• תַפרִיט
  • תַפרִיט

טיול בתל אביב הישנה והחדשה- היכרות מחדש עם העיר ללא הפסקה

דף הבית » טיול בתל אביב הישנה והחדשה- היכרות מחדש עם העיר ללא הפסקה

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

 

כתבה: נועה הראל

תמונה: תחנת רידינג, נמל תל אביב. צילם: חן חייק. מתוך אתר פיקיוויקי

תל אביב מוכרת לנו כיום כעיר ללא הפסקה, עיר צעירה בגילה ובאופייה וכמובן גם באוכלוסייה שלה. אבל האם העליתם בדעתכם או פעם הסתכלתם ברחובות תל אביב וראיתם שטמונה בה גם היסטוריה? היסטוריה עשירה, המספרת על אירועים שעיצבו את התרבות הארץ ישראלית האורבנית. היסטוריה שתמיד כיף להיזכר ולהתרפק בה ותמיד מעלה חיוך של שמחה ולעיתים גם געגוע.

למי שרוצה לראות את תל אביב קצת אחרת, גם לתושבי העיר הוותיקים וגם לתיירים מחוץ לה, היא בהחלט יכולה לספק טיול היסטורי מפתיע ומעניין מאוד. עד כדי כך שלאחר הטיול תסתכלו על תל אביב בצורה שונה לגמרי, תראו תל אביב מלאת רבדים ומעניינת יותר. רוצים דוגמא?

אז דוגמא טובה היא נמל תל אביב המוכר והאהוב כל כך בקרב מטיילי העיר. ששוקם ונפתח מחדש בשנת 2001 ומהווה היום כאזור מסחר וכאחד מאתרי התיירות הפופולאריים ביותר בתל אביב. כולנו מכירים את החנויות, בתי הקפה, מסעדות, השוק ועוד אטרקציות שנמל תל אביב מפנק אותנו בטיולנו בו. אבל האם בטיולכם שמתם לב לכל ההיסטוריה של המקום? כן, כן, בנמל תל אביב החדש והמודרני, יש מלא היסטוריה מרגע הקמתו בשנת 1936 ואפילו לפני כן.

נתחיל עם קצת היסטוריה על נמל תל אביב. הנמל הוקם באביב 1936, בזמן כהונתו של מאיר דיזינגוף כראש העיר. הסיבה להקמתו הייתה סירובם של עובדי נמל יפו הערבים, לאפשר ייבוא וייצוא סחורה יהודית, דבר שהוביל לאישור מהשלטונות הבריטים להקים את נמל תל אביב. לאחר הקמתו שימש הנמל בעיקר לייצוא של פירות הדר, בשל הצורך לאחסן את הפירות שהגיעו מכל הארץ, הוקמו האנגרים רבים באזור (שכיום משמשים כמבנים לבתי הקפה, למסעדות ולחנויות). כמו כן, שימש הנמל בקבלת סחורות חשובות שהגיעו מעבר לים. בהמשך לאחר הקמת מדינת ישראל, הוחלט לבנות נמל באשדוד, נמל גדול וחדש ולא לשדרג את נמלי תל אביב ויפו. על כן, נמל תל אביב המשיך להיות פעיל כנמל בינלאומי עד 1965 ולאחר מכן, המשיך לשמש כנמל דייג, עד לשדרוגו והפיכתו למרכז תיירות ותרבות בשנת 2001.

אז אם אתם מחליטים לצאת לטיול בנמל תל אביב ולהכיר גם את ההיסטוריה שהנמל טומן בחיקו, כדאי להמשיך ולטייל במקטע עד לנמל יפו, מקטע זה אורך כ-8 ק”מ ומלא בהיסטוריה ובתרבות עכשווית. הנה כמה מקומות שחובה לבקר בהם ולהקדיש להם כמה רגעים:

נתחיל עם אתר הבריכה הפנימית, בריכה זו נבנתה, כלומר היא מלאכותית. הבריכה סיפקה מקומות עגינה לסירות הקטנות שפרקו את הסירות הגדולות שעגנו במרחק כמה קילומטרים מרצועת החוף. כיום, הבריכה מוקפת בחנויות ומסעדות וניתן לשבת מסביבה וליהנות מהנוף החדש ישן המקסים. במקום יש זכר גם למנוף עתיק, ששימש כמנוף לפריקה וטעינה של הסירות בזמן שהנמל היה פעיל.

אתר חובה נוסף, הוא המגדלור או בשמו המוכר מגדלור רידינג. אשר הוקם בשנת 1935, על ידי הבריטים בסמוך לשפך הירקון. מטרת בנייתו הייתה להזהיר אוניות המתקרבות לחוף מפני שרטונות החול. בהמשך סופח המגדלור לשימוש בנמל תל אביב. גובהו כשבע עשרה מטרים. מגדלור זה הפסיק את פעילותו כאשר הנמל חדל לשמש כנמל בינלאומי. נתון מעניין נוסף, מגדלור זה נבנה על שרידי מצודה עתיקה מהתקופה הפרסית.

המגדלור_בנמל_תל_אביב Daniel winter. פיקיוויקי
המגדלור בנמל תל אביב Daniel winter. פיקיוויקי

ניתן לראות במקום גם את שרידי המצודה. כמו כן, באזור נמצאת אנדרטת שיש, המנציחה את צליחת נחל הירקון בימי מלחמת העולם הראשונה בידי הגנרל היל האוסטרלי. בנקודה בה ממוקמת האנדרטה חצו החיילים את המקום על מנת לכבוש את העמדות התורכיות שאז הוצבו בחלק הצפוני של הירקון.

בזמן טיולכם אפשר גם לחלוף לצד מגרש ספורט שכיום מדושא מדובר באצטדיון המכביה הראשון. יוזמה ופרי יצירתו של יוסף יקותיאלי שבזכותו בתחילת שנת 1932 אישר הממשל המנדטורי את התוכנית להקמת האצטדיון בחלקו הדרום מערבי של חצי האי הירקוני, ואכן בשנת 1932 נערכה כאן המכביה הראשונה. באזור זה כיום יש פארק עם מדשאות, ספסלים ומתקני ספורט שניתן לשבת לפיקניק או סתם לנוח ולהסתכל על הנוף.

עוד אפשרות מעניינת היא אזור “חצי האי הירקוני” שניתן להבין כי שמו נולד מהמיקום שלו בין הירקון וחוף הים. באזור זה יש את יריד המזרח, בו תוכלו לראות גם את פסל “הפועל העברי” של האומן והאדריכל אריה אלחנני, שנבנה בשנת 1934 לכבוד תערוכת יריד המזרח שהתקיימה במקום. הייתה זו התערוכה הכי גדולה שהייתה במזרח התיכון באותם שנים, בשיתוף 30 מדינות מהעולם ומנתה כ-600,000 מבקרים, כאשר בימים ההם כל הישוב העברי מנה כ-300,000 תושבים. בהחלט הישג נדיר ואדיר לתל אביב. כמו כן, כמובן לראות את הפסל המפורסם המתאר זוג כנפיים ענקיות, הרומז על סמלו המסחרי של יריד המזרח ההיסטורי ה”גמל מעופף”. כל המבנים במקום הם מבנים היסטוריים וניתן להסתובב במקום ולהכיר מקרוב את ההיסטוריה של כל מבנה ולמה שימש בזמנו.

הצעה נוספת היא להגיע לגן לונדון ששמו נבחר כאות הוכרה לשלטונות הבריטים על עמידתם בהפצצות הגרמנים במלחמת העולם השנייה. בגן יש אתר הנצחה עם אנדרטה בצורת ספינת מעפילים לזכר תנועת ההעפלה, שהייתה אחראית על מבצע העלאת שארית הפליטה מאירופה לארץ ישראל ללא אישור השלטונות ובחשאיות. על האנדרטה יש הסברים ורשמים לצד תמונות על ההיסטוריה של ההעפלה, על כל הקשיים והסיפורים הרבים של המעפילים. כמו כן, מוצבים בגן גם שישה לוחות עליהם מוטבעים שמות כל ספינות המעפילים. בנקודה זו גם ניתן להסתכל על הקיר של דן תל אביב, יצירתו של יעקב אגם שהפך את הקיר לפסל סביבתי.

צילם: ד"ר אבישי טייכר
צילם: ד”ר אבישי טייכר

נחמד ומומלץ תוך כדי הטיול בנמל, לעצור ולהביט על פריטים היסטוריים שמהווים אבני דרך לתרבות הישראלית. בכל אחד מהמקומות ישנו שילוט עם הסברים מפורטים על המקום וההיסטוריה שלו להעשרתכם. כך תוכלו להיזכר ולהתרפק על מה שהיה, ובו בזמן ליהנות מהקידמה והשפע של היום. שילוב מנצח ומעניין של חדש עם ישן. היסטוריה משולבת בקידמה.

מבחינת הגעה, אם אתם מגיעים לטיול בנמל תל אביב, בהחלט אפשרי לעשות זאת כטיול יום, אך לחוויה עשירה יותר, כמו גם להימנעות מחווית הפקקים השלילית ביציאה מתל אביב בשעות העומס… ניתן לעשות זאת במספר ימים וליהנות כמובן גם מחיי הלילה התוססים והמגוונים של תל אביב בכלל ושל הנמל בפרט. כמו כן, בהחלט מומלץ לחכות ולהתהלך על המזח, לנשום את מי הים ולצפות בשקיעה מרהיבה.

לינות מומלצות בקרבת נמל תל אביב : אז אם כבר חשקה נפשכם לעשות לילה בסביבה. אפשרויות הלינה הן רבות, מאפשרויות לינה בדירות של חברים עד לבתי מלון שישדרגו את הטיול לחופשה מפנקת. ואם כבר בהיסטוריה משולבת בחדשנות עסקינן, יש אפשרות לינה מפנקת באחד מבתי המלון בתל אביב באזור הנמל והטיילת והוא, מלון דן תל אביב האגדי. כמו הנמל כך גם המלון, רווי בהיסטוריה עשירה, אבל משלב קידמה ונוחות בצורה מושלמת.

למי שרוצה עוד מחוויה של תל אביב הישנה חדשה, לא רחוק מאיזור הלינות המומלצים, יש עוד המון מקומות כמו הליכה קצרה מסמטאות יפו העתיקה, שבהן בהחלט שווה לשוטט וליהנות מהאווירה והנוף הישן מתמזג עם ההתחדשות שהאזור עבר לאחרונה, ניתן גם להגיע עד נמל יפו וליהנות מצפייה בשקיעה קסומה ומשם להמשיך לאחת ממסעדות הידועות באזור. ניתן גם לבקר באחת השכונות הראשונות של תל אביב, הלא היא שכונת נווה צדק הידועה, עם מתחם התחנה המחדש גם הוא תוך שמירה על צביונו הישן. במתחם התחנה ניתן ליהנות משלל הבילויים והמראות שקיימים במקום, מבתי קפה, מסעדות עד למייצגים ותערוכות או אפילו שוק בריאות (בימי שישי) ששווה להכיר ולבקר. ואם גם זה לא מספיק, אפשר להגיע לשדרות רוטשילד הידועות, שבמרכז תל אביב, השוקק ביום ואפילו עוד יותר בלילה. שדרות רוטשילד בעבר היו ידועים כמקום בו התגוררו כל המי והמי של ישראל. כמו כן כמקום השזור באירועים היסטוריים החשובים ביותר בהתהוות מדינת ישראל, כמו הכרזת המדינה שנערכה בבית דיזינגוף.

הצעה נוספת היא לטייל לאורך המדרחוב בנחלת בנימין, בו יש את יריד האומנים הוותיק והגדול מסוגו בישראל. יריד האומנים מפורסם בייחודו, כאשר הוקם בתמיכת עיריית תל אביב תוך רצון לשמר את תרבות עבודת היד הישנה בעידן של טכנולוגיה ותיעוש חדשני ומודרני. ביריד האומנים נמכרים חפצי האומנות על ידי האומנים עצמם, כך שהיריד בהחלט מספק חוויה תרבותית נהדרת ומיוחדת. יש לציין כי היריד מתקיים בימים מסוימים (שלישי ושישי ובערבי חג), במשך רוב שעות היום.

בקיצור, מדובר בתל אביב כך שמה לעשות ומה לראות יש ואפילו הרבה… אז אפשר פשוט להישאר כבר לחופשה אמיתית בתל אביב, בין אם באופן ספונטני או עם תכנון מראש, בהחלט מומלץ להתפנק ולהישאר לפחות לילה אחד כדי להכיר ולהספיק לחוות את תל אביב באמת. אז בפעם הבאה שתחשבו על טיול בישראל, תזכרו את תל אביב האהובה שלמרות גילה הצעיר יחסית מחזיקה עדיין בהמון היסטוריה. היסטוריה המשולבת בצורה כל כך נעימה וידידותית למטייל כך שבפשטות ובקלות ניתן להכיר מקרוב יותר את תל אביב הישנה מבלי לוותר על כל הפינוקים החדשים והמודרניים. תל אביב מתאימה את עצמה לכל מבקריה ותושביה, לכם נשאר רק לבחור. וכמובן אם כבר בחרתם בטיול, מומלץ כבר להיכנע לפיתוי של היכרות עם חיי הלילה של תל אביב ובהתפנקות באחד ממלונות העיר המעולים והמהוללים.

המאמר, באדיבות מלונות דן בישראל

 

 

 

 

 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם