• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מדריך לזיהוי המלצות שיווק מטעות וביקורות מזויפות + פתרונות אפקטיביים

דף הבית » מדריך לזיהוי המלצות שיווק מטעות וביקורות מזויפות + פתרונות אפקטיביים

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 6 דקות

למרות שיש לא מעט אנשים וחברות אמינים לא היינו סומכים על הבטחות והמלצות החקוקות על קרח-נשתדל לתת לכם כיצד לזהות ביקורות והמלצות מזויפות כדי למנוע אכזבה.

קרדיט לתמונה ראשית:Pixabay LicenseS. Hermann & F. Richter

למרות שישנה בעיה, שאנשים נוטים להיסחף להצעות המפתות. תמיד היו מאוד זהירים. מעל לכל, לסמוך על האינסטינקטים שלכם.

המאמר מתייחס לכל סוגי המסחר, קנית ציוד לכל צורך אישי או משפחתי, תיירות ועוד.

איך יודעים שעובדים עלינו?

מחקר באוניברסיטת קורנל פיתח דרכים למצוא מילים ו/או המשפטים שאין דבר מאחוריהם דבר הכתובים בשפה מוגזמת או לא מציאותית: מהרו, נשארו מעט (באמת?). הכי טוב שיש (והאחרים?), המחיר הכי זול (ומה בקשר לאיכות?) ומחר יעלו (זה יתכן). חופשה ו/או חוויה מושלמת (רק אחת?). הרבה סימני קריאה. והכי נפוץ שימוש חוזר במילים “אני” ו”אני”. חוקרי קורנל גילו שסוקרים או כותבים מזויפים הדגישו שימוש בכינויים אישיים כדי להיראות מהימנים יותר. מכיוון שהם לא ממש התנסו במקום או במוצר שהם סוקרים, הם מפצים יתר על המידה בכך שהם אומרים דברים כמו “אכלתי את הריזוטו המדהים” ולא סתם אומרים “הריזוטו היה טעים”.

חפשו כתיבת אמיתית שתשתמש לעתים קרובות בפרטים ספציפיים כדי לתמוך בסופרלטיבים, כגון “החוף היפה ביותר בקריביים” או “האוכל הכי טעים באיטליה” או “איך לבלות נפלא על אוניית הקרוז…”. השוו עם מקורות אחרים: לבדוק מדריכי טיולים, בלוגים או ביקורות אחרים כדי לראות אם הם גם משתמשים באותם סופרלטיבים. אם לא, זה עשוי להיות סימן לכך שהסופרלטיבים מזויפים או מוגזמים. קחו בחשבון את ההקשר: סופרלטיבים יכולים להיות סובייקטיביים ותלויים בחוויות והעדפות אישיות. אם משפט משתמש בסופרלטיב שנראה לא במקום או לא עולה בקנה אחד עם ההקשר, ייתכן שהוא מזויף.

שלחוצים ורודפים אחריכם כדי למהר בעסקאות שכרוכות בהוצאה גדולה. אל תענו ותאשרו, חובה לחקור על מוצר, על השירות, לשאול המלצות מחברים אישיים (ולא מגורמים לא מוכרים-דבר נפוץ בפייסבוק).

חובה להשוואות על אותם נתונים (יש לא מעט מוצרים שיש להם השפעות מהותיות – במיוחד בקרוזים). יש לוודא שמספקים עובדות ופרטים. ולא מתביישים להגיד לא יודע ו/או ממליצים על מתחרים אם לא יכולים לספק את הדרישות.

לנו נראה די חשוד כאשר דורשים לשלם במזומן במקום באמצעות כרטיסי אשראי. אם בעל בעסק לא מגיב לביקורות במייל או באינטרנט, בדרך כלל זה לא עסק שאתם רוצים לקנות דרכ.

שתדעו חלק מהאתרים חולקים מידע, ורבים נמצאים בבעלות חברה אחת. לדוגמה, קבוצת EXPEDIA מחזיקה לא רק ב-EXPEDIA, אלא גם ב-ORBITZ, HOTELS.COM, TRIVAGO ואחרים. וזה כמעט בכל תחום.

זיכרו בכל תחום, יש מקומות שמאמנים כיצד לשכנע לקוחות להתנשא עליהם. לעתים קרובות אובססיביים לשכנע אותך שהם לא שמים לב למה שאתם אומרים להם. כל מה שמעניין אותם זה להגיד לכם איך הם הכי טובים ואיפה שהעמלה שלהם הכי גדולה. תנו לאינסטינקטים שלכם להיות הברומטר שלכם ובלי לחץ.

זכרו שנסיעה או קניית מוצר היא חוויה אישית, ומה שאדם אחד מוצא כ”הכי טוב” או “הכי יפה” עשוי להיות לא זהה עבור מישהו אחר.

השתמשו במספר מקורות כדי לגבש דעה משלכם.

ביקורות באינטרנט

לא תמיד קל לזהות ביקורות והמלצות מזויפות, יש כאלה שנכתבו על ידי לקוחות אמיתיים, אך לעתים קרובות יש בביקורות אלה יותר ממה שנראה לעין. מוכר יכול למסור את המוצר שלהם למבקר בחינם, או להחזיר לו לאחר שנכתבה ביקורת. הם עשויים גם לשלם לאדם תמריץ נוסף לכתוב ביקורת. מקרים מסוימים, ביקורות מזויפות יכולות להיות מפוברקות על ידי מישהו שמעולם לא קנה, לא ראה או השתמש במוצר או בשירות.

ביקורות מזויפות לא תמיד ברורות מאליהן – לעתים קרובות מדובר בדפוסי פעילות מזויפת ולא בכל ביקורת בודדת הוא חשוד. יש הרבה דברים שאתם יכולים להיזהר אם כי להחליט אם להיות חשדניים, ולהיות בטוח שביצעתם רכישה מושכלת.

 

האם זה נראה טוב מידי מכדי להיות אמיתי …

מידה בריאה של ספקנות היא הנשק הטוב ביותר שלכםנגד ביקורות והמלצות מזויפות. אם למוצר יש מספר ביקורות גבוה באופן יוצא דופן ביחס לאחרים בקטגוריה זו, במיוחד אם ביקורות אלה הן חיוביות באופן גורף מאדם אחד ואילו מתחרה חר הוא קוטל, צריך להיות זהיר.

בדקו גם את התאריכים. אם הרבה ביקורות פורסמו במקביל, ייתכן שהמוכר עשה טיול בקבוצות פייסבוק או בפלטפורמות אחרות כדי לתפוס משוב חיובי באמצעותו.

למשל, באחת בגופים הגדולים גילו בחקירת ביקורות מזויפות נמצא כי בחמשה מוצרים המדורגות את הדירוג הטוב ביותר היו כמעט 5,500 ביקורות לא מאומתות, כאלה לא יודעים אם המוצר נרכש ובמיוחד עם מאות ביקורות של חמישה כוכבים שהגיעו למוצר באותו יום.

יש גם עסקים שיספרו לכם מה שאתם רוצים לשמוע ולאחר שמגיע המוצר או החוויה, אכזבה.

יש לנו מודעות שבאינטרנט אין ביקורות מושלמות וחלקם מוטות. אבל אם יש כמות גדולה של ממליצים הטעות הסטטיסטית נמוכה. אבל, אם לפרופיל אחד של ממליץ יש יותר מ-1,000 ביקורות לאירוע אחד במקום 10-15 המלצות, כנראה שהם מקבלים תשלום או שהם בוט. ומה רוב סוגי הכוכבים שלו לעומת אחרים.

באתרי אינטרנט יש להיזהר במיוחד מקניית מותגים לא ידועים

בעוד מותגים רבים וקטנים יותר שאינך מכיר יכולים להיות חברות סטארט-אפ כנות שמנסות למצוא קהל בשוק הומה אדם, אחרים מנסים להשתמש בקיצורי דרך כדי לקפוץ לראש הרשימות. פעם אחר פעם תמצאו ביקורות מזויפות על מותגים שלא מכירים, וברוב המקרים קשה או בלתי אפשרי ליצור קשר עם המותג כדי לברר עוד.

אם אינך מזהה את המותג, בדוק באופן מקוון אם יש לו אתר לגיטימי למראה, עם פרטי יצירת קשר ברורים כדי שתוכל ליצור קשר אם משהו ישתבש. אתם יכולים אפילו לנסות להתקשר או לשלוח דוא”ל למוכר עם שאלה, כדי לראות כמה מהר הוא מגיב.

דבר זה נכון גם בקנייה בחנויות עצמן.

לבדוק את ההערות

אל תתפתו לדירוג כולל גבוה – קראו את הביקורות עם השאלות הבאות:

  • האם בביקורת יש אחוז גבוה במיוחד של ביקורות של חמישה כוכבים? שקול את הסבירות לכך שכל כך הרבה אנשים מצאו שהמוצר ‘מושלם’. האם הסוקר עובר על הדף אודות המוצר בשפה? עבור חלק זה אולי טבעי, אבל אם זה קורה הרבה, היזהר.
  • האם הסקירה מכילה המון תמונות? מחקירותינו נמצא שזו בקשה נפוצה של מוכרים.
  • האם הסקירה כוללת פרטים אודות החוויה עם המוצר? בסופו של דבר, עקוב אחר כל דבר חריג – אם זה נראה טוב מכדי להיות אמיתי, זה לעתים קרובות מזוייף.

היזהר משפה חשודה

אם זה קורא מידע מסחרי, זה כנראה ביקורת מזויפת במקום ביקורת מוצר אמיתית וכנה.

והיזהר מביקורות שנכתבות באותיות גדולות, עם עיצוב מוזר או שפשוט אין לה פיסוק בכלל, הרבה המלצות זהות ביום מסוים באותם מילים ועוד.

האם חוויתם ביקורות מזויפות?

אם נתקלת בביקורות מקוונות של לקוחות ואתם חושבים שהם חשודים ועשויים להיות מזויפים או שפנו אליהם לכתוב ביקורת חיובית כתמריץ לקבלת מוצר – אולי עם הצעה להחזר כספי או מתנה בחינם, או שהתבקשו להצטרף למועדון ביקורות – אתם יכולים לעזור לאחרים על ידי שיתוף החוויה שלכם.

יש לבדוק את הביקורות הפחות חיוביות

ביקורות שליליות יכולות לפתוח עיניים. חלקם עשויים להתלונן על כך שהמוצר נכשל לאורך זמן, יש דעה שלילית לגבי הסגנון או התחושה, או אפילו לצטט בעיות עם משלוח או שירות לקוחות – בעיות שאולי לא בהכרח חלות על כולם.

מצד שני, ביקורת עקבית על איכות, היבט ספציפי של פונקציונליות או הפתעה שכל כך הרבה ביקורות הן כל כך חיוביות, ניתן לראות בהן יותר תמרור אזהרה. חפשו כל עדות לכך שהביקורות מתמרצות, אולי עם הצעת כרטיס מתנה או החזר כספי מלא או חלקי.

היזהר מדפוסים. אם מוכר זוכה לביקורת גרועה ואז שפע של ביקורות חיוביות, יתכן שהוא מנסה לקבור את הרע ולהעלות בחזרה את הציון הממוצע שלו.

זה יכול להיות שימושי לבדוק משוב על המוכר לקבלת תובנות לגבי האופן שבו לקוחות אחרים מצאו את השירות.

היזהר מהטיה חשודה

רוב האנשים היו מחכים לנסות משהו לפני שהם ממליצים עליו או מרתיעים אנשים אחרים לקנות אותו גם כן.

לעתים קרובות, הבודק יבטיח לשנות או לעדכן את הביקורת לאחר שניסו אותה, אך כמעט אף פעם לא יעשה זאת.

חפש רכישות מאומתות

למרות שהם יכולים להיות מושפעים על ידי מוכרים, ביקורות מאומתות הן ביקורות שהשוק יכול לאשר שנקנו דרך האתר שלהם. ביקורות לא מאומתות פירושן שהשוק לא יכול היה לאשר היכן קנו את המוצר או איזה מחיר שילמו עבורו.

ברוב השווקים, ‘רכישה מאומתת’ או משהו דומה יופיע לצד שם הסוקר.

בדקו מה עוד קנו המבקרים של המוצר

כמעט תמיד תוכלו לבדוק אילו ביקורות אחרות השאירו מישהו על מוצרים או שירותים על ידי לחיצה על חשבונו. זה אמור לעזור לכם לשפוט אם הביקורת אמיתית.

אם הם קנו הרבה פריטים דומים מאוד או הרבה פריטים שלא קשורים לחלוטין, וכל הדירוגים הם חיוביים באופן גורף, הסוקר עשוי לקבל את המוצרים בחינם בתמורה לביקורת טובה.

הפעילו את שיקול הדעת שלכם בהתאם לסוג המוצר. לדוגמה, אין זה סביר שאדם אחד היה צריך לקנות חמש ערכות סוללות לאחרונה ובדק את כולן בחיוב.

לעומת זאת, מי שמעוניין להיות צמחוני, סביר יותר שרכש ובדק חמש ספרי בישול צמחוניים, מה שמעניק למוכר מגוון דירוגים ומשוב.

האם אתם מזהיים ביקורת מזויפת?

יש אתר  Trustpilot (גוגל מסתמך עליו וגם אני) שמאפשר לכם לדווח על אתרים.

דעו את זכויות הצרכן שלכם

חוקי הגנת הצרכן חלים על קנייה בישראל ואת יכול לממש את זכותך לבטל בכל עת מרגע ביצוע ההזמנה ועד 14 יום לאחר קבלת בעלות על הסחורה. לאחר מכן יש לכם עוד 14 יום מיום הודעתך למוכר על כוונתך לבטל להחזרת הסחורה. קרא על זכויותיך להחזר מקוון.

בתחום התיירות חלקם חוקי הגנת הצרכן לאזרחים וותיקים, לנכים ועולים חדשים אם נקנו בישראל. שאומר שאפשר לבטל 4 חודשים מזמן הקניה ובתנאי שנשארו 7 ימים עד מועד ביצוע הארוע.

חוקי הגנת הצרכן לא חלים אם עשתה עסקה נעשתה מול סוכן ו/או אתר בחו”ל.

אם אתם חושבים שהוטעיתם וקניתם מקמעונאי מקוון בישראל, אתם יכולים לבטל ולהחזיר את ההזמנה. וגם פנו לגורם המשלם (בדרך כלל כרטיסי האשראי – מניסיון אישי זה מאד עוזר על הכחשת עיסקה) או למחלקת התלונות של החברה ממנה קניתם.

אם קניתם מאדם פרטי, יש פחות זכויות, אך עדיין חל איסור להציג מצג שווא.

לסיכום

ושאנחנו ממליץ לחברים אנו מרגישים טוב שעזרנו להם. נכון, לכל אדם יש את הידע והניסיון שלו וזה חשוב. אך כדאי להיות פתוח.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם