מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 7 דקות–
כתבה וערכה: ליאור קן-לי
–
כשחושבים על אמן ישראלי, מיד עולים שמות אמנים ידועים, כמו נחום גוטמן, מנשה קדישמן או ראובן רובין. במסלול הטיול הבא אנו רוצים להציג בפניכם אמן פחות ידוע, שלא מככב בספרי הלימוד של מגמות האומנות או בעיתונים. האמן המדובר הוא לודוויג בלום, “יקיר ירושלים”, שיצירותיו ייקחו אתכם לסיור מיוחד ברחובותיה של העיר.
–
כמה מילים על לודוויג בלום:
צעירותו – לודוויג בלום נולד במוראביה בשנת 1891. באותה תקופה, מוראביה הייתה שייכת לאימפריה האוסטרו-הונגרית, אך כיום היא נחשבת כחבל הארץ המזרחי של צ’כיה. מלבד היותו מוכשר בציור, בלום היה מוכשר גם בספורט והיה אחד מהמייסדים של תנועת הספורט “מכבי” בצ’כוסלובקיה.
דרכו באומנות – לאחר שהשלים את לימודי הציור שלו במספר מדינות באירופה, בלום עלה לארץ בשנת 1923 והחליט להקים את ביתו בירושלים. מאותו רגע ואילך, החל להירקם קשר חזק ומיוחד בין בלום לעיר הקודש. הוא יצא למספר מסעות ציור ומחקר ברחבי הארץ ובמדינות השכנות: איראן, עיראק וחצי האי ערב. במהלך ביקוריו במדינות השכנות צייר את דיוקנם של אישים חשובים רבים, ביניהם המלך עבדאללה הראשון.
מאוחר יותר, בימי מלחמת העצמאות, בלום, שבחר להישאר עם רעייתו בירושלים, התנדב בשורות “משמר העם” ועסק בציור של הלוחמים ושל אתרי הלחימה בעיר. גם לאחר שהעיר העתיקה נפלה לידי הלגיון הערבי העבר ירדני, לודוויג המשיך לצייר את סמטאותיה מתוך זיכרונו.
חיים משפחתיים – בלום נישא לדינה מאיר בשנת 1924 ולזוג נולדו בת ובן. הבן, אליהו, לחם בפלמ”ח ונפל בליל הגשרים, בקרב עך גשר א-זיב, אשר התרחש ב-17 ביוני 1946. בלום הקדיש את אוסף יצירותיו לזכר בנו אליהו.
בלום נפטר בשנת 1974.
–
מסלול הטיול:
משך המסלול: יום שלם.
באיזה יום מומלץ לבצע את המסלול? ביום חול.
כיצד מתניידים בירושלים? אנו ממליצים להשאיר את הרכב מאחור ולבצע את מסלול הטיול ברגל. ניתן להיעזר גם ברכבת הקלה ובאוטובוסים העירוניים.
אנו מדגישים – מסלול הטיול הינו בגדר הצעה בלבד. אנו ממליצים לכם לבדוק האם המסלול מתאים ללוח הזמנים ולתחומי העניין שלכם ובמידת הצורך, לשנות אותו כך שיתאים במיוחד להעדפותיכם.
–
תחנה ראשונה – הכותל המערבי
מסלול הטיול שלנו מתחיל בכותל המערבי, אחד מהאתרים הקדושים והחשובים ביותר בירושלים. לודוויג בלום מצא עניין רב בכותל וצייר אותו בתקופות שונות. הציור שאנו מציגים בפניכם צויר על ידי בלום בשנת 1931, בתקופה שבה לא הייתה מחיצה שהפרידה בין המתפללים למתפללות. החלוקה הקבועה של רחבת הכותל לעזרת נשים ולעזרת גברים החלה רק בסוף שנות ה-60. עם זאת, חשוב לציין שהיהודים חשבו על חלוקת הרחבה עוד קודם, בתקופת השלטון הבריטי, כשהרחבה הייתה גדושה במתפללים בחגים. אולם, בעיצומו של יום הכיפורים של שנת 1928, חיילים בריטים הורידו את המחיצה בכוח, על אף התנגדות המתפללים, ומאז ועד שנות ה-60 של המאה ה-20 לא הוקמה מחיצה נוספת.
בעת הביקור בכותל, נסו לספוג את האווירה המיוחדת של המקום ואם תרצו, הכניסו פתק עם בקשה או משאלה אישית בין אבני הכותל הגדולות.
שעות הפתיחה: 24 שעות ביממה.
איך תגיעו? אנו ממליצים להגיע אל נקודת ההתחלה של המסלול שלנו בתחבורה ציבורית. אם אתם מגיעים ברכב לירושלים, מומלץ להחנות בחניון של מתחם התחנה הראשונה, שהינו בתשלום יומי ולעלות על שאטל “לעיר העתיקה“, שייקח אתכם בחינם אל השער שמוביל לרחבת הכותל. מתחם התחנה תהיה התחנה האחרונה במסלול הטיול שלנו, כך שתוכלו לאסוף את הרכב בנוחות משם.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של הכותל המערבי.
שעות מומלצות לביקור: 8:00-9:30.
–

–
–
תחנה שנייה – כנסיית הקבר
מרחבת הכותל המערבי צאו דרך הכניסה לרובע המוסלמי. התקדמו במעלה רחוב השלשלת, עמוס החנויות, עד למפגש עם רחוב היהודים. התחברו לרחוב דוד ופנו ימינה אל רחוב שוק הקצבים. עקבו אחר השלטים שמובילים את הדרך לתחנה השנייה במסלול הטיול שלנו, כנסיית הקבר, אחד מהאתרים החשובים ביותר עבור הנצרות לא רק בירושלים, אלא בעולם כולו.
בציור שצייר בלום בשנת 1928, רחבת הכניסה לכנסיית הקבר נראית ריקה, אך אל תתנו לציור לתעתע בכם. במועדים מסוימים, כמו בתקופת חג המולד, הרחבה עמוסה בתיירים, בעיקרם צליינים, שרואים בכנסיית הקבר מוקד מרכזי לעלייה לרגל. לכן מומלץ שלא להגיע לכנסיית הקבר בתקופת החגים הנוצריים.
הנוצרים הקתולים מאמינים שהכנסייה, שהוקמה במאה הרביעית לספירה, ממוקמת על גבעת הגולגולתא, אשר מוזכרת בברית החדשה כמקום היצלבו של ישו. הם גם מאמינים שזהו האתר שבו נמצא הקבר הריק של ישו, שממנו הוא עלה השמיימה. באולם הכניסה של הכנסייה תמצאו על הארץ משטח אבן, שנחשב למשטח עליו הונחה גופתו של ישו לפני הקבורה. הכנסייה כולה סובבת סביב דמותו של ישו.
הביקור בכנסיית הקבר הוא מעניין לא רק עבור הנוצרים שביניכם. קחו את הזמן כדי להתרשם מהאולמות הגדולים, מהתקרות הגבוהות, מציורי הקיר המרהיבים, מהאבנים העתיקות ומהאווירה השקטה והקדושה במקום.
שעות הפתיחה: בקיץ מדי יום בין השעות 5:00-21:00, בחורף מדי יום בין השעות 4:00-19:00.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של כנסיית הקבר (באנגלית).
שעות מומלצות לביקור: 9:30-11:00.
–

–
–
תחנה שלישית – רחוב דוד
זוכרים שבדרך לכנסיית הקבר עברתם ברחוב דוד? כעת, אחרי הביקור בכנסיית הקבר, הגיע הזמן לעבור אל התחנה השלישית במסלול הטיול שלנו – רחוב דוד. אתם מוזמנים לחזור על עקבותיכם ולעשות את דרככם דרך רחוב הקצבים אל רחוב דוד, שבו נמצא “השוק הערבי”, השוק המרכזי בעיר העתיקה.
כפי שאתם יכולים לראות בציור של בלום משנות ה-30 של המאה ה-20, כבר זמן רב שרחוב דוד עמוס בחנויות. ואם חושבים על זה, הסוחרים שפתחו כאן את החנויות שלהם עשו בשכל. הרחוב משמש נתיב מרכזי עבור הצליינים שעושים את דרכם לכנסיית הקבר, עבור היהודים שעושים את דרכם אל רחבת הכותל ועבור המוסלמים שעושים את דרכם אל הר הבית. גם התיירים שמסיירים בעיר העתיקה פוקדים את הרחוב בהמוניהם ועוצרים בחנויות השונות כדי לבחור לעצמם מזכרות מארץ הקודש. אתם מוזמנים לעצור ולהתרשם כמוהם מהפריטים השונים שמוצעים כאן למכירה, ברחוב דוד.
שעות מומלצות לביקור: 11:00-11:30.
–

–
תחנה רביעית – מגדל דוד
רחוב דוד מוביל אל שער יפו ולצדו תוכלו למצוא את התחנה הרביעית במסלול הטיול שלנו – מגדל דוד. הכניסה היא מהרחבה הפנימית של שער יפו. המגדל הוא למעשה מצודה, אשר ממוקמת בנקודה הגבוהה ביותר בעיר העתיקה, נקודה אסטרטגית להגנה על העיר. אם תסתכלו על הציור שצייר בלום בשנת 1957, תראו שהמצודה לא השתנתה ושהדבר היחיד שנוסף לנוף הוא הכביש המרכזי שעובר על פניה, רחוב חטיבת ירושלים.
המצודה נבנתה בתקופת שלטונו של המלך הורדוס והייתה בראשיתה בעלת שלושה מגדלי שמירה, אך כפי שעיניכם רואות, רק אחד שרד את מרוצת השנים. היום תוכלו למצוא בתוך המצודה את המוזיאון לתולדות ירושלים, שמכיל בתוכו מספר תערוכות מעניינות, המספרות את סיפורה של העיר. תוכלו ללמוד כאן על האירועים המרכזיים שעיצבו את פניה, מהאלף השני לפני הספירה ועד ימינו אנו. מומלץ גם להזמין כרטיסים ולחזור הנה מאוחר יותר, כדי לצפות בחיזיון הלילי הייחודי המתקיים בין כותלי המצודה.
שעות הפתיחה: ימי ראשון עד חמישי בין השעות 9:00-16:00, ימי שישי, ערבי חג וחג בין השעות 9:00-14:00 וימי שבת בין השעות 9:00-16:00. באוגוסט שעות הפתיחה מתארכות בשעה בימי ראשון עד חמישי ושבת, ובימי שישי המוזיאון פתוח עד 16:00.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של המוזיאון לתולדות ירושלים.
שעות מומלצות לביקור: 11:30-13:30.
–

–
תחנה חמישית – שוק מחנה יהודה
כדי להגיע לתחנה החמישית במסלול הטיול שלנו, צאו משער יפו והמשיכו לאורך הטיילת היפה שמובילה לכיוון רחוב יפו. בכניסה לרחוב יפו תראו מימינכם את בית העיריה ולצדו את תחנת הרכבת הקלה הקרויה על שמו, “העיריה”. אם אתם מתעצלים ללכת, אתם יכולים לעלות על הרכבת שממשיכה לכיוון תחנת “הר הרצל” ולרדת בתחנת “מחנה יהודה”, התחנה השלישית אחרי תחנת “העיריה”. אולם אם יש לכם זמן וכוח, מדובר על הליכה של כחצי שעה בקו ישר במעלה מדרחוב יפו היפהפה.
התחנה החמישית במסלול היא כמובן שוק מחנה יהודה, מהשווקים הידועים ביותר בירושלים. השוק מתפרש על פני מספר רחובות, כשקצה אחד שלו נושק לרחוב יפו וקצה אחר לרחוב אגריפס. בציור של בלום משנת 1955, אנו רואים רוכלים מציעים לעוברים ולשבים פירות וירקות. בתקופה זו, למרבית מהרוכלים כבר היו חנויות קבע בשוק, דבר שלא היה בראשית המנדט הבריטי ובתקופה שקדמה לו. הרוכלים בשוק מציעים לעוברים ולשבים לא רק פירות וירקות, אלא גם מגוון פריטי מזון אחרים, בגדים, כלי בית, כלי עבודה, תכשיטים ופריטי יודאיקה.
מלבד הרוכלים, קיימים ברחובות השוק גם מספר מסעדות, בתי קפה וברים, מה שהופך את השוק לאחד ממרכזי הבילוי המובילים בירושלים. תוכלו לעצור כאן לארוחת צהריים קלה לפני שתמשיכו אל היעד הבא במסלול הטיול שלנו. אנו ממליצים בחום על מסעדת פסטה בסטה, שממוקמת ממש בכניסה לשוק, מהצד של רחוב אגריפס, בכתובת סמטת התות 8. המסעדה מציעה מנות משביעות וטעימות במחירים משתלמים במיוחד.
שעות הפתיחה: השוק פתוח בימי ראשון עד חמישי בין השעות 8:00-19:00, ובימי שישי בין השעות 8:00-15:00. המסעדות ובתי הקפה שבשוק פתוחים בשעות שונות מחנויות השוק.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של שוק מחנה יהודה.
שעות מומלצות לביקור: 13:30-15:00.
–

–
–
תחנה שישית – ימין משה
לאחר שתסיימו ליהנות מהטעימות בשוק, עשו את דרככם אל עבר הנקודה השישית במסלול הטיול שלנו – שכונת ימין משה, או ליתר דיוק, טחנת הרוח בשכונת ימין משה. כדי להגיע, צאו מהשוק אל רחוב אגריפס והמשיכו בו מזרחה עד כיכר הרב יעקב ברוך. בכיכר, פנו דרומה אל רחוב מרדכי עליאש והמשיכו ברחוב זה עד להשתלבות עם רחוב שמואל הנגיד, שבהמשך הופך לרחוב המלך ג’ורג’. המשיכו ברחוב זה עד שהוא הופך לרחוב קרן היסוד ונסו לאתר משמאלכם את טחנת הרוח של שכונת ימין משה. קשה לפספס אותה. ההליכה מהשוק לשכונה נמשכת כ-40 דקות. קיימים גם מספר קווי אוטובוס שיכולים להביא אתכם אל הנקודה, ביניהם 7 13, 18 ו-74.
שכונת ימין משה היא שכונה צבעונית, יפהפייה ושלווה, אך הסיבה העיקרית שהבאנו אתכם לכאן היא לא השכונה, אלא טחנת הרוח שניצבת כאן. הטחנה הוקמה ביוזמתו של משה מונטיפיורי, הפילנתרופ היהודי הבריטי הידוע, בשנת 1858. מטרתה העיקרית של הטחנה, ששימשה בתחילה כטחנת קמח, הייתה לסייע ליישוב הישן לפתח עצמאות. בשנת 1860, שניים עשר שנים לאחר הקמתה של טחנת הקמח, מונטיפיורי חנך את שכונת משכנות שאננים, השכונה היהודית הראשונה מחוץ לחומות העיר העתיקה. אך בצמוד לשכונה ולטחנת הקמח נותר שטח ריק גדול ובשנת 1891 הוחלט להקים בשטח זה את שכונת ימין משה, אשר קרויה על שם משה מונטיפיורי.
הטחנה אומנם לא משמשת כטחנת קמח יותר, אך היא עדיין אחת מנקודות הציון היפות בירושלים. הטחנה הקיימת היום, אגב, היא שחזור של הטחנה המקורית. השחזור נחנך בשנת 2012, כך שהטחנה שאתם רואים בציורו של בלום משנת 1955 היא הטחנה המקורית. היום תמצאו בתוך הטחנה מוזיאון קטן, אשר מציג סרטון דוקומנטרי קצר על תולדות הטחנה. אנו ממליצים גם לעצור ולהתרשם מהנוף המרהיב שנשקף ממרפסת ימין משה, הסמוכה לטחנת הרוח.
שעות הפתיחה של טחנת הרוח: ימי שני עד חמישי בין השעות 9:00-17:00 וימי שישי בין השעות 9:00-13:00.
שעות מומלצות לביקור: 15:00-16:30.
–

–
–
תחנה שביעית – התחנה הראשונה
את הסיור שלנו בירושלים נסיים במתחם התחנה הראשונה, בו פעלה בעבר תחנת הרכבת הראשונה של העיר. המתחם נמצא במרחק כ-10 דקות הליכה מטחנת הרוח של משה מונטיפיורי, במורד רחוב דוד רמז. כיום המתחם משמש כמרכז בילוי שוקק חיים, בו מתקיימים אירועי תרבות וירידים שונים. תוכלו למצוא כאן גם מגוון רחב של מסעדות, בהן תוכלו לאכול, אם תרצו, ארוחת ערב מוקדמת.
עד כמה שאנחנו יודעים, לודוויג בלום לא צייר את מתחם התחנה הראשונה, אך החלטנו לשלב אותה במסלול בכל זאת, כיוון שהיא נמצאת במרחק הליכה קצר מטחנת הרוח של משה מונטיפיורי והינה, אחרי הכול, אחד מהאתרים התיירותיים הבולטים בירושלים. אלה מכם שהשאירו בחניון של התחנה את הרכב שלהם לפני היציאה לתחנה הראשונה של המסלול מוזמנים לאסוף אותו מכאן.
שעות הפתיחה: המתחם פתוח מדי יום. שעות הפתיחה משתנות מאטרקציה אחת לאחרת בתחנה.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של התחנה הראשונה.
שעות מומלצות לביקור: 16:30-18:00.
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.