• תַפרִיט
  • תַפרִיט

יהודים באמסטרדם: סיור עצמאי ברובע היהודי

דף הבית » יהודים באמסטרדם: סיור עצמאי ברובע היהודי

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 7 דקות

כיום אין יהודים רבים באמסטרדם, אך בכל רחובות העיר ובעיקר ברובע היהודי תוכלו לראות את השפעתה של הקהילה היהודית על הולנד בכלל ועל אמסטרדם בפרט. ההיסטוריה של יהודי הולנד כרוכה בזו של ההולנדים ומשקפת את התהליכים שהתרחשו בה במהלך השנים. ביקור ברובע היהודי של אמסטרדם הוא דרך נפלאה להכיר מקרוב את תולדותיה של הקהילה היהודית בעיר. הרובע כולל מוזיאונים, אנדרטאות, בתי כנסת, מבנים, מוסדות קהילתיים, חצרות, גלריות ועוד, שנותרו כעדות אילמת לחייה המפוארים של קהילה פעילה שתרמה רבות להולנד בכלל ולאמסטרדם בפרט. במאמר זה נציג לכם מסלול טיול אפשרי ברובע היהודי באמסטרדם.

אם אתם מעדיפים לסייר ברובע היהודי עם מדריך, מומלץ להזמין סיור מודרך ברובע היהודי של אמסטרדם. יש גם אפשרות להזמין הדרכה פרטית ברובע היהודי של אמסטרדם.

קרדיט תמונה ראשית: נלקחה מויקיפדיה. הצלם לא ידוע.

*גילוי נאות: עמוד זה עשוי לכלול קישורים של תכניות שותפים שלנו. אם תלחצו על הקישור ותרכשו דרכו את אחד מהשירותים, אנחנו נקבל על זה עמלה, שתעזור לנו לתפעל את האתר. הדבר נעשה ללא תוספת עלות עבורכם. תודה על העזרה!

תוכן עניינים

קצת רקע על היהודים באמסטרדם

כמו בכל אירופה, גם באמסטרדם הייתה קהילה יהודית מפוארת. הקהילה היהודית פרחה ושגשגה בעיר בעיקר אחרי גירוש ספרד ופורטוגל, שגרם ליהודים רבים למצוא מפלט בעיר הסובלנית, המקבלת והמתירנית, שאפשרה הרבה יותר חופש דת ופולחן משכנותיה באירופה. אך, עוד קודם לגירוש ספרד הייתה קיימת בעיר קהילה יהודית ספרדית שהורכבה משלושה זרמים עיקריים – קהילת “בית-יעקב”, שנוסדה בשנת 1602, קהילת “נווה-שלום”, שנוסדה בשנת 1608-1612 וקהילת “בית-ישראל”, שנוסדה בשנת 1618.

עם הגירתם של הספרדים והפורטוגזים לאמסטרדם נוצרה קהילה אשכנזית ענקית בעיר. ברבות הימים, שלוש הקהילות הספרדיות התאחדו לקהילה אחת וכך נוצרו שתי קהילות נפרדות עם חיים, מוסדות ואפיונים שונים ונבדלים. שתי הקהילות חיו בשלום עם השלטון המקומי ועם תושבי העיר. כמו בכל מקום באירופה, גם באמסטרדם יהודי אמסטרדם היו לעמודי תווך בכלכלה, במסחר, בפוליטיקה ובתרבות של העיר.

למרבה הצער, הפאר וההדר של הקהילות היהודיות באמסטרדם נמחק ונעלם בימי מלמת העולם השנייה ומוסדות הקהילה פוזרו לכל עבר. לאחר כיבוש הנאצים את העיר, רוב יהודי העיר – יותר מ- 100,000 בני אדם, נשלחו אל מותם במחנות ההשמדה. כמובן שהמאורעות הנוראיים הביאו לצמצום חסר תקדים בכמות היהודים בהולנד. ערב מלחמת העולם השנייה היו ברחבי המדינה 140 אלף יהודים, מתוכם 120 אלף באמסטרדם. 4,300 מהם היו יהודים ספרדים. לאחר המלחמה, נותרו בהולנד רק כ-20,000 יהודים, מתוכם 800 יהודים ספרדים. כיום חיים בהולנד כ-20,000 יהודים, רובם חיים באמסטרדם ומתגוררים בכל רחבי העיר ולא רק ברובע היהודי.

מסלול טיול ברובע היהודי של אמסטרדם

תחנה ראשונה: כיכר ווטרלו (Waterlooplein)

מומלץ להתחיל את הסיור שלכם בכיכר ווטרלו. במקור, במקום הזה התקיים שוק שהופעל על ידי הסוחרים היהודיים של השכונה. היום, השוק גדל משמעותית והינו שוק הפשפשים הגדול באמסטרדם, עם למעלה מ-300 דוכנים המוכרים בגדי יד שנייה וכל מיני ענתיקות.

מידע שימושי:

כמה זמן מומלץ לבקר? כמה דקות, אלא אם אתם רוצים לעצור באחת החנויות או המסעדות מסביב לכיכר.

איך מגיעים? אתם יכולים להשתמש ברכבת התחתית ולרדת בתחנת Waterlooplein.

תחנה שנייה: אנדרטת הנערים היהודיים (Monument Megadlé Jethomiem)

מכיכר ווטרלו, המשיכו לכיוון נהר האמסטל ותגיעו אל האנדרטה המרגשת לזכרם של מאות הילדים והנערים היהודים מבית היתומים Megadlé Jethomiem, שנשלחו במרץ 1943 אל מחנה הריכוז סוביבור. בית היתומים הוקם בשנת 1738 ושימש כמקום מפגש ומגורים עבור ילדים יהודים יתומים. לאחר מלחמת העולם השנייה, בית היתומים המשיך לתפקד וטיפל בילדים ניצולי השואה. בהמשך, ילדים אלה נשלחו לישראל. בית היתומים נהרס בשנת 1977, אך האנדרטה מזכירה לנו את מיקומו.

מידע שימושי:

כמה זמן מומלץ לבקר? כמה דקות.

המרחק מהנקודה הקודמת: האנדרטה נמצאת במרחק כ-200 מטרים מכיכר ווטרלו.

תחנה שלישית: אנדרטת ההתנגדות היהודית (Monument to Jewish Resistance)

במרחק קצר מהאנדרטה לזכר בית היתומים, תמצאו אנדרטה מרשימה נוספת, שהוקמה לזכר ההתנגדות היהודית והלוחמים במחתרת ההולנדית, שפעלה נגד הנאצים בימי מלחמת העולם השנייה. זוהי אנדרטה מפוארת בעלת עמוד מלבני משיש שחור ועליו כתובות זיכרון בהולנדית וטקסט בעברית של הנביא ירמיהו: “היו עיניים מזרקה של דמעות, הייתי בוכה יום ולילה לוחמי אל מקרים של אנשים”. 

מידע שימושי:

כמה זמן מומלץ לבקר? כמה דקות.

המרחק מהנקודה הקודמת: האנדרטה נמצאת במרחק כ-150 מטרים מאנדרטת בית היתומים. 

תחנה רביעית: בית פינטו (Pintohuis)

משם, תמשיכו אל בית משפחת פינטו, משפחה פורטוגזית-יהודית אמידה, שעסקה במסחר. הבית נרכש על ידי אב המשפחה בשנת 1651 ועבר שיפוץ נרחב בסוף המאה ה-17. היום, הבית משמש כספרייה, כך שאתם יכולים להיכנס ולהתרשם מפנים המבנה ללא עלות. התקרות מקושטות בציורי קיר מרהיבים.

מידע שימושי:

הכניסה ללא תשלום.

שעות הפתיחה: רביעי עד שישי בין השעות 10:30-17:30, שבת בין השעות 13:00-17:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? כמה דקות.

המרחק מהנקודה הקודמת: הבית נמצא בכתובת Sint Antoniebreestraat 69, במרחק כ-5 דקות הליכה מהאנדרטה.  

תחנה רביעית: מלטשה ליהלומים Gassan Diamonds

אמסטרדם הייתה בעבר מרכז לחיתוך ומסחר ביהלומים. אומנם התחום הזה כבר לא דומיננטי בעיר, אך עדיין תוכלו למצוא ברובע היהודי של אמסטרדם את Gassan Diamonds, אחד מהעסקים היחידים שנותרו בתחום היהלומים באמסטרדם. המפעל מציע סיורים מודרכים בחינם, במהלכם תוכלו ללמוד אודות היהלומים, לצפות במשייפי היהלומים וללמוד על מלאכתם.

מידע שימושי:

הכניסה ללא תשלום.

שעות הפתיחה: סיורים מתקיימים מדי יום בין השעות 9:00-17:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? כשעה.

המרחק מהנקודה הקודמת: המפעל נמצא בכתובת Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175, במרחק כ-3 דקות הליכה מבית פינטו.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של Gassan Diamonds.

תחנה חמישית: בית הכנסת אוילנבורגר (Uilenburger Synagogue)

בית הכנסת אוילנבורגר, שהוקם בשנת 1766, היה בית הכנסת החמישי בעיר ושימש את קהילת יוצאי גרמניה שהתיישבו באמסטרדם. במקום היה גם היכל לחתונות ומפגשים. בשנת 1889, חלק מקומת המרתף של בית הכנסת הפך למקום מסחר בעופות. בתקופת מלחמת העולם השנייה, המקום נבזז ונהרס ורק בשנת 1954 שוקם. בין השנים 1954 ל-1988, שימש כמרכז העירוני לשיפוץ ושיקום בתים באמסטרדם. היום, המבנה עבר למחלקת התרבות היהודית של העיר.

כרגע, בית הכנסת עובר שיפוצים ושינויים. לכן, תוכלו להתרשם ממנו מבחוץ.

המרחק מהנקודה הקודמת: בית הכנסת נמצא ממש בצמוד למלטשת היהלומים, במרחק כ-100 מטרים.

תחנה שישית: בית הכנסת הפורטוגזי (The Portuguese Synagogue)

בית הכנסת הפורטוגזי הוא בית כנסת ספרדי שנבנה בשנת 1675 על ידי מגורשי ספרד ופורטוגל. בית הכנסת הצליח לעבור את הימים הנוראיים של תקופת השלטון הנאצי במלחמת העולם השנייה. מבנה בית הכנסת בנוי כולו מעץ ומוצף באור ממאות הנורות הממלאות את החלל.

מידע שימושי:

הכניסה בתשלום. מומלץ לקנות מראש >> כרטיס כניסה לבית הכנסת הפורטוגזי (המאפשר כניסה גם לאתרים אחרים ברובע היהודי).

שעות הפתיחה: שעות הפתיחה של בית הכנסת הפורטוגזי משתנות בהתאם לעונה, כך שמומלץ לבדוק את שעות הפתיחה המעודכנות באתר. חשוב לבדוק גם את שעות הפתיחה לפני חגים ומועדים.

כמה זמן מומלץ לבקר? כחצי שעה.

המרחק מהנקודה הקודמת: בית הכנסת נמצא במרחק כ-500 מטרים מבית הכנסת אוילנבורגר, במרחק כ-10 דקות הליכה.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של בית הכנסת הפורטוגזי.

תחנה שביעית: המוזיאון לתולדות היהודים (Jewish Museum)

לאחר הביקור בבית הכנסת הפורטוגזי המרשים, תמשיכו אל המוזיאון לתולדות היהודים באמסטרדם. המוזיאון המרתק הזה בנוי מארבעה חללים ששימש בעבר כבתי כנסת. הוא כולל מוצגים רבים המתארים את ההיסטוריה והתרבות של יהודי הולנד בכלל ויהודי אמסטרדם בפרט, תוך שימת דגש על יחסי הגומלין בין התרבות היהודית לתרבות ההולנדית.

במוזיאון יש גם אגף מיוחד המיועד לילדים, שבו הילדים יוכלו ללמוד על המנהגים וההיסטוריה היהודית. לילדים יש אפשרות להסתובב במוזיאון, לגעת ולהכיר מקרוב את התרבות היהודית דרך כלי נגינה, מאכלים מסורתיים והשפה העברית.  

מידע שימושי:

הכניסה בתשלום. מומלץ לקנות מראש >> כרטיס כניסה למוזיאון לתולדות היהודים (המאפשר כניסה גם לאתרים אחרים ברובע היהודי).

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 10:00-17:00.

כמה זמן מומלץ לבקר? כשעה.

המרחק מהנקודה הקודמת: המוזיאון נמצא ממש מעבר לכביש, במרחק כ-100 מטרים מבית הכנסת הפורטוגזי.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של המוזיאון לתולדות היהודים.

תחנה שמינית: אנדרטת עובדי הנמל (The Dokwerker)

במרחק קצר מהמוזיאון נמצאת אנדרטת עובדי הנמל, שמנציחה את זכרם של עובדי הנמל ששבת בפברואר 1941 כאות מחאה והזדהות עם היהודים. בכל שנה, ב-25 בפברואר, נערך אירוע לזכר שביתה זאת ולזכר קורבנות השואה.

המרחק מהנקודה הקודמת: האנדרטה נמצאת במרחק ממול למוזיאון לתולדות היהודים, במרחק כ-100 מטרים, בכיכר Jonas Daniël Meijerplein.

תחנה תשיעית: האנדרטה לזכר קורבנות אושוויץ (Memorial to Auschwitz Victims)

משם, תמשיכו אל האנדרטה לזכר קורבנות אושוויץ, שעוצבה בידי האומן יאן וולקרס ושואפת להמחיש ולהנציח את הזוועות שהתרחשו במחנה ההשמדה אושוויץ. היא מורכבת מלוחות זכוכית, שבהם משתקפים השמיים ביום ובלילה. כמו כן, האנדרטה כוללת את הכיתוב ” Nooit meer Auschwitz”, שפירושו “לעולם לא עוד אושוויץ”. מדי שנה, ב-27 בינואר, מתקיים כאן טקס לציון יום שחרור מחנה אושוויץ בידי הצבא הרוסי.

המרחק מהנקודה הקודמת: האנדרטה לזכר קורבנות אושוויץ נמצאת במרחק כ-350 מטרים מאנדרטת עובדי הנמל, כלומר במרחק כ-5 דקות הליכה.

תחנה עשירית: הולנדסה סכאובורך (Hollandsche Schouwburg)

התחנה העשירית והאחרונה בסיור ברובע היהודי של אמסטרדם היא ההולנדסה סכאובורך, מבנה ששימש בעבר כתיאטרון ההולנדי. המבנה הזה שימש בעבר את הקהילה היהודית, שהציגה בו הצגות ביידיש. בימי מלחמת העולם השנייה, שימש כמקום ריכוז היהודים לפני שליחתם אל מחנות ההשמדה. היום, ליד שרידי המבנה ניצבת אנדרטה לזכרם של הנספים. עמוד גרניט שחור מעוטר במגן דוד וכולל את שמותיהם של 104,000 יהודים שנרצחו על ידי הנאצים.

היום, הולנדסה סכאובורך הינו אנדרטה לזכר קורבנות השואה. המבנה נמצא בשיפוצים ועתיד להיפתח מחדש בתחילת 2024.

מידע שימושי:

הכניסה בתשלום.

שעות הפתיחה: כרגע סגור לשיפוצים.

כמה זמן מומלץ לבקר? כשעה (כאשר האתר פתוח).

המרחק מהנקודה הקודמת: הולנדסה סכאובורך נמצאת במרחק כ-250 מטרים מהאנדרטה לזכר קורבנות אושוויץ.

השלמת החוויה: ביקור בבית אנה פרנק (Anne Frank House)

אם אתם רוצים להשלים את החוויה היהודית באמסטרדם, אנו ממליצים לבקר בבית אנה פרנק. הבית אינו נמצא ברובע היהודי של אמסטרדם, אך ללא ספק שווה ביקור. הוא נמצא במרחק כחצי שעה הליכה מהרובע היהודי ואם תרצו, תוכלו גם להגיע אליו באמצעות קו 14 של החשמלית, לרדת בתחנת Dam ולהמשיך משם ברגל מרחק קצר עד למוזיאון.

אנה פרנק היא הילדה היהודייה שכתבה את היומן המפורסם, המתעד את חוויותיה במקום המסתור בזמן השואה. למרבה הצער, אנה פרנק נרצחה בשואה, אך היומן שהשאירה פורסם על ידי אביה בסיום המלחמה. בזמן הביקור בבית, תוכלו לראות את החלל הקטן שבו שהתה יחד עם יתר המסתתרים. לפני הביקור, מומלץ לקרוא ביומן שלה כדי שתוכלו לזהות בהמשך את הפינות השונות, הרהיטים והחלון שנמצאים בבית.

הביקור מומלץ לבני 10 ומעלה. ילדים מתחת לגיל 12 חייבים להיות מלווים על ידי מבוגר.

אם אתם רוצים ללמוד עוד על קורותיה של אנה פרנק, אתם יכולים להצטרף לסיור מודרך שסובב כולו סביב סיפורה של אנה פרנק.

מידע שימושי:

הכניסה בתשלום. חובה לרכוש כרטיסים מראש דרך אתר האינטרנט.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 9:00-22:00. בעת הזמנת הכרטיסים, תצטרכו לבחור שעה שבה תגיעו אל המוזיאון.

כמה זמן מומלץ לבקר? כשעה עד שעה וחצי.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של בית אנה פרנק.

אוכל כשר באמסטרדם

ברובע היהודי של אמסטרדם אומנם לא תמצאו הרבה אופציות לאוכל כשר, אך אם תרחיקו מעט – תמצאו כמה מסעדות כשרות ומעולות. רוב המסעדות מרוכזות באזור דרום אמסטרדם, קרוב לפארק אמסטל. הנה כמה מהן:

  • Meat Meמסעדה בשרית ישראלית. המקום מגיש חומוס, פלאפל, קבב ומגוון סלטים שמוגשים לשולחן – בדיוק כמו בבית. המסעדה נמצאת בכתובת Kastelenstraat 65. למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של Meat Me.
  • Pizza & coמסעדה חלבית נהדרת המגישה פיצות, פסטות וסלטים. הפיצרייה נמצאת בכתובת Kastelenstraat 105A. למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של Pizza & co.
  • רימון דלי (Rimon) זוהי מאפייה כשרה ידועה באמסטרדם, שכוללת גם סופרמרקט. יש גם אפשרות להזמין קייטרינג מהמקום ולקחת אוכל לשבת.

לסיכום

היהודים היו במשך שנים חלק בלתי נפרד מהחיים באמסטרדם. הרובע היהודי של אמסטרדם מלא באנדרטאות ובמבנים שכדאי לבקר בהם כדי ללמוד על קורות קהילת היהודים המרשימה באמסטרדם.

מקורות שימושיים לתכנון הטיול שלכם

הזמנת טיסה

השתמשו באתר קיאק כדי למצוא טיסות במחירים משתלמים. המחירים המוצגים באתר הם מחירים סופיים ואין הפנייה לגורם שלישי. 

הזמנת לינה

מומלץ להשתמש באתר בוקינג כדי להזמין מלונות בחו”ל. ככל שמזמינים יותר פעמים דרך בוקינג, כך אתם זוכים להנחות גדולות יותר על הלינה שלכם.

אם אתם יותר בעניין של אכסניות, אתם יכולים לחפש באתר Hostelworld שמתמחה בלינות מהסוג הזה. 

קבלו >> טריק מיוחד שיכול לחסוך לכם מאות ואפילו אלפי שקלים בהזמנת לינה!

הזמנת פעילויות ואטרקציות

אתם יכולים למצוא מגוון רחב של פעילויות ואטרקציות באתר ויאטור ובאתר GetYourGuide. הסיורים המוצעים הם בשפה האנגלית ותוכלו לבחור את הסיורים בעלי הדירוג הטוב ביותר כדי להבטיח איכות. 

ואל תשכחו ביטוח נסיעות!

אנו ממליצים לקרוא אודות ביטוח נסיעות לחו”ל לפני שאתם מזמינים.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם