מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
טיול בפרו עם תקציב קטן דורש משמעת וניהול כסף חכם, במיוחד לשהייה ממושכת. העצות הבאות תעזורנה לך למתוח את התקציב שלך בפרו ככל האפשר ותענקנה לך כסף מזומן נוסף לבזבוזים מזדמנים וסיורים יוקרתיים.
יציאה לטיול בפרו עם תקציב מוגבל דורשת משמעת וניהול כסף חכם, במיוחד אם יוצאים לטיול ארוך ורוצים לחוות הכול מהכול. העצות הבאות תעזורנה לך להוציא את המקסימום מהתקציב שלך במהלך הטיול בפרו ותענקנה לך את האפשרות להוציא יותר כסף על בילויים, פינוקים וסיורים .
הכר את המטבע המקומי
אם אתה לא יודע כמה שווה הנואבו סול (Nuevo Sol) הפרואני, יהיה לך קשה לדעת כמה כסף אתה בעצם מבזבז. הכר את המטבע המקומי, ולא פחות חשוב, הפסק להשוות את המחירים בפרו עם המחירים בבית. בהחלט יש מציאות בפרו, אך הימנע מהוצאות מוגזמות שמבוססות על מנטליות “זה כל כך זול”. הכול מצטבר.
עברו של הנואבו סול בקצרה :
לאחר תקופה של חוסר יציבות כלכלית ואינפלציה במהלך שנות ה-80 של המאה ה-20, הממשלה הפרואנית בחרה להחליף את המטבע הקיים של המדינה – האינטי (Inti) – בנואבו סול.
מטבעות הנואבו סול הפרואני הראשונות נכנסו למחזור ב-1 באוקטובר 1991, ולאחריהן שטרות הנואבו סול הראשונים ב-13 בנובמבר 1991.
שטרות הנואבו סול הפרואני :
השטרות הפרואנים מגיעים בערכים של 10, 20, 50, 100 ו-200 נואבו סול. על כל שטר מצוירת דמות מפורסמת מההיסטוריה הפרואנית בצד אחד, אשר בולטת בצד השני.
במהלך המחצית השנייה של שנת 2011, הבנק המרכזי של פרו החל בהכנסת סדרה חדשה של שטרות כסף. הפרואנים אשר היו מצוירים על כל שטר נשארו זהים, אבל התמונה בצד השני הוחלפה, וכך גם העיצוב הכללי. גם השטרות הישנים וגם החדשים נמצאים במחזור.
מטבעות הנואבו סול הפרואני :
הנואבו סול הפרואני מחולק לסנטימוס (Centimos), נואבו סול אחד שווה ל-100 סנטימוס.
המטבעות בעלי השווי הקטן ביותר הם מטבעות של 1 ו-5 סנטימוס, שניהם נשארו במחזור אבל כמעט ולא נמצאים בשימוש (במיוחד מחוץ ללימה), בעוד שהמטבע בעל הערך הגדול ביותר הוא מטבע 5 נואבו סול.
על כל המטבעות הפרואנים מוטבע המגן הלאומי בצד אחד, יחד עם המילים “Banco Central de Reserva del Perú” (הבנק המרכזי של פרו). על הצד השני, תראה את ערך המטבע ועיצוב ספציפי שמותאם לערכו. מטבעות ה-10 וה-20 סנטימוס, למשל, מעוצבים בסגנון האתר הארכאולוגי של צ’אן צ’אן, ואילו על מטבע ה-5 נואבו סול מוטבעת הציפור הדואה של הנאזקה.
מטבעות ה-2 וה-5 נואבו סול קלים לזיהוי בשל השימוש בשתי מתכות. לשניהם יש ליבה עגולה בצבע נחושת המוקפת בטבעת פלדה.
הבנק המרכזי של פרו :
הבנק המרכזי של פרו נקרא בספרדית Banco Central de Reserva del Peru, או בקיצור – BCRP. הבנק המרכזי אחראי על ההנפקה וההפצה של כל המטבעות והשטרות בכל רחבי פרו.
כסף פגום :
עסקים מקבלים כסף פגום לעתים רחוקות, גם אם הכסף עדיין מתאים לשימוש על פי החוק. לדברי הבנק המרכזי, ניתן להחליף שטר פגום בכל בנק אם השטר אותנטי (לא מזויף), יותר ממחציתו נשאר שלם ולפחות אחד משני הערכים המספריים הכתובים על השטר לא נפגע. אם תכונות האבטחה העיקריות של השטר חסרות, השטר ניתן להחלפה רק במרכז ההנפקה הלאומי וסניפים מורשים.
כסף מזויף בפרו :
בשל רמות הזיוף הגבוהות, מטיילים צריכים להיזהר מקבלת כסף מזויף בפרו (כסף שנמסר מבלי לדעת או כחלק מהונאה). נסה להכיר את כל המטבעות והשטרות בהקדם האפשרי. שים לב במיוחד למראה והתחושה של המטבע הפרואני, כמו גם לתכונות האבטחה השונות שנכללו בגרסאות החדשות והישנות של כל שטרות הנואבו הסול.
היזהר מהונאות
הונאות ותחבולות הם הנגע של תקציב המטייל. בכל הפעם שמעורב כסף, יש להיזהר. ליפול קורבן לתרמית של בעל חנות ערמומי זה מעצבן, אבל אם עבור שני שטרות טובים של 50 נואבו סול תקבל בתמורה שטר של 100 מזויפים, זה כנראה יהרוס לך את כל היום. מומלץ בחום ללמוד על הסוגים השונים של ההונאות בפרו וכיצד להימנע מהן.
לא משנה כמה גדול התקציב שלך, להיות קורבן להונאה בפרו בטוח יכתים חווית הנסיעה שלך. אם אתה נוסעים עם תקציב קטן, תרמית משמעותית יכולה לקצר לך את הטיול. אם אתה רוצה להישאר צעד אחד לפני הרמאים הפוטנציאליים, אתה צריך לדעת מפני אילו סוגים של טריקים עליך להתגונן.
הונאות קניות
גביית יתר מתיירים זרים היא דבר שבשגרה, אבל פרו היא מדינת התמקחות. אל תניח שאתה נופל קורבן לתרמית – לעתים הורדת המחיר תלויה בך. גבייה מופחתת גם היא דבר נפוץ, בין אם בכוונה או לא, אז תמיד מומלץ לבדוק את העודף. יש גם הרבה כסף מזויף שמסתובב בפרו. ככל שתקדים להכיר את המטבע הפרואני, תוכל לזהות זיופים ביתר קלות (קל יותר להגיד מאשר לעשות – חלק מהזיופים הם כמעט מושלמים).
בלבול מטבע זר
נוכלים ורמאים אופורטוניסטים רגילים לנצל את חוסר ההיכרות של התיירים עם המטבע המקומי. אם תשלם עם שטר של 50 נואבו סול, למשל, נוכלים יכולים להחליפו בשטר של 20 נואבו סול ולבקש עוד. האם אתה בטוח שנתת 50, או ששילמת עם שטר של 20 ? זה מצב מסובך אם אתה לא בטוח. שוב, היכרות עם מטבע הנואבו סול היא הדרך הטובה ביותר למניעה.
פריטת כסף
דע את שער החליפין הנוכחי לפני החלפת דולרים, יורו או פאונד בפרו. אם חלפן כספים חסר מצפון יחוש בחוסר ההבנה שלך, אתה עלול לאבד הרבה כסף בעסקה.
הונאות טלפון
הונאות טלפון הן ניסיון להוציא כסף ממשפחתו של המטייל בארץ מוצאו. לאחר השגת פרטי המטייל (באמצעות גניבה או שיחה עם המטייל), הנוכל מטלפן או שולח הודעת דואר אלקטרוני לאחד מבני המשפחה ומבקש כסף. הסיבות יכולות לכלול מקרה חירום, בעיה רפואית, תקרית עם המשטרה או חטיפה (מצבים שבהם המטייל יכול להיות לא זמין).
הונאות מעבר גבול
התקבלו דיווחים על פקידי גבול שחיפשו כסף מזומן במטען שתיירים העבירו בגבול פרו-בוליביה. אם נמצא כסף, פקידי הגבול היו טוענים שהוא מזויף ויש להחרימו – ישר לכיסם הפרטי. דרך המניעה הטובה ביותר נגד סוג זה של הונאה היא לקחת אתך כסף שיספיק לך כדי לעבור את הגבול, לא יותר (ולהסתיר את הכסף בנעל או חגורת כסף).
הונאת גבול נוספת, הפעם בין פרו וצ’ילה, מערבת נהגי מוניות מקומיים. לאחר הסכם על נסיעה מטקנה (Tacna) לאריקה (Arica), חלק מהנהגים אומרים לנוסעים הזרים שלהם שהם חייבים לשלם אגרת “כרטיס תייר” (כ-20 דולרים). זהו שקר; אם יש צורך בתשלום נוסף כלשהו, אתה צריך לשלם באופן ישיר לפקידי הגבול הרשמיים, ולא לנהג מונית.
זהויות מפוקפקות
הונאות שבהן מעורבים שוטרים מזויפים ונהגי מוניות לא רשמיים יכולות להוביל לדברים הרבה יותר גרועים מגניבה. אל תסכים לנסוע במונית לא מסומנת : נסה תמיד לתפוס מוניות שנראות מודרניות, שקיבלו רישיון באופן רשמי. היזהר מאוד אם ניגש אליך שוטר בבגדים אזרחיים. השוטר עלול להיות מתחזה, ולכן אל תיכנס למכוניתו. אם הוא יתעקש, דרוש ללכת לתחנת המשטרה הקרובה או לדבר עם שוטר רשמי במדים (איש משטרת התיירות באופן אידיאלי).
נהגי מונית רמאים
נהגי מוניות פרואנים לא מפעילים מונה, ולכן תמיד קובעים את המחיר מראש. אם לא תקבע את המחיר מראש, תחשוף את עצמך לתשלום מוגזם בעת ההגעה. בקש את המחיר לפני הנסיעה ואל תפחד להגיד לא אם המחיר נראה גבוה מדי. יש הרבה מוניות בפרו.
חלק מהנוכלים הערמומיים ינסו להתיידד אתך לפני יציאתך לסיור בן מספר ימים, וכך להבטיח שלא תוכל ליצור קשר מיד לאחר ההונאה. הונאות טלפון הן נדירות, אבל שווה לציין את התרחיש בפני המשפחה שלך לפני הטיול לפרו.
תכסיסי אמון
תכסיסי האמון באים בכל הצורות והגדלים, אך רובם מתמקדים באנשים נאיביים, תומי לב או, לעתים קרובות למדי, חמדנים. הונאת כרטיס הלוטו היא רק דוגמה אחת. אדם עם כרטיס לוטו “זוכה”, שמציע למכור לך אותו במחיר נמוך בהרבה מהסכום הזוכה. זה טריק ברור, אבל אנשים עדיין נופלים בפח. הונאות אמון חדשות צצות כל הזמן, אז אל תמהר לסמוך על מישהו שמציע משהו שנראה טוב מכדי להיות אמתי.
הגדר מחירים מראש
במידת האפשר, הסכם על המחיר לפני קבלת השירות. אם לא תעשה זאת, ייתכן שיוצג בפניך חוב גדול באופן בלתי צפוי. מוניות פרואניות הן דוגמה מצוינת. ללא מונה, אתה נדרש לנהל משא ומתן על המחיר לפני כל נסיעה במונית. אם אתה חושב שעלות הנסיעה גבוהה מדי, מצא מונית אחרת – זה הרבה יותר קל מאשר להתווכח על מחיר מופקע בסוף הטיול שלך.
דע את גובה הטיפ
פרו היא לא מדינת טיפים גדולה, אז אל תבזבז את התקציב היומי שלך על טיפים מיותרים. יש כמה מקרים שבהם מקובל לתת טיפ, כמו למשל במסעדות בינוניות או במסעדות יוקרה, אבל אל תרגיש צורך למסור את הכסף הקטן שלך לנהגי מוניות. נהגי מוניות פרואנים לא מצפים לטיפים, והם כנראה גובים יותר מדי בכל מקרה.
מתן טיפ יכול להיות דבר מבלבל מעט ולפעמים לתת תחושה של חוסר נוחות בארץ זרה. לדעת מתי וכמה לתת טיפ זה לא תמיד ברור, במיוחד במדינה כמו פרו שבה מתן טיפים הוא לא חלק משמעותי בתרבות.
מתן טיפים : הוסטלים ומלונות
אכסניות תרמילאים נוטות להיות מקומות שבהן לא נהוג לתת טיפים, אבל מלונות רגילים מאמצים את מנהגי הטיפים הקיימים בחלקים רבים של העולם. תן לסבלים טיפ של סול אחד עבור כל שקית (או דולר אחד במלונות יוקרה) ואל תהסס להשאיר לעובדי הניקיון טיפ מזדמן לשמירה על החדר שלך במצב טוב. אם שוער המלון מועיל במיוחד, טיפ הוא תמיד מחווה נאה.
מסעדות פרואניות
הפרואנים לא נותן טיפים גדולים במסעדות, מלבד במקומות יוקרתיים שבהם טיפ של 10% הוא מקובל (דמי שירות כלולים לפעמים בחשבון). מלצרים במסעדות בינוניות עשויים לקבל כמה סולים עבור שירות טוב, אבל זה בהחלט לא משהו שחקוק בסלע.
טיפים הם דבר נדיר במסעדות משפחתיות זולות המספקות תפריטי ארוחת צהריים קבועים. יחד עם זאת, מלצרים פרואנים לא מרוויחים הרבה, ולכן כל טיפ הוא מבורך.
תחבורה ציבורית ונהגים פרטיים
באופן כללי, אתה לא צריך לתת טיפ עבור נסיעה בתחבורה ציבורית בפרו. נהגי מוניות ונהגי מוטו-טקסי לא מצפים לטיפ – קבע את המחיר מראש ודבוק בו (נהגי מוניות נוטים לגבות מתיירים יותר מדי בכל מקרה). אם הנהג שלך ידידותי במיוחד או אינפורמטיבי, או אם הוא נושא את המזוודות שלך למלון או האכסניה, אל תהסס לתת לו סול אחד או שניים, אבל זה בהחלט לא חובה.
אתה אף פעם לא צריך לתת טיפ לנהגי אוטובוס או עובדי מטען. עובדי מטען לפעמים מנסים את מזלם עם תיירים זרים ומבקשים (או תובעים) טיפ. תרגיש חופשי להגיד לא, או להתעלם מהם לחלוטין אם הם הופכים להיות יותר מדי עקשנים.
בנוגע לנהגים פרטיים (כולל טיולי נהר), שקול לתת טיפ של בין 5 ל-10 דולרים (כ-13 עד 27 סול) ליום עבור שירות טוב. אם אתה משלם עבור הארוחות או המשקאות של הנהג שלך במהלך טיול ארוך, אולי כדאי לך לתת טיפ קטן יותר.
טיפים בסיורים בפרו : מדריכים, סבלים וטבחים
כאשר אתה יוצא לסיור, תמיד קח אתך מטבעות ושטרות נואבו סול בעלי ערך נמוך כדי לתת אותם למדריך שלך בתור טיפ. החלטה על גובה הטיפ היא דבר קצת מסובך. הרבה תלוי בסוג הטיול : סיור מודרך של שעה במוזיאון שונה בהרבה מטיול שמתפרש על פני מספר ימים, והטיפים שונים בהתאם.
עבור סיורים קצרים של שעה או מספר שעות, בין אם הם בפנים או בחוץ, המדריך שלך צריך לשמוח על כמה דולרים (בערך 5 סול). שוב, הכול תלוי ברמת השירות שהמדריך שלך מספק.
סיורים של מספר ימים הם מורכבים יותר, במיוחד כאשר מעורבים בהם מדריכי טיולים, טבחים, נהגים וסבלים. עבור שירות טוב, גובה הטיפ יכול לנוע בין 10 ל-30 דולרים אמריקאים ליום, שיתחלקו בין אנשי צוות הטיול השונים.
מסלול האינקה טרייל (Inca Trail) בן ארבעת הימים הוא דוגמה קלאסית אמתית לסיור פרואני, ומשמש כדוגמה טובה לשיעורי הטיפים בפרו. הנחיות הטיפים הבאות מגיעות מכמה ממומחי האינקה טרייל היותר ותיקים :
Andean Travel Web (אתר עצמאי, לא סוכנות נסיעות): מומלץ לקחת 25-30 דולרים נוספים לאדם שישמו בתור טיפ. לסבלים אישיים יש לתת טיפ בנפרד.
Peru for Less: מומלץ על סכום של כ-10 עד 40 דולרים למטייל, על פי רמת השירות שקיבלת.
SAS Travel Peru: מומלץ שכל מטייל ישלם טיפ של בין 17 ל-21 דולרים, שיתחלק בין הטבח, עוזר הטבח, העוזר הכללי והסבלים. בנוסף לכך, 5 עד 7 דולרים נוספים לעוזר המדריך ו-8 עד 10 דולרים עבור המדריך הראשי.
Gap adventures: מומלץ על סכום שנע בין 6 ל-8 דולרים ליום עבור הסבלים, לפי שיקול דעתך.
בקשות טיפים אקראיות בפרו
בקשת טיפ תבוא לפעמים ברגע שאתה לא ממש מצפה לה. זה קורה לעתים די קרובות בנקודות תיירות חמות כמו קוסקו, ארקיפה ולימה, שבהן הרוויחו לעצמם התיירים הזרים מוניטין של נותני טיפים מעבר לנורמה.
תמונות: לחלק מהזדמנויות הצילום יש מחיר, במיוחד בעיר קוסקו שבה נשים בלבוש המסורתי (לעתים קרובות מובילות עדר מפואר של למות) גובות תשלום של סול אחד או שניים עבור תצלום. תמיד תשאל לפני שתצלם תמונה של מישהו, וזכור כי טיפ עשוי להיות נחוץ.
הכוונה: אם אתה מבקש הכוונה בשעה שאתה מסתובב בעיירה או עיר, ידידותי מקומי עשוי להציע להראות לך את הדרך ליעדך. תמיד יש סיכוי שהמדריך הלא הרשמי שלך יצפה לטיפ בעת ההגעה, ולכן כדאי לך לסרב להצעה בנימוס, אם אתה לא רוצה (או צריך) סיוע נוסף.
בשל את האוכל שלך בעצמך
בתור מטייל עם תקציב קטן, כנראה שתוכל להרשות לעצמך ללון במספר אכסניות. אם הרעיון של בישול האוכל שלך בעצמך לא מצמרר אותך, נסה למצוא אכסניות עם מטבח משותף. קנה כמה מצרכים בסיסיים בשוק או בסופרמרקט המקומי ובשל את ארוחותיך באכסניה שלך. אם תחלוק את העלות עם מטיילים אחרים ותבשל יחד עמם, תוכל לחסוך סכום משמעותי בהוצאות המזון היומיות שלך.
למד כיצד להתמקח
אל תפחד להתמקח על מחירים, בעיקר בשווקים מסורתיים. המחירים בדרך כלל גבוהים מאוד בהתחלה, לכן תפקידך הוא לקבוע מחיר מקובל על שני הצדדים. כמו כן, נסה לנהל משא ומתן על מחירי חדרי המלון והאכסניה. לעתים קרובות זה לא יהיה פשוט, אבל גם לא מזיק לנסות. קל יותר לקבל הנחה על שהייה של לפחות ארבעה עד חמישה ימים.
בעלי חנויות ובעלי דוכני שוק פרואנים מציגים מחירים על סחורותיהם רק לעתים רחוקות. חוסר התמחור הזה משאיר הרבה מקום לניפוח מחירים, במיוחד כאשר תיירים זרים מטיילים בעיר. כדי להימנע מבזבוז כסף מיותר על מזכרות ופריטים אחרים, נצל את הזמן כדי לרענן את יסודות ההתמקחות שלך כדי להשתמש בהם בפרו.
כיצד עושים זאת :
זה לא קשה כמו שזה נשמע, התהליך אורך בין 5 ל-15 דקות בסך הכול. פנה למוכר בנימוס אך בידידותיות. ביסוס קשר ידידותי כלשהו הוא התחלה מצוינת לתהליך המשא והמתן. אל תהיה נלהב מדי, מפני שכך אתה עלול לעשות רושם של מישהו שבא למקום כדי לבזבז כסף.
א. עיין בסחורה לאחר קבלת הצעה. המוכר כנראה יתחיל להציג את פריטיו השונים, יעיר על יופיים, איכותם, ובמקרים מסוימים, על התכונות הרפואיות המדהימות שהם מקנים (חומרים מעוררי תשוקה מינית וכדומה).
ב. כאשר תבחין במשהו שאתה אוהב, קודם כל תחשוב כמה אתה מוכן לשלם עליו. לאחר מכן, שאל כמה זה עולה – “Cuánto Cuesta ?”. כאן מתחיל כל הכיף.
ג. תגובתו הראשונית של המוכר עלולה להיות נקיבת מחיר, לכן מומלץ להיזהר. אם הוא חושב על המחיר במשך זמן ארוך מהרגיל, סביר להניח שתקבל מחיר התחלתי גבוה באופן בלתי סביר (לזרים יש את זכות המפוקפקת לשלם “מחירי גרינגו” בפרו). באופן כללי, תשובה מידית מסמנת מחיר אמתי יותר, אחד שהמוכר רגיל לומר.
ד. כך או כך, עכשיו זה תלוי בך. קח בחשבון את מה שהיית מוכן לשלם מראש, זמן השתהותו של המוכר והמחיר שנקבע. אם המחיר נראה סביר, נסה להציע מעט פחות, אולי תצליח להוריד 10 עד 20 אחוזים. אם השתהותו הייתה ארוכה והמחיר נראה גבוה באופן בלתי סביר, אל תפחד להתחיל בהצעת מחיר נמוך בחצי מהמחיר שנאמר.
ה. יש סיכוי טוב שהמוכר ההוגן לכאורה יקבל את ההצעה שלך, הנמוכה ב-10 עד 20 אחוזים, ושני הצדדים יהיו מרוצים, במיוחד אם מדובר על פריט זול. נהדר, בצע את הרכישה. בנוגע להצעת חצי המחיר על הפריט היקר מדי, הכן את עצמך לסיבוב השני.
ו. אם אינו מוכן למכור בחצי מהמחיר שנקב, המוכר כנראה ייתן לך מבט נונשלנטי של אדישות. צפה לצחקוק, תגובה עליזה והחלפת עיסוקו לדברים שלא קשורים אליך. ייתכן שתקבל הצעה אחרת, אבל התמקחות בפרו לפעמים יכולה להיות קצת חד צדדית במונחים של מיקוח מילולי.
ז. אם המוכר לא מציע הצעה אחרת, הגדל את ההצעה שלך מעט. אם המחיר המקורי היה 100 סול וביקשת לשלם 50, הצע 60-65 סול. כעת הוא יודע שאתה מוכן לנהל משא ומתן.
ח. עכשיו כשאתה נמצא בעובי הקורה, המשך בהתמקחות עד שתסכים על מחיר – אבל רק אם תגיע למחיר שהיית מוכן לשלם בהתחלה, או קרוב אליו.
ט. ברגע שתגיע לגבול שלך, שים סוף להתמקחות עם “לא, תודה” מנומס והתחל ללכת מהמקום. הכדור נמצא כעת במגרשו של המוכר: אם הוא רוצה לבצע מכירה, הוא יחזור אליך עם הצעה חדשה קרובה יותר למחיר האידיאלי שלך. אתה יכול לקבל את ההצעה או להתחיל להתמקח פעם נוספת. אם המחיר האידיאלי שקבעת לעצמך אכן נמוך מדי, הוא ייתן לך ללכת. אם זה המקרה, חפש את הפריט בשוק אחר והתחל את התהליך מחדש.
נצל את ארוחת הבוקר החינמית שלך
אם במלון או האכסניה שלך יש ארוחת בוקר חינמית, גרור את עצמותיך ממיטה והפיק את המרב ממנה לפני שהיא נעלמת. ארוחות בוקר בדרך כלל מתחילות בשעה 7 בבוקר ומסתיימות בשעה 9 או 10 בבוקר, אבל ככל שתגיע מאוחר יותר, כך מספר האפשרויות יצטמצם.
נסה “גלישת ספות” בפרו
אירוח חינם הוא דבר שאסורר לזלזל בו, וזה בדיוק מה שארגון “גלישת ספות” (Couch Surfing) מספק. עם למעלה מ -3,000 חברים בפרו, סיכוייך למצוא מקום לינה בחינם הם טובים. רבים מהחברים נמצאים בלימה, אבל תוכל למצוא אותם גם במקומות כמו איקה (Ica), טרוחיו (Trujillo) וחוארז (Huaraz).
“גלישת ספות” היא שיטה מעניינת שמטרתה לאחד מטיילים בעולם באמצעות ספה שאפשר להתרווח עליה ואחים שמעבירים מסרים דומים של אחדות. למעשה, אפשר לומר שהחברה היא גם פילוסופיה. חברת Couch Surfing נוסדה בשנת 2003 והחלה לפעול בשנת 2004, בשנת 2011 החלה לפעול למטרות רווח, וכיום היא שולט בפלח משלה בעולם המידע של טיולים בתקציב קטן. זוהי שיטת “לינה וארוחת בוקר” שמעולם לא נראתה בעבר.
למה כדאי לך לעשות את זה :
משמעות הלינה אצל מישהו מקומי היא קבלת טיפים על המסעדות הטובות ביותר, למידת המקום שבו צריך לעלות על האוטובוס לצ’יינה טאון ומיקומו של אזור החוף הסודי. תוכל לראות חלק מהחיים האמתיים במקום אחר, באדיבות המארחים שלך, ולהשיג חברים שתזכור לנצח. אתה יכול להחזיר להם אירוח בעיר הולדתך, לפגוש אנשים מכל העולם בעלי השקפות הרפתקניות ולגלות שהחצר האחורית שלך היא מקום נפלא למטיילים.
הסתמך על טוב לבם של אנשים זרים.
כיצד זה עובד :
לבו הפועם של האתר Couchsurfing.com הם חבריו הרשומים: גולשים מפרסמים ביוגרפיות, פילוסופיות ומיקומים, ומטיילים שמזדהים איתם מחפשים מקום לינה זמין בהתאם. ניתן לאמת או לערוב לחברים — בגרסה החדשה של קוקוס טלגרף, אתה יודע אצל מי אתה מתנחל, והאתר נותן כמה עצות בטיחות חיוניות לבחירת ספה. רוב הדברים הקשורים באתר Couchsurfing.com הם, כמובן, ללא תשלום, אם כי תרומות שתעזורנה לכסות את הוצאות מתקבלות בברכה.
יעדי “גלישת ספות” :
גבולותיו של אתר Couchsurfing.com מוגדרים אך ורק על ידי כוח הכבידה. נכון לכתיבת שורות אלה, בערך 175 מדינות ו-8800 ערים מיוצגות על ידי כ-17,500 “גלישות” מוצלחות שבוצעו על ידי כ-41,800 מטיילים.
נסה את זה :
היכנס לאתר Couchsurfing.com וקבל את רגלי הים שלך על ידי הרשמה וקריאת מספר פרופילים. אזור אומץ וארח “גולש ספות”. עשה שינוי בחייך באמצעות טיול עם קשר אנושי.
למד קצת ספרדית
אם אתה לא דובר ספרדית, היכולת שלך לנהל משא ומתן על המחירים, להתמקח ולהימנע מהונאות תהייה מוגבלת מאוד. שיעורי ספרדית מלאים וקורסי אודיו הם יקרים, אבל כישורי השפה שלך יחסכו לך כסף במהלך הטיול. במקומות תיירותיים כמו קוסקו, מאצ’ו פיצ’ו או בתי מלון יוקרתיים באזורים שונים מדברים אנגלית ואפילו שפות נוספות, אבל במקומות אחרים תצטרך לדעת ספרדית כדי לדבר עם התושבים המקומיים.
למד על עמלות הכספומטים בפרו
גלה אילו כספומטים גובים את העמלה הנמוכה ביותר בחו”ל. השג את המידע הרלוונטי מהבנק שלך לפני שאתה עוזב את הבית. אתה עשוי לגלות שהבנק שלך הוא חלק מברית הכספומטים הגלובלית, ובמקרה כזה ייתכן שתוכל להימנע מחלק מהעמלות. Scotiabank, למשל, הוא חלק מהברית ויש לו יותר מ-270 כספומטים בפרו.
בחר סיורים בחוכמה
אל תניח שסיור הוא הכרחי תמיד. אתרים היסטוריים ואטרקציות טבעיות רבות בפרו הם קלים להגעה באמצעות תחבורה ציבורית, וזו בדרך כלל אפשרות זולה בהרבה מטיולים פרטיים. במקרים רבים, אתה יכול לקפוץ על מיניבוס זול ולמצוא מדריך מקומי לאחר ההגעה ליעד שלך.
הימנע מתשלום עבור אנשים אחרים
היבט מעצבן אחד בנסיעה לפרו הוא האמונה הרווחת שכל התיירים הזרים שוחים בכסף. תוצאת המנטליות הזו היא הופעתם של “תלויים”, מקומיים שלהוטים להזמין אותך לבר או למועדון לחוויית שתייה, רק כדי להשאיר אותך עם העניין הקטן של תשלום החשבון. פרואנים רבים שמחים לשלם את חלקם, אבל שים עין על המצב, אלא אם אתה מוכן לשלם חוב גדול מאוד.
קנה מזכרות באתר המקור
אם אתה רוצה לקנות מזכרות, קנה אותן באתר המקור או בשווקים המקומיים ולא בחנויות תיירות או בשדות התעופה. מרכז קוסקו ומחוז מירפלורס (Miraflores) שבלימה הם דוגמאות טובות, עם חנויות מהודרות שמוכרות פריטים במחיר מופקעים לתיירים. קח נסיעה קצרה במונית לשוק מסורתי ואתה כנראה תמצא את אותם פריטים לכמעט חצי מחיר.
הימנע מאכסניות במחיר מופקע
מיטת קומות בחדר אכסניה צריכה להיות אופציה זולה, אבל זה לא תמיד המקרה. אכסניות פרואניות מכוונות לתרמילאים בינלאומיים ולא לתלמידים פרואנים, ולעתים קרובות המחירים משקפים את קהל היעד זה. לעולם אל תשלם יותר מדי עבור אכסניה, אבל קח בחשבון שיש כמה מלונות סבירים מאוד בפרו. אם אתה נוסע עם בת זוגך, חדר מלון מאובטח עם מיטה זוגית, טלוויזיה בכבלים וחדר אמבטיה פרטי לעתים קרובות יעלה כמו שתי מיטות בחדר מעונות שמיועד ל-12 אנשים.
שמור על דברי הערך שלך בטוחים
גניבה אופורטוניסטית היא דבר נפוץ בפרו. אם תשאיר את המצלמה שלך על שולחן מסעדה, אל תתפלא אם היא תיעלם. אותו הדבר יכול לקרות לכל חפצי הערך שלך במגוון רחב של מצבים, אז שמור את הציוד שלך קרוב ואל תהיה פזיז. קניית מצלמה חדשה תהרוס את כל התקציב השבועי שלך. בנוסף, ישנה תופעה חדשה יחסית בפרו – שוד אלים. אמנם מקרי שוד אלימים הם נדירים יחסית, אך לא מומלץ להסתובב לבד בלילות, במיוחד בשכונות ואזורים מפוקפקים שאין בהם נוכחות קבועה של המשטרה.
השתמש באינטרנט כדי להתקשר הביתה
בכל מקום בפרו יש בתי אינטרנט קפה זולים, כך אין טעם לבצע שיחות טלפון יקרות לחברים ולמשפחה בבית. על רוב המחשבים ציבוריים מותקנת תוכנת המסרים המידיים Windows Live Messenger (MSN Messenger). סקייפ (Skype) היא תוכנה שיותר קשה למצוא, אלא אם אתה בעיר גדולה כמו לימה או קוסקו. אם ההורים שלך לא מתמצאים במחשבים, נסה לתת להם הדרכה קצרה על מסנג’ר וסקייפ לפני שאתה עוזב.
הימנע מאלכוהול ככל האפשר
אל תבזבז את כל הלילות שלך בברים ודיסקוטקים. אלכוהול הוא חור שחור פיננסי למטיילים בעלי תקציב קטן, וייתכן שהארנק שלך יאבד ממשקלו באופן מדאיג אחרי לילה בעיר. כשאתה יוצא לשתות (אתה נמצא בחופשה, אחרי הכול), הימנע ממלכודות תיירים, נקודות חמות אופנתיות במיוחד ושוטים יקרים. בירה היא בדרך כלל האפשרות הזולה ביותר בפרו.
השתמש באוטובוסים למרחקים ארוכים
טיסות הן לא יקרות מדי בפרו, אבל אחת מעיר אחת לעיר אחרת תיצור שקע בתקציב שלך מהר מאוד. אם הזמן מאפשר, השתמש באוטובוסים למרחקים ארוכים כדי להגיע מנקודה לנקודה. לא רק שתהיה לך הזדמנות לראות יותר מפרו, תוכל גם להגיע ליעד שלך עם מזומנים מיותרים לבזבז על סיורים ובידור. יחד עם זאת, יש דבר אחד חשוב שצריך לזכור: סע רק באוטובוסים של חברות פרואניות בינוניות או גדולות. האוטובוסים הזולים אינם בטוחים ויש להימנע מנסיעה בהם.
עד כמה בטוחה הנסיעה באוטובוס בפרו ?
לפרו יש מוניטין מזעזע במונחים של תאונות דרכים והרוגים. על פי דוח מחודש יולי 2011 שנכתב על ידי עיתון טיימס הפרואני (מבוסס על נתונים שפורסמו על ידי חברת הביטוח הפרואנית APESEG), היו למעלה מ-3000 מקרי מוות וכמעט 50 אלף פצועים בכבישי פרו בשנת 2010 לבדה. תאונות אוטובוסים בהחלט תורמות לנתונים אלה, והקטלניות מבניהן מדווחות באופן קבוע.
רוב התאונות הללו, עם זאת, התרחשו בחברות אוטובוסים קטנות עם מאפייני אבטחה עלובים וציים מיושנים. נסיעה עם חברות בינוניות או גדולות לא מבטיחה נסיעה בטוחה, אבל זה מגדיל בהרבה את הסיכויים למסע נטול בעיות. מגבילי מהירות, תחלופת נהגים מסודרת ואוטובוסים שמטופלים היטב יסייעו להבטיח נסיעה בטוחה.
יתר על כן, חברות גדולות אוספות נוסעים רק מאזורים קבועים מראש (בדרך כלל המסופים שלהן), ולא מהרחוב. זה מקטין באופן משמעותי את הסיכון לפשע כמו גניבה או, במקרים קיצוניים, חטיפה.
באופן כללי, הנסיעה באוטובוס בפרו היא יחסית בטוחה כל עוד נוסעים עם חברות גדולות ומוכרות. חשוב לציין כי ההגעה באוטובוס למעברי הגבול עם ברזיל וקולומביה מסובכת ועדיף בהרבה לעבור אותם בשייט או בטיסה.
סע בלילה (אם אפשר)
אם אתה מתכוון לנסוע באוטובוס, כדאי לשקול נסיעת לילה. האוטובוסים החדשניים נוחים מספיק כדי לקבל לילה של שינה טובה למדי, ולחסוך לך את חשבון המלון ובזבוז שעות היום על הכביש. בעוד נסיעות הלילה יכולות לחסוך לך כסף, אתה תמיד צריך לבדוק את גורמי הסכנה הפוטנציאליים לאורך הדרך בה תיסע. כבישים מסוימים בפרו הם הרבה יותר בטוחים במהלך היום, אז הימנע מנסיעות לילה אם הבטיחות חשובה לך במיוחד.
אוטובוסים הם דרך התחבורה הציבורית העיקרית למרחקים ארוכים בפרו. עבור רוב הנוסעים, במיוחד אלה בעלי תקציב הדוק, האוטובוסים של פרו מספקים דרך זולה להגיע ממקום למקום. חשוב לזכור, עם זאת, כי לא כל האוטובוסים, או חברות האוטובוסים, זהים.
מטעמי נוחות, עקביות, ויותר חשוב, בטיחות, אתה צריך לנסוע עם חברות האוטובוסים המכובדות והאמינות ביותר, במידת האפשר.
חברות האוטובוסים הפרואניות הטובות ביותר
נסיעה עם חברות אוטובוסים פרואניות בינוניות או גדולות היא בהחלט הבחירה הנכונה (אלא אם אתה רוצה לטוס, כמובן). החברות הבאות, מסודרות על פי איכות, הן בין האמינות ביותר בפרו:
- Ormeño
- Movil Tours
- ITTSA
- Cial
- Oltursa
- Cruz del Sur
- TEPSA
- Línea
- Civa
- Flores
סקירת האוטובוסים בפרו
לחברות האוטובוסים הפרואניות הגדולות, כמו למשל Cruz del Sur ו-Ormeño, יש רשתות שמשרתות את הערים והעיירות ברחבי חלק גדול משטחה של פרו. חברות אחרות הן אזוריות במידה מסוימת, אך לעתים קרובות נוסעות בכבישים שאינם מכוסים על ידי החברות הגדולות והמפוארות יותר. Movil Tours, למשל, היא האפשרות הטובה ביותר לנסיעה מצ’יקלאיו (Chiclayo) למויומבמבה (Moyobamba) וטרפוטו (Tarapoto).
בעוד שאתה יכול להגיע לרוב הערים הגדולות והעיירות עם חברות אוטובוסים מבוססות, יש כמה חריגים. אין חברות גדולות שנוסעות לאורך הכביש מטינגו מריה (Tingo Maria) לפוקאלפה (Pucallpa), או מטינגו מריה לטרפוטו. אוטובוסים קטנים יותר נוסעים לאורך המסלולים האלה, אבל מוניות משותפות תישארנה האפשרות הבטוחה והנוחה ביותר.
טיולי סירות, כמובן, הופכים לנורמה ברגע הכניסה לג’ונגלים העצומים של מזרח פרו. בחצי הצפוני של המדינה, הכבישים מגיעים מזרחה רק עד יורימגואס (Yurimaguas) ופוקלפה (Pucallpa). מכאן, עליך לקפוץ על סירה או לקחת טיסה אם אתה רוצה להגיע לעיר איקיטוס (Iquitos) שנמצאת על גדות האמזונס (איקיטוס היא העיר הגדולה ביותר בעולם שלא ניתן להגיע אליה דרך היבשה).
האם האוטובוסים הפרואנים נוחים ?
נסיעה באוטובוס בפרו יכולה להיות חוויה מהנה באופן מפתיע – אלא אם אתה מתכוון לנסוע עם החברות הזולות. יש הרבה מפלצות זקנות, משתעלות ופולטות עשן על כבישי פרו, כמו גם “אוטובוסי העופות” הנפוצים בחלקים של דרום ומרכז אמריקה. לנסיעות בינעירונית, אוטובוסים אלה אינם אלא עינוי.
נסיעה באוטובוס במשך 10 שעות או יותר ברצף מהנה לעיתים נדירות בלבד, אבל החוויה היא הרבה יותר נסבלת באוטובוסים היוקרתיים והמאובזרים יותר של פרו. עם Cruz del Sur, Ormeño, Movil Tours ואחרות, יהיו לך מיזוג אוויר, ארוחות, סרטים, וכורסאות, או אפילו מיטות. הציים הם לרוב דומים לאלה של חברות דומות הנמצאות בצפון אמריקה ואירופה – לפעמים אפילו טובים יותר.
רבים מהציים היותר יוקרתיים משתמשים באוטובוסים מודרניים עם שני מפלסים. לנוחות רבה יותר, ויותר תשומת לב אישית ממארחי האוטובוס, שלם קצת יותר עבור מושב במפלס התחתון.
קח בחשבון שהנוחות תלויה גם באיכות הכבישים. אם אתה נוסע לאורך כביש הפאן-אמריקאי, או לאורך החוף הצפוני של פרו או דרומה, סיבובים חדים ומהמורות אינם נפוצים במיוחד. הנסיעה באזור פסגות האנדים או לאורך כבישי הג’ונגל המתפוררים, לעומת זאת, היא סיפור אחר לגמרי.
עלות הנסיעה באוטובוס בפרו
נסיעה באוטובוס היא דרך זולה למדי לטייל ברחבי פרו. בדרך כלל דרך זו אורכת זמן רב, אבל היא טובה יותר אם רוצים לראות יותר מהמדינה, תוך הימנעות מהוצאות גדולות על טיסה.
המחירים תלויים במגוון גורמים, כולל סוג האוטובוס (Economico או Executivo, למשל), התקופה בשנה והמסלול עצמו.
המסלול הספציפי הזה מלימה לקוסקו באוטובוס לוקח בערך 21 שעות. לחברות מתחרות יש מחירים דומים לאורך הכביש הזה ולאורך כבישים אחרים, אבל לעתים קרובות אתה תשלם כמה דולרים פחות כאשר תיסע עם חברות פחות מפוארות – אך אמינות באופן סביר – כמו Movil Tours, Flores ו-Cial (בהתאם לסוג האוטובוס).
לאכול בזול בפרו
מסעדות תיירותיות, בעיקר בנקודות חמות כמו לימה (Lima), קוסקו (Cusco) וארקיפה (Arequipa), הן הרבה יותר יקרות מהמסעדות הטיפוסיות שפוקדים התושבים הפרואנים. אכול במקומות שאליהם הולכים המקומיים, ותופתע כמה אתה יכול לאכול בפרו עם תקציב קטן. מטיילים חרוצים צריכים להפיק את המרב מארוחות הצהריים שלהם בפרו, עם ארוחות גדולות זמינות במחירים נמוכים להפליא.
מומלץ למטיילים לטעום כמה מהמאכלים המסורתיים של המדינה. ארוחת הצהריים בפרו מתחילה בין 12:00 ל-13:00, עובדה המשתקפת בשעות הפעילות של בתי העסק. נפוץ מאוד שחנויות ומשרדים נסגרים בצהריים, ושהעובדים חוזרים לעבודה עד השעה 15:00. פרואנים רבים הולכים לביתם לארוחת הצהריים, אבל תוכל למצוא שפע של אפשרויות, אפילו בכפרים הקטנים ביותר.
ארוחת צהריים בחדר האוכל והתפריט הפרואני
היכן לאכול ארוחת צהריים
סביצ’ה היא מנת ארוחת צהריים מסורתית, כאשר השעה 12:00 היא השעה הטובה ביותר להתיישב באסביצ’ריה (Acevichería) לחגיגה של פירות ים במרינדת ליים.
מסעדות וביסטרו הנמצאים בצדי הרחוב מספקים הזדמנויות טובות לצפות באנשים, אבל התכונן לשלם הרבה מעל לנורמה במקומות המיועדים לתיירים. פרו מהווה בית גם למסעדות סיניות רבות, הידועות בכינוי צ’יפאס ((Chifas, שבהן אתה יכול לקנות מנות אדירות של מזון זול באיכות גבוהה.
אם אין לך זמן לשבת ולהתפנק, אתה יכול לקנות כמה חטיפים פרואנים מסורתיים בדרך. אמפנדס (Empanadas), טמלס (Tamales), הומיטס (Humitas) וחואנס (Juanes) נהדרים למילוי לתוך התרמילים לפני קפיצה לאוטובוס. למטיילים בעלי תקציב קטן בפרו, קשה לנצח את תפריט הצהריים הקבוע, לאפשרויות ארוחת צהריים פרואנית מגיע סעיף נפרד…
תפריט הצהריים הפרואני הקבוע
כאשר תלך ברחובותיה של פרו בחיפוש אחר ארוחת הצהריים, תוכל להבחין במספר גדול של שלטים שכתוב עליהם “תפריט” (Menu). בין אם זה על חזית מסעדה יוקרתית או ליד דלת הכניסה של מה שנראה כמו בית רגיל, השלט הזה מזמין אותך לארוחת צהריים מוגדרת. במונחים של תמורה לכסף, קשה לנצח את ארוחת הצהריים הפרואנית הקבועה, במיוחד במקומות משפחתיים שנפקדים על ידי תושבים פרואנים רגילים.
תפריט ארוחת הצהריים נפוץ בכל רחבי פרו, מהערים הגדולות ועד העיירות והכפרים הקטנים ביותר. הארוחה מורכבת ממנת פתיחה, מנה עיקרית, שתייה ולפעמים קינוח קטן. בדרך כלל תצטרך לבחור מתוך שתיים או שלוש מנות ראשונות ומבחר רחב יותר של מנות עיקריות.
התפריט הוא ברכה עבור תרמילאים בעלי תקציב קטן. אם אתה מטייל בפרו על תקציב, הימנע מארוחות צהריים במסעדות יוקרה ופנה למקומות קטנים יותר. התפאורה עשויה להיות חסרה, אבל אסור לפספס ארוחת שתי מנות, כולל שתייה, בפחות מ-1.5 דולרים אמריקאים.
יחד עם זאת, יש מספר דברים שצריך לציין על תפריט הצהריים הפרואני. בהתחשב במחיר, האוכל הוא לעתים קרובות טוב באופן מפתיע – אבל הוא יכול להיות גם נורא מזעזע. אם אתה לא מעוניין ברגל עוף במים קרים ולצדה צלחת של שעועית ועצמות, תמיד תאכל במקומות שיש בהם אנשים מקומיים. המקומיים יודעים איפה לאכול, ולכן התייחס לשולחנות ריקים כאות אזהרה.
לבסוף, ארוחות הצהריים הקבועות מתחילות בסביבות השעה 12:00 ומסתיימות בסביבות השעה 15:00 אחר הצהריים. אחרי השעה 13:00, אפשרויות המנה העיקריות תתחלנה להידלדל לאט-לאט, ותישאר עם הבחירות הפחות פופולריות. כדי לקבל אוכל טרי ומבחר גדול של מנות, נסה לאכול את ארוחת הצהריים בין 12:00 ל-13:00.
מה לאכול לארוחת הצהריים
לפרו יש מגוון רחב של מנות ארוחת צהריים טיפוסיות, ולכן תהליך הבחירה יכול להיות קצת מסובך, במיוחד אם אתה לא דובר ספרדית. הנה כמה מנות ראשונות ומנות עיקריות, שלעתים קרובות מופיעות בתפריטים הפרואנים.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.