מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 8 דקותסיירה וכתבה: שרה פלד
ככל שגדל מספר הפעמים שאני מבקרת בירושלים, כל פעם אני מגלה מקומות חדשים ופוגשת אנשים, שלא הכרתי. בטיול האחרון שלי, נחשפתי למלון מקסים ברובע היהודי, ביקרתי בבתי הכנסת הספרדיים שלא ידעתי עליהם, טעמתי מהקולינריה של מאיר בן עזרא בבית אות המוצר הירושלמי ההיסטורי שמארח אמנים ואירועים, טיילתי על חומות העיר העתיקה, טעמתי מהפטיסרי של אבו סייר, השתתפתי בחוויה הירושלמית בבית בכותל וקינחתי במפגש מעשיר מלא ביהדות עם רבנית המארחת בביתה במסגרת פרויקט נשים וסיפורים בירושלים. את חווית האירוח הביתי, הנשי והאינטימי ניתן לשלב בפעילויות נוספות באווירה נשית או ביתית: ביקור או סדנא עם אמניות ואתנחתא קולינארית בבית אות המוצר בירושלים או במושבת האמנים בחוצות היוצר, סיור מודרך וייחודי בעקבות נשים ואהבות בירושלים על טיילת החומות הצפונית או הדרומית, ביקור בעסקים ביתיים או קטנים כמו לה פטריסרי אבו סייר שנפתח במהלך הקורונה, אירוח, אירוע או לינה במתחם האירוח החדש בבית בכותל בארבעת בתי הכנסת הספרדים או במלון הבית הספרדי ברובע היהודי.
פרויקט נשים וסיפורים שתפס תאוצה בעת הקורונה ועם הפסקת התיירות הנכנסת (המהווה 60% מהכנסות תיירני העיר ירושלים), פתח צוהר לתיירות פנים ישראלית להשתתף בחוויה שונה וישראלית בירושלים. “נשים וסיפורים בירושלים” הינה יוזמה של יועצת ראש העיר לקידום מעמד האישה ומובל ע”י מינהל תרבות ופנאי בעיריית ירושלים. היוזמה נולדה מתוך הבנת צרכי תעשיית התיירות – בתיירות פנים ובתיירות הנכנסת, ובשילוב עם הרצון לייצר מקורות הכנסה לנשות העיר. להצעות מיוחדות לקבוצות או משפחות לציון חודש האישה הבינ”ל, יום ירושלים, חגי ישראל, סיורי סליחות או טיולי חנוכיות, בת מצווה, הצעות נישואין ובניית מסלולי טיולים מוזמנים לפנות אליהם לתפירת חבילה מותאמת לקבוצה או משפחות. בתקופת הסליחות (מ-9 באוגוסט ועד סוכות) יקיימו חלק מ-70 חברות הקהילה אירוח, סיורים, פעילויות פיוטים ותפילות, כהשלמה לתפילות הסליחות, הכפרה והפיוטים הנשמעים מחצות הליל ועד לאשמורת הבוקר בכל בתי הכנסת בירושלים.
יהדות
אירוח ביתי ברובע היהודי
התארחתי אצל אחת מנשות “נשים וסיפורים ירושלים” – הרבנית דינה ברנדווין. דינה אשת האדמו”ר של חסידות סטראטין מארחת בביתה שברובע היהודי. משפחתה מחלוצי הרובע ארבעה דורות, על סיפור השורשים המעניין שלה היא מספרת במפגש נשים חוויתי ומרתק, כולל הפרשת חלה. במפגש תשמעו על אהבת ישראל ואיך היא ומשפחתה, באהבה ושמחה, מיישמים את אמונתנם הכוללת – מעמד האשה ביהדות, מה יוצרת המילה אמן, הפרשת חלה וסגולותיה, סדנת י”ב חלות וקליעות לפי הקבלה, סדנת מאכלי שבת ירושלמי חסידי – קוגל ירושלמי.
לתיאום ביקור: טל. 0504150924 אימייל

בית המלון “הבית הספרדי” ברובע היהודי
אל הבית הספרדי הממוקם בלב ליבו של הרובע היהודי, התוודעתי לראשונה. המלון נמצא מרחק הליכה מסמטאותיה של העיר העתיקה, בית הכנסת העתיק ה”חורבה”, הכותל המערבי, הר ציון, מנהרות הכותל, הרובע הארמני, כנסיית הקבר, הקארדו ועוד אתרים רבים אחרים. מיקום הבית ספרדי משמש נקודת מוצא אידיאלית לטיולים בכל רחבי ירושלים וסביבתה וקרבתו לכותל המערבי אטרקטיבית לאלו שמעוניינים לחגוג אירועי בר מצווה ואירועים מיוחדים אחרים.

על ההיסטוריה של הבית הספרדי:
במחצית הראשונה של המאה ה-18 חיה העדה היהודית בעיר העתיקה בדלות קשה. מעט מהיהודים היו בעלי קרקעות ורובם היו צריכים לשכור את דירותיהם מהמוסלמים. בשנת תרי”ז (1857) נוצרה אפשרות לרכוש מגרש רחב ידיים בפינה הדרומית מערבית של הרובע היהודי ולבנות בו. יוזמי המפעל – כולל הו”ד (הולנד-דוטישלנד – התארגנות של יהודים שעלו מהולנד ומגרמניה) רכשו בחלקם מדמי החלוקה את האזור שהיה עד אז שטח לא בנוי בשולי הרובע היהודי. מטרתם הייתה להקים דירות מודרניות כדי להקל על הצפיפות הקשה. לראשונה זה דורות רבים, ניתנה ליהודים אפשרות לבנות בכוחות עצמם שכונה משלהם.
חברת” בתי המחסה לעניים והכנסת אורחים על הר ציון וירושלים עיר הקודש תיבנה ותיכונן במהרה בימינו אמן” קיבלה את הרישיון ובנתה בכיכר ״בתי מחסה״ את קבוצת הדירות הראשונה שלא היו כדוגמתן ליופי בירושלים העתיקה. ברבות השנים בנו בשכונת “בתי מחסה” כמה נדיבים בתים נוספים וביניהם ״הבית הספרדי״ ו”בית רוטשילד” המפואר.
״הבית הספרדי״ שימש את היהודים הספניולים כבית חינוך והוא ממוקם בכיכר זו. היום פועל ״הבית הספרדי״ בשני מבנים; אחד מודרני, והשני מבנה לשימור בן 200 שנה מן המאה ה-19, בשטח של 5000 מ”ר. קומת החצר (המשמשת כיום כפטיו) הייתה מיועדת לאלמנות ויתומים ובקומה העליונה שכן המוסד החינוכי.
בסוף המאה ה-19 שימש אחד מאגפי המבנה ההיסטורי למקום מגוריו הרשמי של הרב הראשי לישראל, הראשון לציון. באגף רחבה ופינות ישיבה ואירוח. מסוף המאה ה-19 למדו במבנה זה מאות תלמידים מבית רבן ועד לדיינות ולרבנות.
במהלך הקרבות שהתנהלו ברובע היהודי במלחמת העצמאות, בשנת תש”ח (1948), שימשו הבתים והמרתפים בחצר ״בתי מחסה״ – כמחסה עבור חלק מהאוכלוסייה האזרחית שנותרה ברובע הנצור. לאחר שנכנעו מגיני הרובע בפני הלגיון הערבי, נאספו בכיכר לוחמי ותושבי הרובע היהודי.
30 לוחמים שעדיין נצבו על רגליהם לאחר 13 ימי קרבות רצופים, ועימם 50 פצועים ועוד 260 אזרחים, בני 13 עד 78 שנה, הלכו בשבי. 1,300 מתושבי הרובע היהודי – ילדים, נשים וזקנים – נאלצו לעזוב את בתיהם, שנבזזו והועלו באש. במלחמת העצמאות בתש”ח 1948 שכנה ליד המלון אחת מהעמדות הקדמיות של הנצורים היהודים.
מבנה הבית הספרדי ההיסטורי עבר לאחרונה שיפוץ נרחב ומשמש כיום כבית אירוח מפואר למבקרים בירושלים מכל רחבי העולם. זהו מבנה יפייפה וייחודי בן 200 שנה המיועד לשימור. במבנה תקרות גבוהות מקומרות וחלונות הפונים בחלקם לנוף עוצר נשימה של העיר העתיקה ועיר דוד ובחלקם לחצרות אותנטיות של הרובע היהודי. המבנה נמצא בקרבת שער ציון ונבנה בסגנון פטיו ספרדי מקורי הכולל קומת חצר וקומה עליונה.
בבית הספרדי שני אגפים – אגף אקונומי ואגף הדלוקס. באגף אקונומי נמצאים חדרי אקונומי סטנדרט המתאימים לזוגות . גודל החדר: כ-20 מ”ר. באגף הדלוקס נמצאים חדרי הדלוקס המפוארים בגודל כ-29 מ״ר, סוויטת ג’וניור בגודל של כ-31 מ”ר, וסוויטות מפוארות בגודל כ-51 מ”ר ו- 70 מ”ר, המתאימות למשפחה. בכל החדרים מיזוג אויר, כספת, ערכת קפה, טלוויזית מסך שטוח עם מגוון ערוצי כבלים, מקרר, רדיו, שעון מעורר. המחירים נעים בין כ-600 ₪ ל-2000 ₪ בהתאם לעונה ולסוג החדר.

כתובת: מלון הבית הספרדי, רח׳ בתי מחסה 1 הרובע היהודי, ירושלים
הבית בכותל – החוויה הירושלמית
אל “בית בכותל” בית לאירועים, הגעתי דרך שבתאי איזנשטט, מנהל “החוויה הירושלמית”. הבית נמצא במיקום מיוחד המאפשר ליהנות מתצפית ישירה אל רחבת הכותל והר הבית ומגיש תמהיל מדויק לאירוע משפחתי או קבוצתי. מתאים ביותר למשפחות החוגגות בר מצווה בכותל. הבית מציע תפריט לבחירה ואפשרות לינה. בקומת הסלון המשקיף לכותל נכנסים 25- 30 איש בישיבה סביב שולחנות. בגג הפתוח המשקיף לכותל נכנסים 20 איש בישיבה סביב שולחנות.
בשהות החוויתית שלי בבית בכותל, פגשתי באיש מיוחד רב פנים, הרב יהודה פרץ. הרב הוא גר צדק ששמו היה אלפרדו דיאז. הוא נולד בעיר הנמל המקסיקנית וורקרוז, לאב ששימש כראש כנסיה של קהילה נוצרית אדוקה. מגיל קטן ספג אלפרדו הצעיר הערכה לעם היהודי לצד אדיקות בלתי מתפשרת בפירוש הנוצרי לספר התנ”ך. לאחר התפילה, היו מקריאים פסוקי תנ”ך, כאשר כל אחד מן המשתתפים הביא את פירושו. אביו של אלפרדו, שחפץ כי בנו ימשיך את דרכו, המשיך את הכשרתו אך בגיל 13 אלפרדו סירב להיטבל לנצרות. הוא החל בלימודי ארכיטקטורה ובמקביל היה שחקן בייסבול שבעקבות המשחקים החל להסתובב בעולם. ספקותיו לגבי הנצרות החלו בעת שהותו בחו”ל. כשחזר למקסיקו פגש ביהודי שהאיר את עיניו לגבי פרשנויות התנ”ך בהיבט היהודי. אלפרדו החליט להתגייר ועלה לישראל להשלמת הגיור. אמו ו-9 מאחיו התגיירו אך אביו ואחותו דבקו בנצרות. הרב פרץ, אדם רב כשרונות, מציג באירועים את יכולותיו בשירה, נגינה, כתיבה קליגרפית ותקיעה בשופר.

להזמנת אירועים באמצעות החוויה הירושלמית מרכז הזמנות ומידע על כל הפעילויות בירושלים, בסליחות וכל השנה >>
היסטוריה
הטיילת הדרומית או הטיילת הצפונית וסובב חומות 360 מעלות
המשכתי בטיול רגלי בטוח, באוויר הפתוח, מול הנופים של העיר העתיקה והחדשה, לצפות על העיר העתיקה מלמעלה. מסלול ההליכה על החומות מסתכם ב-4.5 ק”מ, אך ניתן לצאת ממנו במספר תחנות יציאה ולהמשיך פעם אחרת. החלק הראשון היוצא משער יפו מונגש לבעלי מוגבלויות. בלילות יולי אוגוסט יתקיימו אירועים ליליים מיוחדים.

טיילת החומות היא אתר מורשת עולמי של אונסקו. הטיילת, נתיב הזקיפים שבראש חומות ירושלים, נבנתה לפני כ-500 שנה על ידי הסולטאן סולימאן המפואר. הסיור על החומות מעניק מבט אווירי, נדיר, ייחודי ומרגש אל נופיה של העיר העתיקה והחדשה – היכרות מזווית חדשה עם החיים בתוך החומות ומחוצה להן, לצד הבנה גיאוגרפית וגיאופוליטית של כ-5000 שנות תרבות. בתוואי משולבות אבנים בשימוש משני ומתקנים כמו חדרי ומגדלי שמירה, חרכי ירי, מרפסות תקיפה ושליטה, עיטורי אבן, תאי לחימה ועוד.
מסלולי הטיילת:
הטיילת הדרומית: משער יפו ועד הכותל, אפשרות ירידה בשער ציון.
הטיילת הצפונית: משער יפו ועד שער האריות, אפשרות ירידה בשער החדש, שער שכם, שכם הפרחים ושער האריות.
מחיר: 20 ₪ למבוגר, 10 ₪ לילד/חייל/סטודנט/גמלאי.
מומלץ: נעלי הליכה נוחות, מים, כובע ואוכל.
קולינריה
בית אות המוצר הירושלמי: JERUSALEM TAPAS BAR
המבנה של “בית אות המוצר הירושלמי” שימש כמרפאות בית חולים סט. ג’ון למחלות עיניים ובנייתו הסתיימה בשנת 1925. כל חדר שימש כמרפאה בה ישב רופא שקיבל מעל מאה חולים ביום. מסדר סט. ג’ון היה חלק ממסדר ההוספיטלרים שמטרתו הייתה לרפא חולים ללא כל מטרה מיסיונרית, לכן היה בית החולים הנוצרי היחידי בירושלים שיהודים הסכימו להתאשפז בו.
חצר הבית מוקפת בסמלי אצולה של אבירי המסדר שתרמו לבניין הבית. סגנונו האדריכלי הוא רומנטי אקלקטי – חצר דמוית חאן ערבי, קשתות צלבניות, תקרה ערבית ומודרנית המהווים עירוב מכוון של סגנונות בניה. האדריכל שתכנן את המבנה היה קליפורד הולידיי שהיה גם חבר האגודה לאמנות שימושית באנגליה. בזמן מלחמת העצמאות ננטש הבניין והיה חלק משטח ההפקר שחצץ בין העיר המערבית לירדן. מאז 1970 הבניין משמש כמרכז אמנות שימושית ופועלות בו סדנאות אמנים ירושלמים בעלי “אות המוצר הירושלמי”. כיום, גלרית הבית לקהל הרחב, מארחת יצירות של אמנים ירושלמים ויוצרת שיתופי פעולה עם גופים בינלאומיים ואמני ירושלים. בימי שישי מתקיימים כאן ירידי אמנות.
בפטיו של בית אות המוצר הירושלמי נפתח לאחרונה “טאפאס בר ירושלים” בניהולו של מאיר בן עזרא – פרסונה, תרבות אירוח וקולינריה המפעילה אירועים לקבוצות ,ארגונים, מוסדות ועסקים ממגוון תחומים, חברות הייטק ואחמ”ים, אמנים ואנשים פרטיים במתחמי הפטיו והגג של בית אות המוצר. מאיר בן עזרא עסק במשך 20 שנים בתחומי המלונאות והפקות אירועי יוקרה ייחודיים ומילא תפקידי ניהול בכירים במספר מלונות ואולמות אירועים מהמובילים בירושלים וארגון אירועים בפריז.

La Pâtisserie ABU SEIR ברובע הנוצרי, רחוב השער החדש
הקונדיטוריה הצרפתית של שף אבו סייר חוגגת שנה. בימי מגפת הקורונה, כשענף הקולינריה על גווניו נלחם על קיומו, החליט השף איברהים אבו סייר לפתוח את הפטיסיירי שלו ברחוב השער החדש בעיר העתיקה. פגשתי באיש מקסים, מלא אנרגיות חיוביות ושאיפה למצוינות, כשהוא מלווה בביתו הסו-שף העוזרת לו בעשייה הקולינרית.

אבו סייר, שף קונדיטור מזה כ-20 שנה, יליד הרובע המוסלמי ממשפחה שהגיעה לירושלים מהעיר שכם, הוא חבר ב Chefs for Peace, והיה השף קונדיטור של מלון מצודת דוד כ-18 שנה, לימד בביה”ס לבישול של נוטרדם דה ג’רוסלם, בוגר לימוד ניהול בתי מלון מאוניברסיטת בית לחם, סיים השתלמויות בפריס ובבלגיה, ובעיקר – אמן המתוקים. המנות המתוקות מתחלפות לפי העונות, כל עוגה ומאפה מקבלים טיפול אישי, ובעיקר הוא מקפיד לשלב ככל הניתן את אהבתו הגדולה באמת – שוקולד וליתר דיוק – מאפים ושוקולדים אירופיים.
בפטיסרי הפתוח 7 ימים בשבוע בשעות 8:00-20:00 (ראשון 9:30-19:00), נאפים מדי יום עוגות ומאפים מפרי דמיונו ולפי ההשראה איתה קם בבוקר.
המקום הקטן הוא עסק משפחתי: אבו סייר הוא המנצח על מלאכת היצירה והאפייה, ולצידו עובדות שתי בנותיו, כך שתמיד היחס הוא אישי, והלקוחות הקבועים מוכרים היטב. אפשר להגיע לשתות קפה או תה, לאכול מאפה מתוק או מלוח (מהמבחר היומי המתחלף), לנסות לקבל ממנו את המתכון לכנאפה המקורית או לזו המשפחתית, וניתן גם להזמין וגם לקחת הביתה.
איברהים אבו סייר, בנו של יצרן כנאפה ירושלמית, נולד ברובע המוסלמי, גדל ברובע היהודי, ופתח את הפטיסרי הצרפתית שלו בכניסה לרובע הנוצרי בירושלים. אז מה הפלא שהירושלמים התאהבו בו מייד?
במהלך השנה החולפת הוא הכין מנות מיוחדות לחנוכה, כריסמס ורמדאן, והוא מכין מנות חדשות כל יום לפי מצב הרוח, אז התפריט הוא מה שרואים בעיניים, והוא מזמין את כל אוהבי השוקולד בירושלים לחגוג איתו בחודשי הקיץ, וכמובן מציע חידוש אמיתי: פתיחה בתיאום מראש בשעות הלילה (עד 22:00) של סיורי הסליחות. בא לכם שוקו בסיור? עם מאפה? תתקשרו ותתאמו מראש.
וגם לשומרי השבת מוצע הסדר מיוחד – תשלום מראש או אחרי צאת השבת.
לה פטיסרי אבו סייר, רח’ השער החדש, 35 העיר העתיקה, ירושלים, פתוח: ב- ש 8:00-20:00, ראשון 9:30-19:00, טל: 052-8770255
אמנות
מושבת האמנים חוצות היוצר ARTISTS COLONY
מבני “חוצות היוצר” נמצאים באחד מיובליו של נחל קדרון, בחלקו הצפוני של גיא בן הינום, על אם הדרך אשר חיברה בעבר הרחוק בין מדבר יהודה לירושלים. המתחם שוכן על אדמת שכונת גָ’וּרַת אלעִנָּאבּ (“גוב השיזף”) אשר נוסדה בשלהי המאה ה-19 כחלק מתהליך היציאה מן החומות. השכונה שנבנתה על קרקע אשר שימשה כחלק משוק בהמות, נרכשה על-ידי יהודים עניים תושבי העיר העתיקה. במרוצת השנים הפכה לשכונה מעורבת של יהודים וערבים. המבנים הנוכחיים של “חוצות היוצר” נבנו במהלך שנות ה-30′ של המאה העשרים ושימשו כבתי מלאכה וכאזור מסחר. בין היתר פעלה בהם טחנת הקמח של מאפיית ברמן הירושלמית. עם הקמת מדינת ישראל בשנת 1948 ננטש האזור והפך לשטח הפקר בין ישראל לירדן. לאחר מלחמת ששת הימים, החליט ראש העיר ירושלים, טדי קולק, לשקם את המקום ולהפכו למרכז אומנות ומלאכה תוסס ופעיל שנקרא “חוצות היוצר”. בשנת 1969 נחנך המתחם ונפתחו בו גלריות וסדנאות לאמנים היוצרים בירושלים. המתחם זכה להצלחה רבה ומהווה נקודת משיכה לתיירים. מאז ועד היום, ב”חוצות היוצר” פועלים אמנים, מעצבים ויוצרים, בסדנאות, חנויות וגלריות, ומשמרים במלאכתם שיטות ייצור מסורתיות בשילוב טכנולוגיות מתקדמות בתחומים שונים בהם צורפות, יודאיקה, אריגה בנול, רקמה, קליגרפיה, ציור, צילום ועיצוב תעשייתי. הסדנאות והגלריות פתוחות לקהל הרחב לביקורים ללא כל עלות. הסיור בשדרה הציורית מאפשר למבקרים בה לחוות את רגעי התפתחות היצירה, ללמוד, לשמוע ולראות את האמנים בעת עבודתם בסדנאות השונות. ניתן להתרשם ממגוון תוצרי הסדנאות, ולרכוש באופן בלתי אמצעי יצירות היישר מהאמנים, כמו גם להזמין יצירה ייחודית על פי טעמכם האישי. במעלה השדרה נמצאת מסעדת אקליפטוס, אחת המסעדות הירושלמיות הוותיקות והמוכרות, המציעה תפריט מקומי שנשען על מסורות אתניות מקומיות, ומעניקה להן פרשנות עכשווית.
ביקרתי בסטודיו של דינה קופלמן, מצטרפת טרייה ל’חוצות היוצר’. ביצירותיה שואפת דינה לבטא חוויה של רגע. היא יוצרת בכמה טכניקות: ציורי שמן לצד יצירות קולאז׳ ועבודה בטכניקה מעורבת, גואש, עפרונות, דיו ועוד… קופלמן מתמקדת ביצירותיה בעיקר בנושאים אוניברסליים שאינם תלויים בזמן ובמקום. דינה מלמדת רישום וציור ועורכת סדנאות לאוהבי התחום אצלה בסטודיו.
בסטודיו אחר פגשתי בדוד הראל, אמן ומעצב, החתום על קמפיינים רבים, ביניהם: מוזיאון ישראל, התזמורת הסימפונית, עריית ירושלים, פסטיבל ישראל, תחרות האירוויזיון, פרויקט תגלית, קרן היסוד ועוד. דוד הראל הוא צייר, מעצב גרפי, מאייר ומומחה בתחריט, בחיתוך עץ, בדפוס משי ובליטוגרפיה. דוד מתמחה בציור פורטרטים מדוייקים. הוא בוגר בצלאל, את דרכו כאמן מקצועי החל ביריד ‘חוצות היוצר’ הראשון בשנת 1972, שם מכר בהצלחה סדרה של ארבעים ציורים מנופי ירושלים, פרי מכחולו. מאז הוא לא חדל לצייר את העיר. סטודיו העיצוב שלו הוא הסטודיו הוותיק ביותר בירושלים ואחד המפורסמים שבה.
פרטים על האמנים הפעילים במקום, על שעות פתיחה ודרכי הגעה כאן
משרד התיירות ועיריית ירושלים שמו להם למטרה, להוזיל את עלות הלינה בבתי המלון ברחבי העיר.
להשוואת מחירים למלונות בירושלים והזמנות>>
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.