• תַפרִיט
  • תַפרִיט

טיול בעקבות יהדות פורטוגל

דף הבית » טיול בעקבות יהדות פורטוגל

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

הקהילות היהודיות החלו לצמוח בפורטוגל (Portugal) כבר במאה ה-12, ובמאות ה-13 וה-14 הקהילה היהודית בפורטוגל היוותה כ-20 אחוזים מכלל האוכלוסייה. היהודים תרמו רבות לכלכלת המדינה והמלך אפונסו השלישי, מלך פורטוגל באותה התקופה, אף טרח להקים חטיבה נפרדת בממשל שנועדה לטפל בצרכיהם. אך בשנת 1497 יהודי פורטוגל אולצו להמיר דתם לנצרות ומי שלא עשה זאת, גורש אל מחוץ לגבולות המדינה. במסלול הטיול הבא תעברו דרך חלק מהיישובים המרכזיים בהם חיו יהודי פורטוגל לפני תקופת הגירוש ותוך כדי תקופת האינקוויזיציה, כאנוסים.

מסלול הטיול:

תחנה ראשונה  – פורטו (Porto)

פורטו , בירת צפון פורטוגל, הינה העיר השנייה בגודלה במדינה אחרי ליסבון. בעבר, פורטו שימשה כמרכז השני בגודלו עבור הקהילה היהודית בפורטוגל. הקהילה החלה את דרכה מסמטה קטנה, שנקראת היום Rua de Santana, ומשם צמחה והתפשטה אל אזורים שונים בעיר.

https://www.youtube.com/watch?v=GxqVlqRUhRI

מה כדאי לראות בזמן ביקור בפורטו?

מדרגות ויטוריה (Escadas da Vitoria) – עם צמיחתה של הקהילה היהודית בפורטו, ז’ואאו הראשון, מלך פורטוגל, העניק לה חלקת אדמה באזור שבו היום נמצא רחוב Rua da Vitoria. בית הכנסת הראשי של הרובע היהודי החדש הוקם על מדרגות ויטוריה, שמכונות עד היום על ידי המקומיים “מדרגות בית הכנסת” (Escadas de Esnoga). בית הכנסת נהרס עם חלוף השנים, אך עדיין תוכלו למצוא במקום לוחית שעליה מונצח שמו.

כיכר ריביירה (Ribeira Square) – לצד נהר הדורו (Douro), נמצאת כיכר ריביירה היפהפייה. הכיכר והרחובות הסמוכים לה ססגוניים ועמוסים בחנויות, במסעדות ובברים, מה שהופך את האזור למוקד משיכה עבור תיירים רבים. האזור היה פופולארי גם במאות הקודמות, וסוחרים יהודים רבים החליטו לפתוח כאן את החנויות שלהם.

קחו את הזמן כדי ליהנות מהאווירה הנעימה בכיכר, עצרו באחד מבתי הקפה או שבו על אחד מהספסלים המשקיפים על הנהר. על הגדה השנייה נמצאים כמה ממרתפי יין הפורט המפורסם.

בית הכנסת כדורי (Sinagoga Kadoorie) – בית הכנסת, אשר מכונה גם “בית הכנסת מקור חיים”, הוא בית הכנסת הגדול ביותר בחצי האי האיברי והמרכז הפועם של חיי הקהילה היהודית בפורטו. בית הכנסת הוקם בין השנים 1929-1938 ביוזמת ארתור קרלוש דה בארוש באשטו, שגילה בילדותו שהינו בן למשפחת אנוסים והתגייר כהלכה. בית הכנסת קרוי על שמו של התורם המרכזי להקמתו, לורנס כדורי, ברון יהודי-בריטי מהונג קונג.

הכתובת: Rua de Guerra Junqueiro 340.

תחנה שנייה  – טרנקוזו (Trancoso)

במרחק כשעתיים וחצי נסיעה מפורטו תמצאו את הכפר טרנקוזו. כדי להגיע, סעו צפונה על כביש A1 והמשיכו בו עד להשתלבות עם כביש A25. המשיכו בכביש זה מזרחה עד היציאה ל-IP2 והמשיכו בו עד הפנייה צפון-מערבה אל כביש N226, שיוביל אתכם לטרנקוזו.

הקהילה היהודית החלה להתפתח כאן במאה ה-12 ובמאה ה-15 כבר מנתה קרוב ל-700 איש.

https://www.youtube.com/watch?v=Hyl7Aejsnm8

מה כדאי לראות בזמן הביקור בטרנקוזו?

הרובע היהודי – נסו לאתר קרוב ל-150 סימנים דתיים החרוטים על גבי אבני בתי הרובע. בין הסימנים תוכלו לזהות גם אותיות עבריות וסימנים המסמלים את שניים עשר השבטים. אחד מהבתים המרשימים ביותר ברובע הוא הבית שככל הנראה שימש את רב הקהילה, Casa do Gato Preto (“בית החתול השחור”). השם ניתן לבית לא משום שהוא מביא מזל רע כשחוצים על פניו, אלא משום שבתוכו נמצא פסל דמוי חתול שחור. על חזית הבית תוכלו למצוא, בין היתר, חריטות של יונה, של גור אריה יהודה ושל שערי העיר ירושלים. מומחים מעריכים שהבית שימש גם כבית כנסת.

המרכז לתרבות יהודית ע”ש יצחק קרדוסו (Isaac Cardoso Interpretation Center of Jewish Culture) – המרכז, שנפתח בכפר בשנת 2012, נמצא בקרבת “בית החתול השחור”, כך שתוכלו לשלב ביקור בו בזמן הסיור ברובע היהודי. המרכז קרוי על שמו של יצחק קרדוסו, שהיה רופא ופילוסוף יהודי שחי בטרנקוזו במאה ה-17. במרכז תוכלו לגשת לארכיון שמכיל מידע אודות 700 מיהודי קהילת טרנקוזו, אשר אולצו להמיר את דתם לנצרות. בנוסף, תמצאו במרכז את בית הכנסת “בית מים חיים”, גינה יפה וחדר מרכזי שמשקיף על באר “Poço do Mestre”. יש הסבורים שיהודי הקהילה השתמשו בבאר כמקווה.

תחנה שלישית  – בלמונטה (Belmonte)

במרחק כ-45 דקות נסיעה מטרנקוזו תמצאו את הכפר בלמונטה. כדי להגיע, צאו מטרנקוזו על כביש N226 המוביל דרומה ועלו על כביש IP2. המשיכו בכביש זה דרומה עד הפנייה מערבה אל כביש A25. בהמשך, סעו דרומה על כביש A23 וצאו ביציאה מספר 33 לכיוון בלמונטה.

בניגוד לקהילות ביישובים אחרים באזור, בהם היהודים נכנעו לחלוטין לאינקוויזיציה, האנוסים שחיו בבלמונטה המשיכו לקיים בסתר את המצוות השונות במשך קרוב ל-500 שנים ושבו ליהדות ברגע שניתנה להם ההזדמנות.

מה כדאי לראות בזמן ביקור בבלמונטה?

מוזיאון היהדות של בלמונטה (Museu Judaico de Belmonte) – במוזיאון הקטן, שממוקם בבית ספר קתולי מהמאה ה-18, תמצאו מידע רב אודות אנוסי האזור. מטרת המוזיאון לספר לכם אודות ההיסטוריה של יהודי פורטוגל ואודות תרומתם לחברה בתחומי האומנות, התרבות, המסחר והספרות. בתצוגות השונות תוכלו לראות, בין היתר, פריטים שהיו שייכים למשפחות היהודיות.

שעות הפתיחה: בחורף שלישי עד ראשון בין השעות 9:00-12:30 ו-14:00-17:30; בקיץ שלישי עד ראשון בין השעות 9:30-13:00 ו-14:30-18:00.

הכתובת: Rua da Portela 4.

בית הכנסת “בית אליהו” – במרחק כ-5 דקות הליכה ממוזיאון היהדות תמצאו את בית הכנסת היפהפה הזה. בפנים, על אחד מקירות בית הכנסת, רשומות כמה שורות מרגשות, שמסכמות את חוזקה של הקהילה היהודית של בלמונטה.

שעות הפתיחה: אנשי הקהילה נוהגים לנעול את בית הכנסת כשהוא אינו פעיל, לכן אם אתם מעוניינים לסייר בתוכו, מומלץ לתאם מראש דרך הטלפון +351275088698.

הכתובת: Rua Fonte Rosa.

תחנה רביעית  – תומר (Tomar)

במרחק כשעתיים נסיעה מבלמונטה תמצאו את תומר. כדי להגיע, צאו מבלמונטה על כביש A23 שמוביל דרומה והמשיכו בו עד למחלף, בו תפנו צפונה לכביש A13. המשיכו בכביש זה עד היציאה לכיוון תומר.

העיירה היא אחד מהיישובים ההיסטוריים החשובים בפורטוגל, שכן הייתה האחרונה שנבנתה על ידי הטמפלרים במדינה. בסיור בעיירה תוכלו ללמוד לא רק על הטמפלרים, אלא גם על הקהילה היהודית שחיה כאן.

מה כדאי לראות בזמן ביקור בתומר?

בית הכנסת של תומר (Synagogue of Tomar) – בית הכנסת, שמשמש כיום כמוזיאון ע”ש אברהם זוקטו, נבנה בשנת 1438 ונחשב לבית הכנסת העתיק בפורטוגל. בחלוף השנים, בית הכנסת שינה את פניו פעמים רבות ושימש ככנסייה, כבית סוהר וכמחסן. בשנת 1921 המקום הוכרז כמונומנט לאומי והפך למוזיאון בשנת 1939. בזמן הביקור, תוכלו להתרשם מהמבנה של בית הכנסת, מפריטים ארכיאולוגיים שונים ומאוסף קטן של פריטי יודאיקה, שנרתמו למוזיאון על ידי אנשים מרחבי העולם.

שעות הפתיחה: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 10:00-13:00 ו-14:00-18:00.

הכתובת: Rua Dr. Joaquim Jacinto 78.

תחנה חמישית ואחרונה  – ליסבון (Lisbon)

במרחק כשעתיים ו-40 דקות נסיעה מתומר, תמצאו את עיר הבירה של פורטוגל, ליסבון. כדי להגיע, צאו מתומר דרומה על כביש A13 והמשיכו בו עד היציאה אל כביש A23, שממשיך דרום-מערבה. בהמשך, התמזגו עם כביש A1 שמוביל דרומה והמשיכו בכביש זה עד ההגעה לליסבון.

מאז ימי הביניים קיימת בליסבון הקהילה היהודית הגדולה בפורטוגל.

מה כדאי לראות בזמן ביקור בליסבון?

כיכר רוסיו (Rossio Square) – הכיכר, שהינה מקום מפגש אהוב על תיירים ומקומיים כאחד, היא המרכזית בליסבון והייתה כזו כבר בתקופת ימי הביניים. במהלך השנים, התקיימו אירועים רבים בכיכר, ביניהם הפגנות, קרבות שוורים וחגיגות שונות. אבל מה הקשר בין הכיכר ליהודי העיר? ובכן, בשנת 1506, נשרפו כאן למוות מאות אנשים שנחשדו כיהודים, באירוע המכונה “פוגרום ליסבון”.

המקום אומנם אפוף בהיסטוריה חשוכה, אך אין זה אומר שאינכם יכולים לשבת באחד מבתי הקפה שבכיכר וליהנות מהאווירה הנעימה ששוררת בו כיום. ניתן להגיע באמצעות הרכבת התחתית  -ירידה בתחנת Rossio.

https://www.youtube.com/watch?v=mu4lYxNno44

בית הכנסת שערי תקווה (Synagogue Shaare Tikva) – בשנת 1871, חמישים שנים לאחר סיומה של האינקוויזיציה בפורטוגל, שלטונות ליסבון העניקו ליהודי העיר היתר להקמת בית כנסת. התכנון, הבנייה והעיצוב הפנימי נמשכו זמן רב, אך לבסוף, בשנת 1904, “שערי תקווה” פתח את שעריו. במהלך מלחמת העולם השנייה, בית הכנסת שימש כמחסה עבור אלפי יהודים שעברו דרך פורטוגל.

שעות הפתיחה: בית הכנסת פתוח רק בעת תפילות. אתם מוזמנים ליצור קשר עם הקהילה לקבלת שעות פתיחה מדויקות – administrativo@cilisboa.org.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם