוב אחווה, כבר אחרי כ-500 מטרים תראו שפע חצבים משני צדי השביל. מעל ראשכם נמצאים בתי שכונת נעורים ובתי שכונת רננים, שנמצאת מזרחית יותר. הפריחה נראית היטב על מורדות הנחל, והשביל עובר בסמוך לפריחה, כך שתוכלו להיות ממש בקרבת עמודי החצב ולהצטלם למזכרת. לכו כאוות נפשכם בינות החצבים וחיזרו על עקבותיכם לחנייה.

ירידה בסולם אל שביל החצבים מרחוב נוף בערד צילום-ענת רסקין
ירידה בסולם אל שביל החצבים מרחוב נוף בערד צילום-ענת רסקין

אטרקציה נוספת: לטייל בנחל טבייה

אם אתם מעוניינים להמשיך ו”לעשות נחל”, אתם יכולים להמשיך בהליכה לאורכו של נחל טביה (ראו שביל מס’ 9 במפת שבילי סובב ערד). זהו ערוץ נחל קניוני אך קל למעבר וסיומו בכביש 31 בירידות לים המלח. שם צריכה לחכות לכם מכונית שתסיע אתכם חזרה לערד או שתמשיכו לים המלח.

קושי המסלול: בינוני

אפשרות נוספת: לאחר שליש הקטע אתם יכולים לצאת שמאלה מהשביל הכחול של נחל טביה ולעלות אל “מעלה נוף”. משם אפשר לעלות בסולם אל רחוב נוף בערד. כדאי להשאיר מכונית במקום לאיסוף.

למשפחות מטיבות לכת: אתם מוזמנים להמשיך עם שביל “מעלה נוף” למצפור גורני (ראו שביל מס’ 8 של מפת שבילי סובב ערד), ממנו תוכלו ליהנות מהנוף המרהיב של מדבר יהודה ושל ים המלח. במצפור תוכלו לעצור למנוחה ואף לפיקניק. חשוב לציין שאין נקודה למילוי מים במצפור!

מסלול זה מסומן בשחור. מספרו 11247 במפת סימון שבילים מס’ 11.

אורך המסלול: כ-5 ק”מ.

קושי המסלול: בינוני-קשה כיוון שמרביתו בעלייה.

גם לאורך מסלול זה תוכלו לראות חצבים. יש להצטייד בנעלי הליכה ובמספיק מים לכל אדם!

טיול ביער להב אל פריחת החלמוניות:

החלמונית הגדולה היא ממבשרי הסתיו באזור הנגב המזרחי. אך, להבדיל מהסתוונית של מרכז הארץ, שלה פקעת ופריחה קטנה ועדינה, החלמונית פורחת בצבע צהוב חלמון עז עם תפרחת גדולה ומרשימה, יש לה בצל והיא שייכת למשפחת הנרקיסים.

זמן פריחה: מיד אחרי הגשמים הראשונים של הסתיו באזור הנגב המזרחי. בדרך כלל בסביבות סוף אוקטובר-נובמבר. הפריחה היא לתקופה קצרה של כשלושה שבועות.

מקום פריחה ביער להב:

פארק יערות להב כולל את יער להב, יער דבירה ויער כרמים. הוא מתחיל במערב באזור צומת דבירה, עם נחל שקמה המתפתל ושביל האופניים שלאורכו, ומסתיים במזרח בסמוך לישוב מיתר הנושק ליער יתיר. בתוך המרחב שוכנים הקיבוצים דביר, להב, שומריה וכרמים, והישוב הקהילתי סנסנה. ניתן לטייל באזור כמעט כל השנה.

ביער להב תוכלו לנפוש בצל העצים ולנצל את החניונים הרבים. דרכי היער מסומנות והאתרים החשובים משולטים. באחדים מן החניונים הוצבו שולחנות מיוחדים הנגישים לאנשים בעלי מוגבלויות. באזור זה מסלולי אופניים משולטים שהוכשרו על ידי הקרן הקיימת לישראל.

איך מגיעים? ליער להב אפשר להגיע דרך כביש 325 דבירה-להב (מכביש 40 פונים בצומת דבירה מזרחה לכביש 325) . הכניסה ליער משולטת. ביער כביש צר ומשולט. מגיעים למצפה להב שביער, ממנו מסתעפת דרך עפר שפונה לשיפולים המערביים של היער ופניה אל מישור החוף הדרומי. למרגלות המצפה תמצאו דרך עפר נוחה, שעל פניה תוכלו ללכת כחמש דקות ולהגיע לאזור פריחת החלמוניות.

אטרקציה נוספת ביער להב – חורבת אבו-חוף (ח’ף)

למרגלות מצפה יער להב, במרחק של כ-5 דקות הליכה מהמצפה, שוכנת חורבת אבו-חוף. בחורבה נותרו שרידי ישוב מהתקופה הביזנטית. שביל הליכה טבעתי, “שביל הזהב”, הינו שביל מוסדר שיעביר אתכם בין ממצאי החפירות: כנסיה שעמודיה המרשימים מוטלים על הקרקע, מערת מגורים, גת, מחצבה וקולומבריום – מבנה בעל כוכים קטנים בדמות שובך יונים. במקום תצפית נוף עם ספסלים למנוחה ומגרש חנייה למי שיעדיף להגיע עם מכונית. השבילים מתאימים גם לרוכבי אופניים ולעגלות.

דרום אדום- אל פריחת הכלניות ביער דבירה:

מי לא שמע בשנים האחרונות על “דרום אדום”? עם פריחת החורף של הכלניות מתחיל עם ישראל לנהור לצפון-מערב הנגב אל משטחי הפריחה הנרחבים הצובעים באדום את המדבר. אם אתם מעוניינים לראות מרבדי פריחה של כלניות, אבל בצורה פחות המונית, מומלץ לכם להגיע דווקא ליער דבירה הנמצא בצד המזרחי של כביש 40.

זמן פריחה: מרץ.

איך מגיעים? מכביש 40 פונים אל צומת דבירה וכביש 325 . זהו כביש צר ומתפתל בין שדות חיטה ומראה כפרי. בצד שמאל של הכביש תראו את קיבוץ דביר. מיד אחרי הקיבוץ יש פניה שמאלה לשביל עפר ושלט המפנה לבית העלמין וליער דבירה של קק”ל. במזלג השביל אתם פונים ימינה אל היער. שביל עפר מוסדר חוצה שדות מעובדים ומגיע ליער ולאזורי פריחת הכלניות. תוכלו ליהנות מהפריחה, להצטלם ולשלב זאת עם פיקניק ביער או לצד הפרחים. רק אנא מכם – בלי לרמוס אותם! וגם היזהרו מלרמוס את שדות החקלאים, שעמלים קשה בעבודת האדמה לפרנסתם!

מקומות מוסדרים לפיקניק תוכלו למצוא גם ביער להב הנמצא בהמשך הכביש מצד ימין.

דרום אדום-פריחת כלניות ביער דבירה צילום-ענת רסקין
דרום אדום-פריחת כלניות ביער דבירה צילום-ענת רסקין

אטרקציה נוספת באזור: חורבת זעק

בחורבת זעק תוכלו למצוא שרידים של ישוב קדום, שהוצב בפסגת אחת הגבעות וצופה לדרום השפלה ודרום הר חברון ובקעת יבל. המקום היה מיושב תקופות ארוכות, עד לשלהי התקופה הביזנטית. מערכת המערות ומנהרות המסתור שהתגלתה באתר מעידה על השתתפות תושבי היישוב העתיק במרד בר-כוכבא. המקום נגיש למטיילים וקיימים שלטי הסבר בנקודות שונות.
איך מגיעים? מיער דבירה נחזור לכביש 325 ונפנה שמאלה (מזרחה) לכיוון יער להב וקיבוץ להב. לאחר כק”מ נפנה שמאלה לפי השילוט לעבר מחצבת להבים וחורבת זעק. הכביש צר ומפותל, ויש בו תנועה רבה של משאיות ממחצבה סמוכה. אחרי קצת פחות מ-2 ק”מ נפנה שוב שמאלה לפי השילוט לחורבת זעק. החורבה נמצאת במרחק כ-15 דקות נסיעה מיער דבירה.

 –

אל פריחת האירוס השחום בתל ערד:

האביב בנגב המזרחי מפעים במיוחד, אולי בגלל הניגודיות בין עונת היובש ונופי המדבר לבין הפריחה העשירה של עונת האביב הקצרה באזור. המדבר פשוט מתכסה בשלמה ירוקה ובשפע של פרחים. חלקם פרחים מוגנים וייחודיים לאזור כמו “האירוס השחום”, הנקרא גם “אירוס הלס” ובפי העם “אירוס תל ערד”. זאת, כיוון שהוא פורח בשמורת הטבע הצמודה למורדות הדרומיים של תל ערד. הפרח מאופיין בתפרחת גדולה בצבע סגול עמוק ומכאן השם “האירוס השחום”. בדרך כלל הוא פורח במקבצים של כמה גבעולים.

לצד האירוסים פורחים בצהוב עמודי הצמר המפוצל עם עלים אפרפרים שעירים. מול גן לאומי תל ערד, מזרחה, תוכלו למצוא מטעים של 40,000 שקדיות של גד”ש הר חברון – מושבי דרום הר חברון: מעון, יתיר וכרמל. בחודש מרץ השקדיות מסיימות את פריחתן ועוטות עלים ירוקים.

הכניסה לגן לאומי תל ערד בתשלום.

זמן פריחה: בסביבות מרץ-אפריל. לקראת חג הפסח.

איך מגיעים? נוסעים בכביש 31 לכיוון ערד. הכביש עבר שיפוץ נרחב בשנים האחרונות וכעת הוא כביש בינעירוני דו-מסלולי לכל כיוון, עם הפרדה ותאורה והוא נוח ובטוח לנסיעה. בצומת תל ערד (צומת כבישים 31 ו- 80) פונים שמאלה (צפונה) לכביש 80 ולכיוון גן לאומי “תל ערד”, אותו תוכלו לראות כבר נישא על הגבעה משמאלכם בכביש 31. עם פנייתכם לכביש 80 תראו מצד ימין שדות מעובדים ומטעי שקדיות. מצד שמאל יפנה אתכם שלט לגן לאומי “תל ערד”. מזלג הכביש יוביל אתכם ימינה – לאתר הארכיאולוגי ושמאלה – לשמורת הטבע ובה פריחת האירוס השחום. מחנים את המכוניות לצד השביל ונכנסים ברגל לשמורה, להסתובב בינות לפרחים.

פריחת האירוס השחום על רקע תל ערד צילום-ענת רסקין
פריחת האירוס השחום על רקע תל ערד צילום-ענת רסקין

אטרקציה באזור: גן לאומי תל ערד

תל ערד הוא אחד האתרים הארכיאולוגיים החשובים בישראל. במקום שכנה עיר כנענית חשובה בתקופת המקרא. ערד מוזכרת בתנ”ך (במדבר כ”א, א’), באירוע שבו מלך ערד חסם את הדרך בפני בני ישראל, שביקשו לעלות לארץ בעת יציאת מצרים, לפני המועד “המובטח” ע”י אלוהים. לאחר שניצח אותם בקרב שנערך במקום, נאלצו בני ישראל לחזור למדבר ולהמשיך בנדודיהם עוד 38 שנים ולהגיע לארץ כנען מעבר הירדן המזרחי. עוד מסופר במקרא, שמלך ערד נמנה על המלכים של ערי כנען, אשר נכנעו לפני יהושע במהלך כיבוש הארץ.

בחלק התחתון של המתחם נחשפו שרידי יישוב גדול ומרשים, מהתקופה הכנענית הקדומה, שהיה קיים במקום משנת 3150 לפנה”ס עד 2200 לפנה”ס. זו הייתה אז אחת הערים הגדולות בארץ והיא יחידה מסוגה שנמצאת על פני השטח. בעת הביקור במקום, תוכלו להתרשם מהחומה שהקיפה את היישוב וממגדלי השמירה שלה. החפירות חשפו חלקים ממערכת הביצורים, כיכרות ורחובות, מבני ציבור ומבני מגורים, שבהם נמצאו כירות בישול, מכתשים, ריחיים וכלי חרס רבים.

כדאי לשים לב גם למפעל המים המעניין של העיר. כיוון שאין מקורות מים טבעיים באזור, העיר ביססה את קיומה על מאגר גדול, שאליו התנקזו מי הנגר בחורף, מהרחובות ומהבתים. מדובר במבצע “הנדסי” מתקדם ביותר לתקופתו, ובכלל, כשחושבים על כך שהתנהל לפני כ- 5,000 שנים.

בחלק העליון של האתר תמצאו מצודה מהתקופה הישראלית. המצודה נחרבה פעמיים ונבנתה מחדש, עד לחורבנה הסופי בשנת 586 לפנה”ס. ממצא מרתק הוא המקדש הישראלי, שהתגלה בפינת המצודה. התגלו כאן גם אוסטרקונים (כתובות על חרסים) עבריים רבים, כולל איגרות שנשלחו אל אלישיב בן אשיהו, מפקד המצודה האחרון.

גן לאומי תל ערד נמצא כשבעה קילומטרים לפני (מערב) העיר ערד, על כביש 80. במקום ממצאים ארכיאולוגים חשובים וחניון לילה מוסדר של רשות הטבע והגנים. לאחרונה הוסדר בקרבת המתחם גם חניון לקראוונים.

הכניסה לגן לאומי תל ערד בתשלום.

שעות הפתיחה: בשעון קיץ – ימי ראשון עד חמישי ושבת בין השעות 8:00-17:00, ימי שישי וערבי חג בין השעות 8:00-16:00. בשעון חורף הגן הלאומי נסגר שעה מוקדם יותר.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם