מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 2 דקות
כתבה וצילמה: ד”ר ורדה רוטשטיין מאייר
כששומעים את צמד המלים “טיול קרנבלים”- מיד עולה בדמיון המחשבה על נשים שחומות, עירומות כמעט לחלוטין, עם ביקיני ואשר מענטזות עם ישבן מחוטב מניעות גופן בתנועות חושניות כשברקע מוסיקה סוחפת בקצב הסמבה ושל תיפוף תופים, והן נישאות על פלטפורמות מקושטות ברחבי העיר כאשר המוני חוגגים רוקדים ברחובות ורצים אחריהן בקצב רצחני עד “לא ידע”. יום ולילה.
והדמיון ניצת מיד בהתלהבות מהמחשבה על המצפה גם לנו. ככה זה גם באיטליה?
לא, בצפון איטליה, בפברואר, בקור הגדול ובחורף של אירופה לראות רקדניות כמעט עירומות?? בחוץ?? לא קר מדי?? אז, הקרנבלים באיטליה הם בעלי אותה משמעות דתית, אך מתרחשים לגמרי אחרת.
הקרנבל תמיד בחודש פברואר והסיבה לחגיגה היא לחגוג את הימים האחרונים לפני תחילת צום הלנט, אותם 40 ימי תענית מאכילת בשר (carne) לפני חג הפסחא הנוצרי, וגם זכר לעבר שבימים הקדומים חגגו את מעבר העונות, בין קיץ לחורף ובין סתיו לאביב וקשרו את החגיגות לבציר היין ולאל דיוניסוס אל היין.
בטיול הקרנבלים הגדול באיטליה מבקרים בארבעה קרנבלים בארבע ערים שונות, לכל קרנבל אופי אחר, ויש לקרנבלים השונים גם הסברים היסטוריים מקומיים, והם אלה שמעניקים לחגיגות אווירה חגיגית, היתולית, ביקורתית ואפילו מוטרפת והזויה.
הראשון קרנבל המסכות של ונציה. העיר התעלות והגשרים שבנויה על המים והיא תיאטרון קבוע ובמה להצגת תלבושות ססגוניות, מסכות לבנות ועליהן קישוטים, כיד הדמיון הטובה. כל דמות או בזוגות ויותר נעמדת בכל פינת רחוב או תעלה או גשר או כיכר בחזית של ארמון או כנסיה, המשמשת תפאורה מושלמת לאנשים המתחפשים, חלקם מחופשים בתחפושות הקשורות לים, למיתולוגיה לקומדיה דל ארטה, לאנשים מהמאה ה 17 אצילים, נסיכות וכיד הדימיון.
הקרנבל השני הינו בוורנה עירם של יוליה ורומיאו המזחה של שקספיר, הקרנבל הינו תהלוכה ססגונית של כל אנשי העיר מקטן ועד גדול, מעני ועד עשיר, מחופשים המובילה את מלך הניוקי בראש התהלוכה, בדומה לפורים שלנו, וזאת מהספור ההיסטורי שלאחר המגפה של המאה ה 17 לא היה לאזרחים מה לאכול, אציל העיר חילק להם תפוחי אדמה ומהם עשו ניוקי ושבעו. ומאז בכל שנה, ביום ששי האחרון לפני צום הלנט, חוגגים את סיום הרעב הגדול ההוא בחלוקת בתהלוכות, בתלבושות, מסיכות ותחפושות. תזמורות ומוסיקה, במסלול העובר בכל העיר ומסתיים בחזית כנסיית סן זנו, שם קונים ניוקי מסירים ענקיים.
הקרנבל השלישי מתקיים בויארג’ו עיר מקסימה על חוף הים בחבל טוסקנה, הקרנבל צמח במאה ה -19, כשתושבי העיר החלו לקטר על מצבם הכלכלי ועל המדינה והמחאה תורגמה לקרנבל של בובות ענק עם היבטים פוליטיים הנישאות על גבי פלטפורמות ענקיות לאורך הטיילת של העיר. הבובות משקפות דמויות מעולם הפוליטיקה האיטלקית והעולמית, מעולם הספורט, הקולנוע, הבידור, וגם דמויות מאגדות וסיפורי ילדים.
הקרנבל הרביעי וההזוי ביותר הינו קרנבל התפוזים באיבראה בצפון מערב איטליה שם נלחמים אנשי העיר אחד בשני בקרבות תפוזים עד זוב דם. הקרנבל מציין את האירוע ההיסטורי שהיה במאה ה 12 שבו אציל העיר יכול היה לקבל את זכות הלילה הראשון מהכלה ביום חתונתה לפני בעלה. אחת הכלות בשם ויולטה לא הסכימה והרגה את האציל והחל מרד של התושבים לבין חיילי האציל. היום הקרבות באמצעות תפוזי דם הנזרקים בין אנשי העיר לבין משמר האציל, כל משאית נושאת קבוצת “חיילים בלבוש אחר” הנלחמת באנשי העיר הנמצאים מחוץ למשאית.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.