מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 7 דקות–
הכתבה בשיתוף אתר וילה דילס, המציע לכם וילות בצפון ישראל
כתבה וערכה: ליאור קן-לי
–
אם תעשו את דרככם צפון-מזרחה, תמצאו את ימת הכנרת, אגם המים המתוקים הנמוך ביותר בעולם, על גבול רמת הגולן. הכנרת היא הימה הלאומית שלנו, קטנה, יפה ומוקפת באינספור מסלולי טיול ואתרים מעניינים. אם אתם מתכננים לנסוע אל הכנרת ולא בטוחים מה כדאי לכם לעשות שם, הכנו עבורכם מסלול טיול של יום בחלקה הדרום-מערבי של הכנרת. על מנת ליהנות מכל מה שיש לכנרת להציע, אנו ממליצים לכם להעביר את הלילה באחד ממתחמי הקמפינג, במלון או בוילה מפנקת באזור הכנרת, למיצוי מקסימאלי של היום.
מסלול הטיול מתאים למשפחות אוהבי טבע והיסטוריה.
המסלול מתאים לטיול בכל עונות השנה.
משך המסלול המשוער (כולל נסיעות): כשש שעות.
מפת טיולים וסימון שבילים: מפת טיולים וסימון שבילים הגליל התחתון (גיליון מס’ 3)
זכרו – המסלול המוצע הינו בגדר המלצה בלבד. אתם מוזמנים לשנות אותו על פי העדפותיכם ולוח הזמנים שלכם.
–
נקודת ההתחלה: פארק נהריים, “אי השלום”
פארק נהריים ממוקם כ-6.5 קילומטרים דרומית לכנרת. האתר גובל בין ישראל לבין ירדן, על גדות נהר הירמוך ונהר הירדן, ובעבר שכנה בו תחנת הכוח ההידרו-אלקטרית נהריים. תחנת הכוח נהריים, שהוקמה על ידי פנחס רוטנברג, “הזקן מנהריים”, החלה לייצר חשמל בשנת 1932 והייתה תחנת הכוח הראשונה שהוקמה בארץ ישראל, מקור גאווה עצום עבור תושבי הארץ. אך סיפור ההצלחה של נהריים נקטע עם ראשיתה של מלחמת העצמאות, בשנת 1948, אז התחנה נפלה לידי הצבא העיראקי שפלש לאזור. לאחר מכן, התחנה הועברה לידי הלגיון הירדני.
בשנת 1994 נחתם הסכם השלום עם ירדן, במסגרתו השטח הכלוא בין נהרות הירמוך והירדן, הלוא הוא נהריים, הועבר לריבונות ירדנית, אך נותר בבעלות ישראלית. “האי” נהריים זכה לכינוי “אי השלום” ומבקרים ישראלים רבים פקדו אותו לאחר חתימת ההסכם, ללא כל צורך בדרכון ירדני. עכשיו גם אתם מוזמנים לבוא ולבקר ב”אי השלום”, מטרים ספורים מהגבול עם ירדן.
הביקור ב”אי השלום” הינו באמצעות רכב פרטי בליווי מדריכי האתר, בתשלום יחסית יקר. הסיור נמשך כשעה. לסיור המודרך ב”אי השלום” יש להירשם מראש בטלפון 04-6709143.
ניתן לסייר באופן עצמאי ב”שביל הסכרים”, סיור של כעשרים דקות, ללא תשלום.
האתר פתוח מדי יום, מזריחה ועד שקיעה. הסיורים ל”אי השלום” הם עד השעה 15:30.
כמה זמן מומלץ לבקר בפארק נהריים? כשעה וחצי.
איך תגיעו לפארק נהריים? בנסיעה צפונה על כביש 90, פנו מזרחה לקיבוץ אשדות יעקב ומיד לאחר מכן ימינה בעקבות השלט לנהריים.
–
אם אתם מעוניינים רק בטעימה מנהריים, אנו ממליצים לכם לצאת באופן עצמאי למסלול הטיול בשביל הסכרים, מסלול טיול מעגלי באורך כ-800 מטרים. הכניסה לשביל הסכרים הינה דרך שער כניסה הנמצא מספר מטרים ממרכז המבקרים של פארק נהריים.
התחנה הראשונה בשביל הסכרים: הדבר הראשון שתראו לאחר כניסתכם אל המסלול הוא את “תעלת האפס”, תעלת בטון יבשה באורך 1.5 קילומטרים, שנבנתה ללא כל שיפוע, הממוקמת מתחת לגשר עליו תלכו. מאחורי סכר הירמוך נוצר אגם, שללא “תעלת האפס” היה מוצף בעונות החורף והאביב. כשמפלס המים היה גבוה בשני הנהרות, התעלה הייתה מזרימה עודף מים מנהר הירמוך אל הירדן, וכאשר מפלס המים היה נמוך, התעלה הייתה מזרימה מים מהירדן לירמוך. את כמות המים החסרה קיבל נהר הירדן מהכנרת.
התחנה השנייה בשביל הסכרים: לאחר שתסיימו להתרשם מ”תעלת האפס”, רדו בגרם המדרגות ימינה, אל נקודת התצפית הצופה על נהר הירמוך. נהר הירמוך, המשתרע לאורך כ-70 קילומטרים מאזור חבל חורן שבסוריה עד לנהר הירדן בנהריים, הינו הנהר השני בגודלו בישראל, והזרימה בו חזקה במיוחד בעונת החורף. כשתעמדו בנקודת התצפית תוכלו לראות מימין את סכר העודפים של “תעלת האפס”, משם הוזרמו עודפי המים ללא צורך בפתיחת סכר הירמוך הגדול. בסמוך לסכר העודפים תוכלו לזהות את השרידים של גשר “רכבת העמק”, גשר שאותו פוצצו לוחמי “גבעתי” במלחמת העצמאות, על מנת למנוע מכוחות האויב לפלוש באמצעותו לארץ ישראל.
התחנה השלישית בשביל הסכרים: מנקודת התצפית המשיכו במעלה הירמוך אל נקודת התצפית הבאה. בדרך תעברו על פני גשר בנוי אבני בזלת, שנבנה במאה ה-14, בתקופה הממלוכית. בנקודת התצפית תוכלו להשקיף על סכר הירמוך הגדול, שהיה אחראי על יצירתו של אגם נהריים.
נקודת התצפית הזו היא התחנה האחרונה בשביל הסכרים. ממנה, חיזרו באמצעות דרך העפר המקבילה ל”תעלת האפס” אל השער ממנו נכנסתם לשביל.
קושי השביל: קל, כולל מספר גרמי מדרגות.
משך ההליכה בשביל: כעשרים דקות.
–
אם ברצונכם להיכנס אל עומק “אי השלום”, אתם מוזמנים לצאת לסיור מודרך ב”אי השלום”, בתשלום ובתיאום מראש. הסיור יעביר אתכם דרך השרידים של מפעל החשמל שפעל במקום במשך 16 שנים וסיפק כרבע מצריכת החשמל של תושבי ישראל בימים ההם, ודרך שרידיה של “רכבת העמק”. כמו כן, תעצרו בדרך במספר נקודות תצפית מרשימות ותוכלו לתצפת גם על “הבית הלבן”, הווילה של “הזקן מנהריים”. הסיור המודרך ב”אי השלום” מומלץ במיוחד לחובבי ההיסטוריה שביניכם.
כמו כן, מומלץ לבקר ב“גבעת הפרחים שנקטפו”, שממוקמת ממש מול מרכז המבקרים. ב-13 במרץ 1997 הגיעו תלמידות בית ספר אמי”ת מבית שמש לסיור לימודי ב”אי השלום”. כאשר התלמידות ירדו מהאוטובוס לנקודת תצפית, חייל ירדני, אשר הוצב ב”אי השלום”, החל לירות לעברן ורצח שבע מהן. “גבעת הפרחים שנקטפו” הינה אתר הנצחה לזכרן של שבע התלמידות שנקטפו טרם זמנן. באתר ההנצחה אנדרטה המורכבת משבע תלוליות עפר, כשבכל תלולית עפר שמה של אחת הבנות מעוצב באמצעות פרחים.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של פארק נהריים.
–
–
הנקודה השנייה: בית הקברות של קבוצת כנרת
לאחר שביקרתם ב”אי השלום”, הגיע הזמן להמשיך לנקודה הבאה במסלול הטיול והיא – בית הקברות של קבוצת כנרת. בית הקברות של קבוצת כנרת הוא מבתי הקברות המפורסמים ביותר בישראל וקבורים בו רבים מאנשי העלייה השנייה. הקבר הראשון שנכרה בבית הקברות היה של מנחם מנדל שמואלוביץ, שנרצח בדרכו למושבה כנרת בשנת 1911, אולם בית הקברות ידוע במיוחד בתור מקום קבורתן של שתי המשוררות הדגולות, נעמי שמר ורחל בלובשטיין, הלוא היא “רחל המשוררת”, שנפטרה עקב מחלת השחפת ודרשה להיקבר על גדת הכנרת שכה אהבה.
אנשים נוספים שנקברו בבית הקברות של קבוצת כנרת הם אברהם הרצפלד, אחד מאבות תנועת העבודה וההתיישבות בארץ, משה הס, ממבשרי הציונות ואחד מאבות הסוציאליזם בעולם, ונח נפתולסקי, בוטנאי שעל מצבתו נכתב “ידיד לצמחים מחלוצי חקלאות השלחין”, אשר נחשב למגלה השושן הצחור.
בית הקברות מוצל וקטן יחסית, כך שנוח לסייר בו. עם זאת, הוא נמצא על מדרון, כך שההליכה בו משופעת. מומלץ לשוטט בין הקברים ולנסות לאתר מצבות של אנשים ידועים. אם תרצו להעצים את החוויה, אתם יכולים להביא אתכם ספר שירים של רחל המשוררת או של נעמי שמר ולקרוא בזמן השיטוט בבית הקברות.
אנא כבדו את המקום ושימרו על השקט.
בית הקברות פתוח לאורך כל השנה.
כמה זמן מומלץ לבקר בבית הקברות? בין חצי שעה לשעה.
איך תגיעו לבית הקברות? מפארק נהריים המשיכו צפונה על כביש 90. המשיכו בכביש זה גם כשהוא מתחיל לפנות צפון-מערבה וסעו בו עד שתראו את הכניסה לבית הקברות של קבוצת כנרת מימינכם. משך זמן הנסיעה הוא כ-10 דקות.
–
–
הנקודה השלישית: עין פוריה
לאחר הביקור בבית הקברות של קבוצת כנרת, אנו ממליצים לעצור להתרעננות קצרה בעין פוריה, מעיין רדוד יחסית, השוכן בין מספר עצי דקל, הממוקם במרחק כשלושה קילומטרים מבית הקברות. יש הסבורים שעין פוריה שימש כאזור ההתכנסות של הכוחות של ברק בן אבינועם ודבורה הנביאה. זוהי נקודה מצוינת לפיקניק של ארוחת צהריים. תוכלו לשבת סביב אחד משולחנות הפיקניק הנמצאים תחת עצי הדקל וליהנות מהנוף המהמם של הכנרת.
כמה זמן מומלץ לבקר בעין פוריה? בין חצי שעה לשעה.
איך תגיעו לעין פוריה? מבית הקברות של קבוצת כנרת המשיכו בנסיעה צפונה ופנו שמאלה אל כביש 767. המשיכו בכביש זה כשני קילומטרים עד שתראו פנייה ימינה לדרך עפר שמובילה לכיוון המטעים. במקום תמצאו שער ברזל נמוך, שפתוח בשעות היום. המשיכו בדרך עפר זו על פני כקילומטר, עד שתראו פנייה ימינה אל כביש אספלט, שמסומן בשלט “עין פוריה”. משך זמן הנסיעה הוא כ-10 דקות.
בחודשי יולי-אוגוסט דרך העפר סגורה בפני כלי רכב בשל עונת קטיף המנגו. ניתן להיכנס רגלית.
–
הנקודה האחרונה: גן לאומי חמת כנרת
לאחר מנוחת הצהריים שלכם לצד עין פוריה, אתם יכולים להמשיך אל הנקודה האחרונה במסלול הטיול שלכם – הגן הלאומי חמת כנרת. הגן הלאומי משתרע על פני 13 דונמים ומשמר בתחומו שרידים של יישוב יהודי עתיק. בין השרידים נמצאים בתי כנסת עתיקים מהתקופות הרומית, הביזנטית והאומיית. תוכלו למצוא בגן הלאומי גם קבוצה של 17 מעיינות חמים.
אז מה כדאי לכם לעשות בגן הלאומי חמת כנרת?
התרשמו מהמעיינות החמים – בשטח הגן הלאומי קיימים 17 מעיינות חמים שמגיעים לטמפרטורה של 60 מעלות, בעלי ריכוז של כ-36.5 גרם מלחים בליטר. רוב המים החמים מועברים בתעלות תת קרקעיות למרחצאות “חמי טבריה” הסמוכים. בעת הביקור בגן הלאומי, תוכלו להתהלך לאורך התעלות ולראות את האדים הפורצים מהן. כדי להתרשם מהחום האדיר של המעיינות, אתם יכולים לפנות ל”מעיין הרומי”, מעיין קטן הנמצא בשטח הגן הלאומי. אולם חשוב שתדעו שכשמפלס הכנרת יורד, המעיין הזה נוטה להתייבש.
אם אתם מעוניינים בטיפול מפנק במעיינות החמים, פנו ל”חמי טבריה”, הנמצא במרחק כחמש דקות הליכה מהגן הלאומי. בשל המלחים הרבים המצויים במימי המעיינות, הם נחשבים למעיינות מרפא. למידע נוסף אודות הטיפולים האפשריים, בקרו באתר האינטרנט של “חמי טבריה”.
בקרו בחמאם סולימן – מרחצאות פעלו בחמת טבריה גם כאשר לא היה קיים כאן יישוב של ממש. בשנת 1780, בתקופת שלטונו של שליט נפת דמשק, ג’זאר פשה, הוקם במקום חמאם סולימן. החמאם היה פעיל עד שנת 1944 ושימש כמקום מרפא עבור תושבי האזור ועולי רגל. היום החמאם משמש מוזיאון, בו מתועדים מנהגי הרחצה בחמאם באמצעות אולמות מרחץ משוחזרים וממצאים ארכיאולוגיים שונים שנמצאו באזור. המוזיאון שוכן בסמוך לכניסה לגן הלאומי.
התרשמו מהפסיפס היפהפה בבית הכנסת של סוורוס – אחת מגולות הכותרת של הגן הלאומי חמת כנרת הוא הפסיפס המפואר שנמצא על רצפת חורבות בית הכנסת של סוורוס. בית הכנסת שתראו בעת ביקורכם במקום הוא בית הכנסת השלישי שהוקם בנקודה הספציפית הזו. בית הכנסת שקדם לו חרב כנראה בראשית המאה ה-5, בעקבות רעש אדמה. בית הכנסת הנוכחי הוא גדול יותר מבתי הכנסת הקודמים לו ושימש את תושבי האזור עד המאה ה-11. קחו את הזמן כדי להתרשם מהפסיפס היפהפה שמעטר את רצפת בית הכנסת ונסו לאתר כמה שיותר דמויות. תוכלו למצוא על הפסיפס אריות, גלגל מזלות, ארון קודש, מנורות של שבעה קנים, לולב, שופר ועוד.
הכניסה לגן הלאומי בתשלום סביר.
שעות הפתיחה של הגן הלאומי: בשעון קיץ – בימי ראשון עד חמישי ושבת בין השעות 8:00-17:00 ובימי שישי וערבי חג בין השעות 8:00-16:00. בשעון חורף הגן הלאומי נסגר שעה מוקדם יותר. הכניסה לגן מתאפשרת עד שעה לפני שעת הסגירה.
כמה זמן מומלץ לבקר בגן הלאומי? בין שעה לשעה וחצי.
איך תגיעו לגן הלאומי? חזרו בדרך העפר שבה הגעתם לעין פוריה. כיוון שקיים קו הפרדה רצוף בכביש 767, פנו ימינה אל כביש 767 והמשיכו בו עד לכיכר, שם בצעו סיבוב שלם וחזרו לכביש 767. המשיכו בכביש 767 עד הפנייה שמאלה אל כביש 90. המשיכו צפונה בכביש זה עד הגעתכם לגן הלאומי חמת כנרת, הממוקם בין סימני ק”מ 412-413. משך זמן הנסיעה הוא כעשרים דקות.
למידע נוסף, צרו קשר בטלפון 04-6725287.
–
–
אם יש לכם זמן עודף ואתם בעניין של קברי צדיקים – תוכלו להמשיך לביקור קצר בקברו של רבי מאיר בעל הנס, שנמצא במרחק כחמש דקות נסיעה מהכניסה לגן הלאומי חמת כנרת. רבי מאיר בעל הנס היה נערץ בשל תרומתו הרבה לסידור המשנה. קברו של רבי מאיר הוא מהקברים הפופולאריים והמושקעים ביותר בישראל, ורבים שמעוניינים להבריא ממחלה או להיחלץ מסכנה עולים לקבר, אומרים “אלוה דמאיר ענני” ומקווים לקבל מענה לבקשותיהם. גם אם אינכם מאמינים בכוחות המרפא של המקום, אתם יכולים לעלות לקבר על מנת לספוג את האווירה המיוחדת. מומלץ לבקר במקום לכל הפחות חצי שעה.
–
–
אתם צפויים לסיים את מסלול הטיול שלכם אחר הצהריים, מה שיותיר לכם מספיק זמן לנוח על אחד מחופי הכנרת. אם אתם מעוניינים להתרחץ במימי הכנרת, אנו ממליצים לכם להתמקד בחופי הרחצה שבצד המערבי של הכנרת.
למידע נוסף אודות חופי הכנרת, בקרו בכתבה שלנו – המדריך המושלם של החופים בכנרת.
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.