מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקות–
כתבו, צילמו וערכו: אוסקר וול ונועה הראל
–
כמה פרטים טכניים על מדינת אוקראינה, פירוש השם הוא “הקצה” או “הגבול”, הכוונה לקצה של האימפריה הרוסית. מדינת אוקראינה זו מדינה חדשה ונוצרה עקב מהפכת הבולשביקים. הוקמה ב-1917, התקיימה כמדינה עצמאית כשנתיים, ואז הצטרפה לאיחוד הסובייטי עד להתפרקותו ב- 1991 שאז חזרה לעצמאות מדינית.
גבולות המדינה במזרח – רוסיה, במערב – פולין, סלובקיה, הונגריה, רומניה, בצפון – בלארוס ורוסיה, ובדרום – הים השחור. שטח המדינה הוא 603,550 קמ”ר (המדינה הגדולה באירופה). אוכלוסייתה כיום היא כ- 45 מיליון תושבים. בירת אוקראינה היא קייב (כ-3 מיליון תושבים).
השפה הרשמית במדינה היא אוקראינית, אך מרבית האנשים מדברים גם רוסית. כמו כן, ישנם שפות נוספות כמו רומנית, הונגרית, פולנית ועוד כמה ניבים סלאבים עתיקים. מטבע מקומי גריבנה.
המחירים זולים מאוד, ביחס לאיכות וביחס לערים אירופאיות אחרות. יש לזכור שאוקראינה עוברת תקופה לא קלה כרגע ואינפלציה גבוהה הכתה בה לפני כשנתיים. בהחלט לא סימפטי כלכלית למקומיים אך למתיירים זו בהחלט הזדמנות פז.
אנחנו בחרנו לנסוע הפעם למערב אוקראינה, אזור שמתאפיין בטבע פראי ועשיר, המון מים ומלא במעיינות מרפא. את טיולנו התחלנו בלבוב. טיסה ישירה מנתב”ג, של חברת UIA (Ukraine International Airlines). כרגע זו החברה היחידה שמבצעת טיסות ישירות מנתב”ג ללבוב.
=
לבוב התגלתה כעיר תוססת, צעירה ונקייה. אדריכלות עשירה, שמתאפיינת בסגנון הבארוק, רנסנס ונגיעות גותיות קלות ועד לבנייה סובייטית, כלומר ניתן לראות ערבוב של אדריכלות מהמאה ה-16 ועד היום כחלק מנוף העיר המיוחד.
העיר לבוב נוסדה במאה ה-13, על ידי נסיך גליץ’ דניאיל כחלק מדוכסות גליציה. את שמה קיבלה על שם בנו הבכור לב. במאה ה-14 נכבשה על ידי פולין והייתה בשליטתה עד למלחמת העולם הראשונה. באימפריה הפולנית לבוב נחשבה כאחת מהערים החשובות והנחשבות ביותר.
עיקר הפעילות בעיר, הוא המרכז ההיסטורי העתיק, שמוכרז כאתר מורשת עולמית תרבותי של אונסק”ו. האזור סגור לכלי רכב וניתן לטייל בו רגלית או אופניים. המרכז ההיסטורי העתיק, אופייני לעיר אירופאית, אך ישנו משב רוח רענן וצעיר עקב ריבוי הפאבים, מסעדות ובתי קפה שפזורים ברחבי המרכז, והצעירים הרבים שפוקדים בהתלהבות את המקומות הללו. אזור זה מומלץ לשוטטות וישיבה רנדומלית בבית קפה או באחד מבתי המרזח תוך כדי ביקורים במקומות ההיסטוריים כמו כנסיית סנט ג’ורג’, קתדרלה הלטינית ובית האופרה המפורסם והמרשים.

יש לציין, שאנשי לבוב רואים עצמם כראשונים שהביאו את תרבות שתיית הקפה לאירופה, תרבות שאותה העתיקו מהעותמנים. על כן העיר עמוסה בבתי קפה, במוזאוני קפה ובכלל בריח של קפה שנידף מכול עבר. אטרקציה מעניינת לחובבי הקפה.

במרכז העתיק יש כמובן כנסיות, מוזיאונים של תרבות אוקראינה ופולין, בנוסף יש גם את הרובע היהודי, שבו ניתן לבקר בבית הכנסת המרכזי של לבוב, ששוחזר לפני מספר שנים, מדובר באחד מבתי הכנסת המרשימים באירופה. יש לזכור שלבוב היוותה בית לקהילה יהודית ענפה, שרובה גורשה עם הכיבוש הרוסי וחוסלה כליל בתקופת מלחמת העולם השנייה. שרידים יהודים רבים ניתן למצוא בעיר אם זה כתובות עתיקות, שמות של רחובות, ואפילו כיום ישנם בתי קפה או סופרמרקטים שכותבים על שלטיהם ביידיש כזכר לתרבות היהודית העשירה או ייתכן כגימיק תיירותי טוב J
חיי הלילה בעיר לבוב עשירים ותוססים. מלא צעירים ברחובות מבושמים, כיאה לתרבות האלכוהול המקומית, מקומיים ותיירים שמתערבבים ויוצרים אווירה קוסמופוליטית שלא הייתה מביישת ערים תיירותיות מהדרג הראשון.
את הלילה העברנו בדירה ששכרנו, אנחנו בחרנו ללכת על אופציית הדירה בגלל המחיר הזול והנוחות שהדירה מקנה כמו מטבח ופרטיות. אך יש גם מלונות רבים בעיר, ברמה גבוהה מאוד ועדיין במחירים נוחים.
מבחינת שפה, בהחלט אפשר להסתדר עם אנגלית, אך לדוברי הרוסית בהחלט יש יתרון.
מסביב ללבוב ישנן עיירות נופש רבות, המפורסמת שבהן היא טרוסקבץ (Truskavets) , זוהי עיירת ספא קטנה ומרהיבה ביופייה. עם טבע ירוק שופע, עצי תפוחים ושזיפים בכל מקום שניתן פשוט לקטוף וליהנות מהפרות. כמובן גולת הכותרת היא המעיינות המפורסמים של העיירה. המים עצמם עשירים במינרלים כמו גופרית, ברזל, קלציום וכו’… במקום ניתן לקבל טיפולים מגוונים מחיים גוף ונפש, בכל מיני מרכזי ספא שפזורים בעיירה. המחירים מצחיקים ובהחלט מומלץ לבוא ולהתפנק.
אנחנו בחרנו לא להתעכב בלבוב יותר מדי ולאחר יומיים להמשיך לאזור מחוז הקריפטיים ולבירת המחוז אוז’הורוד. מלבוב לאוז’הורוד ניתן להגיע ברכבת, נסיעה אורכת כשש שעות. בהחלט לא מסע קליל גם בגלל הזמן וגם בגלל איכות הרכבות, אלה רכבות עדיין מהתקופה הסובייטית. בכל זאת אטרקציה מעניינת ומאתגרת. הנוף בדרך שווה את הנסיעה. כמו כן, ניתן להגיע לאושגראד גם מבודפשט (בירת הונגריה) כשלוש שעות נסיעה באוטובוס.

כשהגענו לאוז’הורוד גילינו עיר קטנה, מקסימה ושלווה. נקייה ומטופחת, עם אנשים יפים ומנומסים. כמו בלבוב בעיר ישנו את המרכז העתיק של העיר ומסביב בנייה חדשה מכול מיני תקופות מהבארוק, רנסנס ובמעגלים היותר רחבים הבנייה הסובייטית.
כמה פרטים טכניים על אוז’הורוד: העיר נוסדה במאה ה-9 על ידי הקרואטים הלבנים (שבט סלאבי קדום), לאחר מכן נכבשה על ידי ההונגרים והייתה בשליטתם עד למלחמת העולם הראשונה. לאחר המלחמה סופחה העיר לצ’כוסלובקיה, ב-1945 נכבשה על ידי הצבא הסובייטי ומשנת 1991 סופחה העיר לאוקראינה האוטונומית.
אוכלוסיית העיר, מונה כמאה עשרים אלף תושבים. השפות המדוברות בעיר הן הונגרית, אוקראינית, רוסית, סלובקית ועוד… האווירה בעיר מאוד נעימה וידידותית, יש קושי קל עם תקשורת בשפה האנגלית, אך רוב הצעירים בעיר שמחים לעזור ובעלי שליטה טובה בשפה האנגלית.
בנוף העיר ניתן להבחין בנהר שחוצה את כל העיר ושמו אוז’ כשם העיר. אפשר לחוש אווירה סובלנית, וזאת עקב ההיסטוריה שלה. במהלך שנותיה עברה אוז’הורוד משליטה אחת לשליטה אחרת מספר רב של פעמים, כנראה דבר זה יצר קבלה וגיוון של התושבים בעיר.

כמו כן, אוז’הורוד מלאה בעצי פרי שנטועים לאורך הרחובות, הרבה סוגי שזיפים, תפוחים, אגסים ואגוזי מלך שרק מחכים להיקטף. מחזה כיפי וטעים… בנוסף, ברחבי העיר אפשר למצוא פינות שבהם מתרכזים רוכלים שמגיעים מהמשקים שפזורים מסביב לעיר ומוכרים את מרכולתם שכוללת בדרך כלל פירות וירקות אורגאניים, שפע של פירות יער, פטריות יער, דבש בר, ועוד מעדנים נדירים שכיום כל כך קשה למצוא בעולם המערבי ופה הם נותרו בשפע.

ניתן לטייל בעיר, בין בתי הקפה והמסעדות, ליהנות ממזג אוויר נעים בחודשי הקיץ, ולספוג את אווירת השלווה האפופה בעיר. מחירים בעיר זולים מאוד מאוד. אם בלבוב חשבנו שזול אז פה המחירים היו חצי ואפילו שליש לפעמים מהמחיר המקובל בלבוב.
הפעם גם בחרנו להשכיר דירה, מבחינת המלונות בעיר ברמה לא הכי גבוהה, מדובר במלונות 3 כוכבים ומחירם יחסית לדירות שאפשר למצוא באותו מחיר לא משתלם… לכן כדאי לחפש מבעוד מועד או בזמן ההגעה דירה שנותנת מענה לכל הצרכים ובמחיר משתלם.
באוז’הורוד יש הרבה אתרים היסטוריים, מוזיאון קטן של תרבות הקרפטים. כנסיות, מבצר עתיק, בית כנסת עתיק שכיום משמש כקונסרבטוריון, גם כאן הייתה קהילה יהודית ענפה שנעלמה כליל במהלך מלחמת העולם השנייה.
האוכל באוז’הורוד בהחלט מפתיע לטובה. המסעדות נותנות אוכל פשוט וטרי, ממגוון המטבחים האירופאים. בייחוד האוקראיני וההונגרי. חשוב להבין שהמטבח האוקראיני היה נחשב לאחד מהמטבחים העשירים שכיום אולי מוכר פחות, אבל ללא ספק פנינות חשוב מהאוכל האירופאי הגיע מפה כמו בורשט, כוסמת, סאלו (סוג של בייקון), וכמובן הורניקי (כיסונים ממולאים בתפוח אדמה/ כרוב/ דובדבנים)
לסיכום, עיר אירופאית, עם אווירה שלווה, אסתטיקה ויופי. טיול בעיר מגלה לפניך את כל ההיסטוריה מאז הקמתה ועד היום. נחמד לטייל בה, לשוטט, ללגום קפה טעים ומשובח בסמטאות קטנות ביום וללגום בירה טרייה בפאבים המקומיים בערבים. ליהנות מאוכל איכותי וטוב ומאווירה נעימה וידידותית בניחוח צועני קל.
רוב הפעילות באזור, היא דווקא מחוץ לעיר, מחוז הקרפטים זה המחוז היפה והעשיר ביותר באוקראינה, מסביב לאוז’הורוד יש הרבה עיירות ספא ומרפא, יער עשיר, נהרות, אגמים, פשוט שפע של טבע.

אנחנו בחרנו לנסוע לאתר מרפא ונופש שנמצא בפאתי העיירה סוואלאבה, במרחק כחמישים ק”מ מאוזהורוד. בעיירה בשם לומשוריי (lumshory), שם מצאנו אתר ספא טיפולים מפואר, עם בריכות גופרית, טיפולי עיסוי, רופאים שנותנים ייעוץ תזונתי ועוד מגוון טיפולים.
בין הטיפולים המעניין ביותר הוא בישול אנשים בתוך דודי נחושת שמלאים במי גופרית (סטייל חמת גדר). לאחר הטיפולים ניתן לשבת בטבע המדהים שמסביב וללגום תה עשבים שלוקטו במקום. בהחלט חוויה מרגיעה ומרפאה גוף ונפש, מה גם המים שבמקום מפורסמים מאוד באיכותם ובסגולותיהם המרפאות, ורק בשבילם מגיעים אנשים מכול קצוות אוקראינה.

בילינו כחמישה ימים באוז’הורוד ומחוזותיה, נהננו ממזג אוויר מדהים, שאבנו לקרבנו את התרבות האוקראראינית ואת התרבות הקרפטים ושבנו ללבוב הישר לנמל התעופה וחזרה לישראל.
חשוב לציין, שעיקר התיירות היא בחודשי הקיץ במערב אוקראינה, אך לאחרונה יש טרנד חדש, שפוקד את הארץ והוא תיירות הסקי שהולכת ומתפתחת באזור הרי הקרפטים. לא ניסינו אך למי שמתעניין בהחלט שווה בדיקה עקב המחיר הזול.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.