• תַפרִיט
  • תַפרִיט

יומיים בגולן ובכנרת: מסלול טיול בעקבות בתי כנסת עתיקים

דף הבית » יומיים בגולן ובכנרת: מסלול טיול בעקבות בתי כנסת עתיקים

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 8 דקות

רמת הגולן ואזור הכנרת מלאים בבתי כנסת עתיקים, שמעידים על התיישבות יהודית ענפה באזור לפני מאות שנים. בשנת 70 לספירה, עם חורבן ירושלים ובית המקדש, אלפי יהודים הוגלו מאזור ירושלים לפריפריה, שהייתה גם אז אזור הגליל ורמת הגולן. ההתיישבות היהודית באזורים אלו הלכה והתפתחה ולקראת סוף המאה ה-3 לספירה כבר היה צורך בבנייתם של בתי כנסת ביישובים. הגילויים הארכיאולוגיים הראשונים ברמת הגולן נמצאו כבר בשלהי המאה ה-19, על ידי לורנס אוליפנט והמהנדס הגרמני גוטליב שומכר. אך, הגילויים הרבים ביותר התגלו בעקבות כיבוש הרמה במלחמת ששת הימים. היום, אנו יודעים על למעלה מ-30 בתי כנסת עתיקים ברמת הגולן, שרובם מתוארכים לימי המשנה והתלמוד.

במסלול הטיול הבא, תעשו את דרככם ליומיים ברמת הגולן ובסובב כנרת. במהלך היומיים האלו תעברו בין מגוון בתי כנסת עתיקים יפים ומרשימים, שנשתמרו היטב לאורך מאות השנים שעברו עליהם.

זכרו – המסלול הוא בגדר המלצה בלבד ולכן אתם מוזמנים לשנות אותו כראות עיניכם, בהתאם ללוחות הזמנים ולתחומי העניין שלכם.

לפני שמתחילים: הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.

אורך המסלול: כ-100 קילומטרים.

*גילוי נאות: עמוד זה כולל מספר קישורים של תכניות שותפים שלנו. אם תלחצו על הקישור ותרכשו דרכו את אחד מהשירותים, אנחנו נקבל על זה עמלה, שתעזור לנו לתפעל את האתר. הדבר נעשה ללא תוספת עלות עבורכם. תודה על העזרה!

מסלול היום הראשון:

תחנה ראשונה – חורבת עין נשוט:

את בוקר יום הטיול הראשון שלכם אנו ממליצים לפתוח בחורבת עין נשוט. במקום תוכלו למצוא כפר יהודי עתיק ושרידים מרשימים של בית כנסת, שמתוארך לתקופת התלמוד, כלומר למאות ה-4-6 לספירה. מבנה בית הכנסת נחפר בתחילת שנות ה-80 על ידי הארכיאולוג צביקה מעוז והינו מבתי הכנסת המפוארים ביותר שהתגלו ברמת הגולן. בית הכנסת בנוי בצורה של בסיליקה, בחזית המבנה תוכלו לזהות מבואה מקורה ועל קירותיו מגוון מוטיבים יהודיים, ביניהם שופרות, מנורות וארבעת המינים. בסמוך לבית הכנסת תמצאו גם בית בד, שבו מתקן פריכה וסחיטה של הזיתים. ענף שמן הזית היווה חלק מרכזי ביישובים היהודיים של רמת הגולן והביא לפריחה ולשגשוג של היישובים.

זהו מקום נהדר לארוחת בוקר בחיק הטבע. רק אל תשכחו לנקות אחריכם!

משך הזמן המומלץ לביקור: בין חצי שעה לשעה.

כדי להגיע לחורבת עין נשוט, תחנו בחניה של עין נשוט ותמשיכו ברגל דרומה, תחצו את הערוף הרדוד של נחל המשושים ותעלו אל בית הכנסת. מרחק ההליכה הוא כ-300 מטרים בלבד.

תחנה שנייה – מוזיאון עתיקות הגולן:

מחורבת עין נשוט תמשיכו למוזיאון עתיקות הגולן בקצרין, מוזיאון קטן אך מרתק, המציג בתוכו ממצאים ארכיאולוגיים מרתקים שהתגלו ברחבי הגולן. בין היתר, תוכלו למצוא במוזיאון גם כתובות עבריות מיישובים יהודיים מתקופת התלמוד. אנו ממליצים במיוחד על צפייה בהסבר האור-קולי על האתר הקדום והמסתורי, גילגל הרפאים, שידוע גם בשם “רוג’ום אל הירי”, ובצפייה בסרט המרתק אודות אתר גמלא, שאותו תבקרו בהמשך המסלול שלכם.

דמי הכניסה סבירים.

שעות הפתיחה: ימים ראשון עד חמישי בין השעות 8:00-17:00, שישי וערבי חג בין השעות 8:00-15:00.

משך הזמן המומלץ לביקור: כשעה.

כדי להגיע למוזיאון עתיקות הגולן, צאו מחורבת עין נשוט ותיסעו דרום-מערבה על כביש 9098. לאחר מכן, פנו שמאלה לכביש 9088 לכיוון קצרין ותעצרו במרכז המסחרי, שם נמצא מוזיאון עתיקות הגולן. המוזיאון נמצא במרחק כ-3 קילומטרים מחורבת עין נשוט ומשך הנסיעה הוא כ-5 דקות.

למידע נוסף, אתם מוזמנים ליצור קשר עם המוזיאון בטלפון 04-696-2412.

תחנה שלישית – פארק קצרין העתיקה:

אם אתם כבר נמצאים בקצרין, מומלץ מאד לבקר בפארק קצרין העתיקה, שידוע גם ככפר התלמודי בקצרין. תוכלו לשוטט בין בתי הכפר העתיקים, להתלבש בגלימות תלמודיות ולצפות בסרט מרתק אודות המקום. תוכלו למצוא במתחם גם את שרידיו של בית הכנסת, ששוחזר באופן חלקי. היישוב ובית הכנסת נחרבו בשנת 749 לספירה על ידי רעידת אדמה עוצמתית שפגעה באזור, וההריסות נותרו נטושות במשך 500 שנה.

דמי הכניסה משתנים בהתאם לאופי הפעילות.

הכניסה בתיאום מראש בלבד!

משך הזמן המומלץ לביקור: בין שעה לשעתיים.

כדי להגיע לפארק קצרין העתיקה, תמשיכו לאורך כביש 9088 החוצה את קצרין עד שתראו את השלט המפנה לכיוון פארק קצרין העתיקה. מוזיאון עתיקות הגולן נמצא במרחק כ-2 קילומטרים מפארק קצרין העתיקה ומשך הנסיעה הוא דקות בודדות.

למידע נוסף, אתם מוזמנים ליצור קשר בטלפון 053-7243601 או להיכנס לאתר האינטרנט הרשמי של פארק קצרין העתיקה.

תחנה רביעית – כפר האמנים אניעם:

קחו לכם אתנחתא קלה מבתי הכנסת ומהממצאים הארכיאולוגיים ותעצרו לסיבוב מרענן בכפר האמנים אניעם. הכפר מעוצב בסגנון מדרחוב אירופאי מקסים, שלאורכו פזורות גלריות אמנים, בתי קפה ומסעדות. תציצו בגלריות השונות, המציעות מגוון פריטים למכירה, ביניהם כלי קרמיקה, תכשיטים, יודאיקה ותדפיסים.

זהו מקום מושלם להפסקת צהריים, אם הגיעה השעה.

שעות הפתיחה: שעות הפתיחה משתנות מגלריה לגלריה וממסעדה למסעדה. בשבת, המסעדות הכשרות סגורות.

משך הזמן המומלץ לביקור: בין שעה לשעתיים, בהתאם לרמת ההתעניינות שלכם.

כדי להגיע לכפר האמנים אניעם, צאו מקצרין על כביש 9088 לכיוון דרום ובצומת קצביה פנו שמאלה (מזרחה) לכביש 87. בצומת המפלים פנו ימינה (דרומה) לכביש 808 ותמשיכו בכביש זה עד הפנייה ימינה לכפר האמנים אניעם. פארק קצרין העתיקה נמצא במרחק כ-10 קילומטרים מכפר האומנים אניעם ומשך הנסיעה הוא כ-10 דקות.

למידע נוסף, אתם מוזמנים ליצור קשר בטלפון 052-4472798 או לבקר באתר האינטרנט הרשמי של כפר האמנים אניעם.

תחנה חמישית – שמורת הטבע גמלא:

בשעות הצהריים תעשו את דרככם לשמורת הטבע גמלא. השמורה היא שילוב מדהים בין טבע מרהיב וממצאים ארכיאולוגיים מרתקים. השביל הקלאסי, שנקרא “שביל הנשרים”, הוא מסלול מעגלי באורך של כ-600 מטרים, העושה את דרכו בין מספר נקודות תצפית. בתחילת המסלול תמצאו את שרידיו של כפר דיר-קרוח, שבו כנסייה מרשימה מהתקופה הביזנטית. בהמשך, תגיעו למרפסת תצפית המשקיפה לעבר המצוקים של גמלא, שם מקוננים הנשרים של רמת הגולן. לבסוף, תגיעו אל נקודת תצפית המשקיפה לעבר שרידיה של העיר היהודית הקדומה, גמלא. בעיר הזו נמצא אחד מבתי הכנסת העתיקים ביותר שנמצאו בארץ ובעולם, בית כנסת המתוארך לימי הבית השני. כנראה שבאותם ימים בית הכנסת שימש כמוסד מרכזי בחיי הקהילה, אך לא התקיימו בו תפילות כפי שמתקיימות בימינו. לפי כתובת תאודוטוס בן וטנוס, שהתגלתה בעיר דוד שבירושלים, נראה שבתי הכנסת של אותה תקופה שימשו בעיקרם לקריאת התורה ולימוד מצוות. העיר העתיקה גמלא, ששוכנת בשמורת הטבע גמלא, הייתה עיר יהודית שחרבה במרד הגדול בשנת 67 לספירה.

אם אתם מגיעים לשמורה בעונה נוחה מבחינת מזג האוויר, אתם יכולים לצאת אל המסלול העושה את דרכו לעבר מפל גמלא, המפל הגבוה ביותר בישראל, שנופל מגובה של 51 מטרים. השביל שמוביל אליו חשוף ברובו לשמש ולכן לא מומלץ לבצע אותו בקיץ.

דמי הכניסה סבירים. בעלי כרטיס “מטמון” של רשות הטבע והגנים נכנסים ללא תשלום.

שעות הפתיחה: ימים ראשון עד חמישי ושבת בין השעות 8:00-17:00, שישי וערבי חג בין השעות 8:00-16:00. בחורף, השמורה נסגרת שעה מוקדם יותר.

משך הזמן המומלץ לביקור: בין שעה לשעתיים.

כדי להגיע לשמורת הטבע גמלא, צאו חזרה אל כביש 808 והמשיכו בו דרומה עד שתראו את הפנייה ימינה לכיוון שמורת הטבע גמלא. כפר האמנים אניעם נמצא במרחק כ-9.5 קילומטרים משמורת הטבע גמלא ומשך הנסיעה הוא כ-10 דקות.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של שמורת הטבע גמלא.

לינה באזור רמת הגולן:

לאחר הביקור בשמורת הטבע גמלא, אתם יכולים לעשות את דרככם למקום הלינה שלכם ברמת הגולן. עשו השוואת מחירים עבור מגוון מקומות לינה מומלצים ברמת הגולן.

מסלול היום השני:

תחנה ראשונה – אום אל קנטיר:

את הבוקר יום הטיול השני שלכם תפתחו באתר אום אל קנטיר, הידוע גם בשמו העברי, עין קשתות. באום אל קנטיר תמצאו את אחד מבתי הכנסת המפוארים שהתגלו בארץ, שכולל בין היתר היכלית מרשימה של ארון הקודש, שהתגלתה כמעט בשלמותה.

בית הכנסת של אום אל קנטיר הוקם במאה ה-6 לספירה ונחרב בשנת 749, בעקבות רעידת האדמה העזה שפגעה באזור כולו. חורבות הכפר ובית הכנסת התגלו לראשונה על ידי לורנס אוליפנט בשנת 1885. בתחילת המאה ה-21, החלו בפרויקט שיקום בית הכנסת. בית הכנסת נחפר והוקם מחדש בשיטה חדשנית ופורצת דרך, באמצעות מיפוי ממוחשב ותלת ממדי. כמו כן, לחלק מהאבנים שנמצאו הוכנסו ברקודים, שבהם הנתונים המלאים על אותן אבנים. הדבר התאפשר בזכות העובדה שכמעט כל אבני בית הכנסת נמצאו בחפירה. לא הרחק מבית הכנסת התגלה מעיין מרשים, שהחוקרים מעריכים ששימש למפעל תעשייתי להלבנת פשתן. המעיין הזה, שבנוי ממספר קשתות, העניק לאתר את שמו. המקום אינו נגיש לעגלות תינוק, לכן כדאי להצטייד במנשא. יש דרך גישה למתקשים בהליכה, בתיאום מראש.

דמי הכניסה סבירים.

שעות הפתיחה: מנובמבר עד פברואר האתר פתוח בימים ראשון עד חמישי בין השעות 9:00-16:00, בשישי בין השעות 9:00-15:00 ובשבת בין השעות 9:00-16:00. ממרץ עד אוקטובר האתר פתוח בימים ראשון עד חמישי בין השעות 9:00-17:00, בשישי בין השעות 9:00-16:00 ובשבת בין השעות 9:00-18:00.

משך הזמן המומלץ לביקור: כשעה.

כדי להגיע לאום אל קנטיר, פנו מכביש 808 לכיוון מושב נטור ובהמשך, עקבו אחר השילוט לכיוון אתר עין קשתות.

למידע נוסף, צרו קשר בטלפון 04-6851002 או בקרו באתר האינטרנט הרשמי של עין קשתות.

תחנה שנייה – פארק הירדן:

פארק הירדן נמצא במורדות הגולן ומספק מגוון מסלולי הליכה נעימים ויפים בצפון מזרח הכנרת. כמו כן, אחד מריכוזי טחנות הקמח הגדולים בארץ נמצא בפארק, כך שתוכלו להתרשם מהשרידים העתיקים בזמן הביקור שלכם במקום. טחנות הקמח העתיקות הופעלו באמצעות כוח המים, שזורמים במורד הירדן. אחד ממסלולי הליכה המקסימים ביותר בפארק הוא מסלול טחנות הקמח, שביל באורך כ-1.1 קילומטרים, העושה את דרכו בין טחנות הקמח החרבות והצמחייה היפהפייה הגדלה בגדות הירדן. אם תרצו, תוכלו גם לבקר באתר הארכאולוגי של תל בית צידה, שנמצא אף הוא בשטח הפארק. בית צידה הייתה כנראה עיר מבצר מקראית, והיום היא אחת מהתלים הגדולים בארץ.

דמי הכניסה סבירים. התשלום הוא לפי סוג הרכב.

שעות הפתיחה: ממרץ עד נובמבר הפארק פתוח 24 שעות ביממה, מדצמבר עד פברואר הפארק פתוח בין השעות 8:00-16:00.

משך הזמן המומלץ לביקור: בין שעה לשלוש שעות.

כדי להגיע לפארק הירדן, צאו חזרה אל כביש 808 והמשיכו בו צפונה עד לפנייה שמאלה לכביש 869. תמשיכו בירידות עד לכיכר, שבה תפנו ימינה לכביש 92. המשיכו בכביש זה עד הפנייה שמאלה לכביש 87 ולאחר מכן פנו ימינה לעבר פארק הירדן. אום אל קנטיר נמצא במרחק כ-31 קילומטרים מפארק הירדן ומשך הנסיעה הוא כחצי שעה.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של פארק הירדן.

תחנה שלישית – כפר נחום:

לאחר שתחלצו רגליים בפארק הירדן, אתם מוזמנים להמשיך בדרככם לכפר נחום. היום זהו אחד מהאתרים החשובים ביותר לנוצרים, שכן המקום מזוהה כעירו של ישו. כפר נחום שימש כמרכז פעילותו של ישו במהלך בגרותו, והוא גם היה מקום המגורים של כמה משניים עשר השליחים, ביניהם פטרוס. אולם, מלבד הכנסייה המודרנית ו”הבית של פטרוס”, תוכלו למצוא בכפר נחום גם בית כנסת עתיק מהתקופה הביזנטית, שבנוי מאבני גיר לבנות. בית הכנסת הזה עומד על גבי בית כנסת קדום יותר, שמתוארך למאה ה-1 לספירה.

דמי הכניסה זולים, במזומן.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 8:00-17:00.

משך הזמן המומלץ לביקור: בין חצי שעה לשעה.

כדי להגיע לכפר נחום, צאו מפארק הירדן אל כביש 87 והמשיכו בו מערבה עד לפנייה שמאלה לכיוון כפר נחום. פארק הירדן נמצא במרחק כ-9 קילומטרים מכפר נחום ומשך הנסיעה הוא כ-8 דקות.  

תחנה רביעית –  הפארק הארכאולוגי מגדלא:

אחד מהאתרים המרתקים ביותר לאורך הכנרת הוא הפארק הארכאולוגי מגדלא, שקשור גם הוא לסיפור הנוצרי. באתר תמצאו שרידי כפר דייגים יהודי, שהיה קיים לצד הכנרת לפני כאלפיים שנה. לפי המסורת הנוצרית, מרים המגדלית, שהייתה מהתומכות הגדולות ביותר של ישו, התגוררה בכפר הזה. במהלך חפירות ארכאולוגיות שנערכו במקום לקראת הקמה של מתחם כנסייתי, נחשפו בשנת 2009 גם שרידיו של בית כנסת עתיק, שמתוארך למאה ה-1 לספירה, לימי הבית השני. זהו מבתי הכנסת הקדומים ביותר שהתגלו בישראל ובעולם כולו. במרכז בית הכנסת נמצאה אבן מלבנית מעוצבת, שנראית כמו ייצוג תלת ממדי של בית המקדש השני. תתרשמו מבית הכנסת ותשוטטו בשרידי היישוב הקדום, בין החנויות העתיקות, בתי האמידים והמקוואות המרשימים, שעשו שימוש במפלס מי התהום הגבוה שבאזור.

דמי הכניסה זולים.

שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 8:00-18:00.

משך הזמן המומלץ לביקור: בין חצי שעה לשעה.

כדי להגיע לפארק הארכאולוגי מגדלא, צאו אל כביש 87 והמשיכו בו מזרחה עד שתגיעו לפנייה שמאלה לכביש 90. המשיכו בכביש זה עד שתגיעו לפנייה שמאלה לכיוון אתר העתיקות של מגדלא. כפר נחום נמצא במרחק כ-10 קילומטרים מהפארק הארכאולוגי מגדלא ומשך הנסיעה הוא כ-10 דקות.

תחנה חמישית – גן לאומי חמת טבריה:

בגן לאומי חמת טבריה, הנקודה האחרונה במסלול הטיול שלכם, תוכלו למצוא בית כנסת עתיק, בעל אחת מרצפות הפסיפס המרשימות ביותר בארץ. במרכז הפסיפס תוכלו לזהות את דמותו של אל השמש, הליוס, ומסביבו גלגל מזלות, ובחלקים האחרים של הפסיפס תראו סמלים יהודיים. בית הכנסת נוסד לראשונה סביב 230 לספירה, אך על גביו נבנו שני בתי כנסת נוספים. לבסוף, מבנה בית הכנסת חרב במאה ה-5 לספירה על ידי רעידת אדמה. מלבד בית הכנסת, בתחום הגן הלאומי נובעים גם 17 מעיינות תרמו-מינרליים, שמגיעים לטמפרטורה רותחת של 60 מעלות. רוב המים מועברים באמצעות תעלות תת-קרקעיות למרחצאות חמי טבריה הסמוכים, שבהם אפשר ליהנות ממגוון טיפולים ופינוקים. תוכלו לעמוד מעל לתעלות הללו ולהתרשם מהאדים הפורצים מהן.

דמי הכניסה סבירים. בעלי כרטיס “מטמון” יכולים להיכנס ללא תשלום.

שעות הפתיחה: ימים ראשון עד חמישי ושבת בין השעות 8:00-17:00, שישי וערבי חג ין השעות 8:00-16:00. בחורף, האתר נסגר שעה מוקדם יותר.

משך הזמן המומלץ לביקור: כשעה.

כדי להגיע לגן לאומי חמת טבריה, המשיכו דרומה על כביש 90 עד שתגיעו לפנייה ימינה לגן הלאומי. הפארק הארכיאולוגי מגדלא נמצא במרחק כ-9 קילומטרים מגן לאומי חמת טבריה ומשך הנסיעה הוא כ-15 דקות.

למידע נוסף, צרו קשר בטלפון 04-6725287 או בקרו באתר האינטרנט הרשמי של גן לאומי חמת טבריה.

אחרי הביקור בגן לאומי חמת טבריה תוכלו להמשיך ולטייל באזור או לעשות את דרככם חזרה הביתה. מאחלים לכם הנאה רבה בטיול בעקבות בתי הכנסת העתיקים של הגולן ואזור סובב כנרת!


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם