מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקותיש כאלה שרוצים להגיע לאילת הכי מהר שאפשר. קחו את הזמן שלכם. מה בוער? תנדדו בכיף במדבר.
יום של היכרות עם דיירי הערבה, הולכי על שניים, הולכי על ארבע וגם מעופפים וזוחלים.
1. עין חצבה
שנים על שנים חלמו העוברים בנתיבי המדבר המאובקים על המנוחה שתהיה מנת חלקם בצל העצים המצלים על עין חצבה השופע. בינתיים, בעקבות קידוחי מים, המעיין בעין חצבה יבש למדי, אך עץ השיזף הענק שצומח כאן מזכיר לכל את הימים הטובים. השיזף הזה מתחרה, וכנראה מנצח, בתחרות על עץ השיזף הגדול בישראל. רשות הטבע והגנים משקה את העץ כדי שימשיך לחיות ולשמור על תארו הרם.
סמוך למעיין נראים שרידי מצד חצבה. המבנה המבוצר, מתקופת מלכי ישראל, חלש על הדרך הקדומה שעברה כאן. על חורבות המצד קמה מאוחר יותר תחנת דרכים נבטית, ועליה נבנתה מצודה רומית. סמוך למצודה נחשפו שרידי בית מרחץ קטן.
בסך הכל לא היה כאן כל כך רע, במקום שאותו מזהים החוקרים עם תמר המקראית.
2. דרך השלום ושמורת חולות שיזף
סמוך לשער מושב עידן פונה דרומה דרך עפר (סימון ירוק). זוהי “דרך השלום”, שאורכה כ- 24 קילומטרים. הדרך, העוברת לאורך גבול השלום שבין ישראל לירדן, משולטת לכל אורכה ומתאימה לכל רכב.
התחנה הראשונה בדרך היא מאגר חצבה – מאגר ענק בקיבולת 1.8 מיליון מ”ק. המאגר קולט מי שיטפונות וקק”ל הקימה אותו כדי להוסיף מים לשדות הערבה. “מצפור השלום”, בהמשך הדרך, משקיף על נופי נחל הערבה והרי אדום. מעט הלאה משם, ממש לפני הגדר של מושב חצבה, נמצא חניון קטן, לזכרו של אורן ליאור, שנפל בקרב בקרבת מקום.
שמורת חולות שיזף – מול מושב חצבה מומלץ לסטות מהדרך ימינה (מערבה) ולפנות לעבר השער האחורי של המושב. ממש לפניו פונה דרך סלולה שמאלה (דרומה), עוברת בין החממות ומגיעה לאחר כארבעה קילומטרים לבריכת מים בראש גבעה, הצופה על סביבותיה. אנחנו נמצאים בלב שמורת חולות שיזף. זוהי שמורה יפהפייה של חולות מדבר אדומים, שבהם נשמר עולם שלם של צמחים ובעלי חיים מדבריים. אנחנו ממליצים לבלות כאן לפחות שעתיים ולשוטט ברגל בדרכי העפר שמדרום לבריכת המים.
עם סיום הביקור בחולות שיזף נשוב לדרך השלום, למקום שבו עזבנו אותה. הדרך ממשיכה וחוצה מטע תמרים גדול, ממשיכה לאורך נחל הערבה ומגיעה למצפור חופירה, השוכן בראש גבעה נישאה. התצפית משם על הערבה הירדני והרי אדום – מרהיבה. מכאן ממשיכה דרך השלום ויוצאת לכביש הערבה דרך מושב עין יהב.
מקפצים ומנענעים
כשאתם בשמורת חולות שיזף, שימו לב לעופות בצבע חום-אפור, המקפצים על הקרקע בחבורות קטנות כשהם מניעים ללא הרף את זנבם הארוך מטה ומעלה. אלה הם הזנבנים – ציפורים המקיימות אורח חיים חברתי מיוחד. כל זנבן בחבורה יודע בדיוק את מעמדו בחבורה. כל קבוצה שומרת על טריטוריה משלה והגבולות בין הנחלות נקבעים בקרבות בין הקבוצות. הזנבנים בשמורה די התרגלו לנוכחות האדם ואפשר לצפות בהם מקרוב, אך בכל זאת מומלץ מאוד להצטייד במשקפת.
3. פארק ואגם ספיר
פארק ספיר, ליד היישוב מרכז ספיר, נראה כמו פטה מורגנה. ככה סתם אגם בלב הערבה? בעבר נבע במקום מעיין בשם עין ווהייבה, שממנו גזר מושב עין יהב את שמו. קבוצת הדקלים שצמחה ליד המעיין המקורי שולבה בפארק. הוסיפו מדשאה, עצים, צמחי נוי, מפל מלאכותי קטן וגם ביתן תאילנדי, והרי לכם פארק לתפארת.
“חיים במדבר”
סמוך לפארק ספיר שוכן אתר נוף תרבות “חיים במדבר” – מיזם סביבתי שיצרו אומני הערבה. לאורך מסלול הליכה קצרצר ניצבות יצירות המבטאות את רוח המדבר ואת החיים בו. תוכלו לשוטט כאן בין בני דמותם של זוג בדווים המכינים קפה, מכלאת צאן, מחסה סלע ופסלים של בעלי חיים מדבריים.
4. מצפור פארן
מצפור פארן שוכן בראש גבעה לצד כביש הערבה, מעט מדרום למושב פארן. סימן ההיכר של המקום: בריכות מים של “מקורות” ואנטנות גבוהות. קק”ל הקימה במקום מרפסת תצפית המשקיפה על מושב פארן ועל השדות והחממות שלו. המושב שוכן בערוץ הרחב של נחל פארן, העושה את דרכו לנחל הערבה. מכאן גם נראה היטב ג’בל הארון בירדן, הפסגה שבה על פי המסורת נמצא קברו של אהרון. למרגלות ההר שוכנת פטרה. הו, הסלע האדום.
5. חי-בר יטבתה. לישון עם הטורפים
שמורת חי-בר יטבתה היא “תיבת נוח” מודרנית. רשות הטבע והגנים מגדלת כאן גרעיני רבייה של בעלי חיים שנזכרו במקרא ונכחדו מנופי הארץ. אליהם מצטרפים בעלי חיים מדבריים מרחבי העולם, שנמצאים בסכנת הכחדה. השמורה משתרעת על כ- 12 קמ”ר והיא מחולקת לשלושה חלקים: שטח פתוח, מרכז טורפים וחדר חושך.
בשטח הפתוח חיים עדרים של אוכלי עשב מדבריים, בתנאים הדומים לטבע. הסיור כאן נערך בכלי רכב פרטיים. תוכלו לצפות בעדרי פראים, שהם חמורי בר אסיאניים שאינם ניתן לאילוף, בראם הלבן, בעל הקרניים הישרות והארוכות, בראמי סהרה, דישונים, יענים ויעלים.
מרכז הטורפים שבחי-בר הוא הזדמנות נדירה לצפות בטורפי המדבר דוגמת נמר, זאב, שועל חולות, שועל צוקים, פנק, קרקל וחתול בר, כמו גם זוחלים מדבריים ודורסים. בימים אלה מעצבים את הכלובים מחדש ומוסיפים להם מראה המזכיר את סביבת החיים הטבעית של בעלי החיים.
האתר השלישי בשמורה, חדר החושך, הוא מקום שבו מוצגים בעיקר מכרסמים פעילי לילה. בטבע מסתתרים בעלי חיים אלה בשעות היום, אך כאן הפכו את סדר יומם ועל כן זו הזדמנות לצפות בהם בפעילות מלאה. תוכלו לראות כאן מכרסמים מעניינים דוגמת גרביל דרומי, מריון המדבר, נמנמן הסלעים וקוצן זהוב, כמו גם עטלפי פירות ועופות הנמנים על דורסי הלילה.
חדש בשמורה! בימי שני וחמישי, בתאום מראש, בשעה 11:30, תוכלו להצטרף לסיור בעקבות פקח מאכיל את אוכלי העשב בשטח הפתוח. בהמשך היום בשעה 16:00 יתקיים סיור שקיעה והאכלת טורפים.
שעות פתיחה: א’-ה’ ושבת 17:00-8:30, שישי עד 15:00. טל’ 08-6373057. הכניסה בתשלום.
לינה בין הטורפים
בכניסה לחי-בר יטבתה, סמוך למרכז הטורפים, פועל חניון לילה חדש, המצוייד במקלחות, שירותים ופינת בישול. המקום מגודר ושמור. אפשר לישון תחת כיפת השמיים, או באוהל הפרטי. הלינה בתיאום מראש, טל’ 08-6373057.
גישה למקומות הנזכרים בסיור
- לעין חצבה – נוסעים נמצא כ- 600 מטרים מערבה מצומת חצבה (כביש 227). פונים שמאלה ומגלים את המצודה בין הביתנים העזובים.
- לדרך השלום נכנסים ממש לפני שער היישוב עידן.
- ליד השער המזרחי של מושב חצבה נמצאת דרך הגישה לשמורת חולות שיזף
- אגם ספיר נמצא בצד כביש הגישה ליישוב מרכז ספיר
- מצפור פארן שוכן בצד כביש הערבה (כביש 90 ליד סימן ק”מ 108).
- שמורת חי-בר יטבתה שוכנת ממזרח לכביש הערבה (כביש 90), מדרום לקיבוץ יטבתה. שער השמורה נמצא כ- 200 מטרים מצפון לכניסה לקיבוץ סמר.
חשוב!!
למסלולי ההליכה יש להצטייד במים, בכובע ובנעלי הליכה.
המידע על המסלול והתמונות באדיבות רשות הטבע והגנים
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.