• תַפרִיט
  • תַפרִיט

טיול בעקבות אמנות והיסטוריה ברמת הגולן

דף הבית » טיול בעקבות אמנות והיסטוריה ברמת הגולן

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 7 דקות

בשיתוף אתר וילה WOW, המציע לכם וילות מדהימות ברמת הגולן והכנרת

כתבה וערכה: ליאור קן-לי

רמת הגולן הוא מהאזורים היפים ביותר בארצנו הקטנטונת. יש בו שפע של נחלים, עצים ירוקים, פרחים וגבעות. אין זה פלא שאמנים רבים מחליטים להשתקע באזור היפהפה הזה ולשאוב ממנו השראה ליצירותיהם השונות. במסלול הטיול הבא אנו רוצים לקחת אתכם לטיול בעקבות האמנות ברמת הגולן ולהעביר אתכם גם דרך מספר נקודות היסטוריות. במהלך מסלול הטיול תבקרו בגלריות שונות ובכפר אמנים יפהפה, תפגשו את האמנים של רמת הגולן ואולי תצאו מהאזור עם קצת השראה משלכם.

המסלול מתאים לטיול בעיקר באביב.  

משך המסלול המשוער (כולל נסיעות): כשמונה וחצי שעות.

מפת טיולים וסימון שבילים: מפת טיולים וסימון שבילים החרמון הגולן ואצבע הגליל (גיליון מס’ 1)

זכרו – המסלול המוצע הינו בגדר המלצה בלבד. אתם מוזמנים לשנות אותו על פי העדפותיכם ולוח הזמנים שלכם.

אם אתם מעוניינים לבצע את מסלול הטיול בנחת, ללא לחץ של זמן, אנו ממליצים לכם להזמין צימר ציורי או וילה מפנקת ברמת הגולן ולפצל את מסלול הטיול ליומיים.

נקודת ההתחלה: גבעת יואב

את הטיול שלכם ברמת הגולן תתחילו במושב גבעת יואב, אשר ממוקם בדרום רמת הגולן. המושב קרוי על שם יואב שחם, אשר נפל בשנת 1966 במהלך פעולת סמוע בדרום הר חברון. במושב גבעת יואב נמצאת הגלריה הראשונה שבה תבקרו – גלריית “זרעים של צבע”. הגלריה הוקמה בשנת 2007 על ידי האמנית ציפי אחישחר, לזכרם של הוריה, רחל וזאב וייס. אחישחר מציגה בגלריה סוגים שונים של אמנות, של אמנים ותיקים וצעירים כאחד. תוכלו למצוא כאן, בין היתר, רקמות, צילומים, ציורים, עיסות נייר, פריטי קרמיקה. התערוכות המוצגות בגלריה מתחלפות מעת לעת. לפני כניסתכם אל הגלריה, קחו את הזמן כדי ליהנות מהנוף המרהיב, מהסביבה הרגועה ומהפסלים הסביבתיים היפים.

יש לתאם את ביקורכם מראש עם ציפי אחישחר בטלפון 050-8336655 או במייל zipi@achiart.com. מומלץ לתאם הגעה בשעות הבוקר המוקדמות, על מנת שיהיה לכם זמן ליהנות מיתר המקומות המתוכננים במסלול.

כמה זמן מומלץ לבקר בגלריה? כשעה.

איך תגיעו לגבעת יואב? אם אתם מגיעים מאזור הכנרת, אתם יכולים להגיע לגבעת יואב על ידי נסיעה בכביש 92, שסלול לאורך הגדה המזרחית של הכנרת. כחמישה קילומטרים לאחר קיבוץ עין גב, פנו ימינה לכביש 789 והמשיכו בו עד לגבעת יואב. דרך נוספת היא לנסוע על כביש 98 עד לפנייה שמאלה לכביש 789 המוביל לגבעת יואב.

למידע נוסף אודות התערוכות המוצגות כעת בגלריה, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של גלריית “זרעים של צבע”.

לפני שאתם ממשיכים בדרככם אל היעד הבא, אנו ממליצים לכם לסטות מעט מהדרך ולבקר במצפה אופיר, הנמצא במרחק כ-5 דקות נסיעה מגבעת יואב. המצפה הוקם על ידי תושב גבעת יואב, ג’ימי שעל, לזכרו של בנו אופיר, אשר נפטר ממחלה כשהוא בן 16 בלבד. במקום נטועים 16 עצי זית, המסמלים את שנות חייו של אופיר בעת פטירתו. המצפה ממוקם כ-450 מטרים מעל הכינרת ותוכלו לראות ממנו את כל הצד הצפון-מזרחי של ישראל. זוהי נקודת תצפית מרהיבה שלא כדאי לפספס! אם עוד לא אכלתם ארוחת בוקר – זה המקום המושלם לערוך בו פיקניק. רק אל תשכחו לנקות אחריכם!

כמה זמן מומלץ לבקר במצפה? כעשרים דקות.

איך תגיעו למצפה אופיר? צאו ממושב גבעת יואב וסעו צפון-מערבה על כביש 789, עד שתראו שלט המורה לכיוון “מצפה אופיר”. רדו לדרך העפר המסומנת בכחול וסעו בה כקילומטר אחד עד הגעתכם אל המצפה. אם אתם מתכננים להגיע לגבעת יואב מאזור הכנרת, אתם יכולים לעצור במצפה אופיר בדרככם לגבעת יואב.

הנקודה הבאה: כפר האמנים אניעם

ממצפה אופיר תמשיכו לנקודה הבאה במסלול הטיול שלכם, כפר האמנים אניעם. מושב אניעם נוסד בשנת 1978 ומקור שמו הוא במקרא. בתקופת המקרא ישב באזור זה אניעם, שהיה נשיא שבט מנשה. אל המושב התקבצו אמנים רבים, שעוסקים במגוון רחב של אמנויות, ויצרו יחד את מדרחוב האמנים המכונה “כפר האמנים אניעם”.

קחו את הזמן כדי לשוטט במדרחוב היפהפה של כפר האמנים אניעם ולבקר בגלריות השונות. תוכלו למצוא כאן אריחים צבעוניים, ציורים, פסלים, פריטי יודאיקה ועיצוב לבית, פריטי קרמיקה, תכשיטים, הדפסים, ענתיקות ועוד פריטים יפים רבים! הכול תוצרת האמנים המפעילים את כפר האמנים אניעם. אם אתם מתעניינים בפריטים ישנים ונוסטלגיים, אנו ממליצים לכם לעצור לביקור ב”פשפשוק”, גלריה ייחודית המכילה פריטים רבים מתקופות שונות: כלי זכוכית, תקליטים ישנים, רהיטים ומנורות חד פעמיות – אלה הם רק מעט מהדברים שתוכלו למצוא בגלריה. והמחירים – כמו בשוק.

רוב הגלריות בכפר האמנים אניעם פתוחות בכל ימות השבוע בין השעות 10:00-16:00, אך מומלץ להרים טלפון 04-6822533 ולוודא שהגלריות שאתם רוצים לראות אכן פתוחות במועד הגעתכם הצפוי.

איך תגיעו לכפר האמנים אניעם? כפר האמנים אניעם ממוקם במרכז רמת הגולן, במרחק של כ-35 קילומטרים מגבעת יואב. סעו דרום-מזרחה בכביש 789 עד לפנייה שמאלה לכביש 98. המשיכו בכביש 808 צפונה עד לפנייה שמאלה לאניעם. משך זמן הנסיעה מגבעת יואב לאניעם הוא כחצי שעה.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של כפר האמנים אניעם.

לאחר הביקור בגלריות, אנו ממליצים לכם לשוטט קצת במושב אניעם. אחד מהמקומות היפים והשלווים ביותר באניעם הוא המעיין של המושב, המכונה “בריכת אניעם”. הבריכה גדולה יחסית, מוצלת ומוקפת במקומות ישיבה נוחים. מי המעיין טובים לרחצה. זהו מקום נהדר להתרענן בו לפני היציאה אל היעד השלישי והאחרון במסלול הטיול שלכם.

אם תרצו – תוכלו להמשיך מבריכת אניעם לבריכות של נחל עיט הסמוך. ממול בריכת אניעם, בגדר ההיקפית של אניעם, תמצאו שער קטן המוביל לשביל היורד אל בריכות נחל עיט, שתי בריכות טבעיות גדולות. רדו בשביל בזהירות, שכן הירידה היא די תלולה. הבריכות הן מקום מושלם עבור אלה מכם שאוהבים לטבול במים.

כדי להספיק ליעד הבא שלכם, יש לצאת ממושב אניעם לא יאוחר מהשעה 15:30.

ארוחת צהריים: אם השעה מתאימה לכם, אנו ממליצים לאכול את ארוחת הצהריים שלכם בכפר האמנים אניעם. קיימות שתי מסעדות כשרות במושב – אחת בשרית ואחת חלבית, כך שאתם יכולים לבחור באיזו תרצו לסעוד. לחילופין, אתם יכולים להכין ארוחת צהריים מבעוד מועד ולערוך פיקניק על גדות בריכת אניעם.

בדרך לנקודה הבאה במסלול:

הנקודה האחרונה במסלול הטיול שלכם היא מרכז וואסט. לאורך הדרך למרכז וואסט קיימות מספר נקודות מעניינות שכדאי לשקול לעצור בהן:

  • אתר ההנצחה של חטיבה 7 – ממוקם כ-600 מטרים ממזרח לצומת קצביה. חטיבת שריון 7 לקחה חלק בכל מלחמות ישראל מאז הקמת המדינה ובין היתר לקחה חלק מרכזי בקרבות הבלימה ברמת הגולן במסגרת מלחמת יום הכיפורים. אתר ההנצחה, שמנציח את חלל חטיבה 7 בכל מערכות ישראל, הוקם בסמוך לאזורי האימונים והלחימה של החטיבה.

עם כניסתכם לאתר ההנצחה, תוכלו לראות סוללת סלעי בזלת שעליה חקוק הפסוק: “באש יבוא כסופה מרכבותיו”. באתר עצמו תוכלו למצוא תצוגת טנקים ואמצעי לחימה כבדים ושולחנות פיקניק פזורים תחת עצי זית ואקליפטוס יפים.

מומלץ לשהות באתר ההנצחה כעשרים דקות.

  • פארק קצרין העתיקה – במרחק נסיעה קצר מצומת קצביה, על כביש 9088. אם אתם בעניין של היסטוריה וארכיאולוגיה, פארק קצרין ייקח אתכם לסיור מרתק אל תוך תקופות ארכיאולוגיות שונות, החל מהתקופה הכנענית ועד ימינו אנו. תוכלו למצוא בפארק שלל שרירים קדומים של כלים ומבנים שונים, ביניהם בית כנסת מהמאה ה-6. בנוסף, בסמוך לפארק קצרין העתיקה תוכלו למצוא את יער קצרין המרשים, המורכב מעצי אורן יפים ומתפרש על פני כ-600 דונמים.

שעות הפתיחה של פארק קצרין העתיקה: ימים ראשון עד חמישי בין השעות 9:00-16:00, ימי שישי וערבי חג בין השעות 9:00-14:00 ושבת וחג בין השעות 10:00-16:00.

מומלץ לשהות באתר בין שעה לשעה וחצי, לכן עצירה כאן תתאים אם אין לכם לחץ של זמן.

למידע נוסף, צרו קשר עם צוות הפארק בטלפון 04-6962412.

נקודת הסיום: מרכז אומנות, תרבות ובילוי וואסט

מכפר האמנים אניעם תמשיכו לנקודה הבאה במסלול הטיול שלכם – מרכז אומנות, תרבות ובילוי וואסט. כמו שהשם מרמז, תוכלו למצוא במרכז וואסט את בית אומני הגולן וסטודיו לאמנות יהודית יוצרת, אך תוכלו למצוא בו גם מספר אטרקציות נוספות, שיהפכו את השהות במרכז למעניין ביותר.

אז מה תעשו במרכז אומנות, תרבות ובילוי וואסט? אנו ממליצים לכם להתחיל בסיור קצר בבית אומני הגולן, גלריה שעוצבה על ידי אסנת נוביק. בגלריה תוכלו להתרשם ממספר רב של יצירות אמני פרי יצירתם של תושבי רמת הגולן. אם תרצו, תוכלו גם לרכוש יצירה שמוצאת חן בעיניכם. בית אומני הגולן פתוח לאורך כל ימות השבוע בין השעות 10:00-17:00.

לאחר מכן תוכלו לבקר בסטודיו גמלא לאמנות יהודית יוצרת, בו יוצרת האמנית איריס זוננפלד כלי קרמיקה מעוצבים. אם יתמזל מזלכם, תגיעו לסטודיו בדיוק כשזוננפלד תהיה עסוקה בהכנת אחד הכלים ותוכלו לתצפת על תהליך העשייה. אם תרצו, תוכלו לתאם עם איריס סדנא להכנת כלי קרמיקה. הסטודיו פתוח בימי שני עד חמישי בין השעות 9:00-17:00, ובימי שישי בין השעות 9:00-14:00. יש לתאם את הביקור בסטודיו עם איריס בטלפון 052-4815007.

סמוך למרכז נמצא פארק עורבים, פארק יפה שבו תוכלו לשוטט בין פסלים, על פני שבילי הליכה נעימים ולראות את שרידיו של ארמון האמיר. את הביקור שלכם בפארק אנו ממליצים להתחיל ב“גן אסף”, גן פסלים יפהפה, בו פסלי בזלת מפוסלים במגוון צורות, שהוקם לזכרו של רז אסף, בן מושב שעל הנמצא כ-3.5 קילומטרים דרומית לפארק, אשר נהרג בתאונת דרכים.

משם תוכלו להמשיך אל חורבות ארמון הקיץ של האמיר פאעור, הקרויה גם “ח’ירבת וואסט”. הארמון הוקם במקום במהלך המאה ה-ה-19 על ידי השבט הבדואי אל-פאדל, שנדד לאזור מערב הסעודית. אתם יכולים לשוטט בין הריסות הארמון ולדמיין בעיני רוחכם כיצד הוא נראה היה בעבר. בשיא תפארתו, הארמון היה מחולק לשלוש חצרות: אחת למגורי הנשים, אחת לקבלת אורחים מכובדים ואחת להתכנסות פשוטי העם ובהמות הרכיבה.

אם תרצו, תוכלו להמשיך לסיבוב רגלי סביב מאגר עורבים, המאגר הגדול שנמצא בסמוך לחורבות ארמון האמיר ולגן אסף. למידע נוסף אודות פארק עורבים, קראו את הכתבה שלנו – פארק מאגר עורבים וארמון האמיר של פאע’ור.

רוב המתמחים במרכז וואסט נסגרים בשעה 17:00.

כמה זמן מומלץ לבקר במרכז ווסאט? לפחות שעתיים.

איך תגיעו למרכז אומנות, תרבות ובילוי וואסט? צאו מאניעם וסעו צפונה על כביש 808, עד לפנייה שמאלה לכביש 87. סעו בכביש זה עד לצומת קצביה, שם פנו ימינה לכביש 9088. המשיכו בו על פני קצרין, עד לפנייה ימינה לכביש 91. המשיכו בנסיעה על כביש זה עד הפנייה שמאלה לכביש 978. סעו על כביש זה כ-80 מטרים עד הגעתכם למרכז וואסט. משך זמן הנסיעה מאניעם למרכז אומנות תרבות ובילוי וואסט הוא כ-40 דקות.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מרכז אומנות תרבות ובילוי וואסט.

אתר נוסף שנמצא לאורך מסלול הטיול שלכם, אך דורש הארכה של המסלול ביום נוסף הוא שמורת הטבע גמלא. השמורה ידועה במיוחד בזכות היותה אחד מאתרי הצפרות החשובים ביותר בישראל, אך נמצאים בה גם שרידים ארכיאולוגיים מרתקים, שכדאי לראות, בייחוד אם אתם מתעניינים בהיסטוריה. בין השרידים שתוכלו למצוא בשמורת גמלא הם שרידי העיר גמלא, יישוב יהודי עתיק, ששימש כבירת מחוז הגולן בתקופת הבית השני. יישוב נוסף שהיה קיים באזור וששרידיו שומרו בשטח השמורה הוא הכפר הנוצרי דיר קרוח, שהיה קיים באזור במאות ה-4-5, בתקופה הביזנטית. בנוסף, תוכלו להתפעל מ-716 הדולמנים שהתגלו בגמלא. דולמנים, אם אינכם יודעים, הינם מבנים מתקופת הברונזה, אשר שימשו לקבורה של אנשי האליטה. אם אתם מעוניינים לטייל בשמורת הטבע גמלא, אנו ממליצים לקרוא את הכתבה שלנו – ארבעה מסלולי טיול בשמורת טבע גמלא.

הכניסה לשמורת הטבע גמלא הינה בתשלום סביר.

שעות הפתיחה של השמורה: ימים ראשון עד חמישי ושבת בין השעות 8:00-17:00, ימי שישי וערבי חג בין השעות 8:00-16:00. בשעון חורף, השמורה נסגרת שעה מוקדם יותר. הכניסה לשמורה נסגרת שעה לפני שעת הסגירה הרשמית.

כמה זמן מומלץ לבקר בשמורה? לפחות שעתיים.

חשוב לדעת – שביל ההליכה שמוביל לעיר העתיקה גמלא פתוח למבקרים עד השעה 14:00 בלבד ובקיץ, עד השעה 13:00 בלבד. כך שאם אתם מתכוונים להגיע לבקר בשרידים ההיסטוריים, יש להגיע לפני שעת סגירת השביל.

איך תשלבו את השמורה במסלול הטיול שלכם? ניתן לשלב את השמורה בדרככם מגבעת יואב לכפר האמנים אניעם. השמורה ממוקמת לצד כביש 808. קיים שילוט המורה שמאלה לכיוון שמורת גמלא. השמורה נמצאת במרחק כחצי שעה נסיעה ממושב גבעת יואב.

למידע נוסף, צרו קשר בטלפון 04-6822282 או בקרו באתר האינטרנט הרשמי של שמורת הטבע גמלא.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם