• תַפרִיט
  • תַפרִיט

טיולים בגלבוע

דף הבית » טיולים בגלבוע

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 3 דקות

תיאור: נוף מהר אלקפזה בנצרת לעמק יזרעאל  שם הצלם: מוחמד מוסא שהואן

מזג האוויר של הימים האחרונים מזמין אתכם להצפין אל רכס ההרים ולטייל ב”מסלול הגיבורים” בו החלו את סיפורם גדעון התנכ”י, שאול ויהונתן, וינגייט הבריטי ואריק שרון הישראלי…

אין כמו לטייל בגלבוע. נופים עוצרי נשימה, יערות ירוקים, עלילות גבורה ואגדות עם, שבילים חוצי נחלים ומעיינות קרירים לטבילה בימים חמים. בשיפועי המצוקים שוכנים שפני סלע הבוהים במצנחי הרחיפה הצבעוניים מעל. “מסלול הגיבורים” שבגלבוע הוא מסלול מאתגר, גם לג’יפאים מנוסים, לרוכבי אופני שטח קשוחים ולמיטיבי לכת.

“מסלול הגיבורים” מתחיל במעיין חרוד. זהו גן לאומי עם מדשאות ופארק מים, שמימיו נובעים ממעיין הנמצא בתוך “מערת גדעון” שלמרגלות הגלבוע. על המעיין מספרים בתנ”ך ששם בחן גדעון את מוכנות לוחמיו לקרב מול המדיינים, ופקד עליהם לשתות ממימיו. רוב הלוחמים פשטו את שריונם וכלי נשקם שהפריעו להם להתכופף למים, ורק 300 לוחמים ליקקו את מי המעיין ונשקם עליהם. עם האחרונים יצא גדעון לקרב והשפיע על ההיסטוריה: הוא ולוחמיו הקיפו את מחנה המדיינים בלילה חשוך, בידי כל לוחם היו כד חרס ובתוכו לפיד, ובהינתן הסימן שברו הלוחמים את הכדים ברעש גדול, הדליקו את הלפידים והסתערו פנימה למחנה האויב. המדיינים המבולבלים מהרעש והאור היו בטוחים שצבא גדול מסתער עליהם, וברחו.

כשלושת אלפים שנה אחר כך, קצת לפני קום המדינה, לחמו הבריטים בטורקים על השלטון בארץ ישראל. קצין בריטי בשם וינגייט (שעל שמו קרוי מכון וינגייט) הקים פלוגות לוחמים מקרב יהודי ישראל, “הגדעונים”, אותם הוא לימד לפעול בלילה, להטעות ולהפתיע את האויב. על פי תורתם הצבאית של וינגייט וגדעון התנ”כי התאמנו מאוחר יותר הפלמ”ח וההגנה, מהם הוקם צה”ל, ובעזרת טקטיקות עתיקות אלו פרצו את דרך בורמה, ושיחררו את ירושלים הנצורה.

איך נפלו גיבורים

ממעיין חרוד נצא בשבילי יערות הגלבוע ונטפס אל כתף שאול. אחרי הגשם הראשון ההר מתכסה במרבדי פרחים בשלל צבעים: החצבים, הסתווניות, והנרקיסים מבשרים את בוא הסתיו. אחריהם, בחורף, פורחות הרקפות, כלניות ונוריות, וגם מלך הפרחים, אירוס הגלבוע, שהפך לסמל הצלת פרחי הבר בישראל.

 כאן בהר זה עמד המלך שאול, וסקר את הקרב מסביבו. הקיץ להט ואדי חום עלו מההר. שמש תמוז צרבה את עור המלך וייבשה את דמעותיו על בניו שנפלו, אדמת ההר האדימה מדם בני ישראל שנקצרו בכידוני פרשי הפלשתים, תחושת כשלון נוראית צרבה את גרונו.

קולות הקרב התקרבו ושאול ידע שאסור לו להיתפס חי בידי אויביו פן יתעללו בו. בייאושו פנה לסגנו ופקד עליו להרוג אותו, אך הצעיר בכה ולא היה מסוגל למלא את פקודת מלכו. שלף שאול את חרבו, תקע את ידית החרב באדמה והפיל את עצמו על חודה ומת בקללו את לוחמי הפלשתים.

כששמע דויד על מות שאול ובניו, דהר אל הגלבוע, ושם קונן קינה על שאול ועל יהונתן בנו וקילל את ההר: “הצבי ישראל על במותיך חלל, איך נפלו גיבורים. הרי בגלבוע אל-טל ואל-מטר עליכם. שאול ויהונתן הנאהבים והנעימים, בחייהם ובמותם לא נפרדו”. ואכן, עד היום אין טל ואין מטר בגלבוע. מדרונותיו צחיחים ויבשים כקללת דויד. סופם הטרגי של שאול ובניו במלחמתם נגד הפלשתים מונצח בשמות ישובים ורכסים באזור: הר עמינדב, הר מלכישוע ואחרים. במזרח נמצאת העיר בית-שאן, שעל חומותיה נתלו גופותיהם של המלך ובניו.

מסלול לאופניי שטח, ג’יפים או למטיבי לכת

שביל התנ”ך הוא מסלול קצר ומעגלי המסומן בצבע ירוק ומקיף את פסגת הר שאול. מהמקום תצפית נפלאה מזרחה אל מורדות הר ברקן ומערב עמק בית שאן, אזור עמק חרוד. המצוק משמש כאתר קפיצה פעיל למצנחי רחיפה. לאחר התצפית וההקפה בכתף שאול ניסע ב”שביל נוף הגלבוע” המסומן בכחול על צלע הר לפידים, עד ל”מעלה ברקן” המתפתל כנחש לפסגת הר ברקן, שם הקימה קק”ל מגדל תצפית. מהמגדל נוף מרהיב – מהחרמון והתבור בצפון, הר שאול במערב, בדרום ג’נין וגדר ההפרדה, ובמזרח הרי אדום וגלעד.

טבילה במעיינות חמים כל השנה

נרד מפסגת הר ברקן בכביש לעין שוקק ולעין מודע, שהינם מעיינות מים מתוקים הנעימים לשחייה גם בחורף. קוטר בריכת עין שוקק כעשרים מטר ועומקה כשני מטר, בריכת עין מודע קטנה יותר ועדיפה לילדים. המעיינות שוכנים בחורשת עצים נאה. מי המעיינות מזינים את נחל הקיבוצים כל השנה, ועל כן גם בקיץ המוני בני ישראל מטיילים בו. לאורך נחל הקיבוצים צמחיית נחלים אופיינית: קנים, פטל, גומא ועצי תמר.

אחרי שטבלנו במי הנחל נמשיך לקיבוצים בית אלפא וחפציבה. אם זמננו יספיק, כדאי לעצור בבית הכנסת העתיק שנמצא בחפירות בית אלפא ובו רצפת פסיפס יפה המתארת את סיפור עקידת יצחק. כדאי גם לבקר בגן היפני שבחפציבה, אותו הקימו בני כת המקויה היפנים התומכים בישראל. מרכז כת המקויה נמצא בחפציבה, מפני שמקים התנועה, פרופ’ אברהם טשימה טען שאלוהים התגלה אליו וביקש ממנו לסייע לקיבוץ חפציבה בישראל דווקא.

האתר האחרון במסלול המעגלי שלנו הוא תל יזרעאל, שהייתה בתקופת התנ”ך בירתו של מלך ישראל, אחאב, ואשתו היפה איזבל, בת מלך צידוני. כאן גם התרחש הסיפור של כרם נבות. משם נרד לעין יזרעאל, שהיא נביעה היוצרת אגם זעיר.

בפינת המעיין ניכנס למחילה ונלך במנהרה במים רדודים אל מערה אשר שימשה אתר אימונים סודי ללוחמי ההגנה. המקום היה עטור סבך קנים שוודאי עזר ללוחמים להיחבא, ושימש כבית גידול לברווזי בר, אך לפני כשנתיים הייתה במקום שריפה שכילתה את הצומח היפה.

**הכותב, מני נחמן  בעל חברת “טיולים ואגדות”, הוא עיתונאי, כותב מדורי טיולים וטייל בנשמתו.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם