מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 8 דקות–
כתבה: נגוהה שפרלינג
ערכה: ליאור קן-לי
קרדיט לתמונה ראשית Robert Balog Pixabay
הכתבה פורסמה באתר ב-10 ביולי 2016–
סיפורים רבים נקשרו בערפדים- אותם בני אדם חייתיים שחיים חיי נצח, ערים בלילות, מסתתרים מאור השמש פן יימסו וניזונים מדם אחיהם. סרטים, ספרים וסדרות התמקדו ביצורים אלה, שיש שמוכנים להישבע שאינם יצירי דמיון וכי האימה שהם מטילים על האנושות מוצדקת היא. אחד המקומות המהווה תפאורה לעלילות הערפדים באירופה הוא טרנסילבניה (Transylvania) – מקום הולדתו של הערפד המיתולוגי הנודע, שכתרים רבים נקשרו לראשו, הלא הוא הרוזן דרקולה. מסלול טיול בטרנסילבניה ברוח הערפדים ובעקבות אותו ערפד נודע שנולד שם הוא לא רק טיול קסום, אגדי ובעל אופי מיוחד, אלא טיול המבטיח לבוחרים בו גם נופים, היסטוריה, תרבות, ארכאולוגיה והרבה הרבה קסם. מי שמחפש מסלול טיול קצת שונה, עם ערך מוסף, טוויסט מעניין והרבה הרבה אופי חייב לבחור במסלול טיול בטרנסילבניה בעקבות הערפדים.
כמה מילים על ערפדים בכלל ועל דרקולה בפרט
אז לפני שנספר לכם על טרנסילבניה- ערש מולדתו של הערפד האימנתי, הרוזן דרקולה בכבודו ובעצמו, נספר קצת על מיתוס הערפד ועל דרקולה, דמות מיתית שעלילות רבות נקשרו לשמה. סיפורי ערפדים, הנחשבים ליצורים על טבעיים שניזונים מדם אדם שהופך בעצמו לערפד לאחר ההזנה, ידועים עוד משחר ההיסטוריה האנושית. כבר בתקופה של הומרוס תועדו מפגשים עם יצורים על אנושיים אלה, שהיוו בסיס ליצירות אמנותיות רבות מספור במהלך השנים- פסלים, ציורים, ספרים, מחזות, שירים, סיפורים, סדרות טלוויזיה וסרטי קולנוע, שכולם התחקו אחר חייהם של הערפדים, שמאפייניהם משלבים בין עטלף לאדם והם חיים במחשכים ומאיימים על המין האנושי.
אב הטיפוס של הערפד בתפיסתו המודרנית הוא ללא ספק הרוזן דרקולה. זוהי אמנם דמות בדיונית שהומצאה על ידי סופר שכתב בסגנון גותי (רומנטי-בדיוני), אולם דמותו נשענת על אדם בשר ודם- ולאד “המשפד” דרקול. זהו אדם שחי בטרנסילבניה במאה ה־15 ונחשב כיום לגיבור לאומי באזור. הוא היה גביר עשיר ואכזרי שאוי לנפשו של מי שהסתבך אתו, כי הוא נהג לשפד את אויביו על כידונים ולהציג לראווה את הכידונים המעוטרים בגופותיהם.
סיפורי אימה אלה היוו בסיס לספרו הנודע של בראם סטוקר, “הרוזן דרקולה”, אשר ראה אור בשנת 1897 ומאז זכה לעיבודים רבים בתאטרון, בקולנוע ובטלוויזיה. הרוזן דרקולה שתואר כבן אצילים מטרנסילבניה היה בעל כוחות מיוחדים ויכולות על טבעיות וכנראה שייחודו בכך שהיה הערפד הראשון שתואר כאלגנטי, אצילי ומצודד ולא כגופה נרקבת ודוחה כפי שתוארו יצורים אלה בתרבות המזרח אירופאית. כמו כן העניק סטוקר לרוזן דרקולה כוחות על נוספים שלא הוענקו לערפדים קודמים, כגון יכולת להשתנות לזאב (תכונה שמשויכת בדרך כלל לזאבי אדם), יכולת להשתנות לחולדה, יכולת להשתנות לערפל, יכולת שליטה בזאבים, יכולת להפוך לבעל מראה צעיר יותר, יכולת לטפס על קירות ועוד.
בספר מוצג דרקולה כדמות מורכבת הגוררת יחס אמביוולנטי- מצד אחד הינו חיה צמאת דם הנאלצת לפגוע במין האנושי כדי לשרוד, ומצד שני הוא דמות מפוארת עם עבר מרשים, מנהיג, איש צבא, שמסייע לקהילה ומורשתו כוללת גבורה, אומץ, כבוד ומעמד רם. על פי עלילת הספר “הרוזן דרקולה”, האדם נפטר בדמי ימיו ולאחר פטירתו נקבר בקבר גדול בחדר התפילה בטירה שלו. לימים הוא שב מן המתים כערפד אל-מותי שחי חיי נצח ראוותניים לצד שלוש נשים יפות לצדו, ערפדיות בעצמן. הרוזן דרקולה זומם להשתלט על העולם והרומן עב הכרס מתאר את קורותיו במהלך ניסיונו זה. הספר מרתק ורווי יצרים, דרמה ועניין.
דמותו זו של הרוזן דרקולה הפכה לדמות הערפד האולטימטיבית וכיום היא מהווה את אחת הדמויות המפורסמות ביותר בתרבות הפופולרית, אשר גולמה יותר מכל דמות אימה אחרת בקולנוע ובטלוויזיה. דמותו המרתקת הזו, כמו גם התפאורה, הסגנון, התרבות, המבנים ושלל הדמויות של עולם הערפדים בטרנסילבניה, אשר תועד במקורות רבים, הם אשר משמשים את הבסיס למסלול טיול מרתק בחבל ארץ המצוי בין הונגריה לרומניה ומבטיח למבקרים בו הנאה מנוף, מאדריכלות, מארכיטקטורה, מתרבות, מהיסטוריה ומקסם אין סופיים.–
טרנסילבניה על קצה המזלג
אז לפני שנפרט את מסלול הטיול האגדי הזה ונתאר בפניכם את אתרי הביקור משרי האימה, נוטפי האווירה והקסם שבהם אתם צפויים לבקר בארבעת הימים הבאים, נתאר לכם בקצרה את חבל הארץ שבו נתמקד- טרנסילבניה.
אז מעבר להיותה של טרנסילבניה ערש מולדתם של ערפדים רבים ושל הרוזן דרקולה, היא גם חבל ארץ פורה, מוריק ועטור שכיות חמדה, שהטיול שבו יסב לכם נחת רבה. חבל טרנסילבניה משתרע לאורך חלקה המערבי והמרכזי של רומניה והוא מכיל כמה מחוזות: מחוז מרמורש (Maramureş), מחוז ארדאל, מחוז באנאט (Banat) ומחוז קרישאנה (Crişana). חבל טרנסילבניה גובל בצפון באוקראינה, במערב בהונגריה ובדרום מערב בסרביה.
חבל טרנסילבניה כולל כמה נופים מרתקים הודות לעובדה שרוב שטחו הוא רמה גבוהה- רמת טרנסילבניה, שגובהה הממוצע נע בין שלוש מאות עד חמש מאות מטרים, המהווה חלק מרכס הרי הקרפטים הנשגב והמהמם ביופיו. כפי שאופייני לנוף מזרח אירופאי טיפוסי, ליופיים והדרם של הרמה והפסגות מוסיפים גם המפלים, האגמים, הנחלים והנהרות הרבים באזור. בעת ביקור בטרנסילבניה תוכלו לבקר בנהר מורש, נהר סומש, נהר קריש, נהר אולט וכמובן נהר הדנובה, לשכשך במים התרמיים מינרליים בעיירה בורסק, ליהנות מטיול ספוג היסטוריה, נוף ותרבות בערים קלוז’, טימישוארה, ברשוב, אורדאה, סיביו או טרגו מורש, וכמובן להסתובב בינות לעיירות ולכפרים.
–מסלול הטיול שלנו בטרנסילבניה יתמקד בערפדים ובדרקולה ויכלול נופים, מבצרים אגדיים, מוזיאונים, מרתפים ועיירות אך לא יתעכב על כל ה-“היי לייטים” של האזור. מי שרוצה לטייל לעומקו של חבל טרנסילבניה צריך שבוע ימים לפחות. אנחנו נלך על מסלול כוכב בן ארבעה ימים.
מסלול ארבעה ימים בחבל טרנסילבניה בעקבות הערפדים:
היום הראשון מבוקרשט אל העיר בראסוב (Brasov)
את היום הראשון נתחיל בנסיעה של כשעתיים וחמישים דקות מהעיר בוקרשט אל העיר בראסוב, אשר תהיה נקודת המוצא והסיום של מסלול טיול כוכב זה בן שלושה ימים. העיר בראסוב מרתקת בלי קשר לדרקולה- זוהי עיר שכולה היסטוריה, שמספרת את דברי הימים, שספוגה אוירה וקסם. רוחו של דרקולה וכל סיפורי הערפדים שורה במקום שכל האתרים בו נכללו בסיפור זה או אחר אודות החיים-מתים הללו. טירות, מבצרים, ארמונות, דמויות של ערפדים, נסיכים ומלכים- הכול בתמהיל מרתק של קסם ומסתורין.
העיר בראסוב היא עיר בת 800 שנה, שחלקים ממנה נשתמרו בצורה מדהימה. העיר בראסוב, כמו ערים רבות אחרות ברומניה, נבנתה על ידי הסקסונים ששלטו באזור במאה ה-13 והקימו ערי ביצורים שבראסוב היא אחת מהן. בין המאה ה-14 למאה ה-17 שימשה העיר בראסוב כמרכז סחר עולמי ועברו דרכה סחורות מאיי יוון ומהמזרח. לכל אורך העיר ישנם מגדלים, חומות, מבצרים, שערים, כנסיות והרבה מאד מגדלים עם ארכיטקטורה מעניינת ונציגות מכל המאות והסגנונות: החל מהמאה ה-13 ועד המאה ה-21.–
–
בעיר בראסוב נטייל יום אחד ונעבור מאתר לאתר.
את הסיור נתחיל בכיכר המרכזית של בראשוב העתיקה – כיכר פיאטה ספטולוי (Piata Sfatului).
כיכר זו שימשה ככיכר המרכזית של העיר בימי הביניים וכך היא עד היום, בוודאי כשמדובר בתיירים שבאים לשוטט בעיר הנהדרת. מדובר בכיכר רחבת ידיים מלאה בבתי קפה, ואפשר לבלות בה ולספוג אוירה. הכיכר כוללת את בניין העירייה הישן, את מוזיאון ההיסטוריה של בראסוב ואת מגדל טראמפטר שמקודקודו ניתן להעיף מבט על הכיכר והעיר שמקיפה אותה. מהכיכר יוצא מדרחוב שוקק וצבעוני עטור חנויות ודוכנים ומטיילים רבים כשהבניינים בצדיו בנויים בסגנון הבארוק וחזיתותיהם מדהימות.
בנין העירייה פיאטה ספטולוי (Piata Sfatului)
במרכז כיכר פיאטה ספטולוי, שמכונה גם “כיכר המועצה”, עומד בניין העירייה הישן שמכונה גם הוא באותו שם, בניין פיאטה ספטולוי. הבניין, שנבנה בשנת 1420, שימש כבית העירייה בתקופה זו וכיום הוא משמש כמוזיאון היסטורי, “מוזיאון ההיסטוריה של בראסוב” (Muzeul de Istorie al Brasovului), המציג בתוכו תערוכות הקשורות לדברי הימים של העיר והאזור.–
מוזיאון ההיסטוריה של בראסוב (Muzeul de Istorie al Brasovului)
במוזיאון תמצאו מוצגים של כלים מאבן ומברזל, נשק קדום, שריון, כלים של חקלאות. כמו כן, באחת מהתערוכות מסופר סיפורם של הסקסונים.
הכניסה בתשלום.
שעות פתיחה: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 18:00-10:00. סגור בימי שני.
כתובת: Piata Sfatului 30.–
בפינה הדרומית ביותר של כיכר המועצה ניצבת הכנסייה השחורה (Biserica Neagra), שהינה היעד הבא שלנו בסיור.
הכנסייה השחורה (Biserica Neagra)
זהו ללא ספק האתר החשוב ביותר בבראסוב ומקור גאווה של תושבי המקום. מדובר בכנסייה בת שש מאות שנה, שבנייתה ארכה 100 שנים לערך. הכנסייה הוקמה בין שנת 1383 לשנת 1480 ועד היום היא נחשבת שם דבר בשל היותה הכנסייה הגותית הגדולה ביותר בין וינה לאיסטנבול. בשנת 1689 פרצה שריפה בכנסייה ומאורע זה תרם לשמה: קירות הכנסייה נצבעו שחור, חלקים ממנה שרדו, היא שוקמה במשך מאה שנה וחזרה לפעולה. היא פעילה עד היום, וצבע הקירות בשל אותה שריפה זיכו אותה בשמה – “הכנסייה השחורה”. לשם זה נקשרו אגדות רבות והיא משתלבת היטב באווירת הערפדים, הקסם והמסתורין של האיזור ושל מסלול הטיול שלנו.
הכנסייה גדולה, יפה ומפוארת ויש בה גם פריטים מרתקים שתוכלו לראות: שטיחים נדירים בני המאות ה-17 וה-18, ציורי קיר מתקופת הרנסנס, ואם תגיעו לאזור בקיץ תוכלו לצפות ברסיטל של מוסיקה נהדרת של העוגב הוותיק שבה. מתקיימים בחודשי הקיץ שלושה מופעים בכל שבוע.
הכניסה בתשלום.
שעות פתיחה: ימי שני עד שבת בין השעות 15:30-10:00.
כתובת: Curtea Johannes Honterus 2.
טלפון ליצירת קשר: +40 268 511 824.–
הר טמפה (Muntele Tampa)
כשתגיעו לבראשוב ודאי תבחינו באותיות שם העיר המוצבות על ההר בדיוק כמו בהוליווד- השלט המפורסם שהיגר לקצוות העולם. שלט זה ממוקם על הר טמפה, המהווה אטרקציה תיירותית נחמדה, כשלמרגלותיו משתרעת העיר בראשוב. מדובר על הר בגובה 940 מטרים. מומלץ לטפס לפסגת ההר ולצפות בנוף עוצר נשימה. ניתן להגיע אל הפסגה בטיפוס רגלי של כשעה או ברכבל.
העלייה ברכבל בתשלום.
כתובת: Aleea Tiberiu Brediceanu.
טלפון ליצירת קשר: +40 268 478 657
שעות פתיחה: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 09:30-17:00.–
מבצר מוזיאון האורגים (Weavers’ Bastion Museum)
על הפינה הדרום-מזרחית של חומת העיר, סמוך לשער שצ’אי (Poatra Schei), שנבנה בשנת 1825, תמצאו את המבצר הזה, שמהווה מבנה מרשים מהמאה ה -15 ואשר מכונה “Bastionul Ţesătorilor”. כיום משמש המבצר כמוזיאון הכולל מיצגים מגוונים, שהבולט בהם הוא מודל צבעוני של העיר בראשוב במאה ה -17. המודל עוצב ונבנה בשנת 1896 על ידי מורה גרמני מהעיר.
הכניסה בתשלום.
שעות פתיחה: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 10:00-17:30.
טלפון ליצירת קשר: +40 268 472 368
–
היום השני – טירת בראן (Bran Castle)
את היום השני נפתח בנסיעה קצרה מבראסוב אל טירת בראן בכיוון דרום מערב, מרחק של שלושים קילומטרים (חצי שעת נסיעה לערך). טירת בראן היא טירת הערפדים, מקושרת לדרקולה ותביא אליכם בדיוק את הקסם והמסתורין שתחפשו. על פי כמה עדויות זהו גם מקום מגוריו של הרוזן המשפד ולאד, ששימש ככל הנראה השראה לדמותו של הרוזן דרקולה בספרו של הסופר האירי, בראם סטוקר.
טירת בראן היא טירה אגדית וקסומה שנראית למרחוק. מדובר בטירה גבוהה, גדולה, מרשימה ויפה, מרובת מגדלים וצריחים הניצבת על צלע הר, בולטת וקסומה, והביקור בה פשוט נהדר ומהנה. בטירה הנישאת אל על תוכלו להיכנס לאווירה, לדמיין מה שתרצו ולנסוע בזמן אל ימי הביניים ואל שאול הערפדים (לפחות בדמיון). 30 ק”מ דרום-מערב לבראשוב.
מבצר בראן השתמר כמעט בשלמותו והוא פתוח למבקרים שנהנים לא רק מהקסם, מהאווירה, מהארכיטקטורה ומכל מה שמסביב, אלא גם ובעיקר בזכות האווירה שכולה מכוונת אימה ומסתורין. בטירה ישנם מוצגים רבים הלקוחים מעולם סיפורי האימה, כך, בין היתר, חדר גולגולות עם מלאי גולגולות מחריד, חפצים מעוררי אימה ותפאורה מתאימה.
לא רק דברים מפחידים ומעוררי אימה יש בטירת בראן, אלא גם פיסות תרבות והיסטוריה- כאות הוקרה למלכה מריה, שאיחדה את רומניה, העם העניק לה את טירת בראן בשנת 1920. במוזיאון הפתוח בטירה ישנם גם מוצגים הקשורים לתקופת מלכותה, כך, בין היתר ישנם דברי אמנות, רהיטים וחפצים של המלכה מריה.
הכניסה בתשלום.
כתובת: Str. Traian Mosoiu 489, Bran
טלפון ליצירת קשר: (268) 238.333.
שעות פתיחה: ממאי עד ספטמבר – ימי שלישי עד ראשון בין השעות 19:00-9:00 וימי שני בין השעות 12:00- 19:00. מאוקטובר עד אפריל – ימי שלישי עד ראשון בין השעות 17:00-9:00. בחודשים אלה הטירה סגורה בימי שני.
למידע נוסף, בקרו באתר הרשמי של טירת בראן.–
מלונות מומלצים בסביבת מבצר בראן
היום השלישי – העיר סיגישאורה (Sighișoara)
גם עיר זו קשורה לדרקולה ושוכנת במרחק כשעתיים וחצי נסיעה בכיוון צפון מטירת ברן (139 ק”מ). בעיר סיגישוארה נולד הרוזן ואלד “דרקולה” צפש המשפד. זוהי עוד עיר ביצורים סקסונית – ציורית, נעימה ויפה וגם הרבה פחות מתוירת ועל כן פחות צפופה- יתרון בולט, לבטח אם תבקרו באזור בימי הקיץ החמים. אמנם מוקד המשיכה של העיר סיגישאורה היא מצודת סיגישוארה (Castle Sighisoara), בה נולד הרוזן דרקולה, אך מעבר למצודה מרשימה זו יש בעיר הרבה מה לראות – בתים, מבנים, מבצרים, חומות ושערים שנשתמרו מימי הביניים, מה שזיכה את העיר העתיקה בתואר כבוד – היא הוכרזה כאתר שימור על ידי אונסק”ו.–
במצודת סיגישאורה עצמה, שמוכרת יותר בתור “הבית של דרקולה” (Casa Dracula), יש מסעדה ומוזיאון נשק. המקום בהחלט שווה ביקור ואפילו ארוחה ערפדית מענגת- קצת תיירותי אבל עדין נחמד.
שעות פתיחה: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 10:00-23:45.
כתובת: Cositorarilor Str Casa Dracula, 5, Sighisoara, Romania.
טלפון ליצירת קשר: 265771596.–
–
לאחר הביקור בביתו של דרקולה נמליץ לכם להמשיך לשוטט ולטייל ברחובות העיר ולעצור להתרשם ממגדל השעון בכיכר המרכזית, אשר כולל בקומה הראשונה שלו מוזיאון עינויים עם מוצגים של סדי ומכשירי אינקוויזיציה מעוררי אימה ומציתי דמיון; ובקומה המרכזית מוזיאון להיסטוריה של האזור, שכולל לא מעט מוצגים מעניינים שמספרים אודות דברי הימים.
הכניסה בתשלום.
שעות פתיחה: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 15:30-10:00.
כתובת: Piata Muzeului 1 Sighisoara.–
יעד נוסף בעיר סיגישאורה הוא כיכר סטאטי (Piata Cetatii), הכולל מגדל ביצורים עם 175 מדרגות, שמקדקודו נחשף נוף עוצר נשימה.
הכניסה בתשלום.
שעות פתיחה: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 16:00-9:00. סגור בימי שני.
כתובת: Piata Cetatii Sighisoara.–
חשוב לדעת כי תוכלו לרכוש כרטיס כניסה אחד אשר מאפשר כניסה לשלושת המוזיאונים בסיגישאורה: למוזיאון ההיסטוריה, למוזיאון העינויים ולמוזיאון הנשק שבביתו של דרקולה.–
היום הרביעי – מבצר ראסנוב ועיירת הנופש פויאנה בראשוב (Poiana Brasov)
את היום הרביעי נתחיל בנסיעה למבצר ראסנוב (Rasnov Fortress), כחצי שעה נסיעה לכיוון דרום, 20 ק”מ. זהו מבצר מרשים מאד הניצב על פסגת הר מעל העיר ראסנוב, שהיא יותר עיירה מאשר עיר והיא ציורית ונחמדה. זהו מבצר סקסוני טיפוסי עצום בגודלו וכולל מיני עיר קטנה בזכות בתי מגורים, בתי ספר, חצרות, כנסיה וכדומה וכן מוזיאון להיסטוריה מעניין ונחמד. המבצר ויתר המבנים שופצו ושוחזרו לאחרונה והביקור בהם מרתק.
שעות פתיחה: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 9:00-19:00.
כתובת: Râșnov 505400, רומניה.
–
לאחר הביקור בטירה נמשיך ליום של כיף בעיירת הנופש הקסומה הסמוכה לבראשוב, פויאנה בראשוב, הקרובה מאד לטירת ראסנוב (מרחק 11 ק”מ, קרי 20 דקות נסיעה גג) וגם לראסטוב – 14.3 ק”מ שייקחו לכם כעשרים דקות נסיעה. בעיירת הנופש הזו תוכלו לעשות כיף חיים: מסעדות טובות, פאבים משובחים, נוף עוצר נשימה, והמון המון פעילויות ספורט וכיף לכל המשפחה וגם לאקסטרימיסטים שבכם. בחורף יש שם גם אתר סקי פעיל ומשובח.–
מלונות מומלצים בפויאנה בראשוב– זה המקום שאני לנתי, ובכייף
כאן מסתיים מסלול טיול זה, אבל אם בא לכם עוד מדרקולה ואם אתם חוזרים לבוקרשט (מה שסביר שתעשו כי משם תצא הטיסה שלכם ארצה חזרה), תוכלו להשלים מעגל ולבקר היכן שדרקולה נפטר ונקבר ולא רק בבית הולדתו ובבית בו גדל. בעיר בוקרשט נמצא קברו של דרקול המשפד, באתר המכונה “מצודת סנאגוב” (Snagov Castle).–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.